2018-01-27 502 瀏覽
今日餐廳返工,個口越返越苦。放咗工,先買番支蘋果綠茶。但係飲完之後,好想食番啲甜品………行完一個圈,去咗新台場台灣小食,HKD $28 嘅一個仙草芋圓。有唔同顏色,有啲有豆沙餡,暖暖地,幾好食吖。啲仙草,唔係太凍。18℃ 天氣,食落去,好舒服。可惜就係 — 新台場,你去咗邊呀………希望個招牌繼續用,咁就好啦!
今日餐廳返工,個口越返越苦。
放咗工,先買番支蘋果綠茶。
但係飲完之後,好想食番啲甜品………
行完一個圈,去咗新台場台灣小食,
HKD $28 嘅一個仙草芋圓。
有唔同顏色,有啲有豆沙餡,
暖暖地,幾好食吖。
啲仙草,唔係太凍。
18℃ 天氣,食落去,好舒服。
可惜就係 — 新台場,你去咗邊呀………
希望個招牌繼續用,咁就好啦!
  • 綜合芋圓
2018-01-09 330 瀏覽
小妹好中意食芋圓!😍 煙煙韌韌好鬼正😛 影相又cute cute 的💕呢間大大粒芋圓一直都想食!好少搵到咁大粒既芋圓😳前日同朋友去開旺角,就去食先!終於比我食到喇!👏🏻綜合芋圓 $28個底可以揀仙草或咆冰,係我未揀之際,店員阿姐己經話仙草啦,(可能係趕收工仙草方便啲掛😂)好在我咁岩中意食仙草多啲~芋圓真心大粒,五顏六色的,好吸引呀!🤤 但味道就不過不失,偏淡,冇夾心果啲芋圓都幾難咬開,而且有少少粉狀感🤦🏻‍♀️勝在有2粒入面有夾心既😳好好味,好少食到有夾心既芋圓👍🏼一見到芋圓心諗都幾細碗wo 🙈加上食落覺得 $28 吾係幾抵食 🙊
綜合芋圓 $28

勝在有2粒入面有夾心既😳好好味,好少食到有夾心既芋圓👍🏼
2017-11-28 220 瀏覽
見到有雜誌介紹左一連串既旺角掃街之選,心心思約左朋友一次過去掃街!貪心又為食既我黎到當然叫個綜合芋圓,可以試勻3種味道,分別有黃色蕃薯,紫蕃薯同芋頭!今次叫左綜合芋圓仙草凍,做到平時芋圓應有既煙韌既感覺,最特別嘅係入面仲有餡,我同朋友都好中意食,有衝動想買單買自己返屋企煮黎食😋 不過芋圓嘅份量我覺得略嫌少咗啲啲,但好彩佢都有啲仙草凍,仙草凍嘅份量都唔少,我平時好怕嗰啲超甜落超多糖槳既仙草凍,反而尼款甜度適中啱啱好👍可惜本身已經食咗少少嘢所以再食唔落其他,不過見到仲有胡椒餅同埋珍珠奶茶味,珍珠奶茶味嘅雪糕幾特別,下次食得落都想返黎試一試兼再食好味芋圓😆至於胡椒餅賣相唔吸引始終唔係台灣嗰種咁即烤即食嘅感覺,所以我覺得佢一嚟有機會可能個皮會太硬,二嚟做唔到台灣嘅風味所以都冇興趣去試😂

2017-11-25
5 分鐘 (外賣自取)
  • 綜合芋圓
2017-10-06 242 瀏覽
綜合芋圓(仙草底)-不得了 明明想黎試芋圓 點知妹仔大過主人婆(好老套呀😒) 原來仙草同綠茶凍仲好食😍🤤😂 綠茶凍雖然茶味唔算好濃 但勝在夠滑又夠特別 而且茶味中和左糖水既甜 適合唔中意食咁甜既朋友🙆🏻❤️紫薯 地瓜 芋圓有驚喜 除左大粒到嚇親人之外😂每粒裏面都有餡料嫁!! 餡料蓉口感綿滑 所以其實一粒既份量 = 幾粒平時食開既細細粒芋圓嫁喇🙈 但略嫌外皮厚 口感雖然煙靱 但唔夠Q彈💀☠️如果😳如果可以推出淨仙草就好喇....😳☺❤️-胡椒餅 ($15)外皮過厚 咬下去挺硬的 不過有一點要讚..😍 餡料很多😂滿滿的蔥和肉 哈哈 沒了🤷🏻‍♀️完全沒有胡椒香 只有少少辣勁😪 期望過高 還是去台灣吃吧....
綜合芋圓(仙草底)
胡椒餅 ($15)
2017-08-29 243 瀏覽
1⃣綜合芋圓🍨 $28 評分: 7/10 綜合芋圓可以揀刨冰底或者仙草👅雖然係凍食,但因為啲芋圓啱啱煮起👍所以都暖暖地。食落芋圓好煙韌👀而且咬開係有餡,同一般嘅唔同😳分別係芋泥同蕃薯泥🍠食落味道更加濃,芋上加芋 2️⃣春樁肉燥冬粉 $25 評分: 6.5/10 份量比想像中多👍冬粉煮到啱啱好,唔會好似煮好耐爛晒咁😍春樁肉燥味道好惹味,咸咸香香好開胃🤤配合埋冬粉食啱啱好。不過肉燥如果多啲會夠味好多 3️⃣蜜糖炒豬手🐽$35 評分: 7.5/10 店家好細心將豬手切粒🤗本身應該好油膩嘅豬手,再加上蜜糖調味🍯識落本應好油膩,但因為加上蜜糖啱啱好中和咗😜食落甜甜咸咸,好想一粒再一粒 4️⃣珍珠奶茶味雪糕🍦 $18 評分: 6.5/10 識落真係好重珍珠奶茶味😨平時食開嘅奶茶雪糕都偏向重奶味🤤今次竟然重珍珠味,非常有趣

