餐廳: 星宴中餐廳
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
// 𝙀𝙭𝙦𝙪𝙞𝙨𝙞𝙩𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙈𝙤𝙙𝙚𝙧𝙣 𝙏𝙖𝙠𝙚 𝙤𝙣 𝘾𝙖𝙣𝙩𝙤𝙣𝙚𝙨𝙚 𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘𝙨 𝙖𝙩 𝙒 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜 - 𝙎𝙞𝙣𝙜 𝙔𝙞𝙣 𝘾𝙖𝙣𝙩𝙤𝙣𝙚𝙨𝙚 𝘿𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 🍴 //-Well-situated right next to the elegant entrance of W Hong Kong, 𝐒𝐢𝐧𝐠 𝐘𝐢𝐧 is a top-notch Cantonese dining restaurant helmed by multiple award-winning Executive Chinese Chef Simon Wong, showcasing his authentic Cantonese culinary expertise with exclusive yet traditional delicacies.-☞ 𝐂𝐡𝐞𝐟 𝐒𝐢𝐦𝐨𝐧’𝐬 𝐒𝐞𝐚 𝐨𝐟 𝐅𝐥𝐚𝐯𝐨𝐫𝐬 𝐌𝐞𝐧𝐮 - 𝐇𝐊$𝟏𝟒𝟖𝟎 𝐩𝐞𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧Exclusively curated by Chef Simon Wong in featuring 6-courses of
Exclusively curated by Chef Simon Wong in featuring 6-courses of sea offerings and quality seasonal produce; the menu kickstarts with Sing Yin Deluxe Combination Platter, highlighting 𝐃𝐞𝐞𝐩-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐨𝐝 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐮𝐛𝐞𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜, 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲-𝐠𝐥𝐚𝐳𝐞𝐝 𝐁𝐚𝐫𝐛𝐞𝐜𝐮𝐞 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐏𝐨𝐫𝐤, and 𝐏𝐚𝐧-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞; then followed by 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞-𝐛𝐨𝐢𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐞𝐚 𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐮𝐩 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐨𝐧𝐩𝐨𝐲, 𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐅𝐮𝐧𝐠𝐮𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐌𝐚𝐭𝐬𝐮𝐭𝐚𝐤𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦, a hearty yet nourishing soup to indulge-in before savoring the main course.
The main courses were 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐌𝐢𝐱𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐀𝐧𝐠𝐞𝐥 𝐇𝐚𝐢𝐫 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢, highlighting its delectable cheesy flavors with the tenderly succulent lobster; 𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐒𝐨𝐮𝐭𝐡 𝐀𝐟𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧 𝐃𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐀𝐛𝐚𝐥𝐨𝐧𝐞 𝐢𝐧 𝐒𝐮𝐩𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 (𝟐𝟓 𝐇𝐞𝐚𝐝) 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐆𝐨𝐨𝐬𝐞 𝐖𝐞𝐛, a signature dish in savoring the dried abalone’s distinct sweet taste and firm texture along with the gelatinous flavors from the braised goose web; and a seasonal dish 𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐖𝐨𝐥𝐟𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐚𝐧𝐝 𝐋𝐢𝐥𝐲 𝐁𝐮𝐥𝐛 𝐢𝐧 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐛𝐫𝐨𝐭𝐡.
Topping off the meal with a classic 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐥𝐲 𝐆𝐫𝐨𝐮𝐧𝐝 𝐖𝐚𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 as the dessert, an authentic local sweet treat made with earthy walnuts for a delicately toasty and nutty flavor.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴛᴀᴅ-ǫᴘᴡɪ-ᴡᴛs-sᴄɴ
2024-02-04 748 瀏覽
嚟到W Hotel中菜廳食咗場享受味蕾嘅宴會。首先「高湯原隻帶子鮮蟹肉瑤柱灌湯餃」真係夠水準,湯底鮮甜得嚟帶子瑤柱都係咁彈牙,一啖咬落去仲得個"嘩"聲滿足!「西班牙黑豚叉燒酥」外皮酥脆啲啲啱口,啖啖肉感嚟,十分過癮。再嚟「XO醬炒腸粉」,呢個係老闆幾有料,XO醬香濃帶勁,腸粉弹牙滑溜,一絲不苟嘅齊心做法,真係讓人回味無窮。仲有「合桃酥」真係驚喜,甜而不膩,合桃味道香濃之餘,仲有啲啲蔓越莓嘅酸甜感,好滋味啊👍。不過,唔推介嗰兩款點心,「柚子露筍鮮蝦帶子餃」同「龍蝦湯鮮竹卷」,口味就算喇,冇乜特別之處,可能有啲濕潤不算太爽口😕。最後勁讚餐廳服務,友善得嚟體貼,令整體體驗提升好多。總之,呢餐飯食完真係心情靚晒,滿腹滿心喜悅!🥰🍽🎉

