2022-10-29 441 瀏覽
抵食!今日同朋友去咗屯門行吓,行到工業村附近發現有一間台式嘅飯店睇落好似好正咁喎,於是就同朋友入去試吓!首先服務員好Nice啊!見到我哋入去就連忙介紹餐廳有啲咩食有啲咩推介,服務一流見到小店裝修環境唔錯呀,裝修亦都好好,餐廳四周亦都有好多唔同嘅大字海報,就好似我啱啱影咗呢張咁,好吸引有食物食、有裝修睇正呀!我哋兩個人嗌咗一個招牌鹽酥雞拼韓國辛辣麵、明星手撕雞、炸雞皮、黑椒日本蜆、喪喰炒一丁,蒜爆豬腩肉剎包,飲荔枝活乳酸梳打和百香果苿莉花茶我最鍾意係鹽酥雞呀!一盒份量好足,滿滿的,仲有好多蒜蓉同花生水,鹽酥雞好鬆脆我哋加埋啲辛辣麵食,超級正!喪喰炒一丁都唔錯呀炒出前一丁即叫即製,上菜時熱辣辣!調味豐富好味配料都唔少嫁,有雞蛋、青瓜和粟米,非常惹味

,服務一流

見到小店裝修環境唔錯呀,
裝修亦都好好
有食物食、有裝修睇
正呀!

我最鍾意係鹽酥雞呀!
喪喰炒一丁都唔錯呀
炒出前一丁即叫即製,上菜時熱辣辣!調味豐富好味
配料都唔少嫁,有雞蛋、青瓜和粟米,非常惹味

2022-10-19
最近很常去屯門工作,今天在工業區走踏,發現這家日月星辰。食物選項多,但主要圍繞台灣菜,吃得無聊時,還可閱讀菜單上的食物介紹,而我被燃麵吸引了。鹽酥雞配川式燃麵 \ $56 /先入眼簾的是滿盒的鹽酥雞,然後是大手的蒜蓉和花生碎。拌麵前,先來一口鹽酥雞,十分酥脆。拌麵後,鹽酥雞沾滿辣由,但依然香脆。麵質偏稔,很能掛汁,雖然有雞蛋和青瓜減辣,但還是建議不能吃辣的朋友不要點燃麵,或不要過度拌麵。高山無糖冷萃茶 茉莉有冷有熱,在驟冷的下雨天,喝一口熱茶,很暖和。茶味比想像中濃郁。整個套餐性價比很高!法式芝士蛋糕 \ $29 /工業區的餐廳也有甜品?一於試試。蛋糕口感厚實,有淡淡的芝士味。味道雖然不及外面的芝士蛋糕,但對得起這個價錢。

鹽酥雞配川式燃麵 \ $56 /

高山無糖冷萃茶 茉莉

法式芝士蛋糕 \ $29 /
2022-10-15 194 瀏覽
日月星辰 (屯門)♡︎𝗖𝗔𝗨𝗦𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎$54 喪喰炒一丁(8.5/10🌟) +$8 蒜爆肥牛 +$12 草莓活乳酸梳打(Iced)🧡ғʀɪᴇᴅ ɴᴏᴏᴅʟᴇ ᴡɪᴛʜ ʙᴇᴇғ🧡🍝炒出前一丁上枱熱辣辣♨️,味道唔單止黑椒味而係有獨特嘅調味😋。材料豐富,🥩肥牛數量多亦都有雞蛋🍳青瓜🥒粟米🌽做配料,食落惹味有獲氣。$28 起司培根刈包(6.5/10🌟)🧡sᴛᴇᴀᴍᴇᴅ ʙᴀᴏ ʙᴜɴs ᴡɪᴛʜ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴀɴᴅ ʙᴀᴄᴏɴ🧡材料有煙肉🥓、一大塊芝士🧀、花生碎同肉碎🍖。其實入邊嘅材料對我來講都係吸引,不過配刈包我就一般般😗。因為刈包食落好軟身,似中式饅頭個類,唔算好夾到煙肉芝士呢類西式食物🧐。$28玉米起司蛋餅(8/10🌟)🧡ᴏᴍᴇʟᴇᴛᴛᴇ ᴡɪᴛʜ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴀɴᴅ ᴄᴏʀɴ🧡個人幾鍾意呢個玉米起司蛋餅🍳,食落有少少驚喜✨。雖然配料簡單,但係蛋餅外皮煎得薄身香脆,裏面就有層明顯嘅雞蛋🥚,蛋味突出。加上🫕芝士同🌽粟米份量都多,所以蛋味芝士加粟米每種味道都特出,夾埋一齊就覺得好好食😋。$15 炸雞皮(4串)跟泰雞醬(7/10🌟)🧡ғʀɪᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ sᴋɪɴ
日月星辰 (屯門)

