2011-04-10 127 瀏覽
試了幾個菜餚, 整體上味道平平, 有改善的空間.烤麵: 好入味, 好味. 龍井蝦仁: 清潔光亮, 白雪雪, 有龍井味, 蝦仁新鮮, OK.醬油炒飯: 顏色好深, 每粒飯都有醬油, 但是太多啦, 味道SALTY, 不好味.小籠包: 豬肉質地"鞋口", 皮太厚, 不好味.這裡可一邊食一邊睇電視, OK.
試了幾個菜餚, 整體上味道平平, 有改善的空間.

烤麵: 好入味, 好味.

小籠包: 豬肉質地"鞋口", 皮太厚, 不好味.

這裡可一邊食一邊睇電視, OK.
2011-02-11 12 瀏覽
新都會唔使等位既食肆之一,食完終於知道點解唔使等位...午飯一行五人,點了午市孖寶同$368 四人餐:砂窩雲吞雞 - 雞很老,雲吞和湯一般小籠包: 皮厚同硬,墊底張紙可能仲軟d 薄d干煸四季豆: 送飯都嫌咸楊州炒飯: 有燶味宋嫂魚羹: 少少腥同埋冇乜味服務: 服務態度麻麻,侍應黑面絕對不能再黎的一間餐廳﹗
新都會唔使等位既食肆之一,食完終於知道點解唔使等位...

午飯一行五人,點了午市孖寶同$368 四人餐:

砂窩雲吞雞 - 雞很老,雲吞和湯一般

小籠包: 皮厚同硬,墊底張紙可能仲軟d 薄d

干煸四季豆: 送飯都嫌咸

楊州炒飯: 有燶味

宋嫂魚羹: 少少腥同埋冇乜味

服務: 服務態度麻麻,侍應黑面

絕對不能再黎的一間餐廳﹗
2011-02-11
2010-10-21 10 瀏覽
上次來吃午餐送了2張20元的贈券, 下午來了2個大陆客要請吃晚飯又要赶返深圳, 近近哋新都會廣場除了大酒樓外都沒什麼可以請客吃飯的地方, 又來呢間杭州人家吃飯. 湖南人能吃辣, 點了個酸菜桂花魚, 麻婆豆腐飯, 榨菜肉末, 上湯白菜仔. 這家有包房, 是晚生意麻麻哋, 所以就給我們入包廂了, 包廂三張台其余兩張都沒客, 我們四個人可以很清靜的聊天, 最近股市頗旺, 大陆人都在香港有開銀行帳戶, 网上投資斬獲不少來問投資移民到香港怎麼搞, 告知新的施政報告出台投資移民不包括房地產股資時, 都表示沒有什麼太大影響, 能來移民的又點止650萬身家, 沒說完菜很快己上了.酸菜桂花魚酸中帶辣, 可以連湯汁一起喝, 味道不咸, 酸菜放得有點過多了, 有點搶了桂花魚的香味, 不過魚切得薄薄的, 味道又把握得很適當, 在湖南人吃來就覺得不夠辣.麻婆豆腐飯值得一贊, 有點像石锅飯熱騰騰上台攪拌番底還發出滋滋聲, 香喷喷, 這道菜連飯客戶就吃得停不了口, 夠香夠辣夠味, 看來湖南人吃東西都比較重味. 榨菜肉末跟叉子餅三條切成六截, 把榨菜肉末填充到叉子餅去, 我最欣賞這道菜, 叉子餅烤得脹卜卜, 一口咬

榨菜肉末跟叉子餅三條切成六截, 把榨菜肉末填充到叉子餅去, 我最欣賞這道菜, 叉子餅烤得脹卜卜, 一口咬下去有芝麻味, 榨菜味, 肉味, 外淡內咸, 正.
上湯白菜仔的湯熬得不夠濃, 白菜仔不入味, 菇也無菇味, 清清淡淡的非常一般般了

