2021-12-18 544 瀏覽
經過呢間餐廳好多次,一直以為係簡單嘅小炒菜館,但係完全超乎想像,實在太過驚喜!首先要講嘅就係我食蟹食得多,奄仔蟹亦都食好多,但好少見到咁大隻嘅奄仔蟹,而火焰奄仔蟹真係見都未見過,以為係gimmick嘢,完來係好堅,酒香令到成件事昇華,正宗太監騎駱駝🐫!10/10再嚟一個瑤柱扒豆苗,啲瑤柱係靚嘢,仲多到爭啲連啲豆苗都睇唔到,性價比高👍🏻 9/10最尾嗌咗個乳鴿,皮脆肉嫩,正!不過等咗好耐,個waiter話因為爆場🤷🏻‍♂️ 8/10整體嚟講喜出望外,一定會再返嚟幫襯👍🏻

鹽焗火焰A奄仔

瑤柱扒豆苗

脆皮乳鴿

整體嚟講喜出望外,一定會再返嚟幫襯👍🏻
2021-12-01
鹽焗火焰A奄仔
瑤柱扒豆苗
脆皮乳鴿
  • 火焰奄仔蟹
2021-12-03 372 瀏覽
今日天氣凍凍哋,去咗明廚食羊腩煲同金湯雞煲翅。最近試咗好多唔同嘅羊腩煲,佢哋嘅羊腩煲足料好味,羊腩一啲都唔「蘇」,正!金湯雞煲翅餐牌寫係四位份量,我哋五個人食好夠食。雞湯夠晒濃郁,牙楝翅真材實料,又抵食又好食,推介👍🏻
金湯雞煲翅
羊腩煲
2021-11-24
金湯雞煲翅
羊腩煲
結果明廚真係變咗飯堂,差唔多個個禮拜都去,就算唔堂食都會嗌個外賣食吓。我覺得最近嘅出品仲越嚟越出色,忍唔住問吓個夥計究竟係咩一回事?係咪轉咗廚房班底?原來最近有新股東加盟,進行大改革,推出好多新菜式,又大大提升廚房出品嘅穩定性,難怪越嚟越好食。不過呢個都係題外話,進入正題。我自己好鍾意食海鮮,尤其係蟹。奄仔蟹食過好多,一般都係食流浮山奄仔蟹,唔會好大隻,不過蟹膏夠多。點知佢哋最近推出酒糟火焰A級奄仔蟹,我嗰日得自己一個,本來想嗌外賣,但係個夥計話外賣冇火焰效果,堂食先好食,我就二話不說坐低咗,要一試佢嘅真偽。佢哋嘅奄仔蟹係喺菲律賓拉戈諾伊灣空運過嚟,原來嗰度嘅蟹產量唔多,香港佢哋獨家,聽落已經相當吸引。上到枱真係非常誇張,係大得誇張,我粗略估計有十一、十二両!膏,全部都係膏,我食蟹食咗咁多年,依家先知道乜嘢叫做真正爆膏!但原來表演仲未正式開始,個夥計攞咗三支唔同嘅酒過嚟,每一支都落唔同份量,斟埋一齊喺一個玻璃壺入面,再倒入個奄仔蟹煲入面,然後點火!酒香撲鼻,火高三丈,非常精彩!幾隻酒嘅香味薰落蟹膏度真係好夾,極之好味!我再問夥計究竟佢落咗啲咩酒?點知老闆過嚟同我傾偈,話成份唔可以透露,
火焰油鹽焗奄仔蟹

幾隻酒嘅香味薰落蟹膏度真係好夾,極之好味!我再問夥計究竟佢落咗啲咩酒?點知老闆過嚟同我傾偈,話成份唔可以透露,但係其中一支係佢哋自家釀製嘅特純天津玫瑰露酒,叫「清香凝玉、香露四射」好浮誇!不過唔理堅定流,真係好睇又好食🤤
2021-11-06
火焰油鹽焗奄仔蟹
2021-11-01 285 瀏覽
朋友話呢度嘅羊腩煲好好食,推介我過嚟食呢間,服務同食物質素都比我想像中好好多。🤩侍應會不斷幫我哋斟茶,服務我哋嘅時候都好有禮貌,係一間好貼心嘅餐廳。😍食物質素真係唔錯,羊腩煲唔單止冇蘇味,羊肉嘅味道都非常出。加上佢嘅汁都唔會太濃,為羊肉增添味道之餘又唔會搶味,送飯一流,非常推介!!! 🥰我地都叫左其他小菜,都好有獲氣總括嚟講都推薦大家食呢間,唔單止坐得舒服同服務都好貼心,食物質素都非常好👍🏻

我地都叫左其他小菜,都好有獲氣

當日無book枱,膽粗粗走去walkin試下,好好彩最尾有位,但就要9:30前交。有一位四眼哥哥帶住上樓,佢仲介紹一啲嗱手小菜,最後叫咗四個小菜就過左一個晩上。先黎一個冰火魷魚,好爽口彈牙,越食越辣!十分野味。再叫左一個冰震花甲,食落好有泰式風味。再者叫左份黃金魚皮,上枱已經嗅到好大陣蛋黃味,食落不得之了。最後當然點小得第一炒,送酒一流!

