2021-04-10 481 瀏覽
好耐之前食過呢間小店,當時是因為店主是日本人,佢哋一對日本夫婦來香港,在荃灣中心的一家小店開業。因此好多人都慕名而來,當時見到老闆,老闆娘都好好人,好有心機製作食物,好有心。而且,我哋食過幾次,吉列咖哩豬扒飯,都好好食!個魚飯,牛肉漢堡飯都好好食😋。今日,突然間同朋友記起這小店。一心諗住,隔左咁耐,都想支持下。於是,今日點了平日愛食的「咖哩吉列豬扒飯」,朋友點了「什錦天婦羅烏冬」。佢既烏冬先上台。講真,賣相真係不靚。見到個炸蝦,有點奇怪。因為蝦的表面是「一粒粒」。朋友話食落味道不太好。而且佢話一粒粒個d, 口感似米通。目的是想令隻蝦睇落大隻啲。但蝦實際size 其實好細,重點蝦,不太好味。另外素菜的炸漿都不太靚。總之,一見到所有炸物,卻沒有令人想食的意欲,有點油的感覺。。。頓時覺得好失望。接著,便到我的咖哩飯,個咖哩味道是不錯,都好食😋。主要是素菜整的咖哩,不是辣,日式咖哩,甜甜的都好食。但,好可惜,當第一口咬落個豬扒時,真係沒咩肉味,沒豬扒肉香味。這一刻,我同朋友講,可能轉左廚師吧。因為平時見到老闆娘做收銀員和服務員,可以今日見不到。後來,得知,原來日本老闆和老闆娘都已返回日本,沒有

因為平時見到老闆娘做收銀員服務員,可以今日見不到。

後來,得知,原來日本老闆和老闆娘都已返回日本,沒有再在香港了。難怪,一食便覺得同以前截然不同。

自己的味蕾是最好的引證,一食便真係食到廚師的分別。即使同一餐牌。同一餐單。有啲野,不同便是不同。

講真,新店的廚師都是有心去經營,可是,我自己都是比較喜歡以前的「日本洋食屋」的味道啦!⭐️
2021-03-30 290 瀏覽
之前睇報道介紹係一對日本夫妻開既見到d野食賣相都幾點點知發現原來正正係我屋企樓下 正呀我屋企樓下都冇乜依d禾風食堂咁既日本野就去試下先因為想食下素所以叫個天婦羅湯烏冬食 (平時我係唔食天婦羅!)因為覺得好炸好熱氣又油但依個炸得啱啱好 簡直係另眼相看小小脆 又唔油 個醬汁仲酸酸甜甜好開胃個青豆好似食緊蝦條咁 好特別不過有樣嘢都做得唔係咁好 我覺得要改善下就係烏冬嘅湯底係冇味既完全係 唔係清湯 係清水呀唔知係咪唔想搶左個天婦羅個味但我覺得可以係 醬油味湯底會好d或者真係清湯都好希望可以改善
之前睇報道介紹係一對日本夫妻開既
見到d野食賣相都幾點

點知發現原來正正係我屋企樓下
正呀我屋企樓下都冇乜依d禾風食堂咁既日本野

就去試下先
因為想食下素

所以叫個天婦羅湯烏冬食 (平時我係唔食天婦羅!)
因為覺得好炸好熱氣又油

但我覺得可以係 醬油味湯底會好d
或者真係清湯都好

希望可以改善
2020-12-17 917 瀏覽
之前有見過其他人介紹呢間小店就嚟左試下。鋪頭係一對日本夫婦開既,位唔多,外賣買番屋企食可能會比較理想。自家製漢堡係呢度既必食之選,另外我地仲叫左糖醋青椒炸雞飯。個飯嚟到老實講佢用外賣兜裝唔太好睇,不過佢啲野食好高質,真係冇嚟錯。漢堡飯配咖喱汁好夾,咖喱汁唔算突出,但係漢堡扒真係好香口,每啖食落去啲肉香肉汁出曬嚟,另外加配左條雞肉腸都好野味,平時唔食好多既朋友今次好快就清曬個飯。糖醋汁配炸雞又係另一個絕配,酸酸甜甜可以令炸雞冇咁膩。值得一提既係佢啲炸雞唔會好多肥肉油淋淋,但係佢啲肉又唔會好鞋好硬,雞肉份量又唔少,食完好滿足。呢間小店味道方面水準好唔錯,有機會想再食多次佢個漢堡

