.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 L͓̽a͓̽t͓̽e͓̽-͓̽N͓̽i͓̽g͓̽h͓̽t͓̽ ͓̽C͓̽a͓̽n͓̽t͓̽o͓̽n͓̽e͓̽s͓̽e͓̽ ͓̽S͓̽e͓̽a͓̽f͓̽o͓̽o͓̽d͓̽ ͓̽D͓̽e͓̽l͓̽i͓̽c͓̽a͓̽c͓̽i͓̽e͓̽s͓̽ @ 🌟 明廚《👽食神大媽食宵夜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Signature Hong Kong Flaming Virgin Crab HKD 588Crispy Beef Brisket HKD 138Kame Chicken Smoked with Longjing Tea Leaves HKD 298.👽 好耐無食宵夜,但依家好難有優質又好味仲要開得夜嘅地方選擇。地頭蟲介紹呢間開到零晨三點嘅出名中餐廳,主打食靚粵菜,最適合齊齊吹水食宵夜!.🦀 朋友仔話每次嚟呢度必嗌嘅一定係招牌「 油鹽焗香港火焰奄仔」,話係黎自菲律賓足足有成10兩重嘅A級野生奄仔蟹!超多蟹膏,用油鹽焗,焗到滿滿油香,再用火焰燒,完全保留咗蟹嘅鮮味同鮮甜度。絕對高質,真係好鮮味,絕對好介紹!.🍖 另一款好正嘅就係呢度嘅「脆皮新鮮牛腩」,之前未試過炸牛腩,牛腩厚切照樣保持到肉質嫩滑,而且外皮非常香脆,啲香料令味道好豐富。.🐔 仲有粵菜超經典嘅「煙熏龍井少爺雞」,肥瘦適中嘅嘉美雞,
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Crispy Beef Brisket HKD 138

Crispy Beef Brisket

🐔 仲有粵菜超經典嘅「煙熏龍井少爺雞」,肥瘦適中嘅嘉美雞,上檯前即時煙燻,用龍井茶葉舖面,帶有淡淡嘅茶香味同埋煙燻味。雞肉好鮮嫩,味道夠特別!

😇 呢度食宵夜真係超高質,食材質素高,餐牌多地道選擇,環境舒服,上檯足料,絕對值得試下!

.⠀
📍 銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G8-11號舖
☎️ +(852)6313-8806
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$598 (宵夜)
Crispy Beef Brisket
這間在旺角開分店到銅鑼灣的中菜餐廳,一改之前的懷舊感覺,新餐廳裝修得更高級,但食物的價錢並沒有加價,繼續用上高質素的食材來烹調!高質素的海鮮加上高質素的廚師,味道更有保證,真的高級中菜也能吃出性價比!涼拌花甲 $188用的是花甲王,比平常的更大隻,口感更爽滑,味道鮮甜多汁,配上酒香味的醬汁,甜酸鮮味一次過吃到!油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻)$588這個是這裡的招牌菜,差不多每檯都有叫!奄仔蟹用油鹽焗香,上菜時對半切開,再加上酒和點火,為奄仔蟹加上最後的一份酒香和焦香!奄仔蟹都是爆膏的,膏的味道香甜鮮美,味道鹹鮮。而蟹肉亦因為是鹽焗的關係,味道比較濃縮,蟹味更足,而且肉質飽滿,一絲一絲的質感!鬼火深喉瀨尿蝦(一隻) $488瀨尿蝦超大隻,應該超過30厘米長了,肉都是非常飽滿了,還帶有蝦膏,吃起來特別甘香,肉質嫩滑有彈性!而味道是有點像避風塘的,有濃濃的蒜香辣味,亦有薑和辣椒的香味,味道非常惹味!送到來的時候,可以叫店員幫忙去殼和剪開,吃起來更方便,一口一件蝦肉,鮮味十足!

涼拌花甲 $188

油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻)$588

這個是這裡的招牌菜,差不多每檯都有叫!

