2021-12-17 309 瀏覽
好耐都冇約堆朋友出嚟食飯~~即刻就諗起友人推介過嘅打冷💛雖然冇影到店舖環境,但係入面大致係10張圓枱左右,又唔會同隔離枱太近🌝同埋入面個姐姐都好好!本身我哋係坐喺餐廳中間嘅位置,然後近牆嗰邊有一台走咗之後,佢就即刻叫我哋快啲坐過去嗰到坐得舒服啲👍🏻呢個位覺得好貼心好照顧人感受😆😆好啦終於嗌嘢食打頭陣嘅有 避風塘蜆$88推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️佢個精粹就係滿滿嘅油蒜🧄十分之香脆,撈飯一流😍😍啲蜆都好新鮮,冇沙👍🏻食打冷梗係要叫返個菜🥬腐乳唐生菜🥬$52推介指數:⭐️⭐️⭐️個人好鍾意食煮到好軟嘅菜,呢個好啱胃口但腐乳個味唔夠出,可以再多啲🤌🏻椒鹽九肚魚❤️❤️$108推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個勁好食,外層唔太油又夠脆口配埋個醋個味啱啱好好食到有少少想自己食唒成碟嘅衝動🤫最後嚟個 魚香茄子煲🍆$78推介指數:⭐️⭐️⭐️個味比較淡口,個汁同個咸字唔會有關係🤣🤣鍾意重口味嘅我就未必會再嗌埋單$400左右💰3個人嗌咗5碗飯先夠送飯🤣,好飽👍🏻對呢間餐廳印象幾好🤙🏻會再嚟食!
好耐都冇約堆朋友出嚟食飯~~
即刻就諗起友人推介過嘅打冷💛

同埋入面個姐姐都好好!
呢個位覺得好貼心好照顧人感受😆😆

好啦終於嗌嘢食
打頭陣嘅有 避風塘蜆$88
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
佢個精粹就係滿滿嘅油蒜🧄十分之香脆,撈飯一流😍😍
啲蜆都好新鮮,冇沙👍🏻
避風塘蜆

食打冷梗係要叫返個菜🥬
腐乳唐生菜🥬$52
推介指數:⭐️⭐️⭐️
個人好鍾意食煮到好軟嘅菜,呢個好啱胃口
但腐乳個味唔夠出,可以再多啲🤌🏻
腐乳唐生菜

椒鹽九肚魚❤️❤️$108
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個勁好食,外層唔太油又夠脆口
配埋個醋個味啱啱好
好食到有少少想自己食唒成碟嘅衝動🤫
椒鹽九肚魚

最後嚟個 魚香茄子煲🍆$78
推介指數:⭐️⭐️⭐️
個味比較淡口,個汁同個咸字唔會有關係🤣🤣
鍾意重口味嘅我就未必會再嗌
魚香茄子煲

埋單$400左右💰
3個人嗌咗5碗飯先夠送飯🤣,好飽👍🏻
對呢間餐廳印象幾好🤙🏻會再嚟食!
2021-12-14
避風塘蜆
椒鹽九肚魚
  • 避風塘炒蜆
2021-11-01 299 瀏覽
好味打冷💛地下舖面唔大,不過隔離仲有條樓梯上舖。老闆同埋後生靚仔哥哥都勁nice,見我出面等人叫我入去坐住等。豉油王鵝腸 - 朋友話係新鮮鵝腸黎,我就唔識分,不過爽口無異味,好味滷水鵝片 - 下面有幾嚿滷水豆腐,鵝片入味,唔會太厚太柴,仲有啲花生,花生已滷左,忍唔住食下食下又一粒椒鹽鮮魷 - 炸到外脆內軟,乾身唔油掛住食,後面黎個啲都無影相🙈蠔餅 - 好多蠔,足料。不過太油,個底浸曬油令個蠔餅油淋淋,唯有撩啲蠔仔出嚟食,有啲可借,唔知係咪未鯨乾油就上碟蠔粥 (細)- 三個人,每人分到一碗多啲。同蠔餅一樣咁足料,好好味,唔夠食下次想食打冷會再嚟
好味打冷💛

