2021-12-01 560 瀏覽
今日17:45打電話落去叫4個焗飯,佢同我講冇咁快,起碼要18:15先有我話唔緊要喇..我18:30先拎落到去,傳統·超舊式茶餐廳,八達通都唔收!唯有㩒完錢再去拎,仲要我同我老公一齊去拎…差唔多準備返屋企既時候…👦🏻:點解咁少野既?👧🏻:4盒野嘛..👦🏻:得2盒咋喎👧🏻:🤬🤬跟住即刻打電話問👧🏻:我頭先落外賣應該有4盒喎,你係咪比少左我?👱🏻:唔係我比少左,係你自己拎少左,你自己返黎拎喇..👧🏻:我2個人拎,你都可以話我拎少!?之後又特登揸返架車返去拎真係好想講,唔係想歧視舊式茶餐廳但係冇禮貌,傳統到不能再傳統八達通都唔收..依家依個年代,知唔知咩叫固步自封!!最重要係我覺得任何一間都好食過佢,仲要又唔乾淨真係冇下次..
我話唔緊要喇..我18:30先拎

落到去,傳統·超舊式茶餐廳,八達通都唔收!

👦🏻:點解咁少野既?

👧🏻:4盒野嘛..

👦🏻:得2盒咋喎

👧🏻:🤬🤬

跟住即刻打電話問

👧🏻:我頭先落外賣應該有4盒喎,你係咪比少左我?

👱🏻:唔係我比少左,係你自己拎少左,你自己返黎拎喇..

👧🏻:我2個人拎,你都可以話我拎少!?

之後又特登揸返架車返去拎

真係好想講,唔係想歧視舊式茶餐廳
但係冇禮貌,傳統到不能再傳統
八達通都唔收..依家依個年代,知唔知咩叫固步自封!!

最重要係我覺得任何一間都好食過佢,仲要又唔乾淨
真係
冇下次..

外賣自取
2020-04-28 724 瀏覽
一條麻甩佬梗係去茶記開餐啦今日去呢間新趣苑喺元朗,我坐出面,因為入面冇位小小唔好就係要食二手煙叫左椒鹽豬扒飯炒底$45 蛋炒飯香到原行,夠乾爽,飯唔會一pat咁豬扒似無醃過,醃過嘅豬扒好難食個椒鹽可能唔係大家諗嗰隻乾身嘅,呢度嘅椒鹽係真係有青紅椒絲加辣椒,好惹味,又唔會油淋淋凍茶有質素,茶味夠炒底先$45 係個凍茶貴啲啫,要$19
一條麻甩佬梗係去茶記開餐啦

今日去呢間新趣苑喺元朗,我坐出面,因為入面冇位
小小唔好就係要食二手煙

豬扒似無醃過,醃過嘅豬扒好難食

凍茶有質素,茶味夠

炒底先$45 係個凍茶貴啲啫,要$19
2020-04-28
2019-12-14 366 瀏覽
德記是一間歷史悠久的老牌餐飯,記得我還是小童時,爸爸時時帶我來,德記老闆花名叫:德哥而取名,餐廳大致上都保持返舊有,但大廚、侍應都已改變「鮮茄豬扒會意粉」味道已不像以前,鮮茄汁味香濃,但意粉無炒過再燴,所以太淋也太散「特餐」保留用福字面叉燒半肥瘦,好味,但火腿炒蛋,蛋㲜得太乾

「特餐」保留用福字面
叉燒半肥瘦,好味,但火腿炒蛋,蛋㲜得太乾
中學男仔總有幾間食堂,今日既「新趣苑」就係小弟中學既食堂之一👨‍🎓千祈唔好因為介紹完入元朗食,山長水遠係減味道😋係元朗地標千色廣場後方,新趣苑同老牌茶記一樣有室外位,方便🚬人士。室內既格局十年如一🔂 綠色卡位,幾張放中間既細枱,一部電視同最裏頭既水吧☕餐牌都寫晒係牆身,另一個回憶位係收銀旁邊既老式日曆牌,膠牌砌出既日子。周日晏晝係keep住人滿,仲要唔少人等外賣🥡 落咗單都要啲時間先有嘢食❌白汁雞皇焗飯,識食要加炒底🤩 上枱熱到係要用碟盛上黎,表面既芝士溶化係醬汁上,形成一塊塊淺橙色,厚重既汁料混埋炒飯底黎食係精綷所在✔️雞扒係焗爐加熱下肉汁未見變乾👍至於乾炒牛河,正常水準,份量同火喉都合格👌記得加辣椒醬😋餐飲一樣正常水平✔️街坊價兩人連嘢飲117蚊,焗飯咁多年都係正,加價唔太多,係元朗區開飯好選擇💕

