其實同事之間食lunch一齊飲茶好平常,不過我呢班同事就盡量可免則免囉今次係因為有人走要Farewell冇辦法氛圍真係好差,有啲完全唔講嘢,有啲溝通唔到,唔想同佢講嘢,結果兩三個兩三個一組叫嘢食又唔知大家係客氣定係乜嘢明明之前講好話要叫叉燒都後來又冇叫到我哋總共八個人嗌咗18碟點心,食物質素就一啲啲啦。先講一啲正正常常嘅代表有蝦餃、叉燒包、炸魷魚、虎皮尖椒、金錢肚、牛肉球、叉燒腸、椒鹽豆腐粒、叉燒酥同蝦腸難食嘅代表有拍青瓜(有一陣怪味)、炸芋頭卷(係同事食咗話好油入面芋頭甜甜地怪怪地)見到個樣唔想食嘅有皮蛋酸薑、菲林卷 (呢兩樣可能同事諗住分開等大家都有得食,點知切開之後勁樣衰,同埋個皮蛋唔係流心皮蛋)冇興趣嘅代表由燒賣、鵪鶉蛋燒賣、菜苗餃、紅豆糕(茶樓有肉嘅燒賣,我就不嬲都唔係好喜歡,假燒賣就鍾意😊,甜品嘅乜糕乜糕我都麻麻哋)茶樓好似擴充咗,我哋坐喺擴充咗嘅部份,不過又好似格格不入。睇

茶樓好似擴充咗,我哋坐喺擴充咗嘅部份,不過又好似格格不入。

屋企人好想食乳豬 跟住查下邊度有 睇到呢間餐廳食評 有啲怕怕😢都俾個機會佢 試吓 餐廳環境好, 坐得好舒服 唔逼食物外形美觀 叫左孖寶大蝦伊面 小炒皇 1/4乳豬 薑蔥焗魚頭 除咗大蝦伊面易生水一般 其他味道非常好 估唔到小炒皇 材料有帶子 魷魚👍🏻主角 1/4乳豬 脆 香 ! 薑蔥焗魚頭 遠遠聞到 好好食 下次試吓薑蔥焗蠔服務態度 比我想像好 轉碟速度快逢一上菜就禮貌講多謝又冇企隔離望住 逼你食 ❤️值得過來
屋企人好想食乳豬 跟住查下邊度有
睇到呢間餐廳食評 有啲怕怕😢
都俾個機會佢 試吓

餐廳環境好, 坐得好舒服 唔逼

除咗大蝦伊面易生水一般 其他味道非常好

估唔到小炒皇 材料有帶子 魷魚👍🏻

主角 1/4乳豬 脆 香 !

薑蔥焗魚頭 遠遠聞到 好好食 下次試吓薑蔥焗蠔

2024-04-05
母親節
1/4乳豬
2024-01-07 3417 瀏覽
喂!各位食友,今次筆者要同大家分享下喺「新斗記」嗰啲正到彈起嘅美食啦!一入到去,呢間米芝蓮一星食府嘅環境喺優雅得嚟,又唔會over,真係一啖氣⭐️。首先講嗰碟金牌火山石燒乳豬,啲皮脆到喺度嗲呢,啖啖肉香,啖啖肉滑,咬落去夠晒口感。再講吓欖角炒梅骨,呢個,肉質鬆化,鹹香嘅欖角配埋獨特嘅醬汁,簡直係絕配!話時話,我仲試過佢地個啫啫蝦膏生菜煲,一蓋掀起來,蝦膏香味四溢,生菜鮮甜,佢嗰啫啫蝦膏就像香濃嘅潮汕大過界!嚟到尾聲啲甜品,就喺啲陳皮紅豆沙同芋頭西米露,紅豆沙甜度控制得剛剛好,唔會膩口,而個芋頭西米露就嘆得懷疑人生,芋頭綿密到似雲朵,西米又彈牙,嗰份滿足感真係無得輸。呢間食府,無論係環境定係服務,都掂過高山、得過海嘅!喺度嘆米芝蓮水平嘅菜式,真係驚喜連連💥。下次有機會,一定要同三五知己再黎打卡,一齊嘆住星光美味!🍽💖

