2019-03-03 1457 瀏覽
幫小鬼嚟銅鑼灣攞獎品,順便為家中的零食櫃補倉,左挑右揀,行了接近兩個鐘,終於大功告成,買到滿載而歸。見時間已不早,決定先到附近找個地方吃頓午飯才回家。由於手上拿滿了戰利品,老公提議近近哋、去港鐵站對面的「新麻蒲 BBQ」吃午餐。餐廳門口放左個易拉架,午市套餐價錢非常經濟,由 $68-$168 不等,而且選擇勁豐富,足足有成 20 款,既可燒烤,亦可享用韓式飯麵。另外所有套餐,均設買 3 送 1,如果約埋幾個朋友嚟食,就更加化算。由於來到時已經過了午市繁忙時間,所以店內食客不算太多。細看四用,餐廳地方頗大,環境寬敞闊落,以梳化卡座為主,不過客人亦可以選擇坐在圓櫈用餐,加上檯面的烤爐和店內不停播住的 K-pop music,由裝潢以至氣氛都滲滿韓國地道風味。由於剛才在樓下已經看過餐牌,所以入座後便馬上點餐。老公愛吃牛,點了客燉牛排骨,而我就揀左個鮑魚參雞湯。點完餐後,店員隨即為我倆上 5 碟前菜,逐一細看,除了有酸辣的韓式泡菜外,還有滿載麻油香氣的海帶、嫩滑的豆腐、爽口的翠玉瓜和辣醬西蘭花,口感味道各有特色,份量細細,每樣試一點,驚喜清新又開胃。燉牛排骨 ($88),牛肋骨燉得既軟嫩又多汁
燉牛排骨 ($88),牛肋骨燉得既軟嫩又多汁,肉質好鬆化,帶半肉半筋,肥肉位腍香,肉汁濃稠,而筋位的軟滑度也很適中,加上湯汁鮮甜又夠味,牛肋骨的精華全濃縮在一起,用來撈飯食超正。細心一數,嘩!原來牛肋骨足足有成 6 件,而且每一塊都非常厚身,配埋冬菇、蛋絲、金針菇、紅棗和年糕等一起吃,好味到停唔到口,Yummy!
至於另一客鮑魚參雞湯 ($88) 亦絕不欺場,用料講究,選用了稚嫩的童子雞!湯底入口好清香,完全落無味精,喝起來非常順喉。鮑魚唔算十分大隻,不過食落煙韌有嚼勁。雞肉煲得好綿,夠鮮美又不乾柴,而且連雞入面的糯米都煲到入曬味,加埋入面的人蔘、栗子一齊食,既暖胃又飽肚。
套餐包飲品,紅色嗰杯係石榴果醋,而旁邊嗰杯就係酸梅汽水,兩杯味道都唔錯,入口酸酸甜甜,有助消化。
2019-03-03
新麻蒲冬日限定套餐和牛,韓牛,美國牛今個冬日,韓烤專門店推出一款烤肉套餐日本A5和牛 ,1++韓牛,美國牛西冷每塊都有150克單係成本價已經價值不菲比起自己去買牛扒煎更便宜!2人套餐只售$688 SET (2位用)包前菜漬物,三種頂級牛扒,冬日特飲,甜品先吃七款特色前菜,開胃一下再上配上沙律招牌爐邊蛋邊烤肉可以食煎蛋接著就可以烤和牛了你看份量十足和牛肉上的細緻油花肉既紋理都係頂級質素識食一定知道係重本之作 油花之多,放上烤爐立即著火,視覺特效強勁和牛烤個20秒就可以轉烤另一面不用烤太熟,入口即化既A5和牛,極盡豪華既真滋味我個人就喜歡吃5成熟烤完放置一分鐘再吃 配上解膩既肉桂蘋果茶暖心開胃  牛之三重盛宴美國牛,A5和牛,韓國1++牛肉 再配上3種蔬菜烤 和牛係A5級數單片零售價已經講緊$300起 美國牛肉多油花比較少,味濃 韓牛肉汁最多,最嫩美國牛就油花平均,肉味同樣偏濃郁,但質感更細緻 再來烤個1++韓牛韓牛與A5不同的質感,油花少,但肉汁多烤起來嫩滑多汁肉味更濃郁一個套餐食盡世界上最佳既牛肉,極上豪華牛之盛宴 綿滑細如絲入口即化綿花冰加上酸甜既雜莓 再配上薑餅人雜莓雪花冰完美落幕
新麻蒲冬日限定套餐
和牛,韓牛,美國牛
今個冬日,韓烤專門店推出一款烤肉套餐
日本A5和牛 ,1++韓牛,美國牛西冷
每塊都有150克
單係成本價已經價值不菲
比起自己去買牛扒煎更便宜!
2人套餐只售$688 SET (2位用)
包前菜漬物,三種頂級牛扒,冬日特飲,甜品

