2019-05-15 457 瀏覽
最近,銅鑼灣好熱鬧,每半年就一次嘅感謝祭,搞到我哋呢邊附近街坊無所適從,頓時覺得平時美食多籮籮嘅銅鑼灣搵食艱難!到處排晒隊,見到都打個突~但見呢間人冇咁多,好似一陣就有位,於是喺到求其食啲嘢啦~點知中伏!間嘢都開咗幾耐下,明白到一個好地段嘅重要性,人流多客量唔憂,加上成本相對低,唔怪得佢咁難食都可以經營咁耐。脆皮豆丁唔脆皮,底層啲料仲硬到結冰;芒果班戟冇乜芒果,絕大部分係cream;個湯丸一食就知係雪藏貨,包裝嘢;腐竹糖水淡到得甜味,冇腐竹嘅香味。下次寧願等其他糖水舖,或者寧願唔好食。

脆皮豆丁唔脆皮,底層啲料仲硬到結冰;
芒果班戟冇乜芒果,絕大部分係cream;
個湯丸一食就知係雪藏貨,包裝嘢;
腐竹糖水淡到得甜味,冇腐竹嘅香味。

下次寧願等其他糖水舖,或者寧願唔好食。

2019-03-25 236 瀏覽
耀华街算是铜锣湾一条美食比较多的小街了,这家店附近还有几家类似聪嫂甜品这样不错的甜品店,看着这家店感觉还成就跑来试试。店内环境还可以吧,挺清新的,位置不大但看着还行,服务员态度很不好,不热情还有点爱理不理的,很没有工作激情的样子。点了一份鲜果什拼盘,实在是大失所望,差的太多了,水果酸不拉几的,给人感觉很不新鲜的。实在是太差。印象很不好的一家店,不会再来。

印象很不好的一家店,不会再来。
2018-10-04
$58 (宵夜)
2019-03-10 182 瀏覽
朋友想吃中式糖水,吃過西灣河明記,眼見對面的聰嫂打晒蛇餅,所以決定吃這間桌上有寫如果在他們的app出食評,有九折。問過诗莹,才知道是全部人也要寫食評,這個優惠也有點太吝嗇了吧。我選了基本上不會有伏的楊枝甘露,但發現一上場完全是圖文不符 我的這個怎樣也看着芒果西米露吧!西袖少得可憐,味道也不怎麼樣!還要比芒果西米露貴數塊錢 朋友叫了薑汁糖水小丸子,要三催四請才有得吃不特止,薑味偏譚,糖水味就像是糖加水,小丸子沒有着驚就像麵粉團煮熟了一樣座位毫不舒服,不斷會有進進出出客人碰到背部價錢跟對聰嫂差不多,完全浪費了吃甜品的quota,決定back list

我選了基本上不會有伏的楊枝甘露,但發現一上場完全是圖文不符

座位毫不舒服,不斷會有進進出出客人碰到背部

2019-02-26 134 瀏覽
服務態度好差 條女西口西面 叫個朱古力Oreo凍餅 條女又話唔洗等 但都係等左15分鐘 等都唔緊要 但係一上枱就知佢啱啱喺雪櫃攞出黎 硬到 成舊磚咁 大佬 咁冇誠意 Fd叫咗個榴槤小丸子 碗嘢勁水勁稀 舊榴槤仲要好生 得個雪糕ok 唔會有下次 喺荃灣食過都唔覺係咁👎🏻
服務態度好差 條女西口西面

唔會有下次 喺荃灣食過都唔覺係咁👎🏻

2019-02-26
2019-01-23 189 瀏覽
今日在銅鑼灣同朋友食完晚餐,朋友就話不如再轉場去食糖水,一落地下就見到對面有間明記甜品,見唔使排隊,就入咗去食。因為有啲咳,就叫左個薑汁手工湯圓,唔係太甜,食完又真係好似冇咁咳。朋友就叫咗榴槤西米露,睇個樣都唔錯。

2019-01-23
2019-01-22 73 瀏覽
👎👎👎無想到有這樣的質数的窩夫:窩夫烘至變深黑色、上枱時雪糕已經溶了1/3 。之前曾經在天后&荃灣的分店食同款味道的窩夫:不論買相、味道也吸引。🙈🙈🙍同行的朋友也有以上的不滿。
2019-01-22
星期日晚上同友人在灣仔食完生日飯後,散步行到銅鑼灣呢間分店試吓佢嘅糖水,去到門口,發現相比對面馬路嘅聰嫂,佢嘅優點當然係唔洗排隊,一入即有得食。一坐低,舖內的環境有點殘舊,枱凳有點像坡口定生銹似的,但裝修唔係特別差,所以我覺得係保養問題。講到食物質素,我叫咗一客榴連西米露,勁香榴連味、仲有幾多榴連肉添,真材實料,味道不錯👍🏻。友人就叫咗芒果豆腐花,可惜店員話冇晒豆腐花,惟有改芒果西米露,友人表示味道都OK!服務態度方面就認真要改善,店員係班年青人,入到舖冇乜人招呼外,店員話冇豆腐花之後就走咗去前枱傾計,一啲都冇打算follow up🙁,要自己再搵店員補叫其他甜品,跟住食食下又拎走我同友人碗糖水,話要我哋讓坐比另外4位新入嚟嘅客人,唔該都冇句,有冇攪錯?食完即刻走人,咁嘅服務態度,一定冇吓次𡀔,Sorry⋯⋯😑

