今日年初四又係公眾假期早上去鑽石山敏華食早餐。坐低之後發現原來今日+1服務費。 農曆新年年初四又係公眾假期+1服務費都無可厚非。不過唔知敏華呢個企業係咪會同員工分享呢個+1服務費?如果收咗客+1服務費會俾返員工嘅,咁就係一個良心企業,如果唔係就賺到盡 。雖然食物保持水準。服務水準都好。食肆成日話請唔到人點樣對啲員工其實都好重要。 今日吃了濃雞湯火腿通粉,煎太陽蛋。同埋茶走。只係今日太陽蛋隻蛋煎得太生 ,雞湯火腿通粉味道好。茶走保持水準。

雞湯火腿通粉味道好。茶走保持水準。

2024-02-13
$42 (早餐)
  • 濃雞湯通心粉
2月10日龍年大年初一,揾食肥華和靚媽,買咗早埸飛,在荷李活睇賀歲片,因利成便就在此店食早餐,早知在新春假期,此店會收加一服務費,肥華唔介意,過年俾多少少消費,但肥華最介意係,此店將一張四人卡座嘅枱面,用膠板隔開兩面,即是強迫一啤啤嘅食客要,擠在一邊卡位進食,嘅然顧客願意俾多啲消費,為何比店唔俾個較好環境給顧客用餐,呢個安排祇有令顧客反感。至於肥華今早在此店食到嘅,早餐食物,係一碗牛肉冇味,個湯極咸,麵質尚好嘅沙茶醬牛肉公仔麵,加兩隻凍煎蛋及一塊肥華食咗一半就唔想再食嘅多士,和一杯份量少味道淡啲熱奶茶,呢個劣食早餐就係,揾食肥華在龍年的第一餐👎👎👎👎👎
今日轉左去龍盤苑針灸,十一點針完,對於中意一餐當兩餐嘅我 敏華係不二之選,今次食五香肉丁公仔麵五香肉丁公仔麵香辣味撲鼻。五香肉丁聞落辣味十足食落恰到好處。讓肉質鮮嫩多汁。搭配上彈牙的麵條,整體味道十分美味。餐具一如既往污糟嘅問題,靠自己。經典敏華式炒蛋多士早餐通常唔會失望。多士外層酥脆,內部柔軟,敏華炒蛋發揮正常嘅話係十分美味。今次都正常發揮。而且感覺份量好似多過外賣

2023-06-03 597 瀏覽
敏華其實唔同分店都食過多次,都不是因為有什麼吸引之處,而是正正常常,水準不太好又不太差。通常都在商場內。香港依家在商埸內的食店大多不便宜,有時只想hea 食一餐就會走入去敏華。今日因為周圍都冇位泊車,就去了荷里活廣場敏華食,好在是早上,下午就發生了斬死人的大新聞。講返個早餐:個歐陸全日早餐餐牌寫有雞扒又有魚柳好似好豐富。嚟到就比較失望。雞扒同魚柳都好迷李,夾埋兩塊都冇手掌🖐️心咁大。唔喜歡佢啲軟多士,個人口味。沙牛米就大些,米粉多牛肉少,如果佢俾人轉腸蛋/腿蛋仲好,迫住人地隻腸/雙腿/雙蛋。奶茶杯佢訂做,內籠特別細,看得出佢賺盡心態。總結:會去,唔係佢好食,因為佢佔據咗市場,好多商場得佢一間茶餐廳。咁佢又唔太差。

講返個早餐:
雞扒同魚柳都好迷李,夾埋兩塊都冇手掌🖐️心咁大。

唔喜歡佢啲軟多士,個人口味。

2023-04-27 389 瀏覽
行完山,來到鑽石山車站附近來個下午茶,友人見到敏華招牌便即講要入食,其實個人覺得敏華麻麻的😅這間座位充足,因是平日星期四下午4點9,人不多,我們兩人都可以坐四人卡位,否則人多就要搭枱,當然中間有塊膠板。服務一般,價格略貴,下午茶餐選擇少。友人覺熱奶茶可以,我原本想飲好立克,但沒有供應,轉了華田,不算濃郁但尚可,有部分餐廳真係開得稀,味淡好似飲奶水。炒蛋多士睇落真係唔錯,多士香脆。朋友想入嚟就係想食佢嘅豬潤湯米,豬膶夠多,不韌,可口,薑夠多,但可能沒有拍薑,薑味不出。不過這是常餐$63,我就覺得貴囉。而我的榨菜肉絲麵夠熱,麵底不錯,雞翼就燶咗少少但尚可。
服務一般,價格略貴,下午茶餐選擇少。
炒蛋多士睇落真係唔錯,多士香脆。
而我的榨菜肉絲麵夠熱,麵底不錯,雞翼就燶咗少少但尚可。
2023-04-27
2023-04-17 272 瀏覽
今晚試咗招牌銷魂飯,d叉燒硬到死,一d都唔好食~以為好似佢個名一樣咁銷魂,點知d叉燒食得我差d冇咗個魂~切又切的得咁厚,切薄d可能好咬d上次試過黃金叉燒飯好食過佢,最少叉燒好咬d。
今晚試咗招牌銷魂飯,d叉燒硬到死,一d都唔好食~
以為好似佢個名一樣咁銷魂,點知d叉燒食得我差d冇咗個魂~
切又切的得咁厚,切薄d可能好咬d
上次試過黃金叉燒飯好食過佢,最少叉燒好咬d。