♡︎𝗖𝗔𝗨𝗦𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎

$54 喪喰炒一丁(8.5/10🌟)
+$8 蒜爆肥牛
+$12 草莓活乳酸梳打(Iced)
🧡ғʀɪᴇᴅ ɴᴏᴏᴅʟᴇ ᴡɪᴛʜ ʙᴇᴇғ🧡

$28 起司培根刈包(6.5/10🌟)

$28玉米起司蛋餅(8/10🌟)

$15 炸雞皮(4串)跟泰雞醬(7/10🌟)
🧡ғʀɪᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ sᴋɪɴ🧡
$15 4️⃣串炸雞皮感覺幾抵食🐣。雞皮炸得香脆,炸到脆卜卜食落成塊薯片咁,所以食唔到雞皮嘅油膩軟身⛽️。有少量調味粉但唔算好重味,調味再重啲會吸引啲。雞皮摺疊式串好,不過呢種串法食到尾嘅時候會比較難推上口食🫦。

食物:8/10
環境:7.5/10
性價比:8/10

📍屯門石排頭路7號德雅工業中心A座地下C1-C2號舖

#steamedbuns #cheese #bacon #omelette #cheesecorn #friedchickenskin #friednoodles #friedbeef #taiwanfood #nightfood #hkfood #foodhk #hkfoodie #hkigfood #foodiehkig #炒公仔麵 #梳打 #刈包 #起司 #培根 #蛋餅 #炸雞皮 #宵夜 #香港美食 #屯門美食 #平民美食 #平民價 #抵食
2022-10-01 193 瀏覽
今天剛於屯門和朋友睇戲,就佢於大興邨附近等,順便食過快快趣晚餐,佢就介紹一間叫日月星辰嘅小店,門面ok入到去都好闊落,由兩個月年輕人打理,嘩睇下營業時間竟然係由朝早六點到夜晚兩點,佢哋真係好魄力;坐落就好快趣咁樣點咗肉鬆起司蛋餅,加薯條,再加杯百香果活乳酸梳打;再點招牌鹽酥雞加魯肉飯,再加隻太陽蛋和一杯無糖嘅冷萃伯爵茶,跟住見過刈包幾特別,就叫咗個蒜蓉豬腩肉刈包;雖然佢得兩個年輕人做嘢但好快趣個蛋餅餐就嚟咗喇,個蛋餅新鮮煎起,蛋面面仲有小小脆,而且外脆內軟,還有少少拉絲;薯條就當然十分之脆喇,個百香果乳酸梳打,就真係好醒胃;跟住個鹽酥雞滷肉飯都好快趣嚟到,旁邊仲有啲酸菜青瓜粟米等伴碟,食落都好有台灣風味,值得一試;杯冷萃冷萃伯爵茶,就應該用茶分開嘅,但飲落都好有茶香都算合格,而個醬爆腩肉刈包,包面算林包底有啲硬,但係食落都還可以;最後見甜品糖水只係十蚊,咁就試咗個香芋紫米露。我哋好快趣咁樣,食完個晚餐,跟住一條直路行返出去凱都戲院睇戲。

