餐廳: 新源興燒臘茶餐廳
資訊:

2019-12-21 1294 瀏覽
環境:店內有約20位,如果想有風味啲坐店外約有10張枱。服務:店員不多 感覺有點忙,態度中上都算熱心。性價比:相對中環半夜算平價。衛生:環境一般,食物有部份菜洗乾淨。食物質素:如果多人會等耐小小,先講羊腩煲,足料(支竹,馬碲,羊腩十幾舊)偏瘦,可自行加碼打邊爐料,例如加響聆。豉椒鵝腸正,野味,夠火喉。炸大腸就一般(個人喜好),夠熱。椒鹽九肚魚,賣相一般,,椒鹽味不夠,份量偏小。星洲炒米,用料有叉燒,火腿,大蝦,炒蛋,辣度適中,乾身,有火喉。
環境:店內有約20位,如果想有風味啲坐店外約有10張枱。
服務:店員不多 感覺有點忙,態度中上都算熱心。
性價比:相對中環半夜算平價。
衛生:環境一般,食物有部份菜洗乾淨。
  • 羊腩
2019-07-19 1552 瀏覽
位於中環的這間茶餐廳, 24小時營業, 外賣不加錢,已經幫襯過很多次,味道唔錯而且價錢平。牛腩米粉 $27 + 蘿蔔 $7 牛腩肥瘦適中,帶有筋,肉,油花,口感和味道都幾好,只係未去到入口溶化嘅神級效果,哈哈!牛腩份量都算幾多,一碗大約有8嚿左右。蘿蔔水份多熱量低(大約6舊左右),飽肚又清熱氣,可以中和牛腩的肥膩感。 蘿蔔爽口冇渣,但不清甜和入味。整體來說,以這個價錢$34,都算唔錯的,值得推介,會繼續幫襯。

牛腩米粉 $27 + 蘿蔔 $7
蘿蔔牛腩米粉

外賣送餐
蘿蔔牛腩米粉
2019-06-01 1106 瀏覽
同事LAST DAY 一定要去食呢個開足24小時既店,呢家自己寫號碼叫菜,多人食既話就唔驚叫錯,宵夜一樣甘多人,但係上菜時間都快呀!。2年前燒味佬走左佬,到呢家都係未有人斬燒味。但佢的小菜都系一流既!!
宵夜一樣甘多人,但係上菜時間都快呀!。
2年前燒味佬走左佬,到呢家都係未有人斬燒味。
但佢的小菜都系一流既!!
2019-05-20
$100 (宵夜)
  • 豉椒炒蜆
  • 西檸雞
2019-04-08 1255 瀏覽
今時今日仲有餐廳可以系中環區 屹立不倒收您三幾十蚊既下午茶 佢系我暫時認為最有良心地道平民美食,仲有佢鋪頭有d可愛手繪公仔,令人格外開心🥳 尼到餐牌都係人手寫畫埋公仔好有心機《雞翼沙拉》$32今日黎點左兩個下午茶先講講個雞翼 食得出 脆口無油益味應該系keep住換油出面好多死鹹味同埋肉好梅 沙津系爽脆系夠凍 《婆仔麵》$35連飲品另外再叫左個婆仔麵尼個婆仔麵好似車仔麵自己揀料佢最正系原來有燒味可以加不過無叫到😆😆米粉就正正常常牛腩都紋得幾淋不過而家好多店都唔加了蔥佢有落蔥都幾足料其實我真系懷疑緊佢有無錢賺haha中環閒閒地都食野一百蚊以上呢間行開中環想醫下肚仔 值得來一來PS: 路過架渣 都比到驚喜我 拍手掌✋🏻

