2020-05-27 0 瀏覽
讚1. 野食的確幾有日本風味,漢堡扒超足料,難得地入面仲有肉汁,生熟度剛好,咖哩汁亦好味道,粉甜惹味,唔錯彈1. 環境的確係有啲逼,特別係隔離檯位哥仔無載口罩咁行入鋪,呢度又無度身體溫度,係有啲淆2. 配菜唔好係西蘭法可以嗎,話晒都七八十銀,比舊甘筍都好丫

北海道布丁芝士蛋糕🍰 (HKD18)★★★★★最上層的焦糖布丁和濃郁卻不膩的芝士結合,彷彿在吃雪糕一般。蛋糕質感比雪糕紮實,慢慢在口中融化,一口接一口忍不住點了2塊呢⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄ 這款蛋糕可以在荃灣隱世日式小店找到,由日本夫婦經營,還可以吃到日本家庭式的主食。——————————————————————🌟性價比:5/5🏡環境:3/5📍日本洋食屋 翔 (荃灣)地址:荃灣荃景圍102號荃灣中心一期商場高層地下S39號舖🕐營業時間:星期二至日11:30-15:0018:00-22:00——————————————————————
北海道布丁芝士蛋糕
北海道布丁芝士蛋糕🍰 (HKD18)★★★★★
——————————————————————
🌟性價比:5/5
🏡環境:3/5
📍日本洋食屋 翔 (荃灣)
地址:荃灣荃景圍102號荃灣中心一期商場高層地下S39號舖
🕐營業時間:星期二至日
11:30-15:00
18:00-22:00
——————————————————————
北海道布丁芝士蛋糕
2020-01-06 838 瀏覽
終於都黎到食喇🤤🤤🤤隱世日式料理🇯🇵🇯🇵🇯🇵由日籍夫婦苦心經營🙇🏻‍♂️師承奈良大廚日菜👨🏼‍🍳嚟到已經爆晒😧無位🤦🏻‍♀️仲有好多人排隊添😫好彩排隊果D人係外賣嘅🤣🤣🤣🎌眼見夫妻檔做到踢晒腳😮就自覺攞左放喺牆邊嘅枱同櫈開個位啦😝順道點咗幾樣嘢🔸日式風味燒雞披薩🔸和風滑蛋豬扒飯🔸味噌雜菜豬肉湯🔸芝士蛋糕坐咗陣就已經上餐湯我多口問老板娘係咩湯啦❓佢話係味噌雜菜豬肉湯😮聽個名真係未試過喎😳飲咗啖🥄感覺又唔似平時果D味噌海帶湯喎👍🏻唔多覺好重味精👍🏻話咁快飲完湯😝個Pizza同碗飯已經黎到🤤急不及待撕開一塊Pizza試下先😋😱😱😱未食過咁正嘅日式Pizza😮估唔到一塊好薄嘅Pizza皮加上面頭舖滿芝士🧀照燒醬雞肉🍗同磨菇🍄非常野味可口🤤好味到停唔到口👅👅👅再試埋個滑蛋豬扒飯🍱幾鍾意佢嚿吉列豬扒🥢個皮炸得夠薄身啱我😋咬落去D肉質好淋身😋潷埋飯上面黏左嘅滑蛋一齊食味道真係與別不同喎😮估計佢採用日本雞蛋制作🍳食過咁多次滑蛋最好食都係今次🤔飲品本來想試佢嘅柚子蜜或綠茶🥺可惜得熱飲😔夏天先有凍嘅😞咁就揀咗果汁😅最後加$15甜品😋原本想嗌大熱嘅北海道布甸芝士蛋糕🍰可惜一早賣晒😔為有要個普通芝士蛋糕😅今餐整體
終於都黎到食喇🤤🤤🤤
今餐整體十分滿意👍🏻👍🏻👍🏻
下次一定要試埋煎花魚🐟
同咖哩飯🤤🤤🤤
2019-12-14 645 瀏覽
今次係第二次去幫襯,一樣咁有水準👍🏻數量限定嘅咖哩吉列池魚飯,好味,池魚都好大塊咖哩豬扒飯嘅豬扒好新鮮,一啲都唔會鞋漢堡扒非常好食,好厚身但一啲都唔會硬,好軟熟,自家製肉醬都好好味因為無晒腸所以個定食轉咗拼炸蝦北海道布甸芝士蛋糕都好好味好抵食,一啲都唔會溜另外,所有餐都跟湯或者沙津,因為無晒沙津所以全部跟味噌湯,味噌湯都好足料樣樣嘢都好好味,食得出係用心制作,好鐘意食呢啲日式家庭料理雖然地點唔算就腳,不過都值得過黎食👍🏻
今次係第二次去幫襯,一樣咁有水準👍🏻

