2023-04-05 554 瀏覽
這家店真的是超級不衛生,菜裏有頭髮,簡直讓人難以相信這樣的店是開在HK的,食環署來管管吧,在內地要是有這樣的食品衛生問題,都是要10倍賠付的這家店僅僅是說送你一杯檸檬茶。。。另外服務員也是不注意衛生,我說有頭髮,她以為是米飯有頭髮,就隨便用濕漉漉的手來拿我米飯,碗沿都是濕的,噁心死了!我點的西蘭花炒鮮魷,味精放的超級多,魷魚還不新鮮!總而言之,這家店已經進入了我的黑名單,不會再來,也會讓朋友們都避避雷!
2023-04-04
2023-04-04 396 瀏覽
走入這間茶餐室,望見餐牌上的午餐,很自然地選了四季豆魚鬆飯套餐,除了主菜,還有一碗靚中湯和一杯餐飲。碗湯一上枱便是熱騰騰的,我喜歡。不過,若那塊黃瓜皮有多点瓜肉更理想呢。飲完靚湯後來主菜,一見這碟魚鬆飯已覺份量十足:胃口小的女士們肯定要打包三分一做外賣呢。超值! 我喜歡。最後還有杯熱飲,加起來也不過70元呢。位於湾仔地帶是抵食的,很適合附近工作的人們噢!經濟實惠。有机会我也会再光顧的。
有机会我也会再光顧的。
2023-03-26 317 瀏覽
2023.03.24 breakfast呢一日放假係灣仔睇眼,本身諗住去一間café,明明寫開8:30,點知8:45都只係開咗半閘😪 破壞晒我哋嘅計劃!跟住就向診所方向行吓,見乜食乜啦⋯⋯見到呢間,望餐牌有正常早餐,望入去都ok就走左入去😝原來都好大間,有大細卡位任坐,不過都係一間比較舊式嘅餐廳,環境感覺比較舊,整體整潔就一般仔,但都可以接受,如果唔係,我呢個衛生幫應該走咗😂😂呢度好好,咩都轉得,唔要奶油豬,寫單姐姐又好好,仲問埋要蒜蓉牛油多定普通牛油多😄 好彩提一提我哋,我哋最怕蒜蓉牛油😝一個早餐G $38 -彷鮑片火腿通粉,炒蛋多士。一個早餐D $40 -火腿、餐肉、腸仔通粉,炒蛋多士。 全部味道都ok,係塊午餐肉好似舊舊地咁🫢 飲品要熱奶茶、熱鴛鴦,兩杯都正常但未夠好😅 (唔好意思,唔記得咗影相😝)
2023.03.24 breakfast

早晨G &  D
2023-03-24
$39 (早餐)
- 生炸雞髀配薯角(下午茶)炸雞髀真係炸得超好吃!外皮炸得又脆又香,肉質又嫩又多汁!薯角也是脆,內裡不會乾乾derrr 相比沙律,我更推薯角✨✨✨而且我自取的,所以能保持香脆又不會乾,真的看似簡單,但其實很難得,推推推!🤤- 菠蘿咕嚕黑豚肉飯(晚市套餐) 嘩!不開玩笑,真的很 好 吃!外脆內嫩🥹 實在是太令人驚訝了🌪️🌪️🌪️而且這也是外賣,所以更讓人驚艷👍🏻👍🏻👍🏻 咕嚕汁超下飯,是真的酸酸甜甜,很鮮那種(我打著打著就餓了)
- 生炸雞髀配薯角(下午茶)

- 菠蘿咕嚕黑豚肉飯(晚市套餐)
2022-12-22
外賣自取
2022-11-09 994 瀏覽
今日係銅鑼灣行完宜家傢俬之後,覺得有啲肚餓同埋超想食炸魚薯條,又唔想太大份太貴所以就去搵間港式茶記。因為兩年前黎過,試過個煙肉白汁意粉,所以知道文華有一定水準,所以決定返去。坐低見到餐牌嘅時候,都有猶豫過,係咪應該試下個豬扒蔥油飯呢?但係最終都係秉持著自己嘅初心,要左份吉列魚柳配薯角。點知一上台,嘩,咁癲嘅?二十幾條薯角配塊大過我塊面嘅魚柳?喂咁足料叫我一個女仔點食啊?今次知衰喇,下次一定會帶埋大班朋友過黎試埋啲炸豬排啊西多士啊肉絲炒麵