豉油皇鵝腸

滷水鵝片

椒鹽鮮魷

椒鹽鮮魷 - 炸到外脆內軟,乾身唔油

掛住食,後面黎個啲都無影相🙈

下次想食打冷會再嚟
豉油皇鵝腸
滷水鵝片
椒鹽鮮魷
2021-10-19 211 瀏覽
-@<*\+!=興起想打冷 搵到呢間係mk既新泉發星期一去都要留位先有好位坐我地第一次去唔知 就坐左收銀隔離近距離睇住師傅整滷水又幾過癮環境就舊式打冷舖 另有樓上舖~今次食左- 韭菜豬紅$50豬紅份量都多 入味豬紅同吸汁韭菜 豬紅口感偏散 一夾就碎開一半 冇個種少少un既口感 性價比計落係可以一試- 滷水拼盤$108有墨魚片 鵝腸 生腸 鴨腎 豬耳 大腸 紅腸 滷五花腩 應有盡有~ 仲有芽菜豆卜墊底 十項鐵人咁勁揪 全部表現都水準以上💁🏻‍♀️- 滷水鵝片$128一碟有十幾片 有豆腐同花生墊底 滷得入味 口感係間中做運動既鵝 唔會太油 有咬感😇- 蠔仔粥 (細) $48好多粒飽滿蠔細佬🤩 有菜甫小粒同芹菜碎 偏稀既潮州粥~ 味道鮮甜香😋 3人食一人一碗- 蝦醬鮮魷炒通菜 $88鮮魷少驚艷🤫唔會擦子膠咁又唔會太淋 一碟都有大約十舊 菜份量正常 偏油🥸- 椒鹽九肚魚 $108九肚魚係入口就化開既口感 略嫌炸皮偏厚身 推薦鍾意香口炸物朋友🤠- 炸大腸 $88呢個都係推薦之作 唔同其他打冷 大腸偏原色 打直切條狀 上面有啲椒鹽 菠蘿墊底 點甜酸醬食 大腸入面冇多餘油脂 香口得黎有適當既豬
-@<[MK囝囡忘了愛蔴甩打冷黃店推芥]*\+!=
興起想打冷 搵到呢間係mk既新泉發
星期一去都要留位先有好位坐
我地第一次去唔知 就坐左收銀隔離
近距離睇住師傅整滷水又幾過癮
環境就舊式打冷舖 另有樓上舖~
今次食左
- 蠔仔粥 (細) $48
- 蝦醬鮮魷炒通菜 $88
- 椒鹽九肚魚 $108
- 炸大腸 $88
呢個都係推薦之作 唔同其他打冷 大腸偏原色 打直切條狀 上面有啲椒鹽 菠蘿墊底 點甜酸醬食 大腸入面冇多餘油脂 香口得黎有適當既豬油香 食得多都唔膩 配啤酒一流!
- 咕嚕雞球 $88
食到最後想叫個餸配少少飯做總結 雞球都係港式炸野既炸皮 肉偏軟熟 咕嚕汁甜酸度同份量岩岩好 冇岀現食兩舊就開始膩既情況~~
有關好耐冇見嘅朋友,喺外國返嚟,見佢哋咁耐冇食過香港嘢食,第一時間梗係去食潮州打冷啦。有良心嘅打冷舖原來都唔少,有一間仲要係正旺角咁就腳,就試吓佢啦。一嚟就嗌左炸嘢炒粉麵滷水潮洲粥,全部都勁正!椒鹽鮮魷大大大愛,食曬叫多咗第二碟!掓鹽嘢真係冇得輸,冇燶味冇粉味🔥炒麵線好大碟勁有鑊氣先六十幾蚊抵食😍魚雲粥啲料豐富到,我淨係吮骨都吮咗半粒鐘🤣鍾意食魚嘅朋友一定要嗌呢個,又有鮮粥食,又有魚食😎唔食魚嘅都大把其他粥揀滷水拼盤有七八樣野左右,基本上我哋掛住吹水都冇留意食咗咩,見識少好多嘢都up唔出名,偏向係爽口,滷水夠入味凍食都足味,配啤酒一流🌻

