2024-04-07 199 瀏覽
今日經過呢間飯店,見到裏邊食午飯時間人山人海,門口見到燒臘啲顏色好吸引,不妨入去一試。點了一客油雞叉燒飯凍檸茶,叉燒比較硬乾值50分,但油雞非常出色,不是其他飯店食到嘅味道,用咗老抽顏色比較深,但好美味,飯粒又很爽口,啱晒本人口味,呢餐午飯我個人評分值80分以上,估唔到西環尾也有咁出色嘅燒臘飯店,我決定會再次幫襯,至於價錢方面亦很合理$63雙拼燒臘飯加一杯凍嘢值得推介
2024-02-23 322 瀏覽
看起来像是个网红店,感觉吃饭的以内地人为主,但店员貌似都不会讲普通话,交流比较费力。位置很好,就在坚尼地城地铁站出口旁边。估计去坚尼地城打卡和看日出的都会路过这里吧,生意确实不错。烧鹅双拼饭,烧鹅和鸡味道还行,但也没有惊艳。汤汁太少,米饭质量一般,影像口感。餐具需要自己去拿,一开始有点懵。埋单时收银台没人,问了几个店员,都不理会,这点感觉很不好。等了一会儿,收银回来了,貌似是老板,动作娴熟,支持支付宝很方便。
餐具需要自己去拿,一开始有点懵。
2024-02-22
2024-01-19 462 瀏覽
首先就講一講下呢間餐廳主打嘅燒味啦!燒鵝方面帶有濃厚的鵝油香氣且肉質鬆軟!必食!叉燒方面!肥瘦分明,烤得不過火而且有點炭燒感。至於服務方面!服務員都經常帶著微笑!我看一個現場環境應該是員工較少!但是他們都很辛勤工作!這一次體會!令我下一次再來香港的時候再會光顧!最值得留意嘅係!那裏的服務員對於香港嘅交通非常熟悉!他們還教導我怎樣乘搭交通工具!萬分感激!不會令我浪費時間!不過洗手間方面就要略為改善喇!
2024-01-10
  • 叉燒和燒鵝
2024-01-14 340 瀏覽
今天去买外卖,有个年轻店员说我要的东西卖完了,因为我不懂粤语,一时没听懂,他就说不愿意服务说普通话的人。我当即离开,以后也不会再去消费了,但我会去找他家的老板,让他们把“本店不服务说普通话的顾客”牌子挂在门口。
2023-12-09 408 瀏覽
晚市太約九點後,我吃了二次燒味都是凍的,配菜都是凍,很難吃,所以友善地反影了意見給他們知,希望下次來吃會有改善,但得到的回答是燒味這段時間凍了是好正常,並沒有意向幫忙整翻熱食物。
2023-10-11 691 瀏覽
途經西環觀龍樓附近,由於已經太耐無去過這個地方,所以諗唔到食乜做午餐,想起早幾日見到某位烘焙達人嘅帖文(一直喜歡她的真誠)食過呢間餐廳,由於我就在此餐廳附近,二話不說直接去食燒味飯做午餐。於是點餐前再開此達人帖文的照片來看,諗住跟達人食雙脾飯(即豉油雞脾、燒鵝脾), 但阿姐話餐牌無呢款飯,叫我食貴妃雞脾併燒鵝飯($78)或者食豉油雞脾併燒鵝飯($78), 終於揀左後者加一杯熱奶茶(另加$3)餐廳效率高可能因為已經超過下午兩點鐘。老實說,豉油雞脾確實唔錯👍🏻,打算下次黎食再encore! 但是,燒鵝就不是想像中那麼好食,肉質尚算不錯但鵝皮好”un”🫨完成𡁻唔到😬。不過,要稱讚醬汁好掂但分量少。總括來說,性價比低!
貴妃雞脾併燒鵝飯+熱奶茶
2023-10-10
2023-07-23 800 瀏覽
首先想说这家店对内地游客还挺友好的,服务员普通话说得很好。其次价格实惠,烧味饭都很值得一试,饮品就比较普通一点。比起其他餐厅没有限时,餐厅环境也很好👍很有港味,推荐!
首先想说这家店对内地游客还挺友好的,服务员普通话说得很好。
其次价格实惠,烧味饭都很值得一试,饮品就比较普通一点。
比起其他餐厅没有限时,餐厅环境也很好👍很有港味,推荐!
2023-07-05 722 瀏覽
午餐外賣叫左燒味雙拼,叉燒拼燒腩仔撈粗。叉燒是半肥瘦叉燒,非常之淋身好味,燒腩仔皮脆肉嫩,鵝汁撈粗味道亦十分好,雖然轉鵝汁撈粗要加$10 但非常之值得,第一次食,非常之有驚喜。
叉燒燒腩仔鵝汁撈粗
叉燒燒腩仔鵝汁撈粗
2023-06-19 545 瀏覽
呢間冰室開張以黎,每次lunchtime都好旺場,今日lunch就黎試試,入到餐廳好光猛,而且裝修以賭場風做主題,都幾得意,食物方面份量好夠,味道就正正常常。《燒鵝+玫瑰豉油雞瀨粉》$56燒鵝味道普普通通,無太大嘅驚喜,而且酸梅醬過甜,搶走燒鵝嘅鵝味,建議大家唔好點醬食。油雞方面,雞肉都算嫩身,雖然話系玫瑰鼓油雞,食唔出玫瑰味,同普通鼓油雞一樣味。《金牌四寶飯》$58餸同飯嘅份量都偏多,有5舊叉燒、5舊切雞、5舊玫瑰紅腸同半隻咸蛋,可以啖啖肉咁食,對得起個價錢。雖然份量多,味道就中規中矩,無話邊樣燒味特別出色。