吉列魚柳配薯角
2022-11-08
吉列魚柳配薯角
2022-10-19 591 瀏覽
"​ 🌼🌿✨​文华饕记,近來易手重啟,將港式情懷融合精品咖啡店元素,打造一系列Fusion西餅及特飲,好似啡立克,奶醬bagel等,均新意十足,小編都心郁郁出動搵食!​​文华饕记保留返原有嘅茶記裝修,坐喺木卡座中嘆著hand drip咖啡、帳單夾在玻璃枱罅、掛喺牆上嘅價錢牌、門口嘅甜品包點櫃…感覺真係好搞笑!​今次仲約女神Jojo妹去食!早食早享受,12點來到,排約15分鐘,等3 pair人後即入到場!不過,當我離開時,發覺人龍足足長2倍,所以建議大家無咩事做,盡量唔好咁晏去食!​​✦ 蘿柚泡芙 模仿菠蘿油嘅蘿柚泡芙,入面夾有菠蘿肉及蘋果粒,拌有濃濃肉桂味,幾香甜爽呀。不過,小編覺得甜咗少少。​​✦ 焦糖蛋撻 幾有噱頭嘅蛋撻!切開蛋撻,中間係流心嘅焦糖醬,焦糖與蛋,味道好夾!加上焦糖脆脆,口感豐富。​​✦ 杏霜卷蛋 食到杏仁霜嘅朋友,好推薦呢款卷蛋!好似食緊一件蛋糕質感嘅杏仁霜!蛋糕濕潤鬆軟,不算太甜,味道不錯!​​✦ 抹茶鮮奶、焙茶鮮奶 各中午想飲下茶Latte,抹茶及焙茶嘅茶味都幾濃,可惜茶顆粒比較大,飲上口唔夠幼滑。​​
"​
[港式情懷x咖啡店‧文华饕记] 🌼🌿✨​

✦ 蘿柚泡芙

✦ 焦糖蛋撻

✦ 杏霜卷蛋

✦ 抹茶鮮奶、焙茶鮮奶 各
2022-10-19 420 瀏覽
夜晚係湾仔諗起豉油雞 去到門口見唔洗排隊就入去試下·菜遠牛肉炒麵 + 凍檸茶·悅和豉油雞飯+凍華田碟炒麵一放低…試咗塊牛肉果然只有鬆肉粉味😕炒麵就唔錯 食到尾都好脆 調味同菜遠份量都ok食開悅和 豉油味道無投訴 不過雞呢就同張相一樣一睇就知道唔會滑囉🤷🏽‍♀️ 可能因為係翻熱…?!·凍檸茶完全唔得 仲淡過茶包茶·凍華田上枱個杯身仲暖 不過冰嘅份量足夠 攪勻之後都未全部溶晒 味道都唔淡值得讚吓嘅係 凍飲係無飲管未食到想食嘅豉油雞添😐😕🫤#文华饕记#湾仔克街1-5号展鸿大厦地下D-E号舖#茶餐廳 #走飲管
夜晚係湾仔諗起豉油雞
去到門口見唔洗排隊就入去試下

·菜遠牛肉炒麵 + 凍檸茶
·悅和豉油雞飯+凍華田

碟炒麵一放低…試咗塊牛肉果然只有鬆肉粉味😕
炒麵就唔錯 食到尾都好脆 調味同菜遠份量都ok

食開悅和 豉油味道無投訴 不過雞呢就同張相一樣
一睇就知道唔會滑囉🤷🏽‍♀️ 可能因為係翻熱…?!

