2023-07-05 795 瀏覽
百食不厭嘅撈薯粉!太子同紅磡都有 每次食都保持水準 大愛撈紅薯粉 唔會太淋又唔會太硬次次都有諗過試湯薯粉 但都係放棄唔到佢嘅撈呀太索味 啲醬汁太香啦 不過有時可能嗌辣咗 就買支凍豆漿飲啦佢嘅牛肚同豬大腸都鹵得好入味 講到我又想去食啦
百食不厭嘅撈薯粉!

次次都有諗過試湯薯粉 但都係放棄唔到佢嘅撈呀
太索味 啲醬汁太香啦 不過有時可能嗌辣咗 就買支凍豆漿飲啦

佢嘅牛肚同豬大腸都鹵得好入味 講到我又想去食啦
-裝修後終於黎到覓食,果然質素依舊👍🏾先講一講店面,比以前闊落左,門口位置更放左掛畫,同舖頭風格相襯~-🥢紅薯寬粉撈永遠係我至愛,加埋豬頸肉世一。豬頸肉係半肥瘦口感,入味又吾會太油膩。加埋清清地嘅金菇,令成件事加曬分。-🥢朋友叫咗豬肚魚腐紅薯寬粉撈。豬肚吾會太硬,而魚腐好夠淋。兩者加埋煙韌嘅寬粉,亦都好夾。-🥢除咗撈粉,店舖亦有湯麵系列。另一位朋友就叫咗紅薯湯寬粉(寬粉真係太正,不得不叫🥹)。酸辣湯嘅配搭之下,寬粉同響鈴都更入味👍🏾而加咗湯底嘅豬頸肉同撈麵底又有啲不同,比撈底少咗一份爽脆,但口感更淋👅-值得一提係,餐牌有好多選擇,麵嘅種類已好多,單係紅薯粉已經有吾同款🤩而湯底同撈底都可以揀吾同辣度or清湯亦可🤓餸嘅種類亦好多,絕對係平民必食之選👍🏾--{食飽治療系e }

裝修後終於黎到覓食,果然質素依舊👍🏾
{食飽治療系e }
2023-05-15 310 瀏覽
很喜歡裡面的薯粉~軟軟糯糯很有彈性!可以选择加汤底或者干捞嗯。配料也有很多可以选择。红磡天桥下来转弯就见到了,店面不起眼,但每次去里面都坐满人。是一家去了还会再去的点!
2023-04-02 391 瀏覽
新川美食-太子 同紅磡店menu唔同環境裝修都好似比較文青我發現呢度的湯底較清似乎較健康比較啱我雖然顏色較淡但酸辣味道係夠的小食川椒皮蛋幾有趣係黃金色的味道有鹹蛋味我鍾意鎮店之寶係貓貓店長Menu上都有佢貓樣佢真係好肥好得意
新川美食-太子 同紅磡店menu唔同

鎮店之寶係貓貓店長
Menu上都有佢貓樣
佢真係好肥好得意
2023-03-24 360 瀏覽
路過門口看到餐牌已經好吸引,店家主打各式粉面,有湯粉和撈粉夜晚人不算多,要和別人搭台。撈寬粉看起來很有特色,再加海帶和牛百葉,充足的一餐~上菜速度很快,看起來量不算大,配料很足,炸花生和肉醬超級美味~算是很有特色的自家製調味。將所有食材攪拌好,別有風味。海帶和牛百葉各有特色,很有嚼勁。寬薯粉煮至軟硬剛好,一點也不會膩。濃郁的醬汁也很入味,一碗下去剛剛好吃飽。芽菜、蔥、香菜等佐料也能調整口感。很好吃,還會再去!
路過門口看到餐牌已經好吸引,店家主打各式粉面,有湯粉和撈粉

