2023-10-03 59 瀏覽
記得中學時期 跟同學到長洲宿營第一次吃過小店的銅鑼燒多年後再訪 真係很懷念點了紅豆餅和芝士紅豆餅銅鑼燒暖暖的紅豆餡料十足 紅豆味濃 甜度剛好餅皮很香 濕潤度剛好 口感煙韌到訪長洲不妨買一個一邊行一邊食下
記得中學時期 跟同學到長洲宿營

紅豆餡料十足 紅豆味濃 甜度剛好
餅皮很香 濕潤度剛好 口感煙韌
到訪長洲不妨買一個一邊行一邊食下
2023-07-15
$12.5 (早餐)
2023-06-16 184 瀏覽
#搞串個pantry 今日要介紹一間迄立#長洲 28年嘅小食舖頭💕,專賣港式手卷🍣、紅豆餅🫘!!但係,又點估到呢間小食店係由一對日本人夫婦🇯🇵主理!相信應該好多香港人都嚟過呢間小食店,充滿無數回憶🕰️!今次嚟到照舊嗌咗紅豆餅($10)🤤,同埋腸仔蟹柳手卷($25)。如果大家叫set,飲埋嘢飲,係可以入內堂食🍽️,望下成間餐廳,放滿好多相、擺設等等,都好有feel🤩!!紅豆餅質素依舊,咬落非常軟,暖暖地🔥,紅豆餡份量剛剛好😛。食落同時食到蛋香、紅豆香!!而腸仔蟹柳手卷,就好傳統港式家庭會整嘅味道😋,除左蟹柳、腸仔,仲加咗沙律醬,食落甜甜地,好有童趣,小朋友一定好鐘意👶🏻🥳!!呢間餐廳無論外觀、內裡裝修、食物,都充斥著陣陣懷舊嘅長洲海島風🏝️,同埋日本人老闆、老闆娘滿滿嘅回憶📝。大家下次去長洲,一定一定要去感受下🤩!!
#搞串個pantry

2023-04-24
下午茶
2023-03-10 310 瀏覽
✨️紅豆餅 $10今次黎到故鄉俱樂部呢間長洲人氣小店!紅豆餅係即叫即整!所以一攞上手好辣手😂紅豆餡都幾多,但吾知係米因為咁,成個餅都偏甜。口感吾係外脆內軟,質感較似蛋糕。$10一個算幾抵食👍🏼推薦指數:7/10
✨️紅豆餅 $10

今次黎到故鄉俱樂部呢間長洲人氣小店!
紅豆餅係即叫即整!所以一攞上手好辣手😂
紅豆餡都幾多,但吾知係米因為咁,成個餅都偏甜。
口感吾係外脆內軟,質感較似蛋糕。
$10一個算幾抵食👍🏼

推薦指數:7/10
2023-02-27 245 瀏覽
大大話話有成3年無返長洲!當年長洲可以用人係地靈嚟形容,唔好話食巿餐廳,連店舖都唔多,依家食巿起碼多以前一倍,當然..... 以前食開來來去去都係果幾間,依家多咗選擇係好事.聽聞關公亭D櫻花盛開,於是探吓D舊街坊村民之餘又做吓龍友!習慣去澳門一落船就去瑪嘉烈,習慣去長洲一落船就去故鄉茶寮!長洲都係我故鄉嘛....雖然腸仔蟹籽手卷同紅豆餅都比以前細,但無損我繼續支持!紅豆餅餡料豐富,紅豆蓉甜而不膩又夠熱,腸仔蟹籽係必食,腸仔用上一條份量,配上沙律醬嘅蟹籽更惹味,味道同二十年完全無分別,只係當年開店嘅兩位日本夫婦已經失去蹤影多時,換成兩位妹妹開舖營業.好彩唔係太多人排隊,門口又有位坐,食完就快快離開,事緣當年食完手卷想話坐耐D,點知就被日本老闆娘趕走.
大大話話有成3年無返長洲!

聽聞關公亭D櫻花盛開,於是探吓D舊街坊村民之餘又做吓龍友!

習慣去澳門一落船就去瑪嘉烈,習慣去長洲一落船就去故鄉茶寮!

長洲都係我故鄉嘛....

雖然腸仔蟹籽手卷同紅豆餅都比以前細,但無損我繼續支持!

