餐廳: 旺記冰室 (惠芳閣)
資訊:

餐廳: 旺記冰室 (惠芳閣)
資訊:

2018-12-09 176 瀏覽
每星期總有幾日愛到鰂魚涌旺記冰室午餐!我最喜愛點滑蛋叉燒飯,還有蔥油雞扒飯!蛋及义燒很香滑,配特制的甜豉油,雞扒肉質鮮美嫩滑,飯亦香甜可口!每日早午餐都是我必定之選!旺記冰室已經變成我的飯堂👍👍👍😋
2018-12-07 145 瀏覽
One of my Favorite lunch! Lunch tips: Remember to arrive before 12pm if you can because they are very busy at lunch hour.我今次都係叫左個叉燒蛋飯。餐單仲有蝦蛋飯或叉燒加蝦蛋飯比你揀!講返個飯,佢地既炒蛋真係好出色。感覺好滑口同juicy。個人認為叉燒比較普通不過多蜜糖所以都甜甜地。值得一試!
One of my Favorite lunch!

值得一試!

2018-12-05
5 分鐘 (堂食)
2018-12-06 83 瀏覽
前幾天吃過「自家製叉燒日本滑蛋飯」,覺得很好吃,蛋超級滑❣️所以今天又來吃了❣️今天決定吃「滑蛋叉烧虾仁双拼饭」❣️今天有很多人排隊,所以決定叫外賣。「滑蛋叉烧虾仁双拼饭」沒有讓我失望,蛋真的超級滑,蝦仁很爽口,叉燒甜度剛剛好!
所以今天又來吃了❣️今天決定吃「滑蛋叉烧虾仁双拼饭」❣️
今天有很多人排隊,所以決定叫外賣。
雖然旺記出名 要食同試滑蛋叉燒飯因為我好中意食蕃茄意特別拋開大眾口味, 選擇特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉 ($48 套餐)好睇唔好食 味不濃 但勝在有厚實既午餐肉頂一頂咁先覺得抵返少少
雖然旺記出名 要食同試滑蛋叉燒飯
因為我好中意食蕃茄意

好睇唔好食
味不濃
但勝在有厚實既午餐肉頂一頂
咁先覺得抵返少少
2018-11-15
2018-11-24 127 瀏覽
又到食lunch 時間😆,今次因爲岀左去做嘢過左lunch hour先揾嘢食,行過旺記睇到唔洗等位就即刻衝左入去🏃🏻‍♂️餓到就暈嘅我咩都冇睇就叫左個雙拼飯加凍OT,點知叉燒賣哂要轉牛肉,不過餓傻嘅我咩都冇所謂啦雖然凍檸茶係好普通嘅嘢,但係呢杯甜度、茶味同檸檬比例真係岩岩好,如果可以大杯啲就好啦👍🏻到左重點了,牛肉蝦仁滑蛋飯,蛋滑嘟嘟飯顆好乾身,蝦又好彈牙,牛肉都好食加埋個豉油真係好正🤤大食女仔表示,忙碌嘅一天中間有一個完美嘅lunch真係爽啊🥰

