2020-05-31 1447 瀏覽
好耐都無食旺角日船 以為佢疫症停開 上openrice先知佢搬遷左 今日去買 味道仲好食過之前 食小丸子一定要加芥末 佢既芥末係令小丸子更錦上添花 店舖裡面有企位比人食既 可以立即食到 整體來講 去旺角就一定會去食小丸子
2020-05-31
2020-04-16 943 瀏覽
疫症之下,好少出去旺角。咁岩呢日有事出開去,又咁岩經過,發現日船要搬!!!!但估唔到咁岩,趕到搬遷之前幫襯。外賣左兩份章魚燒。大大粒章魚燒新鮮熱辣出爐👏🏼,舖係章魚🐙燒上面既木魚飄逸在醬汁之上,酸甜沙律醬加燒汁配合得剛好,一啖食落去惹味😋。不過我外賣🥡攞到返去食,冇左章魚燒既新鮮出爐挺身既口感,家下冧咗少少🤏,因為始終有醬汁係上面,不過冇辦法啦!但實體唔算太大影響,一盒6粒,食哂會有點過多,兩個人食會比較好,冇咁漏。

但估唔到咁岩,趕到搬遷之前幫襯。
外賣左兩份章魚燒。

2020-02-23 726 瀏覽
招牌的章魚小丸子🐙🍡 HK$24醬汁有:照燒汁、日本芥末醬、蛋黃沙律醬、黑胡椒粉。個人建議要加芥末醬 小醬都可以! 加左真係令小丸子更加惹味 佢地都比得幾多下 好似唔洗錢咁😂 一盒有六粒 外脆內軟 唔會軟淋淋 唔會淨係得啲粉漿 ,配埋芥末醬食,一咬落去芥末沖上個鼻到,之後就品嘗到熱騰騰,香味十足的小丸子,而每粒小丸子都有足料的章魚,椰菜絲,好滿足! 佢仲有可以揀套餐 加埋杯野飲 都好平! 👍🏻食完門口前面仲有垃圾桶比人扔 好窩心🥰
招牌的章魚小丸子🐙🍡 HK$24

醬汁有:照燒汁、日本芥末醬、蛋黃沙律醬、黑胡椒粉。
個人建議要加芥末醬 小醬都可以! 加左真係令小丸子更加惹味
佢地都比得幾多下 好似唔洗錢咁😂
佢仲有可以揀套餐 加埋杯野飲 都好平! 👍🏻
食完門口前面仲有垃圾桶比人扔 好窩心🥰
2020-01-24 476 瀏覽
呢間鋪係之前讀u陣時 個fd介紹過來食~之後幾乎每次經過都會買,有時候仲會特登過來買.日式章魚小丸子 HKD | 24有六粒~粒粒都飽滿creamy 。大大粒章魚🐙 。醬汁有:照燒汁 、黑胡椒粉 、 蛋黃沙拉醬、芥辣醬 。可以唔加芥辣醬 亦可以要求放旁邊。有芥辣會比較好味😋 最好熱辣辣地食 買完企係旁邊食食完有垃圾桶可以扔~.如果一個人食曬六粒 其實會有少少滯 。最好就係兩個人share~但可能都會覺得唔夠喉 哈哈哈~.買咗咁多次 都靜係食章魚丸~ 下次試下其他先
呢間鋪係之前讀u陣時 個fd介紹過來食~
之後幾乎每次經過都會買,有時候仲會特登過來買

日式章魚小丸子 HKD | 24
有六粒~粒粒都飽滿creamy 。
大大粒章魚🐙 。
醬汁有:照燒汁 、黑胡椒粉 、 蛋黃沙拉醬、芥辣醬 。
可以唔加芥辣醬 亦可以要求放旁邊。
有芥辣會比較好味😋
最好熱辣辣地食 買完企係旁邊食