鬼火深喉瀨尿蝦(一隻) $488

2024-02-02
2024-02-02 869 瀏覽
#銅鑼灣地膽 今次去明廚品味高級粵菜!餐牌主打火焰奄仔蟹、鬼火深喉賴尿蝦等生猛海鮮,仲有鑊氣小炒!地點位於銅鑼灣中心地帶,裝潢具氣派,坐位濶落舒適;侍應有禮貌,服務周到。🐚涼拌花甲 $188清新爽口嘅涼拌花甲,每一隻花甲都飽滿肥美,肉質鮮嫩彈牙,伴上酸酸甜甜嘅醬汁,帶出花甲嘅鮮味同清香!清新又開胃!🔥🦀油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻)$588這隻香港火焰奄仔蟹,超巨型又爆多蟹膏;上枱時侍應點上秘製cocktail火焰🔥散發出清香嘅玫瑰酒味,香氣撲鼻!蟹膏炙燒後口感又香又軟糯,味道鮮甜帶有淡淡花香,蟹肉肥美鮮甜配白飯食更滋味!🌶️🦐鬼火深喉瀨尿蝦 (一隻) $488這隻鬼火深喉瀨尿蝦外表金黃酥脆,待應幫忙拆肉;瀨尿蝦肉質鮮嫩多汁,口感彈牙;搭配印度魔鬼辣椒吊味嘅醬汁,辣味刺激而香辣! 明廚Ming‘s Kitchen📍 銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G08-11鋪

🐚涼拌花甲 $188
🔥🦀油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻)$588

配白飯食更滋味!
🌶️🦐鬼火深喉瀨尿蝦 (一隻) $488
這隻鬼火深喉瀨尿蝦外表金黃酥脆,待應幫忙拆肉;

瀨尿蝦肉質鮮嫩多汁,口感彈牙;

搭配印度魔鬼辣椒吊味嘅醬汁,辣味刺激而香辣!

明廚Ming‘s Kitchen
📍 銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G08-11鋪
  • 涼拌花甲
  • 鬼火深喉瀨尿蝦
  • 油鹽焗香港火焰奄仔蟹
2024-01-21 830 瀏覽
[明廚] 位於銅鑼灣鵝頸橋底的優質中菜館,之前在旺角已經食過,一直對佢哋嘅奄仔蟹和筍殼魚念念不忘,銅鑼灣這一間剛剛新開張不久,地方更大裝潢更高級,又多咗好多新菜式,主打世界各地不同品種嘅野生海鮮,再用自家創製嘅烹調方法,令食客感受到與別不同👍🏻👍🏻招牌菜油鹽焗香港火焰奄仔蟹、廿年陳釀醉奄仔蟹、油浸野生筍殼魚、涼拌花甲王、鹽焗野生泰國大花螺,三重芝士焗南澳龍假炒飯、即炸山楂咕噜肉、馬友鹹魚煎肉餅和巧製燉湯等等都係必食推介,鍾意食海鮮嘅朋友一定要黎試吓😋🦀▪️廿年陳釀醉奄仔蟹 $ 588一上枱已經聞到花雕香醇到不得了,奄仔蟹非常入味,淡淡酒香,蟹膏部份好澎湃,味道甘香綿滑,入口即化,每一口蟹肉和蟹膏都被酒香包圍,人間美食🐠▪️野生油浸筍殼魚 $ 438呢度嘅主打招牌菜,筍殼魚非常大條,經油炸之後外皮超級酥脆,香脆到連骨都可以食埋,而且一啲都唔油,肉質更加非常精彩,好細滑,加上香蔥,薑和店舖自家製嘅魚豉油一齊食,尤如食緊蒸魚嘅口感,必食推介🐖▪️即炸山楂咕嚕肉 $ 138咕嚕肉外脆內軟,肉質半肥瘦啖啖肉,爽口又彈牙,山楂酸甜汁調味恰到好處,伴上新鮮紅洋蔥,菠蘿,青椒,清甜爽脆,非常高水準👍🏻👍🏻🌟

🦀▪️廿年陳釀醉奄仔蟹 $ 588

🐠▪️野生油浸筍殼魚 $ 438

🐖▪️即炸山楂咕嚕肉 $ 138

🌟▪️涼拌花甲 $ 198
花甲超級大隻和優質,伴上自家秘製泰式香辣醬汁,辣椒、芫荽、香葱、蒜頭、青檸、令花甲皇好入味,味道鮮甜香辣又惹味

🥬▪️雞油炒豆苗 $ 128
現在最時令嘅蔬菜就係豆苗,非常簡單只用雞油爆炒和鹽調味,豆苗入口嫩滑柔潤,有一股雞油嘅甘香

🍲▪️松茸花膠燉雞 x 2 $ 176
巧製燉湯必點推薦,首先份量超大盅,非常足料,有大大件的花膠、鮮雞、瘦肉和松茸清燉而成,入口就是濃郁的松茸香味然後就是滿滿的清甜雞湯,飲完就是滋潤和溫暖

