2010-02-23 11 瀏覽
我一星期都有去一兩次飲早茶,因為好就脚点心不過不失,現在大,中,小点全部 12 点前$8.80,算几抵食了我尤其喜歡比較現時小見到的雞C粉卷和西米布丁照片不用加了,已大把了.服務是唯一不大滿意的地方,叫三次應一次的那種今天被安排到平時小坐的section. 由一位叫廖X琼的 (半更服務員)照顧几十歲未見過如些高效力和滿面笑容的服務員平常叫極都不來的辣油立即送到,茶水永不要問以後要等都要坐琼姊的section. 今時今日這样的服務員實在是找不到
我一星期都有去一兩次飲早茶,因為好就脚
我尤其喜歡比較現時小見到的雞C粉卷和西米布丁
照片不用加了,已大把了.
服務是唯一不大滿意的地方,叫三次應一次的那種
今天被安排到平時小坐的section.
由一位叫廖X琼的 (半更服務員)照顧
几十歲未見過如些高效力和滿面笑容的服務員
平常叫極都不來的辣油立即送到,茶水永不要問
以後要等都要坐琼姊的section.
今時今日這样的服務員實在是找不到
2010-02-22
$40 (早餐)
2010-02-20 13 瀏覽
15/2(一) 4pm大年初二的下午,與家父拜年,選址於旺角的新星.約四時,店內的食客不多,令舒坦的環境更添幽靜.五人點了燒賣,春卷,菠菜餃,叉燒酥,蜂巢糕,網紙窩貼,帶子腸,虫草蒸雞,琵琶豆腐,皮蛋肉片粥,小籠包,流沙包及雞扎.即叫即蒸的點心大致新鮮,春卷,菠菜餃,帶子腸,虫草蒸雞,琵琶豆腐及流沙包味道尤佳!侍應生及上菜員的服務亦不俗,態度有禮.更難得的是大時大節也沒開天殺價!下午茶的點心價格為大,中,小點一律$13.8,祝 生意興隆!
15/2(一) 4pm

2010-02-15
2010-02-11 8 瀏覽
話說一行十人到此酒樓吃火鍋. 友人已於早一日訂了8pm檯, 我們也依時到達. 服務員小姐叫我們等, 一等就是15分鐘....其間服務員小姐指示同事擺好8人小菜的檯...大家都按捺不住去問要等多久.服務員小姐態度十分惡劣 - 由於我們起初訂了11位, 現在轉了10位因此要等! 真是前所未聞. 友人又問9時有任食, 那麼我們等到9時才有檯算否任食. 服務員小姐態度仍然十分惡劣 -任食要重新排隊! 當我們一行人要離開時, 服務員小姐才安排檯給我們.如果此酒樓是不能因為客人訂檯時間而安排座位, 敬請取消訂檯服務!
話說一行十人到此酒樓火鍋. 友人已於早一日訂了8pm檯, 我們也依時到達.

友人又問9時有任食, 那麼我們等到9時才有檯算否任食.

服務員小姐態度仍然十分惡劣 -任食要重新排隊!

當我們一行人要離開時, 服務員小姐才安排檯給我們.

2010-02-09
2009-12-06 5 瀏覽
第一次光顧...book 咗位...六點半去到已經爆場...好多人打邊爐...今晚食小菜...唔差喎!!一皇兩后大閘蟹(2set) ~ 皇好明顯係大隻d, 係買大閘蟹既地方都會貴d, 只隻皇當然係公公同婆婆la, 后都唔差喎, 一開蟹蓋好多膏...好香蟹味...只係$88一set, 超抵食!!瑤柱貴妃雞 ~ 又滑又嫩有雞味!!美極煎海蝦 ~ 雖然d蝦唔係好大隻, 但份量都不少, 用美極煮蝦都係第一次食, 唔錯!!砵酒焗美國桶蠔 ~ 唔知係佢落錯order, 淨係佢地自創, 同其他地方完全唔同, 桶蠔炸完上碟再淋d酸汁係蠔上面, 問咗待應, 佢又話呢個係砵酒焗美國桶蠔, 咁事但就食咗...哈哈...味道不錯喎, 不過呢個菜唔應該叫做砵酒焗美國桶蠔囉, 唔知下次有機會再order, 係咪又係同呢個一樣呢...!!海味什菜煲 ~ 好耐都無食過咁足料咁好味既海味什菜煲, 毎一次係別地方order, 毎一次都失望, 好味之如仲咁大煲...正, 下次會試埋金銀蛋莧菜先!!菠蘿生炒骨 ~ 唔可以話好好, 但又唔係差, 可以接受!!枝足大鰻煲 ~ 咸咗d, 茨汁太"潔"....no good!!埋單都

瑤柱貴妃雞 ~ 又滑又嫩有雞味!!