2023-11-11 1409 瀏覽
疫情前最欣賞下午茶點心放題,疫情後再同幾個朋友食晚飯,問門口個帶位阿姐會唔會仲有放題,極不耐煩答我哋唔會做唔會搞,諗住問下啫,唔使咁激動🙄服務態度👎食物一般
2023-11-10
用餐優惠
優惠券
2023-08-02 1824 瀏覽
呢間係W酒店入邊嘅酒樓食過幾次覺得質素方面都幾好食蝦餃味道都幾好,同埋環境嘅財位係幾舒服,但服務麻麻地,唔似酒店,總之就係覺得啲服務員嘅質素完全唔似一間酒店,但係又未至於遲酒樓囉,似一間冇乜服務嘅餐廳
2023-06-05 2157 瀏覽
同另一伴識星宴set lunch 已經係4月尾既事,隔咗成個月先打返食評Set lunch 食既嘢係感覺唔錯一開頭有點心三件, 其中一個係蟹餃,有好多蟹肉好味,另一個係菇菌餃之後有叉燒酥,都好鬆化再有炆牛面頰,嗰肉好淋,都幾好食最中意係呢個羊肚菌、大粒瑤柱既湯。睇落好清,但好入味好好飲最後仲有個糯米飯,好夠味,又唔會好濕,有少少臘味。不過呢個飯就唔係好夠食,幾啖就完。份量可以多返小小就好啦! 下次來可能會散叫再order返個飯刮品有mango杏仁凍,杏仁味好出另外叫咗個陳皮紅豆沙煎堆,不過無影相超好食,陳皮味好出,煎得香口唔油。有機會再來!

Set lunch 食既嘢係感覺唔錯

一開頭有點心三件, 其中一個係蟹餃,有好多蟹肉
好味,另一個係菇菌餃

之後有叉燒酥,都好鬆化

再有炆牛面頰,嗰肉好淋,都幾好食

最中意係呢個羊肚菌、大粒瑤柱既湯。睇落好清,但好入味好好飲

份量可以多返小小就好啦!
下次來可能會散叫再order返個飯

刮品有mango杏仁凍,杏仁味好出

另外叫咗個陳皮紅豆沙煎堆,不過無影相
超好食,陳皮味好出,煎得香口唔油。有機會再來!
2023-05-31 2766 瀏覽
星宴最近推岀多款由新任行政總廚設計嘅新菜式:四寶燉夏威夷萬壽果、手拆鮮蟹肉燕窩盞配魚子醬、蟹汁脆皮釀關東遼參等,均令人眼前一亮▪️四寶燉夏威夷萬壽果 $368/位全晚最鍾意嘅一道!以夏威夷木瓜為器皿,加入四款菇菌、蝦、蟹肉等材料燉製。湯清而不油,帶蝦蟹鮮味跟木瓜甜味,難得蝦肉可以保持到爽彈口感,蟹肉更鮮味十足。不過重點都係超香甜嘅木瓜!軟腍得黎又唔爛,保持到微爽嘅口感,毫無苦澀味~ 最後挖到超乾淨,一啲果肉都無淨▪️手拆鮮蟹肉燕窩盞配魚子醬 $498/位賣相超精緻嘅燕窩盞!香脆嘅外殼裝滿蟹肉炒鮮奶,軟滑富奶香蟹鮮。蟹肉上舖左唔少燕窩,更有魚籽醬提鮮增添鹹味。每一啖都好奢華好美顏▪️蟹汁脆皮釀關東遼參 $498/位師傳好有心思咁為遼參披左一層脆皮,一切咔咔聲超香脆!遼參爽滑彈牙,中間釀左鮮彈嘅蝦同豬肉。醬汁亦毫不馬虎,加左唔少蟹肉,鮮得黎唔鹹,輕鬆清晒啲汁▪️桂花雪梨脆鱔球 $468/例鱔球外層酥脆,肉質軟滑有彈性,魚味重無腥味。一條細骨都無,啖啖肉超爽!配埋酸酸甜甜嘅桂花醬,開胃唔膩,調味恰到好處▪️鮮竹笙蒸千葉豆腐 $328豆腐切得好薄,入口軟滑濃豆味。▪️梅菜帶子炒脆紅米飯 $398/例紅米飯

