2020-03-15 986 瀏覽
讚1. 日本氣氛好夠,廚師侍應同唔少客都係日本人,笑容好好👍2. 刺身新鮮,魚種多,厚切入口有質感,魚味重,汁煮魚厚肉滑溜,燒銀杏好甘香3. 坐係個室,好有私隱彈1. 壽司既飯位太鬆太濕,要改善;名古屋雞翼好明顯係就左香港人口味,因為係勁濕既而唔係乾爭爭果種,本來係好事,但問題係連味都淡左好多,送唔到酒,關東煮亦唔夠木魚湯既香氣

1. 日本氣氛好夠,廚師侍應同唔少客都係日本人,笑容好好👍
3. 坐係個室,好有私隱

2019-03-17 2559 瀏覽
14/3 從open rice 搜尋了旬鮮去食晩飯,位置易找,係搭𨋢上樓鋪。小店有四張包廂枱,六個酒吧位。四個員工,其中靚仔廚師同女侍應係日本人,另兩位侍應都識日文。佔一半以上客人都係日本人,心知食物必有水凖。因不太餓,叫了這個最少道菜的set前菜:營光魷魚、甜蕃茄、薯仔沙律、wasabi 菜、漬魚日本女侍應細心努力用廣東話介紹每樣前菜五款魚生:金鎗、金目錭、獅⋯⋯忘了🤣另叫了日本生蠔,size 很大,醬汁很配合生蠔,吃完也不會很「濟」主菜汁煮魔鬼魚本身魔鬼魚的滑同翅位已是我喜愛加上汁煮當然正合我心意最後飯團有驚喜從未試過咁柔軟的飯團味道更恰到好處下次一定會去食其他set
14/3
佔一半以上客人都係日本人,心知食物必有水凖。

因不太餓,叫了這個最少道菜的set

前菜:營光魷魚、甜蕃茄、薯仔沙律、wasabi 菜、漬魚
日本女侍應細心努力用廣東話介紹每樣前菜

五款魚生:金鎗、金目錭、獅⋯⋯忘了🤣
日本生蠔

日本生蠔
飯團
  • 魔鬼魚
2018-11-30 1677 瀏覽
城市內以心為心經營食肆不太多,此小店係其中之一。不硬銷,食材新鮮,物有所值。無論魚生,割煮食品,以至串揚都非常好味!重有大量不同地方日本清酒,。店長店員服務態度可解"思鄉" 之情,值得一去再去。
。店長店員服務態度可解"思鄉" 之情,值得一去再去。
2018-11-14
2018-11-28 1529 瀏覽
有睇開我食評朋友都知, 我係日本生活過, 所以對日本野食一向都有D要求. 之前都係寫拉麵, 今日終於遇到間比較似樣既居酒屋.店得兩個員工, 樓面Keiko san係日本人, 識少少廣東話, 每次上菜都會講乜黎, 點食, 配菜又點用.廚房係一個好型既日本人, 我係男人都覺得佢好靚仔. 刺身新鮮炸物天婦羅好少油煮魚真係一流, 魚滑汁教得好, 除左刺身, 我平時好少食熟魚, 但今晚差唔多食晒成碟 服務好, Keiko san笑容親切.成晚得我地兩個香港客, 其他全部都係日本人, 唔講真係以為自己去左日本.唯一可惜刺身炸物天婦羅每樣可揀款式唔多, 但每樣都好好食, 好高水準.雖然有D貴, 但如果你拎依家果D大媽樓面, 先上炒飯, 刺身最後上既不知所謂集團居酒屋比較.對唔住, 完全唔同level.

廚房係一個好型既日本人, 我係男人都覺得佢好靚仔.

刺身新鮮
炸物天婦羅好少油

服務好, Keiko san笑容親切.

對唔住, 完全唔同level.