秘製醬汁撈紅薯寬粉
很好吃,還會再去!
2023-03-23
$50 (宵夜)
秘製醬汁撈紅薯寬粉
2023-01-27 596 瀏覽
今日見有時間.便去紅磡區尋找香港往日蹤跡.懷舊嘅(金錢雞/鴨腳紥)美食.在街頭行到街尾.橫穿右插.偶然遇上(新川美食)佢哋賣嘅係川辣米缐/撈麵.還有係一樣係我最喜愛嘅川辣薯粉.佢哋係門前玻璃貼咗好多川辣美食相片.有部份好吸引.而且價錢都算合理低食.今日午餐還未有著落.便決定入內一試。入到去搵個靚位坐低咗.再看看餐牌.原來好簡單.主要:粉/麵/米線 全部都係$29元(內包括以下:炸醬/芽菜/花生/蔥花/芫荽/秘製醬汁).再選擇自己喜愛嘅湯底或醬汁撈。再選擇辣嘅程度.唔辣/小辣/麻小辣/中辣/麻中辣.如果要(大辣或者麻大辣)要加$2元.好似車仔麵咁再選擇喜愛嘅配菜分別有$6元/$7元/$8元/$9元.要睇吓自己嘅要求.如配餐飲:熱飲加$6元.凍飲加$8元.汽水加$7元.支裝豆漿加$9元今日點餐如下:麵底要紅薯粉 $29元牛柏葉 $9元 豬大腸 $9元🚶🏻‍♂️👉📌新川美食 (紅磡)紅磡寶其利街43號地下
今日見有時間.便去紅磡區尋找香港往日蹤跡.
今日點餐如下:
麵底要紅薯粉 $29元
牛柏葉 $9元
豬大腸 $9元
秘制醬汁辣紅薯粉
🚶🏻‍♂️👉📌新川美食 (紅磡)
紅磡寶其利街43號地下
2023-01-07
秘制醬汁辣紅薯粉
  • 牛柏葉
  • 豬大腸
2023-01-20 302 瀏覽
平時行過呢間米線鋪,平平無奇,所以都無入去食。今晚打完波行過, 見好多食肆都收左鋪。但係呢間美線入面仲有好多人食,又嗅到好香的麻辣味。所以今次入去試食,我叫左個豬手腩肉紅薯粉麻辣小辣。呢個紅薯粉好正, 辣中帶麻, 麻中帶辣。好正, 下次要再幫襯!P.S. 店內有隻小貓,真係好可愛, 老闆不介意我和牠玩玩。

豬手腩肉紅薯粉
2023-01-18
豬手腩肉紅薯粉
2023-01-02 234 瀏覽
湯炸醬手工米線揀咗豬頸肉同雞翼,可以任意揀餸,湯底亦可以唔辣至大辣,湯底幾入味同小小辣…湯炸醬紅薯粉條,結果俾咗粗粉,建議其他朋友用幼粉會好啲,因為粗粉唔算太入味總體來說都幾好食
總體來說都幾好食
2022-11-26 302 瀏覽
之前食開舊舖,闊別接近兩年,今年終於重新落户紅磡,之前疫情嚴竣期間開張只做外賣,後來開放堂食之後真係客似雲來!今次有幸遇見貓店長,胖胖的,好嗲人,我覺得應該喵喵要長期出來招待下客人呢!同以前一樣,雖然有豬骨濃湯同酸辣湯底揀,但我偏愛秘製醬撈麵,不過價錢由$24加到$29,麵底可選米線,米粉,拉麵,紅薯粉,紅薯寬粉以及手工中粉。中粉同薯粉差不多,口感Q彈煙韌,有時我會揀感覺上無咁肥既米粉,而拉麵似乎係最飽肚。我個人最愛撈米線,撈得最入味!無論湯或撈都可以選辣度,大中小辣外,還可選麻或不麻,最近食麻小辣已經無咩感覺,所以我都轉食麻中辣。除了炸醬肉碎,花生,芽菜等必備配料,其他食材類似車仔麵般選搭,每款$6-9,我推薦新鮮豬皮,秘製牛𦟌,通菜等等。.

Intro: 讀理大嘅同學仔一定聽過新川,價錢平之餘,味道都好唔錯,依度最出名嘅係撈紅薯幼粉,而太子都有分店,但太子就比較遜色一點,咁多年冇食紅磡本店,味道反而keep到水準!___________________🍽 雞絲+豬軟骨+秘製醬汁撈紅薯粉條(中辣)💰 47 ⭐️ 8.5/10✍🏻 成碗嘅份量好多,雞絲、豬軟骨同肉醬嘅比例一樣,蓋滿成碗紅薯粉✍🏻 豬軟骨偏冧而入味;肉醬偏辣惹味✍🏻 雞絲比較乾身,但撈埋紅薯粉就唔覺✍🏻 紅薯粉好彈牙,唔會太硬太冧,而都會容易撈得平均___________________🏠 新川美食📍 紅磡必嘉街93號黃埔唐樓C104舖。📍太子砵蘭街414號⭐️ 8.5/10___________________
Intro:
___________________
🍽 雞絲+豬軟骨+秘製醬汁撈紅薯粉條(中辣)
💰 47 ⭐️ 8.5/10
✍🏻 豬軟骨偏冧而入味;肉醬偏辣惹味
✍🏻 雞絲比較乾身,但撈埋紅薯粉就唔覺
✍🏻 紅薯粉好彈牙,唔會太硬太冧,而都會容易撈得平均
🏠 新川美食
📍 紅磡必嘉街93號黃埔唐樓C104舖。
📍太子砵蘭街414號
⭐️ 8.5/10
2022-08-25 386 瀏覽
我昨日同朋友二人落去食嘢,之前夜晚有黎食過覺得ok 所以再黎。不過琴日下午茶時間入面得兩枱人,我地掃晒針卡企喺度等佢執枱,個樓面丫姐慢慢黎一路傾計一路慢動作重播甘。落左單食物黎到,夾左兩下我碗粉裡面有塊1cmx1cm白色嘅包裝膠袋,我舉手示意要叫佢過嚟睇,佢重講話邊度有膠袋呀?好,佢換返碗新嘅黎就算啦。重點黎啦,有三枱客係到食緊野既時候佢係正隔離掃地,掃完地重用熱水加漂白水係到拖地!成間舖都係漂白水味!!叫人點樣食嘢?我朋友頂唔順開聲話就黎嘔佢先收手,重要係到眼望望甘,請貴公司跟進涉事員工的做法。

