2019-01-31 777 瀏覽
其實之前都嚟過呢間日本餐廳,覺得佢食物質素都好唔錯嘅,午餐價錢合理,所以大多數都會午餐嚟。午餐牌有好多野揀:有熱食、有刺身、有壽司、有炸物... 可以帶埋細路嚟☺️每一個定食都會有前菜、配菜、沙律同埋麵豉湯。今次嘅配菜係豆再加啲甜嘅花生醬,我個人唔係好鍾意甜野配菜,有啲怪😅我個人覺得沙律醬多咗D。🍱燒汁鰻魚飯定食 ($140)[價錢未打折]鰻魚嘅份量啱啱好,唔多唔少,鰻魚都腍嘅👌🏻。飯嘅份量都係啱啱好。🐟鹽燒鯖魚定食($120)[價錢未打折]鯖魚燒得好靚,啲肉係白雪雪嘅,同埋有好香既鹽燒味,唔會好乾(我個人覺得有啲油膩)🐷汁煮豬肉丼定食($98)[價錢未打折]D細路覺得啲汁好味😅打埋隻半熟蛋落去撈勻佢一流🤤。啲豬肉切得好薄,份量啱啱好。午餐定食全部有八折👍🏻最特別嘅係鰻魚飯定食會有七折😍但係折左之後都係中等嘅價錢,唔會話特別平,同埋午餐都會有加一服務費。但係其實每次黎親都未試過滿座,所以環境會比較靜,坐得比較舒服。服務態度亦好好。如果午餐定食包埋野飲就好啦☺️下一次可以試晚餐🤔

🍱燒汁鰻魚飯定食 ($140)[價錢未打折]
🐟鹽燒鯖魚定食

🐟鹽燒鯖魚定食($120)[價錢未打折]

🐟鹽燒鯖魚定食
2019-01-01 504 瀏覽
第二次光顧"旬"食晚餐,之前食過一次,覺得味道不錯,可以再去,因價錢都唔平,都係過時過節先會考慮,昨晚大除夕,唔想去cwb揾野食,就落樓下揾"旬"食,貪佢一定有位,因為每次經過都有大把位,所以唔擔心無位,3大2小,叫左4個餐, 1份牛肉烏冬set $138, 侍應攞黎時,見到d牛肉已心知不妙,睇落已熟哂,老哂, 果然一食,要用盡力咬先咬得開,ok 我算,可能呢隻牛肉係咁有咬口,第二份燒汁牛肉,再食,同燒乾左既牛肉乾無分別,重要係唔熱,估計係煮完好耐,有客食就俾客食囉,今次唔再忍,同侍應講好難食,佢話咁你轉餐啦,ok, 咁轉豚肉,今次好d, 不過都係好老,快快食完埋單走人,走時專登望下廚房,只見2個著casual wear 既0靚仔,坐喺度打緊手機,完全唔似廚師,你咁既價錢,俾d咁樣既野個客食,我完全接受唔到,唔會再返轉頭,祝"旬"好運.
2018-12-31
2018-05-26 1750 瀏覽
見這間新開的日本菜有很多好評,趁機帶老婆和大女來試試。午餐時段9成滿,選擇都有約二十款。老婆點了天婦羅套餐,我點了壽司套餐。壽司賣相普通,有2件三文魚1件蝦1件鰻魚1件八爪魚1件白身魚1件帶子1件吞拿魚,以價錢來說,牌面較輸蝕。食落味道毫無驚喜,但亦沒有怪味。白身魚較鞋,亦有骨。三文魚較肥身,較香口。帶子老婆吃了,說麻麻。前菜加了10元吃日本豆腐,沒想倒和想象不同,比平常沙律多了兩塊薄豆腐,倒是見識了師傅的刀功了。老婆的天婦羅有蝦有冬菇,也有3件壽司和熱烏東,份量足夠,但老婆的評語也是一般。壽司飯無醋味,不過握得夠實淨的。
見這間新開的日本菜有很多好評,趁機帶老婆和大女來試試。

午餐時段9成滿,選擇都有約二十款。
老婆點了天婦羅套餐,我點了壽司套餐。

2018-05-26
2018-02-26 1654 瀏覽
前排經過想食日本定食但新年休市終於等到初八有開午餐黎左食門口已經好有日本風格既木屋入面裝橫都好大同埋掛有日本🇯🇵特色既油畫尼間店亦有多款定午餐定食俾大家揀真係花多眼亂有飯有烏冬而烏冬仲可選冷或熱仲有壽食定食或者天ぷら炸物等等最後我貪心d揀左一式有樣SetD定食有冷烏冬、3件天婦羅🍤、同埋3件壽司🍣賣相好吸引。另外仲有芝麻醬沙律🥗$138- 天婦羅🍤岩岩炸起好香同保持到原有蝦既鮮味-壽司🍣都好新鮮-冷烏冬一流 烏冬一好滑一定要試啊尼間食完好回味不過就吾夠喉好快餓了最後仲要甜品 夠彈但完全食吾出味甜品真的麻麻最後埋單$138加一仲有8折
前排經過想食日本定食但新年休市

