2022-12-01 4525 瀏覽
眼見限聚令續步放寬,大食會為三位長輩慶生專登豪啲,揀咗去高級酒店食府「文華廳」晚膳,生日蛋糕順便喺同酒店間「文華餅店」訂埋,方便之餘仲可以慳返$270切餅費,嘻嘻,XO仔係咪好精明呢?!西餅店位於酒店閣樓層,前方為咖啡廳,中央有棵金色嘅鐵樹,設計獨特有風格,色調仲襯埋剛剛踏入嘅秋季,甚有詩意!收銀處嘅透明玻璃雪櫃內陳列出多款精美嘅件裝西餅。小肥早就同契妹商量好要訂文華聞名嘅招牌芝士蛋糕「1963 Mandarin Cheesecake」($488),遇上年輕有禮嘅店員有效率,幾分鐘即搞掂。由於蛋糕安排直接送上酒店餐廳作為飯後甜品,所以唔係太清楚平時會點包裝。圓圓嘅蛋糕厚薄適中,除咗芝士味芳香豐沛,每一口均可嚐到質感細膩,厚潤濃滑嘅芝士蛋糕,唔怪得知蛋糕名要刻意加上「1963」啦,因上網查證過此乃酒店創辦之年份,經典蛋糕配方咪即係早過細佬出世?!始終傳統芝士蛋糕比較溜,直徑15cm嘅招牌蛋糕作為十二人飯後甜品份量剛剛好。中環名牌酒店嘅西餅舖「文華餅店」環境雅緻有格調,服務優良,招牌芝士蛋糕「1963 Mandarin Cheesecake」散發出高貴嘅氣質,實屬傳統芝士蛋糕之典範!
?!
收銀處嘅透明玻璃雪櫃內陳列出多款精美嘅件裝西餅。
小肥早就同契妹商量好要訂文華聞名嘅招牌芝士蛋糕1963 Mandarin Cheesecake」($488),遇上年輕有禮嘅店員有效率,幾分鐘即搞掂
?!
1963 Mandarin Cheesecake
中環名牌酒店嘅西餅舖「文華餅店」環境雅緻有格調,服務優良,招牌芝士蛋糕1963 Mandarin Cheesecake」散發出高貴嘅氣質,實屬傳統芝士蛋糕之典範
2022-09-27
外賣送餐
$41 (其他)
生日
2022-10-29 2581 瀏覽
今日試下新口味旦糕。這綠茶紅莓芝士餅真不錯。醇香的綠茶風味芝士加上紅莓啫喱,再加上滑滑芝士慕絲,不但有綠茶茶香,又有酸酸甜甜的紅莓,再加埋滑滑芝士,感覺輕盈,沒有經典文華1963芝士餅咁rich, 偶然轉下新口味也不錯。葡撻這是澳門安德魯葡撻。可惜這葡撻不夠熱,撻皮不夠脆,而那旦醬香滑甜美,旦味濃,可惜溫度是溫不是熱,感覺平平。這flat white 用了豆奶。咖啡味道溫和,泡沫豐富,但口感比較單薄,唔太稠厚,或許打奶的時候不夠,或咖啡放了-會,所以影響口感。但咖啡旁的曲奇是脆香可口,完全不會過甜或油膩的。這-天又是一個休閑的週末。

今日試下新口味旦糕。

這綠茶紅莓芝士餅真不錯。

葡撻

這flat white 用了豆奶。

這-天又是一個休閑的週末。

2022-10-14 1712 瀏覽
病了一整月,今日終於不用吃特效藥,特意到文華餅店嘆件餅。正午時份,餐廳的客人唔多,所以感覺格外安靜舒適。Red velvet cake這紅絲絨旦糕造型吸引。酸香的紅桑子加上軟綿綿嘅蛋糕,口感濕潤,再加上酸酸甜甜嘅果jam,仲有creamy的忌廉芝士,味道真的不錯,加上旦糕細細件,吃罷也沒有罪惡感。文華1963 cheesecake這芝士旦糕超正!芝士忌廉十分綿密絲滑,加上白忌廉,正呀!芝士味極濃,口感creamy, 旦糕唔會好死實,甜而不膩,好幸福的感覺。這cappuccino 的咖啡泡沫豐盈,可是咖啡味比較溫和,十分淡口,加上這燕麥奶比較薄身,所以口感唔太香滑。但附上的曲奇很可口,既有果仁香,口感又鬆化。這iced earl grey 質量不錯,口感順滑,又有淡淡然的伯爵茶香。加上冰鮮奶和糖漿後,又別有一番風味,是感覺幽雅輕盈的奶茶。多天帶病加班工作,戒口成個月,難得可以和honey 嘆下美味旦糕,享受寧靜的空間,真係小確幸。