2017-08-18
2017-07-27 166 瀏覽
台灣美食總是有種魔力,特別喜歡食芋圓的我,難得到旺角當然要試一試,去到門口都要排隊,不過人數不算很多,等了一會兒就到我落單。我選了綜合芋圓,份量不是很多,很細碗,價錢有點貴。配料都有很多款式,抹茶味果凍,味道很香濃,不甜,有清新的感覺。芋圓比較粉,但很大粒,而且有芋蓉餡料,幾特別,可惜是不夠Q彈牙!仙草好滑溜,配埋黑糖水,味道更突出,但糖水略嫌太甜。整體來說,有地道風味,如果份量多點會更好,值得一試。
2017-07-10 152 瀏覽
我很喜歡台灣,基本上幾個月就要回鄉一次除了購物當然還有台灣的美食最為吸引可惜要在香港找到台灣味道是件難事上星期有緣經過這間台灣小吃又有少少肚子餓,就試試看吧芋頭控又叫了一個芋頭酥男友叫了胡椒餅,再share了杯仙草芋頭酥從暖櫃拿出來,熱呼呼的咬下去,皮還沒酥,芋泥超熱有點燙到可我覺得芋泥不夠甜胡椒餅也是熱呼得很肉汁也是有的,可跟台灣相比當然差了很多胡椒也加得不夠,辣是有的,可就少了胡椒香最後那杯仙草冰嗯,只能說,拿來解渴降溫是必須的
我很喜歡台灣,基本上幾個月就要回鄉一次
除了購物當然還有台灣的美食最為吸引
可惜要在香港找到台灣味道是件難事

上星期有緣經過這間台灣小吃
又有少少肚子餓,就試試看吧

芋頭控又叫了一個芋頭酥
男友叫了胡椒餅,再share了杯仙草

芋頭酥從暖櫃拿出來,熱呼呼的
咬下去,皮還沒酥,芋泥超熱
有點燙到
可我覺得芋泥不夠甜

胡椒餅也是熱呼得很
肉汁也是有的,可跟台灣相比當然差了很多
胡椒也加得不夠,辣是有的,可就少了胡椒香

最後那杯仙草冰
嗯,只能說,拿來解渴降溫是必須的

2017-07-02 775 瀏覽
尋尋覓覓,總是找不到難忘的芋圓。到目前為止,還是未搬前的康瑞涼茶最難忘。綜合芋圓價錢可以接受,都幾大碗,配料豐富。綠茶味的果凍很彈,不甜又有茶味。芋頭粉粉的。這裡的芋圓很大粒,內有餡,但不及傳統細細粒芋圓般煙韌,還是喜歡傳統的口感。包著的餡都有味,為不夠味的外層增添味道。仙草滑溜,但糖水實在太甜。香烤胡椒餅見到大大的胡椒餅圖片貼在牆上,金黃,脹卜卜,滿是餡,忍不住要試試。一落完單,店員便遞上盛著胡椒餅的紙袋。雖然不用等,但快得有點猶疑,是不是熱的。不太熱,有點餘溫。第一口咬下去,包很硬,很乾,完全沒吃到一點餡。再吃兩口,餡開始出現。啡黑色的一團,跟圖片完全兩回事,不符得都幾誇張。看不見「台灣三星蔥」,也沒有蔥的口感。肉碎的口感也沒有,只有壓成一團的餡,毫無口感可言。最開心是吃到胡椒味,甚麼三星蔥、上等豬腿肉,實在吃不出。跟在台灣吃到的,甚至每年工展會、美食博覽擺檔的,相差甚遠。奶茶雪糕吃完胡椒餅,我倆還未心死。行到成身汗,買了杯奶茶雪糕。奶含量很少,雪糕不厚不滑,是那種冰涼、入口即溶那種。這質地的雪糕溶得特別快,一出街便開始沿著筒流下來,吃得很急,幸而筒內是空心的。奶茶味有,約隱約現。