先吃七款特色前菜,開胃一下

再上配上沙律

招牌爐邊蛋
邊烤肉可以食煎蛋

接著就可以烤和牛了
你看份量十足
和牛肉上的細緻油花肉既紋理都係頂級質素
識食一定知道係重本之作

油花之多,放上烤爐立即著火,視覺特效強勁

和牛烤個20秒就可以轉烤另一面

再配上3種蔬菜烤

和牛係A5級數
單片零售價已經講緊$300起

美國牛
肉多油花比較少,味濃

韓牛肉汁最多,最嫩

美國牛就油花平均,肉味同樣偏濃郁,但質感更細緻

再來烤個1++韓牛
韓牛與A5不同的質感,油花少,但肉汁多

烤起來嫩滑多汁肉味更濃郁

一個套餐食盡世界上最佳既牛肉,極上豪華牛之盛宴

綿滑細如絲
入口即化綿花冰
加上酸甜既雜莓

再配上薑餅人雜莓雪花冰
完美落幕作結

個人最推介
冬天開飯前來一客海鮮豆腐鍋
看似香辣濃郁,實為小辣開胃湯品

有豆腐,海鮮,辣椒絲等
伴飯吃一流
烤肉前後吃都係好推薦
2018-12-11
6天前 0 瀏覽
好耐無見朋友,諗起大家都鐘意食燒肉,又可以傾耐啲,所以就決定去食依間。因為我地都吾係食好多,所以就想揀一啲吾係放題,但又高質之選。我遲咗到,一嚟到就成枱前菜,仲要任添,岩晒我。無諗過食燒肉都有埋部隊鍋,但因為我地睇中咗佢個火山芝士泡菜炒飯,所以就咁叫咗個烤肉達人套餐。火山芝士泡菜炒飯😋真係好多芝士,但我地將佢撈埋一齊之後,因為有泡菜既酸酸地辣辣地既味道,所以一啲都吾濟呀。而且,佢既泡菜既辣度都岩岩好。烤肉達人套餐😋一開始見到佢話係2我份量,仲驚我地4個人食會吾足,要爭食,但一嚟到就發現份量都好多。佢既牛肉真係好好食,有牛味,而且好juicy,不過火喉方面都要控制得好先可以燒到岩岩好。仲有個豬皮都要讚下,以前好少食燒豬皮,但無諗過咁好食。依個餐真係幾好,又有牛,又有豬,仲有啲茹同瓜。藍天檸檬汽水😋我地見佢藍色好靚,所以就叫咗杯試下,佢吾甜,送燒肉都幾解渴。