病了一整月,今日終於不用吃特效藥,特意到文華餅店嘆件餅。

正午時份,餐廳的客人唔多,所以感覺格外安靜舒適。

Red velvet cake

文華1963 cheesecake

這cappuccino 的咖啡泡沫豐盈,

這iced earl grey 質量不錯,口感順滑,

2022-10-02
2022-10-07 2659 瀏覽
今日食完鏞記,意猶未盡,去Mandarin Oriental 食最中意的cake做甜品。三點幾去到,剛剛有一張檯。防疫都幾鬆,門口又無人理你有無掃安心出行同疫苗通行症,又無酒精,人手睇到系幾吾夠嘍。睇個餅櫃,大部分以前的餅類都無,今次睇到所有餅外貌都無之前咁吸睛算啦!主要系食野,叫左一個favourite 的combo 和cheese cake.($148)2分Plain scone with clotted cream and rose petal jam + cappuccino ($148)- scone系暖, 好乾無任何香味,朋友都話比上兩個月食差好多- clotted cream 就吾錯,- 個jam 系有小小玫瑰味道,但吾吸引。- cappuccino就真系Pacific coffee 好佢幾倍,問個waitress 點解無跟之前有的cookies跟coffee,佢話因為廚房無材料來起碼一個星期喔,咁應該同客人落單之前講聲啊嗎?Cheese cake($62)2分- 好黐口,無cheese 味,得塊白朱古力幾好食

- clotted cream 就吾錯,
- 個jam 系有小小玫瑰味道,但吾吸引。

Cheese cake($62)2分
- 好黐口,無cheese 味,
得塊白朱古力幾好食

Cheese cake
cappuccino
2022-10-07
2022-09-30 1965 瀏覽
芝士蛋糕控出末注意✨1963文華芝士蛋糕🍰飲食記錄:芝士蛋糕外型特別,好扁好扁,而且無餅底👀味道好驚喜😍芝士蛋糕質感非常非常細滑! !!芝士味濃郁🤤面層嘅忌廉混合白朱古力,質感比一般碌忌廉重,而且無咁酸,同下層嘅芝士蛋糕好夾🫶🏻不愧為經典之作!P.S. 字型都幾靚✍🏻
芝士蛋糕控出末注意✨1963文華芝士蛋糕🍰

飲食記錄:

P.S. 字型都幾靚✍🏻
2022-08-12
其他
2022-08-29 2420 瀏覽
文華餅店的pastries 非常出名!第一次嘗試買了一式四款的水果撻! 文華餅店雖然是八點營業但是提早打電話過去想預訂四件水果撻店員但是店員說水果是每天新鮮製作所以要11點左右才有 🥹5星級餅店的甜品果然名不虛傳 !味道同環境值回票價🥺 水果很新鮮!撻皮是脆的!水果撻要整到撻皮保留住脆口但是不重牛油味真是不容易!文華著名的芝士蛋糕🤫這個屹立不倒多年的芝士蛋糕和文華餅店絕對是有實力有賣相!芝士味道非常濃郁配合脆的餅底天衣無縫 😳
文華餅店的pastries 非常出名!
第一次嘗試買了一式四款的水果撻!

