2017-04-19 507 瀏覽
第一次黎, 中午十二點幾黎到, 竟然午飯時間都無乜人只有老闆負責煮麵及一位後生仔負責落單執枱冬菇亭無冷氣就一定ga la我地揀左個位旁邊有風扇, 坐低後都唔覺得太熱粉麵只係$25/碗, 今時今日真係好少搵到咁街坊價墨魚丸真材實料, 配上紫菜, 十分香仲食到有粒粒墨魚肉魚蛋河, 有魚蛋魚片魚蛋雖彈牙, 口感偏軟, 但無魚既鮮味比墨魚丸遜色另外叫左碟魚皮, $15 咁大碟, 好抵食魚皮好脆, 仲俾埋碗出哂煙既湯俾你浸魚皮
第一次黎, 中午十二點幾黎到, 竟然午飯時間都無乜人

只有老闆負責煮麵及一位後生仔負責落單執枱

冬菇亭無冷氣就一定ga la

我地揀左個位旁邊有風扇, 坐低後都唔覺得太熱

粉麵只係$25/碗, 今時今日真係好少搵到咁街坊價

墨魚丸真材實料, 配上紫菜, 十分香

仲食到有粒粒墨魚肉
魚蛋河, 有魚蛋魚片

魚蛋雖彈牙, 口感偏軟, 但無魚既鮮味

比墨魚丸遜色
另外叫左碟魚皮, $15 咁大碟, 好抵食

魚皮好脆, 仲俾埋碗出哂煙既湯俾你浸魚皮
午餐
N年前睇過篇報導 介紹呢間明記同九龍城德昌魚蛋粉 甚有淵源今日有空 就特地上門拜訪一下紫菜墨丸 足料 啖啖咬到墨魚粒 質素中上魚蛋豬肉雲吞河 豬肉雲吞 蝦肉比例1:1個人覺得比 蝦肉比例 3:1 好食魚蛋則有小小失望 近乎冇魚味 估佢唔到魚皮 厚身 較硬 浸湯食 剛剛好 奶茶 沒有提供 要在附近茶餐廳另叫價錢唔貴 質素ok 有機會行完飛鵝山再黎整番碗淨豬肉雲吞
N年前睇過篇報導 介紹呢間明記

魚皮 厚身 較硬 浸湯食 剛剛好
奶茶 沒有提供 要在附近茶餐廳另叫

價錢唔貴 質素ok 有機會行完飛鵝山
再黎整番碗淨豬肉雲吞

等睇show,夜晚6點零七點去食,一個客都冇,見到一個阿姐切魚片,另外一個就煮麵。睇到Openrice食評就走黎試下,叫左碗墨丸麵,湯好濃,麵夠咬口,墨丸有墨丸味狂加炸蒜同辣椒油,醋就唔好落喇,好似同D麵唔係好夾30蚊都唔駛,我仲飲晒成碗湯,抵到爛btw熟食中心一定冇乜服務可言,但態度誠懇有禮貌,「唔好意思,墨丸要煮耐D」都同我講左兩三次,切魚片個位姐姐收錢,佢自覺對手太油用雞脾位夾住要找既錢俾我,總算係石屎森林入面搵到些少人情味。
狂加炸蒜同辣椒油,醋就唔好落喇,好似同D麵唔係好夾

30蚊都唔駛,我仲飲晒成碗湯,抵到爛

2015-10-09
  • 墨丸麵
2015-07-02 561 瀏覽
午飯時間在附近,隨便入這麵檔醫肚。麵檔給我印象是乾淨,物件擺放整齊,枱、醬罐都抹得乾乾淨淨。點了一杯凍豆漿及一碗墨丸、鮮肉雲吞河加紫菜。鮮肉雲吞在餐牌上是「招牌」,但由於我吃慣稔身(餡要加油搓~)的雲吞,這個雲吞不太合我口味~純粹口感問題。河粉也是正正常常。但有驚喜的是墨丸!咬開有墨魚粒,調味亦適合。之後問老闆娘,說是親戚打的~3粒丸3粒雲吞,其餘空間就係滿滿的河粉,份量非常足夠,好少食粉麵會飽咁耐。除左墨丸真係好好食,其他一切都只是正常;但「正常」呢種平凡已經買少見少⋯⋯ 會再去食~

