餐廳: 星宴中餐廳
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2021-06-12 84 瀏覽
點心下午茶放題3:30~5:30pm,每位$225加一,選擇貴精不貴多,大路傳統點心,外型不花巧,賣點全在食材的質素和烹調後的味道。高湯原隻鮮帶子蟹肉瑤柱灌湯餃~湯低味道鮮甜,蓋過了湯餃的風頭晶宴荀尖蝦餃皇 ~賣相精緻,啖啖彈牙鲜蝦肉龍蝦湯鮮竹卷~濃濃的龍蝦味XO醬鮮蝦帶子餃 ~蟹籽燒賣~鮑汁炆鳳爪~配花生,味汁香濃,一人可以食一碟,值得encore 櫻花蝦鮮蝦春捲~樱花蝦再配鮮蝦,口感非常獨特,而且乾身香脆,又可以再encore 西班牙黑豚肉叉燒酥~估佢唔到咁好食,一人可以食一碟其餘的 花膠瑤柱肉碎粥, 合桃酥 , 鮑汁時菜 , 奶黃流沙包也在水準之上 ,也值得一試。請注意細節位,昐能改善侍應服務有禮貌又勤快,但某些安排要改善,點心放題, 3:30pm開始,客人3:15pm巳到,一條排了大约20人的人龍,酒店只在3:25pm才開始安排入座,也沒提供公筷和公匙羹(用作點醬油用),疫情期間,沒有作特別妥善安排,另我有點意外
點心下午茶放題3:30~5:30pm,每位$225加一,

高湯原隻鮮帶子蟹肉瑤柱灌湯餃~
湯低味道鮮甜,蓋過了湯餃的風頭

晶宴荀尖蝦餃皇 ~
賣相精緻,啖啖彈牙鲜蝦肉

龍蝦湯鮮竹卷~
濃濃的龍蝦味

XO醬鮮蝦帶子餃 ~

蟹籽燒賣~

鮑汁炆鳳爪~
配花生,味汁香濃,一人可以食一碟,值得encore

櫻花蝦鮮蝦春捲~

西班牙黑豚肉叉燒酥~
估佢唔到咁好食,一人可以食一碟

請注意細節位,昐能改善

侍應服務有禮貌又勤快,但某些安排要改善,
疫情期間,沒有作特別妥善安排,另我有點意外

這店做點心任叫任食下午茶經已有一段時間,不過可能價位中等排隊一般輪候約兩個月左右。大概到你唔記得嘅時候就係嗰日了。店內陳設簡單, 除咗門口比較窄。門口排隊位置有點混亂之外。唔算太特別的裝飾。有點想帶出70年代但門口又相當現代。來這裡的食客似乎都有一套模式, 先由帶子鮮蟹肉瑤柱灌湯餃開始, 餃內瑤柱碎都幾多下而每樣材料你都可以明顯感覺得到存在感相當難得的平行複雜味覺。霸道的瑤柱味配合皇道的中式高湯, 的確味道上配合得宜。這可能係香港人獨愛嘅咸同鮮味嘅揉和口味。避風塘蘿蔔糕 則是令平淡嘅蘿蔔糕加上幾分冶豔。喜歡吃炸蒜碎的食客必定會食晒每粒既香且脆的蒜碎。蘿蔔糕只係配角吧!不過即叫即做的緣故熱丁方蘿蔔糕又幾好效果。始終酒店式點心不能夠馬虎了事。蝦餃皇同燒賣亦是保持酒店式點心質量。造型雖傳統但根基紮實。用料全都合符酒店標準。懷舊皮蛋酥好少酒樓會放在點心紙上但這裡似乎係名物之一。想唔想食就咸魚青菜各有所好吧! 同樣即焗出來熱乎乎的效果當然提升不少啦!蓮蓉餡也不太過甜但皮蛋似乎混入蓮蓉餡內比較難察覺得到。富貴四寶茶係一個糖水嚟嘅! 唔太特別。瑤柱鮮蝦帶子白菜餃, 咁樣以本傷人法。想話難食都好難啦~
這店做點心任叫任食下午茶經已有一段時間,

富貴四寶茶係一個糖水嚟嘅! 唔太特別。

瑤柱鮮蝦帶子白菜餃, 咁樣以本傷人法。想話難食都好難啦~餃皮嘅漂亮翡翠綠色令人想出白菜嘅葉子顏色。

飽汁炆鳳爪也似乎用上新鮮雞腳喎。

黑豚义燒炒飯比較淡味及無乜料頭。老火湯同蒸排骨也比較普通, 可以不吃。

合桃酥反而但得一試即烤出來嘅口感同香酥氣味。跟平時室溫食相差很遠呢!