2018-11-29 118 瀏覽
依間甜品鋪位於銅鑼灣,中式同西式嘅甜品都有,而且款式都幾多!值得一讚嘅係差不多大部份甜品都有相睇,咁就唔洗驚揀錯啦😉-一黎就先試佢嘅招牌甜品,烤綿花糖燉蛋($45) 個樣好治癒,一粒粒嘅綿花糖堆埋一齊,燒到微焦嘅狀態,外層仲係脆的😍燉蛋係凍嘅,比較挺身,蛋味同奶味都幾香,🍔建議可以整得滑身少少!抹茶窩夫($48半份)嘅造型就最出眾,隔離有個倒轉嘅雪糕😂打卡一流!抹茶雪糕甜度啱啱好,而窩夫新鮮熱辣,咬落去表面脆,入面鬆軟,仲幾濃抹茶味🍵唔想淨係得抹茶味咁dry? 隔離仲有啲紅豆蓉,一齊食簡直係冇得輸!-榴槤甜品嘅榴槤味好香,榴槤蓉都好多,但由於🍔唔好榴槤嘅關係,所以就不作更多嘅評價了🙇🏽‍♂️ 鐘意榴槤嘅朋友不妨一試👍🏽榴槤甜品嘅款式都唔少
烤綿花糖燉蛋
抹茶窩夫

2018-09-24
烤綿花糖燉蛋
抹茶窩夫
2018-11-25 373 瀏覽
🎀今日熊大等熊妹放工,放工有咩做?緊係食甜品宵夜喇!📍平日夜晚11點半🕦,聰嫂收左,轉戰對面《明記甜品》。📍西式中式凍食熱食甜品咩都有。芒果蛋白,$42📍芒果系列咁吸引,熊妹揀中芒果蛋白。蛋白即牛奶布甸🍮,實左啲,太多魚膠粉,又無咩牛奶味🥛。芒果汁好甜,芒果果肉都有好多粒,仲有啲爆珠同彈牙西米珠,配料算係有味的。紫薯窩夫,半份,$48📍本身熊有想食雜果西米露🥣,但熊大最愛的蜜瓜無哂,就轉食熊妹喜歡的窩夫。窩夫質感夠鬆脆的,但無乜紫薯味🍠,又無咩蛋味🥚,連一般街食的窩夫都比唔上。配料係啲無味的硬膠珍珠。雪糕筒🍦又話無貨,俾多球雪糕,熊妹就揀左至愛的綠茶味。📍整體就係一間普通的糖水鋪,味道一般,款式無特別,價錢略貴,如果想係銅記甜品界分一杯羮,熊妹認為要加把勁了。
🎀今日熊大等熊妹放工,放工有咩做?緊係食甜品宵夜喇!

