83
22
11
餐廳: 新同樂魚翅酒家
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://www.fhb.gov.hk/cn/our_work/feh/rssf.html

等級1
3
0
2017-01-26 5333 瀏覽
新同樂嘅 羊腩煲 及 乾燒排翅 - 唯靈話齌,天下一絕。 香港最好羊腩煲之一,先炆後斬,骨牌般大小,保留羊羶味重而羊羔油甘,上品中之上品。腐乳用 官涌廖孖記,加多1分全港最好魚翅,而此 乾燒翅配高湯 更是 新同樂 魚翅菜式中 之表表者。 此魚翅高湯之品質、內涵、功夫,香港無人能及。魚翅撈飯~乃 70,80年代所創,為各大金牌股市經纪所追捧,有幸一食。火膧燉翅,翅量多,湯汁清 而帶濃濃金華火腿香,質高於坊間一般火朣翅。紅燒鲍翅,效之上兩個魚翅作品歹遜色,但仍高質。XO 牛舌,從未嘗此牛舌滋味彷如和牛一般,單嘗一件便了解師傅用了極大工夫在此前菜,但只係98蚊……… 一絕乳豬釀百花蝦,手工高,可惜非我所愛乾煏牛肋骨,原汁乾煏6小時,香酥而不油膩,招牌菜。米之蓮三星得獎菜式,可一試,不過不失食過比 '尖咀頂好' 與及 '太子志記' 的生炒糯米飯,,新同樂 應為少數可擊敗他們的, Maybe 在我心中暫時全港最好……
更多
新同樂嘅 羊腩煲 及 乾燒排翅 - 唯靈話齌,天下一絕。
香港最好羊腩煲之一,先炆後斬,骨牌般大小,保留羊羶味重而羊羔油甘,上品中之上品。
118 瀏覽
1 讚好
0 留言
腐乳用 官涌廖孖記,加多1分
85 瀏覽
1 讚好
0 留言
全港最好魚翅,而此 乾燒翅配高湯 更是 新同樂 魚翅菜式中 之表表者。 此魚翅高湯之品質、內涵、功夫,香港無人能及。
68 瀏覽
0 讚好
0 留言
魚翅撈飯~乃 70,80年代所創,為各大金牌股市經纪所追捧,有幸一食。
68 瀏覽
0 讚好
0 留言
火膧燉翅,翅量多,湯汁清 而帶濃濃金華火腿香,質高於坊間一般火朣翅。
83 瀏覽
0 讚好
0 留言
紅燒鲍翅,效之上兩個魚翅作品歹遜色,但仍高質。
104 瀏覽
0 讚好
0 留言
XO 牛舌,從未嘗此牛舌滋味彷如和牛一般,單嘗一件便了解師傅用了極大工夫在此前菜,但只係98蚊……… 一絕
70 瀏覽
1 讚好
0 留言
乳豬釀百花蝦,手工高,可惜非我所愛
107 瀏覽
0 讚好
0 留言
乾煏牛肋骨,原汁乾煏6小時,香酥而不油膩,招牌菜。
67 瀏覽
0 讚好
0 留言
米之蓮三星得獎菜式,可一試,不過不失
80 瀏覽
1 讚好
0 留言
食過比 '尖咀頂好' 與及 '太子志記' 的生炒糯米飯,,新同樂 應為少數可擊敗他們的, Maybe 在我心中暫時全港最好……
122 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
2016-08-02 10072 瀏覽
買了團購一試新同樂。訂了位,在門外但等了二十分鐘仍在等。難道團購真的deserve 如此待遇?我倆一直坐著等,待應視而不見。二星餐廳就是這樣的服務嗎?我們去過衆多星級餐廳,也不會受到如此待遇。希望餐廳可以改善下。鮮蓮白玉珍湯:所謂白玉即冬瓜,説穿了就是冬瓜湯。湯很清亦很鮮甜,有上湯味道,唯冬瓜唔夠稔。廣東點心薈萃:手指尾大的蝦餃:外形十分精緻,味道一如蝦餃,但蝦太細粒,食唔到蝦味;什菌餃,有什菌同芫茜味,味道清新; 燒賣:肉有少少韌,蝦肉唔多,但肉味濃。岩手珍珠乾鮑扣黑豚肉:鮑魚入味軟滑,有上湯煨過;黑豚肉像是五花腩,同像是非常軟稔,索哂D汁,幾好味。檸檬蔬菜焗雞鮮筒:炸雞脾肉包著時蔬配上甜甜酸酸的汁,味道一般,因鷄肉無乜點醃過,但都幾飽肚。鮮圍蝦上湯煎脆麵:蝦有兩隻,蝦肉彈牙,生麵脆囗沾上湯汁,不錯,反而有驚喜。甜湯:紫米露,輕甜,感覺好健康,有西米花生同紫米。味道平平。相對上次非團購時,味道的確比較細緻一點,今次有點像食快餐一樣,每様食物的上菜時間好緊密,無時間停一停再食。食物味道水準中上,但服務待遇則團購體驗。以團購價銭是抵的, 二星service欠奉。一時一次過連續上菜,未食囇
更多
買了團購一試新同樂。訂了位,在門外但等了二十分鐘仍在等。難道團購真的deserve 如此待遇?我倆一直坐著等,待應視而不見。二星餐廳就是這樣的服務嗎?我們去過衆多星級餐廳,也不會受到如此待遇。希望餐廳可以改善下。