呢間小店味道方面水準好唔錯,有機會想再食多次佢個漢堡
2020-06-21 1644 瀏覽
🧗🏻長🏊🏻‍♀️遠黎試下地點真係有啲遠,可能我地唔熟路😂環境都唔錯,街坊生意可能地方細小小(?)我地坐出面都冇咩人行幾舒服🍽老闆娘(?)服務好好😆😆嗌左個pizza🍕同漢堡扒飯🍛送汽水🥤咁既價錢黎講味道算唔錯😋😋
🧗🏻長🏊🏻‍♀️遠黎試下
地點真係有啲遠,可能我地唔熟路😂
環境都唔錯,街坊生意可能地方細小小(?)
我地坐出面都冇咩人行幾舒服🍽
老闆娘(?)服務好好😆😆
嗌左個pizza🍕同漢堡扒飯🍛送汽水🥤
咁既價錢黎講味道算唔錯😋😋
2020-05-29
2020-06-13 1033 瀏覽
朋友話想食呢一間好耐,所以就專程入去荃灣食餐廳位置有啲難搵到,特別係個商場,都搵咗我哋一陣咖喱豬扒飯同埋松魚飯之間掙扎咗一陣,最後決定呢個出邊好少有得食嘅松魚飯松魚超鬆脆,而且冇骨咖哩亦好香,配飯一流,重有塊海苔一齊食,勁滿足!可惜位置對我黎講有啲遠,如果唔係我可以日日食!
朋友話想食呢一間好耐,所以就專程入去荃灣食

餐廳位置有啲難搵到,特別係個商場,都搵咗我哋一陣
咖哩松魚海苔飯

松魚超鬆脆,而且冇骨

咖哩亦好香,配飯一流,重有塊海苔一齊食,勁滿足!
可惜位置對我黎講有啲遠,如果唔係我可以日日食!
咖哩松魚海苔飯
  • 咖喱海苔松魚飯
2020-05-27 915 瀏覽
讚1. 野食的確幾有日本風味,漢堡扒超足料,難得地入面仲有肉汁,生熟度剛好,咖哩汁亦好味道,粉甜惹味,唔錯彈1. 環境的確係有啲逼,特別係隔離檯位哥仔無載口罩咁行入鋪,呢度又無度身體溫度,係有啲淆2. 配菜唔好係西蘭法可以嗎,話晒都七八十銀,比舊甘筍都好丫

