2017-04-10 353 瀏覽
公司聚餐,一行十多人黎打邊爐預先訂左章紅魚刺身一條已足夠我地食啦! 爽滑彈牙手切安格斯肥牛 好大碟!好有牛味! 西班牙的黑毛豬花紋好靚,肥瘦適中響鈴係即炸難怪同街市買現成的差咁遠,好脆呀!脆脘又係必食!爽脆又新鮮! 豬頸肉都好爽,有豬味!好食過黑毛豬烏冬好吸味! 不錯!小菜 椒鹽三文魚一出 大家都搶 又幾好味喎環境乾淨,場唔算full, 人多可以要求獨立房!服務態度不錯!整體幾滿意,好懷念條章紅魚,但人少真係食唔晒!
公司聚餐,一行十多人黎打邊爐

預先訂左章紅魚刺身
一條已足夠我地食啦! 爽滑彈牙

手切安格斯肥牛 好大碟!好有牛味!
西班牙的黑毛豬花紋好靚,肥瘦適中
響鈴係即炸
難怪同街市買現成的差咁遠,好脆呀!
脆脘又係必食!爽脆又新鮮!
豬頸肉都好爽,有豬味!好食過黑毛豬
烏冬好吸味! 不錯!
小菜 椒鹽三文魚一出 大家都搶
又幾好味喎
環境乾淨,場唔算full, 人多可以要求獨立房!
服務態度不錯!
整體幾滿意,好懷念條章紅魚,但人少真係食唔晒!
2016-12-28 778 瀏覽
平時打邊邊都會去任果d. 今次難得全部人都想食一碟碟叫. 經朋友介紹就去左呢間舖,19:xx到都唔洗等位真難得。我地分別叫芫茜皮蛋湯(湯底好好味~),安格斯牛(好有牛味),脆肉鯇魚腩,黑柏業⋯⋯

2016-12-27
2016-11-10 946 瀏覽
同老婆突然想打邊爐,咁啱行過就入去試下,座位算鬆動,員工服務好到不得了,好到會主動過黎幫你畢走湯面雜質,每次收碟都唔該前唔該後,食物質素ok,2個人食6百幾找數,唔算太貴,下次再想打邊爐一定會再去
2016-11-09
2016-07-24 1429 瀏覽
今時今日,有好多放題,又好多任食嘅火鍋店,一百幾十就可以食餐飽,但食物同服务嘅質數,就未必可以令每位客人满意。新嘉旺,係一間食材好新鮮嘅火鍋店,三五知己。吹吹水。開支大啤。嘆個雞煲,正是relax 之選擇。。。先嚟個深圳辣雞煲$198再嚟個三文魚,帶子。赤貝刺身,每點68元,雙併108元,4拼188, 多人可以叫4拼,計落著數好多。。。本地手切牛肉,係呢度嘅主打,好多時都會沽清,點解???肉質脂肪分佈平均。只要一十,放入口中。妳/你會感受到肉質嘅鲜美,必選!!!響聆,必選,新鲜炸起嘅響聆,再配酸甜汁,我相信,你必定會再Encore !!! 炸大腸手打墨魚丸,,正!!新鲜海蝦2點赤貝刺身。新鮮度一般牛百葉。好爽!提一提大家,9 點後,所有火鍋配料都有特價呀,平均每碟平10至20元,而鍋底低至28元起!如果2個人,叫個鍋底$28。三支细藍妺$36,一碟美國牛$18,一碟響聆$38,,再叫多2至3碟配料。加一,都係$150元左右姐。計落都唔叫贵呀

先嚟個深圳辣雞煲$198
炸大腸
手打墨魚丸,,正!!
新鲜海蝦

2點赤貝刺身。新鮮度一般
牛百葉。好爽!
2016-07-05 1043 瀏覽
宵夜 冇食火窩 點小菜 啤一啤細店 老細侍應都好招呼收茶錢 & 加一友人出力推介 “金沙鮮海虾“ ~ 底食68元 鮮虾大隻 旦黃炒得夠乾身沾滿虾身 咸香脆口嘉旺小炒皇 ~ 88元一般般 好味有鑊氣 材料切細細 分唔清有乜腰果脆 虾干 九菜花嫩 ....炸大腸 ~ 脆香 冇異味 切得好齊整 冇多餘嘅肥羔 但墊底嘅菠蘿就雪味竹笙羅漢上素 ~ 份量足 但過咸過傑 順帶講吓 餐牌冇嘅就問吓價 有啲貴材料嘅菜式 都高價㗎
宵夜 冇食火窩 點小菜 啤一啤
細店 老細侍應都好招呼
收茶錢 & 加一
友人出力推介 “金沙鮮海虾“