尼到餐牌都係人手寫畫埋公仔好有心機

中環閒閒地都食野一百蚊以上
呢間行開中環想醫下肚仔 值得來一來
PS: 路過架渣 都比到驚喜我 拍手掌✋🏻
2019-03-06 999 瀏覽
喺尖沙咀倒數完 揾宵夜食諗住避開尖沙咀人群 去咗中環揾食🤓夜媽媽唔多餐廳有開經過見到間茶記 門口坐滿成條街 有位即坐低!坐室外凍冰冰 嗌返個羊腩煲最啱🤩幾大煲同足料 好多羊腩 又有枝竹🤓羊腩好夠味 送埋碟白菜俾你碌不過凍冰冰食熱辣辣嘅實好食😂兩個人share啱啱好不過見食小菜嘅食評負評多多唔係呢啲時間得佢開 應該都唔會再嚟食了🤪同埋倒數完人多 店員都睇唔晒咁多枱落單上菜要等等 個飯又再提先記得上個煲質素唔算太差都算係咁😂
喺尖沙咀倒數完 揾宵夜食
諗住避開尖沙咀人群 去咗中環揾食🤓
夜媽媽唔多餐廳有開
經過見到間茶記 門口坐滿成條街 有位即坐低!
坐室外凍冰冰 嗌返個羊腩煲最啱🤩

個煲質素唔算太差都算係咁😂
2019-01-01
宵夜
滋補羊腩煲
咁啱嚟呢邊做野,lunch時間唔多,行過呢間就入去。叫左個豆腐火腩飯,多汁少飯,同凍檸茶少冰。其實呢度都多選擇,不過趕時間就唔諗咁多。等果陣睇下食評,當堂嚇一嚇,有人話等勁耐,又有人話服務勁差,最慘仲要難食。不過有啲其實都幾年前,唯有希望自己冇事啦。我幾中意用凍檸茶少冰睇下店員有冇留心聽我講野,因為通常啲人都會以為女仔實要少甜/少冰少甜,好彩呢度合格,杯野真係少冰,而甜度係正常嘅。到個飯嚟,都係10分鐘內,正常時間。唔算太少飯,不過啲汁都夠,又唔會超杰。火腩幾乎件件有皮,啲肉半肥瘦得黎,瘦肉唔會乾到咬唔到,以茶記嚟講算幾好,可能冇期望反而覺得仲好食掛。

2018-08-28 1464 瀏覽
呢間都係我第一間令到我忍唔住畀差評佢嘅舖頭!分享下我經歷話說今日超級之大雨所以就近近哋買個燒味外賣食下叫咗個四寶瀨粉外賣自取一拎到個外賣見到我都知道奶嘢了然後我叫個店員畀個豉油我就話你嗌飯先有豉油嗰和, 夠味㗎喇!咁好啦我要個蔥油點雞又話入面會有咖啦! 留意態度唔好勁差的返到去一打開冇蔥油…重要啲燒肉浸到淋曬…勁難食…真係超級非常之中伏下次都係唔好貪快方便行多幾步去返一樂燒味… 或者食大家樂都冇咁嬲…………………
呢間都係我第一間令到我忍唔住畀差評佢嘅舖頭!分享下我經歷

話說今日超級之大雨

所以就近近哋買個燒味外賣食下
叫咗個四寶瀨粉外賣自取
一拎到個外賣見到我都知道奶嘢了

然後我叫個店員畀個豉油我
就話你嗌飯先有豉油嗰和, 夠味㗎喇!
咁好啦我要個蔥油點雞
又話入面會有咖啦! 留意態度唔好勁差的

…………………
2018-08-28
5 分鐘 (外賣自取)
2018-07-12 1151 瀏覽
今晚7:30已肚餓,因為有事要做,晚上8:45到,諗住大排擋,菜應該五至十分鐘到掛叫了咸魚煎蓮藕餅,沙茶牛肉炒芥蘭等到9:00,旁邊枱遲過我到的都唻左二餸仲要餓住肚望住隔離食😑追單個時阿姐話2分鐘個蓮藕餅會出,Ok,咪等囉。結果,9:05唻得碟牛肉芥蘭..芥蘭同牛無一齊炒過,菜無調味,就似白烚芥蘭放上下午茶個種沙爺牛🙄等到9:15蓮藕餅都唔唻,直接取消算數,費時失望多次9:20碟蓮藕餅終於出唻(整成半個鐘😪)

