2024-03-28 143 瀏覽
#明記麵食喺網上搵到呢間小店,真係唔講唔覺。有時行過咗都唔知,自己都搵咗一陣先搵到,門面非常細,座位唔多,亦都冇餐牌,基本上生客唔會去。網上好多人話佢嘅豬紅好食,豬大腸都唔錯,嚟到嘅時候見到門口有水魷,當然唔笑得係我至愛嘅油麵。就係咁三餸一麵$38,比一般車仔麵平。粉嶺唔算好多,勉強可以接受。豬紅真係如與技滑捋捋,好似食豆腐咁,豬大腸就比較爽身,唔會淋曬,水油預咗係冇味,但就非常爽口,一般係會加辣汁或咖哩汁,不過因為啱啱病好所以就原汁原味。呢度比較特別係冇匙羹提供,想飲啖湯都要舉起個碗相對唔方便,但整體質素係唔錯的,依類小店真係買少見少,識路嘅就會自己去。@foodiehck2022 #港飲港食平靚正 #旺角美食 #車仔麵 #小店 #豬紅 #豬大腸 #魷魚 #油麵
#明記麵食

豬紅豬大腸水魷油麵

豬紅豬大腸水魷油麵
  • 豬大腸
  • 豬紅
2023-03-02 1389 瀏覽
呢啲就真係好食又抵食啦$9/餸, 大大份。 每種配料都有佢本身味道,正如周星x當年所講,魚有魚味,雞有雞味。 唔會好似坊間車仔麵咁,所有嘢只食到辣汁味跟我尾買個位嬸嬸,佢仲一次過叫三份豬紅,佢話得呢到食到佢細個時嘅味道
呢啲就真係好食又抵食啦

跟我尾買個位嬸嬸,佢仲一次過叫三份豬紅,
佢話得呢到食到佢細個時嘅味道
2023-02-26
2022-06-05 1231 瀏覽
呢間車仔麵係我去到旺角區,而想食車仔麵就會必去,記得第一次去係媽咪帶我去,之後每次想食車仔麵,就成日都會想去食,佢店舖位置唔多位,只有打宜一排長枱及及門口2位置,佢嘅餸款式唔算好多,但樣樣都煮到好食,湯底係走清清地路線,但佢啲餸都好入味,必試一定佢嘅係豬紅,超水潤又嫩滑,好似台式鴨血咁,牛筋都燜到好腍,剛好入口嫩中帶一啲爽彈,仲有豬腸洗到好乾淨,仲要又燜到入哂味,如果鍾意食豬皮蘿蔔都一定要試,我會加啲咖喱汁更好食
2022-06-02 800 瀏覽
一間其貌不揚嘅小店,立立太子好幾十個年頭,冇裝修冇打卡位,但賣的係街坊人情味道,而且亦都係大部份人的兒時味道⋯車仔麵我最鍾意水魷魚,貪佢爽口又彈牙嘅感覺,配上咖喱汁真係一絕⋯佢哋冇豬紅,但係有鴨血,大大塊又係另一口感!食車仔麵又點可以唔叫豬皮,張所有湯汁吸住,一啖咬落去果種口感真係非筆墨可以形容⋯今日叫咗粗麵,煮得唔會太淋,而且麵好掛汁,一口一啖又係另外一個境界⋯最後緊係要飲多啖湯,D湯加咗咖喱汁,又再提升到另外一個層次,大滿足✌🏻
2021-11-29 826 瀏覽
早兩日到太子明記朝聖,3餸一麵,豬紅腍滑,豬腸和牛筋唔夠腍,份量細,店舖侷促,沒匙羹提供,食和坐都唔舒服,企檔態度差,性價比低。原見食評唔錯,但試過後連不外如是也稱不上,真係失望,見面不如聞名,一次就夠了!🚁🚁🚁
2021-11-26
2021-08-07 701 瀏覽
網友介紹. 話呢間車仔麵好老土. 去到真係見到好老土. 餸唔多. 同細個食d 差不多. 最後揀咗豬血,豬皮,羅白. 最緊要加辣汁豬血好滑, 豬皮啱啱好. 羅白好入味. 真係懷舊味. 呢d 車仔麵真係買少見少.
2021-04-30 572 瀏覽
尋日同個朋友去開旺角,帶佢去我由細食到大嘅車仔麵店,每次必食豬紅、豬腸,魷魚。今次仲叫埋雞尖。味道依舊冇變,豬紅一樣超滑,豬腸好入味,魷魚爽口。雞尖我第一次食,原來都唔錯,我見佢冇浸係啲湯度,應該有烹調過。湯底味道剛好,唔會太鹹,味精就應該點都會有嘅,但食完唔太口渴,大讃!朋友都話冇得頂。我哋入去時問老闆可唔可以寫紙仔登記,佢話可以。咁我就放心排隊食,心諗即時俾個like佢🤣🤣,繼續支持老店,加油💪,懷舊老店真係越來越少啦⋯⋯
2021-04-08 601 瀏覽
這家明記麵食真係由細食到大,小朋友時期係跟父母一起去,到讀書就同同學一起去,人大了竟然是自己一個人去,食麵都別有滋味在心頭。這店的裝修一直都保持得好好,沒有改變過,高高木櫈長長木板做枱面,牆上的掛扇依舊運作。🥢三餸麵豬紅是必食,薄薄的豬紅口感似涼粉,滑嘟嘟一滴不留口,水魷魚爽口彈牙,豬腸更是另一個必食,必看到肥膏就怕怕,食落甘香軟腍而不韌正👍😋。