食完有垃圾桶可以扔~

如果一個人食曬六粒 其實會有少少滯 。
最好就係兩個人share~
但可能都會覺得唔夠喉 哈哈哈~
買咗咁多次 都靜係食章魚丸~ 下次試下其他先
2020-01-20 364 瀏覽
講起章魚小丸子,日船我覺得可算是香港嘅元祖級。小時候佢係盛極一時,周圍都有佢嘅鋪頭,連超市入面都會有,可惜宜家已經得返一間分店,宜家行開旺角,我都會買一盒嚟食😂懷念一下。顧名思義叫得做日船,佢個盒係一隻船仔,係佢嘅signature嚟。買完最好即場食,啲小丸子係外脆內軟架😋而每粒入面都有章魚粒🐙仲有椰菜。外層脆卜卜,椰菜又爽口,而章魚粒不會太韌。上面有特別嘅透透地蛋黃醬,有柴魚片,仲有日式芥末醬,可以選擇要唔要嘅。除咗章魚燒,佢有其他嘢賣嘅,好似有冷麵,醉蛋,仲有其他小食,不過我多數都係食小丸子😂唔知你地有無同我一樣嘅童年回憶喇😂😂
宜家行開旺角,我都會買一盒嚟食😂懷念一下。

外層脆卜卜,椰菜又爽口,而章魚粒不會太韌。

唔知你地有無同我一樣嘅童年回憶喇😂😂
2019-11-01 312 瀏覽
#章魚小丸子 (6粒) $24講完章魚小丸子一定要講日船喺小編仲係中學生嗰陣已經好出名🤪不過真係未食過聽講得返一間點都要去朝聖😆章魚燒一早整好哂但都仲係熱辣辣 外皮仲幾脆添🤩八爪魚粒就細粒咗啲☹️而佢嘅芥末好特別 好深色 同埋超級攻鼻攻鼻到真係有啲頂唔順😂😂評分:7/10
#章魚小丸子 (6粒) $24
好深色 同埋超級攻鼻
攻鼻到真係有啲頂唔順😂😂
評分:7/10
2019-10-21 219 瀏覽
食左佢咁多年😛佢地都係無跌watt ,而且佢地既水準都一路咁好食咁佢地而家都仲係24蚊6蚊 加多幾蚊仲有杯野飲我地都加左錢換左一杯rich 既朱古力黎飲佢地既小丸子好香 加上有少少脆身入面仲有好大粒章魚肉係入面上面有好香既沙律醬 芥辣 同木魚絲朱古力好濃又夠凍正 抵飲
食左佢咁多年😛佢地都係無跌watt ,
而且佢地既水準都一路咁好食

上面有好香既沙律醬 芥辣 同木魚絲

朱古力好濃又夠凍正
抵飲
2019-05-17 1050 瀏覽
來到旺角掃街一定要吃的章魚燒,雖然店面較小,但是客人很多。每次來買章魚燒的時候,總會有人一起排隊買章魚燒。一盒章魚小丸子$24,每盒有6粒,也可加購飲品,可是飲品只有凍飲。買的時候店員會問客人要不要加芥末醬,很細心。章魚小丸子章魚小丸子上加了木魚絲,燒汁及芥末醬,雖然看起來很燙口,但還是想趁熱趕快吃。加了芥末醬更有刺激感,辣辣的味道不會嗆鼻,而且能增加章魚小丸子層次。燒汁很惹味,與章魚燒很搭,配上木魚絲更是好吃。帶點鹹香的木魚絲及微甜的燒汁,味道恰好。剛製好的章魚燒外脆內軟,每一粒章魚小丸子內也有彈牙的章魚,很好吃。

