文華雞飯(新加坡)

文華雞飯(新加坡)

(已結業)
文華雞飯(新加坡) (已結業)
NgGle
一流的喇沙雞米
NgGle
2014-07-26
3K 瀏覽
關注
喺中學附近當年好鍾意去文華食, 以學生食飯嚟講價錢偏高 ($4X), 但環境夠靜, 食物質素搭救個人對海南雞飯從來都無咩興趣, 次次去文華都係叫同一個餐 - 喇沙雞米(雖然有好幾次都唔小心叫錯咗做沙嗲雞米, 搞到個waitress 都認得我)先嚟一碗湯, 我覺得湯勝在夠熱, 都算係好味嘅唔使幾耐就嚟主菜望落去好似好油好紅, 食落就覺得好味 (最好就pid 咗D 油去啦XD)佢多數都俾雞全翼再加少少雞胸, 唔肥, 都幾滑米粉就算幼, 但唔係勁幼嗰種, 普普通通OK啦全個精華就在於佢個湯底!!!!!我唔太識用咩味蕾去估材料, 但肉眼見有少少蝦米, 洋蔥咁D 豆卜吸晒D 湯, 好好食個湯底好正, 次次食都會飲晒D 湯查看更多
喇沙雞米
食得公評
過海食.海南雞
食得公評
2014-05-26
2K 瀏覽
關注
今晚有海南雞半隻,燒雞半隻,雞雜,肉骨茶。海南雞同燒雞都係無骨嘅,雞一個字:滑!我好少食雞皮,但依塊雞皮好值得去破戒!雞皮並無大家最怕嘅肥膏感,而係又滑又嫩。海南雞三寶,薑蓉丶醬油丶辣椒醋都好好食,薑蓉撈雞飯,絕對係好味嘅配搭!肉骨茶裡邊係用咗豬軟骨,夠林夠入味!不過湯偏淡。最後飲咗啖茶,有驚喜!雖然佢用咗普通茶餐廳嘅膠杯,看似用黎洗食具咁。原來飲落去有淡淡清香!應該係花香!正!!--------------------------------------------------------回頭率:8.5/10查看更多
海南雞
燒雞
oasiswong
不齊全的半隻雞
oasiswong
2014-04-24
2K 瀏覽
關注
已很久沒有來了, 知道這店的份量特別小, 又不是十分好味, 通常都會選擇柯士甸路對住九龍公園的那間(忘記了店名), 但友人不想行太遠, 又想食雞, 唯有求其次啦.上一次, 叫了套餐, 上檯時才發現雞的份量超少, 今次醒目了, 不要套餐, 而是要”半隻雞”, 當然價錢會貴些.上檯時, 份量都是比一般燒味店的少, 經我們研究後, 發現”雞胸”部份並不完整, 問職員, 無結果.... 無論如何, 雞肉是有質素的, 口感軟滑, 可惜雞味不足, 此乃大多店的通病, 此店也不例外, 而已我們也沒有很高的期望, 所以也沒有甚麼失望.餐牌上有白飯$10和油飯$13, 但店員話只得”油飯”, 無所謂, 油飯啦, 除了左邊部份略為濕淋, 整體尚算滿意, 當然, 飯不夠熱又是大多店的通病, 無得投訴吧.芥蘭一碟, 每一條都切去上部, 卒之變為, 葉多過莖, 而且淥得不夠時間, 偏硬.最讚的是, 肉骨茶, 好過樓下 柯士甸路的"家嫂"多多倍, 另外, 更好的是, 三種醬汁自由任取, 唯味道不太滿意, 紅色酸辣汁, 不酸又不辣, 甜豉油, 不甜, 杰度不夠, 薑溶算可以了, 如有蔥花會更好.查看更多
Nicyiu
點解可以難食成咁?