服務方面可以見到嘅情況是人手不足的。不過也可以理解的。這疫情下哪有餐廳不用最少人手做最多工作呀~

帶子鮮蟹肉瑤柱灌湯餃
  • 灌湯餃
  • 蝦餃
  • 燒賣
2021-06-06 0 瀏覽
W中菜廳嘅free flow點心下午茶只係$248+10%,又真係幾抵。位置闊落,坐得好舒服。食物方面有22款選擇,都唔少。個湯清清地唔錯,好似屋企煲嗰d👍🏽👍🏽👍🏽灌湯餃係最好食,個湯好正,一定要叫,我食左3個😀其他點心大部份都係3件3件咁上,如果兩個人食就比較難叫。叉燒酥同腸粉都幾好食。小寵包就普通了,皮厚左d,湯唔夠鮮味。叉燒包好大個,叫之前請三思😆整體都唔錯嘅,3:30pm開始可以食到5:30pm,呢個價錢當去酒店飲餐茶都抵。
位置闊落,坐得好舒服。食物方面有22款選擇,都唔少。

個湯清清地唔錯,好似屋企煲嗰d

灌湯餃

其他點心大部份都係3件3件咁上,如果兩個人食就比較難叫。
叉燒酥同腸粉都幾好食。

灌湯餃
星宴作為W酒店系列入面首間中餐廳,響W酒店渡過Staycation既客人都有唔少會選擇於星宴內使用Dining Credit,小編都唔例外,響W酒店內食左三餐西餐後,今次終於有機會可以試到酒店內中餐廳既滋味。可能係因為響酒店及商業區既集中地,星宴既午市都非常多人幫襯,所以經酒店溫馨提醒下都要先行預約。由於係響Check Out既時候享用午餐,當員工見到小編一行人有唔少行李個陣,都主動提供較大既枱及其他櫈,方便我地安置物品。而同時我地坐低後,員工都有慢慢介紹每個餐牌既種類,以及佢地既推薦菜式,呢個都令小編覺得窩心既。 而前菜及茶壺都好快就即刻送到響我地枱面。事不宜遲,都報告下小編對今次享用既食物既評價先:燒味併盤:今次就選擇左脆皮乳豬﹑燒腩﹑以及燒鵝。員工響上碟前溫馨提示每款只有兩件,而睇下我地有無需要再添加,雖然見到個陣都有驚唔夠食,但小編就覺得最緊要係高質素! 乳豬本身有細細塊包響底,所以乳豬既油香被充分吸收哂,食個陣乳豬肉唔多,可以完全食到乳豬皮既脆香;燒腩會比較重油香,可能對於怕濃油香既朋友會覺得太膩;而燒鵝就當然係唔會有骨啦! 選既部位似乎都係接近脾既位置,所以相對平時既燒鵝會

事不宜遲,都報告下小編對今次享用既食物既評價先:
燒味併盤:今次就選擇左脆皮乳豬﹑燒腩﹑以及燒鵝。員工響上碟前溫馨提示每款只有兩件,而睇下我地有無需要再添加,雖然見到個陣都有驚唔夠食,但小編就覺得最緊要係高質素! 乳豬本身有細細塊包響底,所以乳豬既油香被充分吸收哂,食個陣乳豬肉唔多,可以完全食到乳豬皮既脆香;燒腩會比較重油香,可能對於怕濃油香既朋友會覺得太膩;而燒鵝就當然係唔會有骨啦! 選既部位似乎都係接近脾既位置,所以相對平時既燒鵝會滑好多!
燒味併盤

