餐廳: 旺記冰室 (建利大廈)
資訊:

餐廳: 旺記冰室 (建利大廈)
資訊:

2020-04-02 386 瀏覽
由於疫情關係最近都真係好少出去食嘢,所以今日都特登行去旺記買外賣返去慢慢嘆!我哋叫咗兩個餐!一個就沙嗲牛肉麵,另一個就係signature番茄厚切午餐肉通粉。你以為個沙嗲牛肉麵冇特別?咁你就錯啦😂佢同出邊唔同嘅地方係旺記會加啲香蒜落去個牛面到!真係好鬼惹味,啱晒重口味既我。而蕃茄厚切午餐肉通心粉真係一流,厚切嘅午餐肉外面煎到好似炸左咁,十分脆口,好好食,食得出佢啲蕃茄汁唔係純粹落蕃茄膏咁簡單,應該有落新鮮嘅蕃茄煲個汁!好食會再黎🤪
我哋叫咗兩個餐!
好食會再黎🤪
2020-03-01 964 瀏覽
重新要返工後,今日要去灣仔入境處,所以就順便就黎試下。呢間係主打滑蛋炒飯既茶餐廳,但我今日唔係好想食飯,於是就叫咗豬膶通粉茶餐。來茶仔梗係叫熱奶茶。奶茶正常地滑,唔澀,杯夠熱。豬膶啱啱好,唔會話太鞋,有少少咬口,夠味。個湯底飲得出唔係味精湯係自己煲,飲完無口渴。多士夠香,炒蛋如圖靚仔又滑。除咗地方比較舊同細之外,無乜可以投訴的地方。下次來食滑蛋飯。薑汁豬膶通粉餐(9.5/10):$48,無乜可以挑剔的地方總結:(O)食品美味,性價比高(O)職員馬上有反應,有禮(△)地方較細及舊
重新要返工後,今日要去灣仔入境處,所以就順便就黎試下。

來茶仔梗係叫熱奶茶。奶茶正常地滑,唔澀,杯夠熱。
飲完無口渴。多士夠香,炒蛋如圖靚仔又滑。
除咗地方比較舊同細之外,無乜可以投訴的地方。

下次來食滑蛋飯。

薑汁豬膶通粉餐(9.5/10):$48,無乜可以挑剔的地方

總結:

(O)食品美味,性價比高
(O)職員馬上有反應,有禮
(△)地方較細及舊
薑汁豬膶通粉
2020-02-27
薑汁豬膶通粉
朝早喺灣仔做完嘢,11:30就嚟到旺記冰室食個快嘅午餐🤤 呢度最出名就係自家製滑蛋叉燒同埋蝦仁飯,一如既往冇令我失望🥳尤其今次我哋早嚟到,感覺上少人既事段整得特別好食!!!!自家製叉燒滑蛋飯: $55自家製叉燒蝦仁雙併滑蛋飯: $59兩個飯既滑蛋都炒得好靚,叉燒肥瘦適中,蝦仁亦都大大隻好有咬口!再加埋佢哋秘製嘅甜豉油,食落嘅每一啖都好正💯 推介呢度嘅熱杏霜,唔係太甜,送飯一流