2021-10-29
  • 明廚第一炒
2021-10-22 279 瀏覽
喺朗豪坊行完街同班朋友去食宵夜,喺OpenRice search 到呢間明廚,就係朗豪坊斜對面,即管試吓。同行6人,一致認為好食。食海鮮、廣東小炒,飲返杯冰凍啤酒好地方。佢哋嘅火焰奄仔蟹係必食推介,大大隻爆哂膏,油鹽煱再加酒香味,真係好食😋之後再給叫咗幾個小菜,馬友煎肉餅好香口,好彈牙我估計應該係加咗墨魚膠。唔會太鹹,不過缺點係要等好耐,吹左兩次先有得食。佢哋個明廚第一炒(即係小炒王)都好有特色,加咗炸銀魚仔,足料。最尾仲叫咗個蒜蓉粉絲蒸扇貝,一個字正!簡單得來夠晒大隻,新鮮好味。🤤 不過又係等得比較耐,可能星期六晚人多,我哋又趕住去下場係咁催菜,啲侍應都好有禮貌冇黑面🤣。係整體來講非常高質,價錢合理,會再返嚟幫襯👍🏻
喺朗豪坊行完街同班朋友去食宵夜,喺OpenRice
search 到呢間明廚,就係朗豪坊斜對面,即管試吓。

馬友煎肉餅

蒜蓉粉絲蒸扇貝

係整體來講非常高質,價錢合理,會再返嚟幫襯👍🏻
2021-10-19
$300 (宵夜)
馬友煎肉餅
蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 火焰奄仔蟹
2021-10-16 252 瀏覽
呢間嘢成日爆我建議一定要book位。Book位嘅時候我順便留定奄仔蟹同埋筍殻魚,因為上次嚟兩樣都賣晒,今次終於食得到。首先叫咗個加拿大A蚌刺身,真係好新鮮,食落好爽甜,好好味。諗起都有啲想再食😋10/10奄仔蟹佢哋轉左做法,依家變咗火焰奄仔蟹,不過都係油鹽焗。初時以為呢個只係噱頭,食落原來真係有分別,香好多!我俾佢9.5/10筍殻魚亦都係佢哋嘅招牌菜,完全冇失準,夠晒大條又脆口 - 9/10。最後仲叫咗隻乳鴿,之前佢哋用BB鴿,今次大size咗好多,皮炸得好脆好好食,都係高質,不過可能大隻咗入面啲肉唔係好夠入味 - 7/10。

加拿大A蚌刺身

油浸筍殻魚

脆皮炸乳鴿

2021-10-02
加拿大A蚌刺身
油浸筍殻魚
脆皮炸乳鴿
2021-10-13 252 瀏覽
最近搬咗去旺角,試咗好多間區內嘅餐廳佢真係一般般,好想搵啲有大排檔風味有鑊氣嘅小炒,終於皇天不負有心人,俾我搵到呢間明廚!本來睇到下面個劣評有啲淆淆哋,戰戰兢兢咁入去,原來完全冇問題,仲正到爆!我哋八點未夠去到,全場爆滿,我一見到諗住呢次死啦冇得食,點知我個friend舉手話book咗位!原來佢嚟過,知道成日都爆棚,好彩有佢!坐底失嚟咗兩個「醉佳伴侶」(佢餐牌係咁寫)冰火辣味魷魚同冰鎮花甲,諗住未齊人送吓酒,點知已經有驚喜!上海街冰火果然有料到,凍凍哋辣辣哋好過癮!冰鎮花甲已經飛咗半殼,方便!酸辣適中,一啖啤酒一隻花甲,一碟眨吓眼食晒,忍唔住encore多一碟。之後叫咗五隻椒鹽賴尿蝦,成$268一隻本來覺得有啲貴,點知嚟到手臂咁粗,我諗最少有一尺長,夥計仲幫我哋拆埋肉!彈牙、鮮味、香口、真係冇得彈!小炒正宗夠晒鑊氣,啫啫通菜煲上到枱仲「揸」緊,滾熱辣,色香味俱全!不過同枱有個朋友話略嫌有少少鹹,但可能自己飲開酒重口味啲又覺得啱啱好。豉椒炒蟶子皇,蟶子皇大大隻,恰到好處唔會韌。最後芝士龍蝦煎米底仲精彩,隻龍蝦靚夠新鮮爽口基本嘢一定要,但係個煎米底先至係亮點!又香又脆又乾身,不過缺點就係要