不過總括而言, 這餐吃很開心, 也聊得開心, 飯後送的桂花糕淡中有桂花味, 很爽. 客戶爭著賣單, 減去$40塊的贈券後凈收$320再送了3張$20塊的贈券下次用, 這贈券看來都沒有用得完的時候了.
2010-10-19
  • 麻婆豆腐飯
  • 榨菜肉末跟叉子餅
2010-10-10 11 瀏覽
收工約9:45pm食晚飯, 兩人叫了幾樣餸, 1) 雲吞雞+梅菜扣肉伴蒿麥飽2) 餃子(做緊另一款 $28, 唔記得個名)3)蟹粉小竉飽第一樣上的是蟹粉小竉飽, 都OK, (雖然蟹粉少D), 勝在夠熱.餃子雖然較油, 但都算脆.雲吞雞不錯, 蒿麥飽幾香(有D紅糖/黑糖味?)夠熱和軟熟, 不過扣肉不夠淋, 梅菜較清, 但總括來說, 我都會再下次惠顧的.最後叫了個鮮肉鍋貼外賣比老公食.老公話皮邊較硬.
收工約9:45pm食晚飯, 兩人叫了幾樣餸,
1) 雲吞雞+梅菜扣肉伴蒿麥飽
2) 餃子(做緊另一款 $28, 唔記得個名)
3)蟹粉小竉飽

餃子雖然較油, 但都算脆.
梅菜較清, 但總括來說, 我都會再下次惠顧的.

最後叫了個鮮肉鍋貼外賣比老公食.老公話皮邊較硬.
2010-10-09
2010-10-03 14 瀏覽
第二次食, 第一次都ok, 今次六點零鐘唔太多人, 二個人叫咗 "東坡肉" - 上次食過汁濃, 唔太肥, 但今次較為肥同太甜 $48"餃子" - 皮太硬 $28(特價)"流沙包" - 一d都冇流出嚟, 但好香咸蛋味同奶黃甜味, 並不是坊間一般咬落去全都係砂塘既甜可以一試$24"蒜泥白肉"- 淡而無(肉)味, 全靠另上既汁料,$40荼錢$7/位, 小食$10四樣嘢埋單都要$197(返到屋企計唔返條數出嚟) 唔太化算但環境算舒適

"餃子" - 皮太硬 $28(特價)

"蒜泥白肉"- 淡而無(肉)味, 全靠另上既汁料,$40

2010-10-01
食譜內之"流沙"包
ok,但唔流
2010-09-28 4 瀏覽
同客吃飯, 新都會廣場中午間間都要排隊, 見到四樓新天地人家上海菜不用等直接可以入座, 得2個人, 叫了個$168的二人套餐:冷盤醉轉彎份量幾足, 但就一啲酒味都無, 完全無上海菜的特色; 螺頭墩雞湯值得一贊, 湯墩得幾夠火喉, 味道很鮮甜, 雖則像廣東墩湯, 不過都值得一試; 小籠包不要抱太高期望就不過不失, 但以上海招牌菜來講皮不夠薄, 包內湯汁不夠多不夠濃, 有點奇怪是小籠包上台時熱騰騰應該是剛剛出籠, 但即時點醋入口包內的湯汁居然不燙口只係溫溫地真怪; 百頁小棠菜很差, 啲百頁成舊嘢痴埋一齊, 碟回窝肉吃剩一大半, 未吃過上海菜的回窝肉炒成錦的, 好咸, 用青椒炒又見有辣椒絲吃落無辣味得個咸字, 肉炒得很過火, 菜還ok賣單$198元, 給了200元不用找, 給回2張20元的贈券下次來吃夠100元可以用1張, 服務質素幾好, 但味道就真係同馳名上海菜有頗大距離了.
2010-09-28
  • 螺頭墩雞湯
2010-04-30 1 瀏覽
叫左個糖醋桂花魚. 味道普通, 得 d 粉. 條魚都唔知有冇八兩! 收我$168仲有個外婆xx肉 (忘了名字) - 好咸, 成兜得果幾粒肉.流沙包 - 同幸福樓果 d 差唔多.瑤柱蛋白炒飯 - 唔好食. 不過都叫做入到口.仲有兩碟炒菜都係一實出街食的好多油咁啦.我坐個位坐洗手間, 一路食一路聞到 d 洗手間香精味.三個人埋單 $550 .早知去食KFC!
流沙包 - 同幸福樓果 d 差唔多.
瑤柱蛋白炒飯 - 唔好食. 不過都叫做入到口.
仲有兩碟炒菜都係一實出街食的好多油咁啦.