2023-12-10 2828 瀏覽
叫咗半隻乳豬,凍既,冇肉既,從來冇食過咁差既乳豬。老火湯超鹹同埋係味精湯。大蝦伊麵蝦係死既。味菜炒牛柳,牛柳得兩三條。而且冇服務,等埋單都超耐,唔會再去,真係食到一肚氣! the signature roasted pork was served cold. Soup was salty. Food quality was bad and no service at all. The worst restaurant in town. Won’t come again!!
2023-12-08 1962 瀏覽
今次唔講太多花巧,只講最真摰嘅味道分享,喺新斗記度嗰頓飯,簡直係一場滋味嘅盛宴🍴!首先,個脆皮乳豬,啖啖肉啪啪聲,肉質鮮嫩得滯,伴隨住香氣四溢嘅醬料,正到不得了!再嚟,個荷葉蒸籠飯,真係一絕,荷香,蒜味,蟹鮮味噏味撲鼻,飯仔香噴噴,每粒米飯都包裹住蟹嘅鮮美,叮噹正!點心方面,推介下花膠燒賣,質感紮實,花膠彈牙鮮美,味道大滿足!呢啲食物唔需要過多形容,食落去就知景仰!環境講究,侍應服務貼心,唔使趕住,慢慢嘆,咁嘅一餐飯,真係可以搏晒食指大動,令人回味無窮!新斗記,老字號嘅經典,建議你都試下啦👍!

2023-11-26 1883 瀏覽
捧住成肚氣啊成七舊水兩個人,環境同埋態度的確唔錯但我比較注重食物 如果你係你食嘢嘅,就建議唔好嚟啦個死人乳豬鹹到苦 係真係苦嫁喎跟住聽咗個阿姐介紹識個蒜蓉聖子你係要花費好多精力,同時間係勁多個蒜蓉同粉絲蝦搵兩個勁瘦嘅肉跟住成個餐最好食嘅,就係個薑蔥生蠔煲係幾好食,但係我建議大家來之前就要訂因為佢要成九個字先到, 中間其實我一早叫咗佢如果未煮就唔好理個經理又吹水話兩鍾到再過多左兩個字個經理都冇再行過,結果搵第二個經理又話2分鐘到
捧住成肚氣啊

成七舊水兩個人,環境同埋態度的確唔錯

但我比較注重食物

如果你係你食嘢嘅,就建議唔好嚟啦

個死人乳豬鹹到苦 係真係苦嫁喎

跟住聽咗個阿姐介紹識個蒜蓉聖子

跟住成個餐最好食嘅,就係個薑蔥生蠔煲

係幾好食,但係我建議大家來之前就要訂

2023-11-26 1078 瀏覽
嗌咗一個乳豬本身唔小心嗌咗例牌諗住變¼隻最後好彩冇變到。苦嘅!?嗌餸嘅時候個阿姐叫我哋嗌個蒜蓉蒸蟶子話好大隻佢個殼就大。用無數嘅蒜蓉同粉絲冚住瘦弱嘅蟶子肉。我而家等緊佢個薑蔥生蠔煲嚟我諗都冇咩希望。環境都算唔錯,不過而且附近都好多人食,我唔明點解佢哋可以咁開心。本來諗住嗌多個手抓羊肉試吓,但係我而家見到咁樣都見過鬼怕黑。但最大獲係個乳豬真係苦囉。唔知係咸到苦定係本身係好苦 。成碟乳豬最好食係個甜醬。

我而家等緊佢個薑蔥生蠔煲嚟我諗都冇咩希望。

2023-11-23 680 瀏覽
曾經榮獲米芝蓮一星的新斗記 主打地道風味的懷舊粵菜 原來今年搬往九龍灣重開 今次食lunch順便試埋佢d點心😇—🐷 馳名即燒乳豬🐷 蜜汁叉燒皇•🥟 斗記水晶蝦餃🥟 蟹籽蒸燒賣🥟 豉汁蒸鳳爪🥟 山竹牛肉球🥟 蜜汁叉燒包🥟 斗記流沙包🥟 蒜香蒸排骨🥟 鮮蝦菜苗餃🥟 蜜汁叉燒腸粉🥟 XO醬炒腸粉🥟 XO醬炒腸粉🥟 香煎蘿蔔糕🥟 梨子鹹水角🥟 黃金煎堆仔🦑 椒鹽魷魚鬚•🍚 蒜香籠仔蒸蟹飯🍜 肉絲銀芽煎脆麵•🍰 黑糖薑汁糕🍰 椰汁紅豆糕—🌟馳名即燒乳豬確實係幾好食 $988全隻 外脆內嫩 夠juicy 同埋吾係好肥岩哂我 好吃 食得好滿足!😋餐廳環境裝修得幾靚 Overall點心味道吾錯 款式夠多同有懷舊點心 雖然擺盤爭小小 weekdays lunch hour難免係忙同rush😰如果想再食乳豬會再黎☺️