文華著名的芝士蛋糕🤫
XOVĒ White Truffle Treasure Afternoon Tea$776 +10%/ 兩位用 文華餅店行的是古典風坐在餅店中間signature 「樹下」梳化打卡位因只接受Walk-in想去打卡位要早少少入去霸位┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈✔︎︎︎︎ = 𝟗𝐮𝐩𝐞𝐚𝐭個人較為喜歡同印象深既食物𓋜𝓢𝓪𝓷𝓭𝔀𝓲𝓬𝓱𝓮𝓼🥪✧ 車打芝士火腿三文治 ✧ 煙三文魚刁草忌廉裸麥三文治✔︎︎︎︎✧ 雞蛋沙律青瓜三文治✧ 烤牛肉辣根西洋菜三文治 ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹𓋜 𝓗𝓞𝓣 𝓢𝓪𝓿𝓸𝓾𝓻𝔂🌮✧ 法式松露芝士火腿多士✔︎︎︎︎⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹𓋜 𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽🍰✧ 雲呢拿慕絲配白朱古力✔︎︎︎︎✧ 焦糖朱古力咖啡蛋糕✧ 1963 文華芝士餅✧ 菠蘿芒果蛋糕配香草脆餅✧ 香橙葵花籽馬德蓮貝殼蛋糕⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹𓋜 𝓢𝓬𝓸𝓷𝓮𝓼🥧✧傳統鬆餅✧提子鬆餅✔︎︎︎︎配以 玫瑰花果醬 𓇬 牛油忌廉 ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹
$776 +10%/ 兩位用

配以 玫瑰花果醬 𓇬 牛油忌廉

( •︠ˍ•︡ )〰︎✍🏻後記
●裝作是美白精華既雲呢拿慕絲內配白朱古力
賣相有被可愛到
但外層硬到咬崩牙內層甜到喊出黎( 'ロ')!!!

● Scone
感覺會好一點點

● 咸點比甜點哂略為優勝
但不見得出色

●食飽仲拎左set 美白體驗套裝走
真又食又拎(◝‿◜)

✰ Included Arabica Coffee or Selection of Teas
✰ Monday to Sunday & Public Holiday
𝗫𝗢𝗩Ē 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗧𝗿𝗲𝗮𝘀𝘂𝗿𝗲 𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮
Tea  set
teaset
Teaset
2022-07-13
2022-08-08 1991 瀏覽
XOVE WHITE TRUFFLE TREASURE AFTERNOON TEA $776 for 2person打卡:🙄成個三層架一啲氣勢都無 淨係講賣相都已經丁丁失望環境:😚幾靚既 無得預約 咁岩一入就即刻有中間呢個吉位 影相唔錯服務:😆職員充裕 有禮貌殷勤質素:😦五款甜點 無一款表現突出 五款鹹點 三文治居多 普通到不得了即係係自己整都得原味鬆餅 牛油唔算太香 略乾少黏口提子鬆餅表現較佳 外脆內鬆軟 出名既玫瑰果醬 好香玫瑰味 但好甜 我一般收費:😭由於食物質素普通 成件事又唔靚再加呢個定價 真心覺得唔值回頭:🫣唔會回頭

打卡:🙄

真心覺得唔值

回頭:🫣
唔會回頭

2022-07-30 2215 瀏覽
最近好想吃下午茶的茶點,但又不想吃三層下午茶的tea set太over,這裡剛好滿足我吃一口的慾望我同老公坐在舒服的梳化位,這裡單點的餅櫃可以外賣或堂食,堂食加一。到櫃台點了兩件餅,分別係Raisin Scone ($38) 同1963 Mandarin Cheesecake ($62),很快送到我們的座位享用。兩件餅都好好食,價錢唔貴,坐得又舒服,店員又有禮貌,好主動幫我哋refill水,服務好好。下次經過得閒都可以再黎坐下簡單食件餅,好過去連鎖咖啡店,或者買個蛋糕都好。

Raisin Scone

2022-07-28
Raisin Scone
2022-07-22 1311 瀏覽
Probably the best scone in Hong Kong!I have tried the scones from Four Seasons and Rosewood, FS one is better that RW, but to me, MO one is the best in town!It's moist, soft but not crumbly. Yum! The only disappointment was that clotted cream and jam need to be purchased separately, making it less value for money

The Coffee Butter Cream has a complex blend of aroma, both nutty and herby. There is depth to the taste of the Opera Cake. The Vanilla Biscuit and Dark Chocolate Crispy Feuilletine further add to the sensation. It is an art piece, both to the tastebud and to the eyes. The Opera Cake is exquisitely made with a galaxy glaze. It is pleasant for the eyes to see and a true delight to savour.Ingredients: Coffee Butter Cream, Vanilla biscuit, Dark Chocolate Crispy Feuilletine. This product contains nut

Ingredients: Coffee Butter Cream, Vanilla biscuit, Dark Chocolate Crispy Feuilletine. This product contains nuts, gluten and dairy.