燒鵝+玫瑰豉油雞瀨粉

《燒鵝+玫瑰豉油雞瀨粉》$56

金牌四寶飯

《金牌四寶飯》$58
2023-06-15
2023-06-19 331 瀏覽
餐廳位於堅尼地城站C出口對面門面金黃色好易認😆出地面唔洗一分鐘就已經可以到達餐廳店舖裡面環境好光猛💡播住懷舊音樂🎵店員興起嘅時候仲會跟著音樂高歌幾句🤣真係好有港式情懷😍。《叉燒燒腩仔飯🐷》半肥瘦叉燒好稔好入味🥹蜜汁好香甜唔會膩🍯燒腩仔嘅皮好脆好鬆化🤩咬落去嗦嗦聲因為芥辣醬比較稀🧐所以個人鍾意就咁食燒腩仔多過點醬食見到個飯碗大過芥辣醬隻碟咁多倍就知道碗飯真係超大份‼️56蚊一個燒味雙拼飯認真超抵食👍🏻
餐廳位於堅尼地城站C出口對面

56蚊一個燒味雙拼飯認真超抵食👍🏻
叉燒燒腩仔飯
叉燒燒腩仔飯
2023-05-29 356 瀏覽
今日同同事出去食lunch, 隨便入咗一間,整體質素麻麻,叫咗燒腩仔同四寶飯,燒腩仔個皮硬咗d,燒鵝又無燒鵝味,都真係有點失望,本身無咩期望,普普通通食餐飯就算,但就麻麻地…
2023-05-17 267 瀏覽
今日老公介紹我去左西環旺旺至尊燒鵝冰室,呢間茶餐廳都坐得幾舒服!💺早餐佢嘅選擇都幾多,我今次就叫左豬潤米同埋雙蛋多士,🍳🍳🥪豬潤一般厚size,但我就比較鍾意食厚嘅豬潤,🍲🍜米粉都幾彈牙,個湯底有薑味,👍👍👍👍幾好!我就唔係咁鍾意食炒蛋,所以就叫左太陽蛋,多士係油多🥪!而我朋友就叫左鮮牛🐂公仔面,我都試左一件鮮牛,鮮牛鮮嫩又軟綿綿而且牛肉都幾多,呢個都值得一試!下次都會再黎試下其他早餐!

早餐佢嘅選擇都幾多,我今次就叫左豬潤米同埋雙蛋多士,🍳🍳🥪

我就唔係咁鍾意食炒蛋,所以就叫左太陽蛋,多士係油多🥪!

下次都會再黎試下其他早餐!

2023-03-27 500 瀏覽
I often stay in Kennedy Town. There are lots of great restaurants. Wong wong is one of them. Hong Kong style restaurant is not common in Kennedy town though. If you are craving for local food, you can definitely give it a shot. The prince of char siu rice in Hong kong is fluctuate. Wong wong is comparatively expensive but it is definitely worth it. Char siu rice is my first recommendation. The most important thing for char siu is the sauce which won won is doing pretty good, not too salty or too
The prince of char siu rice in Hong kong is fluctuate. Wong wong is comparatively expensive but it is definitely worth it. Char siu rice is my first recommendation. The most important thing for char siu is the sauce which won won is doing pretty good, not too salty or too strong. The char siu usually comes with little fat which provide better taste and texture. I often have the char siu rice for dinner and the quality of the char siu is consistent. This is the reason i would rather pay more for char siu rice.
  • 叉燒飯
2023-03-21 446 瀏覽
佢開張食到依家,雖然唔係日日去,但起碼一星期食到一次。我順口嗌B4熱咖啡都俾樓面姐姐叫我睇睇餐牌先。三個月前加咗一次價,尋日又加價。早餐沙嗲牛肉麵價格由$38飆升到$42。唔緊要,我就慳返$2,試吓你鮮滑牛肉係點啦。我想嗌火腿奄列,樓面姐姐個反應好猶豫,原來個餐牌無咗。佢嘅反應似係今次有,之後唔知仲有無。好,最後食咗嘅早餐就係咁。啲牛肉都算係咁,係唔錯嘅。但老實講,呢碗麵無咗沙嗲醬,掩蓋唔到啲麵唔好食嘅本質。如果第時連奄列都無埋,就更加無啖好食了。
佢開張食到依家,雖然唔係日日去,但起碼一星期食到一次。

我順口嗌B4熱咖啡都俾樓面姐姐叫我睇睇餐牌先。

三個月前加咗一次價,尋日又加價。

早餐沙嗲牛肉麵價格由$38飆升到$42。

唔緊要,我就慳返$2,試吓你鮮滑牛肉係點啦。

好,最後食咗嘅早餐就係咁。
啲牛肉都算係咁,係唔錯嘅。

但老實講,呢碗麵無咗沙嗲醬,
掩蓋唔到啲麵唔好食嘅本質。

如果第時連奄列都無埋,就更加無啖好食了。

今日打電話佢問有冇乳豬,舖頭話有,得返一份1/4隻乳豬,$150蚊,問我留唔留,我話好,叫佢留俾我。咁大間舖頭,我問使唔使俾埋電話佢,因為我怕淨係留個名佢一陣間俾錯人,舖頭話唔使㗎喇,你講個名落嚟攞就得㗎啦。咁好啦,我落到去同佢講話留咗名訂咗份乳豬,點知佢竟然話俾咗人,激到我彈起!首先1/4隻賣$150都唔係平,我真係未試過一間舖頭開門做生意會咁不負責任咁冇誠信,如果佢要我落訂佢可以講,但唔係咁樣話俾就俾咗人。以後要買外賣訂單嘅都小心隨時訂咗都冇得食,我以後都唔會再幫襯!