·凍檸茶

#文华饕记
#湾仔克街1-5号展鸿大厦地下D-E号舖
#茶餐廳
#走飲管
平時午市行過見到有唔少打工一族食午餐,唔想逼人,所以一直冇試。今日晚上9點幾都未諗到食乜,一於試下。餐廳裝潢茶餐廳格局,以為食嘅都係常餐快餐,但原來有好多小菜選擇,全部即叫即炒,仲好有鑊氣。今次點咗香港人食大排檔必點嘅菜。生炒骨內脆內軟,醬汁甜甜酸酸,味道適中。魚香茄子煲上菜時熱辣辣,令人熱血沸騰,散發濃郁魚香味,茄子好滑,送飯一流。食咗15分鐘之後仲好熱,相信係用原煲煮完再上。文華炒飯有蝦(都幾大隻)、蛋白、翠玉瓜、瑤柱絲,睇落簡單,但炒得好夠鑊氣,亦好好味,我哋食到一粒飯都冇剩。蟲草花燉雞湯另外點了個蟲草湯,味道香濃,感覺熬咗好耐,亦無放味精,唔錯。

今次點咗香港人食大排檔必點嘅菜。
生炒骨

內脆內軟,醬汁甜甜酸酸,味道適中。
菠蘿咕嚕黑豚肉

蟲草花燉雞湯

蟲草花燉雞湯
2022-10-14
2022-10-17 258 瀏覽
諗住早食晚餐避咗6點後禁堂食,最後行完街後餓餓地😣諗起都幾多人介紹過文华饕记,而且飯團又方便帶返去開餐添🤭 舖面裝修都無馬虎整咗個打卡位🌸。而個包裝都好colourful,好適合打卡。另舖頭有即棄手套提供,唔想整污糟手可以攞包。🧀🐓芝士雞扒飯團🍙 飯使用紫糯米,薄薄一層,無傳統粢飯粘,包著入面既餸係真。主角,劇份非常重🤣 芝士唔係片裝,係大大的條裝;雞扒肉質嫩滑。除此之外,裏面仲有生菜絲、油炸鬼碎、火腿、菜圃等材料,口感非常豐富。份量都多,同男友一人一半,作為宵夜真係好滿足。🥤燕麥奶茶加黑糖珍珠 (L) 珍珠加得超誇張,仲多過燕麥🙈由一開始飲到尾都有珍珠。奶茶底的茶味比奶味濃,我鍾意!一個飯團加奶茶或清茶系列仲,好扺食!文华饕记地址: 湾仔克街1-5号展鸿大厦地下D-E号舖
諗住早食晚餐避咗6點後禁堂食,最後行完街後餓餓地😣
諗起都幾多人介紹過文华饕记,而且飯團又方便帶返去開餐添🤭

🧀🐓芝士雞扒飯團🍙

🥤燕麥奶茶加黑糖珍珠 (L)
一個飯團加奶茶或清茶系列仲,好扺食!

文华饕记
地址: 湾仔克街1-5号展鸿大厦地下D-E号舖
2022-10-12 201 瀏覽
"《文华饕记》大坑一流平民餸飯小菜🦀嗌咗兩個撈飯必叫嘅神級餸🌟 好味到不知不覺食咗兩碗飯🍚 冰室坐得迫夾少少,但老細非常好客👍🏻✅推薦✅膏蟹蒸水蛋蟹細細隻不過好多膏🫣 水蛋蒸得好滑,一粒氣泡都冇🫧 建議大家一定要拆咗隻蟹黎食,雖然唔係超多肉不過全部都吸收哂啲蛋香精華🍳咸蛋蒸肉餅一粒完整嘅咸蛋座落係超搶眼嘅肉餅山⛰ 肉餅肥瘦適中,達到入口即融嘅境界☁️ 一羹肉餅、少少咸蛋再加啲啲鮮甜豉油🫦 真係CLS嘅餸飯配搭!諗起都流口水🤤🪄 文华饕记湾仔克街1-5号展鸿大厦地下D-E号舖
"《文华饕记》
大坑一流平民餸飯小菜🦀

