2021-03-31 131 瀏覽
以往一個月最少一次幫襯,本地肥牛新鮮同入口溶化,最緊要係唔需要識人,每枱都一樣質素,所以支持多時。疫情下,有一段時間無黎敍亨軒,星期一,再次光顧,食物質素都還可以維持,但...火鍋店有很多蚊滋仔飛來飛去,令人煩擾,根本無心機食,再加上全部窗口位都打開哂窗,又唔開足夠冷氣,食到一半已經出哂汗,其實同趕走客人無分別。以往寫食評都加插照片,呢次真係一張相都無心機影,最慘係帶朋友仔去光顧,乜野面子都無哂,都好難有下次。
  • 肥牛,炸魚皮
2020-10-23 733 瀏覽
凍左又係打邊爐既季節,今日豪食海鮮火鍋,推介!湯底叫咗一半沙嗲,一半胡椒豬肚雞湯🦁 象拔蚌刺身:夠凍夠新鮮 夠脆身!🦁 鐵鱲刺身:新鮮到上碟時魚尾仲郁緊... 唔會太重油份 有咬口!仲可以兩食 將淨低既椒鹽油炸🦁 手切特級肥牛:超級好食!睇個牛肉花紋就知靚😍 唔洗煮到全熟 超淋!🦁 加拿大桶蠔:煮熟咗都仲係手板咁大隻 超肥美!🦁 珊瑚蚌:正常🦁 鬼馬釀蝦/墨魚滑:正常油炸鬼加滑🦁 避風塘炸魚皮:即炸魚皮 再加炸蒜 食唔停 結果第二日喉嚨痛😂仲叫咗菜同丸就唔特別介紹,人均800左右 (公司數),係好食既🤣🤣

🦁 象拔蚌刺身:夠凍夠新鮮 夠脆身!

🦁 加拿大桶蠔:煮熟咗都仲係手板咁大隻 超肥美!

🦁 珊瑚蚌:正常

🦁 鬼馬釀蝦/墨魚滑:正常油炸鬼加滑

• 象拔蚌刺身
2019-09-24 2095 瀏覽
高質火鍋店 天氣涼啦打邊爐就最好不過啦 雖然香港人一年四季都會打邊爐 依家呢種天氣就最合適啦 呢間火鍋店啱晒一大班人去 有咩咁出色? 我可以話俾你聽佢嘅章紅魚兩食 刺身放上枱口感彈牙好新鮮有魚味 魚肉質仲郁緊 條尾仲發下發下 食完都仲郁緊 太誇張喇 仲有佢哋自己炸嘅魚皮 自家製響鈴 都真心推介 必叫 😋👍🏻 避風塘茶樹菇 超香口 仲有點少得手切特級肥牛 賣相脂肪分布均勻雪花❄色澤鮮艷 呢間都唔係第一次 每次唔同湯底 我覺得湯底都唔係最重要食材要夠新鮮 呢間推介 雖然價錢貴但係都好抵 一分錢一分貨
高質火鍋
2018-11-05 2568 瀏覽
入秋時分,今天放工和朋友出左尖沙咀打邊爐,朋友介紹話幾好食,所以就去了😊一去到原來有3層,樓上都是有VIP房好岩一班人包場,私隱度高,而且服務很好👍🏻潤肺海底椰湯 $98點了清潤海底椰做湯底,好香的椰子味,奶白色的睇到都知好足料又入味,滾起左飲到停唔到口。手切特級鮮肥牛(小)$268打邊爐點少得肥牛,肉質都好林很嫩滑,食落很鮮味😋😋炸魚皮拼響鈴$78兩樣都好想食,呢間火鍋店好好有得雙拼咁點選,炸魚皮和響鈴都十分香脆可口👍🏻手打鴛鴦滑$88蝦滑和魚滑,手打果然不同,肉質鮮美彈牙👍🏻蘿蔔件$38切得剛剛好,蘿蔔好鮮甜!👍🏻油麥菜$38油麥菜新鮮翠綠,打邊爐必備之選😄竹庶水$18點番竹庶水降降火,又唔會好甜,清清地很岩飲👍🏻最後仲有生果送,好完美滿足的打邊爐。