2022-08-24
2022-08-01 252 瀏覽
又有個好同事生日啦,所以就帶佢食一餐豐富嘅,咁就可以一齊聚會下😋就特登搵咗呢間餐廳食飯,去到見到呢度嘅氣氛環境好正,好舒適可以俾我哋傾吓計都幾爽😉👍🏻西多士必叫之選,外脆內軟,相當香嫩惹味,絕對推薦❤️
👍🏻西多士
必叫之選,外脆內軟,相當香嫩惹味,絕對推薦❤️
2022-03-16 987 瀏覽
某日係紅磡行過清玉,竟然俾我見到有新川美食嘅傳單其實佢放嘅位置都好隠蔽,係地產舖同清玉嘅門邊,真係好眼利先發現!Menu 同以前基本上都係一樣,只係加左啲啲價,食物種類同以前都係一樣同埋一樣無太子總店嗰邊有嘅小食今日WFH唔洗考慮啦,一於就食佢啦!因為避開多人嘅時段,所以提早落去買LUNCH佢開嘅位置同以前差唔多,只係後左一條街,係小巴站個邊不過因為依家仲係試業中,所以門口招牌都仲用紙遮住,同埋只限外賣,午市都唔做堂食的呢度有貓店長!不過佢太怕醜啦,唔肯出黎見人付款方式有好多種,你講得出嘅都有!尤其係紅磡要做國內學生嘅生意,有ALIPAY/WECHAT PAY都係MUST買完外賣就返屋企啦,係久違嘅新川美食呀湯紅薯幼粉小辣走芽菜就係必叫嘅膽,今日嘅腳就係魚腐同豬大腸飲品就唔包嘅係我私伙呢類魚腐都係我至愛黎,有兩粒,好鐘意佢有啲啲爽爽地嘅咬口,有豆腐成份好好食!係我心儀嘅車仔麵餸之一另一個餸叫左豬大腸,已經剪開左,食落煙煙UNUN,因為唔係肥腸,所以唔會有好濃油香我比較鐘意食呢款,因為罪惡感無咁重薯粉一向都唔係我首選,因為佢唔索湯但係呢款彎彎曲曲嘅薯粉就會索湯,而且佢彎彎曲曲又會掛住其他
某日係紅磡行過清玉,竟然俾我見到有新川美食嘅傳單

同埋一樣無太子總店嗰邊有嘅小食

今日WFH唔洗考慮啦,一於就食佢啦!

因為避開多人嘅時段,所以提早落去買LUNCH

佢開嘅位置同以前差唔多,只係後左一條街,係小巴站個邊

呢度有貓店長!不過佢太怕醜啦,唔肯出黎見人

魚腐、豬大腸紅薯湯粉

買完外賣就返屋企啦,係久違嘅新川美食呀

湯紅薯幼粉小辣走芽菜就係必叫嘅膽,今日嘅腳就係魚腐同豬大腸

飲品就唔包嘅係我私伙
魚腐

係我心儀嘅車仔麵餸之一
豬大腸

我比較鐘意食呢款,因為罪惡感無咁重

薯粉一向都唔係我首選,因為佢唔索湯

但係呢款彎彎曲曲嘅薯粉就會索湯,而且佢彎彎曲曲又會掛住其他肉碎、蔥之類

相比粗身個款更易咬開,筷子都夾得斷

如果唔追求襯熱食,而係放一陣先食,等啲薯粉索埋湯仲正!

新川美食已經成為我WFH伙伴了!
題外話/補充資料: 辣度偏唔辣,食小辣輕鬆
2022-03-15
魚腐、豬大腸紅薯湯粉