2021-05-30 11 瀏覽
幾年前都嚟食過一次🤤除咗有車輪餅仲有好多款手卷😎.📌芝士紅豆餅 $14見有芝士幾特別 就試呢款🧀個外皮熱辣辣 不過就唔脆嘅 似鬆軟嘅窩夫🧇外皮唔會好厚 內餡唔算好多 唔係好似車輪餅小姐咁 好多餡🤭紅豆蓉口感唔錯 唔會壓到好脆有啲紅豆粒粒😚味道幾清甜🥰芝士係片裝嗰隻芝士 包咗喺紅豆嘅外層 鹹香味夠晒濃🤓不過芝士嘅鹹味同埋紅豆嘅甜味食落唔係好夾🙈加咗芝士貴過原味差唔多一 倍🤑都係就咁食原味好啲🤣
幾年前都嚟食過一次🤤除咗有車輪餅仲有好多款手卷😎
📌芝士紅豆餅 $14

芝士紅豆蓉
🍴紅豆芝士車輪餅 HKD14其實車輪餅好難出錯 紅豆 吉士 芝士。。基本咩味都唔會難食得去邊😂但係當紅豆同芝士撈埋一齊個時 成件事就錯曬🌚本身👧🏿expect嘅芝士會係Cream Cheese 甜個D😂點知入邊嘅係車打芝士(仲要係一片片用來夾漢堡個隻味🧀紅豆餡有保持到水準 唔會過甜 食到粒粒紅豆👍但係加埋隻芝士 兩隻味就錯曬🤯一啖食落去紅豆還紅豆 芝士還芝士 又咸又甜咁 兩隻味係分開嘅 完全match唔到🌚真係食到有D懷疑人生🙈事實證明唔係咩都加芝士就會好食😂下次都係食返佢嘅手卷好了😂
🍴紅豆芝士車輪餅 HKD14

下次都係食返佢嘅手卷好了😂
2020-12-28 312 瀏覽
呢個紅豆餅係入黎長洲必食既佢熱辣辣之餘仲充滿左紅豆餡起碼2年無黎長洲,記得對上一次黎都係7元一個今次試吓雪糕紅豆餅老闆會將紅豆餅切左4份,上面再舖滿雪糕,仲好細心咁送你一張濕紙巾冰凍雪糕加上熱辣辣紅豆餅,好好味😋紅豆餅本身仲保持有少少鬆脆,入面既紅豆香濃美味,好好味呀~
呢個紅豆餅係入黎長洲必食既
佢熱辣辣之餘仲充滿左紅豆餡
起碼2年無黎長洲,記得對上一次黎都係7元一個
今次試吓雪糕紅豆餅
雪糕紅豆餅

冰凍雪糕加上熱辣辣紅豆餅,好好味😋
紅豆餅本身仲保持有少少鬆脆,入面既紅豆香濃美味,好好味呀~
雪糕紅豆餅
2020-11-18 285 瀏覽
我一直都勁鍾意食壽司,三文魚、三文魚子、海膽個啲實走唔甩。不過嚟到長洲,就一定要食返港式壽司,事關細細個每次嚟到都一定會好,十幾年嚟味道不變,每一口都係回憶!~我今次叫咗*腸仔蟹柳蟹子手卷*$28蟹子配試沙律醬,再淋兩圈醬油~同日本手卷比,緊係冇得比啦,但以回憶同港式風味嚟講,我會俾佢100分食每一啖都好開心!另外,呢間店仲出名食*紅豆餅*$7紅豆味香濃,暖暖地啲餅身,食落口唔會覺得乾,好味道!!

我今次叫咗*腸仔蟹柳蟹子手卷*$28
腸仔蟹柳蟹子手卷
蟹子配試沙律醬,再淋兩圈醬油~
食每一啖都好開心!