叫了咸魚煎蓮藕餅,沙茶牛肉炒芥蘭

等到9:00,旁邊枱遲過我到的都唻左二餸
仲要餓住肚望住隔離食😑

追單個時阿姐話2分鐘個蓮藕餅會出,Ok,咪等囉。

等到9:15蓮藕餅都唔唻,直接取消算數,費時失望多次

9:20碟蓮藕餅終於出唻(整成半個鐘😪)

沙茶牛肉炒芥蘭
  • 沒有推薦
2018-07-02 858 瀏覽
黃昏來了中環探班,㨂了這間茶記食dinner,這裏晚上很有大排擋feel我們點了三個小菜,炸baby 鴿很鬆脆,啫啫芥蘭煲落了蝦醬超惹味,白菜豆腐魚頭湯香濃,餸菜很適合送飯
2018-07-02
2018-06-05 764 瀏覽
來過好幾次啦,每次返中環都差唔多要來呢間中環中心旁邊嘅茶記食嘢。今次係晚上七點幾,都唔係好肚餓,咁就嗌咗鮮茄牛肉蛋飯來食。出品都幾好嘅,番茄都酸酸d,紅色的湯汁好濃,牛肉亦都好有嚼勁好彈牙,都算係食過之中最佳嘅茄牛飯!
鮮茄牛肉蛋飯
鮮茄牛肉蛋飯
2017-08-17 2976 瀏覽
雖然公司係附近,但次次都係去隔離果間食粥,依度一次都未去過.依間舖頭伙記得幾老實,我點咗個梅菜扣肉飯,話要跟湯.佢話唔記得開爐,所以湯唔熱架喎,使唔使轉飲品.因為天氣熱,湯涼少少都無所謂啦,我咪照要湯囉.湯送到既時候我都預佢係涼甚至係凍既,點知完全無問題喎.同我係出面飲既一樣吖,唔係熱到大滾咁解啫. 好彩無轉飲品,菜乾湯有淡淡菜乾香味,微酸,但我覺得對菜乾湯嚟講係正常既.可能因為肉少,湯唔夠甜.梅菜扣肉飯到喇,先唔講肉,終於午飯時間食到唔係黐埋一舊舊既飯,原來粒粒分明唔係必然,但係好多地方都做唔到.梅菜吸晒汁既味道,好滋味.扣肉好蝦人整,肉既部份好易煮得過乾.其實舊肉一夾上手已經知道乾乾地,但係離柴皮仲有好遠,已經算係中上.我食過太多扣肉都係肉既部份乾到柴皮.食扣肉一定預咗好肥膩,依份扣肉有差唔多一半都係肥膏,油份好多,索晒啲汁.中意食梅菜扣肉既人應該會非常中意.
菜乾湯
梅菜扣肉飯
2017-07-21
梅菜扣肉飯
2017-07-18 1670 瀏覽
中環翻工四圍行過見到呢間幾大既茶記,試下嗌過外賣試試水溫。(其實係見到今日既lunch a係枝竹火腩飯)外賣落單,5分鐘就已經有啦枝竹火腩飯($43)點解會介紹呢個火腩飯呢,我去親茶記都一定係食火腩飯既,以呢個雖然唔係話最好食,但係我覺得有心去做,首先唔講外賣會比少d餸(個人心理上覺得)同埋當然無係現場食咁原汁原味啦。逐樣講 :枝竹 爽 有口感,唔會有陣怪味冬菇 唔係冷凍左又死死實實無味道既冬茹,因為好多地方會比呢d你。佢係新鮮似炆左,咬落仲有汁有冬菇香,呢個真係難得!重點當然係火腩啦,無一般食到咁咸,口味岩岩好,唔會食完想飲野,火腩既份量就少左d,不過外賣就由佢啦。汁,適中,同食開既一樣無太大特別總括,細節決定勝敗,雖然我只係嗌左一碟小小既火腩飯,唔可以話全部野都好食,但係呢間茶記比到我既係感覺係一間 良心茶記