火山芝士泡菜炒飯😋

烤肉達人套餐😋

藍天檸檬汽水😋
2019-05-09
2019-05-12 24 瀏覽
最近同朋友都好掛住韓國既燒肉,於是搵搵下搵到依間韓國燒烤,價錢唔算好貴,但足以食到好高質既韓國燒肉、泡菜、海帶、洋蔥、酸蘿蔔、沙律、蕃茄仔、芽菜、生菜,而且可以食到好飽。首先我地諗叫邊個燒肉套餐諗咗好耐,最後終於決定好食烤肉達人套餐 $438,有超多野食,豬護心肉、豬頸肉、豬肩肉、五花腩、豬排骨、豬皮、特級霜降牛肉、牛護心肉、牛肋排、秘製牛五花肉,想要咩就有咩。當中我最中意食係豬頸肉、五花腩同埋特級牛肉,豬頸肉咬落好多汁,同生菜特別夾,五花腩夠哂肥,啖啖好滋味。雖然平時我食牛都要起碼七成熟,但我發現原來依隻特級牛肉燒到五成熟左右都好好味,如果有埋鹽比我地點啲肉就更完美!火山芝士泡菜炒飯$78,有芝士一定要趁熱食,加埋啲正宗泡菜,正!燒好咗既牛肉/豬肉用黎送飯又得,夾係生菜入面再加啲配菜食都得,咁樣唔會淨係掛住食肉無食到菜。唔少既一杯Blue Lemonade 藍天檸檬汽水 $28,食燒肉飲凍飲好爽,下次要試佢個手工啤酒🍻先!

火山芝士泡菜炒飯

藍天檸檬汽水
2019-05-09
火山芝士泡菜炒飯
藍天檸檬汽水
  • 烤肉達人套餐
2019-05-10 0 瀏覽
今日約左3個朋友見面,果然韓燒係一個好選擇,多人食又可以叫多幾款。一坐底,侍應已經拎左好多小菜放係枱面,有泡菜、海帶、豆芽、沙律,全部都係免費架,未燒前可以食住先,一陣又可以配埋燒肉食。餐牌真係有好多野揀,我地4個人,所以叫左個套餐同炒飯。套餐重有爐邊蛋送,真係好!呢個係韓燒必備,正!我地叫左燒肉達人套餐,雖然話係2人套餐,但份量都吾少,對胃口吾大既女仔黎講算足夠。入面包左9-10款肉,又有菇同脆玉瓜,所以我地就即刻揀左,人多可以試多幾款。今日重有個負責燒肉既朋友,真係好!牛色澤都幾均勻,肥脂同肉比率吾錯,吾會肥,食落又有口感。五花腩都吾會太肥,醃得又入味,朋友燒得岩岩好。五花腩用黎做生菜包就一流,可以加埋泡菜、豆芽,吾只淨係食肉,重有菜,好似健康d。我地重叫左火山芝士泡菜炒飯,上到枱熱辣辣,比我地自己撈。芝士味吾叫太濃,但撈埋後好有口感,幾香,都好食。最後叫左杯藍天檸檬汽水,有soda,食住燒肉飲,好fresh好清新。
餐牌真係有好多野揀,我地4個人,所以叫左個套餐同炒飯。
套餐重有爐邊蛋送,真係好!呢個係韓燒必備,正!
2019-05-07 0 瀏覽
都一段時間冇去銅鑼灣食嘢, 今次揀咗一間幾特別嘅韓國燒烤,因為我哋唔係比較鍾意舊式嘅韓國燒烤鍾意比較有fusion 嘅style,所以我哋今次揀咗呢度你去享受一下。呢度如果唔鍾意燒烤仲有韓國火鍋可以揀,啱晒我哋啲三心兩意嘅人。海鮮鍋,辣火鍋等等都係非常好味燒烤點可以少得牛肉,牛肉嘅調味呢度可以講係一流,而且肉質亦都好新鮮。唔會有一啲雪嘅味道,都幾好食。呢度嘅配料同埋菜都可以加,唔需要再叫山菜去包。豆腐湯方面我哋叫咗個海鮮豆腐鍋,辣味可以調校,而且入邊嘅料十足,+1個白飯夠晒飽。👍🏻👍🏻👍🏻韓式炒粉絲,啲都唔覺得油膩,而且咬落去仲會有彈牙嘅感覺。非常之好味😍😍😍環境方面呢度都好舒適好多卡位,坐得都好舒服。好啱一班朋友嚟聚一聚🤤🤤🤤🤤
海鮮鍋,辣火鍋等等都係非常好味