我坐個位坐洗手間, 一路食一路聞到 d 洗手間香精味.

三個人埋單 $550 .

早知去食KFC!

2010-04-29
  • 無.
2010-03-20 9 瀏覽
不知所謂,訂左位但去到比walk in 0既客入去坐,訂位0既人要係到企6個人安排坐卡位?? 無野呀??? 點坐! walk in 人話走就即刻有台,我都嗌走啦,洗咩訂台呀!!櫃台小姐.6個人叫左個$518 0既set ,味味都細碟都算,味道都ok,d 待應好似唔係做野咁,叫個樣漏個樣,叫3碗白飯又漏,叫個set 遲足成粒鐘都未黎晒d 野.問佢又話追梗,入面煮梗,套餐0既野都可以漏,我吹左半粒鐘先上晒d 野,離晒譜!!!我唔會再黎0既呢間野,d 服務差到極點,d 野食ok都無用,我一定唔會再黎!!!

2010-03-20
  • 水煮魚
2010-02-19 2 瀏覽
約人去新都會食lunch, felt like 上海菜。 My options were either 杭州人家 or 湘川滬。 Found out that the latter was in fact located in the next building so I decided to check out 杭州人家。 入到去見到人頭湧湧, 心諗都唔會差得去邊。 兩個人 ordered 了 烤麩 (味道好濃, 而且甜到出奇), 搾菜肉末 (味道有點怪, 又係好甜), 這個菜就 Times Square 's 金滿庭 就好出色。 另外有青菜煨面 (一pat o野, 杰撻撻, 又係怪味), 春卷 (好咸), 小籠包 (檯上惟一食得落o既o野)。咁o既水準, (價錢又一D都唔平) 竟然有咁多人幫襯, 究竟係我要球高, 還是依家D人食o野冇要 ?
2010-02-18
2009-06-28 7 瀏覽
其實一直都覺得, 夠膽賣上海派菜的店都唔會好差的, 特別係價錢其實並唔係真係好平, 點知?! 哈哈!! 就係估你唔到!!! 兩個人諗住食好d, 於是叫多d, 諗住大不了拎走, 點左1. 糯米蓮藕 --- 好普通 ($$唔係好記得)2. 乾燒明蝦球 --- d蝦唔算新鮮, 個汁杰到似鼻涕, 個味又唔出, 但係夠膽收 $158!!!3. 蔥燒海參 --- d海參腥嘅, 已經算係最正常個餸 $984. 蒜香骨 --- 呢個真係食到火都嚟, 食左兩三件後咬咬下發覺d肉裡面有d生, 於是問d waiter 攞把刀, 切開埋淨番個幾舊, 中間都係8成熟, 嘩大佬呀!!! 呢d唔係和牛呀, 容セ易生虫架?! 好明顯就係個廚掌握唔好火喉, 外面燶裡面生, 都算, 多一事不如少一事, 食左d食得嘅部份, 剩番大約1/2, 就叫個姐姐收走, 但就唔想佢地下次再係咁食壞人, 就同個姐姐講(指住果d紅肉): "有d係生嘅", 點知個姐姐二話不說, 就拎左去擺垃圾位, 另外d姐姐就收左入去. 大家當冇事發生... 嘩有冇搞錯?!!!!!! 呢d叫賣野俾人食嘅地方咩???? 知唔知自己係度做咩架?!?

兩個人諗住食好d, 於是叫多d, 諗住大不了拎走, 點左

1. 糯米蓮藕 --- 好普通 ($$唔係好記得)

4. 蒜香骨 --- 呢個真係食到火都嚟,
嘩大佬呀!!! 呢d唔係和牛呀, 容セ易生虫架?! 好明顯就係個廚掌握唔好火喉, 外面燶裡面生, 都算, 多一事不如少一事, 食左d食得嘅部份, 剩番大約1/2, 就叫個姐姐收走, 但就唔想佢地下次再係咁食壞人, 就同個姐姐講(指住果d紅肉): "有d係生嘅", 點知個姐姐二話不說, 就拎左去擺垃圾位, 另外d姐姐就收左入去. 大家當冇事發生... 嘩有冇搞錯?!!!!!! 呢d叫賣野俾人食嘅地方咩???? 知唔知自己係度做咩架?!?!?! 有d姐姐就客氣d, 但就俾個害群之馬映衰哂啦!!!