• 墨丸
2014-11-14 589 瀏覽
好多年前睇過《飲食男女》嘅一篇報道後就一直好想去了,但大家都知道彩雲邨嘅位置啦,彩虹港鐵站行上黎都要差不多10分鐘斜波路,無啦啦又唔會想坐巴士特登黎嘅姐,所以一直苦無機會,今次終於有了😚幾年前居然俾我老豆攞到公屋,我在南非,知道佢有地方住就放心,一直都唔知佢住o係邊,決定返香港了,就當然要問清楚啦。邊度呀?彩德邨?咩地方黎架?咪彩虹邨附近囉。。。。。。終於有借口黎喇,當年話領匯會整頓彩雲邨,睇咗雜誌老闆明哥嘅故事,佢話可能會做唔住了,所以特別想黎,都幾年了,唔知情況點呢。。。到喇,間鋪都唔係好難搵,巴士站行落小小就到了,坐低就四圍望,明哥還在嗎。。。嗯,中年男女各一,年輕男女各一,睇黎間鋪已經易手了。。。既然黎到,當然要試下啦,食乜好呢。。。【唔該牛丸伊呀】【冇伊麵wo】【賣曬?】【一直冇賣,我地有生麵,米粉同河粉】。。。我想食伊麵wo,伊麵加醋係我一直嘅心頭好。。。算啦😪【咁就牛丸生麵啦】落完order就繼續周圍望。。。角落有個甜品位wo。。。怪怪地,應該係領匯高租金下嘅效應,為己為人,就要多碗薑汁豆腐花啦😊麵到喇,試試先。。。牛丸嘛。。。幾爽wo, 口感唔錯,就牛味一般啲😉麵嘛。。

既然黎到,當然要試下啦,食乜好呢。。。
【唔該牛丸伊呀】
【冇伊麵wo】
【賣曬?】
【一直冇賣,我地有生麵,米粉同河粉】
。。。我想食伊麵wo,伊麵加醋係我一直嘅心頭好。。。算啦😪
【咁就牛丸生麵啦】

麵到喇,試試先。。。
牛丸嘛。。。幾爽wo, 口感唔錯,就牛味一般啲😉
麵嘛。。。生麵嘅優點係好難煮得難食😁
湯嘛。。。正常冇乜特別嘅味道囉
整體味道正常啦,冇驚喜,以哩個價錢亦冇令人太失望😜

薑汁豆腐花到了~ 薑汁都放得夠wo,味道剛剛好,唔會太甜,當然唔會淡😊 豆腐花本身係一般貨色,冇乜特別

【其實之後仲去食過一次蠔油撈麵,非常一般,啲麵仲粘埋一齊,冇咩好食】
  • 薑汁豆腐花
2013-07-01 277 瀏覽
一位年青人對我說:"父母沒嗜好,一生只會做,不敢想日後他們失去寄託的日子!"。曾於今年年初及剛過的六月份兩次致電明記,時間相距約半年,但耳筒都是傳出同一把年青的聲音。年青人很有耐性地答覆我的提問,心裡覺得奇怪!年青人又怎會願意待在這樣一個工作環境裡工作?早期的公屋,設有外形像冬菇的熟食攤檔,房署所收取的租金平宜,讓熟食攤檔的經營者提供廉價小炒、粥、粉、麵、飯等,應付邨內居民飲食所需,親民的形象,深入民心,漸漸被人稱為冬菇亭。早期的冬菇亭因電壓問題未能安裝冷氣,廚房與座位不設明顯分隔,油煙滿場飛不在話下,在愈來愈炎熱的夏季,工作人員與食客同樣要承受高溫的考驗。其實明記早已貯存在我的腦海裡,只是位置問題,一直未有到訪,當天正值義工們在附近一家小學表演話劇,因緣際遇,終來到明記。冬菇亭的面貌在我心坎中再一次烙印,在陳舊、雜亂以外,是一種沉沉的錯失!我選擇門口的桌子,雖然店內密麻麻的風扇正開動著,但相信門口位置仍是較通風。我是較耐熱的人,坐在牛角扇下的摺檯,感覺還可以。明記打正旗號自製魚蛋,加上坊間出色的魚蛋不多,我正正為此而來。魚蛋跟米粉是我心目中最佳的配搭。魚蛋、魚片白中透灰、形狀不太圓滑

