2019-05-23 602 瀏覽
不能抗拒的拔絲誘惑🤤平時食飯行經天橋都會聞到香噴噴,今日終於抵受唔住誘惑去左買嚟食。蛋糕原來係用雞蛋mix肉鬆,雞蛋亦比麵粉多,一滴水都唔加,所以蛋香味隔條街都聞到。-☆ 原味拔絲蛋糕 HKD$10/5份件蛋糕金金黃黄,細細件好的骰,蛋香味超級濃郁,搣開見到絲絲分明🤩,咬落軟綿,好似食緊肉鬆咁,好得意既口感。味道唔會太甜,而蛋糕面有黑芝麻,令蛋糕整體更加香口,但我就唔係好食到有肉鬆味啦🤪。-**溫馨提示其他口味可以不試,我買左朱古力同紅棗味,得個香字食落無乜特別,仲有好奇怪完全無拉絲感,黑人問號⁉️加上10蚊得3舊,性價比不高。所以都係買返原味啦,原汁原味最好食👍。
不能抗拒的拔絲誘惑🤤
☆ 原味拔絲蛋糕 HKD$10/5份件

原味拔絲蛋糕

**溫馨提示

2019-05-22
午餐
  • 拔絲蛋糕
2019-04-10 442 瀏覽
早前跟車爸爸提及過在網路上看到一間新聯冠餅店賣的台灣拔絲蛋糕好吸引!怎料他放在心上某天買了一大盒回家!真係減肥時節吃紛紛啊!! 一打開盒子傳來誘人的香氣,為何買那麼多啊見我瘦了心痛嗎?唉我想多了只是買滿$40才有盒子供應,$10/3件所以一買便12隻同價還可混合購買,可惜臨近收店只剩數款口味!最想試的原味$10/5件也沒有了! 車爸爸買回來有芝士、朱古力、椰子拔絲蛋糕,和合桃蛋糕等四款味道,等我逐一試試看誰最精彩先! 拔絲蛋糕其實只有手掌心般大,嬌滴滴的賣相挺討人喜愛! 先品嚐朱古力拔絲蛋糕,吃下朱古力香氣挺濃,蛋糕質感扎實但不會乾身亦不油膩,內加有點點肉鬆來做成拔絲效果,口味香而不甜我十分喜歡它。 椰子拔絲蛋糕亦充滿椰香和蛋香更出,適合喜歡清新口味的您! 芝士拔絲蛋糕可說是我最喜歡的味道,鹹香的芝士加上肉鬆味道怎會不妙!  最後的合桃蛋糕不是拔絲的同類,蛋糕口感明顯較乾身,合桃亦不夠香脆這個麻麻哋可以不試,真的很想試埋原味和其它口味啊老公!

拔絲蛋糕其實只有手掌心般大,嬌滴滴的賣相挺討人喜愛!

椰子拔絲蛋糕亦充滿椰香和蛋香更出,適合喜歡清新口味的您!

2019-04-06
下午茶
2019-03-21 346 瀏覽
香港通脹十分嚴重,小店小本經營不容易,加價也是無奈之舉。希望以後自己能有能力賺錢,買東西吃,請朋友吃飯也不用斤斤計較。雖然我不會做蛋糕,但我試過做,失敗了很多次,我明白做蛋糕是多麼辛苦的事情,所以很想尊重蛋糕師傅的勞動成果啊!這家小店不斷嘗試創新,除了原味的拔絲蛋糕外,還有火龍果,榴蓮,綠茶,香芋,紫薯,巧克力,咖啡等等的味道。這家店賣很多很有特色的蛋糕和酥皮類美食,例如甜甜圈和葡撻,蟹小卷,酥餅等等。一般早上八點就開了門,蛋糕的香精味飄散開去,剎是誘人。台灣拔絲蛋糕柔合了雞蛋和豬肉鬆做成,味道有些許甜但一點都不膩,每個大小有半個手掌大。我會給它一個別名-- 肥得快蛋糕,因為它糖分很高,吃兩三個就胖了啊!不過胖了沒什麼好怕的,下一頓少吃點就平衡了。有時候硬繃著自己減肥,壓力大,反而減不下去。而享受美食是我們人生的一部分,錯過了多可惜。該和朋友吃,就去吃吧。自己私底下吃得健康就好,珍惜和朋友聚餐的時間,珍惜共同吃和感受同一事物的回憶。

2019-03-20
$10 (早餐)
2019-03-07 253 瀏覽
剛巧經過葵涌突然想起之前家人買過這家的蛋糕🧁,覺得味道不錯👍🏻所以這炊自己經過就特地去買來試試!家人之前買的是原味很有蛋香味道👍🏻而且價錢很抵$10⋯五個(原味),我這次心多就選擇了其他口味$10⋯三個(同一價錢可以mix👍🏻所以選了南瓜味、朱古力味、紫薯味👍🏻味道不算太突出,可是都有拔絲效果😜好食!
2019-02-20 238 瀏覽
朋友買黎請我食的雞蛋糕 話都有好多訪問葵興的新雞蛋糕店真係好好食分別買左原味 綠茶咪 芝士味 (有拔絲效果)同紅棗味(沒有拔絲效果)我個人最喜愛芝士味 很香 配上肉鬆 口感好好 它和平常吃的海綿蛋糕完全是兩個口感😂我也形容不出來 不過內裡有肉鬆很有咬勁 要在口中咬多幾下 才可以吞下 總括最喜愛芝士》綠茶〉原味紅棗味 我又不太喜歡~ 有點中式糕點的感覺
朋友買黎請我食的雞蛋糕 話都有好多訪問
葵興的新雞蛋糕店
真係好好食

