2020-05-29 103 瀏覽
😋好愛吃紅豆餅的我每次到長洲都會來吃雖然饀料不算多不是爆饀類型,但勝在不會太甜,味道也很好吃。還有芝士紅豆餅,但價錢是普通的一倍我會選擇食2個普通紅豆餅😂每次吃完都好想飛一轉台灣,瘋狂吃車輪餅啊!這家小店只賣兩樣食物:紅豆餅和手卷,之前有吃過腸仔蟹柳手卷不算特別,因為還要吃其他的所以這次沒吃啦~·👩🏻‍🍳故鄉茶寮地址: 長洲教堂路17號地下消費: hkd 6/個.#香港 #香港美食 #香港加油 #美食
😋好愛吃紅豆餅的我每次到長洲都會來吃
雖然饀料不算多不是爆饀類型,
但勝在不會太甜,味道也很好吃。
還有芝士紅豆餅,但價錢是普通的一倍
我會選擇食2個普通紅豆餅😂
每次吃完都好想飛一轉台灣,瘋狂吃車輪餅啊!
紅豆餅

這家小店只賣兩樣食物:紅豆餅和手卷,
之前有吃過腸仔蟹柳手卷不算特別,
因為還要吃其他的所以這次沒吃啦~

👩🏻‍🍳故鄉茶寮
地址: 長洲教堂路17號地下
消費: hkd 6/個
#香港 #香港美食 #香港加油 #美食
2020-05-20 75 瀏覽
每之嚟長洲都會幫襯呢間紅豆餅🤣老闆係日本人,有普通紅豆餅同芝士紅豆餅,芝士紅豆餅有流心芝士,不過普通紅豆餅都好好味😋除左紅豆餅都有賣手卷,不過每次嚟都係試紅豆餅🤣
2020-03-28 174 瀏覽
呢間手卷真係由細細個去長洲就會食😗 食到我大大嚿都仲食緊😗 佢主要都係買港式口味嘅手卷,有腸仔,蟹柳等等。見到有好多一家大細都一齊嚟買手卷,都算係長洲一個必到嘅景點😌😌/🍣蟹柳蟹籽手卷 $27即叫即製的手卷,食得出食材都新鮮,紫菜都仲脆卜卜🍙 但係鼓油係舖頭加嘅,我覺得重手咗d,有d鹹,而且沙津醬都偏酸⛄️,到底佢本身係咁定我大個咗口味都變埋☃️/後話,佢好似越來越貴,下次唔知會幾錢呢🤑😗
🍣蟹柳蟹籽手卷 $27

後話,佢好似越來越貴,下次唔知會幾錢呢🤑😗
2020-02-28 181 瀏覽
放假冇嘢做,結果相約朋友去長洲行個圈,呼吸一下新鮮空氣,洗滌心靈,食下長洲小店嘅食物。呢間手卷店都可以稱得上長洲必食掃街名物。我叫咗腸仔蟹子手卷,日式手卷變成港式食法,真係好特別!紫菜好脆,飯煮得好軟熟,腸仔本身就好食㗎啦,加埋芝士蟹子卜卜趣嘅口感,口感一流!真心推介!呢度仲有其他唔同嘅小食,唔會獨沽一味,唔怕悶。食完呢間,隔離已經有其他鋪頭可以繼續俾我哋掃街!相信下次嚟長洲,我一定會再嚟食蟹子手卷!
腸仔蟹子手卷
腸仔蟹子手卷
2020-02-26 154 瀏覽
食店位於沙灘入口附近,店面細細,但門口都有兩至三張檯俾人堂食用。試左佢嘅紅豆餅,餅皮適中唔算厚,紅豆餡都幾多,味道啱啱好,唔會甜到漏。不過因為整起一段時間,件餅只係暖暖地,我諗如果可以熱D應該更好味Anyway,$7可以食到好味紅豆餅同見到店主親切有禮嘅笑容,已經非常超值!

