餐廳: 新源興燒臘茶餐廳
資訊:

2K
2009-09-14 23 瀏覽
14-9-2009沙爹牛癮抑壓多時, 今日終於爆發, lunch 搵間茶記搞掂. 原來想試試結志街尾的舊式茶記, 但出面打風「leh 咁 hea」, 唔爬斜路了, 試試機利文新街呢間吧.先嚟熱奶茶少奶 -- 幾稀,「少奶」做到了, 但飲落茶澀味濃烈, 飲到扁晒嘴. 沙爹牛麵就好少少, 雖然都係一般貨色 -- 牛肉幾新鮮, 無梳打粉痕跡, 食落軟熟又帶點甜味, 不過就完全無沙爹味; 麵係大光麵, 淥得較生, 配上無味湯, 味道一般. 隔嚟位食嗰碗蓄茄湯底通粉吸引好多囉, 莫非我叫錯嘢?阿姐比想像中 nice, 環境就地 mou 又人多擠迫, 食完快閃好了.$25 埋單, 唔飽 (唔好睇個碗咁大, 其實湯多過乜, 食晒成碗麵只 40% 飽!), 唔多滿意, 唯有到糖水鋪「溝貨」吧.題外話... 以前喺金鐘返工, 同事曾經叫過呢度的外賣 tea, 而佢又真係 15 分鐘內由機利文新街送到嚟 office 樓下的, 加上 24 小時營業十分方便, 喺 office 區受歡迎也難怪的.
14-9-2009

少奶多澀熱奶茶
無沙爹味的牛麵
2009-09-14
無沙爹味的牛麵
2009-08-11 35 瀏覽
乘船回到市區已近八點,下午吃過的美食實在太過精彩,晚飯想簡單一點,便走進位於機利文新街的源興茶餐廳,貪其鄰近巴士站,食飽可立即乘車回家。這間廿四小時營業的茶餐廳,共設有兩部平面電視,店內播著 ESPN 的體育節目,方便一眾波友通宵睇波,店外則是無線電視,由於當時正播著食神滔的飲食節目,遂決定在餐廳外的空地用餐。等了一會,先來的是常餐,這個鮮茄湯底豬扒通粉 ($28),豬扒浸在湯內,肉質無可避免地較淋身,但將原個番茄切成兩半,加配合尚算鮮甜的湯底,雖沒同區勝香園做的好,也算是有所交代,合格有餘。 至於另一道蝦醬干炒牛河 ($28) 則空有創意,加入蝦醬炒製時有點重手,味道實在過鹹,油光滿佈河粉上,明顯是鑊氣不足,故效果只是平平。至於跟餐的凍朱古力,因個人口味要了少甜,味道相對較淡,是預計之內的。這間位於中環寫字樓區的茶餐廳十分注重衛生,所有餐具都浸在熱開水中,保証乾淨,絕對值得一讚;而餐廳老闆也相當好傾,一邊看新聞提要,一邊對青少年騎劫的士高談闊論,巷仔頓變「城市論壇」,地道風味十足,找個晚上來這裡吃吃小菜應該是個不錯的主意!

較油膩的蝦醬干炒牛河
鮮紅番茄豬扒通粉
2009-07-28 43 瀏覽
七月廿八日(星期二)是日同老公到上環搵食!行到機利文新街,又試試新食肆吧!\本身想試忠記,不過太熱,不太適合吃粥!於是吃源興吧!選來選去,我最後要了鮮茄牛肉米線加凍檸茶-$30老公要了是日午餐a:蒜汁雞扒司華力腸意粉加凍華田先來飲品,不錯!大大杯!鮮茄牛肉米線,茄湯沒有勝香的濃!也不錯!清清的,感覺健康!沒有味精!牛肉也有牛肉味!不是"那"到稔的那種!米線分量少蒜汁雞扒司華力腸意粉,是用碗盛著的!意粉很粗,可能炷過了!不過比想像中好!蒜汁很香!司華力是半條!怕老公不太飽呢!下次再試試他們的燒味!
七月廿八日(星期二)

是日同老公到上環搵食!
行到機利文新街,又試試新食肆吧!\
本身想試忠記,不過太熱,不太適合吃粥!於是吃源興吧!

選來選去,我最後要了鮮茄牛肉米線加凍檸茶-$30
老公要了是日午餐a:蒜汁雞扒司華力腸意粉加凍華田

先來飲品,不錯!大大杯!