鮮蓮白玉珍湯:所謂白玉即冬瓜,説穿了就是冬瓜湯。湯很清亦很鮮甜,有上湯味道,唯冬瓜唔夠稔。
156 瀏覽
0 讚好
0 留言
廣東點心薈萃:手指尾大的蝦餃:外形十分精緻,味道一如蝦餃,但蝦太細粒,食唔到蝦味;什菌餃,有什菌同芫茜味,味道清新; 燒賣:肉有少少韌,蝦肉唔多,但肉味濃。
76 瀏覽
2 讚好
0 留言
岩手珍珠乾鮑扣黑豚肉:鮑魚入味軟滑,有上湯煨過;黑豚肉像是五花腩,同像是非常軟稔,索哂D汁,幾好味。
105 瀏覽
0 讚好
0 留言
檸檬蔬菜焗雞鮮筒:炸雞脾肉包著時蔬配上甜甜酸酸的汁,味道一般,因鷄肉無乜點醃過,但都幾飽肚。
91 瀏覽
0 讚好
0 留言
鮮圍蝦上湯煎脆麵:蝦有兩隻,蝦肉彈牙,生麵脆囗沾上湯汁,不錯,反而有驚喜。
81 瀏覽
0 讚好
0 留言
甜湯:紫米露,輕甜,感覺好健康,有西米花生同紫米。味道平平。
66 瀏覽
0 讚好
0 留言
相對上次非團購時,味道的確比較細緻一點,今次有點像食快餐一樣,每様食物的上菜時間好緊密,無時間停一停再食。食物味道水準中上,但服務待遇則團購體驗。以團購價銭是抵的, 二星service欠奉。一時一次過連續上菜,未食囇又第二道菜,一時又等非常耐先下一道菜。若果想平民價食好嘢,這又不妨一試。
162 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2016-07-09
等候時間
25 分鐘 (堂食)
人均消費
$200 (午餐)
用餐優惠
團購
等級2
5
0
We decided to drop our perennial favourite, Lung King Heen, in favour of trying out the other Michelin starred Chinese restaurants in Hong Kong. And Sun Tung Lok (the TST branch) it was, seeing that it had 2 stars (down from 3) and wasn't too far a walk from our hotel.Housed on the fourth floor of Miramar Shopping Centre, Sun Tung Lok (STL for short) comes across as your typical upscale Chinese restaurant with earthen colour tones, targeted lighting and some measure of noise. We were lucky enoug
更多
We decided to drop our perennial favourite, Lung King Heen, in favour of trying out the other Michelin starred Chinese restaurants in Hong Kong. And Sun Tung Lok (the TST branch) it was, seeing that it had 2 stars (down from 3) and wasn't too far a walk from our hotel.

Housed on the fourth floor of Miramar Shopping Centre, Sun Tung Lok (STL for short) comes across as your typical upscale Chinese restaurant with earthen colour tones, targeted lighting and some measure of noise. We were lucky enough to snag one of only three booths for that marginal bit of privacy.

Shark’s Fin Dumpling with Supreme Soup (懷舊魚翅灌湯餃) - One of STL's specials, the shark's fin dumpling was unfortunately average at best. The dumpling skin had dried up in some areas and although the portion of shark's fin atop was relatively generous, it came across as tasteless and unnecessary (画蛇添足). The dumpling itself was filled with a combination of fatty and lean meat and tasted very similar to xiaolongbao (小笼包), albeit much bigger and alot more nauseating.
189 瀏覽
0 讚好
0 留言
Roast Suckling Pig Stuffed with Minced Shrimp (百花脆皮乳豬件) - Another of STL's signature dishes and one recommended by the Michelin guide. At first glance, this dish looked dry and unappetising but it was surprisingly good. Crackling crisp skin with a tinge of porkiness and a thin layer of fat underneath; complemented by the juicy prawn paste with a lovely crustecean finish. Very interesting combination and best eaten hot lest it becomes nauseating.
232 瀏覽
0 讚好
0 留言
Hokkaido Fresh King Crab Leg with Inaniwa Udon (北海道鮮鱈場蟹腳 伴 稻庭麵) - The pièce de résistance and highlight of our lunch, a simple bowl of udon with crab meat. And boy did it blow our socks away.The Inaniwa udon was reminiscent of kway teow, just slightly thicker and chewier; soaked in a rich crustacean broth filled with generous servings of sweet, shredded crab meat.

Baked Abalone Puff (特色鮑魚酥) - Comparisons with Lung King Heen's delicious rendition of the Baked Abalone Puff is inevitable and sadly, STL's offering doesn't quite pass muster. The puff consisted of lightly sweet pastry encapsulating a small piece of abalone covered in a mildly starchy gravy. Palatable but hardly a contender.

Baked Egg Tartlet Topped with Bird’s Nest (燕窩雞蛋撻) - As far as desserts go, this was rather pedestrian. Flaky pastry with a lingering oil taste coupled with faintly sweet custard and bland strands of bird's nest made for an average offering. At HKD 65 a piece, I was seriously expecting something a lot better.

The both of us chalked up a bill of ~ SGD 150 for lunch and I must say that it was generally quite underwhelming, save for the suckling pig and udon. Service was good but at such a price point, I'm definitely sticking with Lung King Heen or even the one Michelin starred Lei Garden.
 
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$439 (午餐)
等級3
56
0
農曆年赤口一心想食餐好,決定去呢間星級中菜吃餐好。之前去過中環分店覺得食物質素一般,今次就試一試尖沙咀分店,結果食物質素同樣令人失望。今次點了套餐,鯖魚沙津很多骨,實在不宜用來做沙拉,而且沙津醬太多。海螺燉雞湯並不鮮甜,感覺就像湯還湯煮,螺還螺煮。刺參伴鮑魚的刺參小得不容易找到,鮑魚正正常常,沒覺得怎樣出色,個人覺得很多其他中餐廳做的鮑魚都要比新同樂做得出色。當日没有套餐內的招牌慢煮牛脊骨肉,換來的是炒牛肉,我查查餐牌看到慢煮牛脊骨肉跟炒牛肉的價錢差很遠,於是向經理查問,經理便説這是廚師的安排,當我再查問有沒有其他價錢跟牛脊骨肉相若的選擇,經理便向我們説廚師的安排就算我再向你解釋你也不會明白的。這樣的態度簡直惡劣,令人難以接受,而且相信他們已經觸犯了商品說明條例。再說牛肉絕對不是上等的牛肉,就連我媽媽用來炒菜芯的牛肉都比它優,有被騙的感覺。黑豚肉炒飯炒得夠乾爽,但細細粒的豚肉沒有口感,而且數量極少,松茸亦奇怪地沒有應有的香味。椰杏汁紅豆露的紅豆浸過糖水,甜得不能入口。總的來說,食物質素令人失望,服務態度極之惡劣,無他的,當日所見,大部分客人均是拖喼的大豪客,招待我們這些本地客當然不需要
更多
農曆年赤口一心想食餐好,決定去呢間星級中菜吃餐好。之前去過中環分店覺得食物質素一般,今次就試一試尖沙咀分店,結果食物質素同樣令人失望。
8244 瀏覽
4 讚好
0 留言
今次點了套餐,鯖魚沙津很多骨,實在不宜用來做沙拉,而且沙津醬太多。
1221 瀏覽
0 讚好
0 留言
海螺燉雞湯並不鮮甜,感覺就像湯還湯煮,螺還螺煮。
607 瀏覽
0 讚好
0 留言
刺參伴鮑魚的刺參小得不容易找到,鮑魚正正常常,沒覺得怎樣出色,個人覺得很多其他中餐廳做的鮑魚都要比新同樂做得出色。
418 瀏覽
0 讚好
0 留言
當日没有套餐內的招牌慢煮牛脊骨肉,換來的是炒牛肉,我查查餐牌看到慢煮牛脊骨肉跟炒牛肉的價錢差很遠,於是向經理查問,經理便説這是廚師的安排,當我再查問有沒有其他價錢跟牛脊骨肉相若的選擇,經理便向我們説廚師的安排就算我再向你解釋你也不會明白的。這樣的態度簡直惡劣,令人難以接受,而且相信他們已經觸犯了商品說明條例。再說牛肉絕對不是上等的牛肉,就連我媽媽用來炒菜芯的牛肉都比它優,有被騙的感覺。
301 瀏覽
0 讚好
0 留言
黑豚肉炒飯炒得夠乾爽,但細細粒的豚肉沒有口感,而且數量極少,松茸亦奇怪地沒有應有的香味。
221 瀏覽
1 讚好
0 留言
椰杏汁紅豆露的紅豆浸過糖水,甜得不能入口。
167 瀏覽
0 讚好
0 留言
總的來說,食物質素令人失望,服務態度極之惡劣,無他的,當日所見,大部分客人均是拖喼的大豪客,招待我們這些本地客當然不需要態度好。但我總算明白為何米芝蓮會把它降級,減掉它一粒星。相信很快它就會連一星都冇埋。

