2022-01-21
好耐無食點心,今日同同事忙裡偷閒,去咗明星嘆點心。酒樓座位闊落,坐得都幾舒適。我哋兩個人叫咗5個點心:皮蛋叉燒酥、妙醬蒸鳳爪(什麼是妙醬?)、鮮蝦蒸腸粉、金錢肚同山竹牛肉球。皮蛋叉燒酥:叉燒酥就食得多,皮蛋叉燒酥真係第一次。最初點嘅時候唔為意佢有皮蛋,係食食吓嘅時候覺得裡面有一種好熟悉好特別嘅味道,顏色黑黑哋綠綠哋,最後終於諗起係皮蛋,望一望點心紙再確定了。無諗過皮蛋可以放入叉燒酥裡面而味道又幾夾而唔奇怪。皮好酥脆,熱辣辣啱啱焗起,配合埋醬味濃郁香甜嘅叉燒真係一流。雖然賣相麻麻,但份量十足!妙醬蒸鳳爪:醬汁香濃,鳳爪蒸得啱啱好,好味。鮮蝦蒸腸粉:嘩!腸粉滑到不得了,一放入口,超有驚喜,點解可以做到咁軟滑?雖然份量比較細,得六件,而啲蝦又細細粒、唔太新鮮、唔爽口亦唔彈牙,但都食到我同同事讚口不絕!下次會就咁叫齋腸。金錢肚:好食!金錢肚蒸得好淋唔靭,索晒濃香嘅醬汁再一啖放入口,真係人生一大享受!但我比較鍾意蘿蔔,豆卜有少少硬。山竹牛肉球:蒸得好淋(我比較鍾意淋嘅牛肉球),質感啱晒我!牛肉球好香,裡面有淡淡嘅芫茜味,配合埋喼汁真係正!可惜喼汁太稀,無乜味,希望佢哋唔好溝得太稀。
皮蛋叉燒酥
妙醬蒸鳳爪
妙醬蒸鳳爪:醬汁香濃,鳳爪蒸得啱啱好,好味。
鮮蝦蒸腸粉
金錢肚