• 廿年陳釀醉奄仔蟹
  • 野生油浸筍殼魚
  • 即炸山楂咕嚕肉
  • 松茸花膠燉雞
同同事講開而家D餐廳未到12點就關哂門, 有時夜左收工想搵個好D既地方食宵夜都難。浦開銅鑼灣既同事就介紹左哩間明廚, 開到凌晏3點😆D野真係得, 環境仲好唔錯添, 重要service好, 經理very nice~星期5夜晚9點黎到都full house, 好多枱都開左酒仲食緊飯。同事講明必食🦀油鹽焗香港火焰奄仔蟹🦀上枱前最好準備定相機先, 店員會淋上酒然後點火, 個下都幾猛火, 然後就聞到香味啦好鬼正!!隻蟹勁大隻又厚肉爆哂膏。一啖咬落D蟹膏度超爆滿足!!!! 蟹膏甘香蟹肉鮮美, 用鹽+酒更加吊起蟹鮮味, 當然都要隻蟹本身真係優質先得, 冇得輸!椒鹽無骨九肚魚 炸漿薄得黎鬆脆,九肚魚滑嘟嘟, 椒鹽香口惹味送酒一流。芝麻脆皮雞 雞皮脆脆地唔會痴住好多肥膏, 雞肉滑又juicy, 加埋皮位D芝麻成個味道又更加香。雖然我地冇叫酒飲, 淨係叫左可樂但係見住佢地好忙都會比埋冰杯幫你斟埋, service值得一讚!
同事講明必食🦀油鹽焗香港火焰奄仔蟹🦀
椒鹽無骨九肚魚
炸漿薄得黎鬆脆,九肚魚滑嘟嘟, 椒鹽香口惹味送酒一流。
芝麻脆皮雞

明廚銅鑼灣店位於堅拿道西十五號永德大廈地下鄰近鵝頸橋位置明廚主打原創生猛海鮮以及鑊氣小炒菜式油鹽焗香港火焰奄仔蟹奄仔蟹選用菲律賓拉戈諾伊灣獨家貨源;簡單油鹽焗配搭花雕酒以及玫瑰露火焰肉質豐厚鮮甜同時蟹膏油潤甘醇個人真心推薦脆皮新鮮牛腩牛腩漿粉金黃透薄酥脆同時牛腩肉質軟嫩肥瘦均勻口感層次豐富配搭蜜糖芥末蘸醬可以中和油膩感慢煮黑椒牛肋骨慢煮牛肋骨肉質粉嫩口感柔軟同時脂肪豐腴油花細密配搭黑椒醬汁超級惹味
明廚銅鑼灣店位於堅拿道西十五號永德大廈地下鄰近鵝頸橋位置
明廚主打原創生猛海鮮以及鑊氣小炒菜式

慢煮黑椒牛肋骨
2024-05-14
  • 油鹽焗香港火焰奄仔蟹
現在很多食肆營業時間都收得比較早,想宵夜選擇已經不多,最近發現本來在旺角的明廚,分店已開到銅鑼灣,今晚便專程來到一試。這裏裝修比旺角更加高貴,座位更加舒適,還有很多不同酒類提供,果然是宵夜的最佳選擇。油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻) $588,侍應會先將白酒倒在奄仔蟹上面,再點火,頓時香氣四溢,是拍照的最佳時候。奄仔蟹的蟹膏甘香可口,口感比較紮實,加上酒的香味和鹽的鹹味,頓時帶起了蟹肉的鮮味,果然是這間食肆的招牌菜。椒鹽無骨九肚魚 $128,炸醬不會破口,香脆可口,九肚魚入口融化,不用加任何調味,已經非常美味了。芝麻脆皮雞 (半隻) $298 ,芝麻的香味和香脆可口的雞皮非常配合,肌肉有香濃的雞味,吃得出是用新鮮雞秘製而成,在加點淮鹽,便是一道美味的脆皮雞了。