🥢三餸麵
2021-04-07
2021-03-30 396 瀏覽
今日試咗,格局似灣立食車仔麵明記好少少有張坐得唔舒服的高身木櫈豬紅真係好滑,我覺得似雞紅老細話兩溝。蘿蔔好入味又唔太淋牛根炆得好食不過細粒左啲麵餅係好普通無乜味不過老細煮得軟硬適中呢度嘅舊裝修舊枱舊木櫈加上個鹵水湯底同枱面嘅辣椒醬真係食番細路仔時嘅味道
今日試咗,格局似灣立食車仔麵
明記好少少有張坐得唔舒服的高身木櫈
豬紅真係好滑,我覺得似雞紅
老細話兩溝。
加上個鹵水湯底同枱面嘅辣椒醬
真係食番細路仔時嘅味道
豬紅
豬紅
呢間超迷你店由細食到大,聽聞真係推住車仔檔賣麵賣到上舖。(今次仲唔係貨真價實嘅車仔麵? )-咁多年嚟,佢來來去去幾款餸,麵嘅選擇亦都唔多,唔係油麵就係米粉,唔好預會有上海麵薯粉菠菜麵。但好嘢唔需要多,蘿蔔入味清甜、豬腸乾淨嫩滑又有咬口,好地獄,好正。-識叫一定叫豬紅,我敢講,你喺出邊唔會食到同類型嘅豬紅,又滑又大件,好厚身,秘製汁料咸咸香香,打緊字都流緊口水〽️美中不足係份量有啲細,座位就更加係超迷你,又細又迫,肥咗少少🤏都要減肥先入到去。如果住附近或者附近工作,建議外賣。

2020-12-20
2019-12-12 701 瀏覽
讀緊書嘅時候呢間鋪頭已經開業歷史悠久咁多年都屹立不倒細個個陣 豬紅 / 豬大腸 / 魷魚真係好出色今次難得途經太子就去回味一下豬紅 係一片片的,並不是市面常見的一般一粒粒個種豬紅,一粒粒的通常都比較鞋口味道又不新鮮,但呢間真係非常嫩滑,真心一個唔小心件豬紅就會直接滑進食道,味道一流。豬大腸非常入味,豬大腸厚身得來有咬口煙韌,大腸入面又非常嫩滑,仲有份量十分之多,一碗麵數埋都有10舊豬大腸。正!魷魚非常爽口,味道適中,唔算話好重魷魚鮮味,但個種爽口已經令我非常滿足以前不嬲食開粗麵,所以今次試吓個幼面,我個人食面口感比較喜歡硬身少少,今次面就比較軟身,但整體都非常之良好,行開呢頭都一定會返去再食。
讀緊書嘅時候呢間鋪頭已經開業
歷史悠久咁多年都屹立不倒
細個個陣 豬紅 / 豬大腸 / 魷魚真係好出色
今次難得途經太子就去回味一下