肉鬆起司蛋餅

,而且外脆內軟,還有少少拉絲

;薯條就當然十分之脆喇
脆薯條

,個百香果乳酸梳打,就真係好醒胃;
百香果乳酪梳打

招牌鹽酥雞滷肉飯加蛋

冷萃伯爵茶

,而個醬爆腩肉刈包,包面算林包底有啲硬,但係食落都還可以
醬爆燒腩肉刈包

;最後見甜品糖水只係十蚊,咁就試咗個香芋紫米露
香芋椰汁紫米露

2022-09-29
脆薯條
百香果乳酪梳打
招牌鹽酥雞滷肉飯加蛋
冷萃伯爵茶
醬爆燒腩肉刈包
2022-09-14 224 瀏覽
如題 晚餐叫左豬腩肉配滷肉飯 小食吉列蠔 飲草莓格雷伯爵冰茶 豬腩肉有口感有嚼勁 食落去又唔會顯得太油膩 滷肉飯幾有台式風味 同101比各有千秋 隻半蛋還ok冰茶堂食即沖 唔落冰已經夠凍 超讚!吉列蠔呢就一般 細細隻可以一口悶 整體來講呢個價錢性價比高 抵食
如題 晚餐
叫左豬腩肉配滷肉飯 小食吉列蠔 飲草莓格雷伯爵冰茶

豬腩肉有口感有嚼勁 食落去又唔會顯得太油膩
滷肉飯幾有台式風味 同101比各有千秋 隻半蛋還ok
冰茶堂食即沖 唔落冰已經夠凍 超讚!
吉列蠔呢就一般 細細隻可以一口悶

整體來講呢個價錢性價比高 抵食
2022-09-14
2022-07-21 486 瀏覽
見呢邊有間台灣野咪試下LAW, 見到入面無人都心感不妙, 入到去無冷氣的, 以為佢壞冷氣, 原來係有冷氣, 只係佢地5開/開到勁細 落左單等左OVER 半小時先催, 跟住明顯係漏單, 8點落單, 差不多9點先有野食, 即係TOTAL等左成粒鐘。叫左肉鬆芝士蛋餅, 正常, 肉鬆比其他餐廳少, 芝士無芝士味。另叫左鹽酥雞配青咖哩飯, 鹽酥雞粉多, 5覺食到雞肉/好細粒雞肉。青咖哩飯正常, 少少辣得來有D椰汁味。

2022-07-16
2022-07-13 420 瀏覽
今天最高温度破了本年紀錄,錄得35.2度,還要自己焗在廚房煮飯嗎?🌞乘着夕陽,我們騎着「兩個碌」風馳到屯門工廠區尋找這間低調的小店——日月星辰。它的位置不難找,就在大路邊。我們一心希望快快鑽進消暑之地。門外的佈置也很呼應店名,很有小清新之感覺,充滿朝氣活力。可是一推門內進,走下梯級,清爽之氣蕩然無存⋯⋯店內只有一名「哥仔」正吹着風扇,因為。天啊!為何偏偏選中這天壞冷氣呢?🫠店員馬上利索地開了冷氣,饑餓驅使我們硬着頭皮坐了下來,但願稍候可涼快些許。餐牌色彩繽紛,而且菜式很豐富,光是飲品也有數頁。我們揭呀揭,最終選擇先試試套餐,小食類就留待下次午餐時段,或許再多三兩知己聚餐時再嘗吧!第一個套餐:- 古早豬軟骨-辛辣青咖喱配印度酥餅-茉莉茶我最喜歡吃台灣店的豬軟骨了!這個豬軟骨味道剛剛好,不會太鹹,而且軟骨不會硬,脂肪比例也不錯。青咖喱果然較辛辣!雖然是偏鹹了一些,但是就像吃熱浪薯片一般,會很想再吃第二口。他的辣是可以接受得到的,只不過可能環境太熱了,我吃得舌頭也吐了出來呢!酥餅有足足六塊,一端上來的時候,也不覺份量如此多。👳🏿‍♂️配菜也花了心思,除了一般的粟米和椰菜外,也有青瓜呢!正好給我