下次再試試他們的燒味!
鮮茄牛肉米線
蒜汁雞扒司華力腸意粉
2009-07-28
鮮茄牛肉米線
蒜汁雞扒司華力腸意粉
2008-12-08 20 瀏覽
午餐不飽,便到此飲下午茶,叫了個咖喱角下午茶餐,咖喱角新鮮熱辣炸出,夠香夠脆,不過都幾油.薯條是早已炸好的,只得暖意,不夠熱!同事左選,右選下午茶餐,全部都是煎炸食物,惟有選了唯一一個的熱狗下午茶餐,怎知食了少許就放棄,說麵包不夠新鮮,早知食其它食物便不用浪費!兩個人埋單$36,在中環來說是便宜.
午餐不飽,便到此飲下午茶,叫了個咖喱角下午茶餐,
咖喱角新鮮熱辣炸出,夠香夠脆,不過都幾油.
薯條是早已炸好的,只得暖意,不夠熱!
同事左選,右選下午茶餐,全部都是煎炸食物,
惟有選了唯一一個的熱狗下午茶餐,怎知食了少許就放棄,
說麵包不夠新鮮,早知食其它食物便不用浪費!
兩個人埋單$36,在中環來說是便宜.
2008-06-06 22 瀏覽
這裡晚上賣小菜,中午賣碟頭飯及ABC餐,早上就有出爐麵包、粥及炒麵,所以由日到夜都車水馬龍的,很是旺場,充分顯示出港人應變力十足的生命力。但見這裡的出爐麵包幾吸引,找個早上來試。 很多人在門外等外賣,要坐進堂內,也不難找位置。要了個叉燒餐包,熱烘烘的,外邊脆,內裡的麵包較「立口」,叉燒餡是醬比肉多,也甚濃味;又要多碟齋腸,很彈牙,但毫不滑溜,其實不吃也會知,在這等地方,怎會有即拉腸粉?多也是交來的,下足麻醬、辣醬及甜醬,也不錯。加杯熱咖啡,埋單22蚊,已吃得飽一飽。有一點要特別提提的,這裡環境很一般,衛生情況亦然,坐得入來要預左的了。

加杯熱咖啡,埋單22蚊,已吃得飽一飽。

叉包出爐,當然不錯
腸粉是交來貨,一般
茶檔咖啡
$22 (早餐)
叉包出爐,當然不錯
2008-02-08 23 瀏覽
怎樣吃羊腩窩才最滋味?我覺得就如是夜:北風呼呼的吹,在路邊吃著滾燙的羊腩窩,再加幾支大啤,人生一樂也。又開夜,要等人交功課至可以繼續下去,就拉了同事去吃點宵夜。適逢翻北風,氣溫徘徊在十一度左右,記得這裡早上賣腸仔蛋早餐,下午賣ABC餐碟頭飯,而晚上好像也有醉雞窩及羊腩窩的,就二人來試試。可能也因為天氣凍,室內坐滿,唯有坐在室外,不過有爐火相伴,也是坐到出面才有風味一點吧!要了個細的羊腩窩,兩碗白飯。先來一支大啤,靚姐姐說是日匯泉啤十蚊一支,也不理什麼泉,就來兩支。雪在冰桶,夠冰凍,沒有什麼啤酒味,不過可幸兩杯下肚,也有和暖感,寫意。細的羊腩窩份量也不少的,看來二人甚至三人也夠吃,用氣體爐燒著的,很快就滾燙冒煙了。羊腩是連皮的,用南乳醬炆過才拿出來的,都幾夠味,而肉質不算很腍,但不韌而幾有咬口。夾起熱辣的羊腩件,冒著燙熟咀巴的危險,呼嚕呼嚕的吃來,很有風味。除了羊腩,還有不少的腐竹、馬蹄及冬菇在內的,這些配料吸滿了醬汁,也很美味。二人吃一窩,相當飽足,亦暖在心頭。坐在路邊,環境當然很一般,這個要有心理準備。連白飯兩碗及大啤兩支,埋單一百有找,經濟抵食。
怎樣吃羊腩窩才最滋味?

