2024-02-24 149 瀏覽
約左勁耐既飯局提前book定枱(安排下層真係好)幫襯小店好處係有服務又有人情味個麻油雞湯底又香麻油味,飲啖湯超甜美😋仲有雞件食埋🐓啲牛真係鮮牛並唔係雪藏野啲豬係黑毛豬食落好爽口👍蠔🦪大大隻又好食🤤啲雞子真係真雞子並唔係火雞子即炸魚皮超脆卜卜又香口即炸響鈴又真係超好食(難怪咁多人推介)其他食物都正常邊爐配料總結:一班人去又唔限時真係好野食單點大份價錢正常整體環境係比較窄既(咁香港寸金尺土都好正常呀)
約左勁耐既飯局
提前book定枱(安排下層真係好)

幫襯小店好處係有服務又有人情味
個麻油雞湯底又香麻油味,飲啖湯超甜美😋
仲有雞件食埋🐓
啲牛真係鮮牛並唔係雪藏野
啲豬係黑毛豬食落好爽口👍
蠔🦪大大隻又好食🤤
啲雞子真係真雞子並唔係火雞子
即炸魚皮超脆卜卜又香口
即炸響鈴又真係超好食(難怪咁多人推介)
其他食物都正常邊爐配料

總結:
一班人去又唔限時真係好
野食單點大份價錢正常
整體環境係比較窄既
(咁香港寸金尺土都好正常呀)

2024-02-21
2024-02-24 94 瀏覽
一家人提早元宵節做節就揀求其揀左間火鍋店打邊爐🍲一黎叫番火鍋必食湯底沙嗲湯底🍲再配無咁熱氣既芫荽皮蛋湯底😌跟住就買點火鍋料喇,咩都想食一人叫一啲啦🍺估唔到火鍋店都有sake叫,但最後都係火鍋配鬼佬涼茶(啤酒)🍻perfect match 一上枱估唔到啲份量都好大碟,叫左磅三文魚刺身,好肥美👍仲叫埋象拔蚌刺身😋好正呀,手打丸好彈,脆鯇腩好好食呀,人多就可以試呢間既牛魔皇(有3款唔同牛既部分)好部鮮好有牛味👍仲叫左單點鮑魚試試佢,都好大隻呀👍食到成家飽哂就各自回家👍
一家人提早元宵節做節就揀求其揀左間火鍋店打邊爐🍲
一黎叫番火鍋必食湯底沙嗲湯底🍲再配無咁熱氣既芫荽皮蛋湯底😌
跟住就買點火鍋料喇,咩都想食一人叫一啲啦🍺
食到成家飽哂就各自回家👍

2024-02-23
2024-02-24 72 瀏覽
收工一班人最好就係打邊爐🍲一早問定呢間火鍋店收幾點🕛原來收成12點😍同埋有位同事想食龍蝦🦞,咁順便問埋老闆有冇,點知老闆話龍蝦🦞係要另外提前預訂🈯️(好彩提前問一問😂)咁就訂枱同時訂埋龍蝦🦞一班人落到去就被安排下層門口位置👍🏼方便出外呼吸🚬😂班友係係咁叫😂叫到成枱都係😆不得不讚老闆推介龍蝦🦞2食(刺身+打邊爐食法)龍蝦🦞刺身超鮮甜😍好好味打邊爐食法就食到龍蝦🦞好彈牙爽口😋響鈴真係超好食🤤即叫即制,熱辣辣又鬆脆其他野食都好正常又好味湯底真係要配清淡湯底先食到龍蝦🦞既鮮甜😋個麻辣湯底用黎淥其他野食都好入味👍🏼又麻又辣附圖🙏🏼🙏🏼
收工一班人最好就係打邊爐🍲
一早問定呢間火鍋店收幾點🕛原來收成12點😍

一班人落到去就被安排下層門口位置👍🏼方便出外呼吸🚬😂
班友係係咁叫😂叫到成枱都係😆
不得不讚老闆推介龍蝦🦞2食(刺身+打邊爐食法)
龍蝦🦞刺身超鮮甜😍好好味
打邊爐食法就食到龍蝦🦞好彈牙爽口😋
響鈴真係超好食🤤即叫即制,熱辣辣又鬆脆
其他野食都好正常又好味
湯底真係要配清淡湯底先食到龍蝦🦞既鮮甜😋
個麻辣湯底用黎淥其他野食都好入味👍🏼又麻又辣