南瓜蟹肉金魚餃:推介! 本身金魚餃做出黎好有金魚游動時O咀既神韻,同時因為南瓜黃色既關係,令魚身都有斑紋而唔會只有奶白色外形既外觀;食個陣稍為淡味,足夠而實淨既蟹肉及蝦味會比較突出,而同時唔會太感覺到南瓜味。
南瓜蟹肉金魚餃
南瓜蟹肉金魚餃
高湯原隻帶子鮮蟹肉瑤柱灌湯餃:推介! 可能係因為午餐正價點心關係,灌湯餃內有1件花膠筒(以小編理解),配合清晰既高湯令食個陣覺得非常實淨! 灌湯餃內有原隻鮮甜帶子;同時響唔少既蟹肉情況下,唔會食到平時酒樓食到既豬肉味,令你就算整穿灌湯餃後,都唔會令碗湯即時變得渾濁!
高湯原隻帶子鮮蟹肉瑤柱灌湯餃
龍蝦湯鮮竹卷:推介! 如果你覺得一般既鮮竹卷又油又腥,呢款點心絕對會令你改觀:龍蝦湯煮出黎非常濃郁,完全飲得出由大量龍蝦煮出黎既鮮味;而鮮竹卷其實有少少似平時響某麵店食到既腐皮春卷既實感。基本上食完鮮竹卷後,如果唔怕濃既話可能飲埋龍蝦湯!
龍蝦湯鮮竹卷
原隻鮑魚燒賣:還可以。鮑魚都係星宴入面既主打菜式,不過鮑魚配以燒賣始終令人有油膩既感覺,令鮑魚既鮮味相對會有失色。
原隻鮑魚燒賣

星斑蒸腸粉:驚喜! 通常用於腸粉既配料都係比較濃味 (例如牛肉﹑叉燒),但星斑蒸出黎既腸粉,會有類似鮮蝦腸粉既情況,將原本既食料香味發揮得更好。雖然係個陣會比較淡口,但勝於用料非常足夠,每條腸粉都會有2-3件大大既星斑肉響度。小編就覺得好抵食!
星斑蒸腸粉
龍蝦燴飯:5月份星宴既推薦食材為為龍蝦,所以連炒飯都會以龍蝦為主題 - 1份龍蝦燴飯大約為4碗飯份量,員工會先將炒飯托底後,再淋上熱辣辣既龍蝦 (每碗飯有1-2件龍蝦)。龍蝦爽甜,雖然龍蝦燴汁唔算太濃,但作為主食黎講清清地都唔錯!
龍蝦燴飯
龍蝦燴飯

員工會不定時過黎關心食物既質素,有需要時都會幫你加水及點蠟燭,盡量令茶壺保持住適當熱度,呢幾點都令你覺得服務質素上係值得幫襯既! 4個人大約消費$1100下,如果響酒店中餐廳既質素同成本考慮既,價錢都算合理既。
題外話/補充資料: 留意Dining Credit並不能使用於下午茶任食點心既消費。
2021-05-31
  • 南瓜蟹肉金魚餃
  • 高湯原隻帶子鮮蟹肉瑤柱灌湯餃
  • 龍蝦湯鮮竹卷
2021-05-04 1107 瀏覽
呢間都幫襯了好多次。今晚老公生日飯叫了Set menu. 每樣都好味,份量亦啱啱好~ 用了優惠卷有枝免費餐酒同75折。都幾抵食~ 環境不用講,5星型格酒店 100 分。 最後仲有個蛋糕送 。 完美句號~因有小朋友同行就叫了一帶子烏冬,叉燒同上湯浸波菜苗比佢地。帶子烏冬嘅魚湯好好味~叉燒夠淋且入味,波菜苗時令所以好嫩滑。 最後甜品叫了吉士煎堆,脆麻花~ 基本上成餐飯冇可挑剔! 可能係平日晚冇咩人所以服務好主動但又唔會過火。 好開心嘅一餐~

2021-05-03
優惠券
2021-03-30 1246 瀏覽
Was having a leisure weekday afternoon, we booked a table for 4 and tried out the dim sum in w hotel. Unlike other buffet, it wasnt a lot of people queuing to enter the restaurant.We were arranged to a corner table, the staff were very nice and the first round of dim sum was served pretty quickly.There were some missing orders, but generally we were still happy with the dining experience.