第一個套餐:
- 古早豬軟骨
-辛辣青咖喱配印度酥餅
-茉莉茶

配菜也花了心思,除了一般的粟米和椰菜外,也有青瓜呢!正好給我減減辣。

雖然只是普通的餐茶,但我很喜歡這個茉莉花茶呢!他的茶香,還帶點甘味,舒服!
豬軟骨配咖哩印度酥餅
茉莉茶

第二個套餐:
-招牌鹽酥雞
-滷肉飯
-百香果乳酸梳打

鹽酥雞不得了!他不是一般台灣店吃的鹽酥雞那樣鹹,反而帶點像海鮮或魷魚般的鮮甜味,讓我試吃了一塊 ,又想多吃一塊 ……下次再來,我一定會點鹽酥雞。

百香果梳打味道也很好!喜歡,它不太甜,也很夠氣!一喝下去,就覺得涼氣從鼻孔裏噴出來。🐳
鹽酥雞滷肉飯
百香果特飲

然後,我們也點了雞軟骨。雞軟骨是醬煮的方法,充滿了蒜香味!也是不錯的一道菜,價錢也很相宜。
雞軟骨

吃到最後,我的相公已經滿頭大汗,話也說不出來了!🤣

牆上寫着白飯、面食可以無限添加,很適合在附近需要體力勞動的上班族過來補充體力呢!

這個地方要下樓梯,有點像地牢一樣,不能通風。今天已非常炎熱,廚師不能感受冷風,更要對着紅紅火爐,甚為辛苦呢!因此這次我只會考慮到食物的味道,希望下次再來時,可以有更好的體驗。😎
$68.5 (晚餐)
豬軟骨配咖哩印度酥餅
茉莉茶
鹽酥雞滷肉飯
百香果特飲
雞軟骨
2022-06-23 402 瀏覽
身為屯門牛,好想試晒屯門嘅特色美食,朋友就介紹性價比好高嘅台式餐廳,見到位於工業區,好少係附近食野就試吓😋個招牌好靚呀!價錢就回到從前,我心諗.咁平既,心諗一定係細細份,試多幾個小食豬軟骨肉燥飯,豬軟骨好軟,份量一啲都唔少,推介!鹽酥雞,係我今日指定既食物,一啲都無令我失望,好香口好juicy!炸物真係一流,仲要可以轉套餐!個價錢係鹽酥雞加薯格加杯野飲先係5x ,晚餐哩個價錢真係無得輸。由於擔心唔夠飽我地仲叫左個火腿蛋餅同雞軟骨,火腿蛋餅芝士都流心☺️雞軟骨大推,蒜味勁濃,小食又有咬口。仲叫左兩杯特飲,奶茶好清好飲。叫左咁多野,都係百零蚊,我真係覺得超抵食,一個午餐都唔止,仲可以食到好多唔同既野,我會再去呀☺️雖然環境並唔係好高級,但性價比無得輸☺️😋

個招牌好靚呀!

豬軟骨肉燥飯,豬軟骨好軟,份量一啲都唔少,推介!

雞軟骨大推,蒜味勁濃,小食又有咬口。

仲叫左兩杯特飲,奶茶好清好飲。

雖然環境並唔係好高級,但性價比無得輸☺️😋

2022-06-12 312 瀏覽
中午吃過新加坡菜,晚上走了去附近試試大興村的台灣菜。雖然位置近於工廠區,事實上又與民居只是一街之隔。外面看來,很有酒吧的風味。店名-「日月星辰」很有意境,店內則貼了一副寫了很多台灣的地名的字畫。令人感到這裡聚集了很多台灣地道的美食。今天夜上下雨,人客多數是外墳為主。餐單果不然收錄了不少地道美食,也不只是台灣的,算是一間比較全面的茶餐廳。有飯餐,麵餐,薯菜,漢堡,又有小食,真的不盡收錄。當然,今晚主打吃台灣菜,所以點了一份「肉鬆起司蛋餅」,「鹽酥豬扒冷麵」,「黑椒日本蜆」,另外再加了兩杯飲品「蘆薈荔枝蘋果茉莉花茶」和「紅豆冰撞奶」。這裡會用紙盒盛載食物,比較走台灣小食街的風格。「肉鬆起司蛋餅」,起司,肉鬆和蛋很夾,至於夾餅的皮略厚身了一點點,如果能配千島醬,味道會更濃厚。「鹽酥豬扒冷麵」,「黑椒日本蜆」都配上大量蒜蓉,令其足夠調出蒜香味,另外伴麵的辣椒重手,好辣人士一定不可以錯過。這晚畫龍點精的是杯「蘆薈荔枝蘋果茉莉花茶」,整杯飲品清爽,蘆薈果肉甜,蘋果帶輕微酸,坦白講,其實做手搖飲品都已經足夠。忽然想到如此好茶,誰人不飲。