咖啡吉列池魚飯

數量限定嘅咖哩吉列池魚飯,好味,池魚都好大塊

和風咖啡豬扒飯

咖哩豬扒飯嘅豬扒好新鮮,一啲都唔會鞋

自家製肉醬漢堡扒拼吉列蝦定食

因為無晒腸所以個定食轉咗拼炸蝦

北海道布甸芝士蛋糕

北海道布甸芝士蛋糕都好好味好抵食,一啲都唔會溜

樣樣嘢都好好味,食得出係用心制作,好鐘意食呢啲日式家庭料理
雖然地點唔算就腳,不過都值得過黎食👍🏻
2019-12-14
咖啡吉列池魚飯
和風咖啡豬扒飯
自家製肉醬漢堡扒拼吉列蝦定食
北海道布甸芝士蛋糕
2019-12-08 447 瀏覽
服務:好.自家歺廳,一家三口,值得支持.小学既小朋友識自動讓座.好乖!環境:地方超細,2/3張枱食物:肉醬漢堡+有骨腸好普通,但肉醬味有D自家改良版.⬆️蛋牛飯吾太喜歡.好淡味⬆️歺包:湯+salad+ soft drink
服務:好.自家歺廳,一家三口,值得支持.
小学既小朋友識自動讓座.好乖!

環境:地方超細,2/3張枱

食物:

肉醬漢堡+有骨腸
好普通,但肉醬味有D自家改良版.

⬆️蛋牛飯
吾太喜歡.
好淡味

⬆️歺包:湯+salad+ soft drink

2019-10-13 870 瀏覽
留意到有雜誌介紹呢間隱世餐廳,由一對日本夫婦經營,自己都住呢個屋苑,咁近無理由唔試下。今日終於一家人去食lunch,鋪頭唔算大。睇menu都係set,湯/沙律+主菜,有需要就加錢加配甜品或小食。叫左「自製肉醬滑蛋飯加有骨腸」&「自製咖喱漢堡扒飯」+洋蔥湯望住老闆先生認真準備料理既樣加分。有骨腸第一次食,有趣!肉醬好味唔太咸!咖喱唔辣,小朋友都啱食!湯亦好濃足料!份量都正常,不過如果多d配菜仲好!大仔都食好多!有機會再食👍🏼

望住老闆先生認真準備料理既樣加分。

有骨腸第一次食,有趣!肉醬好味唔太咸!
咖喱唔辣,小朋友都啱食!
湯亦好濃足料!

份量都正常,不過如果多d配菜仲好!