2021-03-24 1694 瀏覽
今日來到W hotel星宴食下午茶點心放題 ,首先環境舒適,冇逼夾夾的感覺。點心放題供應任食22款點心,我哋試咗20款,其中必食推介有3樣,灌湯餃,是日燉湯,鮮蝦春卷絕對好食,灌湯餃裏有好大隻嘅帶子同埋蟹肉,我忍唔住食咗兩碗,是日燉湯係昆布海草大山地湯,好喝唔口乾,鮮蝦春卷隻蝦超大,正。另外酒店質素推介, 蝦餃,燒賣,黑松露餃,叉燒包和芝麻糊。個人認為燒賣最好食。其他款式就係酒樓質素,全部食物勝在夠熱,如果話比較普通嘅就有炒米粉和炒腸粉。其餘還有糯米雞同南瓜蒸排骨就冇點到,因為依餐食完都已經唔使食晚飯。以2個人五佰蚊,我認為喺呢度性價比高。平時唔好飲湯的我,今次勁鐘意是日燉湯,還有灌湯餃。謝謝。

2021-03-22
  • 灌湯餃
  • 老火湯
  • 燒賣
上年W Hotel 推出一連串優惠大受歡迎,近日又有新攪作,由2021年3月18日至21日期間,推出限時快閃優惠,超過40款低至36折獨家優惠,當中涵蓋了酒店住宿、餐飲(星宴、KITCHEN、WOOBAR、外賣套餐、W型格禮物及酒店水療等等),而開售時間為2021年3月18日早上11時起至3月21日晚上11時59分(優惠連結)今次率先試了「星宴」中菜廳的「海洋風味」晚市套餐。雖然套餐就話港幣$1,380/位,但只要用快閃優惠,折完都係$828(另加10%服務費)。星宴精選前菜拼盆西班牙黑豚又燒,金沙脆蝦球,香麻海蜇sing yin deluxe appctizer combinationbarbecued spanish iberico pork,crispy minced shrimp with salted egg yolk,jellyfish tossed with sesame oil一碟三款,就由清新爽脆的「香麻海蜇」揭開美味序幕。隨後的叉燒鬆軟有嚼口,蜜味好重,如果唔係之後有單尾,真係好想配碗白飯。三款前菜中,最重口味必定「金沙脆蝦球」。外面一層薄薄的鹹蛋黃,散發誘人的香氣

今次率先試了「星宴」中菜廳的「海洋風味」晚市套餐

星宴精選前菜拼盆

西班牙黑豚又燒,金沙脆蝦球,香麻海蜇

一碟三款,就由清新爽脆的「香麻海蜇」揭開美味序幕。
三款前菜中,最重口味必定「金沙脆蝦球」

外面一層薄薄的鹹蛋黃,散發誘人的香氣,雖然是邪惡,但誰又能擋得住呢?
鮮蟲草花遼參燉教雞

double-boiled chicken soup with cordyceps flower and japanese“kanto" sea cucumber

自己一向喜歡飲湯,尤其是家裡好少整燉湯,時間同心機都好重要。
鮮蟲草花遼參燉教雞」原個保溫盅奉上,熱燙中冒起水蒸氣,聞得出陣陣幽香,湯色清澈見底,入口卻是甘甜味美,遼參軟綿滑溜,對皮膚極好,男女都啱飲。
金腿蛋白蒸星斑球

steamed fillet of spotted garoupa with yunnan ham and egg white

師傳在火喉控制上極準,星班球毫無腥味,而且肉質軟滑,置底的蛋白嫩滑到一個點,吃起來毫不費力。
蠔皇原隻二十五頭南非乾鮑

braised whole south african dried abalone
in supreme oyster sauce (25 head)

絕不賣弄,原隻乾鮑上,真係要用刀叉來品嚐,柔韌而富彈性,每口都是濃郁的鮑魚味,正到一個點。
星宴XO 醬帶子炒香苗

fried rice with scallop in sing yin signature xo chili sauce

輕描淡寫的XO醬啱啱好,吃起來更惹味,絲苗炒得粒顆分明,好乾身,帶子肉質幼嫩而加入菜頭令口感更具層次,份量又不會太多,正。
冰花燉燕窩
(可配:椰汁/杏汁)

double-boiled imperial bird's nest (served with sweetened coconut milk / sweetened almond cream)

席間有朋友對杏汁是敬而遠之,正好可以選擇椰汁。

自己點了杏汁冰花燉燕窩,質感輕盈,杏汁味好香,但又不會過於濃稠,燕窩好滋潤,作為壓軸甜品一流。

如果閣下對中菜興趣不大,仲有KITCHEN、WOOBAR、外賣同住宿,真係總有一種適合妳!