外賣自取
2020-02-19 111 瀏覽
沿路上看到不少人拿着紅豆餅在吃,再向前走終於找到出售紅豆餅的店家。買一個試試,紅豆餅微溫,質感柔軟,內饀有不少紅豆,不太甜。這店除了𡊰紅豆餅,還買壽司、雪糕等食物,不過現在疫症當前,就暫時不敢吃壽司這類食物了。
買一個試試,紅豆餅微溫,質感柔軟,內饀有不少紅豆,不太甜。
2019-10-28 320 瀏覽
沿着長洲東灣泳灘方向;沿路看見很多人手持不同種類小食。而我倆也正要去尋找 - 故鄉俱樂部購買時,店員從發泡膠大盒內取出紅豆餅紅豆餡料軟而綿,外層鬆軟;入口時只覺有點暖與六年前相比較為遜色了(那時即做都是熱辣辣的)故鄉 總結:還可一試!
沿着長洲東灣泳灘方向;沿路看見很多人手持不同種類小食。
而我倆也正要去尋找 - 故鄉俱樂部

購買時,店員從發泡膠大盒內取出紅豆餅

紅豆餅
紅豆餡料軟而綿,外層鬆軟;入口時只覺有點暖
與六年前相比較為遜色了

(那時即做都是熱辣辣的)

故鄉 總結:還可一試!
2019-08-17 357 瀏覽
難得今日入到長洲,就梗係要不停掃街,見到呢加埋紅豆餅嘅鋪頭排晒長龍,我就排埋一份,試左佢最出名嘅紅豆餅同蟹子蟹柳腸仔手卷!紅豆餅熱騰騰,紅豆餡又夠多,紅豆餅外面有少少脆,裡面好鬆軟!蟹子蟹柳腸仔手卷聽落好平平無奇,但係食落係好夾,而且個手卷係好大舊,食完好似食咗一碗飯咁好飽!

2019-06-20 411 瀏覽
🔎故鄉俱樂部長洲必食推薦三文魚/刺身手卷相信大家都食得多入到長洲當然要食點特別點既食物啦😋😋🍣🍱腸仔蟹柳手卷$❷❺即叫即製原條腸仔和蟹柳,另外加入左大量蟹子和沙律醬味道豐富,份量剛剛好👍🏻雖然價錢貴左點點,不過可以食回兒時的味道😋👍🏻
🔎故鄉俱樂部

長洲必食推薦
三文魚/刺身手卷相信大家都食得多
入到長洲當然要食點特別點既食物啦😋😋
🍣🍱腸仔蟹柳手卷$❷❺

即叫即製
原條腸仔和蟹柳,另外加入左大量蟹子和沙律醬
味道豐富,份量剛剛好👍🏻
雖然價錢貴左點點,不過可以食回兒時的味道😋👍🏻
  • 腸仔蟹柳手卷
2019-06-01 387 瀏覽
每次黎長洲,都必定要黎呢間故鄉茶寮,呢間嘅紅豆餅係由細食到大黎到呢度,日本人嘅老闆娘都會用佢親切嘅笑容歡迎客人。我點左一個紅豆餅,依然keep到水準,再加左個蟹子蟹柳腸仔手卷,係遊長洲嘅必食推介。

2019-02-12
2019-05-26 290 瀏覽
為紅豆車輪餅而來 但比起幾年前食過的好像差左點😯 餅拎上手係熱的 但摵開後個皮有點過薄了 紅豆餡係足夠的 不會過甜不錯 相信無額外落糖 但如果10蚊一個來講 美孚新邨果間車輪餅會係性價比較高既選擇 😝
為紅豆車輪餅而來 但比起幾年前食過的好像差左點😯