大仔都食好多!有機會再食👍🏼
2019-10-13
  • 自製漢堡扒
2019-09-13 943 瀏覽
今天有事要到荃景中心一帶處理,完事後已是中午12:30 ,一個人想靜靜地步行一下,於是朝著荃灣中心方向探擦吓有乜好野食⋯⋯行吓行吓,記憶中朋友曾經介紹荃灣中心有間日式小店,家庭式作業,於是打開OpenRice 找尋一下,真的被發現,有咗目標,揾食冇難度。店舖細細,店內只有四張四人坐位,由於當時已坐滿八成食客,故沒有拍攝店內環境,筆者一支公,揾位冇難度,老闆娘很快便安排入內位置。門外的外賣餐牌簡單清晰,而且還有一盆花作點綴,別具雅緻。午市套餐由$68-98 不等,前菜可選沙律或麵豉湯,飲品包括冷熱綠茶(茶包) 或加錢作罐裝/支裝飲品。更可以推加小食或甜品,甜品加$15 可選北海道布甸蛋糕或紐約芝士蛋糕,但值得注意是,餐牌上注明: 甜品由於是成本價,如在飯後才order 的話,需加$20,明白的,在人手短缺的情況下,一次過落單會較為方便。看餐牌中,有多個定食是有醬汁的,筆者留意到,由於食店鄰近多間學校,相信貼近學生口味,所以醬汁特別多,故此如想小汁,落單時請預先告知。例如: 味醂醬油靖魚定食 和 照燒三文魚扒定食,都是有醬汁淋上面的,筆者眼見鄰坐的食客點以上兩個主菜,無論三文魚扒和靖魚,真

門外的外賣餐牌簡單清晰,而且還有一盆花作點綴,別具雅緻。

更可以推加小食或甜品

例如: 味醂醬油靖魚定食 和 照燒三文魚扒定食,都是有醬汁淋上面的,筆者眼見鄰坐的食客點以上兩個主菜,無論三文魚扒和靖魚,真的很多醬汁淋上主菜中,但看見學生們吃得津津有味。

開放式廚房,一眼睇晒,看著兩位㕑子做菜,感覺乾淨企理。

麵豉湯~

麵豉湯

綠茶~
食店選用香港品牌綠茶包,支持本土。

這裡的麵豉湯有別於一般,加入了甘筍、肉絲碎、洋蔥等,比平常的日式麵豉湯,質感來得豐富,感覺尤如媽媽煮飯時,將其餘有用的材料加插別浪費。

原條燒花魚定食~
第一次到來,選原條燒花魚套餐,在街坊區域內有如此質素,實熟意外,難怪星期六繁忙時段中午一點後,食客坐滿後,要在店外加多兩張摺檯,仍有食客在門前等位。
以荃灣中心商場的食店來說,這食店算是旺場之選。

原條燒花魚定食

花魚燒得夠乾身,帶點點鹽花味道,將花魚點在附上的酸汁,筆者大愛。

米雖不是高質素,但作為小店控制成本角度看,飯也見得軟熟。

整體來說:

家庭式小店,以$75一個定食,沒有加一,有如此質素,值得支持。

2019-09-07
麵豉湯
原條燒花魚定食
2019-08-11 786 瀏覽
聽聞呢間係日本人打理,所以老遠黎試食。例湯有驚喜,麵豉湯入面,竟然唔hea做。因為入面有洋蔥,紅蘿蔔,肉碎。另外,蜂蜜紅棗茶都好足料,好好飲。好期待既自家制肉醬漢堡扒配有骨腸,賣場好靚。色澤睇落好新鮮。漢堡扒好軟熟,好厚,好正,好新鮮肉汁流出,並唔係膠水漢堡朋友叫咗咖哩豬扒飯,咖哩味好日式,唔辣,好似去咗日本咁。豬扒肉質好軟,好有肉汁,唔鞋,好正值得讚係兩公婆分工合作,用心制作,小本經營,好多附近街坊都黎捧場。整體黎講非常好食有機會再來幫襯。
聽聞呢間係日本人打理,所以老遠黎試食。
例湯有驚喜,麵豉湯入面,竟然唔hea做。
例湯