附圖🙏🏼🙏🏼
2024-02-22
2024-02-19 92 瀏覽
年初去到,啲位窄到不得了,我地一行人被安排坐樓上,樓上樓底好矮三部冷氣吹到頭都痛埋閂晒啲又唔可以,唯有全程就俾啲風係咁吹住。食物都偏貴食物但都算新鮮,叫咗一個麻辣湯底完全感覺唔到佢辣只有好多辣椒油。周圍環境都比較污糟。服務我都唔夠膽講我驚俾人尋仇。
2024-02-14 125 瀏覽
之前book mark咗呢間火鍋店想試,咁啱琴日行山,鄰居話訂咗呢間,就滿心歡喜有冇嘢食。點知訂到返嚟,一擺上桌,有少少驚訝,啲花蟹細到好似平時街市一碟碟細碟裝住五六隻喺度買嗰啲咁。咬落去中空嘅食到海水嘅味道,但係肉嘅話就完全唔飽滿。個湯底佢話係瑤柱雜菌,但係嗰啲係元貝仔,都算鮮甜嘅,但係我唔明點解佢將啲沙白烚熟佢之後pack過黎,張餐單上面話係花甲。相信大家都識得分花甲同埋沙白,呢度真係令我真係百思不得其解。啲海蝦淥熟咗之後咬落去係feel到殼同埋肉已經分離咗一啲都唔爽口。另外個牛頸脊我都不予置評唯獨比較好食小小嘅係個雞件啦,炸魚皮啦同埋個響鈴。其他嘅話都唔想特別講啦。
2024-02-08 54 瀏覽
雖然這裏的裝煌不是華麗, 但吃火鍋最緊要時食材及風味,我和朋友 叫了一個海鮮套餐, 蟹肉先甜好新鮮,有大量的沙白娊, 好鍾意這裏的生蠔 及鮑魚, 牛肉及牛丸都非常好, 之前還有三文魚刺身 , 每樣味道都很好,值得推介。
嚟到呢間文記火鍋店試下,開心到彈晒起!起頭先來個清爽嘅清湯底,卜卜蜆清新得嚟又食得出海嘅鮮味😍,炸響鈴又鬆脆非凡,好似開party一樣,每啖都令人回味無窮。個人超級鐘意佢哋嘅牛骨髓,啖啖肉香,軟滑過喉,滿足感爆燈💡!桂花蚌滑溜溜嘅口感,仲有少少甜味,搭配油麥菜一齊煮,真係靚絕。同朋友抗衡一下,牛頸脊入口即溶,好有嚼勁。鵝腸彈牙至極,同桶蠔鮮嫩得黎又大隻,攞來打邊爐就係正中央。至於韮菜餃同花枝片,都係味道鮮美,質感爽口,完美融入整體饗宴。咬一口鯇魚腩,肉質鬆軟,完美融入呢個獨家湯底中。總括一句,今晚係好滿足、食指大動嘅一餐!下次一定再黎,又好味、又過癮!👍🏻
2024-01-25 114 瀏覽
今日心血來潮,決定去文記潛能開發下我嘅味蕾!首波入閘就係佢哋嘅椰子雞煲,啖啖肉嘅雞同新鮮椰汁揉合得就好似天造地設嘅一對👫,口感順滑到不得了,吃一啖,香到喺腦海裡面打轉。再嚟就係手切牛肉,簡直係溜冰過喉,嗰種嫩滑,絕對係牛中之霸👑!海鮮啲嘢啊,這個蟶子真係肥美得嚟又爽口,食落去,跳動嘅鮮味就似迷你炸彈喺口裡面爆炸。再加啲鬼馬油條同脆鯇片,啲油條咬落去外脆內軟,至於啲脆鯇片,就似脆脆聲音樂,入口即化!眼見啲海鮮咁正,腦海裡已經狂想加單,又嚟幾隻鮑魚、海蝦、花甲,每一樣都彷彿帶嚟海洋嘅故事,新鮮同甜美得嚟完全唔蓋過响頭嘅風味。一場味蕾嘅旅行,就嚟完美落幕。總之,呢個溫身嘅晚餐嚟個完美收機,明星質素,街坊價錢,吓!實行任食喔🍽️!