甜品真的麻麻
最後埋單$138加一仲有8折

2018-02-23
2017-12-24 1585 瀏覽
Lunch time又有機會去到北角搵食,見到呢間日本料理門面幾好,就試下啦有廿幾款午市套餐,好多選擇,多款熱食魚生丼,任君選擇,所有午市套餐都包咗沙律同甜點咁叫個魚生丼同叫個熱食試下啦店內環境都幾闊落,幾舒服,1)三色魚生丼(三文魚,油甘魚,吞拿魚)加熱烏冬 $138 - 魚生肥美新鮮,連吞拿魚都ok喎!烏冬喺食完魚生飯飯食,依然好滑,唔會過淋,食晒真係幾飽😋😋😋2)滑蛋豬扒飯定食,有麵豉湯,白飯,塊豬扒肉很質真係掂!多汁不鞋不老!個汁都不錯,輕易KO甜點係綠茶蕨餅,都不錯,綠茶幾濃味
咁叫個魚生丼同叫個熱食試下啦
店內環境都幾闊落,幾舒服,

甜點係綠茶蕨餅,都不錯,綠茶幾濃味

2017-07-10 1854 瀏覽
晚飯時間。用非常冇禮貌嘅方式趕客走。話有人訂咗枱,但事先全無講明話我哋要幾點交枱!搞到極尶尬。但只有我哋一枱被趕。就算我哋最早嚟都唔等如我哋要最早交枱呀?佢收呢d價我唔覺得要食快餐。我同朋友都未食夠個半鐘,食完飯傾咗陣竟然被趕?嗰個男人好惡毫無笑容無歉意。係事必要你走嗰隻。離晒譜!我未見過一間餐廳會咁做。極不尊重客人。呢d咪真係趕客囉。如果想坐坐下俾人即時叫起身,可嚟幫襯。啲嘢亦唔好見得好食或值呢個價。同初開業時已差好遠。

啲嘢亦唔好見得好食或值呢個價。同初開業時已差好遠。

2017-06-22 1421 瀏覽
晚上来到这家隐世店,之前打六折的时候没来,选了打八折的时候来,真是错过好机会。既然打折,就选择了350的套餐,套餐有前菜、沙律、蒸蛋、丼飯、烏冬,一人份來說吃完丼飯已經好飽。海鮮丼很新鮮,有牡丹蝦、三文魚、吞拿魚、油甘魚、帶子、海膽,所有魚生沒有異味,很新鮮,特別喜歡海膽,好甜。丼飯的米是用日本米,香而飽滿,配上新鮮的魚生,一碗吃光。蒸蛋和前菜小魚乾、豆腐沙律都很美味,價錢雖然不菲,但值得這個價。
2017-05-25 859 瀏覽
我次次嚟都忍不住要食吞拿魚腩蓉飯今次叫左鰻魚飯 我想食好耐了🤔終於食到 好好食呀👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻如果塊魚俾上半part 我會好D🤣Anyway 已經係我近年吃過 😋😋😋最好吃的😋😋😋
我次次嚟都忍不住要食吞拿魚腩蓉飯
今次叫左鰻魚飯 我想食好耐了🤔
終於食到 好好食呀👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
如果塊魚俾上半part 我會好D🤣
Anyway 已經係我近年吃過
😋😋😋最好吃的😋😋😋
已經第二次來😋本想試試其他🤔但吞拿魚腩蓉丼👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻實在太出色了魚蓉份量夠多 足夠豪氣地撈唒成碗飯白飯👍👍👍吃得出是純正靚米 香味甜味俱全下次希望可以試試鰻魚飯 好期待
已經第二次來😋本想試試其他🤔
但吞拿魚腩蓉丼👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻實在太出色了
魚蓉份量夠多 足夠豪氣地撈唒成碗飯
白飯👍👍👍吃得出是純正靚米 香味甜味俱全