綜合芋圓
香烤胡椒餅
香烤胡椒餅
奶茶雪糕
吃完胡椒餅,我倆還未心死。行到成身汗,買了杯奶茶雪糕。奶含量很少,雪糕不厚不滑,是那種冰涼、入口即溶那種。這質地的雪糕溶得特別快,一出街便開始沿著筒流下來,吃得很急,幸而筒內是空心的。奶茶味有,約隱約現。筫素一般。
奶茶雪糕
芋圓普通,驚喜不大。吃這個胡椒餅,倒不如比多少少錢,吃四個多汁又熱辣辣的生煎包。這質素實在可一不可再。
2017-06-28
2017-06-27 210 瀏覽
打正旗號賣台灣小食,有賣芋圓、大腸包小腸、胡椒餅餅等典型台灣小食。是日點了胡椒餅,$15。細細一個,小貴。咬開有濃烈黑椒味,有肉,餡料都好多。外皮稍厚,不脆,不過不算硬。個餅裡面超級乾,小小肉汁都無,超級超級dry。再加上濃濃黑椒,食完要飲好多水。這個胡椒餅不算劣食,不過試過一次就夠啦。
打正旗號賣台灣小食,
有賣芋圓、大腸包小腸、胡椒餅餅等典型台灣小食。

是日點了胡椒餅
$15。
細細一個,小貴。

咬開有濃烈黑椒味,有肉,餡料都好多。

外皮稍厚,不脆,不過不算硬。

個餅裡面超級乾,
小小肉汁都無,超級超級dry。
再加上濃濃黑椒,
食完要飲好多水。

這個胡椒餅不算劣食,
不過試過一次就夠啦。
2017-06-26
外賣自取
2017-06-13 180 瀏覽
綜合芋圓-仙草底 Taiwanese Taro Balls $28糖水唔多 仙草已經相當夠甜 滑溜溜 配埋紅豆仲夾 至於芋圓都算QQ 接受到既 原來裡面仲有綠茶味仙草 不過味道一般 整體覺得一般香烤胡椒餅 Pepper Cake $15面積唔算大 細細個 個皮都幾厚但唔脆 要有少少牙力咬開 入面塊肉有d乾 無乜肉汁 但係勁重胡椒味 食完好乾 一定要飲返d野 試一次就已足夠

香烤胡椒餅 Pepper Cake $15
2017-06-05
外賣自取
2017-06-04 182 瀏覽
之前網上睇到呢度有台灣芋圓食..十分期待...點知一試之下..好失望...🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️賣相係ok既...因為有紫薯同黃薯既包心芋圓..但一啖咬落去..無果種好Q既感覺..台灣食既芋圓係好Q好彈牙..唔知係咪因爲包左餡既關係..但好失望..另外果個話係台灣夜市既胡椒餅..更加失望..個皮一d都唔脆..仲好硬..個餡好乾..無汁..完全比清真牛肉館既牛肉餅比下去...都無台灣既水準..難怪個熱潮甘快過左..完全無人等..試過就夠..唔使有下一次😂

2017-05-26 249 瀏覽
之前係facebook見過有人介紹呢間,今日路過廣華附近,見有少少餓,一於買返碗綜合芋圓加仙草底試一試。綜合芋圓可以揀仙草底或者剉冰底,一碗入面包含多款配料,有3色芋圓,紅豆蓉、芋泥同抹茶凍,仲加埋黑糖蜜。呢間嘅芋圓比平時見開嘅較為大粒。因為每粒都包住芋蓉或蕃薯蓉,所以相對芋頭味同蕃薯味會較突出,但係食落唔夠煙韌,少咗啲QQ嘅口感。仲有碗糖水只係比室溫凍少少,如果可以冰凍啲,會比較好食。其他方面,紅豆蓉同芋泥甜度還可以,抹茶凍茶味都夠。以廿幾蚊一碗嚟講,一試無妨嘅。