北海道布丁芝士蛋糕🍰 (HKD18)★★★★★最上層的焦糖布丁和濃郁卻不膩的芝士結合,彷彿在吃雪糕一般。蛋糕質感比雪糕紮實,慢慢在口中融化,一口接一口忍不住點了2塊呢⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄ 這款蛋糕可以在荃灣隱世日式小店找到,由日本夫婦經營,還可以吃到日本家庭式的主食。——————————————————————🌟性價比:5/5🏡環境:3/5📍日本洋食屋 翔 (荃灣)地址:荃灣荃景圍102號荃灣中心一期商場高層地下S39號舖🕐營業時間:星期二至日11:30-15:0018:00-22:00——————————————————————
北海道布丁芝士蛋糕
北海道布丁芝士蛋糕🍰 (HKD18)★★★★★
——————————————————————
🌟性價比:5/5
🏡環境:3/5
📍日本洋食屋 翔 (荃灣)
地址:荃灣荃景圍102號荃灣中心一期商場高層地下S39號舖
🕐營業時間:星期二至日
11:30-15:00
18:00-22:00
——————————————————————
北海道布丁芝士蛋糕
2020-01-06 1429 瀏覽
終於都黎到食喇🤤🤤🤤隱世日式料理🇯🇵🇯🇵🇯🇵由日籍夫婦苦心經營🙇🏻‍♂️師承奈良大廚日菜👨🏼‍🍳嚟到已經爆晒😧無位🤦🏻‍♀️仲有好多人排隊添😫好彩排隊果D人係外賣嘅🤣🤣🤣🎌眼見夫妻檔做到踢晒腳😮就自覺攞左放喺牆邊嘅枱同櫈開個位啦😝順道點咗幾樣嘢🔸日式風味燒雞披薩🔸和風滑蛋豬扒飯🔸味噌雜菜豬肉湯🔸芝士蛋糕坐咗陣就已經上餐湯我多口問老板娘係咩湯啦❓佢話係味噌雜菜豬肉湯😮聽個名真係未試過喎😳飲咗啖🥄感覺又唔似平時果D味噌海帶湯喎👍🏻唔多覺好重味精👍🏻話咁快飲完湯😝個Pizza同碗飯已經黎到🤤急不及待撕開一塊Pizza試下先😋😱😱😱未食過咁正嘅日式Pizza😮估唔到一塊好薄嘅Pizza皮加上面頭舖滿芝士🧀照燒醬雞肉🍗同磨菇🍄非常野味可口🤤好味到停唔到口👅👅👅再試埋個滑蛋豬扒飯🍱幾鍾意佢嚿吉列豬扒🥢個皮炸得夠薄身啱我😋咬落去D肉質好淋身😋潷埋飯上面黏左嘅滑蛋一齊食味道真係與別不同喎😮估計佢採用日本雞蛋制作🍳食過咁多次滑蛋最好食都係今次🤔飲品本來想試佢嘅柚子蜜或綠茶🥺可惜得熱飲😔夏天先有凍嘅😞咁就揀咗果汁😅最後加$15甜品😋原本想嗌大熱嘅北海道布甸芝士蛋糕🍰可惜一早賣晒😔為有要個普通芝士蛋糕😅今餐整體
終於都黎到食喇🤤🤤🤤
今餐整體十分滿意👍🏻👍🏻👍🏻
下次一定要試埋煎花魚🐟
同咖哩飯🤤🤤🤤
2019-12-14 821 瀏覽
今次係第二次去幫襯,一樣咁有水準👍🏻數量限定嘅咖哩吉列池魚飯,好味,池魚都好大塊咖哩豬扒飯嘅豬扒好新鮮,一啲都唔會鞋漢堡扒非常好食,好厚身但一啲都唔會硬,好軟熟,自家製肉醬都好好味因為無晒腸所以個定食轉咗拼炸蝦北海道布甸芝士蛋糕都好好味好抵食,一啲都唔會溜另外,所有餐都跟湯或者沙津,因為無晒沙津所以全部跟味噌湯,味噌湯都好足料樣樣嘢都好好味,食得出係用心制作,好鐘意食呢啲日式家庭料理雖然地點唔算就腳,不過都值得過黎食👍🏻
今次係第二次去幫襯,一樣咁有水準👍🏻

咖啡吉列池魚飯

數量限定嘅咖哩吉列池魚飯,好味,池魚都好大塊

和風咖啡豬扒飯

咖哩豬扒飯嘅豬扒好新鮮,一啲都唔會鞋

自家製肉醬漢堡扒拼吉列蝦定食

因為無晒腸所以個定食轉咗拼炸蝦

北海道布甸芝士蛋糕

北海道布甸芝士蛋糕都好好味好抵食,一啲都唔會溜

樣樣嘢都好好味,食得出係用心制作,好鐘意食呢啲日式家庭料理
雖然地點唔算就腳,不過都值得過黎食👍🏻
2019-12-14
咖啡吉列池魚飯
和風咖啡豬扒飯
自家製肉醬漢堡扒拼吉列蝦定食
北海道布甸芝士蛋糕
2019-12-08 578 瀏覽
服務:好.自家歺廳,一家三口,值得支持.小学既小朋友識自動讓座.好乖!環境:地方超細,2/3張枱食物:肉醬漢堡+有骨腸好普通,但肉醬味有D自家改良版.⬆️蛋牛飯吾太喜歡.好淡味⬆️歺包:湯+salad+ soft drink
服務:好.自家歺廳,一家三口,值得支持.
小学既小朋友識自動讓座.好乖!