2018-11-28
2018-11-23 1104 瀏覽
之前同老公anniversary嚟食過omakase,已經覺得係香港小有既用心製作。今日老公接我放工, 就諗起哩間餐廳, 想試下 a la cart, 所以book左位再食一次。老闆娘係日本人, 之前傾計知道佢老公係香港人, 因為家族係日本做魚市場批發同飲食業, 所以決定喺香港開分店 - 旬鮮 海宝 (香港店)。由日本魚市場空運新鮮食材到香港。三月時嚟過食omakase, 老闆娘仲用緊英文同我地傾計, 今晚佢落order時已經識聽廣東話, 仲識用廣東話講笑, 好叻!料理長係叫鬼拳先生, 雖然企係廚房,但相信無論男男女女都會望佢幾眼...haha, 平時日本餐廳啲料理長邊有咁靚仔同吸晴~~今晚食左:刺身♡鯊魚心臟🦈、馬鮫魚、金槍魚、赤鯥魚、秋刀魚第一次食鯊魚心臟, 好爽口, 個汁係麻油加少少鹽, 入口爽滑金槍魚- 同出面既味道唔同, 有香甜味馬鮫魚--好肥美, 再加少少魚油香秋刀魚刺身要encore😋😋😋加魚肝製成既豉油鮟鱇魚肝甜到一個點, 我老公唔食潤, 初時佢好驚食, 但試左一啖發現似鵝肝, 即刻狂食鹽燒翻車魚腸😍 - 好爽口野味, 口感似生腸天婦羅柳葉魚--外脆內滑, 似九肚魚,

今晚食左:
刺身♡鯊魚心臟🦈、馬鮫魚、金槍魚、赤鯥魚、秋刀魚
金槍魚- 同出面既味道唔同, 有香甜味
馬鮫魚--好肥美, 再加少少魚油香
秋刀魚刺身要encore😋😋😋加魚肝製成既豉油

鹽燒翻車魚腸😍 - 好爽口野味, 口感似生腸

天婦羅柳葉魚--外脆內滑, 似九肚魚, 但外皮比平時食脆啲

仲有支"純愛"sake🍶, 老闆娘介紹, 比平時啲sake甜少少, 但sake味都好濃, 最啱我哩啲鍾意甜甜地容易入口,但又想飲酒既人

嚟緊聖誕節, 又可以約班姊妹嚟食Xmas dinner, 有間房仔privacy高啲又唔會嘈到人。
秋刀魚刺身
燒飯團、鹽燒翻車魚腸、天婦羅柳葉魚
刺身(上)五種盛、鮟鱇魚肝
題外話/補充資料: 如果想有VIP房, 就早啲打電話嚟book。 另外, 依家好似有個promotion, 9點後入座, 有特別餐+酒free-flow…
2018-11-21
  • 秋刀魚刺身
  • 鯊魚心臟
  • 鮟鱇魚肝
  • 金槍魚
  • omakase
2018-10-28 945 瀏覽
香港做飲食生意很難,尤其是小店,所以遇上值得推介的都應該推廣一下。店小,十多個吧檯位,再有四間個室,主打食物是刺身,也有串燒、天婦羅等供應,但魚是此店的亮點。刺身併盤,看圖知新鮮,尤其是赤身,是高級日本料理的水平。再看時令秋刀。我們一共吃了四條,新鮮,肥美,加上特價$99 一條,日本居酒屋價錢。另一名物是煮魚,可能是全港最好的;煮魚的汁調得很好。第一條鰈魚,賣$168 ,然後那魚鮫 $268 ,比茶餐廳貴少少。店由兩名日籍員工打理,那位女負責人會說廣東話,男的大廚年青俊俏。這店的總店在愛知縣,不知道有甚麼吸引了他們來港開分店。無論如何,會多㸃回去,希望他們做得住。

刺身併盤,看圖知新鮮,尤其是赤身,是高級日本料理的水平。

再看時令秋刀。

• 煮魚、刺身
2018-08-29 1571 瀏覽
把握最後在銅鑼灣上班的時光,選了幾間之前試過又美味的餐廳再度光顧。旬鮮是其中一間令我回味無窮的。除了食物外,特別喜歡這裏的日藉店員,每次都掛着充滿熱誠的笑容向客人介紹每樣食物及悉心招待。舖面細小,吧檯位有七至八個,另外有三間可以各容納四至六人的房。我和同事被安排了房間。今天的服務速度有點慢,細看一下,比我上次來的時候少了位店員,可能是個別日子問題而已。午市套餐是一向的前菜、蒸蛋、主食、七件壽司、湯及甜品。這個份量都只是二百中,性價比十分高。* 前菜 *是醃製了的魚件。甜甜酸酸,開胃非常!為之後的食物打開序幕。* 主食 *我要了炸鮟鱇魚。店員說日本人都很喜歡這個!炸得脆,脆皮不過厚,但有點油膩。口感很特別,除了外脆內滑,還有小塊煙韌的東東,似是軟骨。非常可口!之前吃過鮟鱇魚肝,十分喜歡,不過她說魚肝要等冬天。同事要的是汁煮魔鬼魚!口感、味道都有驚喜!兩款主食都值得推薦。* 壽司 *七款,由左上到右下,拖羅、三文、比目魚、昆布比目魚、醬汁吞拿、名字不明(上面相中的深海魚)、鯊魚心臟。心臟可以點些麻油鹽一起吃,我覺得味道有點像豬心(當然我吃的豬心是熟);我同事則覺得有點腥。店員說不出那條不明

