新景園咖喱小廚 Sun King Yuen Curry Restaurant 📍灣仔春園街20號地舖對上一份工嘅office係灣仔春園街附近,每次近lunch time同收工,總會見到一條長長嘅人龍,排隊等食新景園。一直都知佢好出名,但無奈我返上一份工嘅時候無心情亦無時間排隊,所以一直都無機會食。轉咗工之後,居然又係返灣仔,同樣喺灣仔返工嘅朋友專程接我放工,然後好有神心咁等6:30新景園開門,誓要食到人氣咖喱豬扒飯!雖然我哋未夠6:10已經去咗排隊,但已經有成十幾日排喺我哋前面,最終我哋排咗超過一個鐘先入到去食。話雖如此,我哋食過之後都覺得呢個幾鐘排得好值,好彩我哋堅持排落去,如果唔係就會錯失呢次5星食評嘅機會!點解會俾5粒星?因為佢嘅性價比真係好高,雖然一個咖喱豬扒飯要接近$100,但佢真材實料,而且份量好大,要一個人食晒全碟,有如挑戰大胃王,身邊好多男食客都食唔晒呢!再者,就係佢哋店員嘅優質同貼心嘅服務態度,店員姐姐細心又隨和,多次提醒食客,以免佢哋俾啲嘢食辣親,真係估唔到生意咁好、咁多人排隊嘅老店,居然仲keep到咁高質嘅服務,真心抵讚,令我同朋友食完再有衝動去幫襯! 💰$96
📍灣仔春園街20號地舖

[價錢 Price]
💰$96 (+$10 轉套餐)
咖哩豬扒飯 🍛
呢度嘅咖哩豬扒飯咁出名,真係唔係無原因㗎,你哋睇下!一碟飯上面有兩大塊厚炸豬扒,份量大到基本上遮住晒成碟飯,真係唔係浪得虛名!佢嘅馳名咖喱係分上嘅,每碗咖喱基本上都有跟配一大嚿薯仔。我哋都好鍾意佢嘅咖喱唔係直接淋上豬扒度,因為佢嘅咖喱比一般港式咖喱辣,重香料味而且帶後勁,呢種味道真係為味蕾帶嚟衝擊,好正!

炸豬扒火候控制得好好,令兩大塊豬扒炸得乾身但口感唔會柴,而且炸粉好薄,唔似坊間嘅炸豬扒咁,又厚、又甩皮。

淨食咖哩豬扒飯,單價係$96,我哋加咗$10轉套餐,跟配油菜,汔水或例湯 。今晚嘅例湯係雪耳煲雞,每碗都有好多湯料㗎,冬天飲到碗熱辣辣嘅湯水,真係無得彈!油菜係灼菜心,都淥得幾淋身。個人幾推介轉套餐,一嚟只係需要加$10,二嚟就係本身個飯肉量太多,食返啲菜營養會均衡啲!

[價錢 Price]
💰$102
沙嗲魚柳煲 🥘
由於呢度有人均低消$80嘅限制,所以我哋都叫多個晚市煲仔餐,考慮到天氣凍,叫茄子煲會好快凍晒,我哋就揀咗沙嗲魚柳煲。呢度嘅煲仔菜全部上檯嘅時候都出晒煙,上菜嘅哥仔居然可以徒手揭起煲蓋,功力真係十分驚人!