腸仔蟹籽手卷
腸仔蟹籽手卷
2023-01-26 211 瀏覽
細細個係長洲大既人都會有食過阿婆紅豆餅同佢啲壽司。咁耐冇食過,當然要扮吓遊客食返啦。依家都係唔少長洲人食壽司既選擇去到嗰陣同以前一模一樣,咁多年既鋪頭同設計都冇變過。紅豆餅好似同以前咁上下價錢🤔太耐冇食依家紅豆餅只係$10,有芝士個款就$15排咗一陣隊就買得,紅豆餅同以前一樣咁鬆軟好多紅豆係入面😋不過以前係即整會熱啲好食啲,同埋依家感覺上細舊咗🤔
細細個係長洲大既人都會有食過阿婆紅豆餅同佢啲壽司

去到嗰陣同以前一模一樣,咁多年既鋪頭同設計都冇變過。
紅豆餅好似同以前咁上下價錢🤔太耐冇食
依家紅豆餅只係$10,有芝士個款就$15

排咗一陣隊就買得,紅豆餅同以前一樣咁鬆軟好多紅豆係入面😋

不過以前係即整會熱啲好食啲,同埋依家感覺上細舊咗🤔
2022-12-08 240 瀏覽
我呢個大鄉里,黎過咁多次長洲,我一直都唔知道原來呢間賣紅豆餅同埋壽司既鋪頭咁出名🫢都係男朋友同我講,我先至第一次黎試😅店主應該係日本人?! 我聽到佢同我哋講”ありがとうございます” 😳 好彩聽得明,即刻覆番句”どういたしまして”🫢原味紅豆餅 ($10)本身聽男朋友講到好好食,我都有d期待。但當我拎上手果下feel唔到個餅既溫度就知賴嘢😅 個外皮唔算厚,不過無左果種岩岩烤起熱辣辣微脆既感覺,反而係攤凍咗都導致外皮有少少偏軟身,單係呢樣已經扣好多分… 不過紅豆餡都幾足料,紅豆蓉幾綿密,豆香味唔錯又唔會好甜。雖然以宜家呢個物價黎講,一件紅豆餅賣$10唔算貴,但係我應該未必會食第二次😅

原味紅豆餅 ($10)

2022-12-06 129 瀏覽
黎到長洲都係有再試番呢一間既紅豆餅,同以前一樣都係咁好食。天氣凍但攞上手都係熱既,紅豆餡都算多,餅有咬口,有小小似熱香餅既感覺,價錢亦唔貴,邊食邊行會好想買多一兩個食。
2022-12-05
2022-10-13 192 瀏覽
長洲紅豆餅篇:故鄉俱樂部一講到紅豆餅大家應該就會諗起滿滿紅豆嘅日本,嚟到長洲都有紅豆餅,好出名,大家要試下啦!😊👍紅豆餅$10(7/10)少少熱,唔會好甜,但紅豆餡唔夠多,都係日本好味d!👉👈地址:長洲教堂路17號地下#紅豆餅 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
長洲紅豆餅篇:

故鄉俱樂部

紅豆餅$10(7/10)
少少熱,唔會好甜,但紅豆餡唔夠多,都係日本好味d!👉👈

地址:長洲教堂路17號地下

2022-10-09 137 瀏覽
之前經朋友介紹下,每次嚟到長洲,都會嚟呢度幫襯,每次都係食返同一樣嘢😂,每次都需要排隊😂😂。1) 蟹柳蟹子手卷 - 餡料多,即叫即整2) 紅豆餅 - 唔太甜,第一啖咬落口已經食到紅豆,食完之後,有飽肚之感。總括 : 性價比高,小店良心製造👍🏻

1) 蟹柳蟹子手卷 - 餡料多,即叫即整

總括 : 性價比高,小店良心製造👍🏻
2022-10-05 118 瀏覽
𝓒𝓱𝓮𝓾𝓷𝓰 𝓬𝓱𝓪𝓾#突然之間好想食紅豆餅,就走咗嚟長洲呢間小巷入邊諗住買紅豆餅食,點知太晏賣晒,所以決定就食手卷,見到都好多人食,老闆娘即叫即包,紫菜非常之新鮮脆口,啲料嚟講亦都唔算少,我哋叫咗個蟹柳蟹子,加埋一齊食好豐富,下次再試埋其他款先🔥#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafood#hongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted
𝓒𝓱𝓮𝓾𝓷𝓰 𝓬𝓱𝓪𝓾#