2024-05-30 28 瀏覽
同男朋友喺銅鑼灣行完街,估唔到宵夜時間係附近都食到精緻中菜 。油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻) $588呢個真係好打卡嘅一道餸,侍應會即場係你面前點火,啲火都可以燒到一兩分鐘 。奄仔蟹切開咗一半放係好多粗鹽上面,用簡單嘅調味去保留蟹嘅鮮味 。蟹身有好多膏,燒過之後更加香口,而且隻蟹都幾大隻,都幾多肉 。脆皮新鮮牛腩 $138 牛腩肥瘦幾均勻,食完唔會痴牙 。牛腩外面嘅炸皮好薄身,我地唔係即時食個皮都仲係脆 。再加少少椒鹽係面,非常惹味,送酒一流!煙熏龍井少爺雞 (半隻) $298 半隻雞份量都幾多下,隻雞本身應該都好大隻,2個人食都非常足夠 。雞皮帶爽口同有啲煙熏味,雞肉緊緻 。食中菜梗係要飲返杯有氣嘅野,估唔到可樂係冰底上 ,啤酒更加係不可少 。

油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻) $588

脆皮新鮮牛腩 $138

煙熏龍井少爺雞 (半隻) $298

夜鬼出動👻 食宵夜係我每日既習慣🙂‍↔️ 今日又係時侯放肆一下🤤 明廚位於銅鑼灣,時代廣場行多幾分鐘就到,開到凌晨3am,環境典雅有格調,一間幾靚嘅中菜館。火焰奄仔蟹同煙燻雞,客人可以親眼見證部份製作過程,相當有儀式感!✨油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻) $588衝住招牌菜式奄仔蟹而來,店員會喺面前點火🔥 蟹膏肥美,肉質結實有鹽香,香口惹味。✨脆皮新鮮牛腩 $138 薄薄脆皮包裹住香軟牛腩,肉質不乾柴,口感唔錯,食得出係幾新鮮,蘸上醬汁味道更佳。✨煙熏龍井少爺雞 (半隻) $298 店員會即場進行煙燻焗2分鐘,然後灑上龍井茶葉。本身以為茶葉只係裝飾,但雞件的確做到煙燻同茶香兼備,雞髀位更加係非常嫩滑!

✨油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻) $588

✨脆皮新鮮牛腩 $138

✨煙熏龍井少爺雞 (半隻) $298
2024-05-26 17 瀏覽
做咗成日嘢 今日專登出咗銅鑼灣吃宵夜海鮮 🦞😍😍😳舖頭喺時代廣場附近透明玻璃嘅裝修 可以完全睇到餐廳入邊嘅高級裝潢 燈光顏色好舒服😬🤗 成個感覺都好高級今日嘅重頭戲就係油鹽焗香港火焰奄仔蟹(1隻)👋🏻👋🏻一上枱嘅時候,侍應喺一鍋鹽上面灑上酒 然後再點火🔥🤯啲火燒到好高!!😳 同埋都維持咗一段時間🔥之後一拎上手隻蟹熱辣辣 好彩呢度好細心,有晒手套同埋各種嘅工具 令到食蟹嘅過程更加方便順暢😍奄仔蟹好多膏 入口好鮮甜🦀再加上有鹽味,令到蟹味更加突出 食得滋味又開心🥳除咗食火焰奄仔蟹 我哋仲叫咗脹卜卜嘅椒鹽無骨九肚魚🤤🎣🐟有別於平時一般一條條嘅九肚魚呢個椒鹽九肚魚係脹卜卜一粒粒🔵外皮好鬆脆 椒鹽味道再點啲醋就更加惹味!! 九肚魚新鮮 一絲絲好軟🤗 兩個人食晒成點完全冇難度另外再做咗半隻芝麻雞🤍隻雞都好大份 表皮佈滿香脆嘅芝麻好香好入味雞肉好腍甜🤗再飲埋啤酒 札幌 Sapporo、藍妹
做咗成日嘢 今日專登出咗銅鑼灣吃宵夜海鮮 🦞😍😍😳
舖頭喺時代廣場附近