曾經榮獲米芝蓮一星的新斗記

Overall點心味道吾錯 款式夠多同有懷舊點心
如果想再食乳豬會再黎☺️
2023-07-27
2023-10-24 1303 瀏覽
一入門口就比佢既裝修吸引住😍😍😍😍好靚乳豬招牌菜真係招牌菜,皮好脆,肉質嫩魚雲呢種食法第一次,用子薑配又出奇地味道好夾生炒骨甜酸味分配得岩岩好,皮脆糖水陳皮紅豆沙,芋頭西米露用心煮紅豆沙甜度岩岩好,食得到陳皮味道但又唔會蓋過紅豆🫘沙既甜味芋頭西米露奶同甜度配合得好好,芋頭好綿好滑環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️米之蓮餐廳食物水準正正常常 不過不失
一入門口就比佢既裝修吸引住😍😍😍😍
好靚

乳豬

招牌菜真係招牌菜,皮好脆,肉質嫩
魚雲

呢種食法第一次,用子薑配
又出奇地味道好夾
生炒骨

甜酸味分配得岩岩好,皮脆
糖水

陳皮紅豆沙,芋頭西米露
用心煮
紅豆沙甜度岩岩好,食得到陳皮味道但又唔會蓋過紅豆🫘沙既甜味
芋頭西米露
奶同甜度配合得好好,芋頭好綿好滑

環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️⭐️

米之蓮餐廳
食物水準正正常常 不過不失
2023-10-15
2023-10-19 949 瀏覽
MegaBox新斗記.味道:4/10🌟抵食:4/10🌟環境:7/10🌟.雖然小編啲相影出黎靚靚仔仔,但新斗記啲嘢退步好大!!!🙅🏻‍♀️ 一入座有個勁心急嘅侍應,不停喺度講佢地呢度咩都好食,然後瘋狂介紹催人落單😶然後小編冇嗌到佢介紹啲嘢,佢即刻黑面走咗(落單落到一半)嘢食方面雜菜煲啲湯同之前一樣,係ok嘅,但菜差咗🥬特別啲啲白菜仔,苦嘅……😣蝦仁炒蛋同蟹肉飯勁鹹,唔知咩事,要用啲白飯嚟送啲蟹肉飯食😂💔唯一正正常常嘅就係個豆腐,不過都已經冇曬心情💢小編短期內都應該唔會再去~.#香港 #食評 #foodie #食好西 #instagram #香港好去處 #香港美食 #打卡 #megabox #新斗記 #香港酒樓 #香港茶樓 #酒樓
MegaBox
新斗記
味道:4/10🌟
抵食:4/10🌟
環境:7/10🌟
2023-09-08 2311 瀏覽
黑色暴雨警告的生日飯局兩個朋友今個月生日,估唔到竟然揀咗一個掛咗超過 12 小時黑色暴雨警告的晚上,真係貴人!中午時分,大家都好煩諗下今晚餐飯夠竟仲繼唔繼續,最後決定照食,因為已經訂咗蛋糕。訂咗 7 點,唔算多客,入座前問過要唔要趕還枱,因為有朋友交通上有問題,要遲,好彩唔會趕客。 8 點到齊,開餐,酒樓有水準 ,唔錯,乳豬同燒鵝都好正 😋😋😋,其餘餸都好食,係炸蟹鉗唔得 ,好咸,炸得唔靚。 (註:我哋係叫八人餐)另外值得一讚係侍應們好有禮貌,問嘢好有心機答,我哋話個蟹鉗唔得,佢就叫我哋下次一有問題就話佢哋知,即刻換,咁嘅服務態度 朋友未到,先叫咗二個小食,一個係呢款,另一個個係「沙薑雞腳」,兩款都唔錯 乳豬 燒鵝 薑蔥魚 菜 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻小炒皇 炸蟹鉗
黑色暴雨警告的生日飯局

,好咸,炸得唔靚。 (註:我哋係叫八人餐)

