講到燒味,我就即刻諗到佐敦嗰家店舖。走入去,店內飄嚟嘅香味已經夠我流晒口水🤤。呢次我點咗招牌鵝脾飯同埋乳豬油雞飯,兩樣都係咖啡店裏面嘅明星。首先講下鵝脾,皮脆得滋滋作響,喺我隻筷子觸碰嘅剎那有種搞笑嘅感覺,肉質鮮嫩得嚟不失彈性,夾一塊落口,肉汁隨之溢出,香滑得黎唔膩口,我一啖接一啖根本停唔到手!乳豬油雞就真系另一番口感嘅享受。油雞肉質非常滑潤,再加上薑蔥嘅微妙提味,簡直太正!乳豬更加唔使多說,皮脆肉嫈,每一咬都有種獨特嘅層次感,好吸引!順帶一提,嗰碗配菜嘅例湯都係一絕,豐富嘅料同淡淡嘅甜,飲一口暖笠笠真系好滿足。😋 而份飯滋滋作響,明明簡簡單單嘅油撈飯,卻也能做到味美質樸。睇落呢家的確比其他燒臘鋪正,無論係味道定係食材質素,真系絕對掂!👌 下次過嚟,我一定要再抗口袋嚟多試幾款,認真值得再嚟幾轉!🔥

2023-06-04 1600 瀏覽
是非常特別的生日回憶沒有想過會有一餐這樣的生日飯入座21:00 已經過了晚餐 是真正的宵夜時段這間餐廳營業到23:45但宵夜時段很空闊也適合與朋友相聚所有菜品即叫即製 有炒出的矱氣- 白灼海蝦 with 秘製調味醬汁好新鮮的海鮮 有海風的鹹味 絕對非一般雪凍後的味道蝦肉是晶瑩透亮的白色 鮮嫩 入味- 魚頭豆腐小棠菜養生湯- 玻璃樽復古午後紅茶 蜜桃烏龍vs 檸檬茶第一次見到玻璃樽裝的午後紅茶而且這個版本沒有很甜- 魚香茄子煲宵夜食物魚香茄子係有d 邪惡的切蛋糕沒有切餅費的喔
是非常特別的生日回憶

- 魚香茄子煲
宵夜食物魚香茄子係有d 邪惡的

切蛋糕沒有切餅費的喔
2022-11-19 2337 瀏覽
今次清楚領教佐敦上海街【新強記燒臘】的"偷龍轉鳳"將脆皮腩骨換成一般瘦燒肉!之前多次買燒肉、腩骨後回家都貨不對板!以為與其他客人調轉錯了!今次金睛火眼望著終於發現店內刀如何【偷天換日】我隨即問:為何"升起嚿有脆皮燒肉"!刀手支吾以對話:呢嚿唔係你!我睇住一斬一撥就了砧板邊!這嚿燒肉就可作燒臘飯賣出!如此奸商再好食都不會再幫嚫!
2022-11-19
2022-09-07 2019 瀏覽
尋晚大約6點幾買咗一隻切雞返去,諗住夜晚當一個餸食,食完之後,點知第二日就胃脹,肚痾,仲要嘔。最後仲要請咗半日假去睇醫生。排隊嗰陣已經見到啲燒味擺晒喺門口,諗住可能啱啱整好擺出嚟啦,食燒味食到腸胃炎真係第一次,可想而知衛生情況係有幾惡劣。平時食生牛肉阿嗰啲都唔會腸胃炎,今次因為燒美而腸胃炎,各位見仁見智,執生啦。
2022-09-06
5 分鐘 (外賣自取)
團年飯
2022-06-06 2457 瀏覽
今日下午去買隻琵琶鴨,因媽平時都鍾意食燒腩骨,雖然今日人少食飯,諗住都買條骨俾佢食,呀叔話要我哋要晒一大舊,話條骨連住的,我哋考慮過太大舊就無要到,而且舊燒腩骨肥膏多過肉,好明顯無人買想氹我哋成舊要晒,我哋就話太多了,食唔晒!點知呀叔話我哋:呀女買嘢俾呀媽食,只買百幾蚊嘢,妳呀媽實鬧妳呀! 乜原來而家買燒味買百幾蚊係太少,會俾人話俾人串的!而家小市民真係難做,食唔晒都要買;買百幾蚊嘢就唔配做人哋個女!

