餐廳: 旺記冰室 (九龍中心大廈)
資訊:

餐廳: 旺記冰室 (九龍中心大廈)
資訊:

2019-05-25 572 瀏覽
一向都好鍾意食滑蛋🍳難得有時間當然要試下旺記冰室的滑蛋飯一去到就見到排長龍 15分鐘左右就有位排隊其間已經諗好要食 叉燒日本滑蛋飯$54一上枱 就見到好大份量既滑蛋 蓋住所有飯 賣相已經好吸引❤️❤️❤️滿滿既滑蛋 加上甜甜醬油 叉燒亦相當軟腍雖然花了15分鐘排隊 幸好也沒有令我失望🥰🥰
一向都好鍾意食滑蛋🍳難得有時間當然要試下旺記冰室的滑蛋飯
一去到就見到排長龍 15分鐘左右就有位
排隊其間已經諗好要食 叉燒日本滑蛋飯$54
滿滿既滑蛋 加上甜甜醬油 叉燒亦相當軟腍
雖然花了15分鐘排隊 幸好也沒有令我失望🥰🥰

2019-05-23 417 瀏覽
之前食過旺記覺得唔錯,今日又去再食都係叫返最出名嘅滑蛋叉燒飯水準仲keep到!叉燒唔會太乾身又有少少脂肪咬落又夠腍又有肉汁滑蛋完全唔老 上面有d蔥花仲有個豉油 甜甜地 為碟飯加咗分連埋飯一齊食 真係好味又夠飽!
之前食過旺記覺得唔錯,今日又去再食
都係叫返最出名嘅滑蛋叉燒飯
水準仲keep到!
叉燒唔會太乾身又有少少脂肪
咬落又夠腍又有肉汁
滑蛋完全唔老 上面有d蔥花
仲有個豉油 甜甜地 為碟飯加咗分
連埋飯一齊食 真係好味又夠飽!

2019-05-22 544 瀏覽
旺記冰室真係食過幾次啦 但今次第一次嚟到尖沙咀食!尖沙咀可以喺呢個價位食到咁高質嘅茶餐廳,絕對係值啊!不過呢間喺尖沙咀旅遊區,難免好多旅客,所以要等下位,仲要同佢地搭枱食飯,一齊體驗茶餐廳文化!次次都係食招牌叉燒蛋飯,今次研究咗餐牌,原來夜晚可以有豬扒印尼撈麵食!OMG! 呢個crossover幾特別,印尼撈麵係我以前學生時期放學成日食嘅小食,好有回憶嘅味道,依家又有一大塊豬扒又有炒蛋一齊食,完全係升級版!雖然$52係貴咗少少,但勝在啖啖肉大滿足呀!

2019-05-21 335 瀏覽
日日經過都見到排長龍,就試試你!但係我屈服於人龍,外賣自取唔該治愈人心的蛋夠厚,連外賣返到公司食都都唔會老治愈人心的飯,軟硬適中治愈人心的叉燒,我係叉燒都岩但佢真係好好味,唔需要肥,都已經夠軟熟治愈人心的豉油,係冇苦咗既蔥味!不過奶茶可以輕輕少甜
日日經過都見到排長龍,就試試你!
但係我屈服於人龍,外賣自取唔該

治愈人心的蛋
夠厚,連外賣返到公司食都都唔會老

治愈人心的飯,軟硬適中

治愈人心的叉燒,我係叉燒都岩
但佢真係好好味,唔需要肥,都已經夠軟熟

治愈人心的豉油,係冇苦咗既蔥味!