魚蛋米
魚蛋跟米粉是我心目中最佳的配搭。
魚蛋
魚蛋、魚片白中透灰、形狀不太圓滑,線條有點歪歪的,但我倒愛這種的不經意與不規則,令魚蛋、魚片活潑起來!
魚蛋
湯頭較清,帶著輕輕的甜味,自然醇和。魚蛋魚味不重,但質感有著自製魚蛋的鬆軟,與及如海綿球的豐富彈性,氣孔細密,口感幼滑。
魚片
圓形的魚片,味道與口感跟魚蛋一致,但因為表層經油炸,多了一份香口。
腩汁菜心
老人家說菜心是正氣的蔬菜,所以適合產後或手術後進食。當外出用膳時,尤其在夏天不是菜心的時令,有時會吃到是軟乎乎、綿糊糊,毫無纖維的菜心莖,大抵是過度使用化學 "肥仔水" 催谷所致。

明記的菜心沒有上述的問題,而且灼煮得軟硬適中,配上清怡不油的腩汁,為菜心添上小味兒,吃得放心又開心!
炸魚皮
其實一碗湯米、一碟油菜已能令我100% 肚飽,但又貪心,欲滿足多元化的胃口,於是要來了炸魚皮,心想吃不完帶回家也無妨。
上湯與魚皮
炸魚皮奉上一碗上湯,色澤看似比麵湯更為深厚,一試韻味跟麵湯一致,但甜香則較原汁原味,用來襯上魚皮,應相當匹配。

大塊兼厚身的魚皮,通常要在自製魚蛋的粉麵店才有供應。厚身的魚皮,雖是較硬,但光是魚味比一般薄身魚皮豐富,已是無法媲美。放在上湯中多浸一會,魚皮才稍軟,適合進食。果然魚味不錯,但有一少許潮了,對食味有些微影響。
辣椒油
辣椒油也是明記自製的。椒味香濃、辣味到位,是水準之作。
明記的運作全由爸爸、媽媽及三十多歲的兒子三人包辦,爸、媽在彩雲邨冬菇亭辛勞了一輩子,不懂享受、不會娛樂,時刻只會念記著明記,是兒子口中的 "只會做"。兒子也不怕辛苦,多少也為著兩老的寄託,而甘於為明記輸送氧氣與生命力。可是命運有時不由自主,卻是諷刺的牢牢地掌握在別人的手上,租金騰升一倍,就是連一直默默耕耘、不計付出多少辛勞的小商戶也容不了,誰知由房署轉到領匯的命運,最終竟是走向結業的道路上。

兒子心中的冀盼,恐怕只會淪落為對領匯或當今荒唐社會茫茫控訴中的一個未能解答的問號!

題外話/補充資料: 明記將營業至今年年底,夏天太高溫時會休息,有興趣一嚐冬菇亭下的明記,請預先致電,以免撲空。
2013-06-21
魚蛋米
腩汁菜心
辣椒油
2012-09-13 100 瀏覽
今日我傻左.專登由彩虹邨行10分鍾斜路到達彩雲村.是舊村的熟食亭,環境沒有裝修,沒有冷氣供應.眼前膠袋也亂.這些環境,主力客人當然是舊街坊,服務不俗.雖則我四周影相,店員有出聲.講左句.你影乜.但沒有阻止.眼看送錯食物給客人,客人話不介意,店方都堅決更換,還有多謝這些禮貌詞也有.魚旦,牛腩米.走蔥無走.....26元.7元可樂.魚旦,扁扁的賣相,林身.入口有淡淡魚味,也不俗,反而牛腩,入口硬的,味道亦欠決,既不鬆化.亦不入味,是我味覺問題?這品質周圍都有.湯底是大地魚湯很甜.在店亦聞到好香,辣油,只是以勁辣取勝,也不香口....埋單33元.極之普通.一定無下次...我反而對對面間餐廳22元常餐有興趣?下次再行斜路.

魚旦,牛腩米.走蔥無走.....26元.7元可樂.