外賣自取
2022-04-04 1991 瀏覽
各位社畜必食LUNCH一定包括燒味飯聽聞新強記係佐敦立足多年,係名店嘅level30蚊仲要包一碗是日靚湯真係良心價!燒味飯,通常大家食食下就會放棄啲白飯不過新強記嘅飯唔會搞到油哂都KEEP住清爽清爽加埋必備豉油,真係唔洗少飯都OK燒肉皮脆肉嫩,唔會甩皮甩骨,證明師傅燒得好、斬得妙燒鴨油香味夠惹味如果可以加埋薑蔥撈飯就好喇!靚湯全無味精,飲完唔怕頸渴,住佐敦或者係附近番工嘅朋友記得去幫襯下喇!
各位社畜必食LUNCH一定包括燒味飯
聽聞新強記係佐敦立足多年,係名店嘅level
30蚊仲要包一碗是日靚湯
真係良心價!

燒味飯,通常大家食食下就會放棄啲白飯
不過新強記嘅飯唔會搞到油哂都KEEP住清爽清爽
加埋必備豉油,真係唔洗少飯都OK

燒肉皮脆肉嫩,唔會甩皮甩骨,證明師傅燒得好、斬得妙
燒鴨油香味夠惹味
如果可以加埋薑蔥撈飯就好喇!
燒鴨燒肉雙併飯
2022-04-04
10 分鐘 (外賣自取)
燒鴨燒肉雙併飯
2021-06-12 2662 瀏覽
You always see people lining up for buying their sui mei, first time my family get some roasted pork ribs to try and didn't disappoint us goodly The texture of pork ribs is so good, having soft meat, the pork skin is so crispy and the taste is just right enough saltness, such a good choice for a dish goodEven the price is slightly higher than other siu mei shop, it is nice getting the pork for a meal here

2020-12-01 2973 瀏覽
上海街老牌子燒味,通常排隊買燒乳豬就多,最近限聚令收緊。無位食情況下只可以摞外賣用餐。一開始就比一大碗例湯黎,味道不算濃湯但亦都算家中味道。平均,夠熱。|燒肉燒鴨飯^燒肉燒鴨飯燒鴨咁岩有隻燒鴨腿,我叫店家比醬汁。成碟醬汁,擺盤又靚真系忍不住又食多幾口飯。|燒肉紅腸^燒肉紅腸飯,紅腸都夠軟,熱辣辣。燒肉皮質好脆,以為食左乳豬😂兩個人80有找。外賣好多人排隊,另外堂食其實都不少人。相對黎講價錢平靚正的確好多人慕名而來。最近附近返學又多一個飯堂。

一開始就比一大碗例湯黎,
例湯

味道不算濃湯但亦都算家中味道。平均,夠熱。

|燒肉燒鴨飯^
燒肉燒鴨飯

|燒肉紅腸^
燒肉紅腸飯

兩個人80有找。

外賣好多人排隊,

另外堂食其實都不少人。
相對黎講價錢平靚正的確好多人慕名而來。
最近附近返學又多一個飯堂。

2020-12-01
例湯
燒肉燒鴨飯
  • 燒肉紅腸飯
2020-05-22 3654 瀏覽
憤怒! 在香港幾十年未食過咁難食、劣質的燒味。外賣六十大元一盒燒肉拼燒鵝飯,燒肉不知所謂,皮是没有“拮”过的,一点不鬆化,死實實,咸到死。燒鵝更可怕,就是幾塊肥膏,冇肉食,補充胆固醇罷。
27 蚊雙併飯, 你入面斬我見唔到, 燒肉無皮????如果你覺得蝕就唔好賣囉, 燒肉無皮仲要肥到咁?27 蚊唔係錢?bought lunch at HKD 27, the staff chopped all the food inside so i couldnt see, but when i opened the bx at my office, wtf? that thing without the crispy skin, not even a tiny piece?
27 蚊雙併飯, 你入面斬我見唔到, 燒肉無皮????
如果你覺得蝕就唔好賣囉, 燒肉無皮仲要肥到咁?
27 蚊唔係錢?