好老實, 出街周圍食飯咁多地方, 真係未試過一間咁嘅..... 如果可以, 我真係會俾一百個差囉...

唉......
2009-06-28
2009-05-06 4 瀏覽
第一次黎,由於唔洗我比錢 (haha),而且餓扁了,所以食乜試乜我都無所謂。佢地做緊八折,幾抵!我們點了 ---鎮江肴肉:雖則唔係難食,但我未食過咁差既鎮江肴肉,太瘦太多食,又唔滑,切得又唔靚,無可取之處。燻魚:麻麻地,唔夠滑,好大條骨。小籠包:算好的了,雖然皮不夠薄。蔥爆羊肉(跟薄餅):羊肉份量較少但不錯,薄餅係北京填鴨果隻,我地五個人,所以佢就比五塊!不多不少,cheap~炸銀絲卷:ok,但唔夠脆。上湯小棠菜:好似食緊次等菜咁!因為每條菜都好唔完整,好似被人食左少少咁。梅菜回鍋肉配包:算好味,包不錯,但梅菜回鍋肉似用叮叮翻熱。高力豆沙:外層好厚,第一次食咁厚既高力 xx,似食緊包咁。平時食高力 xx,外層又薄又鬆軟,食左都唔多覺果隻,lee 度超唔掂!高力雪糕:同樣外層好厚。失敗之作,應該改名做高力朱古力醬,仲要係無乜味既!酒釀小丸子:小丸子超細粒!酒釀甜到爆!又"杰"喎!食完上黎睇返 openrice,唔怪得咁多人都彈啦!哈哈!我唔係擦鞋,不過試新野前睇下 openrice ,至少可以避免去劣質餐廳!雖然市道唔好,但好味既野依然可以客似雲來,唔好食既野有八折都無用!這家餐廳遲早摺

燻魚:麻麻地,唔夠滑,好大條骨。
小籠包:算好的了,雖然皮不夠薄。
炸銀絲卷:ok,但唔夠脆。
梅菜回鍋肉配包:算好味,包不錯,但梅菜回鍋肉似用叮叮翻熱。
酒釀小丸子:小丸子超細粒!酒釀甜到爆!又"杰"喎!

食完上黎睇返 openrice,唔怪得咁多人都彈啦!哈哈!
這家餐廳遲早摺!
  • 無呀!
2009-02-20 2 瀏覽
琴晚同o左女友去o左呢間店到食晚飯,入到去唔係太多人,d杯碟都有d污糟,同d小二阿姐都冇乜禮貌.講番d野食啦,叫o左個素雞拼小排骨,冇乜特別,可以不理,跟住係一碟回窩肉同雜菌扒時菜,時菜都可以一試,味道ok,回窩肉就唔得啦,佢最奇怪之處係用豉椒炒,難道上海人會用豉椒炒野咩,真係神奇!!跟住係一個燉津白,味道都仲可以,但個小籠包因為太普通,可以不理.呢餐飯埋單一人要百二蚊,但質素麻麻,而且d分量真係唔多,我就覺得唔係太值啦.
琴晚同o左女友去o左呢間店到食晚飯,入到去唔係太多人,
d杯碟都有d污糟,同d小二阿姐都冇乜禮貌.
講番d野食啦,叫o左個素雞拼小排骨,冇乜特別,可以不理,
跟住係一碟回窩肉同雜菌扒時菜,時菜都可以一試,味道ok,
回窩肉就唔得啦,佢最奇怪之處係用豉椒炒,難道上海人會
用豉椒炒野咩,真係神奇!!跟住係一個燉津白,味道都仲可以,
但個小籠包因為太普通,可以不理.
呢餐飯埋單一人要百二蚊,但質素麻麻,而且d分量真係唔多,
我就覺得唔係太值啦.
(非會員)
星期五晚7:30pm去到, 一行3人要等位, 無問題, 等下囉.. 點知等左15分鐘, 遲過我地都入左去.. .. 問佢咩事啦, 佢話搞錯左, 下一個到我地, 都好啦, 等多一陣, 點知佢走左入去成5分鐘招呼客人又唔理我地, 要我走入去問佢先幫我地安排坐位...好喇..坐低左, 睇下餐牌啦, 個伙計好似好心急要我地落單咁, 我話睇睇餐牌先, 佢至行開, 一睇都係普通上海菜, 但價錢就唔係好抵食, 咪點幾樣穩穩陣陣既, 銀絲卷, 鱔糊, 獅子頭, 小籠包, 肴肉, 炒年榚, ... 點知叫伙計點菜時, 佢就忙其他枱, 都無問題啦, 搵第二個點, 佢就叫我等等, 又搵番個個, 即係點呀? 又要等囉... 等到差唔多想走啦, 佢先斯斯然走來問食咩?..已經一肚氣, 好飽啦! ok..點完菜, 等左20分鐘, 仲無菜來, 問佢有無落單, 佢話去check下..點知又係一去無回, .. 又過左10分鐘, 想大聲鬧, 佢先上到菜比我地..好啦, 食物方面, 其實比出面味道一般, 咁既價錢完全唔值, 小籠包未夾d汁而經洗流晒出來, 夾鬼起既裡面是乾爭爭, 完全X唔合格..獅子頭一夾就散, 好似肉碎