▪️四寶燉夏威夷萬壽果 $368/位

▪️桂花雪梨脆鱔球 $468/例
桂花雪梨脆鱔球

▪️鮮竹笙蒸千葉豆腐 $328
鮮竹笙蒸千葉豆腐

豆腐切得好薄,入口軟滑濃豆味。

▪️梅菜帶子炒脆紅米飯 $398/例
梅菜帶子炒脆紅米飯

紅米飯無想像中咁硬喎!飯粒分明,乾身有鑊氣。配埋梅菜、蔥、脆米、軟腍肉粒、帶子,口感幾豐富。

▪️蛋白粟子露 $68/位
蛋白粟子露

一打開個蓋就聞到超香粟子味!粟子露無平時嘅芝麻糊咁杰,但又做到好濃嘅栗子味,亦無一般嘅咁甜咁膩。更有入口即化粟子蓉同蛋白增添口感香氣。

▪️桂花糖脆麻花 $68/8件
桂花糖脆麻花

桂花麻花相當鬆脆,口感唔會好實好硬。食落香口唔膩,甜度唔會太高,唯獨桂花香氣偏淡。

整體嚟講,真心被「四寶燉夏威夷萬壽果」驚艶到。基本上今次嗌嘅每一道都幾有水準,帶長輩黎慶祝絕不失禮。不過記得帶夠銀兩,始終用料上乘 價錢唔會好親民。

• 四寶燉夏威夷萬壽果
2023-05-21 1406 瀏覽
W Hotel 設計前衛。估唔到中菜廳星宴,不論是傳統菜式或新設計菜式都十分出色。點了網友推介的荔枝紅茶,泡多次後依然有味。點了金魚餃,外觀真如金魚一樣,而味道十分鮮味,充滿蟹肉。荔枝柴燒雞,皮脆肉嫰,充滿煙薰味。柚子鱔魚,魚肉彈牙加埋清新柚子汁,應該會是我的必點菜式了。點心menu上的款式不少,應該要來幾次先可以試到不同款式。座位舒適,五星酒店服務不會有疑問吧,當然是好。但星宴位於酒店地下,沒有什麼景觀。
2023-05-16 1085 瀏覽
最近我去了W Hotel內的中餐廳,但是我對這次的用餐體驗非常失望。雖然這家餐廳的名氣非常大,但是它的表現卻讓我感到十分失望。首先,菜單上的價格非常高昂,平均一人的點心套餐就需要花費$800至$1000元。但是相對於價格,食物的份量卻非常少,完全無法滿足飢腸轆轆的胃口。而且即使是高價位的套餐,上桌的食物也都是溫溫的,並沒有保持熱度,讓人十分失望。除了食物的問題之外,餐廳的服務也沒有讓我感到滿意。因為是五星酒店的中餐廳,我期待著高水準的服務品質,但卻發現服務生大多是新員工或新手,對菜單和食物的了解不夠深入,給我點餐時也不夠熱心。總體而言,這家中餐廳的表現讓我感到十分失望,價格高、份量少、食物不夠熱,加上服務品質不夠滿意,讓我無法推薦這家餐廳給其他人。如果你正在尋找一家高品質的中餐廳,我建議你繞道其他地方去尋找,而非W Hotel內的這家中餐廳。

2023-02-01 2121 瀏覽
朋友有W hotel membership,所以一齊去左星宴中餐廳食晚飯寧靜、坐得舒服環境少少偏暗,略厭4人坐7-8人檯過大點了:1. 桂花片皮鴨(一食)$828中規中矩,不差,但相對價錢可以再好d。鴨皮可以再脆d,桂花味不出,醬汁偏甜,包皮略硬和難分開每塊2. 鎮江話梅一字骨 $398有驚喜,好食,酸酸甜甜、脆口、骨嘅肥肉比例剛剛好3. 野生魔利菌炆素千層 $3184. 羊肚菌鮮竹笙蒸千業豆腐 $398兩個素菜都有水準,特別鍾意用腐皮整嘅素千層5. 黑松露醬帶子炒香苗 $358黑松露味淡淡嘅,平衡前面偏heavy嘅菜色,係不錯嘅結束!另送一支白酒偏甜,易入口,飲完宿醉不嚴重!
寧靜、坐得舒服
環境少少偏暗,略厭4人坐7-8人檯過大

