2023-04-23 237 瀏覽
千其唔好叫佢哋60蚊個d雞煲同咖哩雞。我第一次走去試佢哋d雞煲,比埋d揦鮓位骨頭位你,我當唔好彩算。今次走去試個椰香咖哩雞仲衰,話明椰香咖哩點知落埋d麻辣辣椒油上去,薯仔青椒又佔成大半,d雞少之餘仲要都係骨頭嚟。
椰香咖哩雞

2023-04-23
2023-02-21 193 瀏覽
呢間街坊飯堂早午市一盅兩件或快餐,晚市小炒😎 約埋三,五知己或家人飯局最適合,平靚正之選🤩黃蟮煲仔飯$108好少餐廳有供應,見到餐牌有即刻落單先,果然冇失望,超大煲,目測有4碗白飯份量,黃蟮處理得好好,肉質扎實彈牙,煲仔飯炒到粒粒分明好惹味,鑊氣十足,值得推介👍避風塘炒茄仔$88餐廳特色菜,平時食避風塘炒蟹,今晚試吓茄仔又好特別,外脆內軟加上炸蒜同豆鼓粒,味道適中又香口😎XO醬西蘭花炒帶子$88帶子夠大隻,炒西蘭花清清地,唔錯👍維他奶紅豆冰$24紅豆冰就飲得多,今次用維他奶代替,真係有心思🥰

黃蟮煲仔飯$108

避風塘炒茄仔$88

XO醬西蘭花炒帶子$88
帶子夠大隻,炒西蘭花清清地,唔錯👍

維他奶紅豆冰$24
紅豆冰就飲得多,今次用維他奶代替,真係有心思🥰

2023-02-18
2023-01-27 802 瀏覽
尋晚去左黃大仙探朋友,傾吓傾下就晚飯時間🤭佢帶咗我去佢專屬飯堂開飯😋平時聽開佢講,幾正幾正!今次終於有機會嘗試🤤一去到,見佢哋餐廳已經坐滿人🫣等左陣先有位坐…朋友推介佢哋嘅晚餐小菜夠出色👍我哋兩個人食左4個小菜➕1份小食😋😋飲品仲有半價除咗小菜佢哋仲有點心、雞煲、酸菜魚等等,選擇勁多👍避風塘茄子🍆 $62避風塘海鮮就成日食,避風塘茄子就第一次食☺️一上枱估唔到成座山咁大🤩平時食覺得勁熱氣,估唔到轉左茄子🍆感覺健康啲😂而且外脆內軟,口感不錯👍蜜餞薯角牛柳粒 $76呢個係餐廳推介👍亦係朋友推介🤭牛柳粒肉質香嫩,加上蜜餞食得勁滋味😋而且細細粒,一口一粒岩岩好,薯角都出色,外皮帶少少脆口😍欖菜肉鬆四季豆 $68四季豆非常爽甜脆身,加上經典欖菜肉鬆嘅配搭,真係食極都唔厭😋不過如果欖菜分量加多會更香☺️☺️黑醋小排骨 $68佢地既小排骨以條狀切開,有d似平時食既京都骨,入口肉質比較嫩及彈牙,有啲仲有軟骨連肉,好岩我口味☺️因為加入黑醋烹調,中和左甜味,酸酸甜甜,勁餸飯👍甘荀鹹水角 $28呢個造型超得意😍好精緻既小蘿蔔!食落對比出面既外皮,呢個較厚身,唔夠煙靭!另一種口感。📌 新南苑雞煲小菜點心 (黃大仙)