...正, 下次會試埋金銀蛋莧菜先!!

菠蘿生炒骨 ~ 唔可以話好好, 但又唔係差, 可以接受!!

埋單都成九點幾...仲好多人等位...有機會下次試下打邊爐先....
一皇兩后大閘蟹, 貴妃雞, 美極煎海蝦
砵酒焗美國桶蠔, 海味什菜煲, 菠蘿生炒骨,枝足大鰻煲
一皇兩后大閘蟹, 貴妃雞, 美極煎海蝦
砵酒焗美國桶蠔, 海味什菜煲, 菠蘿生炒骨,枝足大鰻煲
2009-11-12 1 瀏覽
11月秋風起, 又到打邊爐o既好時候雖然依家基本上一年四季都可以不過秋冬打邊爐特別開心一行5人order:湯底連海鮮set $68, 我覺得好抵, 因為分開order lee d海鮮最少都$28一碟, 依家有3款連湯底, 湯底咸咸地幾惹味!!! 雜錦菇拼盤 $48, 4款菇, 份量都ok, 所以愛菇之人必order, 又係比起分開order抵好多!!!墨丸拼蝦丸, 芝士丸$38, 前者好細粒, 雖然用料可以, 但太細粒咬落去變左一d口感都冇, 亦唔夠彈牙, 所以寧願oder 其他$28o既丸類~~~ 後者芝士丸, 愛芝士之人必order, 因為一咬落去芝士慢慢流出, 正~~~ $28: 炸枝竹、滑牛、肥牛、生蝦、魚皮餃、山根、烏冬、象拔蚌、白菜仔、西洋菜--->其他所有類別全部$28............基本上有d係好唔抵架, 不過真係叫做拉上補下~~~ overall品質唔錯, 都幾新鮮, 份量亦尚算可以!!! 當中必order係炸枝竹 (佢個名唔係咁叫)好得意好好味................ $5@汽水, $10/3罐啤酒--->飲品反而算抵, 不過原先想
11月秋風起,
又到打邊爐o既好時候
雖然依家基本上一年四季都可以
不過秋冬打邊爐特別開心

一行5人order:

好得意好好味................

$5@汽水, $10/3罐啤酒--->飲品反而算抵, 不過原先想飲西瓜汁但冇哂

另外, 由於太多人打邊爐o既關係, 我地5食客要坐4人枱, 我地已經覺得好迫, 因為張枱真係好細, 之後d食物陸陸續續咁o黎到o既時候, 我地張枱基本上係迫爆, 但d店員仲要"硬著陸", 將手上o既order強行放o向已經冇額外空間o既枱上面, oh~~~

o向佢地進行緊lee個咁可怕o既行徑同時, 我地已經不停咁話要加多張茶"基"仔等我地張枱可以騰空多少少空間食野, 唔洗咁慘咁左避右避, 但佢地唔知係唔係借出聾耳陳隻耳, 繼續漠視我地o既要求, 求奇張d食物放o向側邊d碗碟收集區然後再左"側"右"側"咁塞哂落張枱~~~