一嚟就嗌左炸嘢炒粉麵滷水潮洲粥,全部都勁正!
炒麵線好大碟勁有鑊氣先六十幾蚊抵食😍
2021-10-02 158 瀏覽
一直都幾鍾意食打冷,但中菜嘅黃店唔多👀咁啱呢次朋友聚會想食,所以就random係wolipay度搵到呢間打冷🧐就咁望餐廳好似好細,但其實佢樓上仲有一層,所以一班人去食都ok~雖然坐樓上,但呢度嘅侍應都會成日上黎睇有冇嘢需要。仲要好friendly,會同我地講笑~~~🌮汕頭蠔餅 ($75) 🪄6.7/10份量唔算多,但味道 & 炸粉同蠔肉比例都算ok🐟鹽焗烏頭🪄6.7/10肉質幾嫩滑,但差少少肉汁一定要點醬,唔係就會有腥味,不過佢黃色個醬都幾鹹,千祈唔好點太多😀🔆酥炸大腸($88) 🪄6.8/10同平時見到嘅樣有少少分別雖然顏色唔多開胃,不過味道係唔錯嘅,脆口冇騷味🤣🐷沙拉骨($88)🪄3/10呢個唔多掂…佢嘅煮法同我想象中有啲分別lol平時排骨係會炸過再淋汁,但呢度好似就咁煎兩下就上檯😐同埋佢呢度係用千島醬,唔係平時食開個隻沙律醬,同沙拉骨唔係好夾而且佢落醬太重手食落好滯🥴👅正常味道椒鹽鮮魷($128)椒鹽九肚魚($108)豉椒炒大蜆($88)啫啫通菜煲($78)~~~⭐️回頭指數🌕🌗🌑🌑🌑整體食物質素真係麻麻地撇除佢係黃店呢個因素,我應該唔會食第二次😂
一直都幾鍾意食打冷,但中菜嘅黃店唔多👀

~~~

🌮汕頭蠔餅 ($75) 🪄6.7/10
份量唔算多,但味道 & 炸粉同蠔肉比例都算ok

🐟鹽焗烏頭🪄6.7/10
肉質幾嫩滑,但差少少肉汁

🔆酥炸大腸($88) 🪄6.8/10
同平時見到嘅樣有少少分別
雖然顏色唔多開胃,不過味道係唔錯嘅,脆口冇騷味🤣

🐷沙拉骨($88)🪄3/10
呢個唔多掂…佢嘅煮法同我想象中有啲分別lol
平時排骨係會炸過再淋汁,但呢度好似就咁煎兩下就上檯😐
而且佢落醬太重手食落好滯🥴

👅正常味道
椒鹽鮮魷($128)
椒鹽九肚魚($108)
豉椒炒大蜆($88)
啫啫通菜煲($78)

~~~

⭐️回頭指數🌕🌗🌑🌑🌑
整體食物質素真係麻麻地
撇除佢係黃店呢個因素,我應該唔會食第二次😂
2021-09-26 86 瀏覽
一轉眼多年沒光顧了那些年暢泳後必食之潮式小店質素還保持着蜆仔肉 美味 配飯一流鹵水鵝掌 好入味椒鹽9肚魚 炸粉多了點 還好味道不錯多年老店 還保持着水準 難得 難得懷念那些青蔥歲月哈哈
一轉眼多年沒光顧了

懷念那些青蔥歲月
哈哈
2021-09-25
2020-12-29 1261 瀏覽
繼續限聚令👭 所以今次係二人晚餐跟最愛的家人一起食食食今晚所有食物都係香口野二人份量啱啱好, 大家都托住個肚離開👍👍首先鵝片肥廋均勻入口啖啖肉跟住外脆內軟入口溶咗的椒鹽九肚魚仲有由頭到尾都可以吞曬落肚嘅🦐茄汁蝦再嚟年年有餘嘅涼瓜炆🐟倉魚
繼續限聚令👭 所以今次係二人晚餐
跟最愛的家人一起食食食