乳豬

生日
  • 乳豬
  • 燒鵝
2023-09-07 1467 瀏覽
新斗記是一家值得推薦的餐廳,他們的菜品多樣且美味。鎮江水晶肉是一道令人驚艷的菜品。肉質鮮嫩,口感豐富,經過獨特的烹調方式,使肉片散發出誘人的香氣,配上醬汁更是美味。火山石即燒乳豬是這裡的招牌菜之一。乳豬皮烤至酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來滿滿的滿足感。配上特製的醬料,味道更加出眾。粟米大魚塊是一道口感獨特的菜品。魚肉鮮嫩,外層炸至金黃酥脆,吃起來酥脆可口。搭配新鮮的粟米,增添了甜味和口感的層次。美國桶蠔煲是一道豪華的海鮮料理。蠔肉鮮嫩多汁,經過燉煮後更加鮮美。配料豐富,湯汁濃郁,每一口都讓人回味無窮。叉燒皇是一道經典的中式菜品。叉燒肉質嫩滑,入口即化,搭配特製的醬汁,口感更加美妙。這道菜品絕對能滿足叉燒愛好者的味蕾。總體而言,新斗記的鎮江水晶肉、火山石即燒乳豬、粟米大魚塊、美國桶蠔煲和叉燒皇都是令人滿意的美食選擇。無論是口感、味道還是菜品的創意,都讓人印象深刻。如果你正在尋找一家提供豐富菜品的餐廳,新斗記絕對是一個不錯的選擇。
新斗記是一家值得推薦的餐廳,他們的菜品多樣且美味。

2023-09-06
2023-08-02 1688 瀏覽
MegaBox新斗記.味道:8/10🌟抵食:7/10🌟環境:8/10🌟.鐘意飲茶嘅朋友可能都去過之前有唔少分店嘅新斗記☕️但由於疫情關係,佢執曬全港分店🥲最近開番一間喺Megabox小編就去番食😛佢嘅豉油王炒麵係必食😍調味啱啱好之餘好夠鍋氣,入面嘅芽菜有淡淡甜味,好食😋蝦餃同炸豆腐都係小編嘅酒樓必點,兩樣都有番之前嘅水準(蝦餃有4粒,小編忍唔住食咗先影😳)🤔另外菜心一啲都唔苦,條條都咁嫩,抵讚👍🏻但係!牛柏葉真係好硬,幾乎食唔倒,大家唔好叫🤣
MegaBox
新斗記
味道:8/10🌟
抵食:7/10🌟
環境:8/10🌟
2023-07-20 1803 瀏覽
去到Megabox行街,望一望水牌見到有新斗記,原來由佐敦搬到九龍灣餐廳裝修古色古香有氣派,有唔少卡位斬坐得幾舒服待應送上前菜,麻辣花生好好食 馳名火山石即燒乳豬(例牌)
乳豬皮非常脆卜卜,師傅切走脂肪食落唔會好肥膩,而且肉質軟嫩,再沾乳豬醬真係好正  籠仔蒜香蒸蟹飯
飯用蒜、薑同蔥同蛋白炒到粒粒分明,加埋花蟹同乾蒜一齊蒸,香味十足,蟹肉食落鮮味,再配食一啖炒飯,好惹味欖角炒梅骨排骨入口軟淋,欖角煮汁帶有甜味又有欖角的香味,送飯一流·Menu

餐廳裝修古色古香有氣派,有唔少卡位斬坐得幾舒服

待應送上前菜,麻辣花生好好食

馳名火山石即燒乳豬(例牌)

籠仔蒜香蒸蟹飯

欖角炒梅骨
排骨入口軟淋,欖角煮汁帶有甜味又有欖角的香味,送飯一流
Menu

• 乳豬
2023-07-10 1470 瀏覽
一心諗住「米芝蓮」應該唔會太差,完全失望!超難食!完全唔值!服務又差!浪費錢同時間!乳豬- $2百幾蚊例排,d肉斬到勁碎蠔仔炒蛋-勁咸蟹蒸飯- 隻蟹部電話都大過佢,飯冇蟹咪只係得蒜味點解會搞成咁?希望餐廳唔好自己毁了自己聲譽,盡快改進,期待回復當年勇!一心諗住「米芝蓮」應該唔會太差,完全失望!超難食!完全唔值!服務又差!浪費錢同時間!乳豬- $2百幾蚊例排,d肉斬到勁碎蠔仔炒蛋-勁咸點解會搞成咁?希望餐廳唔好自己毁了自己聲譽,盡快改進,期待回復當年勇!
一心諗住「米芝蓮」應該唔會太差,完全失望!
超難食!完全唔值!服務又差!浪費錢同時間!
乳豬- $2百幾蚊例排,d肉斬到勁碎
蠔仔炒蛋-勁咸
蟹蒸飯- 隻蟹部電話都大過佢,飯冇蟹咪只係得蒜味

點解會搞成咁?
超難食!完全唔值!服務又差!浪費錢同時間!
乳豬- $2百幾蚊例排,d肉斬到勁碎
蠔仔炒蛋-勁咸

點解會搞成咁?
希望餐廳唔好自己毁了自己聲譽,盡快改進,期待回復當年勇!
2023-07-09