今日嘅重頭戲就係油鹽焗香港火焰奄仔蟹(1隻)👋🏻👋🏻

一上枱嘅時候,侍應喺一鍋鹽上面灑上酒 然後再點火🔥🤯
啲火燒到好高!!😳 同埋都維持咗一段時間🔥
之後一拎上手隻蟹熱辣辣

😍奄仔蟹好多膏 入口好鮮甜🦀
再加上有鹽味,令到蟹味更加突出 食得滋味又開心🥳

除咗食火焰奄仔蟹 我哋仲叫咗脹卜卜嘅椒鹽無骨九肚魚🤤🎣🐟
有別於平時一般一條條嘅九肚魚
呢個椒鹽九肚魚係脹卜卜一粒粒🔵
外皮好鬆脆 椒鹽味道
再點啲醋就更加惹味!!
九肚魚新鮮 一絲絲好軟🤗 兩個人食晒成點完全冇難度

另外再做咗半隻芝麻雞🤍
隻雞都好大份 表皮佈滿香脆嘅芝麻
好香好入味
雞肉好腍甜🤗

再飲埋啤酒 札幌 Sapporo、藍妹

-明廚🍽️-油鹽焗香港火焰奄仔蟹 $588必點人氣火焰奄仔蟹🦀奄仔蟹大大隻勁厚肉仲要爆哂膏食到舔舔脷呀👅本身用油鹽焗整係同奄仔蟹最夾👍店員會倒d酒係側邊再點火🔥-椒鹽無骨九肚魚 $128平時好怕九肚魚因為中間點都有d骨吞又唔係吐又好煩😂呢度個無骨九肚魚岩哂😌椒鹽整得夠哂惹味😋配啤酒一流🍻-慢煮黑椒牛肋骨 $278呢個大推!本身以為黑椒牛肋骨唔會點有驚喜點知佢個黑椒汁贏哂🥹牛肋骨慢煮一定好味唔會過火所以肉質鮮嫩配埋個黑椒汁好送飯😍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G8-11號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_銅鑼灣#foodieluveat_中菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #中菜 #粤菜 #奄仔蟹 #火焰奄仔蟹 #小菜 #銅鑼灣 #銅鑼灣中菜
明廚🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_銅鑼灣
#foodieluveat_中菜
銅鑼灣試咗間高級粵菜,位於Times square 附近,鵝頸橋底嘅地鋪,位置好方便又易搵👍🏻 餐廳裝修頗有格調,中間位置還放置大酒櫃,坐位舒適都算唔嘈吵,可以適合一家大細,朋友聚會。本來想朝聖一下每枱必點的🔥火陷奄仔蟹,可惜當天已售罄🥹我哋改選了「廿年陳釀醉奄仔蟹」,奄仔蟹新鮮多糕,又浸得幾入味👍🏻 此店認真多熟客,熱門菜‧煙熏龍井少爺雞都係當天已售罄🫣 我哋又改選了「九品芝麻雞」, 出奇地有驚喜,芝麻炸得好香口,連埋脆脆地嘅雞皮入口好好味,雞身嘅肉都算幼滑😋下次要再來試埋果2款大熱又有gimmick 菜色👍🏻ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ𓐎廿年陳釀醉奄仔蟹 $588𓐎脆皮新鮮牛腩 $138𓐎九品芝麻雞(半隻) $298𓐎泰國絲苗白飯 $15@𓐎奶茶 $18𓐎凍檸茶 $18./明廚 (銅鑼灣)𖠿 𖤣𖤥銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G8-11號舖

下次要再來試埋果2款大熱又有gimmick 菜色👍🏻

ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
𓐎廿年陳釀醉奄仔蟹 $588
𓐎脆皮新鮮牛腩 $138
𓐎九品芝麻雞(半隻) $298
𓐎泰國絲苗白飯 $15@
𓐎奶茶 $18
𓐎凍檸茶 $18
明廚 (銅鑼灣)
𖠿 𖤣𖤥銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G8-11號舖
2024-05-18 23 瀏覽
【銅鑼灣•明廚】@ππππππππππππππππππππππππππππππ銅鑼灣優質中菜餐廳明廚油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻)椒鹽無骨九肚魚煙熏龍井少爺雞 (半隻) 油鹽焗香港火焰奄仔蟹:以奄仔蟹為主料,搭配油鹽焗的烹調方式,保留了蟹肉的鮮甜和彈性,是一道絕對值得品噌的美味海鮮料理。 椒鹽無骨九肚魚:口感酥脆,魚肉鮮嫩,搭配椒鹽的調味,香氣四溢,是一道下酒菜或者配飯的絕佳選擇。煙熏龍井少爺雞(半隻):煙熏龍井少爺雞口感煙煉香濃,肉質細嫩多汁,龍井茶的清香襯托出雞肉的鮮美,是一道健康美味的菜品。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1100(加一)✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#銅鑼灣美食 #明廚 #web3銅鑼灣 #明廚 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣中菜 #鑊氣小炒 #野生海鮮 #高質中菜 #傳統香港味道 #hkfood #香港探店 #香港旅遊攻略 #香港 #香港味道#美食日常 #美食分享 #我的美食日記 #明廚 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣中菜 #鑊氣小炒 #野生海鮮 #高質中菜 #傳統香港味道 #hkfood明廚銅鑼灣堅拿道西15號永德大
【銅鑼灣•明廚】@
銅鑼灣優質中菜餐廳明廚