另外,呢間店仲出名食*紅豆餅*$7

紅豆味香濃,暖暖地啲餅身,食落口唔會覺得乾,好味道!!
腸仔蟹柳蟹子手卷
  • 蟹子蟹柳手卷
  • 腸仔蟹柳手卷
  • 紅豆餅
2020-10-17 465 瀏覽
普普通通嘅手卷,卻成為長洲必食之一。呢間手卷的確味道唔錯,但望真啲其實就只不過係蟹柳腸仔蟹籽果啲料,店內賣嘅都只有兩款食品——紅荳餅同手卷,但就係每人門外都聚集左客人,真心厲害啊。🔷蟹柳腸仔蟹籽手卷 💰28本身唔打算要腸仔,但望真啲其實加多$1蚊就已經會多條腸,真係好難唔要。佢個沙律醬都好出色,份量岩岩好,如果問我,我應該會系迷上佢個沙律醬而再食。🔷芝士紅荳餅 💰13紅荳份量多,但本身睇錯左,本身以為只有芝士而無紅荳,呢個係原味紅荳再加左塊芝士嘅組合,不過不失。

🔷蟹柳腸仔蟹籽手卷 💰28

🔷芝士紅荳餅 💰13
行咗一陣去五行石折返, 個肚又有吉位了, 食咩好呢? 紅豆餅吧! 之前食過好多次, 熱辣辣好味道, 故鄉茶寮是一位日本人吉野太太開的, 佢好親切, 鍾意抱住隻狗出嚟同啲客人吹水, 由於佢喺長洲已經轉咗三十幾年, 所以廣東話講得好好, 同客人溝通絕對冇問題。在門找個座位坐低慢慢嘆可能疫情關係銷情冇咁墟撼, 咬開紅豆餅冇咗嗰陣熱辣辣香噴噴嘅感覺, 紅豆餅只係微溫, 餅皮有點倒汗回濕之感, 今次有點失望。幸好紅豆餡依然份量十足, 軟綿綿的紅豆蓉, 入口香甜富紅豆香, 食罷又唔會好甜膩, 若然新鮮出爐, 餅皮香脆鬆軟的話, 自隊三件也冇難度, 不過唔係今日, 等人流多番啲先再來食。

在門找個座位坐低慢慢嘆
紅豆餅 ($7)

2020-05-29 421 瀏覽
😋好愛吃紅豆餅的我每次到長洲都會來吃雖然饀料不算多不是爆饀類型,但勝在不會太甜,味道也很好吃。還有芝士紅豆餅,但價錢是普通的一倍我會選擇食2個普通紅豆餅😂每次吃完都好想飛一轉台灣,瘋狂吃車輪餅啊!這家小店只賣兩樣食物:紅豆餅和手卷,之前有吃過腸仔蟹柳手卷不算特別,因為還要吃其他的所以這次沒吃啦~·👩🏻‍🍳故鄉茶寮地址: 長洲教堂路17號地下消費: hkd 6/個.#香港 #香港美食 #香港加油 #美食
😋好愛吃紅豆餅的我每次到長洲都會來吃
雖然饀料不算多不是爆饀類型,
但勝在不會太甜,味道也很好吃。
還有芝士紅豆餅,但價錢是普通的一倍
我會選擇食2個普通紅豆餅😂
每次吃完都好想飛一轉台灣,瘋狂吃車輪餅啊!
紅豆餅

這家小店只賣兩樣食物:紅豆餅和手卷,
之前有吃過腸仔蟹柳手卷不算特別,
因為還要吃其他的所以這次沒吃啦~

👩🏻‍🍳故鄉茶寮
地址: 長洲教堂路17號地下
消費: hkd 6/個
#香港 #香港美食 #香港加油 #美食
2020-05-20 273 瀏覽
每之嚟長洲都會幫襯呢間紅豆餅🤣老闆係日本人,有普通紅豆餅同芝士紅豆餅,芝士紅豆餅有流心芝士,不過普通紅豆餅都好好味😋除左紅豆餅都有賣手卷,不過每次嚟都係試紅豆餅🤣
2020-03-28 304 瀏覽
呢間手卷真係由細細個去長洲就會食😗 食到我大大嚿都仲食緊😗 佢主要都係買港式口味嘅手卷,有腸仔,蟹柳等等。見到有好多一家大細都一齊嚟買手卷,都算係長洲一個必到嘅景點😌😌/🍣蟹柳蟹籽手卷 $27即叫即製的手卷,食得出食材都新鮮,紫菜都仲脆卜卜🍙 但係鼓油係舖頭加嘅,我覺得重手咗d,有d鹹,而且沙津醬都偏酸⛄️,到底佢本身係咁定我大個咗口味都變埋☃️/後話,佢好似越來越貴,下次唔知會幾錢呢🤑😗
🍣蟹柳蟹籽手卷 $27