148 瀏覽
0 讚好
0 留言
118 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2016-02-10
用餐途徑
堂食
人均消費
$500 (午餐)
等級2
39
0
2016-06-11 3630 瀏覽
新同樂系降級米其林2星。因為鐘意食魚翅,所以特登過嚟感受一下。食完之後覺得佢從3星降到2星嘅key就係服務嘅細緻度,希望可以改進下啦~~~燒汁乾煏牛肋骨,牛肋骨好酥,非常入味!!而且肥肉食咗之後都唔會覺得好肥膩,嚟呢度必點吖~~燒乳豬配蝦肉,乳豬皮烤得好脆,蝦肉感覺有啲厚,蓋過咗乳豬皮嘅脆~~...魚翅系招牌,呢度嘅魚翅系類似雞煲翅嘅整法,講求原汁原味。唔加紅醋同鮑魚汁,如果覺得太過清淡,另外配原汁。
更多
新同樂系降級米其林2星。因為鐘意食魚翅,所以特登過嚟感受一下。食完之後覺得佢從3星降到2星嘅key就係服務嘅細緻度,希望可以改進下啦~~~
187 瀏覽
0 讚好
0 留言
燒汁乾煏牛肋骨,牛肋骨好酥,非常入味!!而且肥肉食咗之後都唔會覺得好肥膩,嚟呢度必點吖~~
78 瀏覽
0 讚好
0 留言
燒乳豬配蝦肉,乳豬皮烤得好脆,蝦肉感覺有啲厚,蓋過咗乳豬皮嘅脆~~...
121 瀏覽
0 讚好
0 留言
魚翅系招牌,呢度嘅魚翅系類似雞煲翅嘅整法,講求原汁原味。唔加紅醋同鮑魚汁,如果覺得太過清淡,另外配原汁。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2016-05-27
等候時間
7 分鐘 (堂食)
人均消費
$500 (晚餐)
等級4
2016-04-16 4018 瀏覽
今日試試米芝蓮二星的新同樂。酥皮叉燒包:菠蘿皮十分鬆脆,而叉燒饀的蜜味恰到好處,唔會似漿糊狀,真的外皮脆內軟,好好味! 這腸粉好比坊間的春風得意腸粉。軟熟腸粉包著脆脆的蝦肉春卷;腸粉皮很薄很滑,令脆脆的春卷加多重質感,蝦膠彈牙又鮮甜,推介! 水餃非常鮮美!肉饀爽身,浸的是蝦頭濃湯,水餃同腐皮索囇湯汁,味道非常鮮甜,好味! 荷葉飯:味道比一般的精緻細膩一點,充滿荷香,很開胃。 腐皮卷:比較無驚喜的點心,外型有心思,香口脆皮,無油膩的感覺。 同樂三式美點:味道唔錯,唯煎堆味道較為突出,有點印象。整體水準不錯,可以再訪。
更多
今日試試米芝蓮二星的新同樂

