今日去開紅磡,一早plan好先去土瓜灣,Encore Day and Night個ADB先,點知去到先發現週三例休😓。灰爆之下諗住求其搵間茶記算數,但係又唔甘心山長水遠冇好嘢食,Search咗一輪比我搵到間食石磨腸粉,去到發現冇堂食又係灰咗🙄,但係又係行咗好耐先去到,所以就買咗個叉燒腸同豆漿($25+6)去公園食,再買多三個叉燒包($20/3),叔叔問我要熱定凍,原來可以揀凍,自己拎返屋企蒸👍🏼,要留意只收現金💴。果然塞翁失馬,焉之非福😌,呢個石磨腸粉真係好好好好食😋。首先份量好大,腸粉非常滑,叉燒粒好多,仲加咗生菜可以解膩🥬,加埋豉油同自家蒜蓉辣油簡直係錦上添花🌸可惜係冇咩機會會去土瓜灣🥺,但係如果行過路過我都會想再食過🤭。
今日去開紅磡,一早plan好先去土瓜灣,
Encore Day and Night個ADB先,
點知去到先發現週三例休😓。
灰爆之下諗住求其搵間茶記算數,
但係又唔甘心山長水遠冇好嘢食,
Search咗一輪比我搵到間食石磨腸粉,
去到發現冇堂食又係灰咗🙄,
但係又係行咗好耐先去到,
所以就買咗個叉燒腸同豆漿($25+6)去公園食,
再買多三個叉燒包($20/3),
叔叔問我要熱定凍,
原來可以揀凍,自己拎返屋企蒸👍🏼,
要留意只收現金💴。

果然塞翁失馬,焉之非福😌,
呢個石磨腸粉真係好好好好食😋。
首先份量好大,腸粉非常滑,
叉燒粒好多,仲加咗生菜可以解膩🥬,
加埋豉油同自家蒜蓉辣油簡直係錦上添花🌸
可惜係冇咩機會會去土瓜灣🥺,
但係如果行過路過我都會想再食過🤭。
2024-03-20
8 分鐘 (外賣自取)
$30 (早餐)
2024-03-04 198 瀏覽
同朋友經過呢間小店, 朋友介紹話呢間小店嘅腸粉,蒸米粉好食又抵食。既然嚟到,就買嚟試試。這間小店鋪面不大,外賣形式。倆人買了一盒新鮮肉片腸, 一盒上素雞蛋蒸米粉。因有很多電話落單嘅關係,員工話要等大概二十分鐘。等候時,買了燒買來頂肚餓($10/8粒)。燒賣唔錯, 夠彈牙又有魚味。 新鮮肉片腸 $24. 腸粉份量不少, 淋上甜豉油, 腸粉入口超滑, 夠軟身, 有米香, 係有水準另一盒上素雞蛋蒸米粉, 份量都夠大, 足料, 味道都ok。但我覺得跟其他食店叫嘅米粉差不多。不過咁嘅份量賣$30, 係幾抵食。

新鮮肉片腸

生菜銀芽上素雞蛋蒸米粉

新鮮肉片腸
2024-02-13 177 瀏覽
土瓜灣好多小店好食,知道呢度石磨腸粉好出名,特登搵日去土瓜灣嚟個美食一日遊,真係有驚喜,係我食過最好食嘅腸粉舖頭細細,只做外賣,一早嚟已經有條小人龍排隊。今次叫左招牌美國安格斯牛肉腸,腸粉皮薄又滑而且最鐘意佢煙煙韌韌口感!肉都算多再加上配埋甜豉油同埋佢地秘製蒜蓉辣椒醬,每一啖都有肉+菜+姑,好惹味!而且份量都幾大,我無食早餐嚟絕對可以當一餐,下次一定會再嚟!

舖頭細細,只做外賣,一早嚟已經有條小人龍排隊。

2023-11-29 411 瀏覽
朋友推介土瓜灣有全港最好味嘅石磨腸粉,終於有機會嚟買到,呢到係一間小小嘅鋪頭,只做外賣,即叫即整,唔可等嘅就可以提早打電話嚟order定再拎,都好方便!密汁叉燒腸💰HK$25腸粉皮好薄好滑,入口煙韌,叉燒嘅甜度同埋肥瘦都好適中,而且有生菜喺腸粉入面,更加增加咗口感,感覺再健康啲~豬肉雞蛋生菜腸💰HK$25呢度豬肉腸都好出名,雖然聽落怪怪地,但其實啲豬肉係豬肉碎嚟嘅,加埋雞蛋,整體口感都仲係咁嫩滑,個人覺得豬肉腸比叉燒腸更好味~啲石磨腸粉撈埋甜鼓油再加呢到嘅蒜蓉辣椒醬,真係冇得頂!中意食辣嘅人,一定要試試呢到嘅蒜蓉辣椒醬~