點了:
1. 桂花片皮鴨(一食)$828

2. 鎮江話梅一字骨 $398
有驚喜,好食,酸酸甜甜、脆口、骨嘅肥肉比例剛剛好

3. 野生魔利菌炆素千層 $318

4. 羊肚菌鮮竹笙蒸千業豆腐 $398
兩個素菜都有水準,特別鍾意用腐皮整嘅素千層

5. 黑松露醬帶子炒香苗 $358
黑松露味淡淡嘅,平衡前面偏heavy嘅菜色,係不錯嘅結束!

另送一支白酒
偏甜,易入口,飲完宿醉不嚴重!
2023-01-28 1517 瀏覽
餐廳環境優雅舒適適合家庭聚餐我們選的尚臻饗宴品味套餐,每一道菜擺盤都非常精緻前菜的蜜汁叉燒很好吃摩利菌竹笙花膠燉響螺味道清甜貴妃蟹肉龍蝦羹料足美味大蝦皇酸酸甜甜很惹味麒麟星斑球肉質鮮嫩芥末蘋果和牛粒肉嫩多汁金瑤脆皮家鄉釀遼參外皮酥脆內裡Q彈搭配醬汁非常美味可口鮑魚雞粒五穀豐收鮑魚個頭不小炒飯裡面有雞肉粒香菇和五穀雜糧味道剛好口感豐富最後的甜品有楊枝甘露、棗皇羔和合桃酥,合桃酥口感香脆非常好吃!整體來說套餐的菜品不管是擺盤還是質素味道都非常好,份量也很足,性價比非常不錯
餐廳環境優雅舒適適合家庭聚餐

我們選的尚臻饗宴品味套餐,每一道菜擺盤都非常精緻

前菜的蜜汁叉燒很好吃

摩利菌竹笙花膠燉響螺味道清甜

貴妃蟹肉龍蝦羹料足美味

大蝦皇酸酸甜甜很惹味

麒麟星斑球肉質鮮嫩

芥末蘋果和牛粒肉嫩多汁

金瑤脆皮家鄉釀遼參外皮酥脆內裡Q彈搭配醬汁非常美味可口

2022-09-12 2827 瀏覽
這些年來無論大小節日和為家人慶生,也是來到這間酒店的中菜廳,漸漸已變成了家宴的塲地。原因是食物和服務質素能夠一直保持高水平,絕對沒有令人失望,當然今次也不例外!非常享受的一頓晚餐!
2022-08-21 4436 瀏覽
差不多半年冇嚟,今日又嚟食佢嘅點心放題$288/位(3:30-5:15pm)灌湯餃入面粒帶子相當厚大,湯頭也甜美。蝦餃、燒賣、鮑魚燒賣(這個每位一件),大大粒而且餡料豐富。黑蒜蒸排骨,黑蒜甜甜酸酸,排骨帶點肥,個人覺得幾好。合桃酥,微暖鬆化,保持一貫水準。叉燒酥,暖暖地賬卜卜,好鬆脆。牛肉球,好奇怪d肉鬆鬆散散,可能系打嘅時間吾夠,這個比較差。香蒜蝦春卷,蒜頭味比較大,不好此道者要小心。鮑汁鮮竹卷,入面嘅餡系蝦膠,好食但正宗嘅鮮竹卷吾應該系咁。蝦肉斑餃,好咸。珍珠雞,餡汁幾多所以比較濕。叉燒包,大大個,包皮鬆軟,正正常常。皮旦肉碎粥,d粥好糊比較厚身。鮑汁菜遠,酒店做法,只要菜遠一小段,幾精緻。芝麻糊,一般。整體來說,久不久食一次,都可以啦。
灌湯餃入面粒帶子相當厚大,湯頭也甜美。
蝦餃、燒賣、鮑魚燒賣(這個每位一件),大大粒而且餡料豐富。
黑蒜蒸排骨,黑蒜甜甜酸酸,排骨帶點肥,個人覺得幾好。
合桃酥,微暖鬆化,保持一貫水準。
叉燒酥,暖暖地賬卜卜,好鬆脆。
香蒜蝦春卷,蒜頭味比較大,不好此道者要小心。
鮑汁鮮竹卷,入面嘅餡系蝦膠,好食但正宗嘅鮮竹卷吾應該系咁。
蝦肉斑餃,好咸。
珍珠雞,餡汁幾多所以比較濕。
叉燒包,大大個,包皮鬆軟,正正常常。
皮旦肉碎粥,d粥好糊比較厚身。
鮑汁菜遠,酒店做法,只要菜遠一小段,幾精緻。
芝麻糊,一般。
整體來說,久不久食一次,都可以啦。