不過內裡有肉鬆
很有咬勁 要在口中咬多幾下 才可以吞下

總括最喜愛芝士》綠茶〉原味
紅棗味 我又不太喜歡~ 有點中式糕點的感覺
2019-01-14 272 瀏覽
老哥成日話呢間蛋糕好特別好好味 個日放工買咗翻黎😌😌佢話新鮮出爐好食10倍😍.🍮拔絲蛋糕 原味$10@6件🍮賣相非常普通 係街行過見到唔會留意到佢一扒開 有啲絲連住蛋糕😳食落口感好特別 感覺好似蓮藕絲咁👀而且同平時蛋糕唔同 平時個啲好快就係口消失 唔洗點咬但呢個真係要嘴嚼先吞到😂所以每個蛋糕都食耐啲😛同埋呢個蛋香幾好 唔甜又唔油🐥價錢算平 幾推薦做小食👍👍.深水埗都有間類似的 叫榮家糕點 桂林街50A舖 近地鐵站 交通方便好多💁
🍮拔絲蛋糕 原味$10@6件🍮
所以每個蛋糕都食耐啲😛
同埋呢個蛋香幾好 唔甜又唔油🐥
價錢算平 幾推薦做小食👍👍
2018-10-01 459 瀏覽
經過聞到好香蛋糕味,見名字又有趣就買了10蚊6個試試。一咬落去,完全顛覆左我咁多年黎對蛋糕的印象,喱個口感係我從來無食過既。食落去既係爽爽地而且拉絲,我本身以為係椰絲,睇番介紹先知原來入面加了肉鬆。蛋糕帶有好香既牛油和蛋味,雖然我完全食唔出有肉鬆的味道,但我已經深深愛上了哪口感當時見到好似仲有紅棗蛋糕,下次可以試埋
經過聞到好香蛋糕味,見名字又有趣就買了10蚊6個試試。

當時見到好似仲有紅棗蛋糕,下次可以試埋
2018-09-30
2018-09-20 344 瀏覽
小人某日因事在此居徘徊,jia見一家像是舊式餅店的物體,標榜著賣拔絲蛋糕。小人聞所未聞,豈會走寶……又且看有幾拔絲!不要以為拔絲蛋糕同拔絲香蕉、拔絲地瓜之類的飯後甜品雷同。原來拔絲是指包中的肉鬆扯開來有絲的狀況。蛋糕甜軟,充斥著蛋香;趁以豬肉鬆,拔就不是太拔,但鹹鹹香香的,還要$10七個,不排隊買就真是傻瓜!既然一場來到,又有新鮮出爐,同場加映多了紅棗蛋糕。別看外表硬硬的,咬下甜甜酥酥的亦不錯……錯過了的就是紅棗味囉。拔絲蛋糕確有睇頭。

紅棗蛋糕
拔絲蛋糕確有睇頭。
下午茶
  • 紅棗蛋糕
2018-08-12 353 瀏覽
之前有寫過一次食評話可以一試之後發現佢關門裝修咗幾耐下再開翻門時個購物環境變得衛生好多,至少有個櫃門隔咗一隔不過再營業後唔需要排隊好耐呢點算好事?但是晚上七點左右去都買唔到紅棗蛋糕了so bad..不過最近買過兩次好想講有一點佢點裝修都冇變!就係packing同收錢都係同一個人同一對手!衛生咩?眼不見就話算了,睇住佢找錢時真係...orz一邊手有戴手套,但另一隻手冇,就算佢單手收錢但找錢時佢試過雙手並用....再幫下一位執蛋糕...唉...
之前有寫過一次食評話可以一試
之後發現佢關門裝修咗幾耐下
再開翻門時個購物環境變得衛生好多,至少有個櫃門隔咗一隔
不過再營業後唔需要排隊好耐呢點算好事?
但是晚上七點左右去都買唔到紅棗蛋糕了so bad..
2018-06-13 888 瀏覽
完咗活動之後,因為身處葵興,老婆打電話嚟幫手買啲「拔絲蛋糕」,小弟都喺第一次聽有樣咁嘢。一講拔絲,以為喺咩上海嘢,落到「冠聯餅店」,先知喺源自台灣嘅產物,門口仲好多人排添。晌排隊期間,打量吓間餅店,可以講前鋪後工場,見後面有工作人員不停製作,啲蛋糕不停新鮮出爐。打量個環境時,除拔絲蛋糕,見有唔少特色產品,如紅棗蛋糕、香酥板栗餅、肉鬆小貝、髒髒包、蟹小方、椰子批、榴槤葡撻、黃金手撕麵包、皇家曲奇……等等。不過,見右旁嘅麵包櫃空無一物,落單時順口問問,原來,好多產品喺未推出,純粹擺住出嚟先。講到主打,就一定喺拔絲蛋糕,因為,門口櫃檯面貼有兩張大海報介紹,話喺新鮮雞蛋與優質黃色肉鬆嘅美妙相遇,感覺就當然有啲誇張。但好奇怪,既然喺源自台灣,又喺香港開鋪,但就用晒簡體字,就連店名隔離都有個微信QR碼,「國企」味濃!此刻,只有3款產品:拔絲蛋糕、榴槤葡撻及紅棗蛋糕,拔絲蛋糕唔使多講,點都要試試,而榴槤葡撻剛出爐,當然都要試吓,不過,紅棗蛋糕未出爐,又唔想等,所以,今次就只試咗前兩者,溫提:買滿$30先有盒。榴槤葡撻 $12原意無打算試,皆因最初就唔知佢有定無,晌排隊期間剛遇到有一底新鮮出爐,又無理