一去到,見佢哋餐廳已經坐滿人🫣等左陣先有位坐…

除咗小菜佢哋仲有點心、雞煲、酸菜魚等等,選擇勁多👍

避風塘茄子🍆 $62

蜜餞薯角牛柳粒 $76

欖菜肉鬆四季豆 $68

黑醋小排骨 $68

甘荀鹹水角 $28

📌 新南苑雞煲小菜點心 (黃大仙)
黃大仙竹園道15號竹園商場地下S002號舖

#雞煲小菜 #新南苑 #晚市小菜 #經濟實惠 #朋友飯堂 #黃大仙美食 #推介餐廳 #globaleats #teamhappyfoodies #foodiesinternationalchat #yummy #竹園商場 #chickenbowl #dinner
2022-09-07
  • 避風塘茄子
  • 蜜餞三薯角牛柳粒
2022-11-20 192 瀏覽
▫️白飯$5/碗,幾抵▫️晚市都免加一☑️腐乳通菜炒牛肉 -$68炒通菜可選腐乳或蝦醬炒,好大碟,通菜同牛肉份量吾少,通菜炒完仲好綠,而且都脆口,牛肉吾韌,而且有調過味,都好食。入面仲有薑絲同蒜蓉。雖然夠味,味道都吾錯,但佢個腐乳汁吾係幾出味。☑️魚香茄子煲- $68黎到上枱一打開蓋,見到d煙,聽到咋咋聲,就知道超級熱,即刻食一定會熱親個口。茄子吾老,淋得黎十分入味,肉碎分量都吾少,調味亦十分出色,咸香味十足,雖然有d油膩,但撈飯一流!

▫️白飯$5/碗,幾抵

魚香茄子煲
2022-11-19
腐乳通菜炒牛肉
魚香茄子煲
好鍾意食大排檔!今次呢間都唔錯~ 一碟唔會太大,兩個人叫多幾款都可以😋😋😋🥢蜜椒薯仔牛柳黑胡椒味好夠濃!🥢椒鹽鮮魷呢個幾推介!😋😋😋啲分唔會太厚,同魷魚🦑啲肉都好厚、有咬口!椒鹽好多!!小小可惜係佢係用醋(我自己比較好配喼汁~🥢XO醬西蘭花炒帶子🥦帶子真的很飽滿!很不錯!!!!🥢抹茶流心煎堆超多抹茶汁!而且仲出緊煙~有啲似抹茶鮮奶haha 又大粒,幾正!店員都好nice~~!!

🥢蜜椒薯仔牛柳
黑胡椒味好夠濃!

🥢椒鹽鮮魷

🥢XO醬西蘭花炒帶子🥦
帶子真的很飽滿!很不錯!!!!

🥢抹茶流心煎堆

店員都好nice~~!!

• 抹茶流沙煎堆
  • 椒鹽鮮魷
2022-11-02 126 瀏覽
見完客係黃大仙竹園村附近,見到一間小菜館有齊曬雞煲同小菜✨啱晒選擇困難症嘅我👍🏻一入餐廳已經聞到雞煲嘅味,即刻同朋友嗌返個,嗌咗小辣試吓。呢度嘅雞煲只係$198,好抵食! 雞煲上枱超!級!香!原來仲有跟埋油炸鬼同生菜,好似食羊腩煲咁呀😆😆芫荽同芹菜嘅份量都好多,索晒啲汁好好味!眼利嘅朋友見到好多台都有叫煲仔飯,於是我哋叫咗黃鱔煲仔飯試吓🍲一上枱已經聞到屬於煲仔飯嘅飯香,一打開仲驚喜,每一粒飯都沾滿醬油,黃鱔嘅份量都好多,真係忍唔住一啖接着一啖咁食🤤食到最尾仲有飯焦!正到爆!食完呢餐勁滿足✨性價比一流👍🏻下次一定要再嚟試吓佢嘅全日點心同酸菜魚🐟