2017-05-21 179 瀏覽
第一次見人post 好似幾吸引諗住去試吓,買左個綜合芋圓套餐 跟左杯黑糖鮮草奶 杯野一飲成口膠碎 點知打開個蓋一望 裡面有半個爛既杯蓋係裡面 一怒之下梗係返去叫佢換 大拿拿值$20 收銀個女仔都還好識講對唔住 入面沖野個女仔拎番杯野行出黎仲眼超超 而家邊個係受害人 我話過以後唔會幫襯 件事未完 當就我拎番杯野 上到車 發現仲有膠碎 雖然無爛杯蓋係入面 但我好驚 一陣飲左落口割損口喉揾邊個算帳 點解咁黑仔 早知退番錢係咁嬲
點知打開個蓋一望 裡面有半個爛既杯蓋係裡面
一怒之下梗係返去叫佢換 大拿拿值$20
點解咁黑仔 早知退番錢係咁嬲
2017-05-21
5 分鐘 (外賣自取)
2017-05-07 217 瀏覽
是日路過廣華街,試完隔離嘅神奇的包子 — 尚香之後,有d唔夠喉,想繼續食,於是乎來到由新台場出資開嘅新台場台灣小食。招牌非常搶眼,店舖設計簡約,前店為點餐區及立食區;後面估計係出品部。選擇不是非常多,主攻幾款深入民心的台灣小食:胡椒餅、大腸包小腸、麻辣鹽水雞、芋圓、黑糖仙草奶等等。保溫櫃整齊擺放了定量的胡椒餅以及芋頭酥。Cashier有張menu+價目表,想試多幾樣嘅朋友,可以睇清楚,計計數,套餐幾時都更抵食。我哋唔想拎到一手都係小食周街行咁輪盡,所以選擇喺店舖側邊立食,大概兩分鐘就有得食啦~大腸包小腸不像台灣部份夜市,有多口味可選,這裡只有原味。內容物一般有菜脯蛋、酸菜、小黃瓜和薑片,我沒吃到菜脯蛋,但是有不少菜脯,香腸和糯米腸都好好吃,腸衣薄脆但略嫌有咬不斷的韌性,香腸烤得香噴噴,一咬下肉汁四濺,糯米腸也是香又紮實。但略嫌size有點mini。黑糖仙草奶冰冰涼、甜度適中不易膩。如果仙草凍可以切成絲狀就更好了,這樣吃起來不但保有口感,還可以跟黑糖牛奶融為一體。綜合芋圓仙草底糖水甜度適中;仙草底頗甘、量足;茶凍有茶味,有點Q;紅豆很軟不會太甜;芋頭夠粉;三色圓都是有內餡的那種,每個口味

保溫櫃整齊擺放了定量的胡椒餅以及芋頭酥。

大腸包小腸(評分:3.5/5)
大腸包小腸(評分:3.5/5)

大腸包小腸

黑糖仙草奶(評分:3.5/5)

黑糖仙草奶

綜合芋圓仙草底(評分:3.5/5)

綜合芋圓仙草底
糖水甜度適中;仙草底頗甘、量足;茶凍有茶味,有點Q;紅豆很軟不會太甜;芋頭夠粉;三色圓都是有內餡的那種,每個口味各有兩粒,量足;美中不足的是三色圓烹煮的時間不夠,吃起來口感有點煮不透的感覺。但廿幾塊就有這麼一碗,挺划算的。

胡椒餅
皮很薄,有點脆;肉餡中有鹹味,同時肉餡還可以吃到濃厚的胡椒味,感覺是以黑胡椒細粒調味,吃到最後甚至有點辛辣感。但小小一個就要$15,略嫌不太划算。

整體來說,店舖出品均為above average,在香港鬧事也可品嚐到台灣小食,以後逛街又多一個選擇了~
2017-05-03
2017-05-04 209 瀏覽
吃完火鍋,朋友與我覺得有點燥熱,忽然想起旺角最近開了人氣旺盛的新台場台灣小食的仙草,仙草正好可以降火,最適合我們這個狀態吃。喜愛吃芋圓的我當然是選綜合芋圓配仙草,由於是即製,所以要等五至十分鐘,我覺得可以接受的等待。朋友看見我的綜合芋圓立即說比台灣貴卻份量少,台灣的芋圓多到密不透風。說回我的綜合芋圓配仙草,綜合芋圓比一般甜品店飽滿,而且還有內餡呢。除了綜合芋圓外,還有芋泥,紅豆與抹茶凍,最下層就是則是仙草。芋泥有畫龍點睛的效果,吃在口中很綿密,舌頭一抿就化在舌頭上,只留下芋泥淡淡的香氣環繞不絕,我超愛這一團芋泥的味道。仙草吃起來很甘甜,很清爽,口感滑順。芋圓,地瓜圓,紫薯圓咬起來很軟嫩,亦可以吃到芋頭,地瓜和紫薯的香甜。紅豆也都煮得很鬆軟,抹茶凍相當清甜,不過眾多之中我個人還是很最愛綜合芋圓與抹茶凍。朋友的黑糖仙草奶其實挺不錯,她說仙草味道蠻濃厚,混合牛奶後更口感更絲滑滋味,不過美中不足的是黑糖味不夠,可能是下的份量太少影響了甜度。

綜合芋圓配仙草

仙草吃起來很甘甜,很清爽,口感滑順。

黑糖仙草奶