* 前菜 *
是醃製了的魚件。甜甜酸酸,開胃非常!為之後的食物打開序幕。

* 主食 *

名字不明的魚

* 壽司 *

壽司

心臟可以點些麻油鹽一起吃,我覺得味道有點像豬心(當然我吃的豬心是熟);我同事則覺得有點腥。店員說不出那條不明魚的名字,索性拿出相片給我們看;味道很突出,口感偏爽,與平常吃到的很不同。

* 甜品 *
依舊是我大愛的開心果雪糕。為這午餐畫上完美的句號。

最後,店員還貼心地在我們臨走前先按下𨋢掣。他們絕對做到令客人帶着微笑離開。
2018-08-10
名字不明的魚
2018-07-30 847 瀏覽
三文魚是挪威,差左少少,期望係北海道黎既三文月刺身;第一次食鯊魚既心臟,好barbaric 丫...但係就如日本waitress 所講,好好食。個日本waitress 會講吾咸吾淡既廣東話,有個日本chef,我黎到果時見佢洗緊魚,都幾靚仔。bonus丫!另一個好特別同埋好好食既刺身就係汁煮三文魚,吾記得係咩汁,不過好少係第二度見到。同埋支sake都好特別,第二度未見過,話係海底埋左黎釀。刺身非常新鮮,熟食又不同種類都有d,熟食都好好食。細細間舖又有房仔,雖然係銅鑼灣,一個我不會輕易踏足既區域,真係太超級多人,不過有budget的話會再黎!
2018-06-27 776 瀏覽
又到每星期一次的食好啲午餐!早前見有關於旬鮮的報導,除了食材新鮮還有靚仔廚師!12點45到達餐廳,坐着一位客人,而房入面亦有另一枱客,全都是日本人!而廚師和侍應都是日本人,感覺應該錯不了。他們的午餐很豐富,都會包前菜、蒸蛋、壽司、湯、自選煮物和甜品!* 前菜 *兩片魚,醃到帶甜酸,很開胃。* 蒸蛋 *很滑而且堅挺,不會過份水汪汪,是我近期嘗到最出色的蒸蛋。* 壽司 *有7款 - 拖羅、比目魚、三文魚、烏貝、大池魚、油甘魚、大都魚。雖然是午餐,但一點也不馬虎,全都很新鮮。特別喜歡大都魚。* 汁煮魚 *原條上!很驚喜!魚本身味較淡,但加上汁料把味道突出。質地煙韌,很喜歡。* 甜品 *開心果雪糕出色!開心果味道濃厚,帶有開心果蓉,口感味道一流。為這頓午餐劃上完美句號。
又到每星期一次的食好啲午餐!早前見有關於旬鮮的報導,除了食材新鮮還有靚仔廚師!12點45到達餐廳,坐着一位客人,而房入面亦有另一枱客,全都是日本人!而廚師侍應都是日本人,感覺應該錯不了。他們的午餐很豐富,都會包前菜、蒸蛋、壽司、湯、自選煮物和甜品