以前不嬲食開粗麵,所以今次試吓個幼面,
2019-12-12
  • 豬紅
  • 豬大腸
  • 魷魚
2019-08-25 651 瀏覽
講開食車仔麵又點少得呢一間食店? 呢間食店根本上由師傅細細個食到而家,真係食咗幾十年,睇住佢嘅變化都唔少。最近都有一段好長時間冇嚟食過,既然寫得車仔麵食評,當然唔少得佢啦,趁著今日下晝有少少肚餓,就嚟食個下午茶 ,順便認真品評下佢嘅質素。由於係下午茶時間,五點鐘左右,所以人唔多,行入去就可以即刻柯圢,對住個哥仔,先揀麵底,師傳是日就揀咗兩個幼麵,等佢煮完之後,佢就會攞個碗個隔比食客揀餸,師傅一口氣就嗌咗幾款餸,分別係 豬紅,豬皮,豬腸,蘿蔔,牛筋五個餸,揀完比埋錢就可以攞碗麵返去,面壁思過食碗麵。一如以往,師傅先試下佢個湯底,坦白講湯底並非什麼出色嘅嘢,但係硬係覺得佢個腩汁好好味好吸引,所以次次食嘅時候都會飲多幾啖。之後再食下佢個豬紅,呢度嘅豬紅係比坊間嘅車仔麵更為特別,最重要嘅其中之一個因素,就係佢唔係一粒粒,而係一份份咁,好似啲豆腐一份份咁,薄薄嘅大大份長方形咁,樣望落去係幾吸引,入口發覺豬紅好滑身,但係可惜係冇乜味道,即係個滷得唔夠入味,通常師傅都會加少少辣醬黎食,豬紅除咗滑之外,就冇其他特別嘅野,所以呢度嘅豬紅係會有滑溜溜嘅口感,有種好似食緊豆腐嘅感覺,咁多年嚟唯一冇變嘅相信就

一如以往,師傅先試下佢個湯底,坦白講湯底並非什麼出色嘅嘢,但係硬係覺得佢個腩汁好好味好吸引,所以次次食嘅時候都會飲多幾啖。之後再食下佢個豬紅,呢度嘅豬紅係比坊間嘅車仔麵更為特別,最重要嘅其中之一個因素,就係佢唔係一粒粒,而係一份份咁,好似啲豆腐一份份咁,薄薄嘅大大份長方形咁,樣望落去係幾吸引,入口發覺豬紅好滑身,但係可惜係冇乜味道,即係個滷得唔夠入味,通常師傅都會加少少辣醬黎食,豬紅除咗滑之外,就冇其他特別嘅野,所以呢度嘅豬紅係會有滑溜溜嘅口感,有種好似食緊豆腐嘅感覺,咁多年嚟唯一冇變嘅相信就係呢一樣嘢。

之後再試下個豬皮,豬皮本身個嘥屎唔算好大份,量都唔算好多,入口發覺有的幾爽,但大部分都腍,個品質都幾參差,食咗咁多年講真好似越做越曳,失敗
。再嚟講下個蘿蔔,蘿蔔唔算好大舊,但係啱啱好可以每次擺得曬一舊係個口,佢就滷得好入味,蘿蔔本身白色,但上碗時已係深色的,蘿蔔本身好甜,但可惜有渣,呢下真係完全接受唔到,師傅好日唔食蘿蔔,一食就有渣,真係令師傅非常失望

再講下個牛筋,牛筋又冇乜特別,唯一可取就係好腍,但唔夠膠,如果再膠少少就正。最後豬腸,豬腸亦都係呢一間食店,師傅其中最欣賞嘅一款食物,豬腸肥瘦適中,炆得好腍,入口佢係有一種好特別嘅香味,係令個大腸特別好味,所以師傅好喜,暫時亦係唯一款保持得到嘅食物

最後講下個幼麵,幼麵煮得正正常常,普普通通又唔會太腍,但唔會太爽口,麵香味完全冇,唔會令到你有繼續食嘅衝動,講真個麵其實都算幾失敗。

總括嚟講食物質素普通,但師傅作為食咗咁多年嘅食客,就覺得個佢水準不斷下降,越來越走樣,價錢亦唔算話好平,五個餸兩個麵,埋單54蚊 。似乎同區有更多選擇,環境唔會特別乾淨,亦都唔會特別舒服,面壁思過已經成為一種習慣,最啱一條冷又唔想同人搭嘅人。