買的時候店員會問客人要不要加芥末醬,很細心。

章魚小丸子

燒汁很惹味,與章魚燒很搭,配上木魚絲更是好吃。
帶點鹹香的木魚絲及微甜的燒汁,味道恰好。
2019-05-15
5 分鐘 (外賣自取)
2019-05-09 510 瀏覽
旺角掃街嘅第二站就嚟到呢間 專食小丸子嘅舖頭因為我自己好鍾意食小丸子 但唔係度度地方整嘅小丸子都好食 難聽啲講好多地方整嘅小丸子都係好難食 呢間我食咗咁多年 水準一直都係冇變過 每次食呢間嘢 每粒小丸子都係熱辣辣 個醬汁尤其出色 好開胃 食多兩粒都唔會覺得滯 加埋wasabi醬同埋木魚 口感好有層次 同埋而家買小丸子加幾蚊有得配埋嘢飲 例如有珍珠奶茶金桔檸檬 我就鍾意飲佢個柑桔檸檬 鍾意佢 唔係好甜 正好可以中和食小丸子嘅醬汁 但當然啦一盒有六粒 一次過食曬 都會覺得滯 搵人share一人三粒就啱啱好
旺角掃街嘅第二站就嚟到呢間 專食小丸子嘅舖頭
2019-04-21 412 瀏覽
當年的日船位於登打士街廣華醫院對面,今天則搬到了彌敦道的另一端,人流少了,不過味道依然優秀。其主打的 🇯🇵日式章魚小丸子用料十足,絕不偷工減料,每粒都有 🐙章魚肉及其他菜系配料,粉漿亦足,粒粒都頗大。其味道頗有日本風味,而且照燒汁做得出色,淋上蛋黃沙律醬及芥末醬後味道多了層次,加上和風木魚碎,值得一讚。
2019-04-05 375 瀏覽
日船可以話係我食過性價比最高嘅章魚 小丸子。因爲而家好多地方更貴嘅都係唔好食。今日又重拾番當年回憶! 嚟到旺角油麻地分店買番盒。呢度除咗章魚小丸子之外, 仲可加配飲品變套餐。仲有冷麵啦, 芝士麵啦。仲有新產品, 溏心醉蛋。$7隻!由於剛開店時間無耐,又無咩人排隊,保証到 新鮮滾熱辣嘅質素。章魚小丸子$24 6粒。小丸子加左木魚,芥辣同沙律醬。外皮超脆口,食落唔會覺得好粉。每粒小丸子都平均有一粒大章魚,口感非常煙韌。

今日又重拾番當年回憶! 嚟到旺角油麻地分店買番盒。

仲有新產品, 溏心醉蛋。$7隻!

章魚小丸子$24 6粒。

小丸子加左木魚,芥辣同沙律醬。
2019-04-05
2019-02-12 456 瀏覽
這間日船之前有看過推薦,但一直沒有機會試。行行下街覺得有點餓,見到有章魚小丸子便想買一份試下。除了章魚小丸子之外,日船還有串燒、飲品等等可以購買。等待的時候見到店員製作小丸子的過程,也是很療愈呢。等了一陣終於拿到啦,因為剛剛整好的所以非常熱,要小心燙口。包裝盒真的就是一條小船的形狀,很趣致。這間的章魚小丸子醬汁配料非常豐富,有蛋黃沙律醬、日本芥辣醬、照燒汁、黑胡椒粉和柴魚片。在味道上會比較多層次,芥辣醬的味道最為突出,有興趣的朋友可以一試。

除了章魚小丸子之外,日船還有串燒、飲品等等可以購買。

2018-12-17 356 瀏覽
依家好多地方買杯珍珠奶茶都已經要$30而日船買6粒章魚小丸子加珍珠奶茶既set都只係$32 我覺得都幾抵章魚小丸子粒粒都熱辣辣,每粒都有章魚,而且口感都好,可算係香港淨餘既章魚小丸子中比較高質既一間
依家好多地方買杯珍珠奶茶都已經要$30
2018-12-09 278 瀏覽
日之船小丸子 | 6粒/$24中學時期,日之船分店多到連惠康超市入面都有一間。而家就得返油麻地同銅鑼灣,而且改名「日船」了。自從曉印銀紙的蝗禍入侵香港,地產霸權橫行,街頭講不純正廣東話與普通話的蝗蟲比我們更多之後,彷彿連童年回憶的掃街美食都一一消失。有時候找到一、兩個舊回憶已經好開心。簡簡單單,木魚碎、wasabi醬加蛋黃沙律醬,外脆內簡單軟,再加一粒八爪魚🐙 👍🏻雖然呀叔落醬過多甜咗少少,不過我buy。
日之船小丸子 | 6粒/$24
章魚小丸子6粒

雖然呀叔落醬過多甜咗少少,不過我buy。
章魚小丸子包裝

2018-12-09
章魚小丸子6粒
章魚小丸子包裝
2018-09-07 456 瀏覽
我對日船係情有獨鍾十幾歲就食佢一直都好鍾意係香港冇乜邊間好食佢算係數一數二所以每當我經過見到我都會買一盒味道咁多年都係咁好味水準保持搬咗幾次舖而家買少見少得返兩間希望佢唔好執笠真係好鍾意食佢
我對日船係情有獨鍾
十幾歲就食佢