因為入面有洋蔥,紅蘿蔔,肉碎。
例湯

另外,蜂蜜紅棗茶都好足料,好好飲

蜂蜜紅棗茶

好期待既自家制肉醬漢堡扒配有骨腸,賣場好靚

肉醬漢堡扒配有骨腸

色澤睇落好新鮮。
肉醬漢堡扒配有骨腸

漢堡扒好軟熟,好厚,好正,好新鮮肉汁流出,並唔係膠水漢堡

朋友叫咗咖哩豬扒飯,咖哩味好日式,唔辣,
好似去咗日本咁。
和風咖哩豬扒飯

豬扒肉質好軟,好有肉汁,唔鞋,好正

整體黎講非常好食
有機會再來幫襯
2019-08-10
和風咖哩豬扒飯
2019-06-25 878 瀏覽
其實和式洋食中,我最想吃的是滑蛋雞肉飯。可惜研究了餐牌很久也沒瞧見,只找到滑蛋吉列豬扒飯,而價錢竟然與照燒三文魚扒飯一樣,我便選了後者。主菜全都包一份沙津或湯,及一份餐飲。為免喝一肚子水想選沙津,卻已售罄,無可奈何只能要湯。麵豉湯以杯子盛載,方便飲用。可惜湯很鹹,根本無法一口接一口地喝。湯料倒是有意外驚喜,除了有煮透了的洋蔥和紅蘿蔔,還有很多肉乾。我把麵豉湯澆到飯上吃。不過這樣拌飯也消耗不了多少湯,因為麵豉湯實在太鹹了。為了不浪費,最後大部分湯是硬喝下去了。三文魚扒名副其實是「扒」的份量,也是個意外驚喜。雖然肉厚,但肉質不會乾不會粗糙,算是烹調得不錯了。可惜照燒汁對我來說太甜了。我欣賞這家小店用料不吝嗇,不過調味實在不合胃口。

照燒三文魚扒飯

我欣賞這家小店用料不吝嗇,不過調味實在不合胃口。
2019-06-22 637 瀏覽
荃灣中心呢頭不嬲無乜好野食,難得有間日式高質小店鋪仔細細間,都幾迫下,但每一日午飯時間都座無虛席最推介係咖哩飯,咖哩香濃,唔似一般餐廳嗰啲,豬扒同漢堡扒都好高質,同咖哩好夾!
荃灣中心呢頭不嬲無乜好野食,難得有間日式高質小店
鋪仔細細間,都幾迫下,但每一日午飯時間都座無虛席

咖喱吉烈豬扒飯

咖喱漢堡飯

咖喱吉烈豬扒飯
咖喱漢堡飯
2019-06-16 444 瀏覽
今次已經係第二次食,就係要試上次未有機會試嘅和風滑蛋豬扒飯。星期日兩三點去係唔乜人,服務的確幾好,而上次夜晚去就排左一陣隊。今次是自己一人突然興起想吃,所以唔可以嗌太多。連令人念念不忘嘅芝士蛋糕都唔可以嗌,實在有d可惜⋯⋯

和風滑蛋豬扒飯
2019-06-16
和風滑蛋豬扒飯
2019-06-14 421 瀏覽
偶然發現屋企附近有此店,由日本人夫婦主理,水準應有保證。捧餐招呼由老闆娘負責,可能有點慢,成日返開日本鄉下既我當然知道日本人速度,可以理解。最緊要係好味丫嗎,果然冇令我失望!兩個人食,嗌左一客咖哩豬扒飯、一客咖哩牛肉烏冬。試晒沙律同麵豉湯,沙律夠fresh不在話下;麵豉湯唔係濃果隻,但都夠味,又加左洋蔥,幾特別!咖哩配吉列豬是常識吧?外皮酥脆,肉質亦鮮嫩;咖哩牛肉烏冬都係上品,靚牛同甜洋蔥炒過,配稻廷烏冬,一流!另外加左兩款cheesecake, 布丁果款好香;NY夠晒濃郁。$15/件,細細件都好滋味。整體性價比都算高,每個餐都包沙律/湯,仲有汽水送。回頭率非常高既小店,值得支持!
偶然發現屋企附近有此店,由日本人夫婦主理,水準應有保證。