白汁雞皇焗飯炒底

至於乾炒牛河,正常水準,份量同火喉都合格👌記得加辣椒醬😋

乾炒牛河

餐飲一樣正常水平✔️

2019-09-29
白汁雞皇焗飯炒底
乾炒牛河
2019-09-17 238 瀏覽
今日又帶住我隻小可愛去元朗換野食,🐶黎到西菁街見到呢間茶餐廳都將幾多人, 又有得同我狗狗坐門口, 所以就揀左呢度喇。同朋友叫左2 個常餐跟野飲同包🍞🍳仲有蛋朋友叫左鮮牛肉出錢一丁🐮牛肉好腍有牛肉味, 用返出錢一丁湯底🍜, 麵就岩岩好唔會太腍 奶茶都夠滑同香濃。我就叫左叉燒通粉, 叉燒都夠腍同唔肥岩我, 仲有少少燒烤香味, 通粉似係豬骨湯底, 唔算濃, 清清地我喜歡。至於個火腿炒蛋都好滑, 一d 都唔鞋,跟埋個熱檸茶餐飲,🍋有成4片咁多, 茶味都好香, 又冇苦澀味
今日又帶住我隻小可愛去元朗換野食,🐶
同朋友叫左2 個常餐跟野飲同包🍞🍳仲有蛋
奶茶都夠滑同香濃。

我就叫左叉燒通粉,

2019-09-17
2019-02-11 233 瀏覽
年初四 星期五,中午戈陣同事帶我黎呢間新趣苑德記茶餐廳食lunch,都好多人食,等好快就有位好多都想食,見到有個咖喱炒飯就叫黎試吓。個飯好金黃,亦都好香,D飯炒到粒粒分明,個咖喱味好香,唔太濃唔太辣不過用料方面簡單咗少少,得火腿同生菜同埋炒得有少少燶,不過大至上都係好ge。

不過用料方面簡單咗少少,得火腿同生菜
同埋炒得有少少燶,不過大至上都係好ge。
2019-02-08
  • 咖喱炒飯
2016-06-14 637 瀏覽
下班後來到新趣苑茶餐廳吃個簡單晚餐,朋友每次來都點椒鹽豬扒飯炒底,喜歡它香口卻不油膩。椒鹽豬扒炸得剛好,邊緣位置脆口,中間保持鬆化。豬扒除了以椒鹽調味,還加入青紅椒和蔥炒過,非常惹味。朋友加$5把白飯轉為炒飯,飯炒得乾身,粒粒分明,帶蛋香,如此充滿鑊氣的飯真的要用餐廳的明火、大鑊和師傅的功架才做到。咖哩牛腩飯也是佳品,咖喱香辣之餘帶椰香,很下飯,牛腩也炆得稔而入味。順帶一提,新趣苑飯餐的份量頗大,胃口小的人記住跟餐廳表示要「少飯」。一個人才四五十元就可吃得飽飽的,經濟實惠,卻不是很多人知道這間茶餐廳的存在,新趣苑可算是元朗的滄海遺珠呀。
椒鹽豬扒飯炒底
咖哩牛腩飯

椒鹽豬扒飯炒底
咖哩牛腩飯
2016-05-27 300 瀏覽
今天早上,好友同伴到附近吃午餐。經過「新趣苑」,總是人山人海,今天相反等了一會兒就有位置,超級好運!店內差不多坐滿了食客,好不容易找到一個卡位坐下。看了看餐牌,便馬上下單。我點了個常餐,五香肉丁公仔麵粉配牛油方包、火腿及熱奶茶。五香肉丁公仔麵,中等份量,遠處已聞到那五香肉丁的香味,雖然不是什麼蕃茄湯底,這湯底算合格,五香肉丁味道濃厚,也煮到夠腍,份量也算不算。公仔麵煮得剛剛好,富彈性,有口感。吐司,不是厚多士,沒有烘焙至脆脆的,牛油醬只是薄薄的。火腿和腸仔也炸得香口,有點焦香味。茶餐廳的奶茶永遠這樣有風味,熱騰騰的,富奶香味。