2022-10-31 102 瀏覽
一向嚟呢度都係食晚飯,今日食午餐,叫咗鹹魚鷄粒炒飯同乾炒牛河,估唔到都幾有水準!⭕️ 鹹魚鷄粒炒飯一上枱已聞到香噴噴,好香鹹魚味,鷄粒有爆過,啲飯粒粒分明但唔乾,唔多油,好有功力的炒飯,好耐未食過咁好食嘅鹹魚鷄粒炒飯😋😋⭕️ 乾炒牛河炒得都唔錯,幾好食,炒河嚟講唔算太多油,如果再鹹返少少就更好,牛肉份量都OK.午餐呢個價錢包飲品都抵食,不過晚市就貴,要62蚊一碟唔包嘢飲,比同區茶記貴,同區的晚市大約五十幾蚊包例湯。比起同區,呢間個廚係特別有水準好食,但係偏貴,晚市七、八十蚊一碟小菜偏細碟(淨小菜,唔包白飯、例湯或飲品),尤其係肉類小菜,一家三口食,每人都食唔到幾舊,鷄煲就比較抵食,所以間中想食好味啲先至嚟呢間。

⭕️ 鹹魚鷄粒炒飯

⭕️ 乾炒牛河

2022-10-26 90 瀏覽
平時都好少去黃大仙,今日咁岩經過,唔知有咩好食,所以是旦搵左間門面幾靚仔既小菜館試試佢。入到去都幾多人,但座位都算闊落,唔算太逼夾🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹黃鱔煲仔飯 $98佢係原煲咁上既,熱㷫㷫,香噴噴,出到黎仲比想像中大份。黃鱔肉切晒絲,同埋都醃得入味,完全融入左係飯入面。飯底都好惹味,好香口,亦都煮得太耐搞到好乾硬,米粒粒分明,好食!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹金蒜蜜椒薯角牛柳粒$76薯角非常出色比牛柳粒仲吸引。每個薯角嘅表面都佔滿蜜糖同黑椒碎,仲有有少少拉絲,超級香甜可口。牛柳粒切到四四方方,岩岩好一啖一粒。完全唔係韌。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹金勾蝦乾啫啫芥蘭煲$80平時唔鐘意食菜,都覺得好食。芥蘭炒得清脆鮮甜有鑊氣,道菜加咗魚香肉碎加埋蝦乾,真係勁惹味,有佢真係可以食多兩碗飯。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹總結︰估唔到屋邨既小菜館都可以做到咁既水準,真係好有驚喜。下次同屋企人行開依頭,可以帶埋佢地黎試下,平民既價錢,但水準已經可以媲美大酒樓。❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️

黃鱔煲仔飯

金蒜蜜椒薯角牛柳粒
金勾蝦乾啫啫芥蘭煲
  • 黃鱔煲仔飯,
2022-10-22 104 瀏覽
估唔到係竹園有間咁好食嘅小炒,如果識路喺黃大仙過嚟都係8分鐘內到,全部食物都好好食可以媲美酒樓級數❤️,價錢實惠,環境乾淨企理,絕對值得再黎👍🏻百花茄子🍆 ($32)大大件,港式風味,蝦膠彈牙🦐,仲撈埋少少肥豬肉🐷,令到蝦膠更滑更香蘿蔔絲酥餅🥕 ($28)做得夠鬆脆,有超級多嘅蘿蔔餡料,餡料濕潤清甜👍🏻黃金一口豆腐🟨 ($48)超級好食,好過唔少酒樓😊,細細粒一好過夠晒方便,炸到金黃香脆,就算擺耐左都keep住咁脆,真正做到外脆內滑🤤,椒鹽味惹味,令人一啖接一啖係咁食豉汁魚雲🐠 ($88)有超級多嘅豆豉夠鹹香濃味,魚雲滑lulu,超有骨膠原感,一啲都唔腥,配埋白飯一流🍚蜜汁薯角牛柳粒🥔🐮 ($76)好夠鑊氣🍳,份量都夠充足,最驚喜嘅係薯仔反而比牛肉更加出色,做到外脆而且焦糖化🍯,夠香口,牛柳粒都做得唔錯黑椒味比較重,撈飯一流白飯🍚 (+$5)而物價咁貴,白飯都係$5碗,超級良心價❤️熱奶茶☕️ (+$10)加配價都幾抵,奶茶香滑醇厚,中上水準👍🏻📍 新南苑雞煲小菜點心 (黃大仙)黃大仙竹園道15號竹園商場地下S002號舖