2021-03-18 603 瀏覽
已有一段時間沒到W Hong Kong的星宴中餐廳開餐了!趁著還有四人限聚晚市一於約齊腳重溫總廚陳忠秋師傅的手勢先!型格的W酒店連中菜的門面地型仔過人絕對合喜歡時尙的我!!愛吃海鮮的我一看餐牌便盯上這個以海鮮入饌的海洋風味六道菜盛宴$1380/位,內裡包括有遼參、星斑、南非乾鮑及燕窩等矜貴食材,記得要看到最後車媽媽會為大家送上超級優惠彩蛋喔!第一道菜是星宴精選前菜拼盆,內裡包含了香麻海蜇、西班牙黑豚叉燒和金沙脆蝦球!香麻海蜇口感爽脆帶着幽幽的麻油香氣, 正好把胃口完全打開迎接以下的美食!接下來我已急不及待品嚐西班牙黑豚叉燒,蜜味香濃的叉燒身材肥瘦均稱,吃下口感鬆化之餘還帶滿滿的肉香挺為可口。而最後一件的金沙脆蝦球則帶著邪惡的面具但又擁有天使的味道,這外面魔鬼內裏天使的味道弄得我十分糾結耶!由三款美味的前菜把我的胃口完全打開了,接下來品嚐緊接著的一盅鮮蟲草花遼參燉雞!燉湯內裏有香味獨特的新鮮蟲草花、嫩滑充滿肉香的雞肉和爽滑的遼參,光是材料已經很是吸引喔!材料十足的湯頭卻清澈見底,喝下去清鮮不俗套相當滋味。來到第三道菜是金腿蛋白蒸星斑球,兩大片星斑肉口感紮實,但墊底那嫩滑的蒸蛋白跟得我歡心

型格的W酒店連中菜的門面地型仔過人絕對合喜歡時尙的我!!

材料十足的湯頭卻清澈見底,喝下去清鮮不俗套相當滋味。

來到第三道菜是金腿蛋白蒸星斑球,兩大片星斑肉口感紮實,但墊底那嫩滑的蒸蛋白跟得我歡心,最後我吃到碟底可以照鏡一樣哈哈。

妹妹拿滑啲啲的蒸蛋白時候,侍應端來這個蠔皇原隻二十五頭南非乾鮑,即時幸福感滿滿地湧出來。

有矜貴的南非乾鮑當然要用刀叉來品嚐吧!扣得入味非常汁醬濃而不俗!我們用刀叉品嚐只需幾分鐘時間,但師傅背後要花多少時間才能弄出這麼有質素的菜式!我們真的要好好認真細心品嚐。

來到主食我們得到的是星宴XO醬帶子炒香苗,平時這個時候我應該只會吃兩口便足夠,但是陳師傅這個炒飯真的炒得十分好味道,最後當然逃不過清碗的命運吧!

這個海洋套餐連甜品都矜貴過人,我在杏汁和了椰汁之間選了前者配的是養顏冰花燉燕窩,絲絲的燕窩充斥椰子香氣,吃下甜度恰好也是可口之物喔!