究竟lee d叫做咩服務態度, 多食客你地咪加多d人手law, 我地唔想咁樣屈就law...真係有少少食到一肚氣!!! 如果下次大家去lee度打邊爐的話, 要留意呀, 好迫, 食得好辛苦架...........同埋lee度冇得混醬, 有d可惜, 好美中不足~~~同埋記緊訂枱, 因為好多人啊~~~ 我地訂左枱早到都要等~~~
好抵啊~yummy~
鍋底~~~
$68 set 火鍋料到啦~~~份量都ok啊~
其他配料...最鍾意左手邊o既炸竹~
2009-11-07
好抵啊~yummy~
鍋底~~~
$68 set 火鍋料到啦~~~份量都ok啊~
其他配料...最鍾意左手邊o既炸竹~
  • 炸枝竹
2009-11-10
門面很小, 上面很大.卡位很舒適也有wifi, 夥計有禮.奶皇流沙包很好, 燙燙的, 也流出來一樣.蝦餃的蝦球很大顆, 沒art 稱.咸水角不太好, 內裏很少餡料.粥挺好吃的, 本來我不太吃粥, 豬兒仔 '不' 才吃一點, 挺好吃, 甜甜的, 綿綿的.鯪魚球略為小了一點, 但味道不錯.鳯爪排骨飯$3.8, 但排骨很好吃, 滑滑的肉, 鳯爪則只得一只, 將貨就價吧.可能同學叫得太多, 4條友食了$240卻吃剩了不少, 我拿了盒仔拎走.
門面很小, 上面很大.
卡位很舒適

也有wifi, 夥計有禮.

奶皇流沙包很好, 燙燙的, 也流出來一樣.
蝦餃的蝦球很大顆, 沒art 稱.
咸水角不太好, 內裏很少餡料.

鯪魚球略為小了一點, 但味道不錯.

可能同學叫得太多, 4條友食了$240

卻吃剩了不少, 我拿了盒仔拎走.
2009-11-09
  • 奶皇流沙包
新星平時打邊爐多,晚飯好少幫襯,但最近出左呢個鮑魚撈飯既廣告賣相好靚,同朋友去試下!全枱人一人叫一客,叫完果個小姐在介紹有乜好味,我地咁岩吹緊水,冇人聽阿姐講野,於是阿姐好聽話咁去左落單。轉過頭佢又行返來問我地:唔好意思打擾你,要唔要試下乜乜乜乜......呢於是諗起....其實我地未叫餸.............失禮死。於是試左以下食品:鮑魚飯:以為係cheap既細隻鮑,因為好平......上到枱大家研究隻包係幾多頭,有人話7頭,有人話6頭,我就好想食完回家抖.....鮑汁好香,用來撈飽一流,鮑魚亦好有口感,唔軟唔硬岩岩好,仲要好high 咁比份刀叉我地切.....印象中,中式酒樓唔多用刀叉的.......芋頭南瓜豬仔骨:芋頭好粉,於是成味餸既汁都非常之入味!!!d 芋頭既味又唔會搶左豬仔骨既味,而南瓜煲到軟晒身,但夾起又唔散,再放入口又溶晒,好似食緊南瓜露咁,非常好味。梅菜肉碎豆腐:清清地,又有d 碎肉......又有d梅菜。其實豆腐味都幾重,d梅菜肉碎亦好入味,一味一味咬入去,好得意,得意在你連埋d 豆腐食,好間中咁咬到d 重味既肉.......不過同行既師奶朋友一邊叫好味一邊話
同朋友去試下!
全枱人一人叫一客,叫完果個小姐在介紹有乜好味,
我地咁岩吹緊水,冇人聽阿姐講野,於是阿姐好聽話咁去左落單。
於是試左以下食品:
梅菜肉碎豆腐:清清地,又有d 碎肉......又有d梅菜。其實豆腐味都幾重,d梅菜肉碎亦好入味,一味一味咬入去,好得意,得意在你連埋d 豆腐食,好間中咁咬到d 重味既肉.......不過同行既師奶朋友一邊叫好味一邊話呢個餸貴,佢話d 材料加埋都唔洗20蚊喎..........咁出街食飯係咁架la

去到新星,當然唔少得叫返客流沙包食啦!不過呢d 成日都有人講....唔介紹勒.....
隔幾日再去同家人食多一次鮑魚飯先 : )