📍平日夜晚11點半🕦,聰嫂收左,轉戰對面《明記甜品》。

📍西式中式凍食熱食甜品咩都有。

芒果蛋白
芒果蛋白,$42
📍芒果系列咁吸引,熊妹揀中芒果蛋白。
蛋白即牛奶布甸🍮,實左啲,太多魚膠粉,又無咩牛奶味🥛。

紫薯窩夫,半份
紫薯窩夫,半份,$48

配料係啲無味的硬膠珍珠。

雪糕筒🍦又話無貨
,俾多球雪糕,熊妹就揀左至愛的綠茶味。
2018-11-19
$45 (宵夜)
2018-11-03 130 瀏覽
今晚喺附近食完飯,諗住去聰嫂食返個甜品啦,一如以往好多人,排長龍,見到對面有間新開嘅甜品,就諗住試一試啦。唔試猶自可,一試就賴嘢啦!想叫芒果糯米糍,冇。好啦,改叫芒果班戟,又冇。都算啦,再叫佢哋個招牌生磨合桃露,今次有啦。碗嘢嚟到之後杰撻撻,一食落口,即刻擺番低隻匙羹,再估唔起勇氣食第二啖啦。唔使食,一睇就知係開粉,如果我買包合桃粉自己返屋企開水,我可能都整得好食過佢!實在係太失望啦!唔會再去第二次!
2018-10-28 115 瀏覽
同幾個大學同學食完飯,又唔想咁快散水,搵是但去間甜品店食甜品繼續吹水啦menu 有一半都係中式糖水,但我係唔食中式糖水既。。 西式甜品都芒果乜乜乜,疏乎里個d,最後揀左個綿花糖燉蛋,熱辣辣的,上面的綿花糖就好似bbq 燒個d 一樣,面層少少燒焦,入面溶溶地,同d 燉蛋一啖放入口,一個字,甜,幸好我對甜食不抗拒,所以會覺得好食,唔中意好鬼甜既朋友,千奇唔好食呢個,可惜我食到最後兩啖都有少少食不消了,朋友同樣點左呢個燉蛋,佢都表示好食但好甜
$35 (宵夜)
2018-10-27 79 瀏覽
飯後想揾有熱既糖水供應既糖水店,於是不假思索就走入明記甜品舖,由於我倆想食較傳統既甜品,就點了蛋白生磨杏仁茶同薑汁湯丸。試左一口杏仁茶,我倆都不得不讚,蛋白白滑,杏仁茶味香濃且不油膩,外邊部分甜品舖既杏仁茶頗為油膩,所以對於我來說是非常合適,不知不覺已將整碗糖水送到肚內。薑汁湯丸內既糖水有濃郁既薑汁味,辣度適中,配以6粒圓圓又煙韌既湯丸,為晚上既約會寫上完美既句號。另要值得一提為店內既侍應,頗有禮貌。

2018-10-26
2018-08-06 265 瀏覽
晚上在铜锣湾吃完饭就去吃甜品,朋友本来想吃聪嫂,无奈聪嫂排长龙。因我之前试过对面的明记,觉得与聪嫂差不多,所以我们去了明记。朋友点的芒果椰子河粉,听起来很黑暗料理,但实际很好吃,河粉是用椰浆做的,椰子味很浓,创新,味道也很惊艳。最让人失望的是鲜果盘。由于我下午吃了一大坨cream,所以想吃点清新的食物。而且菜单上的鲜果盘有个大大的like和推荐,我毫不犹豫地选择了这个。结果吃的第一口就失望,西瓜是酸臭的!!我让店员换了一盘,看起来正常好多,结果吃两块,下面的西瓜还是臭的!而且是这一块透明,颜色看起来就知道不正常。感觉只是把上面那层水果换了,显得好没诚意。因为这次体验对明记好失望😞

因为这次体验对明记好失望😞
芒果椰子河粉
鲜果盘
芒果椰子河粉
2018-07-02 194 瀏覽
夏天食甜品當正餐就最正加拉 芒果肉幾香 甜甜地 但就嫌佢芒果糖漿太多 變相多此一舉 過於假甜啦撈珠 小編就最愛爆珠 爽口感爆燈 🤔可惜珍珠欠qq 係一大pat硬珍珠黎既😂相比撈珠 小丸子味道好d 小丸子夠煙韌 配上芒果雪糕🍦芒果味更突出🤤

夏天食甜品當正餐就最正加拉
2018-05-29 195 瀏覽
同朋友吃完晚飯又未想番屋企住,於是佢就提議食依間糖水。其實食完晚飯邊到會有甜品糖水唔洗排隊呢?但依間又真係唔洗。除左果位話黎依間一早諗好左簡抹茶窩夫之外,其他朋友諗左好耐都諗唔到食咩好,第一次食甜品咁迷惘而唔係花多眼亂果種。抹茶窩夫上碟好似炒左車咁,但其實味道都算幾好,而且果個窩夫外脆內軟,食落有抹茶味又唔會偏甜,但依餐見得人既只有依樣。另外兩位朋友放棄左選擇,就簡左最普通o既湯圓同合桃糊,味道要求高o既真係會接受唔到,我就覺得好正常冇咩特別,但大家唔好希望太高,而且相比我叫果樣其實已經算好好了。今餐伏中之伏,就係芒果小丸子(但因為小丸子賣哂轉芋丸),聽落覺得好似幾開心咁,但醜婦終需見家翁,一食落口就知咩事。其中一隻色既芋圓煮得唔夠熟,而且芋頭味又冇;果個芒果底先經典,完全冇芒果味,碎冰就有幾粒,如果唔係隻色黃色我都唔知係芒果,果球雪糕又係牛奶公司咁o既質素,你收我$3x我都覺得好正常,但收成$48會唔會覺得有d過份呢。依餐當食鋪租,但你唔好諗住可以坐好耐,我睇住佢趕隔離果台客走;食完感覺極不良好。

抹茶窩夫(半份)

薑汁手工湯圓
生磨合桃糊

香芒小丸子
2018-05-24
$50 (宵夜)
抹茶窩夫(半份)
生磨合桃糊
  • 鋪租