呢間麵店真係由細細過就見佢係度,但都真係第一次去幫襯啊!我叫o既炸醬麵,我真心覺得好食。同一般麵店一樣都係有一碗同一碟。因為唔係好餓就叫左一碗試下。呢個炸醬麵同我平時食o個d有小小唔同,佢你有蕃茄味,可能有人會唔覺得奇怪炸醬麵有蕃茄味點會好食,但我自己就好ok佢個味,酸酸地加埋小小蕃茄味一流啊!媽媽叫o既魚片麵,好多ge魚片已經遮住左個麵。d魚片係幾好食,同埋個麵我見媽咪一路食都仲有咁多o既!環境呢就一般般啦,其實熟食擋大家都想像到啦!但食物好食緊要d啦!
呢間麵店真係由細細過就見佢係度,但都真係第一次去幫襯啊!

佢你有蕃茄味
,可能有人會唔覺得奇怪炸醬麵有蕃茄味點會好食,
但我自己就好ok佢個味,酸酸地加埋小小蕃茄味一流啊!
媽媽叫o既魚片麵,好多ge魚片已經遮住左個麵。
d魚片係幾好食,同埋個麵我見媽咪一路食都仲有咁多o既!
環境呢就一般般啦,其實熟食擋大家都想像到啦!
但食物好食緊要d啦!
2012-05-17
2012-03-26 97 瀏覽
有時候常經過的地方,如果沒東西吸引你停下腳步的,其實十年如一日,坐車經過了,也不代表會留下足印,彩雲村就是一個例子。是日要來,就其實主要為了一粒魚蛋,魚蛋由海裡的魚及鱔打成,最後就由坐在冬菇亭下的食客吞到肚子裡。現今飲食資訊發達至爆炸的境地,很多時真的追不及,個人的態度就是,為何要追呢?不要忘了自己對食物也有自己的喜好,本人雖然貪嚐新,但也不違然是一名香港仔,對於西餐日本菜,本人當然也愛吃,但有關茶記魚蛋粉的資訊,本人一樣也會留意,無分貴賤。是日一行,其目的就是為了求證某飲食雜誌內說的同宗魚蛋,究竟它的魚蛋跟德昌的魚蛋,又是否真的相同呢?沒啍出一聲的坐下,甫開口就快速的點了自己想吃的東西,牛腩魚蛋河,再來碟炸魚皮,已經是基本的試勻本人想吃的牛腩、魚蛋及炸魚皮了。先來的是炸魚皮,用上了鱔的皮來炸成,其肉拿了去打魚蛋,皮也不要浪費,這就是中國人的飲食智慧,也不只,依我之見,簡直是民族美德,說回正題,魚皮脆得近乎過份,不過稍嫌就是不夠鬆,脆得來較硬身,但味道方面又是不錯,鹽巴下得適量,吃起來帶點點魚香,但一點也不腥,單吃或是蘸腩湯來吃,也美味可口!很快魚蛋牛腩粉就送到本人面前,不知道是本人口
在冬菇亭下的一所粉麵店

很老的內部裝潢
相中人就是此店的主理人了,真的是用左手拿筷子的
炸魚皮密封保存,以防受潮
炸魚皮以鱔皮來炸成,脆得近乎過份但稍嫌較硬身
魚蛋牛腩粉加了不少腩汁,味道濃郁
很快魚蛋牛腩粉就送到本人面前,不知道是本人口齒不清還是其他原因,本人的牛腩變成了牛筋腩,也不要緊,心想更可一次過吃到牛筋及牛腩,真走運,說到這牛腩,當然那煲腩汁是關鍵,要了加色的湯河,其湯色被腩汁弄得深色了不少,嚐一口湯,味道濃郁,就知道牛腩不小兒科。
牛腩肉被浸煮至深啡色,非常入味
牛腩大部份也是腩底,但份量很夠,連同牛筋足有六七件,腩肉被浸煮至深啡色,咬一口牛腩,雖然真是韌了點,但也未至於柴皮,以一個正常人的牙,其牙力絕對能應付到,最重要的是那腩汁中的鹵水香,真的濃郁得不得了,而且更有着鹵水背後應有的花椒、桂皮及八角等香料的味道,可說是有深度的牛腩;牛筋也不例外,也如牛腩般非常入味,而質感更是軟滑,且富膠質及具彈性,實在沒什麼好彈的了。
河粉入口滑溜得不得了,而且很透薄很吸湯
河粉其實分兩大類,一種是放湯吃,而另外的一款就用來炒,放湯吃的幼薄一點,使能吸湯及更細滑,現時很多魚蛋粉店的湯河,不是太厚,就是不夠順滑,但此店的河粉相信也是用了靚貨,入口滑溜得不得了,而且很透薄很吸湯,弄得碗湯好像越來越少似的,吃慢一點也不行,真的想不到店家就連最為基本,但又在現今常被忽視的河粉,也做得出色,怪不得雜誌也來訪問他了。
魚蛋比起一般的軟綿,而魚味也是非常濃郁
最後要談的就是那三粒魚蛋,它是是日的主角,據聞是跟德昌同宗,是用上德昌廠房的貨,數年前吃過一次德昌,可能那時候對它的期望過大吧,個人而言,那時候我認為德昌的魚蛋也並不是如傳說般好吃,反之可能是日就是沒有了這個心理上的枷鎖吧,讓我重新認識它們的魚蛋。