。酥皮叉燒包:菠蘿皮十分鬆脆,而叉燒饀的蜜味恰到好處,唔會似漿糊狀,真的外皮脆內軟,好好味!
80 瀏覽
0 讚好
0 留言


這腸粉好比坊間的春風得意腸粉。軟熟腸粉包著脆脆的蝦肉春卷;腸粉皮很薄很滑,令脆脆的春卷加多重質感,蝦膠彈牙又鮮甜,推介!
66 瀏覽
0 讚好
0 留言


水餃非常鮮美!肉饀爽身,浸的是蝦頭濃湯,水餃同腐皮索囇湯汁,味道非常鮮甜,好味!
55 瀏覽
0 讚好
0 留言


荷葉飯:味道比一般的精緻細膩一點,充滿荷香,很開胃。
54 瀏覽
0 讚好
0 留言


腐皮卷:比較無驚喜的點心,外型有心思,香口脆皮,無油膩的感覺。
65 瀏覽
0 讚好
0 留言


同樂三式美點:味道唔錯,唯煎堆味道較為突出,有點印象。整體水準不錯,可以再訪。
79 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2016-04-09
用餐途徑
堂食
用餐時段
午餐
等級4
2016-02-21 3466 瀏覽
15-2-2016 (Mon)年初八,高層o黎呢o度食開年飯,今次有5圍,我o地o黎到等到老闆o黎,切o左3隻乳豬就開餐,我o地有:1. 撈起撈起~彩圖薈萃西班牙火腿冷盆侍應放上o黎,俾我o地撈起先,然後至拎返去再撈勻分.睇見顏色好靚.食得喇,啲汁有啲係甜甜辣辣,不過偏辣多,火腿微鹹,炸米粉脆口乾身,唔錯. 味道: 4.8分2. 好市好利~本地蠔豉鮮雞燴大利羹個樣似碗仔翅,蠔豉雖然攪碎o左,但仍食到佢濃郁o既味道,雞絲真係新鮮雞,唔係雪藏o野,好得.不過都幾鹹.味道: 4分3. 財源滾滾~竹笙扒豆苗翠綠o既豆苗都幾多,亦好味,呢個唔差. 味道: 5分乳豬好肥呀!都冇肉,我第二日要食多匙燕麥喇.乳豬皮係脆o既.味道: 3分4. 從心所慾~京韓烤西班牙黑毛豬腩上到枱嗅到好香,但啲汁遮晒件豬腩,個個話賣相似西式東坡肉.豬腩肉唔腍,脂肪部份就超腍,但又未到入口即融o既地步.講埋啲汁,都幾好味幾濃,不過又係鹹o左啲.味道: 3分5. 年年有餘~三文魚籽豆蓉蒸海蝦球賣相極似西餐,蝦球好大個同爽口,底o既豆蓉有啲似實o既魚腐,而且插有鹹蛋黃,火腿同少量蔬菜,呢個味道唔過鹹,幾好食. 味道: 5
更多
15-2-2016 (Mon)年初八,高層o黎呢o度食開年飯,今次有5圍,我o地o黎到等到老闆o黎,切o左3隻乳豬就開餐,我o地有:

1. 撈起撈起~彩圖薈萃西班牙火腿冷盆
侍應放上o黎,俾我o地撈起先,然後至拎返去再撈勻分.睇見顏色好靚.
撈起撈起~彩圖薈萃西班牙火腿冷盆
63 瀏覽
0 讚好
0 留言
撈起撈起~彩圖薈萃西班牙火腿冷盆
44 瀏覽
0 讚好
0 留言
食得喇,啲汁有啲係甜甜辣辣,不過偏辣多,火腿微鹹,炸米粉脆口乾身,唔錯.

味道: 4.8分

2. 好市好利~本地蠔豉鮮雞燴大利羹
個樣似碗仔翅,
市好利~本地蠔豉鮮雞燴大利羹
57 瀏覽
0 讚好
0 留言
蠔豉雖然攪碎o左,但仍食到佢濃郁o既味道,雞絲真係新鮮雞,唔係雪藏o野,好得.不過都幾鹹.
味道: 4分

3. 財源滾滾~竹笙扒豆苗
翠綠o既豆苗都幾多,
財源滾滾~竹笙扒豆苗
54 瀏覽
0 讚好
0 留言
亦好味,呢個唔差.

味道: 5分

乳豬
乳豬
38 瀏覽
0 讚好
0 留言
好肥呀!都冇肉,
乳豬
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
我第二日要食多匙燕麥喇.乳豬皮係脆o既.
味道: 3分

4. 從心所慾~京韓烤西班牙黑毛豬腩
上到枱嗅到好香,但啲汁遮晒件豬腩,
從心所慾~京韓烤西班牙黑毛豬腩
46 瀏覽
0 讚好
0 留言
個個話賣相似西式東坡肉.豬腩肉唔腍,脂肪部份就超腍,但又未到入口即融o既地步.
講埋啲汁,都幾好味幾濃,不過又係鹹o左啲.
味道: 3分

5. 年年有餘~三文魚籽豆蓉蒸海蝦球
賣相極似西餐,蝦球好大個同爽口,
年年有餘~三文魚籽豆蓉蒸海蝦球
48 瀏覽
0 讚好
0 留言
底o既豆蓉有啲似實o既魚腐,而且插有鹹蛋黃,火腿同少量蔬菜,呢個味道唔過鹹,幾好食.

味道: 5分

6. 金雞報喜~脆皮炸子雞
侍應分,冇得揀,分俾我o個兩件,有一件冇o左皮.
金雞報喜~脆皮炸子雞
50 瀏覽
0 讚好
0 留言
冇皮o個件去o左骨,而且雞肉好滑,好正,可能係雞轉彎個位;而另一件係雞胸,比較o鞋同味道淡啲,但其實都係偏鹹.
味道: 3分

7. 五穀豐收~生炒臘味糯米飯
呢個料好多,睇到啲料多過過年前,o係威龍食o既(o個個食評: http://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E8%B7%91%E9%A6%AC%E5%9C%B0-%E5%A8%81%E9%BE%8D%E4%B8%AD%E9%A4%90%E5%BB%B3/2543747?tc=sr2&con=rvwer),除o左臘腸外,重有膶腸,蛋同蝦米.
五穀豐收~生炒臘味糯米飯
50 瀏覽
0 讚好
0 留言
呢個飯唔算好鹹細細粒o既膶腸味道已經好濃,飯夠軟熟,唔錯o既.
味道: 4分

8. 鴻運高升~蜜餞年糕伴奶黃煎堆
鴻運高升~蜜餞年糕伴奶黃煎堆
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
聽到年糕我就驚,我先食奶黃煎堆,煎堆外層佈滿芝麻香,皮煙韌,但內裡o既奶黃唔係我想像中咁好食,唔甜都唔緊要,但裡面似係炒,麻麻地好食,失望.
味道: 2.5分