2022-10-05
  • 蟹子蟹柳手卷
2022-06-17 288 瀏覽
同日式好唔同,望落好普通,但有另一番風味,難怪咁多人幫襯!鋪頭仲有賣紅豆餅,曾經試過,熱辣辣好味道蟹籽配沙律醬,加上蟹柳,淋兩圈醬油,食材新鮮,紫菜脆卜卜,每一口都係回憶
同日式好唔同,望落好普通,但有另一番風味,難怪咁多人幫襯!
鋪頭仲有賣紅豆餅,曾經試過,熱辣辣好味道

外賣自取
呢間紅豆餅真係中學時期學校旅行已經嚟過食,真心係中學回憶咁多年都仲喺度,真心真材實料有幾好食😋咁多年都冇變價錢都仲係好平!🍴紅豆餅 $8 (7.5/10)微暖,好多餡,個皮係煙韌軟熟,紅豆甜甜地,唔會太甜,起沙嘅,食到紅豆粒,有口感。推薦指數: 7.5/10雖然紅豆餅周圍都有,但真係中學回憶,唔使花錢唔貴都幾抵食嘅!🤣

🍴紅豆餅 $8 (7.5/10)

推薦指數: 7.5/10
2022-05-20 169 瀏覽
估唔到長洲都有車輪餅賣🤓嗰日去就食左個芝士紅豆味車輪餅🫘芝士同紅豆呢個配搭真係未試過😂果然味道真係唔太夾 紅豆嘅清甜 同芝士嘅鹹香 融合唔到😩個人覺得唔加芝士應該會好食好多!
2022-05-08 160 瀏覽
長洲行過見到紅豆餅朋友介紹非常出名所以決定試試(雖然唔係特別鍾意紅豆)紅豆餅入面嘅紅豆蓉非常之細滑味道唔會好甜,啱啱好但遺憾係紅豆冇去衣,否則口感會更好剛剛我到手時有少少凍,有啲似食雪糕咁好好味
長洲行過見到紅豆餅

朋友介紹非常出名

所以決定試試(雖然唔係特別鍾意紅豆)

紅豆餅入面嘅紅豆蓉非常之細滑

味道唔會好甜,啱啱好

但遺憾係紅豆冇去衣,否則口感會更好

剛剛我到手時有少少凍,有啲似食雪糕咁好好味

2022-03-30 230 瀏覽
💖 蟹柳蟹子腸仔手卷($29)第一次食係中學去長洲食,回憶中小食店名係叫「故鄉茶寮」🤔時光飛逝原來已更改埋名,真係十年一個世紀舊名都成為了歷史Lu👩🏻‍🦰🎹呢間長洲「港式手卷」,材料係「小朋友口味」: 腸仔、蟹柳、蟹子大滿貫,再淋上醬油食材如圖一眼睇完,簡簡單單無粉飾🎶以前中學生自己番Part Time,人工唔高,簡單易滿足👭👩‍❤️‍👨老實講好好食就唔係,無其他食評咁「真係好L正呀!好抵好經濟 !」😂🤣食懷念的味道才是真的,就好似初戀咁純樸,係無咩特別架啦😋😋😋唔知大家又有咩懷念的味道推介下?🎶🅢🅒🅞🅡🅔 💰價錢3/5(普通食材,但是名物價錢略高) 👨🏻‍🍳食物4/5 🗿環境3/5💁🏻‍♀️服務N/A
💖 蟹柳蟹子腸仔手卷($29)

第一次食係中學去長洲食,回憶中小食店名係叫「故鄉茶寮」🤔

時光飛逝原來已更改埋名,真係十年一個世紀

舊名都成為了歷史Lu👩🏻‍🦰🎹

呢間長洲「港式手卷」,材料係「小朋友口
味」: 腸仔、蟹柳、蟹子大滿貫,再淋上醬油

食材如圖一眼睇完,簡簡單單無粉飾🎶

唔知大家又有咩懷念的味道推介下?

🎶🅢🅒🅞🅡🅔
💰價錢3/5(普通食材,但是名物價錢略高)
👨🏻‍🍳食物4/5
🗿環境3/5
💁🏻‍♀️服務N/A
10 分鐘 (堂食)