自家製叉燒滑蛋飯: $55
自家製叉燒蝦仁雙併滑蛋飯: $59

2020-02-26
  • 滑蛋蝦仁飯
2020-02-22 480 瀏覽
First time to have such horrible experience. I think it is the worst cafe shop I have never been to. I come with my family and order some food for tea. All the food are not warm and really not tasty. And the drink is also. It is not warm and the coffee is without coffee taste. And it is a bit expensive with such quality
2020-02-22
小編一向都高度評價呢間茶廳、食物水準保持到無論外賣或者堂食都👌🏽既。早餐、午飯都係常客。伙計👌🏽既但除左個Lxm經理。何解要咁講呢?事源小編唔食豬牛雞淨係食海鮮所以次次黎食都係order滑蛋蝦仁飯、如果早餐既話就會叫沙爹牛麵走牛肉,雖然係煩到廚房師傅(其實我之前一向都冇話要求走牛肉,只係自己撇開d牛肉唔食,其中一個伙計見到問我係咪d牛肉🈶️問題,我至話其實我唔食肉既)小編都好感激呢度d伙計咁窩心。但好景不常、恐怖經驗話咁快就黎,我幾乎呢個禮拜日日都去幫襯、有陣時如果唔得閒堂食就外賣。今日禮拜日都唔例外、打電話落order滑蛋蝦仁飯少飯多蔥。我由金鐘坐巴士落去唔洗5分鐘就到、我一去到鋪頭就話已經落左order滑蛋蝦仁飯、個職員即刻比左個外賣我,我話咁快既,但目測當時鋪頭好少食客可能🉐️一、兩個。我就覺得應該係冇人所以外賣咁快啦。搭返巴士返屋企、一打開盒見到:下?叉燒?我唔食肉架wor,點解咁樣玩我?我打去問、個女職員話男經理(即係我要投訴既Lxm經理)講梗電話轉頭覆我,隔左起碼7、8分鐘打黎問我係咪個order有問題,我話我唔食肉一定唔會叫滑蛋叉燒啦,我連早餐d肉都唔要,叫我點食呢盒飯?我又唔係住o係灣仔、話落黎換就落黎換?我話我搭的士落黎換、你換飯比我另外比返的士錢我呀,個經理開頭話👌🏽、突然又問我有冇單、我話我見唔到個外賣有單,佢就話一定有單如果冇就換唔到。我真係火都黎呀,有冇人咁無聊要屈佢落錯單先?如果我係食肉既、我唔介意食lor 一次半次,但我唔食架嘛!我上次去食早餐個伙計都比錯公仔麵我其實我要轉通粉,我都算啦照食lor。講講下個經理話落黎換返蝦仁飯比我但唔會賠返的士錢wor,我已經唔係計較d的士💰或者錯order而係呢條經理真係不知所謂,完全辣著d客就叻、講野句句有骨好似唔信我咁、極度挑釁。既然佢咁既態度,算啦、真心唔食旺記唔會食,小編都明白佢哋咁串係因為中午成日大排長龍就算早餐都好旺既,確實多你一個唔多。我從來唔係犯賤既人、決定唔返去換就certified佢,好簡單、費事比人整蠱啦

其實唔食呢度既滑蛋蝦仁飯仲有好多選擇既、何必比氣自己受。寫完呢篇嘢發洩左就算啦,其實佢地有個客戶服務電話可以比我打去投訴wor、電話係5225 3187。 真心如果個客仲想比機會你既可能會打去投訴,但旺記?不了
滑蛋蝦仁飯外賣變左滑蛋叉燒(重點係小編唔食豬牛雞)
2020-02-09
  • 態度惡劣的男經理(姓Lxm)
2020-01-30 539 瀏覽
今日下午黎到灣仔食lunch,見到平時門口大排人龍嘅旺記,呢個時候堂食竟然唔洗排隊 (但都係好多人等外賣),所以就即刻入去食飯黎到就梗係要叫個招牌滑蛋叉燒飯!依然係好有水準,冇令我失望。叉燒半肥瘦,唔會太硬,亦唔會太肥。滑蛋炒得非常滑,好出色!而個飯嘅精髓就在於佢個豉油汁。豉油做得好好,甜甜地亦有鹹味,令人食到上癮,好想再叫碗白飯撈汁食。餐茶叫左凍奶茶,都幾有水準。茶味足夠,同奶嘅份量幾balance,不錯。不過,略嫌佢太多冰。

2020-01-25 228 瀏覽
狗年最後一個午餐本身想頹食包最後見旺記吾洗等 就入左去啦 嗌左招牌滑蛋叉燒飯鼓油係秘製既 甜甜地滑蛋質素keep到既但叉燒就普普通通飯量都女士黎講足夠$55 飯加一杯熱飲見都多人食厚切餐肉通,下次試下先🙂
狗年最後一個午餐