~ 底食68元 鮮虾大隻
旦黃炒得夠乾身沾滿虾身 咸香脆口

嘉旺小炒皇 ~ 88元一般般 好味有鑊氣
材料切細細 分唔清有乜
腰果脆 虾干 九菜花嫩 ....
炸大腸 ~ 脆香 冇異味 切得好齊整

冇多餘嘅肥羔
但墊底嘅菠蘿就雪味

竹笙羅漢上素 ~ 份量足 但過咸過傑

順帶講吓 餐牌冇嘅就問吓價
有啲貴材料嘅菜式 都高價㗎

2016-07-04
$100 (宵夜)
  • 脆皮炸大腸
  • 金沙鮮海虾
2016-03-17 1058 瀏覽
尋晚逐住回暖前同家人黎到打邊爐,之前聽過朋友講依度啲嘢好新鮮,所以專程黎試下,果然無令我失望,象拔蚌刺身非常新鮮切得好薄,肉質好爽同滑,十分好味!淨返既內臟都吾會浪費,可以叫待應椒鹽炒,味道帶點微辣,非常香口,價錢亦都吾貴,最適合飲酒既朋友手切肥牛亦都係必食,非常新鮮,師傅亦切得好薄,拖一拖水已經食得,其他好似墨魚丸,魚雲等亦都好新鮮,家人都食得非常滿意,下次打邊爐一定不做他想!
  • 象拔蚌刺身
2016-03-13 484 瀏覽
我老公係邊爐達人,一星期食兩三次都嫌少,我地叫咗個鴛鴦湯底,沙嗲都幾濃鍾意呢度d牛肉有𡁻口,但份量略嫌太少,掛住食中途先記得影相 老公鍾意食八爪魚刺生,不過不失 我就最鍾意食手打墨丸,夠新鮮,雲吞大大粒都好足料 仲有叫咗d瓜菜烏冬等等都ok,地點都算就腳,可以再幫襯
鍾意呢度d牛肉有𡁻口,但份量略嫌太少,掛住食中途先記得影相
沙嗲配清湯
本地手切肥牛
老公鍾意食八爪魚刺生,不過不失
八爪魚刺生
我就最鍾意食手打墨丸,夠新鮮,雲吞大大粒都好足料
雲吞、手打墨魚丸
仲有叫咗d瓜菜烏冬等等都ok,地點都算就腳,可以再幫襯
午餐肉
沙嗲配清湯
本地手切肥牛
八爪魚刺生
雲吞、手打墨魚丸
午餐肉
上星期三一班兄弟相約出嚟食飯,順便幫小弟慶祝牛一,真係要多謝咁多位兄弟既照顧同體諒,畢竟近20載的情誼真的得來不易。經過一番商議,大家決定去太子一間朋友相熟的菜館滾滾吓打邊爐。該菜館位處花園街近花墟附近,離地鐵站5分鐘腳程,都幾近便。當晚一張大枱10人,先試了馳名重慶辣雞煲,雞煲有分大中小辣,而我哋有半數都是嗜辣之人,所以要了中辣。雞煲熱辣辣上枱,煲內還燒得唧唧作響,花椒麻辣香氣四溢,令人聞到垂涎三尺,雞件與辣椒花椒香料拌炒得乾身入味,香辣嫩滑非常,個人認為辣度剛剛好,亦有兄弟覺得有點過辣,當然明白口味一定各有所好。食完雞件後,倒入上湯至煲中,讓剩低的佐料同滾成邊爐湯底,延續香辣惹味嘅精髓。原條細鱗魚刺身,新鮮即叫即劏,肉質鮮甜Q彈。本地手切同美國安格斯肥牛,油花分佈均勻,本地手切肥牛肉味較濃,肉質亦較鮮美煙韌;安格斯肥牛則食落較鬆化嫩滑。雲吞內D蝦大大隻夠爽口,自家手打墨丸亦十分彈牙。- 超Q彈蝦滑- 有膏的鵝腸,現時真是一腸難求,很少有供應,這種超級邪惡的食物,亦係我最喜歡,那種爽脆加上鵝油的甘香真是一試難忘,耐唔中一次唔怕嘅…- 自家包製菜肉雲吞- 自家手打牛丸,夠筋性爽彈。-
重慶辣雞煲
該菜館位處花園街近花墟附近,離地鐵站5分鐘腳程,都幾近便。當晚一張大枱10人,先試了馳名重慶辣雞煲雞煲有分大中小辣,而我哋有半數都是嗜辣之人,所以要了中辣。雞煲熱辣辣上枱,煲內還燒得唧唧作響,花椒麻辣香氣四溢,令人聞到垂涎三尺,雞件與辣椒花椒香料拌炒得乾身入味,香辣嫩滑非常,個人認為辣度剛剛好,亦有兄弟覺得有點過辣,當然明白口味一定各有所好。食完雞件後,倒入上湯至煲中,讓剩低的佐料同滾成邊爐湯底,延續香辣惹味嘅精髓。
原條細鱗魚刺身
原條細鱗魚刺身,新鮮即叫即劏,肉質鮮甜Q彈。
本地手切同美國安格斯肥牛
雲吞, 自家手打墨丸
雲吞內D蝦大大隻夠爽口,自家手打墨丸亦十分彈牙。
超Q彈蝦滑, 有膏的鵝腸
- 超Q彈蝦滑

