(非會員)
2011-11-13 144 瀏覽
之前茶餐廳個位已經變成泰國菜啦, 係以前石塘咀街市2樓熟食中心好出名o個個泰國家庭Phit. 唔見個仔幫手, 仲多o左好多香港人waiter, 不過唔知點解一搬到地鋪, 即刻少o左好多客. 以前係石塘咀街市時成日見到外國人拎住本旅遊書去食, d 書都唔會咁快update, 所以見佢少o左好多客.食物水準跟以前一樣咁好 記住一定要食炸蝦球, 我覺得仲好食過籣桂坊d泰菜好多. 地方環境當然比街市好好多 不過好似o依家冷氣好大, d 食物好快就凍, 冇以前咁熱咁香, 而且以前o係街市一枱一壺茶, o依家要叫先加水雖然佢依家冇咁旺, 不過佢以前d客遲早會知佢搬o左去o你度. 一定會生意興隆!

食物水準跟以前一樣咁好
記住一定要食炸蝦球, 我覺得仲好食過籣桂坊d泰菜好多.

地方環境當然比街市好好多

2011-11-12
  • 炸蝦球. 香葉辣椒豬肉碎煎蛋飯
  • 菠蘿炒飯
2009-11-30 32 瀏覽
連續三個食評都我寫,因為我真係欣賞呢間家庭式經營的小店,可惜一而再地,睇見佢地的水準每況愈下。上次吃過一次超鹹龍脷焗飯後,幾個月沒有同老婆再來。今次少奶話要再光顧,就在午飯時間來一次。中西式午餐都是$32,不算便宜。我點了磨菇汁雞扒焗意粉,老婆要菜心炒牛肉連白飯。湯或熱飲只能二選一,我們都只要了熱飲。菜心牛肉先來,賣相不錯,可惜油多了一點,少奶初初食都話ok,但後來覺得愈食愈鹹,但都算啦。再來雞扒焗飯,本來以為這裏的焗飯水準尚可,但今次一看賣相,出事啦。雞扒炸得又乾又硬,再吃一口,莫說是肉汁,就連肉的質感也欠奉,只覺又硬又鹹,根本就是肉乾。磨菇汁更只是在白汁上加了一點芝士,沒有半塊磨菇。幸好意粉尚可。我們絕少浪費食物,但今次的雞扒真的太難吃,勉強吃了幾口便放棄,只吃了意粉便算。和少奶離開這小店之際,大家都很失望,最終作了一個很奈的決定,以後不再光顧。

雞扒乾意粉
點解可以乾到咁?
略鹹的菜心炒牛肉,一般啦。
2009-05-24 6 瀏覽
又係星期日,今日又陪老婆來這裏下午茶。老婆又係叫多士,普普通通啦。我就叫焗龍脷飯,因為平時這裏的焗飯不錯。不過今次出事啦…其實個飯係即焗,熱辣辣,又加了芝士,本應幾好味。但衰在d龍脷好鹹,唔知係咪廚師想用鹽抽走雪魚內的水分,定係想用鹹味蓋過魚鯹,總之就係好鹹。而且d魚好似有少少唔熟,結果就咁浪廢左。另外,熱奶茶飲落有d苦澀,唔知係咪因為泡得太耐。唉,我好鍾意呢間小店,但今次都要比個喊面佢,因為我真係好希望佢地可以改善下,留意下QC啦。

另外,熱奶茶飲落有d苦澀,唔知係咪因為泡得太耐。

賣相好,但味道超鹹
2009-05-03
呢間小店都開左幾年,平時午市生意都唔錯 (佢地以前有做埋晚市,但宜家就只做早午市和下午茶),奇怪一直無乜人寫食評。我都間中黎呢度下午茶,主要係食佢地d焗飯,$28有熱野飲,質素和份量又ok。不過,今次同老婆就黎食其他野,老婆要奶油多($18),我就要羅宋湯螺絲粉($24),兩個都連熱飲。奶油多普普通通啦,但塊多士都算厚。羅宋湯螺絲粉的湯不算很濃,但都幾好味,份量也多,但食左一半先記得影相。埋單$42,唔算好平,但整體都滿意既。不過都係焗飯抵食d。後記:尋日同老婆又去食下午餐,老婆要了酸辣米線,但只係有d酸菜,完全無辣,結果要叫阿姐攞辣油。今次就要扣分啦。

埋單$42,唔算好平,但整體都滿意既。不過都係焗飯抵食d。

羅宋湯螺絲粉
奶油多,普通啦
羅宋湯螺絲粉
2009-04-26 16 瀏覽
家庭經營式的茶餐廳, 經濟實惠、味道一流!!!有中式、西式的套餐可供選擇...在附近上班的人, 全都很喜歡這間茶餐廳的!!我是偶爾發現這間茶餐廳的..但一吃就愛上了..雞扒沙津很好吃!!上次吃了芝士焗雞扒薯菜(本來是餐牌上是寫飯或意粉,但當然可以要求改成薯菜)..結果, 它的芝士焗薯條意外地很好吃..食過翻尋味!!連伙計也難以置信我第二次去, 為何不叫焗飯或意粉, 竟然堅持要叫焗薯條!!哈哈..但唯一是飲品比較遜色..
家庭經營式的茶餐廳, 經濟實惠、味道一流!!!
有中式、西式的套餐可供選擇...
在附近上班的人, 全都很喜歡這間茶餐廳的!!

我是偶爾發現這間茶餐廳的..但一吃就愛上了..
雞扒沙津很好吃!!
結果, 它的芝士焗薯條意外地很好吃..食過翻尋味!!

但唯一是飲品比較遜色..
2009-04-24
  • 雞扒