2023-10-27 504 瀏覽
眼鏡侍應靚仔哥哥服務好好😍幾搞笑野食就一般正常唔算難食,但感覺有啲少,如果火鍋套餐可以自選會更好,海鮮有十款,刺身三文魚,呢個價錢算係咁,下次可以再黎,整體還可以。
眼鏡侍應靚仔哥哥服務好好😍幾搞笑
2023-10-27
好耐冇同朋友仔聚餐🤘🏻終於約到時間🥰打邊爐恰下恰下當然係最愉快見到訂枱單點有七五折就立即訂枱👍🏻當日會收到WhatsApp提醒差不多到仲會有電話confirmed🥳——湯底揀左雙拼沙嗲湯底HK$88胡椒豬肚湯 HK$138(雙拼湯底需加 HK$20*以高價錢那個計算)一去到會提供小食($10@1)同醬料($15@1)炸鬼馬花枝 $98新鮮熱辣炸出黎,配麻醬👍🏻手切雪花牛小排(大)$298係我最愛既牛小排🥰肉質同油脂分布都好正🤟🏻🔹美國大桶蠔 $158🔹黑松露蝦餃 $68好少見嘅款式,識落有黑松露味👍🏻中山脆肉鯇魚片 $88切得好薄,不過我都幾鍾意👍🏻🔹新加坡魚蛋 $48唔腥👍🏻🔹蟹籽鮮蝦滑 $88最後尾聲,當然要食個麵我哋人多,揀咗辛辣麵同烏冬辛辣麵比較少見喺火鍋店🤘🏻🤘🏻所以係一個好新鮮嘅配搭———
好耐冇同朋友仔聚餐🤘🏻
——
湯底揀左雙拼
沙嗲湯底HK$88
胡椒豬肚湯 HK$138
(雙拼湯底需加 HK$20*以高價錢那個計算)

一去到會提供小食($10@1)同醬料($15@1)
炸鬼馬花枝 $98
新鮮熱辣炸出黎,配麻醬👍🏻

手切雪花牛小排(大)$298
係我最愛既牛小排🥰肉質同油脂分布都好正🤟🏻

🔹美國大桶蠔 $158
🔹黑松露蝦餃 $68
好少見嘅款式,識落有黑松露味👍🏻

中山脆肉鯇魚片 $88
切得好薄,不過我都幾鍾意👍🏻

🔹新加坡魚蛋 $48
唔腥👍🏻
🔹蟹籽鮮蝦滑 $88

最後尾聲,當然要食個麵
我哋人多,揀咗辛辣麵同烏冬
辛辣麵比較少見喺火鍋店🤘🏻🤘🏻
所以係一個好新鮮嘅配搭

———
文記火鍋@大圍天氣涼涼地就約埋朋友仔一齊火鍋滾滾下😋而經openrice訂座有些時段可享75折(餐牌正價)另外只收現金✔️另收加一服務費醬料費每位HK$15開胃小食每份 HK$10(一至四位1份,五位或以上2份)💥湯底揀左雙拼沙嗲湯底HK$88 & 胡椒豬肚湯HK$138(雙拼湯底需加HK$20 *以高價錢那個計算)💥椒鹽粟米 HK$68唔夠香口惹味👍🏻 評分 : 5/ 10💥炸鬼馬花枝(8件) HK$98炸起熱辣辣都幾酥脆口,配上麻醬都唔錯👍🏻 評分 : 7/ 10💥手切雪花牛小排 (大)HK$298👍🏻 評分 : 7/ 10💥美國大桶蠔 HK$158五隻蠔,有一隻就比較細,但都幾新鮮食落好重蠔味👍👍🏻 評分 : 8/ 10💥中山脆肉鯇魚片HK$88新鮮份量都幾多塊,朋友仔話幾好食👍🏻 評分 : 7/ 10💥黑松露蝦餃 HK$68好似鮮蝦雲吞但入面加左有少許黑松露食落係有黑松露味道,幾過癮👍🏻 評分 : 7/ 10💥新鮮獅頭鵝腸 HK$98朋友仔必點🤩上枱見到啲肥糕已經🤩灼兩灼好爽口,而且無味道👍👍🏻 評分 : 8/ 10💥新加坡魚蛋 HK$48爽口彈牙無魚腥味👍👍🏻 評分 : 7/
文記火鍋@大圍

天氣涼涼地就約埋朋友仔一齊火鍋滾滾下😋
而經openrice訂座有些時段可享75折(餐牌正價)
另外只收現金✔️另收加一服務費

醬料費每位HK$15

開胃小食每份 HK$10(一至四位1份,五位或以上2份)

💥湯底揀左雙拼
沙嗲湯底HK$88 & 胡椒豬肚湯HK$138
(雙拼湯底需加HK$20 *以高價錢那個計算)