2019-05-25
2019-05-08 326 瀏覽
進入五月後,開始不停落雨,大雨小雨雷雨驟雨雷雨⋯⋯唔緊要,希望在明天,希望六月(雖然還有成個五月未過)會好天,希望我哋可以再去呢個香港人嘅度假勝地,有藍天白雲,沙灘,美食,最緊要嘅係拎住個紅豆餅同自選組合嘅手卷,漫步街頭,拍拍拖,多麼寫意。講到食呢個大名鼎鼎嘅紅豆餅,相信來開長洲避世嘅你妳都唔陌生,佢有淨紅豆餡或者係芝士紅豆餡,攞到埋手仲熱辣辣,唔會太甜,紅豆份量充足,係街頭不可多得嘅美食。仲有好多可以自選組合嘅手卷,我哋鍾意拎著個手卷一路食一路向海邊行,吹吹海風,咬一啖脆脆嘅紫菜,別有一番風味㗎。餡料充足,無須wasabi,姐姐會落埋豉油。相信好快我哋又會喺長洲街頭拎住紅豆同手卷,寫意漫步⋯⋯
進入五月後,開始不停落雨,大雨小雨雷雨驟雨雷雨⋯⋯
希望我哋可以再去呢個香港人嘅度假勝地,
有藍天白雲,沙灘,美食,
最緊要嘅係拎住個紅豆餅同自選組合嘅手卷,
漫步街頭,拍拍拖,多麼寫意。

腸仔蟹柳手卷

餡料充足,無須wasabi,姐姐會落埋豉油。

芝士蟹子手卷

相信好快我哋又會喺長洲街頭拎住紅豆同手卷,寫意漫步⋯⋯
2019-04-28 211 瀏覽
#紅豆餅 $7聽講依間好出名 咁就試吓啦🧐一拎到手仲係熱嘅 不過個皮好淋紅豆份量都幾多 不過唔太甜🤭未算好好食 普普通通啦😕可能大家一場嚟到都可以試下嘅評分:5.5/10
#紅豆餅 $7
聽講依間好出名 咁就試吓啦🧐
一拎到手仲係熱嘅 不過個皮好淋
紅豆份量都幾多 不過唔太甜🤭
未算好好食 普普通通啦😕
可能大家一場嚟到都可以試下嘅
評分:5.5/10
2019-03-29 203 瀏覽
可能係情意結,每次嚟到長洲都有幾樣嘢係一定要食嘅。除咗大魚蛋之外,長洲式手卷一定係我必食之選!而家周圍都有得食手卷,三文魚,海膽呀等等~~~但長洲呢間唔係用常見嘅魚生,而係用腸仔,蟹柳等等,好有屋企自己整嘅感覺。 今次仲見到以前無嘅鰻魚,不過都係想食佢地原本有嘅配搭今次我嗌咗腸仔拼蟹籽,貪佢多沙律醬!一咬落去,紫菜好脆,飯已經調過味暖暖地,啖啖都有料好正。腸仔仲要一路都尾都有得食。雖然係普通家常野,但勝在有人情味。

2019-03-09 237 瀏覽
曾經住係長洲十多年,如果問我長洲有咩必食,我會答你"手卷壽司"!當咩咩芒果糯米滋,咩咩大魚蛋重未係長洲出現之時,故鄉俱樂部兩位日藉夫婦已經山長水遠走黎長洲開始做起手卷壽司同紅豆餅生意.即使價錢貴咗差唔多一倍,即使手卷壽司同紅豆餅size細咗成4份1,我仍然推介佢地嘅產品係長洲必食!每次我都會點腸仔蟹籽手卷,蟹籽係加入沙律醬內再搽到手卷內,亦因為手卷內有蟹籽,所以口感特別豐富.今次再試試當年無嘅鰻魚手卷,鰻魚熱到辣咀!而且鰻魚份量比較少,所以,腸仔蟹籽手卷都係賣飛佛!日藉老板娘見我地食得咁開心,問咗句:呆師?我地回覆:呆師呆師!因為,呆師入面,滿懷回憶!

日藉老板娘見我地食得咁開心,問咗句:

呆師?

我地回覆:呆師呆師!

因為,呆師入面,滿懷回憶!
  • 腸仔蟹籽手卷