Nicyiu
2013-10-19
1K 瀏覽
關注
首先係量少  冇味 吾好食 D雞完全冇味D汁又吾甲最差係個油飯!!完全吾似油飯!!好似糯米飯咁!從未試過難食到食左一半就吾食:(:(:(仲要八十幾蚊!!!除左可以坐戶外之外  無一賣點:(:(:(查看更多
gelluv
海南雞跟燒雞都不錯
gelluv
2013-08-27
關注
準時放工約了友人到文華雞飯吃晚飯。之前沒有來過,但餐廳位置不難找,山林道一直走到盡頭就是了。到達時大概是7:45pm,人不是太多,不用等位。不過我們入座後就陸陸逐逐有食客入座,到我們走的時候已試差不多滿座。一坐下有位叔叔便叫道:「想食咩?海南雞、燒雞定叉燒?」一心來吃雞的便點了一客海南雞套餐跟一客燒雞碟頭飯,再加一杯凍意米水。很快送來兩碗例湯,唔。。。有點咸,喝了幾口便放下了。套餐送了一碟油菜,正常的油菜,沒有不好吃。很快海南雞跟燒雞飯都送來!看起來都不錯啊!飯夠油也入味,雞是去骨的,肉很滑,燒雞亦很惹味。不過友人覺得雞砌得太細件,我是覺得OK啦~然後來了肉骨茶,很濃,有藥材味,裡面的排骨很軟。但對我來說有點太咸。也是喝了幾口便放下了。意米水是因為聽到旁邊的食客點便突然想喝了,還不錯~!查看更多
牛油果汁没有牛油果味,只有焦糖味\
2013-09-07
回覆
今天(7-Sept-13)試了新加坡特飲牛油果汁($28),不是完全没有牛油果味,但焦糖味就好明顯,令牛油果味唔多覺囉!
2013-09-07
冇下次!!!
Miuping
2013-07-16
關注
這是我第一次寫食評,望多多指教!! 話說本人很久看見在雜誌及飲食節目介紹這間海南雞店, 一直都很想試, 今日終於都相約到朋友一起試! 食店位於山林道,只要一直行到尾便到!!去到便與友人坐下,看看餐牌,一個白雞/燒雞飯加換湯 46元, 加嘢飲要8-12元不等~ 有點貴!  我們點之前聽到另一侍應對客說好像沒有燒雞.於是我便問一個上了年紀的男待應,是否沒有燒雞,他的回應:小姐,我地E到賣海南雞,燒雞,點會冇AR!!我覺得服務態度不行!最後我和朋友要了一個白雞/燒雞飯, 黎到碟飯 好細碟,D 白雞 OK 但唔多,食完不覺飽!我和朋友說以後都不會再來!查看更多
four_month
落差
four_month
2013-04-14
關注
曾經因為某飲食雜誌的介紹,心底裡對此店一直念念不忘,今日的起心肝一試。分別叫了一份燒雞飯和白雞飯套餐,$72包一碟雞、一個菜、一碗飯、湯或餐飲。飯選了雞油飯,飯身比較硬,雖然說是油飯,仍然偏乾身。是日靚菜乃芥蘭,輕輕一焯,沾少辦蠔油已經相當好味。因為老闆說肉骨有旺血補氣的功效,令我不禁躍躍欲試。顏色像苦茶,賣相委實不是太討好,入口一陣中藥味,但沒有苦,反而是相當咸,令人有點渴。至於主角海南雞,一如店內的牌子所寫的一樣,「白雞滑、燒雞香」。個人還是比較偏愛白雞,因為白雞夠滑,連雞皮食的話,口感味道都一流。不過無論是白雞還是燒雞,都是起了骨的,相當方便。一條山林道,遇上兩位明星。雖然感覺跟雜誌說的有差,不過還是可以一試。查看更多
chocolateball
好味雞飯, 份量偏少
chocolateball
2013-03-23
關注
想試左文華雞飯好耐,星期6終於有機會試到由山林道入,沿途經過好多食肆,好多都價錢公道,可以試下~一坐低未叫野食,侍應便送上清湯清湯好清甜,唔油同埋飲到係無落味精既,飲到底有白蘿蔔的薄片,好飲係等緊雞飯既時候可以裝下醬料先~酸辣汁同薑蓉普通, 特別推介黑豉油!!好好味,甜甜地咁,只係用佢黎送飯都可以~白雞飯雞皮無食到,唔知味道如何雞肉嫩滑,雞飯好香,唔太油雞肉下面有幾塊爽脆青瓜另外叫個個燒雞飯SHARE一齊食,燒雞同白雞分別不大,一樣嫩滑, 白雞相對香D雞飯好食, 但份量對女仔黎講都只係岩岩好服務方面麻麻,個女侍應成日大聲講野,叫入廚房查看更多
Torres
不能令人接受的服務水平
Torres
2013-02-27
關注
