Lunch食咩好這個問題已困擾了我一段時間,因為懶,而且前陣子又曬又熱的關係,不想走遠。近日天氣轉涼,同事想試新菜,於是走到敬業街的新利華餐廳 。這裡有落地玻璃窗,樓底較高,環境算OK的~午餐有8款供選擇,海南雞飯、口水雞飯、肉燥炸脾飯都是我心水。可配飯、意粉或薯菜。今次叫了個馬來沙爹串燒雞配薯菜,沙爹汁不錯,微辣香口,雞肉蠻入味的,而且有三色椒。不過薯條就一般,不夠熱,較油。但以3X 這個價錢來說,已屬抵食了!!!老闆很NICE,很健談=]
Lunch食咩好這個問題已困擾了我一段時間,
因為懶,而且前陣子又曬又熱的關係,不想走遠。
近日天氣轉涼,同事想試新菜,於是走到敬業街的新利華餐廳 。
這裡有落地玻璃窗,樓底較高,環境算OK的~
可配飯、意粉或薯菜。
今次叫了個馬來沙爹串燒雞配薯菜,
沙爹汁不錯,微辣香口,
雞肉蠻入味的,而且有三色椒。
不過薯條就一般,不夠熱,較油。
但以3X 這個價錢來說,已屬抵食了!!!
老闆很NICE,很健談=]
2015-10-08
2015-06-30 509 瀏覽
因為太多野做,所以只能食外賣一個飯,有湯有飲品,都好或者其實香港人日日上班食既都係呢D茄汁好香,甜度剛剛好,石班老左D,帶子係麵粉不緊要,但個皮係林既,所以至在個汁湯都好好味,係雞腳湯,但不足在於飯因為太不似飯,一粒一粒,飯味不覺有,如果飯的質素可以提升就更好整體連價格可以接受
因為太多野做,所以只能食外賣
一個飯,有湯有飲品,都好
或者其實香港人日日上班食既都係呢D

湯都好好味,係雞腳湯,但不足在於飯

整體連價格可以接受
2015-06-24
15 分鐘 (外賣送餐)
2015-06-23 559 瀏覽
今日太遲食野,所以無咩可以選擇來食食左日日都有既餐串燒飯,呢個飯日日都有,就算今日成3點先食,下午茶時間仍然都有味道都幾好,之前都食過,但因為無之前甘太甜,所以感覺好左飯的份量夠食唯獨不足既係全都係雞肉排,所以拆散的話其實係雞排配三色椒飯下午茶時間只係36蚊,都幾抵食不過最不足既係冷氣壞左,所以暫時都不去了
今日太遲食野,所以無咩可以選擇來食
食左日日都有既餐
味道都幾好,之前都食過,但因為無之前甘太甜,所以感覺好左
飯的份量夠食
唯獨不足既係全都係雞肉排,所以拆散的話其實係雞排配三色椒飯
下午茶時間只係36蚊,都幾抵食
不過最不足既係冷氣壞左,所以暫時都不去了
2015-06-17
2015-06-04 220 瀏覽
見個餐牌有肉燥炸脾飯,快手叫個先個樣不錯wor, 試試味,先試肉燥,偏甜,偏油,但味道不錯,一定要同白飯一起放入口,咪根本食不到,因為太重口味了再試埋隻炸脾先,味道好彩不太濃,不太咸,炸得脆卜卜的,美中不足是番炸得不夠耐,所以不是入心都熱,因為炸脾不太濃味,所以中和之下,感覺都OK,只係覺有得有D 爆quota既感覺,但我已好好滿意了難得一碟午餐飯有不錯的配料,至少吃得飽,而味道又OK有下次
見個餐牌有肉燥炸脾飯,快手叫個先

難得一碟午餐飯有不錯的配料,至少吃得飽,而味道又OK

有下次

2015-05-29
午餐
2015-06-04 232 瀏覽
今日個個走去排麥記換無得拆既積木,入到去麥記人山人海,排到出門口,甘我就唯有放棄個熱香餅啦,改左食呢個五香肉丁蛋米呢個早餐令我又愛又恨,原因係呢間野既五香肉丁係自家製既,所以無咩肥膏,而且好入味,真係不錯而恨的地方是得一隻蛋,實在太少材料,而且湯底太味精一個28蚊既早餐,係為了滿足心靈上被迫早返工既不情願,令自己開心一D,而且今早仲遇上自己坐既巴士撞車拖左好耐時間,來一個滿足不到心靈卻又期望能滿足的早餐一隻熟的蛋,幾燈豬肉,份量足夠早餐既米粉,好濃既味精湯底,配上一杯都算不錯既凍檸茶.... 開工工作了,盛惠28蚊丫... 28蚊一個早餐其實不貴
改左食呢個五香肉丁蛋米