呢度嘅配料同埋菜都可以加,唔需要再叫山菜去包。

🤤🤤🤤🤤
2019-04-15 282 瀏覽
想起食韓燒就想起新麻浦,因為交通方便,就在銅鑼灣地鐵C出口,上到路面一望就見到新麻浦,過對面上二樓就係.點餐之後服務員好快上了前菜.有大豆牙菜.海帶𢇁.泡菜,蘿蔔絲和沙律已經一枱放滿晒,可能肚子餓了好快就食晒.服務員問我們要吾要加添,我回答:當然要敢好味,跟著我們的烤肉達人套餐來,開了爐預備燒.我鐘意的特級霜降牛肉,入口肉質鮮嫩油脂好香牛肋排用生菜卷起食,牛護心肉有D咬口牛五花肉好快熟,燒豬皮可能油脂多燒到搶火.馬上收細火,食落口感覺膠質好重一D都吾肥黑毛豬肩肉真係非一般普通豬肉,好有豬肉香味,豬頸肉爽脆,燒腓骨肉質鮮嫩,五花肉有油脂香,爐邊D蛋好香好食,食晒之後店員幫你添加,還有芝士炒年糕拉麵味道相當合我口味

牛肋排用生菜卷起食,
牛護心肉有D咬口
2019-04-09 216 瀏覽
屋企人一行9人一齊黎食,由於9個人入面有兩位老人家同一個2歲幾,所以只點左一個「牛豬肉套餐2」,加一個餃子湯麵,同一個冷麵,一齊share。「牛豬肉套餐2」$678•特級霜降牛肉120g•新麻蒲秘製牛五花腩150g•新麻蒲䕶心肉150g•新麻蒲五花肉150g•特選雜錦拼盤(年糕、蘑菇、豬肉香腸、大蝦 )•火炙霜降牛肉壽司4件 (壽司粒飯同手指甲差唔多大)•新麻蒲部隊鍋個套餐睇落豐富,但實在分量好細。一tray 嘅肉,放喺一個好似小朋友玩具set 入面,上到枱都大為失望。個部隊鍋,真係「下顎都跌落黎」!得半個麵,2-3片腸仔同午餐肉(超薄),一人一啖都唔夠食。最後加多左份麵,好似係$20。加嘅就比較好,至少係一個完整嘅麵,仲會俾多少少腸仔同餐肉。M5 冷麵$75冷麵算係最唔錯嘅選擇,麵夠彈牙。加埋醋同芥辣,都ok! M13 韓式豬肉餃子刀削麵$78 (無影相)餃子都有2-3粒,但麵偏「林」。由於印象麻麻,所以就算唔飽,都無追加食物,只係離開後再去其他地方食小食。

「牛豬肉套餐2」$678
•特級霜降牛肉120g
•新麻蒲秘製牛五花腩150g
•新麻蒲䕶心肉150g
•新麻蒲五花肉150g
•特選雜錦拼盤(年糕、蘑菇、豬肉香腸、大蝦 )
•火炙霜降牛肉壽司4件 (壽司粒飯同手指甲差唔多大)
•新麻蒲部隊鍋
牛豬肉套餐2
火炙霜降牛肉壽司4件

個部隊鍋,真係「下顎都跌落黎」!
新麻蒲部隊鍋

M5 冷麵$75
M5 冷麵

冷麵算係最唔錯嘅選擇,麵夠彈牙。加埋醋同芥辣,都ok!

M13 韓式豬肉餃子刀削麵$78 (無影相)
餃子都有2-3粒,但麵偏「林」。

2019-04-04
M5 冷麵
2019-04-09 136 瀏覽
餐廳位置很好找,一進去坐下就有人招呼,速度很快。每桌都會送頭盤五碟,還有一盤沙律。我喜歡吃這家的泡菜,味道偏甜,不太辣。點肉的醬汁有三款,最喜歡麻油,清淡一點不會搶肉味,又可以增加肉的香味。豬肩肉是一整塊上碟,不是餐牌的推薦,但味道非常驚喜,肉質非常嫰,看到肉上已經切了一條條刀痕,一點筋都沒有,不是脂肪部位一點都不肥膩,咬下去有肉汁。烤到外香肉軟時最好吃,學韓國人包生菜可以增加口感和味道層次,也是不錯的吃法。雞肉只有一種,就是辣春川雞,完全對春川的味道沒有概念之下點了,原來是甜甜的味道,有點像蜂蜜雞,不過再甜一點,可以減低辣味,像我這種bbq要瘋狂塗蜜糖的人,好喜歡春川雞的甜味。爐邊蛋也是免費的,裡面紅色一點點的是泡菜,蛋味很香不會黏爐邊,不錯。