2018-11-13 3108 瀏覽
🎀《旺記冰室》的招牌三明治四重奏咁出名,仲開成四間分店,熊妹一直都想試。今日一於等熊大放工慕名去到鰂魚涌分店試個下午茶喇。📍平日下午4點半黎到,無咩人,地方幾寬敞。📍牆身掛滿大大幅招牌菜的圖片,非常引人注目👀。📍早餐,午餐,下午茶餐,其實都係個幾款野,係價錢上有啲啲唔同。📍熊大今日返工唔係好忙,唔係太肚餓,叫左個常餐。4.3牛奶炒日本滑蛋係幾滑幾有蛋味🥚,濕濕地有蛋汁,唔錯。牛油麥包多士本身想加$5轉奶油豬,但店員話賣哂。熊妹明明見到廚房仲有成袋豬仔包?麥包多士🍞無特別,搽上牛油烘過下咁。特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉蕃茄湯好明顯用茄膏🥫整的,蕃茄肉🍅唔多,蕃茄味好重,午餐肉粒🐷有煎過,通粉唔算太淋,一碗正常常餐通粉🥣。烘麥包三明治四重奏到重頭戲三明治🥪喇。四重奏必備的花生醬,雞蛋,生菜,主饀料可選咸牛肉,午餐肉,五香肉丁,鮮免治牛肉,熊妹偏愛蛋牛治,所以選了咸牛肉🐮。雞蛋好厚一塊,烘過的麥包搽上一層薄薄的花生醬🥜,份量唔係好多的生菜☘️同咸牛肉就撈係煎蛋🍳入面,由雞蛋的蛋香,花生醬甜甜地,生菜的爽口同咸牛肉的咸味,四重奏的滋味就係咁出黎喇。呢個四重奏真係好特別,每樣饀料都有自己獨特的味道,就算

📍平日下午4點半黎到,無咩人,地方幾寬敞。
📍牆身掛滿大大幅招牌菜的圖片,非常引人注目👀。

常餐
📍熊大今日返工唔係好忙,唔係太肚餓,叫左個常餐。

4.3牛奶炒日本滑蛋,牛油麥包多士
4.3牛奶炒日本滑蛋
係幾滑幾有蛋味🥚,濕濕地有蛋汁,唔錯。

牛油麥包多士

麥包多士🍞無特別,搽上牛油烘過下咁。
。呢個四重奏
真係好特別,每樣饀料都有自己獨特的味道,就算夾埋一齊食都好明确食出各種食材的味道,唔會被搶風頭,果然係招牌菜。

愛爾蘭咖啡
愛爾蘭咖啡,跟餐價加$4
好特別的愛爾蘭咖啡,係咖啡☕️溝了威士忌🥃,竟然係茶餐廳飲到!有啲酒味但係飲緊咖啡,出奇地夾,真心唔錯!

📍平平凡凡的食材,簡簡單單的茶餐。
2018-11-08
常餐
4.3牛奶炒日本滑蛋,牛油麥包多士
愛爾蘭咖啡
2018-11-10 153 瀏覽
放假同男朋友食tea,黎到鰂魚涌嘅旺記一定要食佢嘅招牌滑蛋叉燒飯配甜豉油,可惜今日叉燒一早就賣晒,咁唯有轉牛肉啦,再加埋枝樽仔牛奶。營養滿分! 滑蛋飯質地好軟滑,蛋味就唔夠重,而飯應該係泰國米,比較長而乾身,我個人比較鍾意食日本珍珠米,因為珍珠米比較煙韌有咬口。牛肉份量都幾多而且好滑,但我都係鍾意食叉燒多d。整體黎講,呢個飯54蚊都算幾抵食。值得一提嘅係佢其中一個茶餐: 炒滑蛋配麥包多士,忌廉雞湯火腿絲鮑絲通粉。如果唔鍾意食多士嘅仲可以加唔記得幾多錢轉奶油脆豬,平時出面嘅奶油豬多數都得半個,呢到比足全個你,脆卜卜配埋煉奶好好食。仲有佢個通粉嘅湯底好重忌廉味,會忍唔住想飲晒個湯。
2018-11-10
下午茶
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
2018-11-04 142 瀏覽
這家是公司附近新開的茶餐廳,有一天就想過來試一下。大概11半來所以不用排隊,也不多人。點一份他們的招牌滑蛋叉燒飯跟奶茶。份量不是特別大,沒有多少件叉燒,但是奶茶很香,茶味比較重。
2018-10-28 196 瀏覽
週末不想在家中發呆,搭電車去到鰂魚涌閒逛,見到呢間茶餐廳。當時就嚟18:00佢顯示仲係下午茶時段可以食下午茶。佢嘅坐位都相當闊落。仲有其他選擇,都幾吸引,但仲要翻屋企食飯所以本身諗住叫一個餐兩個人食。但點知佢話最低消費14蚊,但其實我叫個餐都38蚊,平均每人16蚊,但佢都唔允許,硬要我多點14蚊嘅食物。無辦法下多點了一個午餐,前後兩個。呢個茶餐B,有鮑魚火腿絲通粉,其他味道都幾好。題外話,佢個奶茶上餐好快,而且味道幾好。另外加多咗個奶醬豬仔包,味道好香濃嘅花生醬,但唔係好香脆。埋單70蚊一餐下午茶,雖然味道唔錯,但有點貴,有點飽,晏d仲要食晚飯......
週末不想在家中發呆,搭電車去到鰂魚涌閒逛,見到呢間茶餐廳。
當時就嚟18:00佢顯示仲係下午茶時段可以食下午茶。