冰鎮花甲皇
冰火辣味魷魚

椒鹽賴尿蝦

啫啫通菜煲

豉椒炒蟶子皇,蟶子皇大大隻,恰到好處唔會韌。最後芝士龍蝦煎米底仲精彩,隻龍蝦靚夠新鮮爽口基本嘢一定要,但係個煎米底先至係亮點!又香又脆又乾身,不過缺點就係要等耐啲,個夥計話即叫即煎,所以要半個鐘左右,但係抵等!

芝士龍蝦煎米底

我一定會變常客,極力推介👍🏻
鼓椒炒蟶子皇
芝士龍蝦煎米底
鼓椒炒蟶子皇
  • 豉椒炒蟶子皇
2021-08-21 489 瀏覽
重點😂😂:登登登登, 竟然呢間爛9茶餐廳要收加一真係吹到啤一聲😂😂 第一次嬲到寫食評經過旺角, 見佢門口好多生猛海鮮, 於時walk in入去, 見價錢中規中矩叫了1. 1小隻避風塘瀨尿蝦 $268貨真價實真係有尿味, 非常細隻,空心的2.蒜蓉粉絲蒸聖子$168 4隻擦子膠口感 ,沒有鮮味3.蒜蓉粉絲蒸扇貝 $116兩隻沒有鮮味 咬落去 只有霉爛的感覺總結: 海鮮食材差都算重點:登登登登, 竟然呢間爛9茶餐廳要收加一真係吹到啤一聲
重點😂😂:
登登登登, 竟然呢間爛9茶餐廳要收加一
真係吹到啤一聲😂😂 第一次嬲到寫食評

叫了
1. 1小隻避風塘瀨尿蝦 $268
貨真價實真係有尿味, 非常細隻,空心的

2.蒜蓉粉絲蒸聖子$168 4隻
擦子膠口感 ,沒有鮮味

3.蒜蓉粉絲蒸扇貝 $116兩隻
沒有鮮味 咬落去 只有霉爛的感覺

總結: 海鮮食材差都算
重點:登登登登, 竟然呢間爛9茶餐廳要收加一
真係吹到啤一聲
2021-08-19
2021-07-08 597 瀏覽
朋友提議食呢間小菜, 仲同我講要指明坐樓上因為無訂枱, 原本安排唔到樓上座位, 但最後侍應都應我地要求代為安排如果坐樓下近魚缸位置, 非常腥臭, 有點難接受侍應推介咗幾款海鮮比我地,有凍蟹,瀨尿蝦同花螺,凍蟹佢話比出面潮式鋪抵,$800 隻,佢 show 咗比我地睇, 都好大隻嘅,但由於太貴,我地無叫揀咗2隻瀨尿蝦 $298 同花螺 $250瀨尿蝦果然巨型, 仲會幫手剪開方便吃, 避風塘做法夠香口花螺侍應推介用鹽焗做法, 之前一直未試過, 估唔到又不錯,好大隻, 食到鮮味又帶輕微咸, 比起其他做法蓋過咗原味來得更恰當最後埋單都有點意外, 佢地嘅材料的確靚,但如果呢個價錢, 我會選擇去酒樓, 至少都坐得舒服D
朋友提議食呢間小菜, 仲同我講要指明坐樓上
如果坐樓下近魚缸位置, 非常腥臭, 有點難接受
揀咗2隻瀨尿蝦 $298 同花螺 $250

瀨尿蝦果然巨型, 仲會幫手剪開方便吃, 避風塘做法夠香口

2021-07-06
2021-07-04 344 瀏覽
好食既地方,一定要介紹比朋友,gogogo今次一行五人,我哋決定慢慢吹吹水,慢慢食,所以每次叫三兩個餸。叫左鮑汁豬皮鳯瓜,靚女老闆娘解釋咗,見唔到啲豬皮係因為已經煮溶咗,所以食既時候就感受到啲gel 口😆網炸春卷,乾爽、唔覺油。小炒皇,多料、大碟、惹味,好送酒。乾煎花竹蝦、好好味、好香口,連殻都脆😋筍殼魚、大大條、香口、唔過火,正。
好食既地方,一定要介紹比朋友,gogogo