諗番以前師傅喺呢度食車仔麵嘅時候,係有好多餸可以選擇,味道更好,淨係單單講個麵底已經出色過今時今日,呢種面底已經唔係以前嘅來貨,師傅深信係入唔返呢一種貨,甚至乎可能已經失傳 。以前個麵底又香又好食,非一般生麵,總言之係一隻好好食嘅麵餅。以前有嘅餸例如有牛肚,炸豆腐等,而家已經冇,最多得返豆卜,所以感覺食店越做越少嘢食,亦都覺得佢地越做越冇以前咁出色,老實講同區真係有太多選擇,再嚟呢度全因為情意結呢三個字,笑面真係比唔到喇!
辣椒醬
2019-08-24
2019-06-01 724 瀏覽
由細個開始,每次嚟親旺角,阿媽都會帶我食明記,佢話呢間舖喺花園街屹立咗好多年,早於廿三年前已經開始食呢度嘅豬紅(由於第度食唔到咁滑,我哋每次一話食滑滑豬紅,大家就有默契)。跟佢嚟得多,而家我久不久經過旺角都會口痕嚟食返碗同大部份嘅車仔麵檔一樣,先揀麵底,再揀餸,畀埋錢就自己搵位坐,見住老闆熟練地煮麵加餸加腩汁都係一種藝術。雖然一直都唔知每樣餸嘅價錢, 但我哋叫咗兩碗雙餸麵平均每碗都係$24,認真經濟呢度啲豬紅滑嘅程度係第二度食唔到架!!佢嘅質地介乎蒟蒻同啫喱之間,就算攞筷子用力夾住都夾唔散,滑得嚟好有彈性,而且能夠鎖住湯汁,一咬落去啲湯汁就湧出嚟,有時要嗌兩份豬紅先夠喉!!豬大腸煮到入曬味,而且洗得乾淨冇豬味。厚肉得嚟冇肥膏,有時會食到好似瘦肉嘅一絲絲,有時又會好似筋膜咁有咬口,口感豐富豬皮發得好好,爽口同時吸曬啲湯。最重要係掹乾淨曬啲豬毛,令人食得好暢快食得辣嘅話,落啲辣醬仲好食!欣賞呢度無論裝修定食物味道都堅持保留以前嘅風味,食物種類雖然唔多,但樣樣精,到我第日有小朋友都會帶佢嚟延續食滑滑豬紅嘅習慣

食得辣嘅話,落啲辣醬仲好食!

2019-06-01 404 瀏覽
香港傳統那渣麵, 就這一家來說 Ben爺覺得;湯頭太鹹 沒有 鮮甜的味道;蘿蔔帶渣;豬腸不入味;粗麵底太硬;環境擠迫, 天花風扇 佈滿塵埃 ,餐桌差不多要倒下來。跟兒時的味道差太遠, 只剩下那渣兩字。
香港傳統那渣麵, 就這一家來說 Ben爺覺得;

湯頭太鹹 沒有 鮮甜的味道;

蘿蔔帶渣;

豬腸不入味;

粗麵底太硬;

環境擠迫, 天花風扇 佈滿塵埃 ,餐桌差不多要倒下來。

跟兒時的味道差太遠, 只剩下那渣兩字。

2018-01-05 1498 瀏覽
雖然我住喺新界,但我由細到大病親睇e生都一定要去旺角睇,所以每次都定必經呢度,我同媽咪一定食呢度嘅車仔麵做早餐。到而家大個咗,每逢經過明記我都係會心思思想食返碗!!明記喺呢個位置已經幾十年,從來都冇變過……面積細細,只有十幾個位,由面檔,座位到裝修都好味道!今日喺旺角睇完中e行去坐火車返屋企,買咗碗淨餸外賣返屋企加料!雖然係外賣返去食,仲要坐成個鐘頭,但呢個外賣兜可以keep住一定嘅温度,而且完全無影響到佢嘅味道!依然係咁好味!每次必食嘅一定有豬大腸,我一定會叫"瘦腸",明記嘅豬大腸夠淋又夠入味!第二樣必食嘅係豬紅,呢度嘅豬紅同出面嘅完全唔同,佢切成一片片,每一片都係超滑,好似喺澳門食果d鴨紅咁!另外就係白蘿蔔,每一舊都煮到入晒味。最後就係媽咪鍾意食嘅豬皮,我就一般般,有人食豬皮係鍾意食爽,我就專揀淋吱吱嘅食!哈㖔~

另外就係白蘿蔔,每一舊都煮到入晒味。

2017-12-01
外賣自取