而恨的地方是得一隻蛋,實在太少材料,而且湯底太味精

開工工作了,盛惠28蚊丫... 28蚊一個早餐其實不貴
2015-06-04
10 分鐘 (外賣自取)
$28 (早餐)
2015-05-26 227 瀏覽
平時,有D同事話去呢間食,今日試下啦喇沙.....見幾得意,加上個老闆話好食就試下啦點知... 信不過,下次想真一點先,但一定會再試其他,重新評分,因為同事話OK,但我遇到今天的由心覺得難食喇沙沒有花生味,只有甜,奶,咸,肉難的飯的份量足夠,呢樣真不錯,至少會飽,又有湯送,凍檸茶味道都OK, 而且好緊要一樣野,就係落冰不多不少剛剛好,好怕一些餐廳太慳得2粒冰令飲品變暖水但我只食了一半,因為寧願上office搵野食但我一定會再食其他再比較下
平時,有D同事話去呢間食,今日試下啦
喇沙.....
見幾得意,加上個老闆話好食就試下啦

喇沙沒有花生味,只有甜,奶,咸,肉難的

但我只食了一半,因為寧願上office搵野食

但我一定會再食其他再比較下
2015-05-07
午餐
2014-06-03 362 瀏覽
有事路過,正午飯時間 見到有海南雞飯$40 有湯有飲品,於是叫左個海南雞飯 先來湯,我揀了忌兼湯,好淡 飲完碟海南雞飯剛剛到 一碟海南雞同一個白飯 好在飯夠爽身 海南雞是脾位連薑蓉食幾惹味 脾位十分滑且有油份 掛住食我吾記得影低成份餐 凍檸茶叫少甜仍然好甜 有時行過見到有人坐在路口 今日我都照様坐在路口 ,吸收大自然空氣 好有氣氛
有事路過,正午飯時間 見到有海南雞飯$40
有湯有飲品,於是叫左個海南雞飯
先來湯,我揀了忌兼湯,好淡
飲完碟海南雞飯剛剛到 一碟海南雞同一個白飯
好在飯夠爽身 海南雞是脾位連薑蓉食幾惹味

脾位十分滑且有油份 掛住食我吾記得影低成份餐
凍檸茶叫少甜仍然好甜
有時行過見到有人坐在路口

今日我都照様坐在路口 ,吸收大自然空氣 好有氣氛
2014-04-12 543 瀏覽
三月上旬•晴繼續睇(洗)樓的行動,今早來到比較偏遠的敬運街。試試這裡的早餐,看內𥚃的格局,似是快餐店多一點。有大電視,也有點綠色,感覺不錯。要了熱狗早餐,包微暖,腸炸過,加上沙律醬還有兩片蕃茄,是交足功課了吧。吃起來也不錯,不知何解,總覺得有舊式快餐店的味道。咖啡幾香,夠濃,有水準。呢度唔錯,可以再來。

三月上旬•晴
繼續睇(洗)樓的行動,今早來到比較偏遠的敬運街。
不知何解,總覺得有舊式快餐店的味道。
咖啡幾香,夠濃,有水準。呢度唔錯,可以再來。
2012-10-04 121 瀏覽
這一天隧道沒有塞,比原定的早到觀塘更早。有成個幾鐘的時間,我就決定陪太太一起食個靚早餐先去返工。而今日大家都心情靚爆,太太就帶我去好一點的一家餐廳食早餐。是座落在明渠邊的新利華餐廳。落地玻璃,帶一點西式的感覺,這一家看起來比較時尚的餐廳的確是以serve西式的早餐為主。太太建議我食她認為這兒做得最好的奄列,但我就點了一個雞絲螺絲粉。吃了一口店子為她而特別製造的奄列才感覺到後悔。聲明﹕我的螺絲粉不是不好吃,只是不及奄列好食啫。先評螺絲粉,粉頭煮得恰到好處,帶著應有的咬口,我只是覺得湯汁不夠,而且雞湯味道不夠濃厚。若不是這兩個不足,我相信我的螺絲粉會是非常非常之好食的。 太太的是蘑菇奄列,大大份的是蘑菇奄列。再配上了茄豆,方包片,十分之英美風味。茄汁豆,是熱的,煮過才serve的茄豆特別的香口,而蘑菇奄列,蛋的內心是半熟,充滿蘑菇,因為是為我太太特製的素,所以味道偏淡,但好食。 奶茶也是值得加許的,又濃又滑,沒有多餘的苦澀味,而且飲得出有茶香味,不錯。

不錯的一個早餐,難怪太太向我熱推。但這不是她常來的早餐熱點,因為,這裡沒有 Wifi...........
$26 (早餐)
2012-09-07 97 瀏覽
Lunch時間去好多人就預左,不過都係等左一陣就入到去(可能我同同事得兩個人會容易有位比我地)入去果陣見到有人食焗飯好似幾吸引咁,咁就試下啦.叫左個焗飯之後以為係飲品或者湯2選1,點知佢兩樣都有晒,呢樣幾驚喜佢地個羅宋湯幾好味,不過我嫌佢辣左d仲有個飯可能係即焗....等左好耐先有得食 都有成3個字!但個飯又真係幾正幾足料....侍應拎比我果陣仲有zee zee聲熱辣辣最正就係我叫左多芝士,又真係正層勁厚芝士鋪面<---讚!
入去果陣見到有人食焗飯好似幾吸引咁,咁就試下啦.