網炸春卷,乾爽、唔覺油。

小炒皇,多料、大碟、惹味,好送酒。

乾煎花竹蝦、好好味、好香口,連殻都脆😋

筍殼魚、大大條、香口、唔過火,正。

2021-06-15 232 瀏覽
朋友介紹,一於去試試。訂咗枱,去到全場都坐滿人,好在有空間,都唔太嘈。預咗一邊食一邊飲下啤酒,所以食物都幾個幾個咁叫,分段上菜😉椒鹽豆腐,炸粉唔厚,不過不失。小炒皇,多料、夠味、夠份量,好送酒。炆鳳爪,好入味,好食,有驚喜👍🏻干炒排骨河,正正常常,唔太油利棉醬唐生菜,唔錯上湯娃娃菜,嫩口炸豬手,皮脆、香口,好味炸魚皮,鬆化,正。筍殼魚,肉嫩、外皮炸得剛剛好👍🏻椒油皇炒麵,夠乾身,加上芝麻,好香口最失望嘅食物係麻辣水魷魚,好淋、口感一般。侍應生都好禮貌、有耐性介紹食物,一間外觀一啲都唔特別既餐廳,整體都唔錯。

預咗一邊食一邊飲下啤酒,所以食物都幾個幾個咁叫,分段上菜😉

椒鹽豆腐,炸粉唔厚,不過不失。
小炒皇,多料、夠味、夠份量,好送酒。
炆鳳爪,好入味,好食,有驚喜👍🏻
干炒排骨河,正正常常,唔太油利
棉醬唐生菜,唔錯
上湯娃娃菜,嫩口

炸豬手,皮脆、香口,好味
炸魚皮,鬆化,正。
筍殼魚,肉嫩、外皮炸得剛剛好👍🏻
椒油皇炒麵,夠乾身,加上芝麻,好香口

最失望嘅食物係麻辣水魷魚,好淋、口感一般。

2021-06-14
2021-06-14 392 瀏覽
朋友食過話好食,心郁郁都去試吓!星期五7:00到咗,全間餐廳爆曬,好彩有打去訂位。試咗招牌鹽焗奄仔蟹,嚟到真係心心眼,爆曬膏,鹹味啱啱好,好好味!明廚第一炒,其實同小炒王差不多,不過好大碟,同埋加埋上面啲銀魚仔,炸到脆卜卜,送啤酒一流!黃金涼瓜,個涼瓜做得好出色,裏便唔會有苦味,俾啲鹹蛋黃包住,外脆內軟!白灼手切本地牛,牛肉非常有肉味,牛肉生熟剛剛好,鍾意食牛嘅一定要試吓!另外仲有幾個小菜,炸乳鴿,冰火辣魷魚,椒鹽鮮魷,菠蘿生炒骨都好出色,食下飲下啤酒,開開心心過咗一晚。值得一提,餐廳幾個老闆都好後生,個個都靚仔靚女,服務又好,下次一定會再返嚟!

鹽焗奄仔蟹
鹽焗奄仔蟹
黃金涼瓜
白灼手切本地牛
炸乳鴿
話說我哋四個女仔好肚餓,去朗豪坊行完街未夠七點就已經周圍搵嘢食,路過見到呢間明廚傳出好香嘅食物氣味,幾個女仔大家一齊星星眼咁問下有無枱。好彩有一個四眼姐姐安排到最後一張4人枱俾我哋,超好彩呀!見到附近幾張枱食客津津有味,樣樣嘢食都好吸睛,所以我哋都跟住叫!今晚就破例食好啲,食多啲海鮮:有新鮮即開嘅生蠔,野生油浸筍殼魚,例牌嘅白灼九蝦,小炒王,豉汁蒸鱔,紅燒豆腐,啫啫通菜煲,一人一隻蒜蓉蒸元貝同埋象拔蚌刺身!四眼姐姐一邊落單一邊笑住問我哋四個女仔食唔食得晒,我哋話我哋超肚餓,同埋真係好多嘢都想食,所以叫佢照落單最後食咗兩個幾鐘,好在樣樣嘢食嘅份量剛剛好,雖然最後食到好飽但係都總算食得晒!真係無諗過原來朗豪坊後面有一間咁有鑊氣嘅小菜店,我竟然今時今日先發現!希望唔算相逢恨晚啦,小店加油哦!下次等我帶埋屋企人嚟試吓先!

好彩有一個四眼姐姐安排到最後一張4人枱俾我哋,超好彩呀!

有新鮮即開嘅生蠔,
象拔蚌刺身

油浸筍殼魚
2021-05-08
油浸筍殼魚
脆皮牛坑腩好好味,皮脆肉淋,個人最愛。椒鹽瀨尿蝦同蟹好新鮮,象拔蚌勁鮮味,鮑汁雞腳好入味,囡囡1⃣️個人食咗半煲,蝦醬通菜、椒鹽豆腐全部都好好味,服務好,地方就腳
象拔蚌
脆皮牛坑腩