潤肺海底椰湯 $98

手切特級鮮肥牛(小)$268
打邊爐點少得肥牛,肉質都好林很嫩滑,食落很鮮味😋😋

炸魚皮拼響鈴$78

手打鴛鴦滑$88
蝦滑和魚滑,手打果然不同,肉質鮮美彈牙👍🏻

蘿蔔件$38
切得剛剛好,蘿蔔好鮮甜!👍🏻

油麥菜$38
油麥菜新鮮翠綠,打邊爐必備之選😄

竹庶水$18
點番竹庶水降降火,又唔會好甜,清清地很岩飲👍🏻

最後仲有生果送,好完美滿足的打邊爐。
天氣開始涼涼地,好適合去打邊爐,尖沙咀呢間火鍋店係k11附近都幾就腳,除左火鍋,仲有其他小菜都唔錯呢😝!🐣花雕醉雞湯$118湯底有成15款,都幾多選擇,我哋就揀咗呢個花雕醉雞湯補補身😂雞嘅分量都好多,有成半隻雞到,把雞浸在藥材湯中慢慢浸熟,雞肉好嫩滑,又充滿花雕的酒香,正呀😍👅雪花牛脷托 $108呢個很推介,牛脷食得多,牛脷托就未試過,牛脷托其實係牛脷靠近喉嚨的位置,口感比一般的牛脷更爽口,又富油香,好有咬口😋🐷日本黑豚肉 $138肉味香濃,口感好軟嫩,而脂肪較少,好啱用來打邊爐食😉🦑椒鹽鮮魷 $88雖然好似好熱氣,但見到都忍唔住叫左,鮮魷炸得香脆又充滿椒鹽香 ,令人忍不住一口接一口😂 .🍚盞鬼生炒牛肉飯 $98個名咁盞鬼,因為加入左油炸鬼一齊炒,炒飯亦炒得不錯,炒飯粒粒分明,加埋油炸鬼口感更豐富更香口😝!

天氣開始涼涼地,好適合去打邊爐,
尖沙咀呢間火鍋店係k11附近都幾就腳,
除左火鍋,仲有其他小菜都唔錯呢😝!

🐣花雕醉雞湯$118
湯底有成15款,都幾多選擇,
我哋就揀咗呢個花雕醉雞湯補補身😂
雞嘅分量都好多,有成半隻雞到,
把雞浸在藥材湯中慢慢浸熟,
雞肉好嫩滑,又充滿花雕的酒香,正呀😍

👅雪花牛脷托 $108
呢個很推介,牛脷食得多,牛脷托就未試過,
牛脷托其實係牛脷靠近喉嚨的位置,
口感比一般的牛脷更爽口,又富油香,好有咬口😋

🐷日本黑豚肉 $138
肉味香濃,口感好軟嫩,而脂肪較少,
好啱用來打邊爐食😉

🦑椒鹽鮮魷 $88
雖然好似好熱氣,但見到都忍唔住叫左,
鮮魷炸得香脆又充滿椒鹽香 ,
令人忍不住一口接一口😂 .

🍚盞鬼生炒牛肉飯 $98
個名咁盞鬼,因為加入左油炸鬼一齊炒,
炒飯亦炒得不錯,炒飯粒粒分明,
加埋油炸鬼口感更豐富更香口😝!
2018-10-26 1148 瀏覽
入秋啦!雖則香港人一向都鍾意打邊爐但一踏入秋天食好似名正言順啲😂今次要介紹個高質邊爐比大家👏🏻食左以下幾樣野都高質:湯底係雜菜清湯($78)冇咁熱氣但私心推介花雕醉雞湯底仲好食活魚刺身 $時令價係油金魚刺身,佢比起好多壽司店都來得新鮮!唔會切到啲帶筋嘅位比我地,啖啖肉食得好爽!師傅刀工好好,好薄,碌熟黎食都得!手切肥牛+牛柳粒 $268 佢地全部都係用手切嘅本地肥牛,絕對唔係你見到係超級市場嘅個啲凍肉。脂肪同肉嘅比例十分好,唔會正係得啲肥膏冇肉食!而牛柳粒更加係超重牛肉味,全熟其實最好食,會好爽口又juicy ~雙拼餃子 $78必食嘅鮮蝦餃拼韭菜水餃,佢地係即包即煮, 皮薄餡靚爆曬汁!最愛韭菜餃因為夠香😍避風塘茶樹菇$58呢個茶樹菇唔會好油,啲蒜蓉炸得好香,成件事我覺得有口感過食白飯魚,飯前小吃一流