佢地個羅宋湯幾好味,不過我嫌佢辣左d

仲有個飯可能係即焗....等左好耐先有得食
都有成3個字!
最正就係我叫左多芝士,又真係正層勁厚芝士鋪面<---讚!
焗芝士白菌雞絲飯
題外話/補充資料: 如果Lunch時間去食得2,3人就要預左同人搭(木台)....因為我眼見間舖無2人座
2012-08-23
焗芝士白菌雞絲飯
  • 焗飯
2011-10-05 83 瀏覽
前幾日去開觀塘見客, Lunch hour 經過呢間茶餐廳, 因為自己一個女仔, 見呢度又幾乾淨企理喎, 就入左去叫個午餐啦 。佢個餐有個飯, 叫左個鴛鴦排飯 – 係豬同 – 魚呀(驚喜, 通常係d牛呀雞架嘛), 仲有個西湯同餐飲有驚喜既魚魚黑白奶茶黎架!!!好飲….幾好食, 侍應態度唔錯, 觀塘工廠區既茶餐廳都ok bor~~~
有驚喜既魚魚
黑白奶茶黎架!!!好飲….

2011-10-03
2011-03-30 94 瀏覽
在我去該餐廳前, 每次經過此地兩三次, 之後我約了同事到該廳品嘗一下這裏的午餐, 這裏雖然很貴, 但服務態度良好又乾淨, 每次有不同的午餐, 讓我有不同的選擇, 例如意粉, 飯, 中西湯.我最喜歡的是意粉及熱奶茶.所以每日午膳時會約同事或女友來這裏品嚐…
忌廉粟米湯
我最喜歡的是意粉及熱奶茶.
所以每日午膳時會約同事或女友來這裏品嚐…

蒜茸石斑司華力腸意粉 / 飯
熱奶茶
2011-03-30
忌廉粟米湯
蒜茸石斑司華力腸意粉 / 飯
熱奶茶
  • 意粉
餐廳環境尚可,叫了個雞扒炸菜湯米粉加凍啡.一來到,雞扒炸菜都ok有香味,但碗野有好多黑色一粒粒野,諗住係黑椒.ok拉.雞扒無特別就是比以前多了點雪臧味. 一路食一路覺得好喊同好多黑色一粒粒野.....睇真D, 完來係鍋焦,有D仲係一塊塊! 真倒胃. 只有貼住雞扒果几粒係黑椒only.食到一半,發現好喊嘅原因係D炸菜多到可以同米粉差吾多!! 米粉就幾啖食完但剩翻D炸菜係到要揀反米粉出來食. 連以前不嬲湯粉都有跟嘅2條生菜都無埋. 2實在好喊...唯有放棄吾食......算拉~,飲2啖凍啡, EEEEE杯凍啡太多奶..過甜....真係吾想飲.......免強吾倒自已 SORRY 但 新利華幾時差了這么多 ???????吾會再食! XXX
餐廳環境尚可,叫了個雞扒炸菜湯米粉加凍啡.
雞扒無特別就是比以前多了點雪臧味.
真倒胃. 只有貼住雞扒果几粒係黑椒only.

吾會再食! XXX
(非會員)
:D
2009-06-27 39 瀏覽
我食左個豬扒烏冬+咖啡烏冬都幾彈牙豬扒都吾錯咖啡吾太甜幾好d野食即叫即整 烏冬又幾大碗好抵食!
我食左個豬扒烏冬+咖啡
烏冬都幾彈牙豬扒都吾錯
咖啡吾太甜幾好
d野食即叫即整 烏冬又幾大碗
好抵食!
2007-08-18 38 瀏覽
指定午餐常出現黑椒牛扒,有時搭漢堡扒,有時搭火腿扒,而主角牛扒好稔,好多件,連飯/意粉/薯菜,餐飲,湯,都是$29會見到好多人揀牛扒餐這兒的日式拉麵好彈牙,湯底夠味,配菜亦多,連餐飲$30試過餃子拉麵,只是廣東細隻餃子,唔係正宗的日式餃子,有點兒失望羅宋湯過甜,除了甜味都沒有什麼味道
會見到好多人揀牛扒餐
這兒的日式拉麵好彈牙,湯底夠味,配菜亦多,連餐飲$30
羅宋湯過甜,除了甜味都沒有什麼味道