密汁叉燒腸💰HK$25

豬肉雞蛋生菜腸💰HK$25

2023-10-27
2023-10-29 398 瀏覽
最近品嚐了一碗叉燒石磨腸粉,讓我對這道美食留下了深刻的印象。腸粉的質地非常綿滑,入口即化。它們用石磨工藝磨製而成,保持了腸粉的柔軟口感,而且不會黏在一起。這種獨特的製作方法使得腸粉更具彈性,更容易入口。最令我驚喜的是這碗腸粉的油脂度非常適中,不油膩。它們掌握了火候的平衡,讓腸粉保持著濃郁的口感,同時不會給人沉重的感覺。這讓整個食物體驗更加愉悅,讓我能夠盡情享受每一口腸粉的美味。叉燒亦都唔小,肉質都OK。

肉質都OK。
2023-08-31 495 瀏覽
平時成日經過依間小店都見到好多人等外賣,近排仲俾KOL加持就更加想試,果然真係有驚喜。依啲咁高質既小店一定要介紹俾多啲人識佢哋既腸粉即叫即蒸,所以一定要等。今次試左黑豚肉腸,個皮係睇得到既滑啪嘟仲睇到入面啲餡,口感滑而且好足料每啖都有豚肉、生菜同菇,仲有啖啖黑椒香。提一提係佢哋個辣椒油好香又夠辣,加少少加哂分

2023-07-17 485 瀏覽
呢間腸粉店,唔係係網絡上見到。係經過見到佢門口有堆人等緊,我呢啲為食友緊係去👀👀,見師傅不停手拉, 穩穩陣陣叫個叉燒腸, 點知職員話要等半個鐘😱, 好彩仲有時間, 所以等~ 她提提我下次打左黎叫定先,就唔駛等咁耐😀腸粉皮滑又有咬口,叉燒肉與生菜,加埋佢既辣醬、好好味😋 怪得咁多街坊買, 係值得既
呢間腸粉店,唔係係網絡上見到。

腸粉皮滑又有咬口,叉燒肉與生菜,加埋佢既辣醬、好好味😋

怪得咁多街坊買, 係值得既
2023-05-11 574 瀏覽
今朝同女朋友係附近search到呢間石磨腸粉,早餐少少地食腸粉,岩岩好。咁我地落左order後我女朋友就開始好頭暈,暈到想企唔穩(M痛)唔知係老闆娘定係收銀姐姐(善心人)就即刻攞張凳出黎給我女朋友坐住先,我就出去截車去診所。其間呢位善心人仲肯一邊做生意 一邊照顧住我女朋友。佢想嘔就拎膠袋比佢,仲送左支水比佢飲,等佢舒服d。之後我番到黎想比番支水既錢,佢都唔肯收,話最緊要係人無事。最後仲幫我扶女朋友上車,其間佢話原來佢個女都試過係咁,所以佢明白真係好辛苦既我真係好多謝呢位善心人,估唔到我地咁好彩,比我地遇上仲有人肯不為利益而真心去幫人!希望佢好人有好報! 事事順利!題外話:香港既的士司機真係難怪比人印象咁差,係我截的士既時候,有架的士見我截佢 渣到過黎面前後,佢即刻冚旗,再問我去邊,同佢講完地點後,唔知佢簡地點定點樣啦 即刻比油走左!香港如果真係咁多呢類簡客既dc9 ,真係唔好怪人寧願簡uber食物:我叫左豬肉腸 同 韭黃鮮蝦腸,原本仲想叫豆漿,不過已經賣哂之後我係診所外食既時候 仲係暖既,我好鐘意個腸粉皮,又薄,又少少煙韌,唔會好似酒樓果d咁厚粉D料又足,好食!之黎我仲加左佢附上既蒜蓉

我女朋友就開始好頭暈,暈到想企唔穩(M痛)

之後我番到黎想比番支水既錢,佢都唔肯收,話最緊要係人無事。

題外話:

食物:
我叫左豬肉腸 同 韭黃鮮蝦腸,原本仲想叫豆漿,不過已經賣哂
D料又足,好食!
之黎我仲加左佢附上既蒜蓉辣椒醬,好岩我口味,少少辣 多蒜蓉味,正!

我一定會再幫襯!