前菜

* 前菜 *
兩片魚,醃到帶甜酸,很開胃。
蒸蛋

* 蒸蛋 *
很滑而且堅挺,不會過份水汪汪,是我近期嘗到最出色的蒸蛋。

* 壽司 *

* 汁煮魚 *

* 甜品 *

2018-06-22
前菜
蒸蛋
2018-05-25 1038 瀏覽
新開的日本料理店,服務員及廚師也是日本人,感覺好好,環境都好適合食日本野,因為好優雅同清靜。食物方面呢,就係好新鮮。魚生好新鮮,我哋今日叫咗omakase,最好食嘅呢就係個生蠔,日本三重縣產嘅,我本身唔鍾意食生蠔,但係隻生蠔真係好好味,佢又大隻啦,又新鮮啦。另外魚生刺身有好多全部都好新鮮(我唔記得全部乜嘢名啊,記得有金木鯛、拖羅、伊佐木、海膽等等)仲有幾款魚係今日新鮮運過嚟嘅。另外,個燒魚juicy到不得了。最後個甜品其實本身都冇乜特別期待嘅,都係雪糕嚟嘅啫,但係呢我揀咗個開心果嘅雪糕,佢每一啖都有好多開心果粒喺入邊,味道不太甜啱啱好,我估係自製嘅。
新開的日本料理店,服務員廚師也是日本人,感覺好好,環境都好適合食日本野,因為好優雅同清靜。
2018-05-24
第一次係openrice寫食評 想簡單支持一下 呢間只係開左幾個月既主打海鮮既日本餐廳。總括而言 旬鮮海寶係以物超所值既價錢 提供high end 既服務同食物 所以我極力推薦大家去試下。今次係我第二次食呢度既lunch set, 一個lunch set 包括左7 pcs of sushi, 茶蒸蛋,味噌湯,主菜(煮魚/炸大蝦)同雪糕當中每一樣野都睇得出係精心炮製 絕不馬夫其中sushi既用料非常新鮮 款式會根據當日新鮮材料製作 特別既係魚既類會有平時出面少見/名貴既品種 例如上一次有大拖羅+3種不知名既魚。 而今次有雞魚 同金目等等。魚生既質素非常之高,金目鯛同拖羅唔需要多講,就算係比較普通既赤身同比目魚 油甘魚 都有特別鮮甜肥美既感覺 絕對唔係出面既連鎖店可以比(以我所知佢地既魚都係新鮮係日本運黎 唔係平時一般出面食到既批發貨)而主食亦非常特別,我地試過既有魔鬼魚,蝶魚,三文魚,大蝦等。 汁煮魚好有日本人住家飯既感覺 味道非常好,魚皮煎得香脆 魚肉嫩滑,個sauce都好配答。而隻大蝦...我冇諗過係咁大隻(隻蝦出面食應該要$80up....)至於味噌湯同蛋 入面竟然有魚肉...徹徹

7 pcs of sushi,
茶蒸蛋,
味噌湯,
主菜(煮魚/炸大蝦)同
雪糕

當中每一樣野都睇得出係精心炮製 絕不馬夫

至於味噌湯同蛋 入面竟然有魚肉...徹徹底底表現出日本人既精緻細心。

最後係雪糕 佢個雪糕係我食過最好食既雪糕之一。問過waitress 原來雪糕都係特登係日本既某間廠直接入貨的... 極力推薦開心果味 比我係意大利食既開心果gelato更更更好食。

唔單只食物 waitress同主廚都係日本人 佢地極friendly極有禮貌。佢地親切既笑容亦令整餐大大加分。從食物,餐具到服務 都可以感受到一份日本人既dedication.

價錢而言 以上講既lunch set只係$180 但整個用係好似一個係日本當地既高級餐廳既體驗。同時我都推薦夜市既omakase 相信唔會令大家失望。

2018-03-05 1545 瀏覽
他の色んなお店に行きましたがこちらのお店はコストパフォーマンスが良く月に1回の食事などで来る分にはすごく使いやすいと思いました!🙂コースの値段は少し高めですがそれにしてもボリュームのある品数と料理が出てくるので驚きました…またお店の方の雰囲気も良く明るく笑顔で接客してもらえましたなかなかこのようなお店は多くないのでこのままの良さを失くして欲しくはないですね席は個室があります。すごく驚きました…次は会社で利用したいと思います。
他の色んなお店に行きましたが
こちらのお店はコストパフォーマンスが良く
月に1回の食事などで来る分には
すごく使いやすいと思いました!🙂

コースの値段は少し高めですが
それにしてもボリュームのある品数と
料理が出てくるので驚きました…

またお店の方の雰囲気も良く
明るく笑顔で接客してもらえました
なかなかこのようなお店は多くないので
このままの良さを失くして欲しくはないですね

席は個室があります。すごく驚きました…
次は会社で利用したいと思います。
  • コース料理
2018-02-22 1273 瀏覽
因為想食茶漬飯關係,途經樓下穿著和服的女子誠意邀請,所以就即管試試。原來是新開張只係三日,鋪頭所有店員都是日本人,雖然雞同鴨講,但他們非常有禮招待,笑容親切。由於所有料理係即叫即做,所以食物非常新鮮,需要耐心等待。環境舒適,正正適合同朋友飲酒聚聚。有驚喜的是頭盤,是免費的。第一次食勁新鮮魚肚,配合日式既醋汁出奇地夾,另外烤既吞拿魚,可能材料新鮮,非常之香,尤如食鵝肝一樣。最後老闆娘親切地握手歡送。整體食物屬於原味為主,不會太多調味,食完唔會口渴。
2018-02-20
  • 魚生飯  及  頭盤