拔絲蛋糕、榴槤葡撻
榴槤葡撻 $12

原意無打算試,皆因最初就唔知佢有定無,晌排隊期間剛遇到有一底新鮮出爐,又無理由唔試啫,況且,小弟一向愛食榴槤,$12買個體驗,抵喎。因為「新鮮」關係,又焗得金黃,先搶到唔少印象分。咬一口,酥皮殼好香脆,撻餡好有蛋香,又滑溜,而榴槤味突出得嚟唔會太霸道,恰到好處
榴槤葡撻
榴槤葡撻
拔絲蛋糕 $10 / 7個

無寫錯,真喺10蚊雞有7個,而且,每個唔細,有半隻手掌大細,啲人想要盒,買親都$30,所以,一底出爐,轉眼無晒,又要再等。但可以咁講,買到嘅都保證「新鮮」,故此,即場食番件先,不過,真喺越嚟越多人排,小弟都唔好意思企正門口阻人做生意,行出少少先試真啲。
拔絲蛋糕
其實點解叫「拔絲」,我都喺事後上網翻查先知,就喺當分開兩半時,啲豬肉絲所產生嘅「拔絲」效果。不過,我所試到嘅效果就算唔得太明顯,但件蛋糕本身做得鬆軟而有蛋香,久唔久咬到啲豬肉絲,鹹鹹哋,又有啲絲絲口感,確喺幾唔錯
。再者,10蚊7個,就算普通雞蛋糕都抵爆啦

拔絲蛋糕
咁多人排都唔喺無原因,兩款出品都做得有水準,雖未至嘩嘩聲,但計埋個價,性價比都喺相當高。
10 分鐘 (外賣自取)
2018-05-25 369 瀏覽
昨晚路過先發現居然開咗間新餅店而且好多人排隊工廠區喔咁多人行上前見到係香味四溢的雞蛋糕今晚專門散步去一樣好多人排隊真係排咗好耐不限購但係得一個人入袋真係非常需時這是一個沒耐心就嘗不到的美食排了半小時買了拔絲蛋糕和紅棗蛋糕因為要三十蚊先有個盒本來打算試試榴蓮蛋撻但是前一個人問咗要成十二蚊一個OMG回來試了拔絲蛋糕好像肉鬆蛋糕的味道拔絲在哪裡不知道不過味道搭救紅棗蛋糕就一般值得排隊一試但是不會經常去買
昨晚路過先發現居然開咗間新餅店
不過味道搭救
紅棗蛋糕就一般
值得排隊一試但是不會經常去買
2018-05-17 460 瀏覽
<葵興必食拔絲蛋糕🍰>普通一間蛋糕店大排長龍 見得閒就去排下 點知原來甘鬼好食 😍10 蚊7 件拔絲蛋糕 抵到爆 蛋糕細細件 用全蛋整成 完全唔落水 所以d蛋仲多過麵粉🥚 蛋味香濃 入口軟熟 加上有邪惡既黃金肉鬆🐷 一咬開會見到絲絲分明 . 真係落足料 又夠蛋香又有口感 又帶d肉香 😍 冇得輸 必試😈Score 平均分 <8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#聯冠餅店 葵涌光輝圍45 號嘉寶大廈地鋪~~~~~~~~~~~~
<葵興必食拔絲蛋糕🍰>

10 蚊7 件拔絲蛋糕 抵到爆

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#聯冠餅店
葵涌光輝圍45 號嘉寶大廈地鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-05-17
5 分鐘 (堂食)
2018-05-16 370 瀏覽
低佢開左不到1個月就爆紅,每次行過都聞到好香想買來試下,但係次次見到條人龍都懶得排,今日終於食到啦,辛苦老公排隊買比我食,返來還熱辣辣,口感真係好特別,食落去好香好鬆化,另外還試左佢地果隻核桃酥,鬆化到入口即融,一口氣食左兩個,咁平價錢食到咁新鮮又好味的蛋糕難怪日日都排曬隊,聽老闆講遲下還有幾款產品推出,都有小小期待
2018-05-14
13 分鐘 (堂食)