百花茄子🍆 ($32)

蘿蔔絲酥餅🥕 ($28)
做得夠鬆脆,有超級多嘅蘿蔔餡料,餡料濕潤清甜👍🏻

黃金一口豆腐🟨 ($48)

豉汁魚雲🐠 ($88)

蜜汁薯角牛柳粒🥔🐮 ($76)

白飯🍚 (+$5)
而物價咁貴,白飯都係$5碗,超級良心價❤️

熱奶茶☕️ (+$10)
加配價都幾抵,奶茶香滑醇厚,中上水準👍🏻

📍 新南苑雞煲小菜點心 (黃大仙)
黃大仙竹園道15號竹園商場地下S002號舖
- 晚上時分和男友散步至此,一道幾十蚊,隨意嗌上幾味,三百有找之餘,還不用那莫名奇妙嘅加一服務費,食完抬頭一看,多得了竹園邨嘅矮樓,在黑漆漆嘅天中居然今晚還能找到一顆閃亮的星。難覓程度恰似這一兒時樓下茶記嘅情懷。- 凡是小菜定要勾芡嘅定律,墙上大電視永世只得兩個台,一係播緊賽馬直擊🏇一係播緊講嚟講去三篤屁嘅新聞台,隔離啊伯愛回來般除鞋翹腳嘅風景,待應阿姐當自己人咁熱情地介紹是日邊味最正⋯- 除老土到爆嘅港式情懷,味道也確實不錯。即使客群主要係樓下街坊,但小炒卻真係有返幾下手勢且份量十足,絕不求其了事。-輕輕揭開以荷葉作衣裳嘅〔蟲草花三黃雞籠仔蒸飯〕,誘人嘅內里隨即呼之欲出,橙黃嘅蟲草花、香軟嘅三黃雞,油而不膩嘅蒸飯,質地不會太過軟糯的米飯入口只得一句,再來一碗~!-〔酸薑蕎頭咕嚕肉〕也令人誇目相看,現炸嘅咕嚕肉金黃油亮、咬落鬆脆得吱吱作響、與酸甜爽脆嘅酸薑蕎頭是最佳搭配。趁熱食才是最是美味。-牙齒不過輕輕一碰〔黃金一口豆腐〕,豆腐酥脆嘅外皮便隨之瓦解、内裏軟嫩香滑的口感在口腔停留幾秒亦轉眼消逝,只剩淡淡椒鹽香味仍在,意猶未盡,忍不住一塊接一塊地再回味。-寫字時憶起當晚飽足后行出門外的舊

-輕輕揭開以荷葉作衣裳嘅〔蟲草花三黃雞籠仔蒸飯〕,
質地不會太過軟糯的米飯入口只得一句,再來一碗~!

