日本料理「和亭」

日本料理「和亭」 (已結業)

WATEI Japanese Restaurant
日本料理「和亭」 (已結業)
carcarcheng
一家人去搵食
carcarcheng
2015-03-09
關注
兒甥們去左SWIMMING,等佢地玩完就一齊去搵食了大家都唔想行咁遠,就去左附近的《大本型》搵食喇原本諗住食西餐,結果要坐露天,所以就轉了去食《和亭》喇等左一陣就有位LU,LEE個商場真係唔多人架,所以大部份食店都唔太需要等位GOOD等位時間真係唔長,但等野食的時間真係長又長呀等左差不多半個鐘,仲要催了又催先有野食......TOO BAD石鍋月見豚肉飯~~~個石鍋好夠熱,會做到有飯焦,好味!味道剛好日本蕃薯南瓜天婦羅~~~唔會炸到好油,蕃薯同南瓜都好香味,重點係外皮仲係好香脆冷烏冬~~~烏冬質素不錯,所以好難唔好吃牛肉烏冬~~~湯底唔會太咸,牛肉都唔少喎,烏冬好味東京牛肉飯伴溫泉蛋~~~溫泉蛋流心的GOOD,伴飯一起吃好味,牛肉味道都做得好好石鍋泡菜牛肉飯~~~個鍋熱到"炸炸"聲,好多飯焦呀!正!將全部材料撈勻食,好好味,泡菜味道剛好,辣辣地又熱熱地濃湯豬骨拉麵~~~麵質比較普通,冇乜咬口,湯底OK啦!唔差又唔係好咁,蛋是半熟蛋GOOD石鍋黑椒牛肉~~~有D似PEPPER LUNCH個味,牛肉配飯一定好味的,重點係夠熱八寶海鮮刺身飯~~~LEE個飯足足等左40分鐘先有到,真係有點唔明......,刺身質素都不錯,壽司飯都OKLEE兩壽司由落單到上枱足足等左差不多一個小時,中間都追了兩三次,追到我自己都覺得唔好意思......鮭魚牛油果壽司卷&星鰻牛油果壽司卷~~~麻麻地,件壽司一夾就散查看更多
+ 7
熱食較好
09不加餸
2014-12-21
關注
約了住附近既友人晚飯 放工早D 拿拿淋搵位搵地方 由我選 沿地鐵口上到屋村平台 隨意走入和亭食日本菜 6:35到 無咩客 尚早 先按門鈴 女侍應馬上問多少人 即招待入內  今晚我地三條友仔 坐下 剛才女侍應已經取來熱茶 好好(出面真係有點寒)佢地7:00到 叫落單 這女子又來寫單 看來樓面員工只有二,三人 而她是比較勤快既一位 望了Meun 原先已不多選擇既菜式 現在比已往更少款 大部份Meun為鍋物 其他是壽司 同幾款碗飯 甜品及飲品自助BAR$12/位我地點了二份大$38滑蛋豬柳飯,章魚餅,一個細$48牛骨湯豚肉鍋,散點12件壽司三客自助吧(好少款,主打汽水,另見有一樽柚蜜放台及凍齋啡機一部給客自溝 :upset :) 有點失望食物大致OK 豬柳飯底好大碗 不過豬柳件頭細 好在還有洋蔥蛋洋撈飯 牛骨湯底幾好 但豚肉太少只得四,五片  伴菜尚可以..後來見還剩湯底追加了烏冬,雞亦,南瓜壽司質數 飯細兼無鮮味 又凍又實 TOO BAD總括來說 熱食較好 若然你不介意侍應不得閒加茶 你也願意慢慢享用食物 這裡也是個好地方   查看更多
ThomasVivi
開心入,傷心出
ThomasVivi
2014-09-21
關注