食左以下幾樣野都高質:

活魚刺身 $時令價

手切肥牛+牛柳粒 $268

雙拼餃子 $78

避風塘茶樹菇$58

2018-10-22 2333 瀏覽
唔係第一次幫襯敍亨軒,一直都覺得火鍋質素超高,今日就介紹朋友仔黎體驗下高質火鍋胡椒豬肚花甲湯天氣開始涼涼地,所以我地就揀左個胡椒豬肚花甲湯底暖下胃 未打邊爐先飲一啖湯,好香胡椒味,仲有勁多花甲、豬肚同咸菜,食到尾聲都仲會有淨 手切特級肥牛(小)碟牛真係勁靚,色澤鮮豔,脂肪分佈平均 灼一分鐘到食,入口即溶,丁點兒靭都無,一百分新鮮炸腐皮 拼 避風塘炸魚皮兩個人打邊爐其中一個麻煩位就係眼闊肚窄,好多野想點但每一碟份量對兩個人黎講都好多 呢度既經理就十分好地話幫我地雙拼,咁就可以試多啲 炸魚皮係即炸,放落湯底時仲會咋咋聲 炸腐皮即係響鈴,一啲都唔油手打鮮蝦滑 拼 手打墨魚滑超好味,夠新鮮又彈牙,味道仲好濃郁添呀魚皮鮫 拼 鮮蝦雲呑雲呑真係有成隻蝦咖,雲呑皮就夠薄夠滑雜菌拼盤啲菇洗得好乾淨,欣賞呢啲細緻位菇好易入味,打邊爐之選竹蔗茅根水經理介紹係自家製既,嗌渣細既兩個人岩岩好,平時最驚太甜,呢個一啲都唔會,足料服務態度又係另一個要讚既地方,打邊爐食肉好易會有層浮泡喺湯面,店員會幫我地撈走佢,好細心埋單時仲有生果送,夠晒飽

胡椒豬肚花甲湯
天氣開始涼涼地,所以我地就揀左個胡椒豬肚花甲湯底暖下胃

手切特級肥牛(小)
碟牛真係勁靚,色澤鮮豔,脂肪分佈平均
灼一分鐘到食,入口即溶,丁點兒靭都無,一百分

新鮮炸腐皮 拼 避風塘炸魚皮
呢度既經理就十分好地話幫我地雙拼,咁就可以試多啲

炸魚皮係即炸,放落湯底時仲會咋咋聲
炸腐皮即係響鈴,一啲都唔油

手打鮮蝦滑 拼 手打墨魚滑
超好味,夠新鮮又彈牙,味道仲好濃郁添呀

魚皮鮫 拼 鮮蝦雲呑
雲呑真係有成隻蝦咖,雲呑皮就夠薄夠滑

雜菌拼盤
啲菇洗得好乾淨,欣賞呢啲細緻位

菇好易入味,打邊爐之選

竹蔗茅根水

埋單時仲有生果送,夠晒飽
2018-10-18
真係好耐都無打邊爐,所以今晚同埋朋友一齊去左叙亨軒海鮮火鍋打邊爐。 配料唔使自己出去拎,侍應會放係枱面比你地自己配 木耳辣辣地好好食,但大家放心唔係好辣架咋 xd湯底我要左自己最愛既秘製沙爹湯底 去得打邊爐,點可以唔叫我最鐘意既牛牛? 😘 我同朋友叫左牛肉併盤,因為我地見到menu 張相好靚。牛肉併盤有唔同牛既部位,有d 我都唔識分係咩。 不過唔知係牛邊個位都唔緊要,最緊要係好食啊。 同埋影出黎放響ig/fb 個d都幾呃like 下。哈哈。餃子拼盤由於我有嚴重選擇困難症。 😂 所以餐廳都好體貼,有拼盤比我叫。甘我就唔使R 爆頭諗叫邊個。 😂拼盤有我最愛既魚皮餃,真係好好食。鐘意餃子既朋友必點!! 日本既廣島冰蠔d 蠔真係又大又肥美,真係見到都流晒口水。