下次希望可以試試鰻魚飯 好期待
日本人對於食物既一絲不苟 千挑萬選 為的就是要提供最上佳既品質比客人 無論由你第一眼 第一步 以至到 第一口佢都希望比到一個特別又舒服既體驗比你無論你愛日不愛日 你都要尊重 甚至乎要學習有位朋友生日 提前祝賀 來了一間知名度唔算高 有點隱世既食店晚膳選擇不少 花多眼亂 服務員細心招待 肯花時間作解釋你有問佢必答內部裝新相當新淨 和式居室 簡潔得體先黎餐前小食擺位有思量過 一絲不苟 態度認真其實都幾特別架 呢幾樣小食 開胃得黎又好味水茄子 - 個樣同茄子係一模一樣 但個體積就只係一隻手指咁長 咬落去好爽口 清新帶少少海水咸味 食得出係相當新鮮 醋喬頭 - 呢個同平時食開既中式喬頭係兩樣野黎 甜甜酸酸 好入味 而且完全無嗆喉既感覺 好爽口清新牛蒡 - 我其中一樣鐘意食既植物 營養價值高 因為腌製過 入晒味 又加左少少芝麻係面 更香口山芋 - 平時食既山芋多數都係因為日式飯上面既芋泥 好少機會食到佢既原材料 估唔到加左少少甜酸黎腌 仍然係生既山芋係咁爽口 有啲似馬碲咁 但鬆化啲 更好口感先來沙律 蒸碗蛋 同埋壽司自選組合沙律只係點綴一下 開一開胃口 菜新鮮爽口蒸碗蛋 - 冬菇 蟹肉 已經到個

無論由你第一眼 第一步 以至到 第一口

擺位有思量過 一絲不苟 態度認真

其實都幾特別架 呢幾樣小食 開胃得黎又好味

先來沙律 蒸碗蛋 同埋壽司自選組合

沙律只係點綴一下 開一開胃口 菜新鮮爽口
蒸碗蛋 - 冬菇 蟹肉 已經到個蛋有晒鮮囅同口咬 而且個蛋蒸至剛熟 水汪汪既狀態 滑一滑 蛋香四溢
壽司組合 - 我點既都係比較鐘意食既魚類海膽 海膽壽司其實都抵讚 佢未必係我久良過最好食既海膽 不過都係其中一次值得回味 用料新鮮 厚厚既質感 有甜味(呢個實屬難得)已經贏左好多日式舖
油甘魚 - 油脂成份高 入口即時充滿魚油香味 肉質鮮嫩

免治蔥吞拿魚腩 - 吞拿魚腩 食落大家都會知有點似豬肉 油份高 入口香濃 加埋蔥花 更香

劍魚腩 - 劍魚唔係每一個地方都有得食 肉質實淨有口感 腩位脂肪唔算好高 但肉質有層次

燒三文魚 - 燒三文魚比三文魚更吸引 因為火炙面令香味更強 油脂感更重 生同熟既口咬更顯不同層次

一組新鮮不造作既拼合並不簡單
豚用烏冬 - 由冷凍盤轉成熱辣辣既烏冬 感覺唔錯

豚用足料 厚切 份量唔少架 食落唔會OVERCOOK 仍然嫩滑有口感

烏冬用上稻亭出品 彈牙QQ 而且長度很好 唔會煮到散晒

份量上我就覺得有啲大碗添 可能因為食左壽司既關係 如果係刺身會更好
甜品 - 係麻薯類既小點 入面係紅豆蓉 少少甜 調一調味覺 完結得宜

雖然地點不算太突出 但食物質數同內部觀怠都好好

希望多啲人可以試到有質數既日本菜 我會再來的
2016-09-07
2016-08-11 2283 瀏覽
放工時分收到好友的來電,又有什麼需要我幫忙呢?好友不小心弄壞了眼鏡,得知我有相熟店鋪希望與她前行。A小姐開開心心滿載而歸後,又是晚飯時間我倆並沒有什麼心水食店。風趣的眼鏡店職員說:「不如試下北角的日本菜吧!」我倆都在港島區居住,北角亦是我成長的地方,決定接納了店員的意見試下它的威力。自從港鐵不斷加價的關係,反而叮叮卻是我首選的交通工具。立秋過後乘搭叮叮多了一份微涼感,亦可以細看北角的時代變遷。只需15分鐘便到了今晚目的地『和富道』,此地令我憶記小時候常到同學家的童年回憶。門外的格局極具日本風,平實的設計給人舒適度。入內前有易拉架列明【日本直送】日本資深師傅駐場,單看此已對《旬》有一份期待的感覺。全由木製的桌椅與悠和的燈光,牆身更有日本風的璧畫,完全適合相聚的好地方。餐牌雖然沒有相片並茂,但選擇都比較多:刺身、壽司、軍艦、卷物、小食、丼、手卷、烏冬、拉麵等,還有晚市套餐。純日風並列明【本公司採用日本越光米及縣米】,足見誠意略見用心。藍鰭吞拿魚大壽司 $80/件大吞拿魚腩兩件,真係令人賞心悅目。粉紅色吞拿魚腩肥美並帶有魚油極香,真正做到入口即溶就是這種,配上即磨芥末,實在令人難忘。藍鰭吞拿