佢嘅坐位都相當闊落。
無辦法下多點了一個午餐,前後兩個。

呢個茶餐B,有鮑魚火腿絲通粉,其他味道都幾好。
題外話,佢個奶茶上餐好快,而且味道幾好。
另外加多咗個奶醬豬仔包,味道好香濃嘅花生醬,但唔係好香脆。

旺記冰室已經成為我嘅lunch最愛!!價錢合理, 係要等位比較耐, 次次都係滿滿人龍今次晚上黎食menu同lunch會唔同!滑蛋蝦牛肉飯 (晚上先有)水準之作,沒有失望番茄午餐肉通炒蛋濃郁有蛋香強烈推薦加$5 轉奶油豬, 好好好好好食!
今次晚上黎食menu同lunch會唔同!
滑蛋蝦牛肉飯 (晚上先有)
水準之作,沒有失望

番茄午餐肉通

炒蛋濃郁有蛋香

強烈推薦加$5 轉奶油豬, 好好好好好食!
2018-10-24
30 分鐘 (堂食)
  • 奶油豬
聽聞旺記的招牌是叉燒蛋飯,但中午先有得食,唔緊要,就等我地試下早餐水準啦!今次我地假日黎到,唔洗等位,但全餐廳都幾乎坐滿,睇黎都受街坊支持。特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉。蕃茄湯真係非常濃郁,簡直就係茄醬既程度!味道不過不失,又未到好驚豔既。跟餐有炒蛋多士,加五蚊將多士轉左奶油豬。奶油豬非常好味!!!烘得外薄脆內軟,呢五蚊值得加!!炒蛋都好香滑旺記烘麥包三文治四重奏,揀左五香肉丁餡料。三文治餡料份量十足,麵包搽滿花生醬,香滑半流心炒蛋加五香肉丁及生菜絲,有誠意,食完大大滿足呀

$45 (早餐)
2018-10-24 92 瀏覽
今次已經第二次幫襯,間中突然想食一d有水準嘅炒滑蛋🥚飯會諗起旺記或去大坑。好彩每次去到都唔需要排隊。旺記冰室採用日本蛋,廚師炒蛋炒得恰到好處,又滑又香。再配合佢地d叉燒,叉燒唔會太肥或太瘦,又唔會食落似柴皮,肉質鮮美,調味適中。yummy!蝦仁🦐肉質爽口弾牙,新鮮,好味。重點關鍵在於個豉油,亦係全個飯嘅靈魂所在,豉油調味唔會太咸或太甜,拌入粒粒白飯+滑蛋+叉燒或蝦仁,超級美味!超過邪惡😈😈👍👍
旺記冰室採用日本蛋,廚師炒蛋炒得恰到好處,又滑又香。
蝦仁🦐肉質爽口弾牙,新鮮,好味。
2018-06-10
午餐
2018-10-16 388 瀏覽
最近去左鰂魚涌返工,見到周圍都有好多唔錯食店而旺記冰室就係其中一間好受歡迎嘅餐廳正值Lunch Time, 旺記冰室真係要等好耐我一行四人12:30到,結果等到1點先入到去我就當然叫左個招牌叉燒滑蛋飯呢度滑蛋自稱係使用左北海道雞蛋,食落去都確實有少少蛋味而且相當滑嫩叉燒方面其實就係平時街市買到個d將表皮焦部分切除,主要留返d肉而且肉部分都唔乾,仍然保持油份食物上真係無乜問題但最大問題係服務我朋友飲左半杯凍檸茶,然後waitress問都無問就即刻收走左而且前提係,我地只係食左15分鐘,完全未到店家規定嘅30分鐘
最近去左鰂魚涌返工,見到周圍都有好多唔錯食店
而旺記冰室就係其中一間好受歡迎嘅餐廳