2019-04-08 74 瀏覽
最近都係食火鍋或者麻辣燙,好少選擇其他嘅嘢食,諗諗吓今日都要食返啲韓國菜,韓燒就係首選啦!(。・ω・。)ノ銅鑼灣嘅選擇真係好多,韓燒都有好多間㗎,不過就被依度嘅餐牌吸引住,芝士炒年糕拉麵真係好吸引!(≧∇≦)我同朋友兩個人嗌咗烤肉達人套餐,二人套餐來講佢嘅款式都算多,而且都好豐富,另外在嗌咗我最期待嘅芝士炒年糕拉麵!!(●°u°●)​ 」落左單之後佢就會上前菜,除咗最基本嘅泡菜,海帶之外,仲有芽菜,蘿蔔,沙律等等最開心嘅事佢可以無限refill!呢個烤肉達人套餐有牛有豬,上菜嘅時候我都嚇一跳,原來份量都唔少,而且肉質都好靚!佢每一個部位都有俾我哋,一個二人套餐可以食晒豬同埋牛嘅唔同部位,其實都幾好!我最推薦嘅就係牛肉個一邊,肉嘅色澤好靚,而且線條好分明!脂肪同埋肉嘅比例做得好好唔會話好肥!食落去真係感覺到好香嘅牛肉,而且好容易入口!之後就係我最期待嘅芝士炒年糕拉麵,佢芝士嘅份量好足夠,拉絲嘅效果都做得好好,而且面嘅份量都好多,同朋友兩個人食都好夠啊!,佢嘅醬汁唔太辣,好開胃!ψ(`∇´)ψ

最開心嘅事佢可以無限refill!

食落去真係感覺到好香嘅牛肉,而且好容易入口!

2019-04-02 107 瀏覽
燒肉@新麻蒲 BBQ 網址: https://s.openrice.com/QrbS0BhC200 地址: 銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈2樓一個人突然想食韓國菜,在港島區工作的我,出銅鑼灣是常識吧!食肆夠多又集中就算唔燒肉,都有好多熟食供應架,就唔擔心比人白眼一個人去燒肉店啦。豬肩肉 一碟,剛剛好是一個人份量,唔會太油膩,脂肪比例適中,肉味十足。一樣有沙律及泡菜端上,還是無限添加,一個人慢慢燒,燒完就剪開肉片,包在生菜裡,連同泡菜同醬一起大口大口食,甚是過癮。見到擺滿成桌好豪,皇帝食飯一樣壯觀。一個人食飯,有乜好怕wor
燒肉@新麻蒲 BBQ

地址: 銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈2樓

一個人食飯,有乜好怕wor
2019-03-31 67 瀏覽
食肉癮發作,黎到銅鑼灣新麻蒲安撫我嘅胃睇到本menu,覺得有大長今食譜嘅feel比大家望下有咩揀先,同朋友一齊黎可以揀豬/牛/海鮮嘅燒肉套餐未落order店員已經送上一碟碟配菜,仲有任加嘅爐邊泡菜蛋我地叫左豪華版嘅豬肉套餐,岩大約兩個人食用上等嘅新鮮豬肉,即使火燒得猛都唔會過乾過老,反而有肉汁溢出另外叫左一jar青提子有氣果汁解渴同解熱,仲有好多其他飲品選擇。五花腩肥瘦分明,肉質非常嫩滑最後都係hk$4xx兩個人
食肉癮發作,黎到銅鑼灣新麻蒲安撫我嘅胃
睇到本menu,覺得有大長今食譜嘅feel

未落order店員已經送上一碟碟配菜,仲有任加嘅爐邊泡菜蛋

我地叫左豪華版嘅豬肉套餐,岩大約兩個人食
五花腩肥瘦分明,肉質非常嫩滑
最後都係hk$4xx兩個人