今晚所有食物都係香口野

二人份量啱啱好, 大家都托住個肚離開👍👍

首先鵝片肥廋均勻入口啖啖肉

跟住外脆內軟入口溶咗的椒鹽九肚魚

仲有由頭到尾都可以吞曬落肚嘅🦐茄汁蝦

再嚟年年有餘嘅涼瓜炆🐟倉魚

2020-12-04
2020-01-20 1297 瀏覽
今日收工後想食晚餐,平時食開的潮州店在太子偏遠就在附近找,看到有間小店就過去看看,沒想到十點多都滿座,最後坐下叫了三款小菜再加一個粥三百多元都幾抵食,首先有幾桌都叫了的三色蛋豆苗,豆苗勁多而不太咸,十分足料又好味。鹵水大併盤,每款都有少少,咸味剛好但不夠熱。鹵水鵝例牌,鵝件多又多肉,肉又嫩有驚喜,另一有驚喜的是蠔仔粥,約四小碗,好鮮甜而蠔仔十分大隻。這裡仲有多好多不同的潮州菜都十分吸引,下次會再來吃其他菜式。
2019-07-23 1241 瀏覽
新泉發潮州飯店今日到食打冷野,吾知大家又鐘吾鐘意呢 ?我地等左10分鐘就有位啦,食得多西餐好濟要食下大排擋😋😋韭菜豬紅豬紅好大舊,好入味,如果再辣少少會更惹味,略嫌底層太多油,令韭菜都好油,不過都幾好味,韭菜都好嫩一啲都無渣,一舊又一舊俾我地清晒。蠔仔粥好大碟呀,我地2個人都食吾晒,可能3個人會適合小小,但蠔仔份量都好足, 有啲芫茜茜芹碎係入面,更為香口。滷水拼盤好多種類,滷得好入味,內臟都洗得好乾淨,一啲味都無,而且好爽口,收工同同事過黎抖傾下計😛地址:新泉發潮州飯店 (旺角)旺角上海街498號地舖
新泉發潮州飯店
今日到食打冷野,吾知大家又鐘吾鐘意呢 ?
我地等左10分鐘就有位啦,食得多西餐好濟要食下大排擋😋😋

韭菜豬紅

蠔仔粥

滷水拼盤

地址:新泉發潮州飯店 (旺角)
旺角上海街498號地舖
2019-07-18
2019-06-01 1044 瀏覽
開心gathering 想食打冷搵到呢間正野真心好正一入到去個waiter哥哥已經好吸睛好靚仔然後佢嘅sell野技巧又主動又積極真係好funny!!!! ⬇️由於太肚餓我地未齊人就叫左個蠔仔粥,真係好足料好鮮好好味⬇️揀左好耐點都要叫番條凍烏頭食嘅!d魚肉好滑,整得岩岩好,一d都唔「鞋」口⬇️呢個係拼盤,因為有齊咁多款內臟,好大碟!一次過滿足哂咁多人嘅願望:咩都食到!鵝腸唔肥又夠長每款都好好食!⬇️呢碟鵝片不得了!真係好好味!夠厚肉大家爭住食!一定要食⬇️蠔餅唔多炸粉,粒粒蠔脹卜卜好爽呀!⬇️呢碟好似係特色炒米粉,好開胃同好香口值得一試⬇️沙拉骨純粹本人喜歡所以order,點知都有驚喜每塊肉都好大塊無咩骨,同埋個沙拉醬酸酸甜甜好好味,唔係普通料總括而言,呢間新泉發係真係好值得多人黎人,叫多d唔同款嘅餸,勁好味!又地道!要番轉頭食
開心gathering 想食打冷搵到呢間正野

真心好正
一入到去個waiter哥哥已經好吸睛好靚仔
然後佢嘅sell野技巧又主動又積極真係好funny!!!!

⬇️呢個係拼盤,因為有齊咁多款內臟,好大碟!
一次過滿足哂咁多人嘅願望:咩都食到!鵝腸唔肥又夠長
每款都好好食!

⬇️呢碟鵝片不得了!真係好好味!夠厚肉
大家爭住食!一定要食

⬇️蠔餅唔多炸粉,粒粒蠔脹卜卜
好爽呀!

⬇️呢碟好似係特色炒米粉,好開胃同好香口
值得一試

⬇️沙拉骨純粹本人喜歡所以order,點知都有驚喜

要番轉頭食
2019-05-24
2019-05-05 701 瀏覽
收工反屋企又落住大雨,懶得煮,經過上海街個間新泉發潮州飯店,外賣咗份例牌滷水鵝脾件....返到屋企再煮一個米粉湯配搭,直情係一流!滷水鵝啲骨同肉滷到超入味,骨同肉系分開架!再配合醋🤤🤤🤤🤤🤤值得推薦👍🏻👍🏻

返到屋企再煮一個米粉湯配搭,直情係一流!