今天夜上下雨,人客多數是外墳為主。

忽然想到如此好茶,誰人不飲。
2022-06-10
  • 蘆薈荔枝蘋果茉莉花茶
去屯門工廠區嗰頭做嘢,做完嘢就順便喺附近搵下有咩好食,行咗一段時間,俾我哋見到呢個日月星辰,仔細一睇原來係食台灣嘢,引起咗我哋興趣。台灣腸拌麵(胡麻沙律拌麵) $61台灣腸拌麵,做得好有台灣原味道😜平時都幾鍾意食台灣腸,事關台灣腸比較甜、有蜜味。沙律拌麵大大份,夠飽肚🤣跟餐+$5加咗一隻吉列蠔,原來都係想食下炸嘢過口癮,估唔到佢又炸得幾好食,有驚喜😍鹽酥雞跟薯條 ($46)食台灣嘢唔可以唔叫鹽酥雞,外層唔算厚粉,肉質鮮嫩、多汁😋薯條都好香口,邪惡美食首選。跟餐加咗件炸蝦扒,同吉列蠔一樣係幾好食,嚟呢度嘅朋友建議可以試下佢哋嘅炸物,絕對值得一試😀鹽酥豬扒刈包($32)刈包都係台灣出名嘅小食,之前去台灣旅行都成日會食😭傳統刈包多數係夾一塊五花肉,今日我揀嘅係比較新派嘅口味,鹽酥豬扒。刈包裡面嘅酸菜、香菜令到成個包好香口😬招牌愛玉($32)我哋原來諗住出去食埋糖水,不過見佢Menu有埋糖水,咁就順便喺呢度食埋🤣配料又幾豐富,一碗糖水食到幾樣特色配料🥳百香果活乳酸梳打&百香果茉莉花茶兩杯跟餐特飲都唔錯😃埋單只係二百蚊鬆啲,可以食到兩個主食、小食、糖水,性價比一絕👍

台灣腸拌麵(胡麻沙律拌麵) $61
鹽酥雞跟薯條 ($46)
鹽酥豬扒刈包($32)
招牌愛玉($32)

百香果活乳酸梳打&百香果茉莉花茶
兩杯跟餐特飲都唔錯😃

2022-05-17 216 瀏覽
14.05.2022 星期六日月星辰最近試了幾間台式食品,各有所長,暫時以九份飽評價最高,無論家人、朋友都覺得最有台灣風味;今次試「日月星辰」,見Open Rice有很多正評,於是叫外賣試試。餐單上除期間限定甜品,有多款便當,都是常見的,如雞扒、滷肉、豬軟骨、鰻魚、雞髀等;又係有咖哩、冷麵、烏冬便當。還有不少小食有刈包、旦餅等。飲品有咖啡和幾款手搖飲品。滷水雞扒拌冷麵食過不少的雞扒,但這間吃起來太乾;冷麵正常,有少許配菜,叫了醬汁分上,有一小樽胡麻醬分上。古早滷豬軟骨拌冷麵家人吃,還可凍茉莉花茶 - 百香果OK肉鬆起司旦餅最失望就是這個旦餅,肉鬆少得可憐,旦皮很厚,吃起來沒甚蛋味,六件蛋餅,吃了一、兩件已經不想勉強吃了。熱拿鐵咖啡職員打電話來說咖啡機壞了,所以轉了百香果。期望過高,結果雞扒便當和肉鬆起司旦餅令人有點失望,或許其他食物好些,但我這兩款就有待改善。
14.05.2022 星期六