配料唔使自己出去拎,侍應會放係枱面比你地自己配

木耳辣辣地好好食,但大家放心唔係好辣架咋 xd

湯底我要左自己最愛既秘製沙爹湯底

牛肉併盤有唔同牛既部位,有d 我都唔識分係咩。
不過唔知係牛邊個位都唔緊要,最緊要係好食啊。
同埋影出黎放響ig/fb 個d都幾呃like 下。哈哈。

餃子拼盤

甘我就唔使R 爆頭諗叫邊個。 😂
拼盤有我最愛既魚皮餃,真係好好食。鐘意餃子既朋友必點!!

日本既廣島冰蠔

d 蠔真係又大又肥美,真係見到都流晒口水。
2018-10-10
  • 廣島冰蠔
  • 餃子拼盤
  • 牛肉拼盤
2018-10-11 249 瀏覽
同朋友相約喺尖沙咀行街,晚餐時間到啦,我地都想打邊爐,於是就去敘亨軒啦,呢度環境寬敞,唔會話食完成身都煙味,坐得舒服花雕醉雞湯湯底揀左呢個,上枱後,伙記非常細心💗💗,叮囑我地滾起先飲湯,然後雞食幾多落幾多,咁樣先夠滑,我地梗係照做啦,啖湯有濃濃嘅花雕藥材味,真係好好飲,雞肉咁樣整,又真係好滑呀!手切特級肥牛🥩🥩肥牛雪花紋理分佈均勻,軟體無渣,牛味重,真係忍唔住講聲,正,要encore呀!👍🏻👍🏻蝦滑併墨魚滑呢度好好呀,可以揀雙併㗎,人數唔多但係又想試多幾款食物就最啱啦,呢兩款都咁好食,新鮮手打,彈牙爽口,真係難分高下鵝腸新鮮,最緊要係處理得好乾淨鮮蝦水餃併韮菜餃佢哋自己包㗎,我特別鍾意個水餃,咬落爽口,用料新鮮,朋友就鍾意韮菜餃新鮮炸腐皮併避風塘炸魚皮炸腐皮非常酥香,個炸魚皮鬆脆可口,無腥味

花雕醉雞湯

手切特級肥牛🥩🥩

蝦滑併墨魚滑

鵝腸
新鮮,最緊要係處理得好乾淨

鮮蝦水餃併韮菜餃

新鮮炸腐皮併避風塘炸魚皮
炸腐皮非常酥香,個炸魚皮鬆脆可口,無腥味

2018-10-10 239 瀏覽
天氣開始轉涼 係時候打下邊爐🍲好多人打邊爐中意去任食個啲 我就中意散叫因為任食的好多都無乜質素 重量不重質今次係k11隔離發現左呢間#敍亨軒環境舒服闊落 有別於一般港式火鍋店 大大缸海鮮新鮮到爆試個招牌大亨湯底 用上多種矜貴材料炮製而成金華火腿 老雞 竹笙等 濃郁香醇順口 鹹香味四溢推介手切特級本地肥牛 油脂分佈平均 肉鮮味十足即叫即炸腐皮同魚皮勁脆身一舊接一舊完全停唔到😂手打鴛鴦蝦滑墨魚滑 啖啖真材實料十分彈牙整體感覺舒服 服務好好 十分周到😌
天氣開始轉涼 係時候打下邊爐🍲