環境:地方超細,2/3張枱

食物:

肉醬漢堡+有骨腸
好普通,但肉醬味有D自家改良版.

⬆️蛋牛飯
吾太喜歡.
好淡味

⬆️歺包:湯+salad+ soft drink

2019-10-13 950 瀏覽
留意到有雜誌介紹呢間隱世餐廳,由一對日本夫婦經營,自己都住呢個屋苑,咁近無理由唔試下。今日終於一家人去食lunch,鋪頭唔算大。睇menu都係set,湯/沙律+主菜,有需要就加錢加配甜品或小食。叫左「自製肉醬滑蛋飯加有骨腸」&「自製咖喱漢堡扒飯」+洋蔥湯望住老闆先生認真準備料理既樣加分。有骨腸第一次食,有趣!肉醬好味唔太咸!咖喱唔辣,小朋友都啱食!湯亦好濃足料!份量都正常,不過如果多d配菜仲好!大仔都食好多!有機會再食👍🏼

望住老闆先生認真準備料理既樣加分。

有骨腸第一次食,有趣!肉醬好味唔太咸!
咖喱唔辣,小朋友都啱食!
湯亦好濃足料!

份量都正常,不過如果多d配菜仲好!

大仔都食好多!有機會再食👍🏼
2019-10-13
  • 自製漢堡扒
2019-09-13 1053 瀏覽
今天有事要到荃景中心一帶處理,完事後已是中午12:30 ,一個人想靜靜地步行一下,於是朝著荃灣中心方向探擦吓有乜好野食⋯⋯行吓行吓,記憶中朋友曾經介紹荃灣中心有間日式小店,家庭式作業,於是打開OpenRice 找尋一下,真的被發現,有咗目標,揾食冇難度。店舖細細,店內只有四張四人坐位,由於當時已坐滿八成食客,故沒有拍攝店內環境,筆者一支公,揾位冇難度,老闆娘很快便安排入內位置。門外的外賣餐牌簡單清晰,而且還有一盆花作點綴,別具雅緻。午市套餐由$68-98 不等,前菜可選沙律或麵豉湯,飲品包括冷熱綠茶(茶包) 或加錢作罐裝/支裝飲品。更可以推加小食或甜品,甜品加$15 可選北海道布甸蛋糕或紐約芝士蛋糕,但值得注意是,餐牌上注明: 甜品由於是成本價,如在飯後才order 的話,需加$20,明白的,在人手短缺的情況下,一次過落單會較為方便。看餐牌中,有多個定食是有醬汁的,筆者留意到,由於食店鄰近多間學校,相信貼近學生口味,所以醬汁特別多,故此如想小汁,落單時請預先告知。例如: 味醂醬油靖魚定食 和 照燒三文魚扒定食,都是有醬汁淋上面的,筆者眼見鄰坐的食客點以上兩個主菜,無論三文魚扒和靖魚,真

門外的外賣餐牌簡單清晰,而且還有一盆花作點綴,別具雅緻。

更可以推加小食或甜品

例如: 味醂醬油靖魚定食 和 照燒三文魚扒定食,都是有醬汁淋上面的,筆者眼見鄰坐的食客點以上兩個主菜,無論三文魚扒和靖魚,真的很多醬汁淋上主菜中,但看見學生們吃得津津有味。

開放式廚房,一眼睇晒,看著兩位㕑子做菜,感覺乾淨企理。

麵豉湯~

麵豉湯

綠茶~
食店選用香港品牌綠茶包,支持本土。

這裡的麵豉湯有別於一般,加入了甘筍、肉絲碎、洋蔥等,比平常的日式麵豉湯,質感來得豐富,感覺尤如媽媽煮飯時,將其餘有用的材料加插別浪費。

原條燒花魚定食~
第一次到來,選原條燒花魚套餐,在街坊區域內有如此質素,實熟意外,難怪星期六繁忙時段中午一點後,食客坐滿後,要在店外加多兩張摺檯,仍有食客在門前等位。
以荃灣中心商場的食店來說,這食店算是旺場之選。