呢個沙嗲魚柳煲同樣足料,件件魚柳都有個碗仔咁大件,而且唔會過份厚份,加上惹味嘅沙嗲汁,真係好食到停唔到口呀!除咗魚柳,煲內仲有青紅椒、菠蘿、洋蔥同粉絲,啲粉絲索滿沙嗲汁,撈飯食簡直係絕配!
  • 咖哩豬扒飯
  • 咖喱豬扒飯
  • Curry Pork Chop Rice
  • 咖喱汁
  • 咖哩汁
  • 咖哩豬排飯
  • 咖喱豬排飯
今次終於帶大家來到灣仔超人氣嘅新景園咖哩小廚🥘‼️呢間真係𝐛𝐨𝐨𝐤𝐦𝐚𝐫𝐤左好耐😍呢間係我每次經過 都係好!多!人!排!隊!今次我係平日下午𝟏點半去到 𝟐點左右安排入座 如果唔想排隊嘅話可以叫外賣 無最低消費同埋價格都平好多💰一間咁細嘅鋪頭入面聚集左健人士、學生、夫婦、旅客可想而知佢幾受大家歡迎😂呢到啲食物份量比較大 所以價錢亦會相對上比較貴🫶🏻我地叫左:❶ 咖哩豬排飯🥘 💰𝟗𝟒大家可能會比個價錢嚇親 我一開始都係😂但來到之後發現原來豬扒份量係巨多加埋啲飯 應該𝟑個人食都得😂難怪對面嗰對夫婦走左飯 齋食豬扒🤣🤣不得不讚佢地嘅豬排真係好出色😍調味適中 外脆內嫩 仲有肉汁添!仲要一啲都唔油👍🏻配埋帶辣味嘅咖哩汁一齊食 好惹味😋最後當然食唔曬打包左 最𝐬𝐮𝐫𝐩𝐫𝐢𝐬𝐞嘅係返到去啲豬扒淋曬都仲好好食😂😂推薦大家食阿!🤤👍🏻❷ 乾炒牛河🥩 💰𝟖𝟗乾炒牛河份量又係超大 好足料👍🏻牛肉香口嫩滑🐄最值得一讚嘅係佢地炒得一啲都唔油 配上辣醬一齊食一流😋👍🏻❸ 凍檸茶💰𝟐𝟎茶味偏重嘅檸檬茶 但要加$𝟐𝟎就貴左少少整體嚟講都好推薦大家試阿!🤩店員服務態度都好好!個日見我攞住個手袋分別有兩位店員都問我洗唔洗要張
今次終於帶大家來到灣仔超人氣嘅
新景園咖哩小廚🥘‼️
呢間真係𝐛𝐨𝐨𝐤𝐦𝐚𝐫𝐤左好耐😍
呢間係我每次經過 都係好!多!人!排!隊!
今次我係平日下午𝟏點半去到 𝟐點左右安排入座
如果唔想排隊嘅話可以叫外賣
無最低消費同埋價格都平好多💰
一間咁細嘅鋪頭入面
聚集左健人士、學生、夫婦、旅客
可想而知佢幾受大家歡迎😂

但來到之後發現原來豬扒份量係巨多
加埋啲飯 應該𝟑個人食都得😂
難怪對面嗰對夫婦走左飯 齋食豬扒🤣🤣

不得不讚佢地嘅豬排真係好出色😍
調味適中 外脆內嫩 仲有肉汁添!
仲要一啲都唔油👍🏻

整體嚟講都好推薦大家試阿!🤩
店員服務態度都好好!個日見我攞住個手袋
分別有兩位店員都問我洗唔洗要張凳🥹🥰
不過佢地下午比較早關門同埋只收現金💵
呢方面大家就要留意返啦~

味道😋:𝟓/𝟓
環境🌄:𝟑/𝟓
服務🙆🏻‍♀️:𝟓/𝟓
性價比🤩:𝟑.𝟓/𝟓 (免加一)
回頭率🔙🥳:𝟓/𝟓

• ─── @𝓱𝓮𝓲.𝓵𝓮𝓽𝓼.𝓯𝓮𝓪𝓼𝓽 ─── •
👧🏻|香港𝟎𝟎後𝐅𝐨𝐨𝐝𝐢𝐞🤤🇭🇰
❤️‍🔥|美食情報💥|真實食評🫦
💰|尋覓𝐂𝐏值高嘅美食👅
🍳|不定時煮食分享👩🏻‍🍳🍽

𝓝𝓸𝓽𝓱𝓲𝓷𝓰 𝓫𝓻𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓹𝓮𝓸𝓹𝓵𝓮 𝓽𝓸𝓰𝓮𝓽𝓱𝓮𝓻 𝓵𝓲𝓴𝓮 𝓰𝓸𝓸𝓭 𝓯𝓸𝓸𝓭👩🏻‍🤝‍👩🏼🍩
𝓗𝓮𝓲 𝓛𝓮𝓽’𝓼 𝓕𝓮𝓪𝓼𝓽, 𝓪𝓵𝔀𝓪𝔂𝓼 𝔂𝓸𝓾𝓻 𝓹𝓵𝓪𝓬𝓮💗