後話,佢好似越來越貴,下次唔知會幾錢呢🤑😗
2020-02-28 266 瀏覽
放假冇嘢做,結果相約朋友去長洲行個圈,呼吸一下新鮮空氣,洗滌心靈,食下長洲小店嘅食物。呢間手卷店都可以稱得上長洲必食掃街名物。我叫咗腸仔蟹子手卷,日式手卷變成港式食法,真係好特別!紫菜好脆,飯煮得好軟熟,腸仔本身就好食㗎啦,加埋芝士蟹子卜卜趣嘅口感,口感一流!真心推介!呢度仲有其他唔同嘅小食,唔會獨沽一味,唔怕悶。食完呢間,隔離已經有其他鋪頭可以繼續俾我哋掃街!相信下次嚟長洲,我一定會再嚟食蟹子手卷!
腸仔蟹子手卷
腸仔蟹子手卷
2020-02-26 226 瀏覽
食店位於沙灘入口附近,店面細細,但門口都有兩至三張檯俾人堂食用。試左佢嘅紅豆餅,餅皮適中唔算厚,紅豆餡都幾多,味道啱啱好,唔會甜到漏。不過因為整起一段時間,件餅只係暖暖地,我諗如果可以熱D應該更好味Anyway,$7可以食到好味紅豆餅同見到店主親切有禮嘅笑容,已經非常超值!

外賣自取
2020-02-19 159 瀏覽
沿路上看到不少人拿着紅豆餅在吃,再向前走終於找到出售紅豆餅的店家。買一個試試,紅豆餅微溫,質感柔軟,內饀有不少紅豆,不太甜。這店除了𡊰紅豆餅,還買壽司、雪糕等食物,不過現在疫症當前,就暫時不敢吃壽司這類食物了。
買一個試試,紅豆餅微溫,質感柔軟,內饀有不少紅豆,不太甜。
2019-10-28 361 瀏覽
沿着長洲東灣泳灘方向;沿路看見很多人手持不同種類小食。而我倆也正要去尋找 - 故鄉俱樂部購買時,店員從發泡膠大盒內取出紅豆餅紅豆餡料軟而綿,外層鬆軟;入口時只覺有點暖與六年前相比較為遜色了(那時即做都是熱辣辣的)故鄉 總結:還可一試!
沿着長洲東灣泳灘方向;沿路看見很多人手持不同種類小食。
而我倆也正要去尋找 - 故鄉俱樂部

購買時,店員從發泡膠大盒內取出紅豆餅

紅豆餅
紅豆餡料軟而綿,外層鬆軟;入口時只覺有點暖
與六年前相比較為遜色了

(那時即做都是熱辣辣的)

故鄉 總結:還可一試!
2019-08-17 399 瀏覽
難得今日入到長洲,就梗係要不停掃街,見到呢加埋紅豆餅嘅鋪頭排晒長龍,我就排埋一份,試左佢最出名嘅紅豆餅同蟹子蟹柳腸仔手卷!紅豆餅熱騰騰,紅豆餡又夠多,紅豆餅外面有少少脆,裡面好鬆軟!蟹子蟹柳腸仔手卷聽落好平平無奇,但係食落係好夾,而且個手卷係好大舊,食完好似食咗一碗飯咁好飽!

2019-06-20 450 瀏覽
🔎故鄉俱樂部長洲必食推薦三文魚/刺身手卷相信大家都食得多入到長洲當然要食點特別點既食物啦😋😋🍣🍱腸仔蟹柳手卷$❷❺即叫即製原條腸仔和蟹柳,另外加入左大量蟹子和沙律醬味道豐富,份量剛剛好👍🏻雖然價錢貴左點點,不過可以食回兒時的味道😋👍🏻
🔎故鄉俱樂部

長洲必食推薦
三文魚/刺身手卷相信大家都食得多
入到長洲當然要食點特別點既食物啦😋😋
🍣🍱腸仔蟹柳手卷$❷❺

即叫即製
原條腸仔和蟹柳,另外加入左大量蟹子和沙律醬
味道豐富,份量剛剛好👍🏻
雖然價錢貴左點點,不過可以食回兒時的味道😋👍🏻
  • 腸仔蟹柳手卷