招牌銷魂飯
外賣自取
2023-03-24 287 瀏覽
當日同朋友行左五小時山,落山鑽石山荷里活廣場,我同朋友成日無食野,所以就入左去依間餐廳到食飯。我嗌左個超級大雞扒飯,我朋友叫左個常餐。⭕超級大雞扒飯,雞扒說是即點即,做比較薄身的雞扒也烤得皮薄香口,皮與肉不分離,但肉比較乾,加上蔥油醬撈飯,整體吾錯⭕我試左少少我朋友叫左個沙爹牛肉公仔麵常餐,好濃郁好杰身,每一啖麵都掛晒沙嗲汁呀,洋蔥味同花生味都幾突出,而且牛肉份量多,重口味人士必定鍾意。個人感想:凳同座位之間比較窄,服務員反應比較慢,環境好
個人感想:凳同座位之間比較窄,服務員反應比較慢,環境好
2023-02-15
2023-02-01 355 瀏覽
敏華在香港去過三幾間. 灣仔,銅鑼灣及堅尼地城.第一次去鑽石山荷里活廣場的敏華.發覺服務比其他幾間都好. 自動奉上熱水自動拿一小椅給人客放手袋. 因我們坐的是兩人位. 不是卡位.所以沒有地方放手袋.女侍應態度友善. 相比堅尼地城那分店好好多.
敏華在香港去過三幾間. 灣仔,銅鑼灣及堅尼地城.
第一次去鑽石山荷里活廣場的敏華.發覺服務比其他幾間都好.
自動奉上熱水
侍應態度友善. 相比堅尼地城那分店好好多.
2023-02-01
下午茶
2022-11-09 419 瀏覽
平日朝早10點幾去到,居然要等位。我叫左火腿雞湯通粉,炒蛋配丹麥多士,熱奶茶。通粉嘅雞湯味少有地好濃,飲落又唔似係平時嘅忌廉湯底嘅味道,似史雲生雞湯多啲,火腿同通粉都正常嘅,通粉唔會太稔。炒蛋:顏色好靚,亦好夠蛋香同埋好滑,亦唔算好油丹麥多士:本身以為係甜甜地果隻danish toast, 原來係普通厚多士,但都整得唔錯,外脆內軟,加埋牛油簡簡單單已經好好食。奶茶:澀味較出,唔鍾意咁重茶味嘅,可能要叫多奶先得

炒蛋:顏色好靚,亦好夠蛋香同埋好滑,亦唔算好油
奶茶:澀味較出,唔鍾意咁重茶味嘅,可能要叫多奶先得
鑽石山敏華啲員工服務態度差真係街知巷聞,琴日大約下午三時,人唔算太多,唔需要等位,眼見餐廳裏面亦有兩張吉枱,敏華阿姐問我幾多位,我話兩位,於是佢叫我搭枱,坐卡位的一半。(嗰張卡位已經有兩個姐姐坐緊,只係用塊膠板隔住)我當時覺得又唔係繁忙時段,又有另外一張吉枱,我問呀姐我可唔可以坐另外一張枱,因為我唔想搭枱(實在尷尬對面兩個人又唔識要同枱食飯,傾偈又唔方便,最重要當時非繁忙時段)我好聲好氣問:我可唔可以坐嗰一張枱,敏華阿姐態度極度惡劣,坐嗰度冇用㗎一陣間都要同人哋搭枱㗎,我話現在都冇人,如果一陣間真係有人嘅話佢咪坐落嚟囉。跟住係咁話唔得,我四周圍一望,近門口個卡位只係坐左兩個人,我問佢點解呢張卡位只坐兩個人?唔係四個人咩?佢話佢坐咗好耐㗎喇,真係唔知咩道理🙄即係我之前一早嚟就可以兩個人一張枱,真係當我白痴,跟住我話我一定會投訴你,佢就死死地講,好啦好啦你兩個坐嗰個卡位啦,吓,即係點呀又得喇?講真有骨氣都唔會再喺度食啦,當你乞兒咁樣,所以我喺度同大家講,如果去鑽石山真係唔好去敏華,商場食肆選擇多,無需要選擇佢,服務態度差,真係無謂去受氣😡
2022-10-29
2022-08-08 517 瀏覽
😓今朝去食早餐,個侍應幫完隔離枱個叔落單,咁我就叫佢幫我落單,佢好悔氣一句叫我自行掃code落單,然後走咗去,之後我叫第二個侍應幫我,點知都係同樣態度同回應。我心諗駛唔駛咁呀!唔可以好聲好氣講嘅!最終都有個侍應幫我落單。啲嘢食到咗,第一個我叫佢幫我落單個侍應攞俾我,我忍唔住問返佢,而家係咪唔會幫人落單㗎喇!佢話“唔係!我諗住你哋後生女識自己落單,有啲阿叔阿伯唔識,所以先幫佢哋落,仲話有時佢哋好忙,所以幫唔到我。”但我望嚟望去都係得幾張枱,我係度諗佢究竟忙咩呢!😂