• 韭黃鮮蝦腸
2023-05-10 402 瀏覽
我自己都做飲食業 亦都有接外送平台 明明外賣平台落單 係要有人係熊貓部接單機按下接受按鈕 先會接到張單 但點我係8/5/2023 4點鐘下的訂單會在8/5/2023 5點 即1小時後 被外賣平台以店家已關閉取消訂單?? 即係該店家接下接單後 1小時 主動取消訂單 訂單才會"被取消 這次事件已經是第二次了 你要關店 可以 那你為什麼要接受訂單? 難度你不知道自己想關門嗎? 也不可能是突然事件要關門 難度我兩次都是這麼倒楣嗎? 不可能吧 這比中六合彩頭獎難 所以是店家態度惡劣 明知不能處理訂單也要接下不能做的訂單 那請你閉門後不要再做生意了 (經外賣平台客服確認 有人接單後1小時主動取消訂單
2023-05-08
60 分鐘 (外賣送餐)
下午茶
2023-04-01 1315 瀏覽
同事介紹土瓜灣「早稻石磨腸粉」係佢暫時喺香港食過最好食的石磨腸粉小店位置不起眼,只做外賣,當日早上到訪有禮的店主電話響過不停,就是為客人記下想要的腸粉款式所有腸粉即點即製,會配豉油及自家秘製蒜蓉辣椒醬原來「早稻」店主黃師傅曾任職高級酒樓超過7年,以其專業去製作最優質的石磨腸粉同手工包點==========🔹蜜汁叉燒腸 $25份量非常充足,食一份做早餐已足夠飽腸粉非常飽滿樣子得體,切粒叉燒滿佈腸粉內叉燒的蜜汁味道調較不錯,肉質緊緻不"鞋"口,肥瘦適中,加入生菜感覺健康又增加口感層次;個人意見係可以加少少芫茜令腸粉更香口腸粉做得細滑帶淡淡米香,有一定厚度仲帶一點彈性,唔會過濕同軟,係我鍾意的口感倒上調較過的美味豉油再蘸上惹味的蒜蓉辣椒醬令滋味感提升推介指數:9/10==========🔹韭黃豬潤腸 $25賣相同樣飽滿,腸粉內是數量不少而大大片的豬潤豬潤味道不重,沒有"壓"味,口感微爽脆而完全唔粉;同樣加入鮮嫩生菜推介指數:8/10==========🔹叉燒包 $8/個 ($15/2個,$20/3個)體積不大,包的比例偏高包體做得綿密,蜜汁叉燒味道調較得宜,肉質緊實而不粗糙,肥肉不多推介指數
所有腸粉即點即製,會配豉油及自家秘製蒜蓉辣椒醬

🔹蜜汁叉燒腸 $25
份量非常充足,食一份做早餐已足夠飽
腸粉非常飽滿樣子得體,切粒叉燒滿佈腸粉內
倒上調較過的美味豉油再蘸上惹味的蒜蓉辣椒醬令滋味感提升
推介指數:9/10
🔹韭黃豬潤腸 $25
賣相同樣飽滿,腸粉內是數量不少而大大片的豬潤
推介指數:8/10
==========
🔹叉燒包 $8/個 ($15/2個,$20/3個)
體積不大,包的比例偏高
推介指數:8.5/10
==========
🔹菜肉包 ($15/2個,$20/3個)
體積比叉燒包大得多,面頭灑上白芝麻,包的比例同樣很高
包體鬆軟綿密,豬肉香味突出調味恰好,似食緊肉餅的質感
推介指數:8/10
==========
🔹石磨有機豆漿 $8 (買腸粉加配價 $6)
豆漿熱度夠,飲落順滑帶不錯的豆香,甜度不高
推介指數:8.5/10
==========
整體食物質素滿意,小店做到用心做好,出品有誠意,幾有驚喜,值得回訪
2023-04-01
  • 蜜汁叉燒腸
  • 叉燒包
2023-02-14 678 瀏覽
冇誇張一朝早比香氣香醒😂呢間腸粉份量勁大,平時食開其他腸粉店一盒都唔夠飽呢間第一次食,以為都係好細份,所以我話要食兩盒叫👹買三盒,佢理解錯以為係每人一盒好彩佢聽錯,如果唔係買咗3盒一定食唔晒ಥ_ಥ-姬松茸上素腸 $27💰先用紅蘿蔔,菇粒,翠玉瓜,粟米粒等食材炒香所以腸粉香味好濃,淋上豉油同蒜蓉辣椒油真係好惹味不過食到一半開始好膩,後知後覺,應該係腸粉偏甜食材本身炒過,帶有蠔油鮮甜味再加上甜豉油,所以好膩-韭黃豬潤腸+芽菜 $27💰呢份特登加咗芽菜增加口感因為有對比,呢一份相對好解膩食落好fresh既感覺,豬潤蒸到啱啱好整體好食但略嫌芽菜同生菜太少🤣🤣🤣
冇誇張一朝早比香氣香醒😂
呢間腸粉份量勁大,平時食開其他腸粉店一盒都唔夠飽
呢間第一次食,以為都係好細份,所以我話要食兩盒
叫👹買三盒,佢理解錯以為係每人一盒
好彩佢聽錯,如果唔係買咗3盒一定食唔晒ಥ_ಥ