而蜜餞年糕呢,同事大讚好食,話夠熱,咁我就即食啦,係軟晒亦唔太甜,不過我都係冇食晒.
味道: 3分

9. 喜氣洋洋~北海道紅豆露湯丸
氣洋洋~北海道紅豆露湯丸
44 瀏覽
0 讚好
0 留言
紅豆露本身唔太甜,幾舒服,但芝麻湯丸就好甜.
味道: 3分

衛生:
好驚嚇,筷子變晒色,唔係漸變色,而係舊到積o左洗唔甩o既千年污漬,而且係對對都係咁,好心咁細間舖,換過晒啲筷子佢啦.
漸變色筷子???
57 瀏覽
1 讚好
0 留言
唔係,係藏滿污漬o既恐怖筷子
62 瀏覽
0 讚好
0 留言
舊到連名都甩埋啦
57 瀏覽
0 讚好
0 留言
而酒杯呢,杯口薄身,有啲(界)口o架.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2016-02-15
用餐途徑
堂食
用餐時段
午餐
推介美食
撈起撈起~彩圖薈萃西班牙火腿冷盆
撈起撈起~彩圖薈萃西班牙火腿冷盆
市好利~本地蠔豉鮮雞燴大利羹
財源滾滾~竹笙扒豆苗
年年有餘~三文魚籽豆蓉蒸海蝦球
五穀豐收~生炒臘味糯米飯
等級3
61
0
2016-01-20 2890 瀏覽
聽講呢間喺米其林唔知幾星噶餐廳,不過我覺得有星就應該味道唔錯啦,更何況喺食魚翅呢點一個套餐會比較抵食,而且入面啲野都好正腸粉,最入面有好多蘿蔔絲好特別,外面唔單只包左一層腸粉皮,腸粉皮入面仲包著一層油炸鬼,油炸鬼外宿內脆,再加埋腸粉,口感喺多層嘎最重要梗喺煲翅啦,啲waiter喺度調湯噶時候會反復俾我地試味,今時今日咁噶服務態度喺得噶百花脆皮乳豬,乳豬下面有驚喜,仲有鮮蝦,爽滑鮮嫩,同香脆噶乳豬一齊食,特別好味。呢度啲點心都喺好有特色嘎,特別推介馬蹄酥,外表金黃色,入面好鬆軟
更多
聽講呢間喺米其林唔知幾星噶餐廳,不過我覺得有星就應該味道唔錯啦,更何況喺食魚翅呢
點一個套餐會比較抵食,而且入面啲野都好正
46 瀏覽
0 讚好
0 留言
腸粉,最入面有好多蘿蔔絲好特別,外面唔單只包左一層腸粉皮,腸粉皮入面仲包著一層油炸鬼,油炸鬼外宿內脆,再加埋腸粉,口感喺多層嘎
84 瀏覽
1 讚好
0 留言
最重要梗喺煲翅啦,啲waiter喺度調湯噶時候會反復俾我地試味,今時今日咁噶服務態度喺得噶
94 瀏覽
1 讚好
0 留言
百花脆皮乳豬,乳豬下面有驚喜,仲有鮮蝦,爽滑鮮嫩,同香脆噶乳豬一齊食,特別好味。
93 瀏覽
0 讚好
0 留言
呢度啲點心都喺好有特色嘎,特別推介馬蹄酥,外表金黃色,入面好鬆軟
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2016-01-16
等候時間
15 分鐘 (堂食)
人均消費
$910 (午餐)
等級3
83
0
2015-05-14 5414 瀏覽
前排有一段時間好鐘意黎呢間食野 但係因為人好奇愛到處試,所以最近都冇黎. 今次叫左個叉燒. 好un, 真的比不上福X門. 許送飯既意欲都冇. 蝦餃都係大大粒, 但我覺以前既好似比呢個出色, 要好小心夾先唔會爆蝦. 重叫左我媽子大愛的榴蓮酥 (冇相)佢清左大半. 仲有個賽磅蟹餃, 奶味好重好creany,食左兩口就放棄. 都係文華應做出黎既味度清D,細緻D,仲會配上醋吊味. 仲叫左個白燒賣. 其實是鯪魚肉加了點咸肉粒和蝦米,點心之中推介. Overall,呢度都ok既⋯⋯食物好似冇上兩次的好⋯⋯之前試過中環果間,好似都比呢度好食 今次可能有點失準了. 下次再黎希望會去返之前既水準
更多

前排有一段時間好鐘意黎呢間食野

但係因為人好奇愛到處試,所以最近都冇黎.

今次叫左個叉燒.

好un, 真的比不上福X門.

許送飯既意欲都冇.
187 瀏覽
0 讚好
0 留言
蝦餃都係大大粒, 但我覺以前既好似比呢個出色, 要好小心夾先唔會爆蝦.
230 瀏覽
0 讚好
0 留言
重叫左我媽子大愛的榴蓮酥 (冇相)

佢清左大半.

仲有個賽磅蟹餃, 奶味好重好creany,食左兩口就放棄.

都係文華應做出黎既味度清D,細緻D,仲會配上醋吊味.

仲叫左個白燒賣. 其實是鯪魚肉加了點咸肉粒和蝦米,點心之中推介.