2022-08-21
1K
2022-08-19 2486 瀏覽
上個禮拜去咗W酒店星宴中餐廳晚飯,好耐冇食中式嘢,好滿足。平日晚上客人都唔少,除咗家庭客,亦都有唔少情侶用餐我哋坐近門口位置嘅圓枱,闊落舒適。中餐廳喺8月份推出咗新菜式,有啲係季節限定 以榴槤入饌。另外亦有以水果為主題嘅菜式,味道上酸酸甜甜,有夏日feel玫瑰煙鴨胸煙鴨胸好味啊,煙燻味香,唔會太鹹,厚薄適中,入口滑嫩麻香脆牛肉片脆牛肉片醬酸甜醒胃,外皮鬆脆,肉片偏薄身,存在感唔係好夠。魚湯萬壽果班球對魚湯印象深刻,足料好飲,木瓜香甜 斑塊兩件,彈牙冇骨柚子蜜鍋巴脆蝦球鍋巴脆蝦球嘅presentation靚,適合大班人食,有團圓感覺,蝦肉勁大隻,肉鮮爽彈,調味酸甜,襯埋脆脆嘅鍋巴,好食香草茄膏大蝦皇伴鍋巴唔好睇少茄膏大蝦鍋巴,食完超飽茄味濃郁,配香口鍋巴,仲有唔少菇菌同菠菜,係一款帶西式風味嘅中菜呢。
我哋坐近門口位置嘅圓枱,闊落舒適。

玫瑰煙鴨胸
煙鴨胸好味啊,煙燻味香,唔會太鹹,厚薄適中,入口滑嫩

麻香脆牛肉片
脆牛肉片醬酸甜醒胃,外皮鬆脆,肉片偏薄身,存在感唔係好夠。

魚湯萬壽果班球
對魚湯印象深刻,足料好飲,木瓜香甜 斑塊兩件,彈牙冇骨

柚子蜜鍋巴脆蝦球

香草茄膏大蝦皇伴鍋巴

唔好睇少茄膏大蝦鍋巴,食完超飽

喺官網買左佢個點心放題, 每人連加一300蚊有找,可以食成兩個鐘,仲送一人一枝冷泡茶,性價比好高。點心紙上有20幾款點心,望落去款款都好想食,最後我同我朋友共食左23款,食到肚都翻埋。其中有幾款特別出色:灌湯餃、鮑魚燒賣、鮑汁鳳爪、龍蝦汁鮮竹卷、合桃酥。其他點心基本上好食(質素中上)。整體來說,個人覺得坐得舒服、食得開心、食物的質素及衛生情況有保證、侍應們服務尚算,性價比高。我覺得係適合平日放假出去嘆番個茶既好選擇,會推薦俾朋友。
  • 灌湯餃
  • 龍蝦湯鮮竹卷
  • 合桃酥
  • 鮑汁鳳爪
2022-07-19 2116 瀏覽
最初覺得,all you can eat只係提供20款點心,選擇好少咁。開始點餐就發現,樣樣都想食,但係胃得一個,點算好🙈😍必叫🔹原隻澳洲鮑魚燒賣(每位限一隻)🔸高湯帶子鮮蟹肉瑤柱灌湯餃 (矜貴,不過水準不穩,encore個份嘅灌湯餃係穿咗,骨肉分離)🔹XO醬鮮蝦帶子鳳眼餃🔸羊肚耳上素水晶餃🔹芝士煙肉蝦春卷🔸香麻西班牙黑豚叉燒酥🔸鮑汁炆鳳爪🔸玫瑰黑豚叉燒包🔹合桃酥平日飲茶食幾籠點心就會飽,星宴點心都唔算油膩,所以今次可以由頭食到落,抱住tummy走,連晚飯都唔駛食。

😍必叫
🔹原隻澳洲鮑魚燒賣(每位限一隻)

🔹XO醬鮮蝦帶子鳳眼餃
🔸羊肚耳上素水晶餃