餐牌雖然沒有相片並茂,但選擇都比較多:刺身壽司、軍艦、卷物、小食、丼、手卷、烏冬、拉麵等,還有晚市套餐。純日風並列明【本公司採用日本越光米及縣米】,足見誠意略見用心。
藍鰭吞拿魚大壽司 $80/件
藍鰭吞拿魚大壽司
藍鰭吞拿魚中壽司 $70/件
最深色的中吞件魚腩,質感滑溜入口爽滑,脂肪層豐富。食落魚脂香濃郁豐潤,肥美甘香,味道融入口腔裡,叫人不能抗拒大滿足。
藍鰭吞拿魚中壽司
免治蔥吞拿魚腩軍艦 $30/件
吞拿魚腩蓉可能不是每個人都喜歡,內裡更有小黃瓜碎粒顏色帶有吸引力。入口溶化的吞拿魚腩,配上香蔥魚脂滲透到口腔中,令人一吃想再吃的感覺。
免治蔥吞拿魚腩軍艦
經過6件肥美的壽司軍艦,我倆對晚市套餐更加期待。雖然「梅」內的丼有辣味三文魚、牛油果三文魚漬、免治蔥呑拿魚腩、滑蛋吉列豬扒、自家製吉列豬扒等。不過我對免治蔥吞拿魚腩仍舊念念不忘,沒有再需考慮吧,而A小姐則選「竹」鰻魚飯。
壽司軍艦
「梅」 $200
整個套餐未吃貌相已加了不少分數,首先小鈈是以豆角配上特製的醬汁,令人食指大動。
「梅」
小鈈
麵豉湯
麵豉湯不會過咸而且味道得宜。新鮮的沙律菜,只需配上清甜栗米好味極了。
茶碗蒸蛋蒸出細膩度,打開後蛋香濃厚並滑溜。而且內有白果及蟹肉,可見選材認真。
茶碗蒸蛋
終於來到主角,澎湃的免治蔥呑拿魚腩丼真的令人又愛又恨。吞拿魚腩蓉非常嫩滑沒有筋並帶魚油味香,不需要任何醬汁鮮味無比。在吞拿魚腩頂層放在少許即磨芥末,增添少許味蕾便可。碗中有黃瓜及酸薑,酸薑與平常的日食店較為不同,切身薄身不會太過辣,有這兩種配料可以減少油膩。
免治蔥呑拿魚腩丼
酸薑
「竹」$250
與「梅」一樣會有小鈈、沙律及茶碗蒸蛋。但多了一份主菜及麵食,如果大食的朋友可以選擇它吧!豚肉烏冬以為是普通貨色,但烏冬扁身滑溜而湯底較清,豚肉的份量相當之多。半肥瘦的豚肉,真的非常滋味。
豚肉烏冬
是夜另一位主角鰻魚飯,打開滿有日本風的盒子已相當吸晴。大大塊的燒汁鰻魚佈在日本米飯上,輕輕用筷子足見厚身並肥美到不行了。鰻魚的味道燒得恰到好處,頂層配有紫菜碎點綴一並吃更加令人愛上吧。
「竹」
鰻魚飯
最後甜品都令我滿佈驚喜,小小甜品有大滿足。利用花型冰碗保存糯米滋的凍身,以為是香港的某大品牌的甜點。薄身的糯米皮與幼滑的雲尼拿,相當匹配。
糯米滋
北角一直都相當多臥虎藏龍的食店,而這間日本餐廳相信亦是其中之一。有時候不到鬧市晚餐,到訪北角都是另一番的味道,此店確實不俗之選。
2016-08-09
「竹」
鰻魚飯
糯米滋
2016-06-23 1874 瀏覽
今天中午,七個好朋友來到北角旬壽司試菜。地方闊落乾淨,食物新鮮好味牡丹蝦大大隻又夠爽,蝦頭仲有好多膏。海膽鮮甜,大拖非常肥美,三文魚子脹卜卜,鰤魚比油鉗魚好味。總之樣樣都好味值得一試。
壽司
  • 海膽