即叫即炸腐皮同魚皮勁脆身一舊接一舊完全停唔到😂

手打鴛鴦蝦滑墨魚滑 啖啖真材實料十分彈牙
整體感覺舒服 服務好好 十分周到😌
2018-10-09 321 瀏覽
朋友帶我上黎食,佢話哩間佢食過幾次唔錯嫁!哩度有超過十款湯底揀,選揀多,今次揀左清清地既蕃茄薯仔湯。落晒單後就黎左飲品,打邊爐點少得竹蔗水,好清甜,哩個係小size,岩晒2-3人飲。陸繼黎左各種火鍋配料同湯窩。雙拼餃子 $78揀左韮菜餃同鮮蝦水餃,每粒都大大隻包左好多料,特別中意食韮菜餃,好鮮味,皮薄唔易爛,好多肉汁。手打鴛鴦滑 $88墨魚滑拼蝦滑,店員好好咁主動話幫我地落,好貼心既服務呀。兩款滑都爽口彈牙,用料新鮮,正!手切特級肥牛(小) $268係今餐亮點黎呀,未食前見到牛肉既雪花紋路好靚,擺落口更加要讚真係靚牛肉黎,切得塊塊厚度一樣,咬落好有牛味,爽口同軟林,值得一食。食完晒野部長話請我地食生果,好正呀!有西瓜同橙,好好既服務,食得滿意!
陸繼黎左各種火鍋配料同湯窩。
雙拼餃子 $78
手打鴛鴦滑 $88
手切特級肥牛(小) $268
  • 手切特級肥牛
1K
2018-09-28 287 瀏覽
今天有同事提議放工去食火鍋,因他和家人去過尖沙咀敍亨軒海鮮火鍋,食過之後大讚火鍋配料高質又好味,介紹給我們去試試,大家都贊成。敍亨軒位於世紀商業中心1樓,地方整潔,招呼也不錯!入座後送上前菜爽脆的雲耳。混醬配料也很齊全。我們選了秘製沙爹湯 ,湯底都好濃郁。鮮豬腰 :豬腰清洗得好乾淨,沒有異味,十分爽口。豬潤 :豬潤好新鮮,厚薄適中,只需灼幾下就食得,好爽口。手打鮮蝦滑 :用新鮮蝦打成的蝦滑好彈牙,加上蟹子增加了口感。白鱔片 :新鮮、大片又冇骨,灼一灼,鮮嫩爽口。雙拼餃子(鮮蝦水餃 ,鮮蝦雲吞 ) :即叫即包,足料大粒,皮薄餡鮮,鮮蝦好爽口。豬紅:放入湯底滾耐一點,吸收沙嗲的味道,口感嫩滑。海鮮炒飯 :男同事說要食飯,呢間除了火鍋,也有小炒食,我們點了海鮮炒飯,夠穫氣,炒飯居然用上高級的珊瑚蚌,我都是第一次見,還有蝦仁,都係好爽口,飯炒得粒粒分明不油膩,好香又夠味!藍妹:食火鍋少不了啤酒。生果:飯後果是店家送的!寫完食評先發覺今晚點的多是爽口火鍋配料,原來同事們和我一樣,都喜愛爽口的食物!

入座後送上前菜爽脆的雲耳。混醬配料也很齊全。
我們選了秘製沙爹湯 ,湯底都好濃郁。

鮮豬腰 :豬腰清洗得好乾淨,沒有異味,十分爽口。

豬潤 :豬潤好新鮮,厚薄適中,只需灼幾下就食得,好爽口。

白鱔片 :新鮮、大片又冇骨,灼一灼,鮮嫩爽口。

豬紅:放入湯底滾耐一點,吸收沙嗲的味道,口感嫩滑。

藍妹:食火鍋少不了啤酒。

生果:飯後果是店家送的!
2018-09-19
  • 海鮮炒飯
  • 鮮蝦水餃
  • 鮮蝦雲吞
  • 白鱔片
  • 手打鮮蝦滑
2018-09-15 272 瀏覽
好旺的一家火鍋店,一上去就好多侍應生在服務不同的客人,大概是很好吃吧?在調醬料的同時,侍應生遞上了小食,是涼伴雲耳。才剛要了湯底,這就上桌了藥膳花雕醉雞煲雞是另上的。如果想吃滑滑的雞就可以吃的時候才落,如果想湯底雞味濃一點就一開始要下鍋了!牛肉拼盤包羅萬有的牛牛上層是牛舌,牛肉粒,下層有牛脖子,牛腩邊和牛骨髓。半肥瘦的脖子香口,沾上醬油後味道更佳。牛舌雖薄,但最得我心。油脂分佈平均,但因薄切,不會很膩。牛肉粒肉味較重。脆鯇片新鮮的鯇片一滾就卷起了!果然脆爽,有淡淡的魚脂香氣駝鳥肉不知道的會以為是牛肉呢!駝鳥肉比牛肉的纎維較多,但肉味更香濃,口感像滑牛,但因脂肪含量低,多吃也不膩。兩人把雞也吃掉後也就足夠了。餐廳還有小炒都十分吸引,下次可以一試。