整體性價比都算高,每個餐都包沙律/湯,仲有汽水送。

回頭率非常高既小店,值得支持!
麵豉湯/沙律
北海道布丁芝士蛋糕/紐約芝士蛋糕
  • 咖哩吉列豬扒飯
  • 北海道布丁芝士蛋糕
2019-05-23 334 瀏覽
這一間小店的位置雖然比較偏遠,但是食物有著日本人的地道的風味。首先我地點了咖哩吉列豬扒同魚。吉列豬扒炸得很香,日式咖哩味道不辣但有著香甜的口味。味噌湯材料十足,十分好飲沒有味精。魚方面亦十分大條,醬汁亦開胃,但是味道比較一般和口感比較乾。熱茶就是用普通的車仔茶包略嫌普通左d,如用日式茶包會更加好以價錢來說整體一般,食物質素中上,但環境比較迫,整體而言算是合格偏上分數可以一食的地道日式小店。評分:食物:7/10態度:5/10環境:6.5/10性價比:6.5/10總分:25/40  C+(合格)

評分:
食物:7/10
態度:5/10
環境:6.5/10
性價比:6.5/10
總分:25/40  C+(合格)
2019-05-10
忘了在哪裡看到報導荃灣有一間日式小店由一對日本夫妻經營既有日收工決定去試吓.店舖既位置比較隔涉係位於一個比較少人既商場(可能太遠)但係去到發現唯一呢間小店有人在等候~好不容易等左15分鐘終於有位幾驚過左點餐時間好彩都仲有.自家製漢堡扒拼香腸定食漢堡扒外型好厚身咬落去好鬆軟而且有肉味賣相雖然無話好特別但係味道好有家庭式既感覺佢香腸亦都好好味咬落去好多汁.定食送既味噌湯亦都好足料有紅蘿蔔洋蔥等材料令到個湯加埋蔬菜既甜味好好飲(而家已經少左好多地方既味噌湯會肯落咁足料).仲未完大家可以加配芝士蛋糕!細細件但係每淡都好札實好滑既芝士蛋糕作為一餐既結尾真係唔錯!
忘了在哪裡看到報導荃灣有一間日式小店
由一對日本夫妻經營既
有日收工決定去試吓
店舖既位置比較隔涉

係位於一個比較少人既商場(可能太遠)
但係去到發現唯一呢間小店有人在等候~

好不容易等左15分鐘終於有位

定食送既味噌湯亦都好足料

有紅蘿蔔洋蔥等材料
令到個湯加埋蔬菜既甜味
好好飲

(而家已經少左好多地方既味噌湯會肯落咁足料)
仲未完

大家可以加配芝士蛋糕!

細細件但係每淡都好札實
好滑既芝士蛋糕作為一餐既結尾真係唔錯!
2019-04-07 404 瀏覽
沒想到竟然在這裡會食到高水準的日本餐。今天同朋友第一次到這裡食lunch !我們都排了一陣先有位。等位其間,見到有人點滑旦牛肉飯,吉列豬排咖哩飯,漢堡扒飯,魚飯。樣樣都好像好好食咁。最後都選擇了好多人推薦的漢堡排飯同咖哩豬排飯。先試了肉醬同漢堡排。講真,可能過高期望,因此,沒有想像中咁好。但都好食。可是,個肉醬汁,略微咸左少少。但個漢堡排真的好軟,好好味道!讚👍🏻!而配送的香腸便一般。之後到咖哩豬排飯啦!見到廚師切件豬排時,發出脆脆的外皮聲音。因此,我便抱更高期望。食了第一口,覺得個咖哩香甜,而且有好多疏菜於咖哩汁當中,睇到好用心的態度去製作。咖哩可口,之後再一口咬塊厚豬排。外皮的確酥脆,但,當真正咬到豬肉時,便發現豬肉有點兒過熟,肉汁沒咩,肉味其實沒咩味,好像沒咩醃過咁。只是得外皮脆口感覺而已。說真的,我有點兒失望,但勝在咖哩汁出色,所以我都有將所有食物食晒!雖然今次經驗不是十分之滿足,可是,我仍會再來幫親!我想下次試佢地的pizza , 仲有其他魚飯。睇下會不會有驚喜喔!至於服務態度,老闆都好nice! 感覺親切!在這裡經營一間小店,很不容易。因此,都支持小店。😋