💥椒鹽粟米 HK$68
唔夠香口惹味

👍🏻 評分 : 5/ 10

💥炸鬼馬花枝(8件) HK$98
炸起熱辣辣都幾酥脆口,配上麻醬都唔錯

💥手切雪花牛小排 (大)HK$298

💥美國大桶蠔 HK$158
五隻蠔,有一隻就比較細,但都幾新鮮
食落好重蠔味👍

👍🏻 評分 : 8/ 10

💥中山脆肉鯇魚片HK$88
新鮮份量都幾多塊,朋友仔話幾好食

💥黑松露蝦餃 HK$68
好似鮮蝦雲吞但入面加左有少許黑松露
食落係有黑松露味道,幾過癮

💥新鮮獅頭鵝腸 HK$98
朋友仔必點🤩上枱見到啲肥糕已經🤩
灼兩灼好爽口,而且無味道👍

👍🏻 評分 : 8/ 10

💥金菇 HK$38

文記火鍋 @大圍圍方
📍大圍積信街69-75號立和樓地下B號舖
2023-10-09 161 瀏覽
十個人用膳,分別點了兩個湯底:香濃椰子雞鍋(店家選用白色椰漿夠香濃,但有家人應為如用鮮椰子水會更清香)及瑤柱雜菌鍋(都有菇菌香味)。至於牛胸油真係各人喜好,有人覺得香,但有人卻嫌羶味濃。另外,留意店舖是分上下兩層(大圍大部分食肆都是的),如有行動不便的要先同餐廳溝通安排在地面層。原本想用Openrice Pay 結賬,但店員話已無此選項,那Openrice 平台在訂枱時就不應顯示啦!
至於牛胸油真係各人喜好,有人覺得香,但有人卻嫌羶味濃。
2023-09-30
生日
  • 即炸響鈴
2023-09-20 369 瀏覽
一家六口去咗文記食晚餐😋6個人可以叫多啲😂一黎叫左2個湯底。一個芫荽皮蛋,一個蕃茄薯仔😋清清地,拾菜都唔怕辣👍聽閒文記最好既係牛肉。好彩一家6口都係食肉獸😂咁就叫左2碟牛。可以試吓唔同既牛。果然鮮牛最好食,又有牛肉味,肉質有口感👍再叫左黑毛豬🐽👍餃子拼盤🥟有3款不同口味,可以試哂🥢再叫埋手打丸🍲好彈牙。可以用黎打乒乓波🤣再叫響鈴👍👍👍👍新鮮即炸👍👍👍就咁食又得,拾一拾食又得👍好正再叫埋不同海鮮🦐蝦同鮑魚都好鬼鮮囉👍👍成家人食到捧住個肚走😂😂😂
一家六口去咗文記食晚餐😋6個人可以叫多啲😂
一黎叫左2個湯底。一個芫荽皮蛋,一個蕃茄薯仔
😋清清地,拾菜都唔怕辣👍
再叫左黑毛豬🐽👍餃子拼盤🥟有3款不同口味,可以試哂🥢
再叫埋手打丸🍲好彈牙。可以用黎打乒乓波🤣
再叫埋不同海鮮🦐蝦同鮑魚都好鬼鮮囉👍👍

成家人食到捧住個肚走😂😂😂
2023-09-16
2023-09-09 309 瀏覽
一班人最好聚腳地👍老闆一條友工作時忙得濟自己招呼自己仲賓至如歸🤣最重要係咩呀?大家都係講過信字👍每次黎都要麻煩老闆預訂一啲平時餐枱上面冇嘅嘢🤣真係對住我呢啲麻煩友真係唔話得🤣最正係每次特登訂晚刺身都勁鮮甜😍 海膽又大又肥又新味🤤手切牛肉唔係度度都新鮮,但次次黎文記都無得輸🤣啲牛肉色澤均勻👍味道又重牛味👍其他食物隨意叫下。但去親都一定要食牛👍我話既😎再要加刺身配埋白酒紅酒同啤酒🤣咁就飽哂🤣👍👍
海膽又大又肥又新味🤤
咁就飽哂🤣👍👍

2023-09-07
  • 象拔蚌刺身
  • 黑松露墨魚滑
老闆不停打噴嚏及咳嗽在食物上,非常嘔心,非常不注意衞生。並不理會直接上菜到客人枱上。這家火鍋店真的太爛!完全是浪費時間的地方!首先,食物就是難吃到爆炸!根本嚼不動,口感超差!而且,還看到一個師傅去廁所洗完手後就直接回廚房處理食物,這衛生標準也太差了吧!還有,等了整整20分鐘才終於入座,服務速度慢得要命!坐下來才發現桌子亂得像爆炸現場,地面更是一團糟!這種環境讓人完全沒胃口!而且價格也超貴,跟他們的糟糕服務和食物品質完全不相稱!叫服務員根本沒人搭理,他們的態度超差勁!這家火鍋店真的是個爛到爆的地方,完全不值得去!而且還偏遠到大圍,交通超不方便!總之,絕對不推薦這家店,一點也不值得花時間和金錢在這種爛地方!