好大隻鮑魚!!!!! 味道新鮮唔似平價鮑
2009-09-22 1 瀏覽
見佢地出左隻叫秋季點心既野,有5款點左3款試,感覺好滋潤。虫草花蟹籽玉子豆腐:可能見到出面街d虫草炒到成百幾蚊一兩,所以感覺上都好high,3個人飲茶,多左一粒,阿媽係咁話有益叫我食左佢,佢配左d 蟹籽,幾好咬口,咬到d蟹籽爆開「甩甩」聲我就更加喜歡。加上舊玉子豆腐個皮吸晒d 汁,咬入口又有d 豆腐味,又有淡淡既虫草湯汁既味,真係勁正喎.....魔芋素鷄扎好大件,平時包住鷄扎既係腐皮,今次換左做瓜皮,真係覺得d 點心師傅好勁,點解可以切到d 瓜咁薄架呢?果片瓜吸晒冬菇同芋頭d 味,而舊芋頭粉粉地,掂~~~~千層紅棗榚可能我自己唔太喜歡吃紅棗....因為真係好有紅棗味,好似放左粒紅棗入口咁。當堂諗起個friend 好喜歡食紅棗就會好似我阿媽咁係咁話好好食好好味。因為真係好重紅棗味。燒腩仔保持水準,皮脆肉嫩~~~~ 流沙包仲係咁流沙~~~~ 去得新星點可以唔食流沙包
見佢地出左隻叫秋季點心既野,有5款點左3款試,
感覺好滋潤。

燒腩仔保持水準,皮脆肉嫩~~~~

流沙包仲係咁流沙~~~~ 去得新星點可以唔食流沙包
虫草花蟹籽玉子豆腐
千層紅棗榚
魔芋素鷄扎
2009-09-21
好喜歡吃流沙包,不同地方既流沙包我都食過,唯獨新星既流沙包可以吸引我去食完又食。貪佢d 乜?流沙真係識得流。識得流又有蛋黃香。麵包皮夠晒滑又夠晒軟。呢d 全部都係流沙包應該要有既野成日去d 地方食流沙包根本就係奶皇包.......真係好心啦....好大分別架!除左流沙包,呢間野既點心都好好味,例如金錢肚、蝦餃、鯪魚球等等
好喜歡吃流沙包,不同地方既流沙包我都食過,
唯獨新星既流沙包可以吸引我去食完又食。

貪佢d 乜?
流沙真係識得流。
識得流又有蛋黃香。
麵包皮夠晒滑又夠晒軟。

呢d 全部都係流沙包應該要有既野

除左流沙包,呢間野既點心都好好味,
例如金錢肚、蝦餃、鯪魚球等等
  • 流沙包、鯪魚球
2009-09-20 2 瀏覽
依排經常出街食飯,今晚就同男朋友及2位朋友一齊去新星打邊炉,原先去海港或稻香,之後知道新星有優惠,所以選擇了新星,但我唔係試新野呀,其實上年我已經食過,我同我男朋友覺得好食及底食(上年優惠係買一送一),今次去是四送一優惠,所以(那那林)去攞位,一去到嘩好多人呀,心諗一定有排等喇...但原來唔係佢地都好似我咁都係食特價時間0既火鍋(當時是8:15)都有20-30人等,跟住叫咪姐姐講如果係食9點任食火鍋0既,請排隊0令飛,而8:30先派飛,9點入坐)其實點解唔一早派飛唔駛我地係佢地大堂等,因為佢地大堂好細又熱,0令佢地訂左位食晚飯或食正價的火鍋客好唔方便,當然0令我地一班等食0既人都好唔好便喇(有代改善)湯底-----皮旦湯底ok火鍋食物------好多都好好食,但唔見左上年我食過的肥牛(因為果隻肥牛是圓形)今次的是一般的火鍋肥牛,但都好有牛味,而新星是用一包包的出前一丁面)出面好少有飲品-----都係任飲架,(百事可樂,七喜,橙汁,冰藍啤酒,涼茶)涼茶ok

(有代改善)