Yesterday , 本來開開心心到和亭食晩飯,想早少少食 唔多人, 見菜單上食物吸引. 叫了滑蛋雞飯, 滑蛋吉豬飯 和海鮮火鍋.  表面好靚. 吉豬飯都好香. :)但滑蛋雞飯 的雞....唔香也唔滑. :(海鮮火鍋都新鮮好味, 但愈來愈鹽. 差不多完前, 叫了一客芒果蟹柳壽司卷,但不知何解等了很耐還未出,問了四個 侍應也沒有覆!最最後一個 , 話3 分鐘內出,果然3 分鐘內出. "芒果蟹柳壽司卷" 個樣子很趕急-打風樣.誰不知出來的,是沒有蟹枊的 - 芒果蟹柳壽司卷!要等35分鐘才出到這樣東西.我見到很失落失望而且很激氣.我以後也不會去這間. 查看更多
我叫聰聰
平平無奇,勝在熱辣辣
我叫聰聰
2014-07-21
關注
呢次係第一次食和亭,其實都係同和民差唔多既姐LUNCH SET50蚊起左右有交易,飲品自助任飲我叫呢個燒雞飯,就係用上燒汁把雞翼,雞扒等等掃上後燒,燒烤味不足,但勝在即叫即整,熱度高,肉既生熟度剛剛好,汁亦夠多,伴飯一流.飯面亦有燒椒味過熟既蛋同時亦有落左酸汁既沙律菜和味噌湯,份量都叫十足喔雖然不是美食,但係算有誠意既,但同事叫既好似好求其查看更多
肥柑子
好又一餐、唔好又一餐
肥柑子
2014-07-03
關注
之前食過呢間既火鍋,都叫過得去,但係今次只係食過晏就發覺出事。幫襯之時係假日正午,以為會好多人,但發覺都係小貓三四隻,連正式侍應都係得兩個,另外有個著便服既人疑似侍應幫手,唔知仲以為係屋企人落埋場。滑蛋豬排飯,呢個價錢同個飯既比性價都算合理,不過蛋味無乜,應該係用一般蛋,而個飯亦無汁,搞到要自己加D醬汁加味,煮得軟熟不過因為蛋味唔夠,唔加汁真係食落口麻麻地口質。豬排都叫厚,未到好Juicy,但總算有咬口,整體算可接受。呢個原本係濃湯拉麵,但老婆唔想食拉麵而轉左烏冬,叉燒可接受,但係個湯就好明顯係味精湯,飲左啖以為係出前一丁豬骨湯味,結果影響晒成碗野。烏冬唔彈牙,好在未有煮到爛,總算係不幸中之大幸。雖然呢個價錢都唔會預係自己煮出黎既湯,但人工湯都似出前一丁就有點那個囉。查看更多
識食肥寶
性價比低既石鍋飯
識食肥寶
2014-05-09
關注
今日到呢到食午飯,間野好大,一點幾冇咩人,叫左個豚肉石銅飯定食,跟碗麵豉湯同沙律。個石鍋飯真係好石鍋,d飯好快變飯蕉,d豚肉分量睇落好多咁,但係好薄好細塊,所以食落冇咩口感可言,成個飯既味都ok ,不過呢個價錢加埋一有點五抵,peppxx lunch 差五多價錢抵食好多!個湯正常,但個沙律好齌,汁得頭果塊有,加幾粒粟米,感覺冇咩誠意,我寧願冇沙律,食左兩啖冇食。野飲任飲,不過要自己斟,有奶茶咖啡汽水柚子菜,利賓納等等,選擇都幾多。不過個飯真係一般。查看更多
Zurine Wong
路經此地
Zurine Wong
2014-03-27
關注
第1次見到和亭呢間餐廳...望見門口嘅海報..所以入左黎試下餐廳內有個大電視介紹食物..成功吸引左我嘅專注力!呢個就係電視其一個介紹...牛肉鍋 有埋教學...教客人先將肥牛煎熟後才把所有醬汁加入鍋,放入雜菜...感覺新穎..醬汁比較偏咸..唔適合當湯飲用~雜錦壽司,不過不失啦..係d飯林左少少..一夾就解刺身抵食嘅..價錢大眾化..40幾蚊就食到3樣野~^^呢個魷魚筒比較乾身..賣相唔係咁好..食落冇咩特別..查看更多
小妮子13
是但的一餐晚飯.