外賣落單,5分鐘就已經有啦
枝竹火腩飯($43)

逐樣講 :
枝竹 爽 有口感,唔會有陣怪味
汁,適中,同食開既一樣無太大特別

2017-07-18
5 分鐘 (外賣自取)
2017-07-10 580 瀏覽
明知晚上要去打邊爐,中午梗係要食清啲啦.塵世間最清淡,最下火嘅莫過於皮蛋瘦肉粥.喺呢間食過幾次飯,貪佢喺正街頭夠就腳,今次就試下佢嘅粥啦.首先呢度係最舊式嘅設計,唔會有卡位,人多嘅時候要預咗同隔離坐得好親密.但係逼還逼,呢度從來都唔使等位.可能因為人手不足,坐低到點餐用咗幾分鐘,點完粥又過咗好耐先至上枱.粥唔係應該就咁不出嚟嘅咩.粥唔綿,味道好淡,而且感覺上粥同埋水好似分開左咁,好奇怪.皮蛋本身細隻,切左粒之後顯得更細粒,但係其實分量唔少.但係有少少澀味,少少喇喉.瘦肉當然係切粒既,好懷念以前有成舊瘦肉係粥裏面既真-皮蛋瘦肉粥.聽講瘦肉切粒係為咗更易出味,但點解碗瘦肉粥都係冇乜味既.唔緊要,淡粥,肉粒,澀皮蛋,一切都係為咗下火.呢度仲有個特色,夥記出菜似乎唔會睇枱號,好多時都會大聲問"邊個要A?邊個要凍啡?切雞邊個既?"就算2分鉝前落完單都係咁. 順帶一提,依度食粥超平.上環區近大街既舖頭,一碗粥只係$18.
皮蛋瘦肉粥

2017-06-14
2017-05-17 1262 瀏覽
中理係個好特別既地方, 新式的食品, 舊式既食品, 都有齊晒. 而豬仔一向都追求舊式的店鋪, 唔單止佢地既食物夠正宗, 同埋佢地獨有既招呼方式都好值得香港人愐懷既豬仔果日咁岩行過橫行, 眼見店鋪貼滿名人既合照, 相信餐廳吸引唔少嘴饞既食客豬仔一於試一試, 入到去發現燒味係佢地的拿手食品可惜豬仔今日食唔落啦叫左個公司三文治(HKD$25) 價錢相當市民價豬仔本以為會將貨就價, 無什麼餡料.仲唔到餡料十足, 而且不馬虎, 午餐肉2面都煎香, 香脆! 火腿也略略煎香, 而且蛋跟菜的份量不少👏👏👏!最重要的是豬仔一向對牛油都一般, 而呢到既牛油咸香十足, 加上麵包烘香脆度十足, 互相的作用美味十足豬仔推介

豬仔一於試一試, 入到去發現燒味係佢地的拿手食品
可惜豬仔今日食唔落啦
叫左個公司三文治(HKD$25) 價錢相當市民價
豬仔本以為會將貨就價, 無什麼餡料.
豬仔推介
公司三文治
公司三文治
2016-12-05 2215 瀏覽
價錢完全專登亂寫,絕對有心扼人錢,講比佢地聽完全意料之內無反應,大家小心!  記得對單!環境欠佳,成地甲甴。1:乳鴿熱的但林。2: 海味什菜煲8成是粉絲,好恐怖原本甘既價錢食呢啲質數係正常,但亂寫價錢就唔正常。
1:乳鴿熱的但林。
2: 海味什菜煲8成是粉絲,好恐怖

原本甘既價錢食呢啲質數係正常,但亂寫價錢就唔正常。