湯底-----皮旦湯底ok
,而新星是用一包包的出前一丁面)
出面好少有

2009-09-19
(非會員)
朋友話有曼聯信用卡可以去食半價套餐,於是去試下,係打邊爐之外首次幫襯新星。佢地主要賣點係魚翅撈飯,個廣告幾好笑,係 D 民工舉住D 魚翅,最搞笑既係佢地拎住既唔係紅簿仔而係火鍋果D 「呢」。7個人去食佢個4人餐再散叫其他野,再加2個餸1個炒飯四和拼盤:燒味野,燒得好靚好香口,不過我自己麻麻地喜歡食燒味碧綠花姿珊瑚:即係花姿片+珊瑚片炒西芹,OK啦,一貫中式酒樓既例牌野,好味但沒有驚喜紅燒四喜翅:拿~ 呢個真係重點,我地7個人分都仲有幾多翅,我地真係撈住白飯食,感覺好豪,D 翅真係睇到一群群,冇呃人。清蒸海青斑都算幾大條,街市買都唔會太平果隻,而且連D 魚旗都企起身的,細個果陣阿媽話呢D 叫新鮮,朋友當時在爭論係急凍魚丫,定係海魚,最後冇結論,因為覺得唔會咁筍比海魚,但食落又真係好新鮮。金銀蛋浸時蔬呢個冇乜特別既餸特別在佢D 湯係好好飲架,平時我地不常會飲佢浸菜果D 湯,就算飲都唔會清晒,點知我地今次真係飲清光......... 因為D 湯好有菜味,好清新的。唔知乜炒飯 份量勁多,好香XO醬味,亦唔會太辣蒜蓉蝦蝦係頭盤,粉絲係甜品!可唔可以就咁叫一份呢D 味既粉絲呢 HAHAHA流沙包信

7個人去食佢個4人餐再散叫其他野,再加2個餸1個炒飯

因為D 湯好有菜味,好清新的。

唔知乜炒飯 份量勁多,好香XO醬味,亦唔會太辣
流沙包信用卡果邊送3個,我地7個人,買多左6個,因為佢一份得3個,最後我食左3個~~~ 哈哈哈.... 我一直去新星都係打邊爐,去左幾十次都仲係打邊爐,第一次食流沙包。真係好好好好好味!
桂花榚: 本身得4粒,阿部長好人送多幾粒比我地食,1人1粒,好香桂花味,D 桂花入到口都仲有味,唔似得有D 聞就有味,食就冇味。

好騎呢的廣告,但亦因為佢騎呢我至見到,其實幾過癮
拎埋張印花去至有得送,不過只係送3粒,其餘3粒係我地自己買架咋
金牌流沙包,成日去新星打邊爐,流沙包都係第一次食,好好味!好流!
唔知乜野炒飯,有少少XO醬味,又雞粒同蔬菜等等,幾好味
果陣推介既蝦,用筷子一 NEW 就甩,成舊蝦肉,勁正,加埋下面D 粉絲入晒蝦味蒜味。美味!
唔知乜野炒飯,有少少XO醬味,又雞粒同蔬菜等等,幾好味
2009-09-14 1 瀏覽
話說AIG信用卡做緊推廣火鍋料8折,拎埋張coupon 仲有流沙包送!!! 於是同朋友去慶生。 6:50去不用等位,唔似平時宵夜任食火鍋果陣咁鬼多人, 由於8折就諗都唔諗叫晒d 平時要加錢至有既食物,呵呵呵! 1. 本地肥牛 -- 好大碟,而且食得出佢好新鮮 2. 肥牛粒 -- 次次都會叫的!又係新鮮而且夠晒牛肉味,加上熟左都唔會太硬。 3. 帶子片 -- 份量少左dd,但真係塊塊都好鮮好滑,望落去好似d 剌生咁,烚完亦冇走樣! 4. 包心芝士丸 -- 芝士丸食得多,呢個一咬入去就成口芝士流出來,真係爆,喜歡吃芝士既人不要錯過。 5. 流心蟹粉丸 -- 真係流心喎,丸內的蟹粉又唔係食得出有好多,但味通就真係幾香既。 6. 墨魚滑 -- 麻麻地,墨魚味不算太香 7.炸響鈴 -- 其實唔知佢係d 乜,但係就好好味,可能加埋 d 湯底,成個響鈴都係晒d 湯,放入口係有d 熱,但都好好味。 其他叫既都係d 普通野,冇乜特別了。 拎多張coupon 比d 阿姐,拎多籠流沙包食...... 飽到反肚..... 不過最後忍唔住買多一盒外賣既流沙包走, 個盒非常精美,仲有教你點食流沙包既指引,幾搞笑
於是同朋友去慶生。
1. 本地肥牛 -- 好大碟,而且食得出佢好新鮮