Overall,呢度都ok既⋯⋯食物好似冇上兩次的好⋯⋯

之前試過中環果間,好似都比呢度好食 

今次可能有點失準了. 下次再黎希望會去返之前既水準
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2015-04-26
用餐途徑
堂食
人均消費
$380
等級3
35
0
2015-04-11 6731 瀏覽
We came to TST for lunch and having had a positive dinner experience at this restaurant previously we decided to try lunch. We were extremely disappointed. May be we should not have gone for the dim sum. Even if this is not what they are best at I do expect a minimum standard from a Michelin star restaurant. We ordered bbq pork buns,  steamed pork ribs, shark fin dumplings, rice flour rolls etc. The bbq pork buns were tasteless. I normally eat this without the soya dressing but this time I did u
更多
We came to TST for lunch and having had a positive dinner experience at this restaurant previously we decided to try lunch. 
We were extremely disappointed. May be we should not have gone for the dim sum. Even if this is not what they are best at I do expect a minimum standard from a Michelin star restaurant. 
We ordered bbq pork buns,  steamed pork ribs, shark fin dumplings, rice flour rolls etc. The bbq pork buns were tasteless. I normally eat this without the soya dressing but this time I did use plenty to get some taste out of it. The shark fin dumplings were oily and also tasteless. Only the pork ribs were considered reasonable. Everything was luke warm. The quality of Tim Ho Wan is much better at a fraction of what this restaurant charges.  
Another observation is that the portion was huge. The buns were bigger than what you normally get. Unfortunately big means nothing if the food isn't good. 
I'll never come here for dim sum again. 
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2015-01-28 5604 瀏覽
價格適中,但名過其實。經過美麗華比個米芝蓮2星頭銜吸引而至。百花脆皮乳豬件無驚喜,叉燒軟稔入味唔錯,蛋黃麻蓉包皮太硬唔夠熱辣辣,餡料結成一舊舊d砂糖都未化開,大失所望.................
更多
價格適中,但名過其實。經過美麗華比個米芝蓮2星頭銜吸引而至。百花脆皮乳豬件無驚喜,叉燒軟稔入味唔錯,蛋黃麻蓉包皮太硬唔夠熱辣辣,餡料結成一舊舊d砂糖都未化開,大失所望.................
342 瀏覽
1 讚好
0 留言
250 瀏覽
0 讚好
0 留言
209 瀏覽
0 讚好
0 留言
186 瀏覽
1 讚好
0 留言
154 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
9
0
2015-01-20 5302 瀏覽
新同樂於一九六九年由袁氏家族創辦。四十多年來提供最頂級粵菜,並以至高廚藝造詣,盡取中西美食精粹,道道頂級佳肴,備受老饕推崇。在二零一一年,更榮獲法國『米芝蓮指南-香港.澳門 2011』三星級別殊榮,成為全港唯一非酒店三星食府。截至二零一一年,全球只有兩間中菜食府獲此榮譽,寫下新同樂歷史光輝一頁。My top-pick appetizer at Sun Tung Lok. I am not a fan of animal's tongues, this one is the only exception.The tongue was cubed and braised in soy sauce, and flavor of the dressing perfectly went through the whole cubes. It was chewy, and even the central part was really tender.來了很多次新同樂,每一次都會點這款牛舌。一般餐廳都會把這類食物切成片狀以便入味,而新同樂卻是塊狀,而且每一塊的味道都非常入味濃郁。牛舌本身也非常嫩。
更多
新同樂於一九六九年由袁氏家族創辦。四十多年來提供最頂級粵菜,並以至高廚藝造詣,盡取中西美食精粹,道道頂級佳肴,備受老饕推崇。在二零一一年,更榮獲法國『米芝蓮指南-香港.澳門 2011』三星級別殊榮,成為全港唯一非酒店三星食府。截至二零一一年,全球只有兩間中菜食府獲此榮譽,寫下新同樂歷史光輝一頁。
XO sauce braised ox tongue XO醬滷牛舌
$88
172 瀏覽
0 讚好
0 留言
My top-pick appetizer at Sun Tung Lok. I am not a fan of animal's tongues, this one is the only exception.The tongue was cubed and braised in soy sauce, and flavor of the dressing perfectly went through the whole cubes. It was chewy, and even the central part was really tender.
來了很多次新同樂,每一次都會點這款牛舌。一般餐廳都會把這類食物切成片狀以便入味,而新同樂卻是塊狀,而且每一塊的味道都非常入味濃郁。牛舌本身也非常嫩。
Steamed rice flour rolls with turnip, enoki and Yunnan ham金包銀絲腸粉
$68
101 瀏覽
0 讚好
0 留言
That's one of my favourite Cheung Fun in Hong Kong. Its was really thin, with a crystal looking. Inside was turnip and Yunnan ham wrapped in You Tiao. The You tiao itself was really crispy, while the turnip was soft, the texture of each bite was superb. The Yunan ham brought some great flavor to the entire dish. Topped with soy sauce, all the three things perfectly combined with each other, each bite was so enjoyable.
這款是我們在香港最喜歡的腸粉之一了。首先,腸粉皮非常薄,透明的水晶色看起來非常誘人。皮下是包著蘿蔔和雲南火腿的油條。油條香脆,一點都不會散,和酥軟的蘿蔔的口感是個強烈地對比,但是兩者卻完美地結合在一起。淋上醬汁后味道實在是太美味,讓人停不下筷子。
Steamed Sesame Paste Bun with sautéed duck yolk蛋黃麻蓉包
$42
91 瀏覽
0 讚好
0 留言
I was actually craving for egg custard buns (流沙包) but they don't make it any more. It was not that yolky as the Liu Sha Bao, and lookd kind of dry, but the tastes definitely satisfied me. The sesame paste was really good with the salted egg yolk inside.
本想吃流沙包的,卻被告知早已不做流沙包,於是就來了一份比較相似的蛋黃麻蓉包。雖然也是使用鹹蛋黃做成,但是不同於流心的流沙包,由於加入了麻蓉,這一款的餡料是比較干的,味道卻非常好。
Steamed Har-gau/ Shrimp dumplings 蝦餃
$58
97 瀏覽
0 讚好
0 留言
I can even see the huge shrimp underneath the thin skin.There was a cute little har gau in the center, lovely. The shrimp was fresh and bouncy. Much better than the har gau from Lung King Heen. Love the cute piece in the center!