原條燒花魚定食

花魚燒得夠乾身,帶點點鹽花味道,將花魚點在附上的酸汁,筆者大愛。

米雖不是高質素,但作為小店控制成本角度看,飯也見得軟熟。

整體來說:

家庭式小店,以$75一個定食,沒有加一,有如此質素,值得支持。

2019-09-07
麵豉湯
原條燒花魚定食
2019-08-11 873 瀏覽
聽聞呢間係日本人打理,所以老遠黎試食。例湯有驚喜,麵豉湯入面,竟然唔hea做。因為入面有洋蔥,紅蘿蔔,肉碎。另外,蜂蜜紅棗茶都好足料,好好飲。好期待既自家制肉醬漢堡扒配有骨腸,賣場好靚。色澤睇落好新鮮。漢堡扒好軟熟,好厚,好正,好新鮮肉汁流出,並唔係膠水漢堡朋友叫咗咖哩豬扒飯,咖哩味好日式,唔辣,好似去咗日本咁。豬扒肉質好軟,好有肉汁,唔鞋,好正值得讚係兩公婆分工合作,用心制作,小本經營,好多附近街坊都黎捧場。整體黎講非常好食有機會再來幫襯。
聽聞呢間係日本人打理,所以老遠黎試食。
例湯有驚喜,麵豉湯入面,竟然唔hea做。
例湯

因為入面有洋蔥,紅蘿蔔,肉碎。
例湯

另外,蜂蜜紅棗茶都好足料,好好飲

蜂蜜紅棗茶

好期待既自家制肉醬漢堡扒配有骨腸,賣場好靚

肉醬漢堡扒配有骨腸

色澤睇落好新鮮。
肉醬漢堡扒配有骨腸

漢堡扒好軟熟,好厚,好正,好新鮮肉汁流出,並唔係膠水漢堡

朋友叫咗咖哩豬扒飯,咖哩味好日式,唔辣,
好似去咗日本咁。
和風咖哩豬扒飯

豬扒肉質好軟,好有肉汁,唔鞋,好正

整體黎講非常好食
有機會再來幫襯
2019-08-10
和風咖哩豬扒飯
2019-06-25 948 瀏覽
其實和式洋食中,我最想吃的是滑蛋雞肉飯。可惜研究了餐牌很久也沒瞧見,只找到滑蛋吉列豬扒飯,而價錢竟然與照燒三文魚扒飯一樣,我便選了後者。主菜全都包一份沙津或湯,及一份餐飲。為免喝一肚子水想選沙津,卻已售罄,無可奈何只能要湯。麵豉湯以杯子盛載,方便飲用。可惜湯很鹹,根本無法一口接一口地喝。湯料倒是有意外驚喜,除了有煮透了的洋蔥和紅蘿蔔,還有很多肉乾。我把麵豉湯澆到飯上吃。不過這樣拌飯也消耗不了多少湯,因為麵豉湯實在太鹹了。為了不浪費,最後大部分湯是硬喝下去了。三文魚扒名副其實是「扒」的份量,也是個意外驚喜。雖然肉厚,但肉質不會乾不會粗糙,算是烹調得不錯了。可惜照燒汁對我來說太甜了。我欣賞這家小店用料不吝嗇,不過調味實在不合胃口。

照燒三文魚扒飯

我欣賞這家小店用料不吝嗇,不過調味實在不合胃口。
2019-06-22 704 瀏覽
荃灣中心呢頭不嬲無乜好野食,難得有間日式高質小店鋪仔細細間,都幾迫下,但每一日午飯時間都座無虛席最推介係咖哩飯,咖哩香濃,唔似一般餐廳嗰啲,豬扒同漢堡扒都好高質,同咖哩好夾!
荃灣中心呢頭不嬲無乜好野食,難得有間日式高質小店
鋪仔細細間,都幾迫下,但每一日午飯時間都座無虛席

咖喱吉烈豬扒飯

咖喱漢堡飯