可以卑10個喊我一定卑!!!!我同女友行完街兩個人過嚟試下個海南雞飯唔須要等位 一入鋪侍應就話收10點 我睇下個時間21:40 心想都有半小時以上食 之後就找張枱坐低店裡只有兩位客人正在用餐坐下未到一分鐘 諗住同女友想想叫什麼食之際 侍應已經用帶有唔耐煩既口吻問你食咩我地話再睇睇先 好快侍應又再問食咩呀(卑你感覺到佢心諗你叫得未呀) :( 洗唔洗吹得咁趕 卑人諗下得唔得:(落左單 食物好快送到先係每人各一碗味精湯 同女友飲兩口已經放係度 我點了肉骨茶 女友就海南雞飯才吃了幾口飯 那侍應就開始收拾店舖 其後先前的客人都離開 但我半碟都未食到喎那位侍應就企係我地傍邊 睇住我地食我地個位係對住電視 我地邊食邊睇 佢就去關左個電視重將個冷氣關埋 我食到 feel 到熱 開始有汗見我地無再用個醬汁就嗱嗱聲收埋嗰陣時先剛剛10點我仲食緊那位侍應就掉低張單話$128呀 ~~~~~ 咁即係點呀 想我埋左先呀 跟住繼續睇住你食 係咁卑壓力你 食物質素: 海南雞飯 普通無特別 油飯唔夠香 肉骨茶 太咸無應有的風味 咁既價錢 唔值得去卑個咁既侍應睇住食 其實已經無心機留意你既食物最後係食完最後口飯就立即離開22:05 想咁準時收工就咪做我地生意啦 一定唔會有下次 第一次食飯係咁受氣 前後食左不足半小時 倒落個口咁 查看更多
mashimaro1109
試過就算
mashimaro1109
2013-01-16
關注
睇完<街坊廚神>見佢地講到咁好食, 上嚟睇吓食評, 本想放心嘗試, 不過見多數不好經歷是團購所致, 都想俾個機會佢....夜晚6:30到, 大把位...但硬要我倆同另外兩位食客坐6人枱 (有點搭枱感覺) 留返張4人枱俾佢地"走棧"喎~~~(算了吧....)接下來講講味道吧~一坐低就來碗湯...怕且是菜湯來, 因為一點雞味都冇. 我們點了一人一份$68的白雞及燒雞套餐. 有一碟好細份的雞, 一碗油飯, 一小碟油菜, 和肉骨茶/飲品油菜一般, 得雜亂的放在碟上, 油飯不夠香, 雞肉也不是太嫩滑, 白雞無味, 燒雞(的雞皮)也不過像豉油雞味, 冇咩特別. 肉骨茶就得個咸字, 略嫌不夠藥材味.唯一好味是點雞的醬汁, 仲係可能自己"不", 喜歡要來撈飯的我, 不怕不夠.埋單計埋加一總共$150以這個價錢來計真係唔值, 所以試過就算, 唔會再來又再一次證明在電視睇好似好好食的, 不一定準確查看更多
瘋狂辣妹子
聞名好過見面
瘋狂辣妹子
2012-07-20
關注
文華雞飯...聽到個個人都讚好之前食過一次感覺良好...係唔錯嫁wo...可惜今次令人有d失望至少之前有特色有自家風味先...今日變得普通起來可能團購累事啦...一係d雞整唔切...太趕出唔到好貨一係就係價錢問題...令人感覺冇咁好因為平時有個特餐...四十幾蚊又有湯又可以加八蚊要細肉骨茶細肉骨茶(加左價變加十蚊)依家要用團購...竟然只可以選普通餐...成六十八蚊一個咁即係團購左都係唔抵...俾正價仲爽快算啦...錢事少...食左先講肉骨茶(細) :)燒雞海南雞飯 白雞海南雞飯 :)先黎個清雞湯...ok好味個肉骨茶唔算油...看似幾香濃飲落唔係想像中咁醇...偏咸左少少我咁鍾意重味濃味都話咸...就真係咸左d嫁啦肉骨茶係最愛湯款之一...所以都係飲晒以前試過個燒雞飯好喜歡...個皮輕脆味道獨特幾有趣嫁...一試就愛上...唔再想食白雞今次d皮軟晒...俾d汁浸到冇晒彈性勁點個黑豉油之下...有陣怪味原來愈食愈覺得個黑豉油煮重左酒味...蓋左本身o既甜味白雞海南雞味道正常...皮還算爽脆雞肉o鞋唔o鞋睇位置囉...雞脾位就好d油飯都算乾身...反而感覺少左d油...多d仲吸引黑豉油係精髓...食海南雞飯點少得嫁雖然見到好多人都唔多點呢個醬...當普通雞咁食但每個國家都有食海南雞o既特製醬汁...一定要食埋先夠正宗呢方面要注意啦...煮黑豉油要認真d...要試足味唔係就幾好o既海南雞都會晒左...冇晒應有o既味道查看更多
ivanliks
無下次!