不過奶茶可以輕輕少甜
滑蛋叉燒飯,凍飲加3蚊
凍奶茶
叉燒不得了,滑蛋又不得了
2019-04-29
10 分鐘 (外賣自取)
滑蛋叉燒飯,凍飲加3蚊
凍奶茶
叉燒不得了,滑蛋又不得了
2019-05-13 247 瀏覽
今日心血來潮起身就想食《叉燒蛋飯》就諗起依間嗱,於是出左尖沙咀食🍛日本滑蛋叉燒飯+熱絲襪奶茶個🍛:好好味,叉燒又剛剛好,重用左甜豉油白飯夠熱有鬆軟,係一碟可以另你掃光碟嘅飯😂奶茶:好滑茶奶適中同夠熱,唔錯#我對面位靚女,一食就叫《好掂》跟注繼續笑注食
今日心血來潮起身就想食《叉燒蛋飯》
就諗起依間嗱,於是出左尖沙咀食
🍛日本滑蛋叉燒飯+熱絲襪奶茶

個🍛:好好味,叉燒又剛剛好,重用左甜豉油
白飯夠熱有鬆軟,係一碟可以另你掃光碟嘅飯😂

奶茶:好滑茶奶適中同夠熱,唔錯

#我對面位靚女,一食就叫《好掂》跟注繼續笑注食
2019-05-04 347 瀏覽
筆者試過旺記數次不少人知它的成名之作炒滑蛋發覺較少人提及它的三文治決定提攜一下它✨午餐肉滑蛋生菜三文治上來時是厚實實又烘得香口的三文治一大口咬下 感覺就是滿足先撲味而來的是濃香的花生蛋味屬於半滑蛋 蛋中夾了碎餐肉令其帶有咸香味中間有碎生菜中和油膩感邊吃邊有稀釋了的花生醬流出滿滿的醬汁令包身不會過乾也不會醬汁過多導致包太濕潤反而愈吃愈香口吃完整個便是大滿足 也十分飽肚註:三文治是在早餐和下午茶時段才供應哦

筆者試過旺記數次

也不會醬汁過多導致包太濕潤
反而愈吃愈香口
吃完整個便是大滿足 也十分飽肚

註:三文治是在早餐和下午茶時段才供應哦
久聞香港島起家的旺記滑蛋叉燒飯很出名,午飯時間必定大排長龍,早早賣完,不過很少可以午飯時間去到港島所以一直沒有機會試,最近才知道尖沙咀開了分店,於是之前特地午餐時間去,但原來旺記冰室已經變成大陸人嘅網紅店, 成條隊大部份都係大陸人,最後搵咗一日四點幾嘅時間先去排隊結果好快就可以入到去啦。尖沙咀分店環境不大算係有裝修,基於香港土地問題,座位當然都唔會鬆動得去邊,不過食物質素最重要。點了招牌滑蛋叉燒飯,野飲要凍忌廉咖啡。忌廉咖啡先來,很淡,不知那來忌廉,比起翠華同是忌廉咖啡也差很遠,不過野飲不是重點。重點來了,比想像中細個份量,朋友都覺得細過上次佢食,叉燒份量Ok,味道同預期中一樣,冇乜特別因爲相信佢都係買燒臘檔的,蛋的確很滑,但日本蛋本身冇乜蛋味,還是東北蛋最有蛋味,所以最靚炒蛋係需要溝蛋的,白飯出乎意料之外近乎完美,口感一流,甜鼓油的甜同咸度平衡得很好,我喜歡。這個滑蛋甜鼓油飯真的不錯,叉燒普通係意料之內,下午茶我目到款式都幾網紅,有粒粒西多士,花生醬厚蛋多等。日本蛋係貴既,咁佢個價錢包野飲都算OK。

點了招牌滑蛋叉燒飯,野飲要凍忌廉咖啡。

2019-04-30 238 瀏覽
So I’ve did so research on which smooth creamy egg rice are there in town and this is definitely are of if the best in town. Sometime is better to eat alone as this restaurant is always packed. So as I can see the creamy egg comes with 5 large shrimp 🦐 and they are delicious and it’s simple seasoning of sweet soy sauce and some time keeping it simple is the best dish~ This is not signature dish but it taste fair and fine it is made from fermented bean curd; bean cheese marinated deep fried 🍗 may