滑蛋質素keep到既
但叉燒就普普通通
飯量都女士黎講足夠

$55 飯加一杯熱飲

見都多人食厚切餐肉通,下次試下先🙂
2020-01-05 343 瀏覽
往時想喺晏晝時段食旺記冰室真係有難度㗎閒閒哋排隊都起碼九個字至一個鐘, 人龍真係超級恐怖但係近排因為有聖誕同埋新年, 再加上啲人放annual去旅行大食妹終於有機會係食晏時間食到旺記<自家製叉燒日本滑蛋飯>旺記嘅叉燒滑蛋飯分量唔係好大, 大概就係一般茶餐廳嘅三分之二份量...但係雞蛋非常之嫩滑叉燒就比較瘦, 但係唔會好柴, 配上佢秘製嘅豉油, 味道都幾唔錯但係成六十蚊一個叉燒蛋飯, 大食妹就覺得有啲少貴啦
往時想喺晏晝時段食旺記冰室真係有難度㗎
閒閒哋排隊都起碼九個字至一個鐘, 人龍真係超級恐怖

大食妹終於有機會係食晏時間食到旺記

<自家製叉燒日本滑蛋飯>
但係成六十蚊一個叉燒蛋飯, 大食妹就覺得有啲少貴啦
2019-12-27 467 瀏覽
有沒有跟我一樣,喜歡吃港式早餐?我會四處試港式早餐/常餐的人。旺記已經吃過幾次,是一間水準頗穩定的茶餐廳。我通常都吃早餐B 或者午餐6,即是鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉端來時熱辣辣。湯底用了忌廉雞湯,整體來說夠香滑,味道足夠而不過鹹。鮑魚火腿絲都夠多。牛油麥包多士都不錯,牛油份量剛好,外脆內軟。多士厚多一點口感更佳。4.3牛奶炒日本滑蛋很滑,唔會好生,有蛋香。熱奶茶茶與奶比例剛好。牆上當眼處貼上設有用餐時間,繁忙時間為30分鐘。一看到頓覺反感。那是對食客的一種侮辱。30分鐘完成用餐,未必唔得,甚至是很多人只需10分鐘便食完離座。但是寫下來要執行的話,真的令人憤怒。是否有這樣的必要呢?實際用餐經驗為,點餐後餐點飲品都很快來到,然後吃完一放下叉子,便會有店員迅速過來禮貌地收碟。我沒有超過30分鐘便離開,不知過時限會否被請離座呢?😂
[茶記常餐]
有沒有跟我一樣,喜歡吃港式早餐?
我會四處試港式早餐/常餐的人。

旺記已經吃過幾次,是一間水準頗穩定的茶餐廳。

我通常都吃早餐B 或者午餐6,即是

鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉

牛油麥包多士
都不錯,牛油份量剛好,外脆內軟。多士厚多一點口感更佳。

4.3牛奶炒日本滑蛋
很滑,唔會好生,有蛋香。

熱奶茶
茶與奶比例剛好。

2019-12-10 397 瀏覽
適逢會展舉辦電腦節,決定同朋友重溫一下久違嘅懷舊風味。傳統招牌叉燒炒蛋飯幾乎每次都必叫,充滿蛋汁嘅軟滑炒蛋加上惹味叉燒實在令人愛不釋手。😍因為同朋友係下午茶時間拜訪旺記冰室,幾乎唔洗等就可以入去坐低。我嗌咗招牌叉燒炒蛋飯,朋友就嗌咗另一款蕃茄湯通粉。話咁快啲野食就嚟齊喇,可能係因為下午茶時段,叉蛋飯份量比平時細份,不過滋味就一啲都不減,都係食到lamlam👅。而蕃茄湯望落幾濃郁,聞落仲好重蕃茄味添,味道都唔差同時好醒胃,未試過嘅值得一試。咁就渡過咗一個悠閒嘅下午~☺