文尾給大家送上優惠的彩蛋!在今天早上11點酒店會推出限時復活節快閃優惠,超過40款低至36折的精選禮遇,當中包括了住宿套餐、餐飲、外賣美饌、bliss®水療中心療程及產品及其他超優惠,大家準時一起到酒店網站搶購超級優惠啦
2021-03-17
2021-02-28 1128 瀏覽
上個月食過,感覺良好,所以立即訂左今個月再食多一次。皮旦酥保持水準,微熱,酥皮鬆化,入面嘅蓮蓉吾太甜。燒賣d餡料好扎實,蝦春卷脆口非常得黎又滿滿蝦肉。流沙包非常流沙,食嘅時候要小心,但系亦都要趁熱食,否則會大打折扣。鮑汁炆鳳爪,炇得好夠時候,入口即溶。灌湯餃d餡嘅蟹肉比起上一次冇咁豐富,蝦餃細細粒,個皮比較厚,珍珠雞入口好似吾系太新鮮,就真係麻麻地。埋單$500/2位,食物水準好似有d退步左,幸好待應依然有禮非常。
上個月食過,感覺良好,所以立即訂左今個月再食多一次。
皮旦酥保持水準,微熱,酥皮鬆化,入面嘅蓮蓉吾太甜。
燒賣d餡料好扎實,蝦春卷脆口非常得黎又滿滿蝦肉。
鮑汁炆鳳爪,炇得好夠時候,入口即溶。
2021-02-28
2021-02-28 1067 瀏覽
今日來到w hotel中餐廳星宴食tea 放題,原來有兩輪,我地食3:30-5:30嗰個時段,由於今日可能是星期六,所以都幾full下,放題不算太多嘢食,仲質不重量,叫左灌湯餃,裏便有蟹肉和一粒大過五蚊銀嘅帶子,真係超正😋😋😋,蟹肉都好鮮甜,我都食左兩個,必食推介,其他都係蝦餃,燒賣,小籠包,帶子餃,皮蛋酥,鳳爪等,職員解釋得好清楚每寫一個數字落單代表有幾多件,以免浪費食物,值得嘉許👍🏻👍🏻👍🏻,仲送一杯羅漢果茶👍🏻👍🏻不過餐牌淨係得芝麻糊一款甜品就真係少咗啲。
帶子餃
龍蝦汁鮮竹卷
排骨
  • 龍蝦湯鮮竹卷
2021-02-08 1073 瀏覽
第一次去星宴,服務水準和食物質素比期望還要高。先說茶品,玫瑰紅茶十分香濃。點心腐皮卷香脆可口,入邊蝦膠十分彈牙。帶子餃鮮甜。推介菜荔枝柴燻雞,柴香燒雞,皮脆肉滑,香港少用。 飯後還有羅漢果茶,消一消滯和下火。高水平中菜,應該一試。甜品蛋散炸得不夠鬆化,令全個午餐失色了一點點,但荔枝柴燒雞實在加分不少。總括之言,亦是高水平。服務水平極高,服務員反應快,亦不是問顧客意見和推介合適食物。環境很好,位於酒店入口,地方寬闊,空間感高,有卡位。

環境很好,位於酒店入口,地方寬闊,空間感高,有卡位。
2021-01-17
  • 腐皮卷
  • 荔枝柴燻雞
2021-02-01 1084 瀏覽
All you can eat dim sum
最正係可以任依灌湯餃!我同我個friend一人食咗4盅!

灌湯餃個湯好正,好高湯味,入面仲有蟹肉同一大粒帶子!
蝦餃正常,個皮啱啱好
龍蝦湯鮮竹卷個龍蝦湯就似罐頭果d,但條鮮竹卷入面全部都係蝦膠,同平時食果d完全唔一樣,有驚喜
黑松露珍菌餃好香,但唔係一陣石油氣味果d
燒賣又係蝦膠,鍾意食蝦就好正!
個鮑汁雞腳,d雞腳好淋,好膠原

仲有好多點心好似皮蛋酥,合桃酥,流汁奶皇包(因為真係流汁咁)。。。

埋單夾埋茶芥加一都係$250/位!
係W酒店食仲可以喪食灌湯餃真係真心抵,4盅灌湯餃我估回到大半本掛

供應時間每日3:30pm-5pm
All you can eat dim sum
最正係可以任依灌湯餃!我同我個friend一人食咗4盅!

灌湯餃個湯好正,好高湯味,入面仲有蟹肉同一大粒帶子!

蝦餃正常,個皮啱啱好

黑松露珍菌餃好香,但唔係一陣石油氣味果d

燒賣又係蝦膠,鍾意食蝦就好正!
個鮑汁雞腳,d雞腳好淋,好膠原

埋單夾埋茶芥加一都係$250/位!

供應時間每日3:30pm-5pm
龍蝦湯鮮竹卷