★ 🥰如果喜歡我嘅分享✨
➜ 記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰🫶🏻 @hei.lets.feast❤️‍🔥
咁就唔會錯過我嘅最新帖文啦🥳

★ 😋如果睇完想去試✨
➜記得𝐛𝐨𝐨𝐤𝐦𝐚𝐫𝐤🏷 / 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞比朋友仔一齊睇👩🏻‍🤝‍👩🏼
2024-03-10 1192 瀏覽
新景園咖喱豬扒飯,是香港馳名的經典茶餐廳之一,不少遊客也慕名而來。我們在店門口排隊等候約40分鐘,終於輪到我們了。我們點了招牌的咖喱豬扒飯和乾炒牛河。豬扒外皮炸得金黃酥脆,肉質鬆軟,內裡保持著豐富的肉汁。咖喱香濃,稍微偏辣。搭配白米飯,完美吸附咖喱,回味無窮,份量方面,非常足夠,絕對能滿足飢腸轆轆的食客。干炒牛河份量也是非常之大,醬油的顏色包裹著每條河粉,炒得油油亮亮的。剛上桌時微微冒煙,新鮮熱辣。牛肉片經過醃製處理,入味而軟嫩。這裡的價格稍就,但份量大,相對合理,可能是我吃過最好吃的茶餐廳炸豬扒。為了好吃的炸豬扒,排隊也是值得的。

咖喱豬扒飯
一入到店,啲香味撲鼻而來,單係聞都已經超正!👃我點了招牌咖喱豬扒飯啦,材料真心唔錯噃。🍽️成塊豬扒炸到金黃色,外皮香脆,肉質又嫩滑,啖啖肉汁,超滿足!🤤咖喱汁濃郁得嚟,又有啲微辣嘅kick,香港式嘅好滋味!🌶️飯嘅話,吸晒豬扒同咖喱嘅精華,食落真係有層次,透真香口。我仲試咗件糖醋排骨,啱晒鍾意糖醋平衡嘅人。甜中帶酸,排骨烤得啱啱好,肉質又mou哂汁!飲品部分就點咗杯凍檸茶降降火,清涼提神。🍋欣賞佢哋用心整食嘅勁,而且無論係服務定環境都算唔錯,算係性價比高嘅一餐!下次要約埋其他朋友一齊再去試下啦!
2024-01-04 1799 瀏覽
呢間餐廳有幾出名就唔使多講,因為舖頭入面只可坐到20人左右,同埋兩款招牌都係即叫即整,所以平日lunch時間排左45分鐘先食到🥺—🍽️咖喱豬扒飯($94)一上枱好震撼,兩塊豬扒非常大份😱豬扒外皮炸得好薄,係似由煎去到啱啱炸既程度,火候拿捏得好好👍🏻最重要係兩塊豬扒都有一定厚度,同埋肉質實得黎但夠腍,絕對唔係普通茶記乸過粉既貨色❗️而咖喱亦都好出色,香辣又帶少少甜味😋我覺得以心機同質素黎講,呢個飯對得住個價錢👏🏻好味值:9/10CP值:8/10—🍽️干炒牛河($86)另一個招牌干炒牛河,絕對符合你對於好食牛河既定義😆牛河大塊有咬口但唔韌,睇圖都見到夠油潤,但又無油溢味,係平均水準以上👍🏻但未算好驚艷🫢好味值:7.5/10CP值:7/10—🍽️咖喱牛腩飯($94)呢個其實係為左湊夠堂食最低消費而叫既🙈重點都一樣係個咖喱汁,夠曬惹味💕牛腩亦夠腍,但同一價錢,同豬扒飯相比,CP值差左啲…好味值:7/10CP值:6/10—˗ˏˋ 𝓜𝓮𝓶𝓸✍︎ ˎˊ˗要講呢間餐廳既缺點,除左多人排之外,就係啲飯太乾同有啲凍,但以一間小店堅持即叫即炸、即叫即炒黎講,絕對值得去支持👍🏻👍🏻👍🏻📍新景園咖喱小廚 (灣仔)灣仔春園

🍽️咖喱豬扒飯($94)

好味值:9/10
CP值:8/10

🍽️干炒牛河($86)

好味值:7.5/10
CP值:7/10

🍽️咖喱牛腩飯($94)