✅推薦✅
膏蟹蒸水蛋

咸蛋蒸肉餅

🪄 文华饕记
湾仔克街1-5号展鸿大厦地下D-E号舖
2022-10-06 206 瀏覽
以前1F都大排長龍,但最近好像可以蠻快進去吃到的港式料理~空間也是跟香港一樣狹窄,放著90年代華語精選或粵語金曲,很有fu~#xo醬招牌炒公仔麵 🍝蝦仁超大顆,很彈很Q,用xo 醬去炒公仔麵微辣鹹香,麵體硬度很剛好,火炒味十足~#自選雙拼滑蛋飯 🍤雙拼選了叉燒跟蝦仁,蝦仁晶瑩剔透,叉燒不會肥膩,蛋滑嫩順口~
以前1F都大排長龍,
但最近好像可以蠻快進去吃到的港式料理~
空間也是跟香港一樣狹窄,
放著90年代華語精選或粵語金曲,很有fu~

#xo醬招牌炒公仔麵 🍝
#自選雙拼滑蛋飯 🍤
2022-08-22 554 瀏覽
有個好友轉左工,所以就帶佢食餐好嘅,順便比俾我哋傾吓生活趣事!於是一於揀左呢間餐廳食飯,去到見到呢度嘅感覺都好正,十分舒適可以坐低慢慢咁傾偈都幾好😊🥰豬扒飯意外地有啲驚喜,輕咬就散開,肉方面好juicy,入味好香,絕對要嗌呢一個!
2022-08-02 614 瀏覽
又有個朋友出咗bonus,於是一定要食餐豐富嘅,咁就比一齊傾吓八卦嘢🤩就搵咗呢一間銅鑼灣嘅餐廳食嘢,入到去之後呢度嘅感覺好正,非常之舒適可以俾我哋放鬆吓真係好好,❤️鐵板肉眼扒意外地有啲驚喜,肉質嫩滑,吃起來有肉汁,入味好香,簡直係完美😍
❤️鐵板肉眼扒
2022-08-01 416 瀏覽
有一個好友升職,於是同佢食一餐好嘅,順便可以俾我哋談心😉搵咗呢一間銅鑼灣嘅餐廳食嘢,喺OpenRice度見到呢度嘅環境氣氛都好啱feel,好舒服可以好好咁休息吓真係好正!真係好喜歡無骨海南雞油飯呢個真係不得了,肉質嫩滑,香嫩多汁,入味好香,食完會有種滿足嘅Feel💯
真係好喜歡無骨海南雞油飯
2022-07-25 458 瀏覽
書展血拼完,真係要立刻充電!之前有朋友話好食,行完書展出黎少少 ~試下啦!可能時間有點早(6點)好似好冷清咁,不過坐坐下 好多熟客黎食。叫左幾樣 老少鹹宜嘅...藕餅:本來以為係碎藕mix肉咁嘅,原來唔係啊 !媽媽睇見好開心,好耐冇食過真係夾住嘅藕餅喇!表面嘅藕片 好香脆!魚雲煲: 好正,上檯嘅時候仲係咋咋聲,超有鑊氣!魚好滑 分量都好多,d蒜+蔥爆香曬 好入味 食埋!中式牛肉: 醬汁好味,牛可以在霖d就好喇!幹炒牛河 (個女食曬)好好鑊氣 好香好滑!精選湯(姐姐推薦) 好誇張好多料,好膠質!3大1細 嗌左2人份,每人都一碗半!(仲價錢超抵,好似$58/2人)美中不足 冇曬紅豆冰🤔🤔🤔超級無敵飽!
書展血拼完,真係要立刻充電!
之前有朋友話好食,行完書展出黎少少 ~試下啦!
叫左幾樣 老少鹹宜嘅...

中式牛肉: 醬汁好味,牛可以在霖d就好喇!

幹炒牛河 (個女食曬)好好鑊氣 好香好滑!

美中不足 冇曬紅豆冰🤔🤔🤔
超級無敵飽!