值得推薦👍🏻👍🏻
外賣自取
2018-06-09 893 瀏覽
呢個潮州鹵水店,夜晚越夜越多人,滷水價格也是合理水平。其中鹵水鵝片、鹵水鵝腸也是十分好味。一入門口就知他們是老字號,因為夥記也是白白髮斑斑的,活力十足,十分好客。潮州食品當然不少得潮州辣椒油,他們看見我們辣椒油吃完便立即送上新的,服務很好。
2018-06-04 543 瀏覽
呢間已經去過好多次, 帶咗好多唔同朋友去食, 大家都有讚無彈~ 食物唔算話多款,係打冷撈咗小炒, 食打冷都算高質~ 朋友都覺得好食又抵食~ 喺砵蘭街有間同佢一樣名, 唔知係咪分店, 我本人就覺得呢間好食啲~ 地理就腳但少雜~食物方便, 貪心嘅朋友可以買鹵水拼盤, 拼盤入面鵝腸, 豬肚 ,豬大腸, 鹵得尤其好食~ 滷水拼盤冇鵝片,要另外嗌架~ 不過其實好多間都係咁.. 飲杯啤酒食個菜, 吹個水一樂也~唔好睇佢地方麻甩麻甩, 好鬼嘈, 服務質素都幾好,有個靚仔哥哥幽默地serve你~ 難怪成日爆場~

2018-05-17 792 瀏覽
旺角區的「新泉發潮州飯店」一向是自己吃潮州打冷常去的地方,今年母親節,不用慶祝,又不想在繁忙時段和要慶祝母親節的人逼,便提早在下午五時多便吃晚餐。本想去砵蘭街的舊店,上網一看,原來六時才開門,幸好上海街這間我還是第一次去的新店下午四時便開門營業,正好讓我試試它。 新店十分光猛,地方整潔,比舊店好,不知是否因為時間太早,還是因為母親節,所以店內客人甚少,除了我與太太兩人之外,就只得兩檯似是大陸遊客的顧客在用餐。先來一瓶有視帝黎耀祥賣廣告,甚少見到,正做特價的「森堡啤酒」($20),這啤酒酒精含量不高,才4.5%,味道清而不苦,甚為容易入口,對我來說,是合適的味道。 「鹵水鵝片」($110)的鵝片份量不太多,底下的多是鹵水豆腐,鵝肉也粗糙,鹵水汁倒還不錯,不太鹹, 「韭菜豬紅」($50)比鵝片為佳,韭菜多,豬紅多,口感也好,韭菜嫩而無渣,豬紅爽而入味,微辣的味道,刺激開胃。兩碟每次吃潮州打冷必吃的下酒菜式,一碗「潮州粥」($10)、一碗「白飯」($10),一支啤酒,成了今年母親節的晚餐,當然抵吃。不過店內後來的一對中年男女和他們的母親竟在這兒慶祝母親節,我想應該會覺得更加抵食呢!

• 韭菜豬紅
2018-03-12 570 瀏覽
那晚同朋友仔去旺角 shopping,晚上找地方醫肚,見到呢間潮州打冷野,因之前食過佢出品的打泠菜,水準唔錯,但好多人呀,要等位。終於等到,一心想叫D潮州傳統菜,點知個friend又話想食小菜多D,要我就下佢大小姐,無計叫D小菜吧。我要食韭菜豬紅,都好食,D豬紅無腥味,補血。生炒骨係炸到好脆身,但個汁太酸,甜味不足,生炒骨有雪味,不算好吃。魚香茄子一味汁多,無豆辨醬味,唔好食。干煸四季豆,味不夠,豆太硬,炒得唔香又不夠辣,做四川野,差D。以為凍魚~烏頭會好食啦,起碼潮州野,點知食材唔靚又出事,條魚泥味太重,魚肉太鞋,醃到鹹左都蓋唔到泥味,豆醬就好好味,可惜主角凍魚來貨太差。小菜真唔ok,下冷都係食真番正打冷菜。
  • 韮菜豬紅