坐在路邊,環境當然很一般,這個要有心理準備。

連白飯兩碗及大啤兩支,埋單一百有找,經濟抵食。
好少入源興午餐, 這裡坐得不舒服, 一般燒臘茶餐廳業式.食物上得快, 選擇亦多. 而且24小時服務, OT完, 基本上別無他選. 星期六放工, 有時兩點開始的下午茶餐, 幾抵食
好少入源興午餐, 這裡坐得不舒服, 一般燒臘茶餐廳業式.

星期六放工, 有時兩點開始的下午茶餐, 幾抵食
(非會員)
2005-11-10 52 瀏覽
廚房出單亂黎, 你可能叫個公仔麵等45分鍾, 有次仲谷氣, 叫涼瓜牛肉飯等左半粒鐘, 問佢竟然話未有單要等齊2碟先炒!! 真係火都黎埋﹐以後全中環食店無晒位都唔會再入去. 早幾日行過見到個亞嬸同個細路屙尿, 射正門口等候洗既杯碟, 佢地竟然若無其事!!!!!!!!!其實呢間野早期唔錯, 早餐做得幾好, 今日搞成咁睇怕遲早玩完。

2005-10-13 35 瀏覽
13-10-2005為何這裏的食評咁差呢? 可能大家叫的食物不同吧! 通常我們會叫炸雞翼、燒賣同一碟炒粉/麵之類。隔了很久才來一次,為的是很想念燒賣與雞翼的美味,可惜發覺雞翼已經今非昔比了,希望燒賣不會是同樣吧!今次見到有新出品,以我的一貫作風一定會叫來試試的,我們叫了蒜椒香辣炒魚麵($45),聽到魚麵這個字都幾吸引,但頗貴,不算大碟一個人也可吃掉。我估可能魚麵較貴,所以材料比麵多很多,初初還以為係青椒肉絲原來是叉燒、冬菇絲與火腿絲加埋黑椒去炒﹐唔會太辣﹐不會話太油喎! 而材料好似星洲料,魚麵唔錯幼細,有少少魚味﹐可能有黑椒食不到太濃的魚味! 這款幾有新鮮感。
13-10-2005

2005-07-06 50 瀏覽
兩個星期前來食過﹐話以後都唔會再來﹐言由在耳﹐上星期一個人兜落上環﹐本想求其搵間餐廳吃個午飯﹐但結果間間餐廳﹐包括金華和港式茶餐廳﹐都人頭擁擁﹐行過來發覺有位﹐便坐底繼續食我的切雞米粉加凍奶茶。我可以話﹐燒臘一次差過一次﹐雞肉好“骸”﹐份量又少﹐所以見到叫的人不多﹐多數人叫蒸魚飯、雙丸麵等等﹐凍飲就非常大杯﹐一定飲唔晒。坐的地方非常迫夾﹐檯係超細碼﹐裝修後光猛左﹐但座位同食物都差左好多。

2005-06-21 39 瀏覽
以前都幾常幫襯﹐現在放眼世界﹐發覺好吃的地方到處都是。那天忽然想起﹐再專程過來﹐發覺原來裝修了﹐光猛了﹐同時價錢亦加了。沒有細心留意餐牌有沒有改變﹐只隨便地叫我慣常叫的燒肉切雞瀨粉﹐加凍奶茶。看上去好像沒有改變﹐但吃落便知一切已經唔同晒﹗係冇可能再好似以前那樣﹐咁我唯有講聲bye-bye ﹗

2004-03-23 32 瀏覽
哈哈我都係今日先知道呢個Term. 同個朋友仔去茶記開飯,佢又係要"茶走"~ 我問佢點解..佢解唔到...
2004-03-23 31 瀏覽
本地茶檔買外賣奶茶咖啡多數會落埋糖,如果唔想佢落糖可以叫「奶茶全走」,「茶走」一向都係落鍊奶咁解。有時都會在這裡買粥及炒麵做早餐的,個人覺得炒麵還不算太多油,幾乾身夠味的。
(非會員)
2004-03-23 52 瀏覽
有次食咗件三文治, 攪到肚痛!d三文治,炒粉麵又多油!奶茶最唔掂,外賣同你加埋奶,甜到嘔!走甜仲衰, 加練奶比你!
有次食咗件三文治, 攪到肚痛!
2003-04-08 35 瀏覽
有時朝早經過都會買這裡的粥及炒麵做早餐,呢度勝在夠快手,趕時間就最適合不過,炒麵都叫做幾好食,加杯茶走就係豐富的早餐。