-〔酸薑蕎頭咕嚕肉〕

-牙齒不過輕輕一碰〔黃金一口豆腐〕,
只剩淡淡椒鹽香味仍在,意猶未盡,忍不住一塊接一塊地再回味。

寫字時憶起當晚飽足后行出門外的舊邨風景、沿路車聲、開闊馬路、比平日放慢少許的脚步,又想重溫這份這份悠閑與風味,絕要擇日再訪,嘗嘗夜茶點心。
2022-10-19
  • 酸薑蕎頭咕嚕肉
  • 黃金一口豆腐
2022-10-17 70 瀏覽
"#店名: 新南苑鸡煲小菜点心地址: 黄大仙竹园道15号竹园商场地下S002号舖.🤭會係黄大仙出沒嘅請注意!估唔到港式茶餐廳會出現咁高質嘅芝士焗肉醬意粉🍝依個下午茶 焗芝士腸仔焗肉醬意粉,可能本身冇乜太大期望,上枱嘅時候撩起芝士部份,估唔到拉絲效果咁犀利🤯,真係有驚喜👍🏻,味道方面,撈勻時候都覺得好香蕃茄味,意粉都正常,最怕食到漲曬軟淋淋嘅意粉🍝,依個價錢交足功課🤣環境方面,卡位為主,繁忙時間有機會要搭枱,正常茶餐廳服務la😄...
"#
店名: 新南苑鸡煲小菜点心
地址: 黄大仙竹园道15号竹园商场地下S002号舖

2022-10-16 73 瀏覽
在竹園商場 街坊類型的小炒店有小菜 點心和鍋煲選擇九層塔粉絲蝦煲用蔥和九層塔幫蝦子去增味採用煲鍋去煮海鮮 粉絲吸收精華 超級入味蘿蔔千絲卷蘿蔔刨絲後 會帶甜味外層有一層層的酥香 每層都有油香咬下去時候 酥香的外層加上絲甜交融下 有減膩效果鴨腳扎豆皮包裹芋頭 雞肉和鴨腳鴿去蒸鴨腳的味道會滲透其他食材汁水很有味 雞肉很嫩滑鴨腳已變蒸到軟爛XO醬西蘭花帶子用上港式的XO醬用蒜蓉去炒帶子用西蘭花鋪底 充分的吸收到醬汁帶子有炒到焦香 醬汁也帶出鮮味灌湯小籠包把絞碎的肉變成肉球用面皮將它包裹住蒸的過程會將肉汁滲透到面皮肉汁的鮮甜度 咬下去時會爆發
在竹園商場 街坊類型的小炒店

用面皮將它包裹住
蒸的過程會將肉汁滲透到面皮
肉汁的鮮甜度 咬下去時會爆發

2022-10-11 93 瀏覽
親戚介紹這一間地道小廚,晚上好多人,多數都係附近街坊。地方非常之迫,枱與枱之間很窄。實在太多人,我們只能夠分到一個近水吧位的少少地方,和隔籬枱沒有膠板相隔,簡直係零距離。街坊們都大大聲,環境非常嘈雜。水煮牛肉,$98牛肉新鮮嫩滑,份量都幾多,叫咗小辣。啫啫雞煲$88 ,雞尚有豬潤,豬潤新鮮雞肉偏咸,但份量不多。小炒王$88韭菜花新鮮,有蝦乾,燒肉,腰果…..種類都頗多,但個人感覺都係味道較濃味。加一支啤酒$22,兩個人消費$296 。大排檔價錢,味道普普通通,感覺偏鹹,但成晚客人很多,全場爆滿,坐得非常不舒服。男士應招呼麻麻,每一次都非常粗魯地撞到椅子。環境嘈雜,如果喜歡熱鬧的可能會非常喜歡。
親戚介紹這一間地道小廚,晚上好多人,多數都係附近街坊。