小妮子13
2013-11-16
關注
 08.NOV.2013 (FRI)探完同事BB, 唔熟路 + 已經係夜晚九點, 所以就是但搵一間填肚.一行4人都懶而唔想諗, 我地就叫左個4人套餐. 好啦上菜. . . . 比我想像中失望.沙律, 一般般的一般般~~~天婦羅飯; 幾好食.天婦羅飯: 幾好食. 壽司拼盆: 賣相一般, 馬虎. . . . 隻熟蝦壽司, 隻蝦已經跌左落o黎. . . . (>.<)味道亦不見突出. .天婦羅; 幾好食魚: 哩個反而唔差, 凍左少少食都唔太腥.火鍋: 無太認真品嚐, 不過, 食左少少, 味道不錯. 不過我地分唔出係豬? 定係牛? 哈哈泡菜飯; 賣相一點也不好.總結:- 價錢: 因為用信用咭付款, 所以每人只需百幾蚊. 便宜- 食物: 就真係一般般 + 感覺上有點馬虎. . . - 環境: 係坐得舒服, 亦無催促我地離開.  查看更多
+ 4
Glavys li
不錯的日本料理
Glavys li
2013-10-10
關注
住在油塘,開了大本型,也開了很多食店,今晚難得與家人出外吃飯,所以選址是大本型的餐廳,這間位于地下的食店,其實有很多的分店,但本人沒有吃過所以便進去了。其實我對日本食品沒有什麼大的好感,因為我不喜歡吃生的,又不是太愛拉麵和烏冬,但是知道日本店也有其他的美食,所以便來了試。我們三人吃,首先叫了這個泡菜伴飯$18,因為價錢相比其他食品便宜,我們以為會很細少,誰不知是正常size的份量,我很意外,因為真的太便宜了,如果單叫這個我相信也可以吃飽,因為份量也不少,我伴好飯後便開始吃,最近愛上韓國美食的我,叫了這個也不叫我失望,因為味道的確不錯,又不算太辣,而且配料豐富,這個我吃了很多,很有正宗伴飯的味道。另外叫了這個海鮮豬肉火鍋,配蛋,麵$88,我覺得也不錯,像吃火鍋一樣,我們首先吃了鍋內的食品,然後加了一隻蛋落去,蛋的size很小,我從來沒有見過的。然後當我們想加麵的時候發覺沒有湯了,因為我們也喝了不少,湯底的確不錯,幸好他可以加湯,所以我們便放了麵進去,麵的口感也不錯。我們又叫了這個炸雞翼,肉的部分的確不多,我們多數吃了炸粉的部分,每隻雞翼上也發覺了有毛,這個有點嘔心這個是魷魚筒,因為我沒有這個吃過,所以很想試,味道有點腥,不過我點了沙律醬就覺得沒有腥味了。我家人點了壽司,我一件也沒有吃,因為我對壽司沒有太大的好感,而且我又不喜歡吃生的,所以剛才的食品全部都是熟食。3人合共2百多元,我們每人都吃得很飽,我覺得這頓飯不錯,因為試了不少新穎食品,但家人則覺得平平沒奇,沒有什麼特別,也不算好吃。查看更多
+ 1
CHERRYlittle
犒獎不成
CHERRYlittle
2012-12-24
關注
今天一個人到大本型搜羅各親友的聖誕禮物, 為了犒獎自己, 決定到和亭大吃一頓. 一個人點了全個lunch set menu最貴的那個餐, 是鮭魚壽司盛合&熱湯烏冬($68, 另需加一,即$74.8).隨餐連同沙律一客, 不過這個沙律令人大失所望! 沙律內有生菜, 紫洋蔥和粟米, 但生菜一點也不新鮮, 生菜邊緣黑黑暗暗的, 咬下去不爽也不脆. 真教人倒胃口.三文魚壽司上的三文魚邊緣帶點銀色, 是三文魚的筋位, 咬下去韌韌的, 口感不佳. 而且三文魚切得很薄, 應該只有一兩毫米的厚度吧, 差點醒不起自己正在吃著三文魚呢! 即使是lunch set也不用這樣吝嗇吧! 至於三文魚軍艦, 用上大量沙律醬拌三文魚丁, 三文魚味被沙律醬那霸道的酸甜味道完全遮蓋了. 即意味著新不新鮮, 腥不腥也完全不知道. 這個也算了, 最重要的是紫菜受潮了, 紫菜除了不脆, 還要韌得難以扯開, 令我吃得甚為狼狽.熱湯烏冬就是一碗熱湯烏冬罷了, 只有菠菜一條, 海條一撮, 豆皮一撮, 再沒有其他配菜了! 可幸的是烏冬用上方型橫切面烏冬的手打烏冬, 咬下去頗為煙韌. 湯底清澈, 湯爽不過鹹, 只是吃完壽司再吃一碗”齋麵”會有點失落感.隨餐奉上咖啡或茶. 熱檸茶只有檸檬兩片, 有點小家子氣, 人家茶餐廳也會給三片檸檬啦!服務還算不錯, 不過要客人自行到櫃面結帳. 還要收取客人加一服務費? 上兩層的Green Thai服務做齊也不用收加一呢! 其實七十多元一份lunch set也不便宜啦! 質素還要是這樣, 不過我發現大本型有一家潮州菜館, 其lunch set只是五十多元, 還有潮州炸雙棗??? 來大本型, 其實不愁沒有東西吃! 只在乎你選擇得對與錯, 而我今次, 明顯是選錯了!P.S. 餐廳第一篇食評, 筆下留情, 給你一個OK算了!查看更多