好味值:7/10
CP值:6/10

˗ˏˋ 𝓜𝓮𝓶𝓸✍︎ ˎˊ˗

📍新景園咖喱小廚 (灣仔)
灣仔春園街20號地舖

#vjai_灣仔
#hkfood#hkfoodie#foodiehk#foodporn
#香港美食#香港餐廳#香港好食
#灣仔#新景園咖喱小廚
2023-12-21
  • 咖喱豬扒飯
今日lunch去食呢排好出名嘅咖喱豬扒,真係沒有下次,好奇點解最近神到上神台。1點10分去到排隊已經有超過20人排,默默地同男朋友排咗超過一個鐘先有位,呢個時候已經諗係咪神到壽司郎咁,結果當然唔係。基本上真係唔值得排咁耐。最令人驚奇應該係佢好大碟,但質素只係正常,普通嘢,好多茶記或者冰室都做到。午市都無套餐無餐飲,人均最低消費$78,一個咖喱飯承惠$94,一杯凍飲$20,外賣盒$1。之後因為啲豬扒太大舊想攞把刀切,無刀。叫咖喱雞,無雞,話轉雞扒,豬扒飯差唔多食完先嚟。然後個碟擺明仲有半碟,好似催你想趕你走咁,坐低半個鐘都無。隔離檯叫阿華田都無。聽得出好多嘢無曬但係佢地溝通得唔好,無論係坐低嘅客或者排隊嘅都唔知,搞到勁混亂。正常茶記,我會覺得幾好,但係要我地排一個鐘食$94蚊無餐飲嘅茶記咖喱真係不了。

咖哩豬扒
咖哩雞扒
2023-12-27
新景園咖喱小廚🍽 港式/茶餐廳📍 灣仔春園街20號地舖👩🏻‍🍳Idiots評分(5🌟滿分)環境:3.5🌟食物:4🌟服務:3.5🌟價錢:人均$100💰餐廳只有5/6張枱 lunchtime長期大排長龍舖頭左邊條隊係等外賣 右邊係等堂食Idiot當日12:15去到 等咗大約半個鐘入到(外賣嘅話可以預早1個鐘打電話去嗌定咖喱豬$52 但就少1塊豬扒咁~)-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥咖喱豬扒飯 $94單價偏貴 但份量超巨大🤩建議同人share/帶定個盒打包😂豬扒即炸切件炸衣好薄 金黃香脆 肉質厚得嚟好嫩滑🫶咖喱係偏印度咖喱嘅味道 有少少辣 非常惹味!👅仲有一嚿大薯仔 同樣好入味🤤-👩🏻‍🍳Idiots食過就算⚡️乾炒牛河 $86份量同樣驚人🤩好多牛肉片 而且非常香 唔會韌不過略嫌太油 同埋河粉偏碎~
新景園咖喱小廚
🍽 港式/茶餐廳
📍 灣仔春園街20號地舖

👩🏻‍🍳Idiots評分(5🌟滿分)
環境:3.5🌟
食物:4🌟
服務:3.5🌟
價錢:人均$100💰

餐廳只有5/6張枱 lunchtime長期大排長龍
舖頭左邊條隊係等外賣 右邊係等堂食
Idiot當日12:15去到 等咗大約半個鐘入到
(外賣嘅話可以預早1個鐘打電話去嗌定
咖喱豬$52 但就少1塊豬扒咁~)

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

👩🏻‍🍳Idiots食過就算

⚡️乾炒牛河 $86
份量同樣驚人🤩
好多牛肉片 而且非常香 唔會韌
不過略嫌太油 同埋河粉偏碎~
2023-11-08
2023-12-19 520 瀏覽
平日放假食野特別方便,就算要排隊都唔會特別誇張,新景園咖哩豬扒飯出名大件夾抵食,味道方面更加無得彈,豎起兩隻手指公都仲得😂份量嚇到你腳都震,一碟野係兩個人嘅份量,大胃王黎到都要嗌投降🫣•1️⃣咖哩豬扒飯 - HKD:$94豬扒新鮮炸起好香口咖哩微辣帶香濃椰香味2️⃣乾炒牛河 - HKD:$86河粉唔會炒到斷曬牛肉好腍身加大量辣椒醬撈匀再食

1️⃣咖哩豬扒飯 - HKD:$94
豬扒新鮮炸起好香口
咖哩微辣帶香濃椰香味

2️⃣乾炒牛河 - HKD:$86
河粉唔會炒到斷曬
牛肉好腍身
加大量辣椒醬撈匀再食
2023-12-11 929 瀏覽
:新景園咖喱小廚📍 灣仔春園街𝟸𝟶號地舖長期人龍排隊名店,當中未𝟷𝟸點去到都要等差唔多𝟺𝟶分鐘先有得入座,老闆娘的服務態度超級友善非常親切。順帶一提,外賣嘅價錢比較相宜($𝟻𝟹)份量就會減半,不過其實減半都好夠食,又可以提早打電話去落定單。🍛咖喱豬扒飯 $𝟿𝟺名物咖喱豬扒飯份量驚人 有兩塊大大塊嘅豬扒 細心地已經切好咗一塊塊 豬扒酥脆感覺係新鮮即炸 有肥有瘦連埋骨位嘅豬扒真係好正!咖哩汁一碗另上咁就唔驚會整淋啲豬扒 後勁偏辣 撈飯食啱哂👍🏻作為薯仔ғᴀɴs嘅我 如果有多舊就好啦~🐮 乾炒牛河 $𝟾𝟼又係好大碟 一放低就聞到好香 好有鑊氣 每一條河粉都均勻上色有光澤 條條分明唔會一疊咁痴住哂牛肉份量都好多 每一塊都係大大塊啖啖肉上次食過豉椒排骨炒河記得都好出色,但今次去到就已經賣哂,唔食牛肉嘅朋友都推介你地去試試都係咁夠鑊氣!

新景園咖喱小廚
📍 灣仔春園街𝟸𝟶號地舖

名物咖喱豬扒飯份量驚人
有兩塊大大塊嘅豬扒 細心地已經切好咗一塊塊
豬扒酥脆感覺係新鮮即炸 有肥有瘦連埋骨位嘅豬扒真係好正!
作為薯仔ғᴀɴs嘅我 如果有多舊就好啦~

🐮 乾炒牛河 $𝟾𝟼
又係好大碟 一放低就聞到好香 好有鑊氣
每一條河粉都均勻上色有光澤 條條分明唔會一疊咁痴住哂
牛肉份量都好多 每一塊都係大大塊啖啖肉

2023-11-28 971 瀏覽
🍽️ Salt and Pepper Squid📝 Crispy, tender, and salty. Recommended by the auntie herself!🍽️ Curry Pork Chop Rice📝 This is a must have no matter what. Portion is huge, and the curry taste so special. Rich in herbs, spices are strong, it's just yum! Pork is tender and slightly sweet.🍽️ Sweet and Sour Pork📝 We never taste anything like this before. Pork is juicy, tender, and with caramelized crisp on the outside. It has this wok hei taste on the sauce. You should definitely try this.It comes with rice,
🍽️ Salt and Pepper Squid
Salt and Pepper Squid

🍽️ Curry Pork Chop Rice

🍽️ Sweet and Sour Pork
Sweet and Sour Pork

It comes with rice, soup, and vegetables.

❗️Make sure you arrive early! They close at 20:30 🕣
Salt and Pepper Squid
Sweet and Sour Pork
2023-11-25 913 瀏覽
今日終於試到呢間咖喱豬扒飯但係因為大排長龍所以叫咗外賣,外賣同堂食嘅價錢差一半,但份量都算多一個女仔食唔晒,不過就覺得冇話吹到好正,食過一次就算,如果堂食百幾蚊仲要排成個鐘好似唔係好抵,想食都食外賣好啲
  • 咖哩豬扒飯
2023-11-06 1967 瀏覽
約咗個好鍾意食咖哩嘅朋友去灣仔,佢之前食過新景園個咖哩豬扒,讚不絕口!行完街就決定信佢一次去試吓,我哋8點去到,老闆話8點半關門,快d落單。朋友話我哋兩個女仔食一個咖哩豬扒飯就夠。上枱嗰一刻真係俾佢震撼到,碟飯同豬扒都超巨型,豬扒炸到金黃色,平時好少食豬扒,怕唔好食,但佢嘅豬扒好嫩好嫩,仲有大量肉汁流出嚟。咖哩汁係另上,唔會整沐塊豬扒,送飯真係一流。價錢稍為有少少貴,飲品又另計,不過佢個份量其實夠兩個人食,大家share咁都可以接受嘅。地址灣仔春園街20號地舖港鐵灣仔站B2出口,步行約3分鐘

地址灣仔春園街20號地舖
港鐵灣仔站B2出口,步行約3分鐘
咖哩豬扒飯
18:15 排隊,18:30 一開門放左十幾人入去,第二輪到我入座大概19:15,還好。一直知道佢地咖喱豬出名,但一直怕排隊所以卻步,係因為同朋友一齊食所以就去一試。結果係不負所望,咖哩汁有層次,豬扒亦好鬆軟,冇用粉去拿過,我估係用左牛奶去醃豬扒。不過唯一要批評係份量太大,我眼見有好多人根本都食唔晒,女士就更加冇可能食得晒,變相其實係浪費食物。我唔知係咪因為要賣$94一碟而刻意整大碟D令到消費者覺得抵。不過有機會我都會再幫襯,但下次一定只會食一半,另一半打包走,唔會夾硬啃晒成碟頂住個肚。
2023-11-03
2023-10-31 1054 瀏覽
話說之前一早已經見到食評高分上市的餐廳但由於係九龍人唔想特登出去食或者要避開排隊高峰期終於咁啱出去灣仔搞嘢到的時候已過兩點但竟然仲有人龍等咗一陣條隊都冇乜點變嗰一刻又肚餓望望下見到有個午餐特價外賣餐牌記得之前睇到網上評價堂食份量超大好多時都食唔曬要打包外賣份量就剛好而且價錢較優惠所以就決定買個外賣去附近公園食買完嘢飲返嚟一陣就有得攞喺我前面的人應該大家都嗌一樣的咖哩豬扒飯一次過一齊出嚟幾分鐘路程就到公園用餐熱辣辣的包裝盒用料不錯咖哩同飯是有分格的豬扒啲顏色比較深色好像油不是最新鮮的那樣不過食落口是脆的而且有肉汁厚度都不錯至於咖哩就只得個鹹字堂食的話要93蚊聽說外賣份量減半53蚊堂食每人最低消費是一份整體來說堂食較不化算座位都較迫總括試過便算
話說之前一早已經見到食評高分上市的餐廳

座位都較迫

總括
試過便算
2023-10-30
5 分鐘 (外賣自取)
友人好鍾意食咖喱,佢食過新景園嘅咖喱豬扒飯後,話佢係咖喱豬扒飯嘅天花板💛極力推介🫶🏻晚市𝟼:𝟹𝟶先開門,閒日晚上𝟼:𝟶𝟶已經有人開始排隊⋯好彩友人一早去排隊,先可以第一輪入去食~🍛咖喱豬扒飯 $𝟿𝟺碟飯同豬扒都超巨型😆炸豬扒炸得金黃酥脆好乾身,炸漿薄薄的,超級好食呀!🤤咖喱汁另上,咖喱汁少少辣好惹味! 撈飯超正! 咖喱汁入面嘅薯仔索晒啲汁食,好入味!+$𝟷𝟶變套餐有菜有湯/汽水,即刻健康咗😬 (可以外賣炸豬扒飯的,份量少啲又平啲,豬扒得一塊,胃口唔大嘅女仔就啱啱好😆)🧆乾炒牛河 $𝟾𝟼好有鑊氣嘅乾炒牛河! 啲河粉每條分明無黐埋一齊,而且有光澤~牛肉份量都好多,仲好大塊,軟腍但又有咬口!堂食最低消費$𝟽𝟼, 食兩個飯或麵未必食得晒,不過唔緊要,眼見好幾枱人客都會外賣返食淨嘅飯/麵拎走,返屋企再食😋想食嘅朋友要有要排隊嘅心理準備呀~個人認為係值得排隊嘅😬

+$𝟷𝟶變套餐有菜有湯/汽水,即刻健康咗😬

🧆乾炒牛河 $𝟾𝟼

想食嘅朋友要有要排隊嘅心理準備呀~
個人認為係值得排隊嘅😬

🧆乾炒牛河 $𝟾𝟼