地方非常之迫,枱與枱之間很窄。

街坊們都大大聲,環境非常嘈雜。

水煮牛肉,$98
牛肉新鮮嫩滑,份量都幾多,叫咗小辣。

啫啫雞煲$88 ,
雞尚有豬潤,豬潤新鮮
雞肉偏咸,但份量不多。

小炒王$88
韭菜花新鮮,有蝦乾,燒肉,腰果…..
種類都頗多,但個人感覺都係味道較濃味。

加一支啤酒$22,兩個人消費$296 。

2022-10-10 267 瀏覽
有時唔係淨係大酒店嘅點心先有睇頭!今次嚟到黃大仙屋村入面🤭都有間點心好高質㗎❣️佢主打係唔同款式嘅特色點心😍店舖位置都好多吓,環境好光猛,同埋佢開到10點😍所以想同朋友飲個夜茶都絕對OK❤️٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ 抹茶流沙煎堆 $25 (9/10) *推薦!一眼就見到呢個咁有特色嘅點心🙏🏻係抹茶味煎堆~個人真係未試過,食落又真係流曬心❣️雖然抹茶味唔算非常濃,但係有驚喜!♪ 金箔蝦餃皇 $28 (9/10) *推薦!上到嚟金箔閃lingling😍夠曬奪目,食落鮮蝦大大粒同埋爽脆,推薦呢!♪ 蒜香蝦春捲 $26 (9.5/10) *推薦!三條春捲都熱氣十足🔥而且咬開非常脆,而且蒜蓉味道都好香,個人非常鍾意~♪ 酸薑喬頭咕嚕肉 $78 (9/10)本身想食椒鹽鮮魷但係個日賣曬🥲不過都因為咁品嚐到另一個佳餚🔥甜酸汁分佈均衡,咕嚕肉都脆得黎唔膩,送飯簡直一流😎鍾意咕嚕肉嘅我認證!♪ 金蒜蜜椒薯角牛柳粒 $76 (9/10)呢道菜最大嘅點睛之處係蜜糖嘅甜同蒜味同牛味超級夾~本身蜜糖配薯角已經可以食唔停,加埋少少黑椒味而且唔鞋嘅牛柳,被我地清理得乾乾淨淨🥳

٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♪ 抹茶流沙煎堆 $25 (9/10) *推薦!

♪ 金箔蝦餃皇 $28 (9/10) *推薦!

♪ 蒜香蝦春捲 $26 (9.5/10) *推薦!

♪ 酸薑喬頭咕嚕肉 $78 (9/10)

♪ 金蒜蜜椒薯角牛柳粒 $76 (9/10)
餐廳企理又光猛又夠大,坐得舒服食得舒適。店員有禮,會推介小菜,呢到夜晚都有點心食架!最鐘意黎呢啲中菜餐館食小菜係所有菜都係即叫即整,熱焫焫上菜,又有鍋氣,係屋企真係好難做到🤪蜜椒金沙小排骨 ($78)每條骨都肥瘦均勻,煎得剛好,肉質嫩腍,有啲肥膏先好食架,味道甜得黎有黑椒味,好香口有鍋氣!豆豉鯪魚油麥菜 ($68)呢度炒菜係生炒既,特別夠火候有鍋氣,炒出黎唔會好水,反而有啲芡汁更惹味,我欣賞呢到既豆豉鯪魚油麥菜係調味剛好,因為豆豉鯪魚本身都帶咸,唔需要再加太多調味料,否則會變得更咸,呢碟咸度剛好!台山黃鱔煲仔飯 ($98)見到menu有個👍🏼就知係招牌菜,而我本身都中意食鱔。煲仔上可以保持熱度,炒飯粒粒分明,炒得夠乾身,黃鱔切粒食落都有嚼勁,成煲飯好香口,而且份量好多,可以一家四口share都冇問題,的確係唔錯既!抹茶流沙煎堆 ($33)叫一叫個甜品,成餐飯就圓滿了,呢個抹茶流沙煎堆一咬開,入面既抹茶醬就咇哂出黎,超級超級流沙呀!抹茶味十足,油膩感唔重,每件都好大件添!呢間中餐館既小菜的確有水準,性價比高,好食又抵食,大推🙌🙌🙌.味道 ★ ★ ★ ★ ☆環境 ★ ★ ★ ★
餐廳企理又光猛又夠大,坐得舒服食得舒適。

蜜椒金沙小排骨 ($78)
蜜椒金沙小排骨

豆豉鯪魚油麥菜 ($68)
豆豉鯪魚油麥菜

台山黃鱔煲仔飯 ($98)
台山黃鱔煲仔飯

抹茶流沙煎堆 ($33)

味道 ★ ★ ★ ★ ☆
環境 ★ ★ ★ ★ ☆