隻併
2019-11-06
10 分鐘 (外賣自取)
2019-07-29 2875 瀏覽
家人公司喬遷之喜🎉🎊, 當然要訂番隻乳豬慶祝啦, 因為屋企人本身都很喜歡食這裏的 燒豬, 咁啱又有另一位朋友介紹我們試下訂這裏的乳豬, 所以今次一於試下。 大約早上八點半已經可以去攞燒豬, 價錢$580 非常抵, 燒得又香又好味, 皮脆肉嫩, 在場所有朋友們都話好正, 大家食得津津有味,非常開心。 其實上個禮拜都有到新強記買燒味, 這裏的燒味也不錯啊!😁😋👍🏻 唯一唔好嘅就係沒有送貨服務,要自己親自去攞比較麻煩, 同埋打電話去嘅時候店員嘅服務態度都係麻麻哋,不過這是老字號燒臘店的特色。😅🤣
燒乳豬

2019-07-28
早餐
燒乳豬
2019-05-28 2104 瀏覽
同事推介過新強記,説他們的燒味飯質素不俗。今天自己一個人吃lunch,一於去試一試。對新強記的第一印象是員工很nice, 我自備了飯盒去買飯,打算支持環保,店員都樂意配合。
25蚊一個飯盒,叉燒和燒肉都「大大舊」。叉燒是半肥瘦的,並且有少少燶邊,是我心目中最理想的叉燒,很好吃。燒肉對我來說有些少咸,但皮才是燒肉的靈魂,好脆。隨餐附送的中湯就略咸,下次我會走湯。
今時今日用這個價錢,吃到這個質素的燒味飯。真是不錯。

今時今日用這個價錢,吃到這個質素的燒味飯。真是不錯。
2019-05-28
外賣自取
  • 叉燒、燒肉
2019-04-29 1479 瀏覽
昨天下午落街買米,正諗緊買咩做下午茶好,突然諗到去斬隻燒鴨批做下午茶。1隻燒鴨批$30,燒味師傅話下庄$40抵啲,但食唔晒,所以都係斬隻批。估唔到仲熱辣辣,個鴨皮仲係脆的,撕開齒頰留香,好多肉汁流出來,甘香撲鼻,可謂皮脆肉嫩。可以話係食過最好味既鴨批。

燒鴨批
2019-04-28
2 分鐘 (外賣自取)
燒鴨批
2019-04-21 896 瀏覽
剛好路經行過 有少少肚餓 叫了三拼飯 切雞 燒肉 同埋拼燒鴨 切雞擺到明係用雪雞做 燒鴨 淡而無味 燒肉 太多肉 一啲肥都冇 較為難趙 整體成碟飯 不過不失 可以唔去。 但係個碗例湯就有啲特別啦 裏面有燒豬腳 非常之琳 同埋燒肉 煮得很 林 但係冇飲啲湯 就ok啦
2019-02-25 1357 瀏覽
每次吃燒味飯,都會好小心選擇燒味店,擔心隨時“中伏”,Openrice就可提供參巧資料,減少中伏機會,但今次仍然中伏❕首先是店内環境,以一個字形容:“劣”❗ 特別要小心地面上的油漬及水漬,店內亦有四個大字“小心地滑”❗算了吧,坐低點飯❗但飯未點,一碗例湯掉在我面前,驚死我走咗去;算罷,點一客燒鵝切雞雙併飯。 坐了一會,雙拼飯上枱,但碟上還貼着一張“落單紙”,食得嘅咩?甚麼服務態度呀? 另外,雙拼飯賣相奇差,切雞比隻雞翼就算,燒鵝的皮失咗蹤? 如何分辨鴨肉還是鹅肉呀?飯底又乾硬,點呑呀? 大佬呀,收我六十蚊㗎,俾啲咁嘅嘢我食,有冇搞錯❗劣評❗