OK

肉鬆起司旦餅
肉鬆起司旦餅

熱拿鐵咖啡
職員打電話來說咖啡機壞了,所以轉了百香果。

外賣送餐
2022-04-02 385 瀏覽
古早豬軟骨拌麵($53):豬軟骨煮得軟淋入味,有三件大大嚿。肉燥汁拌麵,醬汁足夠,味道唔錯,下次想試吓拌烏冬。另外有不少配菜,椰菜、菜脯、粟米、青瓜、滷水蛋,感覺好似幾健康。菜脯調味幾好,辣辣地,加上肉燥,令拌麵更加滋味。肉鬆芝士蛋餅($32):肉鬆加芝士加蛋係唔會唔好食嘅配搭。如果可以有多啲肉鬆就更正,啱晒重口味既我😆招牌鹽酥雞($25):鹽酥雞炸得外表香辣酥脆,但雞肉唔乾,唔使任何醬汁都好惹味。店舖另外有跟泰式辣醬,點醬後酸酸甜甜又係另一種風味。加配左特飲同薯格,英倫伯爵奶茶同阿華田撞奶,伯爵茶味偏淡,阿華田有奶香唔會太甜。薯格令人驚喜,香脆熱辣,比「上校」薯格更脆更好味👍🏻 份量十足,抵食。冇得去旅行,好掛住台灣夜市…呢間小店食物味道唔錯,性價比高,值得再試。

2022-03-28 224 瀏覽
日月星辰個名的確幾得意鋪面同地面有啲距離有啲似地下一層嘅感覺初頭以為係飲咖啡食布朗尼嘅地方原來係台式食品餐廳裝修就真係一般般叫咗個麻辣台灣腸撈麵不過店員幾有禮貌 👍
日月星辰
裝修就真係一般般
叫咗個麻辣台灣腸撈麵
不過店員幾有禮貌 👍
2022-03-08 339 瀏覽
🌁🌉🌌🎆🌇🌆🌃🎇🌠🌅🌅🏞🗾🎑🎥💽 🪞日月星辰🪞 地址 :屯門石排頭路7號德雅 工業中心A座地下C1-C2號舖 *・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*位置嚟講喺大興邨對面 一間主打台食嘅餐廳雖然位於工廠區但係門面設計一啲都唔馬虎👍🏻鹽酥炸雞 酥炸雞扒 鹽酥豬扒 呢啲大家一定唔會陌生拌麵涼拌亦都係咩日月星辰一大賣點我嗌咗個麻辣香油手撕雞撈烏冬 麻辣醬汁惹味辛口 加上青瓜絲 香蒜粒 花生碎撈撈撈😳 當佢撈檬粉咁免費配飲萃取烏龍茶另外小食就招牌鹽酥雞 朋友叫左個台灣腸烏冬 飲草莓乳酸梳打輕輕鬆鬆 咁就一粒鐘🔵🔻◾️🟨💭🗯🌁🗽🪝⚓️🎷🤹🏻‍♀️🤹🏻‍♂️🎼🎪🎺
🌁🌉🌌🎆🌇🌆🌃🎇🌠🌅🌅🏞🗾🎑🎥💽

朋友叫左個台灣腸烏冬 飲草莓乳酸梳打
輕輕鬆鬆 咁就一粒鐘

🔵🔻◾️🟨💭🗯🌁🗽🪝⚓️🎷🤹🏻‍♀️🤹🏻‍♂️🎼🎪🎺
2022-02-15 349 瀏覽
疫情嚴重晚餐依然冇得出街食😢進入瘋狂外賣日子🥡上星期食過佢地既炸饅頭 覺得好正所以今次就叫多幾樣試真啲🤣.便當份量大配料足四大件豬軟骨滷得軟腍入味但軟骨仍然脆卜卜👍🏻雞扒皮脆肉嫩🐓連同四款配菜食非常滿足⭐️重點推介⭐️寶島炸饅頭炸得香脆而完全冇油漬味再加埋煉奶真係不得了🤩.鹽酥大雞扒便當 (古早滷肉飯,茉莉茶) HKD65古早滷豬軟骨便當 (古早滷肉飯,烏龍茶) HKD72炸雞皮 HKD30寶島炸饅頭 HKD30秘製醬爆雞軟骨 HKD36
疫情嚴重晚餐依然冇得出街食😢
進入瘋狂外賣日子🥡