This is not signature dish but it taste fair and fine it is made from fermented bean curd; bean cheese marinated deep fried 🍗 maybe it’s delicious for foreign but since I’m a local so it didn’t live up to my expectation. The 🍟were okay nothing special rather. So remember to come for the right food next time haha
2019-04-25 288 瀏覽
中環蛇竇結束後小妹一路在尋找好的滑蛋叉燒飯,没想到在旺記冰室就找到熟識的味道滑蛋叉燒飯 -蛋滑而不潺,雖然叉燒不算太突出但自家製的甜豉油拌飯一流,港式好滋味!另外特濃蕃茄湯通粉也不錯, 午餐肉也用心炸過更香囗樣樣餐點也水準不錯,難怪長期有人龍在門口

另外特濃蕃茄湯通粉也不錯, 午餐肉也用心炸過更香囗
樣樣餐點也水準不錯,難怪長期有人龍在門口
10 分鐘 (堂食)
午餐
2019-04-13 674 瀏覽
以往亞士厘道巷尾吉舖多,門前冷清,經常只見一、兩堆人士圍在舖前空地一起" 打邊爐 ",附近食肆雖多,然而排長龍等位的情況較罕見。今天同一位置,情況已不一樣 ,茶餐廳分店由舊年進註,標榜用日本蛋作食材,很快便成為尖沙咀人氣長龍店。和朋友六點三十五分到達,舖外經已有廿多人排隊,大部份是內地人,我們大約等了近半小時才能入座。自家製叉燒日本滑蛋飯 $54採用日本蛋,炒得相當嫩滑,蛋的份量大,覆蓋了整碟飯;叉燒肉質軟腍,但味道稍稍被甜豉油蓋過鮮薑汁豬膶鮮雞湯通粉 $48真的很重薑汁味,湯底清甜,豬潤大塊爽脆 多士升級奶油大脆豬 $5炒蛋嫩滑,脆豬包橫切一開二,包面牛油和煉奶比例剛剛好,可惜外皮不夠脆滑蛋做得出色,食物質素較一般茶餐廳好,分量同價錢亦算OK,茶餐廳亦是香港獨有的一種飲食文化,難怪受內地旅客追捧,不過若只因想食炒蛋,而要排半個鐘或以上,我又覺得不化算。
自家製叉燒日本滑蛋飯

自家製叉燒日本滑蛋飯 $54
鮮薑汁豬膶鮮雞湯通粉

鮮薑汁豬膶鮮雞湯通粉 $48
真的很重薑汁味,湯底清甜,豬潤大塊爽脆
多士升級奶油大脆豬

多士升級奶油大脆豬 $5

2019-04-12
30 分鐘 (堂食)
自家製叉燒日本滑蛋飯
鮮薑汁豬膶鮮雞湯通粉
2019-04-13 201 瀏覽
因為想食的特餐買完而其他午餐吾啱食,想改要茶餐,女職員即時黑面話:咁你等得就等啦!到2:59再落order 另一男職員話未夠鐘喎,你要叫下午茶餐都要等多20分鐘先會有,即迫人叫其他野食,吾好左住佢地做大陸客生意,最後嗰餐足足等左半個鐘先上,其間職員的態度極不有善!
2019-04-13
今朝係尖沙咀睇完醫生諗住食個 brunch ,點知間間都未開😣 openrice 見到附近有間冰室就入去醫下肚先🍽餐牌上食物唔算多唔算少,有通粉、有三文治、有公仔麵、有麥皮,算係咩都有d囉🤨女朋友叫咗個早餐A,午餐肉粒有啲心思炸過,蕃茄湯底好濃郁好似羅宋湯🍅不過女朋友覺得早餐黎講濃味咗少少🤭我就叫咗個早餐B,望落去係平平無奇嘅鮑魚火腿絲通粉,不過湯底有驚喜😲 有淡淡既忌廉味,結果女朋友食到後期同我交換咗個通粉黎食🙎🏻‍♂️ 格離飯香兩個餐都包多士同滑蛋,而家3.6牛奶都已經唔係最滑,呢間用咗4.3牛奶炒😂 不過又真心幾滑個厚多士就一般般啦見到枱上個餐牌有奶油豬仔包,又心思思想叫黎試下,點知原來個餐都可以加$5蚊將厚多士轉豬仔包😣 不過下次唔洗再叫,個豬仔包一d都唔脆好失望🙍🏻‍♂️