在調醬料的同時,侍應生遞上了小食,是涼伴雲耳。

才剛要了湯底,這就上桌了
藥膳花雕醉雞煲

牛肉拼盤

包羅萬有的牛牛
上層是牛舌,牛肉粒,
下層有牛脖子,牛腩邊和牛骨髓。
半肥瘦的脖子香口,沾上醬油後味道更佳。

牛舌雖薄,但最得我心。油脂分佈平均,但因薄切,不會很膩。

牛肉粒肉味較重。

脆鯇片

新鮮的鯇片一滾就卷起了!果然脆爽,有淡淡的魚脂香氣

駝鳥肉

不知道的會以為是牛肉呢!

2018-09-13 225 瀏覽
呢排開始入秋,當然要打邊爐暖下身。呢間火鍋好易搵,尖東站N2出口,行兩步就到😁職員好殷勤,keep住幫我地加湯同隔泡👍揀左最愛嘅胡椒豬肚蜆湯$118 打邊爐,忍唔住飲左一大碗湯,絕對係暖胃之選,而且蜆同豬肚都比得大方,好足料作為牛魔皇嘅食我,當然要叫一碟手切特級肥牛(小)$268 過下口癮,牛味頗濃,肉質柔軟加拿大桶蠔$158 係另一至愛,厚肉得黎仲非常Creamy,必點鐘意食餃嘅朋友,可以試下餃子拼盤$218,有齊鮮蝦水餃、鮮蝦雲吞、魚皮餃同韮菜餃,尤其每隻水餃雲吞都包有大大隻蝦,好足料,而且餃子皮好薄,唯一美中不足嘅係間中有一兩隻雲吞內有小骨另外,仲點了每次打邊爐必點的桂花蚌$128 同響鈴$58

另外,仲點了每次打邊爐必點的桂花蚌$128 同響鈴$58

太鍾意打邊爐既關係 基本上每個月都會去唔同既火鍋店🍲今次就去左尖沙咀既敍亨軒 價錢中上 質素確實唔錯由於唔係太肚餓 所以都無叫太多野食-▫️活魚刺身🐟打邊爐前食返D刺身先活魚刺身切得薄薄地 好新鮮 好鮮味🤤-▫️大亨湯底 $138本來係想叫海底椰湯底架 然後個staff超helpful地問我地會唔會食牛如果食牛的話 會同海底椰湯底唔太夾 所以我地最終要左大亨湯底用左金華火腿、老雞、花菇、竹笙、蘿蔔等材料製成 感覺好真材實料湯底無味精 而且飲落好清甜 之後無論落肥牛定蔬菜都好match 推介呀👍🏻-▫️手切特級肥牛(小)🐮 $268見到肥牛分明既紋理同新鮮既色澤 已經知道味道一定唔差 食落牛肉味幾濃郁 而且嫩滑 -▫️新鮮鯇魚片🐟 $38厚薄切得岩岩好 $38好抵食-▫️栗米🌽 $38▫️皇帝菜🥗 $48打邊爐既時候特別鍾意食蔬菜 因為索左個湯底之後D菜會更好食栗米好甜 皇帝菜亦夠新鮮-▫️鮮淮山 $48每次打邊爐都會叫 幾爽口 食落唔會好粉-另外仲叫左酸梅湯(小) $48 味道岩岩好 酸酸甜甜 2個人飲都好夠飲🍹
太鍾意打邊爐既關係 基本上每個月都會去唔同既火鍋店🍲
今次就去左尖沙咀既敍亨軒 價錢中上 質素確實唔錯