ivanliks
2012-05-30
關注
本來我都幾鐘意同推薦依間餐廳俾朋友,不過今次係我最後一次都唔會再推薦!我之前經團購網訂購山林道買$50得$100的coupon,可以用係依間餐廳,但限星期一至五下午3點至6點使用。我就係平日下午5點40分入座,問過張coupon係計入單時間計,所以5點47分就入左單,order左個最貴既$68蚊白雞同叉燒套餐。點知同老闆講左用團購劵之後,分餐既份量比平時用正價少得可憐,雞件皮多過肉,叉燒都ok既有蒜香味。食完就埋單啦,個老闆話過6點要收我加一,我話唔係計入座落單時間計架咩,個老闆話唔得,仲要話如果o甘計你坐到7點8點都得架啦。我6點半離開,坐都坐唔夠一個鐘,就係因為個套餐少得可憐,等都等你個餐三個字,食都好快食完就走啦,係你講既賴死唔走個d客咩?團購劵計入單時間,加一又計埋單時間都幾矛盾。我入來個時寫又唔寫清楚講又唔講清楚,講清楚既我可以選擇第二日來食,而家收多我10幾蚊,食又食唔飽,覺得依間飯店做優惠做得好小家,無下次!查看更多
Honey B B
嫩滑海南雞
Honey B B
2012-05-24
關注
剛剛12:00,店外己有人等位。店鋪細,就要跟鄰座親密一點。碟頭雞飯連例湯$43我和Honey點了無骨海南雞飯和燒雞飯以食物而論,味道不錯,不過找座位/點餐/剛吃完即被店員收食具.....店員匆匆忙忙的,太 " 咄咄逼人 " ,攪到食晏都似上戰場 - - ^查看更多
雞肉嫩滑,油飯香,不太油,不過稍嫌硬了點。
三款醬油都好味,跟在新加坡吃的無異。
海南雞
我叫聰聰
都OK呀
我叫聰聰
2012-05-15
關注
今日同同事來呢度食LUNCH,佢地話D雞飯好出名咁就叫個SET啦我相信海南雞飯大家都食唔小,呢間野個樣都見得下人呀D野食先唔好講正唔正宗,只要有chili sauce,加個黑油,就已經扮到4成啦,最鐘意個chili sauce,有左佢,食咩都好食啦,又酸又spicy個雞呢,就一般啦,唔算滑.其實食海南雞飯重點應該係個飯,咁個飯就無咩雞油味,但係油份又幾高,其實都收貨.反而加左好多香料O個D唔識欣賞個肉骨茶就O岩我口味,藥材味適中!不過呢幾碟野就收我成7x蚊好似,又好似唔係好抵食,因為計埋環境同埋等位,唔值呢個價查看更多
STAR012345
收費不清不楚的餐廳~
STAR012345
2012-05-09
關注
今日唔舒服係屋企,老公幫我去買外賣返屋企食,我叫左佢去買文華雞飯,一打開見到啲雞好似咁少咁嘅?係就係味道幾好嫁,不過少得黎又收得貴仲要個底果啲係菜黎嘅;個黃薑飯一啲都唔覺薑;個肉骨茶又係我嘅至愛,特別是哩間個辣味好夠I like it!一個餐本來$68已經唔平,點知外賣話要加$1,都係ok嘅,但係個湯要用另一個碗所以又要加多$1,total即係$70囉~點解唔寫清楚啲呢?總括食物其實真係唔差嫁,不過啲價錢都真係唔見得抵囉!查看更多