6. 墨魚滑 -- 麻麻地,墨魚味不算太香
不過最後忍唔住買多一盒外賣既流沙包走,
個盒非常精美,仲有教你點食流沙包既指引,
幾搞笑。

生日
火鍋
  • 流沙包,肥牛
(非會員)
和同事飲茶,個服務員叫我地試下新出既菠蘿炒飯,見張相個樣都幾好,又唔貴,只係$48。而我地又有一個無飯不歡既飯桶响度,所以就叫左嚟試下。真係幾好味!!! D菠蘿好新鮮,個飯好香,賣相好靚,真係拍得住d泰式既菠蘿炒飯。果然冇介紹錯!!!另外叫了﹕馬拉糕﹕好鬆軟,甜度適中,好味叉燒包﹕好多汁,叉燒都唔少炸鯪魚球﹕好香好脆好熱氣,正蝦腸﹕個腸粉分好滑、好通透其他點心……叫到成枱都係!!!很滿足的一個午飯,每人只係$60,抵!!!因為很飽…下午冇心工作…哈哈!!!
而我地又有一個無飯不歡既飯桶响度,所以就叫左嚟試下。
果然冇介紹錯!!!

另外叫了﹕
馬拉糕﹕好鬆軟,甜度適中,好味
叉燒包﹕好多汁,叉燒都唔少
炸鯪魚球﹕好香好脆好熱氣,正
蝦腸﹕個腸粉分好滑、好通透
其他點心……叫到成枱都係!!!

很滿足的一個午飯,每人只係$60,抵!!!
因為很飽…下午冇心工作…哈哈!!!
馬拉糕
菠蘿炒飯
叉燒包
鯪魚球
2009-08-12 12 瀏覽
中午同同事出去飲茶,我第一次去呢間,佢地不嬲話好食。去到個格局同平時去開D茶樓不同,靚D乾淨D,招乎好D。叫野食,有腸粉,好滑,同事推介蘿蔔SO, so good, 好鬆化。另同事叫左個藥膳雞腳,好重藥材味我無食但同事話好食。招牌流沙飽果然名不虛傳,勁流沙又唔太甜,GOOD!仲有個類似蝦搞&菜肉搞,一樣好味。牛拍葉&菜苗一般,話菜苗其實係白菜加雜古。最後食甜品,出奇地好,叫了楊枝今撈,原來係杯裝,佢話咁抵D喎,唯有倒出來大家分D,好味呀!唔太甜,有柚子芒果,香!滑!之後個GO點&豆花都好香滑,OK,唔錯噃!埋單每人$50,OK LA,下次再來。
中午同同事出去飲茶,我第一次去呢間,佢地不嬲話好食。
去到個格局同平時去開D茶樓不同,靚D乾淨D,招乎好D。
另同事叫左個藥膳雞腳,好重藥材味我無食但同事話好食。
招牌流沙飽果然名不虛傳,勁流沙又唔太甜,GOOD!
仲有個類似蝦搞&菜肉搞,一樣好味。
牛拍葉&菜苗一般,話菜苗其實係白菜加雜古。

唯有倒出來大家分D,好味呀!唔太甜,有柚子芒果,香!滑!
之後個GO點&豆花都好香滑,OK,唔錯噃!
埋單每人$50,OK LA,
唔知咩搞
乂燒腸
甜品
芒果豆花
  • 流沙飽,楊枝今撈
2009-08-02 10 瀏覽
今天終於來到新星啦.我地叫了1. 流沙包-真係好得, 好流沙, 不過食既時侯要好小心, 如果唔係食到周身都係流沙.2. 蝦餃-皮薄,蝦好彈牙. 味道好好.3. 咸骨粥-賣相平平無奇, 不過只要一食一定停不了口. 介菜好甜, 咸骨帶咸香再加綿綿的粥, 好味都不得了.4.雞扎-好清新, 沒有豬皮及火腿, 卻有翠玉瓜真的很清. 味道比平時食得淡, 不過淡口反而仲好wor.5.煎腸粉-煎得太久了, 所以超un, 咬不開.p.s. 所有食物都是即叫即做, 所以大家預左要等10-15分鐘是有野食呀.
今天終於來到新星啦.我地叫了
2. 蝦餃-皮薄,蝦好彈牙. 味道好好.
5.煎腸粉-煎得太久了, 所以超un, 咬不開.

好味既CONGEE
蝦餃好食