- 自家包製菜肉雲吞
- 自家手打牛丸,夠筋性爽彈。
- 大大粒雞子,大家一齊補一補。

- 羊肉片羶香軟滑
- 生劏原條沙鯭魚,一半用嚟打邊爐,一半用嚟椒鹽。
- 黃沙豬膶十分新鮮,焯熟後甘香爽口。
- 鮮嫩皇帝菜
即叫即炸響鈴
即叫即炸響鈴,上枱時還熱騰騰,即食酥脆香口;浸湯10秒讓其吸收湯底的味道,半脆半軟的口感更正。
牛胸尖, 豬大腸
- 外面少見的牛胸尖(牛爽肉),全白透紅的肉身,望落以為是肥膏,其實煮熟後是滿滿牛味,Q爽煙韌的一塊肉。
- 豬大腸,不太肥,有大腸應有的羶味,正。

成班男人,當然唔少得把酒言歡啦!
當晚朋友分別帶了幾支酒:
從俄羅斯買回來的Vodka,酒精度達四十多度,但出奇地易入口,沒有像在香港飲到的那些Vodka一般刺激燒喉感覺。
日本三得利酒廠Special Reserve威士忌
從日本買回來,三得利酒廠的Special Reserve威士忌,同是四十度酒精,入口香醇順滑帶回甘。
韓國買回來的燒酌
從韓國買回來的燒酌,韓國燒酌一般給人的印象是激烈燒喉,但這支酒又是另一驚喜,四十一度酒精,居然異常地順喉,但當你以為順利嚥下的時候,出其不意地會有一股刺熱回湧到喉頭,都蠻激烈的。
這餐晚飯最終約$3650埋單,平均每人約$365,價錢一般。再次感謝咁多位兄弟好友和我慶祝生日,感謝!

2015-11-11
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
即叫即炸響鈴
牛胸尖, 豬大腸
日本三得利酒廠Special Reserve威士忌
2014-12-15 706 瀏覽
打邊爐從來不分季節,冬天更是唔打唔得,一星期打三次都是等閒事,剛過去既一星期就是這樣,先嚟既係大堆頭火鍋。此火鍋店是朋友既朋友開的,除了火鍋,也有小菜及仍然大熱既雞煲,雞煲也有分重慶雞煲及深圳香辣雞煲。火鍋配料選擇也多,本地手切牛﹑海鮮全是等閒之輩,更多人點既有龍蝦刺身﹑原條鱆紅魚刺身,不過今日好踏實,沒有特別點這些(查實係我唔吃魚的),最特別既竟然有西班牙黑毛豬,初時以為像巴馬火腿就咁食,用嚟作火鍋配料真係第一次;而家就俾大家睇下當晚一行六人點左啲咩啦!其實湯底有多款選擇,醉雞鍋﹑冬蔭功都已經唔算特別,要食得豪既有疑似雞煲翅既湯底,夠補既又有唔知咩藥材魚湯,都係先飲湯後打邊爐既。不過都話今晚好踏實,只係點左個日式海帶螺頭湯。不過這個湯底嚟左一陣時都讓大家有點議論紛紛,因為一陣間個湯底變成紫色呢!全因一件紫芯蕃薯,就有呢個變色效果,有點兒怪怪咁,不過味道就越滾越不錯,唔會過濃蓋過鍋料味道,又唔會過淡。本地手切牛頸脊,擺盤靚,厚薄剛好,而且牛味肉汁俱夠,很好。美國安格斯肥牛同樣有賣相,味道較手切牛淡,但仍有牛味。西班牙黑毛豬同平時淨隊既不同,有點點脂肪,雪花紋很平均,大小切得像平時既豬頸
打邊爐從來不分季節,冬天更是唔打唔得,一星期打三次都是等閒事,剛過去既一星期就是這樣,先嚟既係大堆頭火鍋。此火鍋店是朋友既朋友開的,除了火鍋,也有小菜及仍然大熱既雞煲雞煲也有分重慶雞煲及深圳香辣雞煲火鍋配料選擇也多,本地手切牛﹑海鮮全是等閒之輩,更多人點既有龍蝦刺身﹑原條鱆紅魚刺身,不過今日好踏實,沒有特別點這些(查實係我唔吃魚的),最特別既竟然有西班牙黑毛豬,初時以為像巴馬火腿就咁食,用嚟作火鍋配料真係第一次;而家就俾大家睇下當晚一行六人點左啲咩啦!