早餐A - 特濃番茄湯餐肉粒通粉

早餐B - 鮮忌廉鮑魚火腿絲通粉

鮮牛油麥包厚多士配4.3牛奶炒滑蛋

個厚多士就一般般啦

單點奶油豬仔包

2019-04-01
$50 (早餐)
早餐B - 鮮忌廉鮑魚火腿絲通粉
2019-03-25 264 瀏覽
不誇張,旺記冰室的滑蛋飯真可以說得上是香港數一數二最好吃的了。平常都是幫襯灣仔原店,午飯時間一般沒有等20分鐘都進不去,因為價廉滑蛋美實在是讓人抗拒不了,排隊等吃都是值得的。最近在尖沙嘴逛街,才知道旺記原來開了間分店。分店裝潢有點文青懷舊風。排隊的人龍居然也不少,我們等了約10分鐘才可入座。滑牛肉日本滑蛋飯($57),吃到嘴邊,蛋滑溜溜地,已經忍不住要被吸進嘴裏,旺記自家調配色甜醬油甜甜的,與蛋香和滑牛肉超配合,所有味道和滑溜口感都配合到極完美,不得了啊。雞扒忌廉讚岐烏冬($59),雞扒煎得皮脆肉嫩,完全完勝大部分茶餐廳水準;烏冬彈牙,索進湯汁令每口都很鮮甜。
2019-03-22
2019-03-21 163 瀏覽
我系OpenRice 搵琴呢間餐廳既滑蛋飯就好想食,因為賣相好吸引同埋見到有好多人讚好,就搵日平日黎試食下。平日下午茶時段已經有好多人排隊,我滿心期待,等左10鐘到就有位,都好快。入去就聽到員工話叉燒得返半份,原來好快會賣哂,我立即叫左個滑蛋叉燒飯同一杯凍奶茶。個餐好快就送到,即刻好期待咁試食,唔知系咪期待越大失望越大,食落個蛋雖然滑,但無味,可能佢落個豉油太少,跟住啲叉燒都好麻麻,好乾,大家樂既叉燒仲好食,幾失望的,因為我食過比佢更好食的滑蛋同叉燒😭

2019-03-20 148 瀏覽
在尖沙咀附近,逛了九龍公園出來,找吃飯的地方這裡藏在一條小巷子裡面,跟著導航很快就找到了下午三點了門口還有人排隊,不過速度挺快的都是拼桌,相當於快餐店,所以是流水的速度地方不大,感覺最多可容納30人吧火腿絲公仔麵非常清淡,面就是泡麵的感覺,感覺好像加一勺辣椒🌶️不過小孩子還挺愛吃的叉燒日本滑蛋飯蛋很嫩,叉燒也不錯,米飯下面加了點醬油湯汁打底,總體感覺還可以椰汁🥥紅豆冰味道一般,太乾了,感覺用碗裝用勺子吃應該好一點
在尖沙咀附近,逛了九龍公園出來,找吃飯的地方
這裡藏在一條小巷子裡面,跟著導航很快就找到了

下午三點了門口還有人排隊,不過速度挺快的
都是拼桌,相當於快餐店,所以是流水的速度

地方不大,感覺最多可容納30人吧

火腿絲公仔麵

叉燒日本滑蛋飯

椰汁🥥紅豆冰
味道一般,太乾了,感覺用碗裝用勺子吃應該好一點
2019-03-16