魚蛋比起一般的軟綿,這是德昌魚蛋一向的特性,它也是因此而享負盛名,不過那時候就是因為它綿得達到毫無彈性的境地,所以留下一個不太佳的印象,事隔多年的今日,今天的魚蛋比起當年吃的多了一分彈性,而魚味也是非常濃郁,且又不着一分腥,個人認為不蘸辣椒醬吃,才是最能感受這粒魚蛋的方法。
辣椒油入口夠辣又夠香
雖然魚蛋很鮮美,但每次去粉麵店吃粉,也一定要試試人家的辣椒油,本人不知道這店的辣油是否自家製,不過入口夠辣,而且又有炒過的辣子香,姑勿論是否自家炒,好吃的就是了。
店員努力在包水餃
真的想不到在一條屋村的冬菇亭,也吃到美味的魚蛋粉,除了味道好,份量也夠大,想起本人家附近的粉麵店,這條村的人真幸福。
2012-01-31
魚蛋比起一般的軟綿,而魚味也是非常濃郁
辣椒油入口夠辣又夠香
  • 以上全部
2010-07-30 34 瀏覽
在數年前,因一次機緣巧合下認識了明記...一直也只是喜歡它的墨丸河,直是朋友的誠意推介下才認識了新歡牛腩河.牛腩河o既牛腩軟硬適中,唔會太un.d牛腩腌得好香...如果鐘意食辣o既朋友不妨加d辣油,d味會更香更正=]至於紫菜墨丸河d湯都ok清甜,唔覺太多味精粉.墨丸本身都幾彈牙,不過加埋紫菜會更香=]p.s.最後要講ge係看鋪o既大姐.好有禮貌,認人能力又極高...有時明明都唔順路都特登返去食碗牛腩河順便見見佢=]p.s.小弟第一次寫食評,寫得唔好希望大家唔好介意=]

p.s.

p.s.
小弟第一次寫食評,寫得唔好希望大家唔好介意=]
2010-06-01
  • 牛腩河
  • 墨丸紫菜河
2006-03-03 33 瀏覽
呢度啲魚旦魚片真係食極都唔厭,記得細細個得嗰三四歲已經好鍾意喺度食魚旦麵,雖然大排檔係污槽啲,但係食碗魚旦麵最多都係坐兩三個字,冇所謂啦﹗除咗魚旦,牛筋丸同炸魚皮都好好味架。而家有時都會帶多多嚟食,佢都話好好味架。十五蚊一碗魚旦粉已經好耐冇加價,油菜十一蚊碟(最好要腩汁走蠔油,因為覺得呢度啲蠔油唔係好掂﹗),近呢一兩年仲好似越嚟越大碗益街坊,一碗粉加一碟菜啱啱好
2005-02-11 42 瀏覽
呢度d魚旦河其實只係一般,都冇d飲食雜誌講到咁好食,真係被騙,而且環境都幾污糟....
2005-02-09 30 瀏覽
選擇少,連魚餃都無。牛腩好un,只是牛丸同自家打魚旦可以一試。辣椒油就好正。By the way, 以上post的相係鳯 德村的明記,不是彩雲村的,煩請跟進。

(非會員)
2004-06-25 31 瀏覽
哩間d牛什河好好食!! d牛什勁入味, 但又唔會"淋pat pat"!! 14蚊碗咋!! 抵! 辣椒油好香!! 魚片河都好正!!