-姬松茸上素腸 $27💰
先用紅蘿蔔,菇粒,翠玉瓜,粟米粒等食材炒香
所以腸粉香味好濃,淋上豉油同蒜蓉辣椒油真係好惹味
不過食到一半開始好膩,後知後覺,應該係腸粉偏甜
食材本身炒過,帶有蠔油鮮甜味再加上甜豉油,所以好膩

-韭黃豬潤腸+芽菜 $27💰
呢份特登加咗芽菜增加口感
因為有對比,呢一份相對好解膩
食落好fresh既感覺,豬潤蒸到啱啱好
整體好食但略嫌芽菜同生菜太少🤣🤣🤣
2023-01-25 540 瀏覽
平時好鐘意食皺皮腸粉,所以經常幫襯屋企附近呢間腸粉店😚呢間舖頭細細間,主要由一對夫婦打理😉 腸粉即叫即整,加上佢地都比較受歡迎,所以每次叫完起碼要等10-15分鐘😎 如果吾想等咁耐既朋友,就可以好似我咁,提前打電話嗌定野食,之後預好時間落去拎就可以👏🏻👏🏻今次食左蔥花蝦米腸、叉燒腸、鮮蝦腸😋 不過鮮蝦腸啲蝦仁好少,差吾多全部都係粉🤣 下次試其他😏一定記得要同老闆娘拎小店既辣椒油,入面加左啲蒜,香到不得了🫰🏻 淋啲醬油點埋辣椒油,無得頂🤤
平時好鐘意食皺皮腸粉,所以經常幫襯屋企附近呢間腸粉店😚

2023-01-10 344 瀏覽
相信係街坊都會知呢間腸粉㗎啦😂可能對區外人士唔太方便 因為得外賣~可以電話落單再去攞📞朝早繁忙時段大約要等15mins即叫即整 新鮮熱辣 無得頂lolMy pick:1. 香蔥豬肉腸 加配雞蛋 ($25)2. 安格斯牛肉粒腸  (間唔中想豪小小就會叫)3. 叉燒腸 就算你本身唔太食辣 我都建議你試試佢個辣油因為唔會好辣 主要係增添香味!!滿滿嘅蒜香味真係omg真係勁大份 女仔細食DD都有機會食唔曬lol其他小食我淨係食過燒賣(一般 唔洗專登試)不過佢啲蒸包好受歡迎 賣得好快😆
相信係街坊都會知呢間腸粉㗎啦😂
可能對區外人士唔太方便 因為得外賣~
可以電話落單再去攞📞
朝早繁忙時段大約要等15mins
即叫即整 新鮮熱辣 無得頂lol

My pick:
1. 香蔥豬肉腸 加配雞蛋 ($25)
2. 安格斯牛肉粒腸  (間唔中想豪小小就會叫)
3. 叉燒腸

就算你本身唔太食辣 我都建議你試試佢個辣油
因為唔會好辣 主要係增添香味!!
滿滿嘅蒜香味真係omg
真係勁大份 女仔細食DD都有機會食唔曬lol
其他小食我淨係食過燒賣(一般 唔洗專登試)
不過佢啲蒸包好受歡迎 賣得好快😆
15 分鐘 (外賣自取)
2023-01-03 357 瀏覽
昨日早餐特登過黎買腸粉食我揀左三樣嘢,第一個係西班牙黑豚肉腸粉,第二個係生菜雞蛋腸粉,第三個肉片腸粉,我覺得三個腸粉都係偏厚皮,另外個豉油唔係我鍾意個仲甜甜地嘅腸粉豉油,所以我覺得麻麻地,普通。好多人推介西班牙黑豚肉腸粉,而我自己覺得三個最好食嘅係生菜雞蛋腸粉☺️☺️
昨日早餐特登過黎買腸粉食
2022-11-22 370 瀏覽
好好味之前喺香港食嘅石磨腸粉,感覺都有啲厚呢間好薄好滑味道都好好而且價錢都唔貴,加咗叉燒雞蛋生菜叉燒腸都係$28 抵食下次經過會再幫襯而且好似仲有外賣添唔錯,唔錯
好好味
之前喺香港食嘅石磨腸粉,感覺都有啲厚
呢間好薄好滑
下次經過會再幫襯
而且好似仲有外賣添
唔錯,唔錯
2022-11-22
6 分鐘 (外賣自取)
$28 (早餐)