2022-07-03 547 瀏覽
之前在這餐室吃過一次超大雞扒飯,念念不忘,雞扒大大件,肉嫩多汁,很滋味。昨天再去吃超大雞扒飯55元,今非昔比,雞扒不再是大大件,變成正常份量,味道變成難吃,雞肉硬,味道過咸,價格亦已上漲,令人失望。黯然銷魂飯59元,水準仍可接受,今次落單時刻意要求荷包蛋改為煎熟蛋,食物上枱後,賣相吸引,煎熟蛋一大片,叉燒四大件。煎熟蛋外層有少少香脆,內層沒有過熟。兩件肥叉燒入口即溶,甘甜香口,很滋味。兩件瘦叉燒很硬,不合格。白飯稍硬。自家調味頭抽醬汁美味,與雞蛋及白飯一起,美味。總結:今非昔比,價格上漲,質量下降。

總結:今非昔比,價格上漲,質量下降。
2022-07-02
2022-06-01 428 瀏覽
今日去拜完車公廟, 同奶奶去咗鑽石山食早餐。經過見到見到敏華,睇吓個餐牌見到12點可以食早餐就行左入去。兩個人食左$86 人均消費$40算平敏華嘅奶茶係最好飲,因為個茶系一早雪咗先,唔使加平👍👍👍香滑濃郁
今日去拜完車公廟, 同奶奶去咗鑽石山食早餐。
兩個人食左$86
人均消費$40算平
敏華嘅奶茶係最好飲,因為個茶系一早雪咗先,唔使加平👍👍👍
香滑濃郁
2022-06-01
$40 (早餐)
唔知大家有冇發覺集團式嘅茶餐廳或者食店,其實質素都係有參差㗎,有啲會好好,有啲差到貼地,不過今日唔講呢樣嘢啦!話說早兩日我屋企人去敏華食早餐,咁食完早餐就打包一份俾我啦,咁食完之際收拾好啲外賣盒,突然間眼前一亮,見到一啲似曾相識嘅嘢,一見到白色的杏霜像是帶着神秘,然後再望吓竟然寫住,風繼續吹,西多會嚟!再望落去真係不得了,呢一個膠袋突然間升值左,因為好多粵語流行曲嘅情懷,真係要喺度土生土長,同埋好熟悉粵語流行曲嘅人,先至會有一份歸屬感,雖然沙嗲牛肉麵依然係沙嗲牛肉麵,雖然個炒蛋係乾左啲,件多士都唔係好脆,都因為外賣嘅,但係見到呢個膠袋,原來比我有好多美好嘅回憶,咁我對敏華呢一間餐廳又多咗一份喜感!要讚一讚呢位設計師,用咗粵語流行曲你做包裝,好有創意,我鍾意!我愛廣東話!我愛粵語歌!我愛酥皮蛋撻,講完!下面玩下估歌遊戲先🤫🤫👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻圖1)紅色跑車-太極樂隊圖2,3)終生美麗-鄭秀文圖4)風繼續吹-張國榮圖5)在水中央-林子祥圖6,7)激光中-羅文玩完啦!😂😂😂By the way 唔知呢一樣嘢使唔使拎版權嘅呢?😂😂😂😂

下面玩下估歌遊戲先🤫🤫👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻

圖1)紅色跑車-太極樂隊

圖2,3)終生美麗-鄭秀文

圖4)風繼續吹-張國榮

圖5)在水中央-林子祥

圖6,7)激光中-羅文

玩完啦!😂😂😂
2021-12-14 386 瀏覽
去開荷里活,又想飲奶茶,茶癮起,就聯想到敏華冰廳。入到店內,地方整潔,座位都坐得舒服。依家會用掃QR code 手機下單,都方便既。但有時反光,唔係好掃到個code.叫左個沙嗲牛肉米拼炒滑蛋雙腸及歐式軟多士,配熱奶茶。常餐黎講,唔算平,都成五十幾。可能連所集團吧,定價都會貴啲。沙嗲牛肉都有4-5塊, 米粉軟硬適中, 炒蛋都炒得幾滑, 腸仔都feel 到佢煎過兩下既。奶茶香滑,真係一流。整體來說,都幾好。可以再幫襯。
去開荷里活,又想飲奶茶,茶癮起,就聯想到敏華冰廳。

入到店內,地方整潔,座位都坐得舒服。

依家會用掃QR code 手機下單,都方便既。
但有時反光,唔係好掃到個code.

叫左個沙嗲牛肉米拼炒滑蛋雙腸及歐式軟多士,配熱奶茶。

奶茶香滑,真係一流。

整體來說,都幾好。可以再幫襯。