上臺時就被這外表完美的蝦餃所吸引,件件都十分飽滿,皮億非常薄,中間那個小只的蝦餃也太可愛了吧!一口下去就感受到蝦仁的多汁和彈牙。相比之前在龍景軒吃到的蝦餃,這款真的是勝出不少呢。
Braised shark’s fin in superior soup 紅燒大鮑翅
$588
199 瀏覽
0 讚好
0 留言
Sun Tung Lok specilities in making shark fin, we noticed that 90% of the tables ordered the signature braised shark’s fin in superior soup. It was cooked side by the table in a claypot. We actually ordered 2 and devided in 3 pots, and there was a lot shark's fin in each!
I not often have shark fin in Hong Kong, but i did eat a lot when i was in mainland China. The soup base was very rich, tastes very real, not like those made with artificial colors and flavors in China. The portion of shark fin was a lot as i mentioned. A must-try!
新同樂之所以叫魚翅酒家,當然招牌是魚翅。點菜時環顧四周,幾乎每一桌都有點這款招牌的紅燒大鮑翅。下單后服務員把餐車推到我們桌邊,在一旁現煮砂鍋大鮑翅。我們三個大人只點了兩份share,然而上臺時每一份的分量卻不少。湯底味道非常純正,魚翅也是上等好料。是必試的一款。
Century Egg with Pickled Baby Giner 子薑皮蛋
92 瀏覽
0 讚好
0 留言
One of my favorite appetizer here, never disappointed and get bored of it. The century eggs were always yolky and tastes really good. The best part of the dish is actually the pickled baby ginger in the center. Each piece of ginger was really tender, not very spicy but with a lovely sweet and sour taste. Perfectly combination!
每一件皮蛋都是糖心狀,實在討人喜歡。然而精華部份必然是子姜。新同樂自家腌製的子姜選料上乘,沒有一絲殘渣。酸酸甜甜的味道和皮蛋完美地保持了平衡。
Cha siu with preserved plums 蜜餞新鮮梅頭叉燒
$138
136 瀏覽
1 讚好
0 留言
Unlike the cha siu we had in other places, this one was made with plum, which has a very lovely aroma and taste - a little bit sourness, which perfect balanced with the sweetness of the honey inside.
和別處的叉燒不同,新同樂的叉燒加入了蜜餞鮮梅,增添了意思清新的味道。給本身微甜的叉燒帶來了一絲酸酸的口感。叉燒的肉質也很不錯。
Steamed Miniatus Grouper in Cantonese Sauce 廣式蒸紅星斑 (Market Price)
154 瀏覽
0 讚好
0 留言
Quite high-quality fish by itself. Very meat and tender, the skin was sticky - full of proteins. While nothing to shout out about the taste.
上臺后服務員給我們淋上豉汁並拆成小件。紅星斑本身質量很高,蒸的火候也把持地很好。魚皮入口還是黏黏的,完美地保留了其中的膠原蛋白。魚肉也非常鮮美。總體味道和其他廣式餐廳沒太大差,魚肉質量很重要。
Fresh Lettuce in Claypot with Shrimp Paste 蝦醬沙窩唐生菜
137 瀏覽
0 讚好
0 留言
Another love here. The lettuce was cooked with shrimp paste in a claypot side by our table, and we feel really amazing to see the smoke and smell from as it was cooking. Each lettuce was still very crunchy even after cooking. The flavor of shrimp paste was very delicious.
上臺時還在滾燙的沙窩中煮的生菜,也是在別處吃不到的美味。生菜入口時件件都還非常脆,就算放置一段時間后還是脆的,沙窩的溫度控制地如此好真的需要功力。自家制的蝦醬也非常惹味!
Fragrant Shogun Prawns in Clayport 奇香將軍蝦煲
153 瀏覽
0 讚好
0 留言
Another siganature dish that recommend by lot of people, i was not my first time having this. I am not a big fan of vermicelli but this one is really high in flavor, the texture was soft but not stick together.
另一道很喜歡的招牌菜,我們幾乎每次來都會點。雖然不是很喜歡吃粉絲,但是這款卻是例外。粉絲軟軟的非常入味,放久了也不會干身,無疑是這道菜的精華,蝦肉質量也不錯。
Stir fried egg white with crab meat 賽螃蟹
115 瀏覽
0 讚好
0 留言
First time trying this, was attracted by its Chinese name. It was actually egg white stir fried with crab legs and some vegetables. Simply mixed the entire dish with the raw egg yolk on the side. The whole thing becomes very creamy after mix. Very meaty crab legs and fresh vegetables, but the overall flavor was bland.
相比前一道菜,這款賽螃蟹的味道就遜色多了。先淋上一旁的蛋黃並且拌勻整道菜,增添了一絲金黃后看起來很惹味。蟹肉本身肉質飽滿,但是整道菜的味道就是偏淡。
Steamed glutinous rice with fresh chicken and mushroom on lotus leaf 原籠荷葉鮮雞蒸糯米飯
55 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2014-12-31
用餐途徑
堂食
人均消費
$2000 (晚餐)
慶祝紀念
團年飯
推介美食
XO sauce braised ox tongue XO醬滷牛舌
$ 88
Steamed rice flour rolls with turnip, enoki and Yunnan ham金包銀絲腸粉
$ 68
Steamed Har-gau/ Shrimp dumplings 蝦餃
$ 58
Braised shark’s fin in superior soup 紅燒大鮑翅
$ 588
Century Egg with Pickled Baby Giner 子薑皮蛋
Cha siu with preserved plums 蜜餞新鮮梅頭叉燒
$ 138
Steamed Miniatus Grouper in Cantonese Sauce 廣式蒸紅星斑 (Market Price)
Fresh Lettuce in Claypot with Shrimp Paste 蝦醬沙窩唐生菜
Fragrant Shogun Prawns in Clayport 奇香將軍蝦煲
  • 金包銀絲腸粉
  • 紅燒大鮑翅
  • XO醬滷牛舌
  • 子姜皮蛋
  • 奇香將軍蝦煲
等級4
104
2
2014-12-14 4776 瀏覽
每次在新同樂用餐都有很難忘的回憶, 今晚是第四次, 但飯後明顯有退步的感覺。 一樣的環境, 一樣的心情, 但服務和味道卻打了折扣。 蝦多士不夠脆, 入口也不算鬆化, 份量不大, 一點沒有星級餐廳的水平。新同樂最出名的是魚翅, 份量沒有變, 但一大塊魚翅沒有分開,要人工慢慢撕開, 才有原來的口感。 而且雖然是砂鍋上, 明顯感覺不夠熱, 美中不足。第一試了花膠,加上日本的菇, 口感不錯。花菇的質感像鮑魚, 花膠的鮮味在口中慢慢融化。 柚皮星斑一點也不出色, 星斑明顯是雪藏的, 已經沒有了應有的鮮味, 和柚皮一起煮, 本來可以是很清甜的, 但最後感覺也沒有特別新鮮的口感。 慶幸招牌菜牛肋骨還算保持水平, 色香味, 以致口感都是原來的味道。 今晚的師父明顯是屬重口味, 無論是魚翅還是炒糯米飯, 味道都偏鹹了。 作為米之蓮二星餐廳犯這樣的錯誤是應該要好好反省。 甜品時間會為一餐飯畫上一個圓滿的句號。 新同樂甜品無疑比一般的高級酒樓為好, 但感覺還是有些退步。在得到好評後, 餐廳的東主總會想辦法增加收入, 在擴充之餘, 但原來的品質正慢慢失色了, 香港人是世界上最好的食客, 新同樂在成長的過程中也
更多