日式海帶螺頭湯
本地手切牛頸脊,擺盤靚,厚薄剛好,而且牛味肉汁俱夠,很好。
本地手切牛頸脊(大)
美國安格斯肥牛同樣有賣相,味道較手切牛淡,但仍有牛味。
美國安格斯肥牛
西班牙黑毛豬同平時淨隊既不同,有點點脂肪,雪花紋很平均,大小切得像平時既豬頸肉,不過食落只是一片豬肉,口感味道沒特別。
西班牙黑毛豬
韮菜水餃好像係自家包製,脹脹的很足料。
韮菜水餃
手打丸分別為流沙墨丸及芝心蝦丸,兩者均爆漿燙咀,吃時務必小心。後者芝味超濃,超得!
流沙墨丸及芝心蝦丸
同行其中一位朋友不吃牛,黑毛豬以外,我地點了豬頸肉同午餐肉,前者一般,但後者估唔到同個湯夾之餘,食得出用既唔係下等貨,午餐肉內有火腿的,夠鹹香,又有咬口,吃完一件又想encore呢!(同豬頸肉一起的花姿片可能一般,所以無人問津咁滯,當晚吃得最多既相信係我。)
午餐肉及黑椒丸筋丸
花姿片及豬頸肉
同午餐肉一起的是黑椒牛筋丸,雖然係來貨,但無論味道﹑黑椒香﹑帶牛筋既粗嚡口感,整體均好,又好似俾我掃哂呢!

食到咁上下,有兩款即炸既火鍋料嚟嘞!分別係炸魚片頭同響鈴,響鈴就咁食唔係新鮮事,反而淨隊魚片頭真係第一次,每片炸魚片都好大塊,新鮮炸起熱辣辣,外邊雖未至脆,但香氣十足,不過不吃魚既我吃到尾後感到少少腥,所以沒有encore,但初吃時頗驚喜!響鈴仍然係一邊浸一浸湯,吸了湯汁,半腍半脆,雙重口感最正!
炸魚片頭及響鈴
貪心既我仍然想吃雞煲,喺朋友支持下點了一個小份的深圳香辣雞煲,以為吃畢可以再放湯打邊邊,但小份的以小鍋盛著,所以只可淨吃,要了一個BB辣度,夠香,不算辣,但整體味道略淡。
深圳香辣雞煲
朋友還點了雜菜拼盤﹑鮮腐竹及黑木耳,所有食物清哂咁滯,好飽好滿足呀!
雜菜拼盤
鮮腐竹及黑木耳
2014-12-09
本地手切牛頸脊(大)
美國安格斯肥牛
午餐肉及黑椒丸筋丸
炸魚片頭及響鈴
2014-11-09 723 瀏覽
朋友帶路搵食,而且仲訂左位!呢到位置唔會好迫,坐得好舒服!先點了一些小食,包括脆炸豆腐,小小的一塊,外脆肉軟,而且很香滑。炸大腸,不是不出色,但勝在乾淨唔油膩。花竹蝦刺身,鮮甜,食完個蝦身之後,蝦頭以豉油皇煎香,正!!!象拔蚌刺身,鮮,甜,爽!最後我地仲點左個皮蛋芫荽湯底,點左d餃子同丸黎打邊爐,食物品質好好!
朋友帶路搵食,而且仲訂左位!
呢到位置唔會好迫,坐得好舒服!
炸大腸,不是不出色,但勝在乾淨唔油膩。
象拔蚌刺身,鮮,甜,爽!