2016-05-27
早餐
2015-03-05 534 瀏覽
由於之後要到附近看醫生,所以隨便在這兒吃個便餐。看餐牌沒有寫上甚麼是日午餐飯/麵,其他只是扒餐、常餐等,所以又隨便點了個豬扒餐。豈料點了豬扒餐,才赫然聽到有兩個炒麵/茄汁乜乜飯的是日午餐。算罷,就吃少一點算了。但是,這個餐也實在太少了,一塊煎豬扒、一片火腿、一隻煎雞蛋、方包兩片、熱飲,這樣就$32。豬扒不太鞋口,亦不算乾、普普通通、邊有少肥,近骨處有筋。火腿煎蛋亦是極為普通沒能評估的。茶走,奶茶不特別香濃,煉奶卻非常少,不怎麼喝到甜味,還以為這類舊式茶餐廳的奶茶會很香。小店的店員之間關係不錯,但看來與客人的交情不怎了了,店內只有小小卡位四五張,及中間的尷尬二人座,其它就是店外的露天吸煙茶座。這樣一個餐$32,確是有點冤枉。

豈料點了
豬扒餐

這樣一個餐$32,確是有點冤枉。
2012-09-17 214 瀏覽
繼續生日飯篇前,又讓一個小短評打尖吧。星期天返教會前,爸媽要到千色廣場買點東西,就順道來了這裡早餐,原因是新趣苑德記長期食客爆棚,令人對食物質素有所期待。店內是一派舊式裝潢,座位都比較窄;事實上,當日一家三口也要先將BB車摺起,才可進內。點了兩份早餐,先來熱奶茶及凍鴛鴦,奶茶很大的一杯,熱度很夠,也算香滑;鴛鴦就較為稍了點,是給樓下開心小叙的出品寵壞了。老公想吃清淡,是日點了牛奶麥片+多士餐,相當之寡,我沒興趣了。我則點了煎蛋、火腿配多士+沙爹牛肉麵的組合,前者平平無奇,與樓下幾間茶記一比,相形見拙;較好吃是沙爹醬夠入味的福麵,風味盎然。埋單$50有找,不貴,不過食物不覺得有何突出啊,何來那麼多人幫襯呢? 或者找次再試試午市/茶市,希望找到答案。
繼續生日飯篇前,又讓一個小短評打尖吧。
點了兩份早餐,先來熱奶茶凍鴛鴦,奶茶很大的一杯,熱度很夠,也算香滑;鴛鴦就較為稍了點,是給樓下開心小叙的出品寵壞了。
2012-08-19
2010-12-29 118 瀏覽
12月25日同朋友嚟左呢度食晏,一行五個大人一個小朋友,叫左幾碟炒嘢一齊食,分別係粟米肉粒飯,肉絲炒麵及焗吞拿魚通心粉,然後每人一杯飲品,另外兩個則叫左一份西多士,d嘢食都好快嚟架.肉絲炒麵都好足料,好多芽菜,肉絲,好味喎,d麵都係脆卜卜的,同埋好多獻汁呀.粟米肉粒飯就啱晒小朋友食啦,都好多汁呀,味道剛剛好,d肉粒切到細細粒容易食.焗吞拿魚通心粉,這個是朋友話上次嚟食見到有人食,覺得好特別,於是就叫嚟試下啦,好多吞拿魚呀,好好味呀,我超鍾意食吞拿魚架,呢個配撘都相當好,又入味喎,正.飲品方面,我叫的熱杏霜非常甜,要加好多熱水先飲得落口,果然係落重料,呢度有大杯裝的熱鴦走飲架,我見朋友嚟都會叫.

2010-12-25
2009-09-27 53 瀏覽
普通的一個早餐....都係唔熱....餐肉麪好似無熟的麪好硬個egg同火腿除左凍..都唔難食..服務不算好差
普通的一個早餐....
都係唔熱....餐肉麪好似無熟的麪好硬
個egg同火腿除左凍..都唔難食..
服務不算好差