Opera Cake
2022-07-10 1501 瀏覽
文華餅房啲蛋糕出名除左有opera 嗰啲生日cake 之外🎂 最廣為人知就係佢地嘅Scone🍪成日睇啲post 介紹好食嘅scone, mandarin cake shop 一定係排名數一數二🥇🥈就唔甩,今日嚟開中環,專登行過去碰吓運氣😆 嚟既時候都成5, 6點 mandarin 個位置都有啲遠😅所以我係有打電話比餅房問吓仲有冇賣剩先🙈 好彩店員話暫時仲有,就拿拿林行過去🏃‍♀️買咗兩個scones, 但因為本人唔食果jam 🍓嘅,所以就冇買佢地傳說中全世界最好吃嘅果醬🫣 『 🌹玫瑰草莓果醬』拎番屋企就噴啲水放入氣炸鍋翻熱咗180度10分鐘,上下各5分鐘就翻面,焗完之後上下面層都有少少脆脆地,入面仲係soft 同濕潤地,但係係熱嘅🤩 真係幾好食,自己再夾咗牛油,成個都唔會溜,本身佢個scone 個味亦唔會太油膩,值得一試
下午茶
2022-06-24 1524 瀏覽
期待已久嘅芝士蛋糕味道幾好食好多年前已經想食終於食到啦一了自己嘅心願可惜自己腸胃唔好食完肚痛咗幾日因為食得太多嘢喇又一次過食曬成個蛋糕費事拎嚟拎去所以好辛苦好有陰影太甜太肥膩喇多啲人分會好過多少人食建議都係食兩楷就啱啱好食曬成個腸胃真係負荷唔到係好食嘅係香係甜
期待已久嘅芝士蛋糕

建議都係食兩楷就啱啱好

食曬成個腸胃真係負荷唔到
係好食嘅係香係甜
2022-06-13 1205 瀏覽
個人超鍾意食英式鬆餅!真係好推介文華餅店嘅scone🤩個賣相已經好靚仔好吸引~食落外脆內鬆軟 牛油同蛋香平衡得好好 唔會好重麵粉味🤍口感唔漿口 再配埋佢哋個招牌玫瑰草莓果醬🌹🍓真係一流
2022-06-09 1499 瀏覽
Opera ($58)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蛋糕頂層為藍色,加上細細粒銀色珠不規則潵落,感覺像星空一般夢幻,極為吸睛。蛋糕側面可見層次豐富,清晰分明,十分美觀。味道方面,咖啡牛油忌廉、雲呢拿餅以及黑朱古力脆脆餅底三者配搭得宜,各自味道突出之餘又不會"搶味" ,口感豐富大滿足。甜度偏甜,但不會過膩。1963 Man. Cheesecake ($58)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧蛋糕們以自家制特色盒子裝載,設計獨特精美,非常吸引。芝士蛋糕設計簡潔,朱古力牌和忌廉整齊間隔排列在蛋糕上,感覺雅緻。味道方面,芝士蛋糕芝士味十分濃郁,帶有淡淡檸檬香,頗為清新,甜度適中,整體不會太過膩重,質感細膩順滑。Vanilla Orchid ($62)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧蛋糕賣相立體精緻,設計用心有一定工夫。味道方面,蛋糕雲呢拿味道濃郁香醇,慕絲柔軟細滑,餅底香脆有嚼口,整體不算太甜。外賣等待時間:🐧🐧🐧🐧🐧在平日下午3點幾,不需輪候能直接購買。即點即包裝,需時不久。🐧❤️結語:高質件裝蛋糕,下午茶、送禮都十分推薦❤️
Opera ($58)

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

蛋糕側面可見層次豐富,清晰分明,十分美觀。

1963 Man. Cheesecake ($58)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

蛋糕們以自家制特色盒子裝載,設計獨特精美,非常吸引。

Vanilla Orchid ($62)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

蛋糕賣相立體精緻,設計用心有一定工夫。

外賣等待時間:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:高質件裝蛋糕,下午茶、送禮都十分推薦❤️
2022-05-09
下午茶