油鹽焗香港火焰奄仔蟹(一隻)

椒鹽無骨九肚魚

煙熏龍井少爺雞 (半隻)

油鹽焗香港火焰奄仔蟹:
椒鹽無骨九肚魚:
煙熏龍井少爺雞(半隻):

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1100(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
明廚
銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G8-11號舖
明廚,去食個宵夜見到依間高檔手工菜🥣仲要開到凌晨三點,慢慢食慢慢飲🍻裝潢非常優雅,氣氛幾舒服浪漫😎打開餐牌,主打各式各樣煮法既海鮮🦞仲有好多手工特色菜,配埋清酒紅白酒生啤,未食都感受到高級既享受💚🐻勞蘇食🐻推介 — 油鹽焗香港火焰奄仔蟹🦀砂鍋粗鹽上枱,加酒點火🔥好驚人,同時都好香,啲蟹膏燒一燒香到⼀個點,勁好味😍從來未見過咁大隻奄仔蟹,厚肉,肉質好鮮甜,食得好滋味,超好味既蟹🤤 脆皮新鮮牛腩🐮做法好特別,外層香脆,肉質內嫩,肉估唔到咁濃味,有特色又好味既牛腩,點埋醬汁又另⼀個味道,正👍🏻煙熏龍井少爺雞(半隻),唔係度度都有得食,加入煙熏2分鐘,然後放啲走左油既龍井茶葉,好吸引🤩雞肉超級彈超級嫩,勁好食,好鮮而帶煙熏味,加埋龍井味,好多重既享受🐤高質既雞,龍井茶葉估唔到走左油都幾好味😸啤⼀啤佢更爽,更加大排檔風味🫶🏻明廚果然係明廚,菜式廚藝都出色🪄食材高質,想食特色手工菜或者各式海鮮,就係依度!💟

脆皮新鮮牛腩

煙熏龍井少爺雞(半隻)
煙熏龍井少爺雞

脆皮新鮮牛腩
煙熏龍井少爺雞(半隻)
煙熏龍井少爺雞
2024-05-14 30 瀏覽
餐廳裝修盡顯貴氣。品嚐中菜必須配茶,這裡提供比較特別的鴨屎香茶,香氣濃郁,味道甘醇,油鹽焗香港火焰奄仔蟹:這道菜是讓人欲罷不能的香港火焰奄仔蟹!上碟後就淋上酒,點燃火焰,蟹身燒到火紅,散發出誘人的蟹香味。蟹膏惹味,蟹肉鮮嫩,每一口都帶微微鹽焗味道味道,又不會太咸。這是一道視覺味覺享受的菜式,打卡之選!脆皮新鮮牛腩:哇!這道脆皮新鮮牛腩真是讓我驚艷!外層酥脆金黃,一口咬下去,脆皮瞬間破裂,露出裡面的嫩滑牛肉。牛肉口感超級嫩嫩的,肉汁滿溢出來,還有濃郁的牛肉香味!再搭配一醬汁,完美平衡了油膩感。煙熏龍井少爺雞:雞肉經過煙熏處理,一打開蓋子,立刻散發出淡淡的龍井清香味,再灑上經調制過的龍井取代醬料,創意十足。一口咬下去,茶香和肉汁味一起爆發,雞肉嫩滑多汁,還有一點點甜味。這道菜既保留了傳統的口味,又加入了創新的元素,真的讓人驚艷!
餐廳裝修盡顯貴氣。

油鹽焗香港火焰奄仔蟹:

脆皮新鮮牛腩: