2024-08-12 785 瀏覽
雖然排左一陣隊,但係終於試到了!本身對咖哩豬扒哩類食物認真麻麻地興趣,但係都好彩自己試左一次,首先份量大,雖然每人最低消費金額都唔低,如果唔係正常胃口都可能食唔曬,豬排肉質鮮美多汁,一啲都唔乾或者鞋,就咁食豬扒都覺得好好味。下次試埋乾炒牛河!
2024-08-11 824 瀏覽
聽咗好耐呢間好多人話佢咖喱豬扒飯好好食,今日特登過海試下先,咖喱唔得唔算辣仲有點苦,薯仔唔夠淋,豬扒份量足但有點乾,唔明點解仲有咁多人排隊,價錢又唔平,又要等成半個鐘,唔值得,大角咀星州總廚咖喱同豬趴扒好食過佢好多
2024-08-08 744 瀏覽
I’ve heard there have been complaints from customers about long wait times only to find out that some dishes are sold out. While it’s unfortunate that the restaurant runs out of materials, I believe they should try to inform people in line as soon as possible. However, I don’t agree with claims that the staff is rude or has an attitude. Sun King Yuen Curry Restaurant is a must-visit for anyone craving delicious curry in Hong Kong. The line outside is always long, but it’s worth the wait for a di

Sun King Yuen Curry Restaurant is a must-visit for anyone craving delicious curry in Hong Kong. The line outside is always long, but it’s worth the wait for a dining experience that truly satisfies.

Pork Chop

The star of my meal was undoubtedly the Pork Chop. It’s so big that it’s probably larger than anyone's face! The pork was incredibly fresh and tender, and I can't quite figure out their secret to making it so delicious, but it surely wins the hearts of customers.

Curry
The accompanying Curry had just the right amount of spice, typical of Hong Kong-style restaurants. The portion sizes are generous, making it a challenge for even a grown man to finish everything on his own! The combination of the pork chop with curry and rice is an absolute must-try.

Dining Experience

The staff at Sun King Yuen are kind and friendly, adding to the welcoming atmosphere. One thing I particularly love is that you rarely have to share a table with others, which enhances the dining experience. Although the wait time can be longer, it ultimately makes for a more enjoyable meal.

Conclusion

Overall, though the waiting time is indeed long, my visit to Sun King Yuen Curry Restaurant was fantastic. From the massive, tender pork chop to the flavorful curry, every dish was a delight. If you’re in the area, don’t hesitate to join the queue—it’s truly worth it!
2024-08-03
相信見到灣仔同咖喱都應該估到我要講新景園😎!好耐無黎過堂食,同同事lunch去排隊,前面大約有10幾人,但一場黎到梗係食埋先返去😛。但等等下都等左大半個鐘…天氣再熱啲既話真係搞唔掂🥵😂堂食坐位唔算好多,唔好預坐得好舒服😂,但我同同事2個,再加1個人搭枱坐4人仔枱,唔似茶記會湊齊4個人坐🤓。同埋店員好貼心俾張櫈我地擺袋💕🔅咖喱豬扒飯 ($96)佢既咖喱同豬扒都好出色,真係久唔久都想食一次🧡。豬扒炸到啱啱好,肉質鬆軟~咖喱少辣🌶但好香,唔重椰味啱我😋,雖然望落偏稀但撈飯一流見人可以叫無咁辣,咖喱望落濃稠啲,似外賣咖喱既texture(外賣平一半不過真係差好遠😂)🔅咖喱雞扒飯 ($96)第一次試佢既雞扒飯,份量同豬扒一樣都係巨扒😂,炸得幾脆,都算嫩,不過無咩調味😂🔅凍檸茶 ($21)無跟餐價,雖然貴少少,但食咖哩太重口味都係想飲杯野,同埋個0T都唔hea既🥤😌💬呢間份量係超多,又限左每人最低消費($80),建議女士們可以叫少個飯,每人加野飲😂,或者準備定打包🥡😼

咖喱豬扒飯
🔅咖喱豬扒飯 ($96)
咖喱少辣🌶但好香,唔重椰味啱我😋,雖然望落偏稀但撈飯一流

咖喱雞扒飯
咖喱雞扒飯
🔅咖喱雞扒飯 ($96)

🔅凍檸茶 ($21)

2024-07-21 1814 瀏覽
住咗喺灣仔十幾年,差不多每日都經過春園街,但從來都冇諗過要去呢間舖頭食嘢。近期見好多人喺呢間舖頭未開門就開始排隊,令我覺得自己係咪走咗寶呢?聽人講呢度有兩個招牌菜,一個係乾炒牛河,另一個係咖喱豬扒飯,於是就同朋友去試,叫咗呢兩個所謂嘅招牌菜,結果係失望嘅。首先,中午食飯時間上菜上得非常非常之慢。乾炒牛河十分多油,上色唔錯,但可以用唔夠味去形容。河粉炒唔開。牛肉係算多同大片嘅,但味道過咸,整體絕對唔屬於好食。咖喱豬扒飯嘅份量非常之大,豬扒厚度適中,炸得好Juicy,屬於做得好。咖喱並非馬來亞咖喱或傳統港式咖喱,味道唔錯但並非我口味。其實最大問題係份量過大,眼見絕大部份客人都冇辦法食得完。其實一個咖喱飯要$98屬於唔平,點解唔將份量改細啲收平啲呢?再加上呢間舖頭嘅每人最低消費係$80,冇可能兩個人叫一碟咖喱飯食。我覺得呢間舖頭做生意嘅理念有問題…..冇諗過再幫襯佢。
2024-07-21 1759 瀏覽
據聞這店的招牌菜是咖哩豬扒飯,乾炒牛河和星州炒米,於是一行3人去光顧這店。這天下午1時35分到達,發現已有十多人在外排隊等候,大熱天時,排隊地方又唔多通風,仲要旁邊有個建築地盤,真係汗流浹背,頗為辛苦!等了約1小時,正當就快可以入座的時候,店員出來替客人落單,但竟然說米粉和河粉已沽清,因此乾牛河和星州米已暫停,建議可以叫咖哩豬扒飯。此刻真係怒火沖天,唔好玩啦!一心諗住人多可以試唔同菜式,唔通要我哋3個人叫3碟豬扒飯!這店的豬扒飯賣成舊水,非常大碟,絕對唔係一個正常人的份量,除非你將食剩的打包,否則便成為廚剩,非常浪費!3個人叫2碟又唔夠數,因為人均最低消費為$80,但店員都懶得理你,繼續為後面排隊客人落單。其實這店的營運好有問題,如果廚房發覺物資快將耗盡而要暫停菜單上某些項目,尤其是招牌菜,是否應該早些通知在排隊中的顧客,讓他們選擇繼續排隊或離開,而不是到最後一秒先通知,還說“這也沒有辦法,廚房真係冇貨”!甚麽是待客之道?根本沒有尊重和顧及門外排隊已久顧客的感受,大熱天時人地响出面排咗起碼成粒鐘先知冇得食!其實這店附近有不少賣粉麵專門店,要短時間內去補貨又有多困難!況且這店仲會經營晚市
其實這店的營運好有問題,如果廚房發覺物資快將耗盡而要暫停菜單上某些項目,尤其是招牌菜,是否應該早些通知在排隊中的顧客,讓他們選擇繼續排隊或離開,而不是到最後一秒先通知,還說“這也沒有辦法,廚房真係冇貨”!甚麽是待客之道?根本沒有尊重和顧及門外排隊已久顧客的感受,大熱天時人地响出面排咗起碼成粒鐘先知冇得食!其實這店附近有不少賣粉麵專門店,要短時間內去補貨又有多困難!況且這店仲會經營晚市,午市休場前就話米粉河粉已缺貨,完全唔合理!
本人一直支持留港消費,甚少北上,但到今天明白點解好多香港人會北上消費,食物平!靚!加上有優質服務! 香港好多食肆都因此叫苦連天!本人以後一定不會再光臨這店,但藉此亦奉勸這店,即使每天都客似雲來,亦要明白真正的待客之道為何物!
2024-07-20
2024-06-29 1612 瀏覽
終於到呢一間喺灣仔區嘅名物,當日去嘅時候下午非常熱,不過都冇阻到好多粉絲去排隊,咁啱嗰日我哋去開灣仔做野,所以就決定試吓呢一間我從來都冇試過嘅餐廳,餐廳主打咖喱豬扒飯!今日就試吓佢!✔️咖喱豬扒飯,咖喱底非常好食,而且加埋煎豬扒,送飯簡直就係100分!豬扒嘅味道醃製得非常好食,難怪咁多捧場客!咖喱送飯又係好好食,成功組合嘅配搭,我都覺得冇得輸!可惜價格有少少貴同埋整體嘅座位唔係真係咁好坐,下次會考慮外賣返屋企食!

2024-06-25 1345 瀏覽
第一次去食,星期一中午12:30。門口排隊等外賣(大約$60左右),坐底吃$96,奶茶另外+$21。個個都叫咖喱豬扒,乾炒牛河。我比較反骨,試個咖喱牛腩飯。值得一讚,飯好大碟,牛腩由四至五舊,三舊牛筋,半個薯仔,咖喱汁香濃有水準(有少少辣),我自己食得辣,覺得幾好,奶茶少甜都唔錯。不過服務態度唔耐煩。大佬吃$100一個飯,5星級酒店都差唔多價錢。貴唔貴就見仁見智。地方比較細坐到20人到,環境同茶餐廳差唔多,時間忙需要搭枱。食物大份,價錢中上。建議組團去食(2-4位)試過一次就OK。
2024-06-24
  • 咖喱豬扒飯
  • 乾炒牛河
2024-06-12 1600 瀏覽
呢間餐廳一到食飯時間就排晒隊,個個黎食定價差唔多100蚊一碟嘅碟頭飯😂份量大到可以分兩餐食,以份量取勝。其實咖喱又冇話驚艷到一定要黎食,如果經過唔洗排可以試下😂.🥘咖哩豬扒飯 $96豬扒超大份,剛炸起,外面微脆,肉質軟腍。咖哩少少辣,唔係有椰奶味果種,望落有層油係面,幾惹味👍.🍛咖喱牛腩飯 $96牛腩份量亦好多,炆到入味,牛腩帶少少筋,較落軟腍👏🏻.📍 新景園咖喱小廚 (灣仔)灣仔春園街20號地舖

🥘咖哩豬扒飯 $96
🍛咖喱牛腩飯 $96
牛腩份量亦好多,炆到入味,牛腩帶少少筋,較落軟腍👏🏻
📍 新景園咖喱小廚 (灣仔)
灣仔春園街20號地舖
  • 咖喱豬扒飯
  • 咖哩豬扒飯
  • 咖哩牛腩飯
2024-06-07 1622 瀏覽
超級巴閉,你唔打電話去預訂,現場等位應該啲人話要等九個字一個鐘,我打電話都打咗10分鐘先至通有人聽。查實唔洗留電話,會唔會唔打去叫定,隨便行過話叫左1300 一盒咖豬飯,照比$一樣得呢😂其實用返個系統,一條隊等糖食一條隊做現場落單,再另一條隊就係電話預先落單的外賣自取,😵‍💫其實係咪方便以及有系統得多囉?遲黎先上岸,唔分先後,1300 三四個一齊叫,報到比$先繼續等,麻煩。🤢飯有啲人講到好好,但其實我覺得冇乜特別,都只是普通飯盒那種,沒有什麼有粒粒飯分明嘅質地。👹豬扒的確是非常大塊,啲人話外賣已經少咗一半,都有8至10件,大大塊,佢最好嘅就係因為唔算太過厚身,😲內裏有沒有大量用梳打粉醃過,因此不會是鬆化但沒有肉味那種質感,😏脆炸又沒有太多炸粉,因此外皮不算太厚;不過起初, 食開平時嘅日本豬扒,你都會覺得佢有少少乾燥以及鞋身,不過食落習慣咗,才醒起這才是真正的豬扒。 炸粉不太厚身,😀因此旁邊那些位置,比較香脆,薄薄一層炸漿,顯得更為香脆。咖哩汁份量都夠多,因為旁邊的飯以及咖喱豬扒其實不算太少,如我這種喜歡撈汁的人,🤣竟然也食完成個飯都仲有咖喱汁剩下,簡直難得,多汁好過少,因為太少汁就會乾

咖哩汁份量都夠多,因為旁邊的飯以及咖喱豬扒其實不算太少,如我這種喜歡撈汁的人,🤣竟然也食完成個飯都仲有咖喱汁剩下,簡直難得,多汁好過少,因為太少汁就會乾爭爭。佢嘅
咖喱味道,不像平時你出去而家流行茶餐廳那款日式帶少許甜香那種咖喱,而是最原始舊式那些港式「硬掘」咖喱🥹

傳統嘅港式咖喱汁,完全沒有甜味,帶少許辛辣嘅味道,但又不算是麻辣那種感覺,這種傳統咖哩味道通通可以在這兒尋回。☺️

修頓其實都幾似電影《麥路人》那般,很多露宿者又或是以此為街的人士,我以往在住宅附近的籃球場也是如此,大家未必知道真名,只知道近況以及足球技術,通通經常聚集在這裏,有時候街場見到球友比自己真正嘅朋友見得眾多。😲

不過,以佢舉世知名,灣仔名店甚至毛稱為本港著名咖哩店,外賣飯盒竟只索價$55,又確是小確幸,因為有時候在葵芳的球場打完波之後,一班朋友不想走太遠搵個飯食,又坐得舒舒服服,通常都會貪方便去對面嘅「皇雀會餐廳」食個午飯,皇雀會餐廳嘅咖喱牛腩飯都要 收費$50左右,加一之後,都要$60 ,比起這間馳名中外嘅咖喱更加貴。🥰
5 分鐘 (外賣自取)
  • 咖哩豬排飯
2024-05-24 1585 瀏覽
呢間舖頭一直都好想試!因為太多人介紹同講!今次趁真係喺開灣仔做嘢,特登早少少去排隊,佢6:30先會正式開門,但係去到嘅時候已經前面排住10幾個人,嗰陣已經諗究竟佢個咖喱豬扒飯真係咁好味?入到去安排好座位之後,即刻落呢一個咖喱豬扒飯,一到左個豬扒飯,我唔小心好大聲嘩咗出嚟!因為我自己想像中都係好基本一塊豬扒配個咖喱,點不知佢個豬扒大到多到個份量係嚇親我😧佢係真係即叫即整!全部都脆香嘅豬扒,配上小小辣嘅咖哩,外脆內軟,真係名副其實終於知點解佢咁出名!🥹另外佢有套餐,配一個菜心加汽水🥤👍🏻而且啲姨姨叔叔話好態度好好人,全部都勁有禮貌🥰真係要再去😍
而且啲姨姨叔叔話好態度好好人,全部都勁有禮貌🥰真係要再去😍
咖喱豬扒飯
真係好少會去食需要排隊嘅舖頭,但係呢間新景園咖喱小廚嘅咖喱豬扒飯睇到有好多人推薦,今日係特登過嚟要食呢間嘢㗎,工作日中午12點嚟到呢度,但係門口已經排晒隊,特登過嚟食,所以就跟住排隊,起碼要排半個鐘以上,但係唔係好推薦囉,叫咗個招牌咖喱豬扒,豬扒出邊係乾身脆口嘅,仲要出邊個皮呢係比較薄啲,入邊好嫩,霖埋佢哋嘅特製咖喱汁,淨係個豬扒炸得比較好食啲,咖喱汁香料味好濃,如果唔係好鍾意香料味嘅話呢,應該唔會鍾意佢哋個咖喱汁,齋香料味唔係好夾,個價錢叫呢個豬扒其實都唔係好抵,仲要係要等好耐,唔係好明點解仲會有咁多人排隊去食,食完今次冇下次啦。
2024-05-06 1143 瀏覽
咖喱豬唔錯 超大份 但門口個阿姐唔知係咪見有熟客 大家都係一位 排我後面幾個人既一位竟然打左我尖 我已經舉手表明左我係一位 勁唔公平 體驗好差 入坐前話左佢一句 sorry都冇一句 唔肯認錯

2024-05-03 1124 瀏覽
成日經過都見到好多人排隊,所以冇機會試,今日見到唔係好多人排,所以扚起心肝去排隊成條隊中有好多遊客,有講日文、普通話、韓文、英文嘅遊客我排到去冇幾耐,就截隊啦排左一段時間,終於可以入啦~咖喱豬扒飯落單嘅時候,可能已經就嚟閂舖,所以講明咖喱已經冇晒薯仔,但係排咗咁耐,冇理由因為冇薯仔而唔叫㗎嘛上到枱,好大碟阿咖哩辣辣地,好惹味豬扒都炸得好香~乾炒牛河又係好大碟,好足份量,牛肉份量都好足

成條隊中有好多遊客,有講日文、普通話、韓文、英文嘅遊客

我排到去冇幾耐,就截隊啦

排左一段時間,終於可以入啦

~咖喱豬扒飯

上到枱,好大碟阿
咖哩辣辣地,好惹味
豬扒都炸得好香
~乾炒牛河
又係好大碟,好足份量,牛肉份量都好足

好多年冇食新景園了,以前閒閒哋都要等一個鐘, 今日因為過來灣仔工作,專程來到灣仔春園街,未夠11:30已經門口排滿人😳 餐廳雖然唔大,裝修簡約有點陳舊,侍應都殷勤有禮, 亦充滿一份人情味❤️🥢乾炒牛河乾炒牛河份量十足,超大碟,即叫即炒熱辣辣,牛肉份量又夠多, 醃得入味,河粉條條上色,乾炒牛河很夠鍋氣,加上辣椒醬,口感油潤,香辣,而且醬香濃郁,真係好值得試👍🏻講真,新景園的份量確實很多, 我食咗三份二已經很飽,建議留肚享用。 .

🥢乾炒牛河