.. 又過左10分鐘, 想大聲鬧, 佢先上到菜比我地..

獅子頭一夾就散, 好似肉碎湯咁, 搞到要用匙食..

鱔糊得6條仔, 成碟都係油同韮黃...

炒年榚.. 食完先見到個碟底勁多油...

呢間野, 油多, 味精多, 服務差, 唔會有下次囉...
2008-10-05 4 瀏覽
4/10朋友仔大肚為了遷就她,所以去葵芳,她又話這處坐得舒服.我們一行6人就在此聚會.我們6個人叫了1銀絲卷,炸同埋蒸,我無食,生煎包也沒有試呢.2.小籠包2籠.味道不錯有湯汁,豬肉唔算死實.3.糖醋魚塊,酸酸地幾開胃,份量也頗多4.紅油抄手6粒:味道不錯,只是甜多過辣.5.豆腐窩:豆腐幾滑,可惜唔夠荳味,有磨菇和火腿配落去幾夾,清清地的一道菜.芡汁都唔算太杰,但切記要快食,凍左唔好食6.炒鱔膳:好韮多菜,鱔真係寥寥可數.同埋又係炒得油,個汁勁杰,唔合格7.排骨上海粗炒,好多油,食完個嘴滿口油.排骨切到好多豬扒咁,太大件啦8.上海年糕.幾多菜,同埋整得清清地,又唔會太鹹不錯服務幾好,都有收下碟,還有,幾適合朋友聚會,我們可以悠悠閒傾了2小時,坐位也十分舒適,枱與枱都算太近,唔算擠迫6個人食了11碟,每人86元也唔算貴了
1銀絲卷,炸同埋蒸,我無食,生煎包也沒有試呢.
2.小籠包2籠.味道不錯有湯汁,豬肉唔算死實.
3.糖醋魚塊,酸酸地幾開胃,份量也頗多
4.紅油抄手6粒:味道不錯,只是甜多過辣.
8.上海年糕.幾多菜,同埋整得清清地,又唔會太鹹不錯

6個人食了11碟,每人86元也唔算貴了
無乜鱔糊,汁又杰
勁油
14.06.2008 星期六見人多, d人提早慶祝父親節, 2丁友去攞飛排隊嗰陣已經同我講要等耐少少, 但都係10分鐘度! 見有位就走咗入去食! 點咗雞絲粉皮, 金牌南翔小籠包, 紅燒豬肉, 醉乳鴿!招呼唔係好好, 簽咭付款時壞機又唔早响?? 無帶現金點算吖??雞絲粉皮- 冷盤點解只係暖, 唔凍嘅! 雞絲唔多, 麻醬好稀似水. 無味! 只係油淋淋....!!醉乳鴿 - 得d花鵰味, d肉又"鞋"兼無鴿味!!金牌南翔小籠包(5隻)$22 - 一般啦!!另外一個用沙煲上嘅紅燒豬肉茶樹菇, 醬油帶甜, 傑撻撻, 成口油!!

醉乳鴿 - 得d花鵰味, d肉又"鞋"兼無鴿味!!
金牌南翔小籠包(5隻)$22 - 一般啦!!

$170- (晚餐)