叉燒炒蛋飯

咁就渡過咗一個悠閒嘅下午~☺
叉燒炒蛋飯
2019-12-06 418 瀏覽
好味!本身以為普通滑蛋飯黎 原來唔一樣!👍🏻🤟🏻🤤正啊!冬天咁凍 食到暖暖嘅滑蛋飯真係好滿足😽我鍾意佢啲蛋有啲甜味 啲蔥加左啲額外嘅香味比佢!!叉燒有好多舊 抵食🤤同埋唔肥 大部分都係瘦肉部分蝦仁好爽口 大大粒 口感好好😆😆😆跟餐送熱絲襪奶茶 口感好濃郁 奶味濃 喜歡👍🏻👍🏻👍🏻
  • 滑蛋蝦仁飯
  • 滑蛋叉燒飯
  • 熱絲襪奶茶
  • 叉燒滑蛋飯
2019-11-27 348 瀏覽
中午見大家都排隊食呢間,我又湊下熱鬧排一陣,原來呢度吸引到咁多人來嘅係招牌滑蛋,一於試下, 我叫咗滑蛋蝦仁, 我覺得蛋的確係炒得好滑 ,蝦人仁就爽脆嘅,不過唔係新鮮蝦, 但係我覺得呢個滑蛋其實好多傳統嘅茶餐廳都做到 ,唔係話真係咁特別 ,不過的確係好好味 ,只係覺得唔需要排咁長龍😋
2019-11-17 552 瀏覽
今天可以去吃旺記冰室了。終於,可以一完在店舖裏吃的願望,之前中午想去吃它的時候,剛好是每一個月的打掃日沒有開門。中午繁忙時間要到齊人,才可以入座,但可能已經是兩點後了,沒有那麼多人排隊了,等了一下便可以入座。我們分別點了滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯跟自家製叉燒日本滑蛋飯,配奶茶。它們家的正常飯份量不太多,男生可能要加飯喔!整體不錯吃,但可能期待太多了,因為叉燒不是照片的那種,不是半肥瘦厚厚那種,但也不過不失。 滑蛋是很滑,但沒有王牌冰室特濃牛乳炒滑蛋,奶味很重。蝦沒有很多隻,只有三隻,但都處理得不錯,但可以更彈牙。它們家的是簡單而美味,看得出很用心去烹調的,每一個飯都是現煮的。 下次也想現場吃麥包三文治四重奏,因為之前都是吃外賣的,外賣那個麵包皮會有一點點濕濕,不過份量超多的。

滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯

滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯
2019-11-15 263 瀏覽
終於去排下隊去吃這間最出名的滑蛋叉燒飯同事早點去拎位 等了約半小時到但食飯時間只限於30 分鍾叫完唔洗2 分鍾 就黎左蛋是很滑 再配埋自製既甜豉油 好好味但我就覺得唔夠熱最後用餐時間只需要20分鍾
終於去排下隊去吃這間最出名的滑蛋叉燒飯

再配埋自製既甜豉油 好好味
但我就覺得唔夠熱
最後用餐時間只需要20分鍾
2019-11-11 250 瀏覽
每次黎旺記食lunch都只可以係二人小隊因為人一多就註定要等到天荒地老二人小隊至少都要等20分鐘唔係講笑咁寶貴嘅lunch time都願意等因為真係好.好.食....裡面張貼告示繁忙時間用餐時間係30分鐘🙈🙈真係多麼得快食野唔好講野快d爬飯今日又想食蝦又想食叉燒why not both????蝦 一如以往的彈牙叉燒就正常水平重點係滑蛋!!!好符合商品說明條例因為真係好滑飯屬於硬身 粒粒分明配埋甜豉油perfect!!!!繼續支持 繼續排隊😂😂
每次黎旺記食lunch

至少都要等20分鐘
唔係講笑
咁寶貴嘅lunch time
都願意等
因為真係好.好.食....

裡面張貼告示
繁忙時間
用餐時間係30分鐘🙈🙈
真係多麼得快
食野唔好講野
快d爬飯

叉燒蝦仁滑蛋飯

今日又想食蝦又想食叉燒
why not both????

蝦 一如以往的彈牙
叉燒就正常水平
重點係滑蛋!!!
好符合商品說明條例
因為真係好滑
飯屬於硬身 粒粒分明
配埋甜豉油

perfect!!!!

繼續支持 繼續排隊😂😂
叉燒蝦仁滑蛋飯