正值Lunch Time, 旺記冰室真係要等好耐
我一行四人12:30到,結果等到1點先入到去

我就當然叫左個招牌叉燒滑蛋飯
呢度滑蛋自稱係使用左北海道雞蛋,食落去都確實有少少蛋味
而且相當滑嫩

叉燒方面其實就係平時街市買到個d
將表皮焦部分切除,主要留返d肉
而且肉部分都唔乾,仍然保持油份

食物上真係無乜問題
但最大問題係服務
滑蛋叉燒飯
2018-10-10
30 分鐘 (堂食)
滑蛋叉燒飯
2018-10-13 126 瀏覽
每次經過呢一間旺記冰室都大排長龍,搞到成日都好想試一次佢。終於今日趁早放lunch,自己一個去試一試究竟佢嘅滑蛋係咪真係咁滑先。平時正常食lunch時間,呢間旺記冰室最少要排15至20分鐘,但係因為今日我放lunch早所以一去到就有位坐。我叫咗個滑蛋蝦仁叉燒雙拼飯,價錢唔算平,差唔多$60,但份量我覺得就麻麻,食完都無飽既感覺,蝦仁只係得3粒,飯又唔算多 ,蝦仁同埋叉燒冇乜特別 不過佢個滑蛋的而且確係非常滑非常好味。整體黎講我覺得只黎,值唔值得排咁耐去食我就覺得見仁見智喇。

2018-10-09
2018-09-19 293 瀏覽
旺記最出名嘅滑蛋飯🍳確實唔錯。呢次夜晚去,冇叉燒呀唯有試牛肉啦~好彩都不負眾望,滑蛋好滑有好多蔥🌱底部先淋上甜豉油,呢個做法可以唔會令所有飯都鹹,但又沾到適量豉油👍🏻。牛肉嫩滑,唔韌~有牛味,仲幾大片蝦仁幾大隻,好爽口添呢個常餐碗通粉好正真係好濃蕃茄湯🍅🍅🍅每粒通粉都被蕃茄溶包住~。午餐肉更加係重點‼️輕輕煎過嘅午餐肉粒,好香口,數量亦唔吝嗇~邪惡野特別好味。跟餐仲有4.3牛奶炒日本滑蛋,口感真係好滑👍🏻鮮黃色外表都好吸引仲有塊麥包,少有嘅健康感會encore的,呢間分店夜晚唔算多人,可多坐一陣🙂
旺記最出名嘅滑蛋飯🍳確實唔錯

呢次夜晚去,冇叉燒呀

牛肉嫩滑,唔韌~有牛味,仲幾大片
蝦仁幾大隻,好爽口添

滑牛肉.蝦仁雙併日本滑蛋飯

呢個常餐碗通粉好正
真係好濃蕃茄湯🍅🍅🍅每粒通粉都被蕃茄溶包住~

仲有塊麥包,少有嘅健康感

特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉

會encore的,呢間分店夜晚唔算多人,可多坐一陣🙂
2018-09-07
滑牛肉.蝦仁雙併日本滑蛋飯