每次在新同樂用餐都有很難忘的回憶, 今晚是第四次, 但飯後明顯有退步的感覺。 一樣的環境, 一樣的心情, 但服務和味道卻打了折扣。 


蝦多士不夠脆, 入口也不算鬆化, 份量不大, 一點沒有星級餐廳的水平。


74 瀏覽
0 讚好
0 留言


新同樂最出名的是魚翅, 份量沒有變, 但一大塊魚翅沒有分開,要人工慢慢撕開, 才有原來的口感。 而且雖然是砂鍋上, 明顯感覺不夠熱, 美中不足。

第一試了花膠,加上日本的菇, 口感不錯。花菇的質感像鮑魚, 花膠的鮮味在口中慢慢融化。


113 瀏覽
0 讚好
0 留言
 

柚皮星斑一點也不出色, 星斑明顯是雪藏的, 已經沒有了應有的鮮味, 和柚皮一起煮, 本來可以是很清甜的, 但最後感覺也沒有特別新鮮的口感。 


88 瀏覽
1 讚好
0 留言


慶幸招牌菜牛肋骨還算保持水平, 色香味, 以致口感都是原來的味道。 
81 瀏覽
0 讚好
0 留言

今晚的師父明顯是屬重口味, 無論是魚翅還是炒糯米飯, 味道都偏鹹了。 作為米之蓮二星餐廳犯這樣的錯誤是應該要好好反省。 

甜品時間會為一餐飯畫上一個圓滿的句號。 新同樂甜品無疑比一般的高級酒樓為好, 但感覺還是有些退步。
100 瀏覽
0 讚好
0 留言

在得到好評後, 餐廳的東主總會想辦法增加收入, 在擴充之餘, 但原來的品質正慢慢失色了, 香港人是世界上最好的食客, 新同樂在成長的過程中也經歷過坎坷, 要保持品牌才能長久發展, 將這份美味一代一代傳承下去。以前每次來吃飯, 美味可以留在心中, 成為生活中寶貴的回憶, 今晚卻沒有。 真的不想很多餐廳出了名後,因為增加盈利能力而犧牲了來之不易的口碑, 讓經典的美味不能跨越時代, 跨越世紀。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2014-12-14
用餐途徑
堂食
人均消費
$1200 (晚餐)
等級2
10
0
2014-06-06 8329 瀏覽
和靚女食友晚飯,懶,請她發辦,來了這兒。因為不主動吃翅,未到過。老公在其前身(銅鑼灣)未執時(現在重開)去過一次,說翅和湯分開上,翅是用筷子夾起,但也就是老雞金華火腿一大堆的鮮甜,何必?地方大,人少,很合靜靜吃晚飯。菜整體很對胃,吃得舒服,就是恨沒有什麼很突出的。但比法菜日本菜必過千,這兒是可考慮的靜靜吃晚飯談心的好地方。 註:相的次序倒轉了
更多
和靚女食友晚飯,懶,請她發辦,來了這兒。因為不主動吃翅,未到過。老公在其前身(銅鑼灣)未執時(現在重開)去過一次,說翅和湯分開上,翅是用筷子夾起,但也就是老雞金華火腿一大堆的鮮甜,何必?
地方大,人少,很合靜靜吃晚飯。菜整體很對胃,吃得舒服,就是恨沒有什麼很突出的。但比法菜日本菜必過千,這兒是可考慮的靜靜吃晚飯談心的好地方。 
註:相的次序倒轉了
129 瀏覽
0 讚好
0 留言
124 瀏覽
0 讚好
0 留言
136 瀏覽
0 讚好
0 留言
141 瀏覽
0 讚好
0 留言
123 瀏覽
0 讚好
0 留言
103 瀏覽
0 讚好
0 留言
113 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
83
0
2014-05-26 7337 瀏覽
星期日同家人去飲茶,去左咁多間,呢度係我其中一間favourite,所以早一日打黎book位.黎到都唔洗等位.今次係一個肥仔waitor serve我地.叫左2種不同既茶,個waitor只係放底,冇講邊壺打邊壺,呢度話晒都係高級餐廳,佢應該要講一講邊邊壺打邊壺. 不過點都好,目的係為左食點心.睇完menu馬上點菜.食物方面:小籠包比一般既大好多,同平時一樣拎個頂.點知一拎就川.咩湯都流晒出黎.三件都有咁既情況,所以不推介.香芒沙律春卷好好食,不油膩,味度如名稱一樣符合預期.好食!雪影叉燒飽外皮跪,入面叉燒帶甜,蜜味重. 食一件真係唔夠,最後encoure多碟.推介!!!帶子餃大大隻,上面一粒大帶子,下面有蝦和菜粒.係有水準既帶子餃.蝦餃蝦爽,餃皮不厚,晶螢. 餃入面的湯汁令蝦餃食落冇咁乾同埋提鮮.出色既蝦餃!魚蓉白燒賣主要有魚肉,加了蝦米和臘味粒. 唔錯.但係唔知點解我覺得冇上次咁好食.咸左小小.不過佢比左喼汁比我地,中和左臘味粒既油膩和咸度.最後追加左個蝦腸,但係等左好耐,又吹過佢地,遲遲都未到.再問多次,原來吹左咁多次都仲未蒸.個肥仔waitor解釋是廚房問題,推左個波比人.回應既
更多
星期日同家人去飲茶,去左咁多間,
呢度係我其中一間favourite,所以早一日打黎book位.
黎到都唔洗等位.
今次係一個肥仔waitor serve我地.
叫左2種不同既茶,個waitor只係放底,冇講邊壺打邊壺,呢度話晒都係高級餐廳,
佢應該要講一講邊邊壺打邊壺. 
不過點都好,目的係為左食點心.睇完menu馬上點菜.

食物方面:
小籠包比一般既大好多,同平時一樣拎個頂.點知一拎就川.
咩湯都流晒出黎.三件都有咁既情況,所以不推介.
小籠包
78 瀏覽
0 讚好
0 留言
香芒沙律春卷好好食,不油膩,味度如名稱一樣符合預期.好食!
香芒沙律卷
88 瀏覽
0 讚好
0 留言
雪影叉燒飽外皮跪,入面叉燒帶甜,蜜味重. 食一件真係唔夠,最後encoure多碟.
推介!!!
雪影焗叉燒飽
98 瀏覽
0 讚好
0 留言
帶子餃大大隻,上面一粒大帶子,下面有蝦和菜粒.係有水準既帶子餃.
帶子餃
86 瀏覽
0 讚好
0 留言
蝦餃蝦爽,餃皮不厚,晶螢. 餃入面的湯汁令蝦餃食落冇咁乾同埋提鮮.出色既蝦餃!
蝦餃
82 瀏覽
0 讚好
0 留言
魚蓉白燒賣主要有魚肉,加了蝦米和臘味粒. 唔錯.但係唔知點解我覺得冇上次咁好食.
咸左小小.不過佢比左喼汁比我地,中和左臘味粒既油膩和咸度.
魚蓉白燒賣
58 瀏覽
0 讚好
0 留言
最後追加左個蝦腸,但係等左好耐,又吹過佢地,遲遲都未到.
再問多次,原來吹左咁多次都仲未蒸.
個肥仔waitor解釋是廚房問題,推左個波比人.回應既態度都好有問題.
問佢野或叫佢拎辣椒油等等都沒有回應.
令到有D不高興.
如果服務可以好一點就會更好.不過只係某些waitor態度既問題.
其他既都不太差.

希望下次會有改善.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2014-05-25
用餐途徑
堂食
人均消費
$380
推介美食
香芒沙律卷
雪影焗叉燒飽
蝦餃