2023-07-11 657 瀏覽
之前都出過comment 覺得呢間好,因為生酮飲食既人唔易搵野食,又好味既選擇更加少,而且真係要plan自己食咩唔係咁易搵野食replace.餐廳原來改左營業時間,網上面資料暫時大部分未改,建議可以先whatsapp 餐廳(不過通常隔好耐先覆) 今次我就係閒日下午特登去,見佢外賣平台status 顯示佢係開左機,我先上去但最後摸左門釘。唔計我摸門釘同埋要等佢制作時間好耐,生酮食物黎講佢真係好食既

2023-02-08 1372 瀏覽
約左朋友係觀塘食lunch☺️多謝 朋友陪我試呢間有生酮選擇既餐廳係工廠區内既小店日式簡約風格既裝潢我同朋友都好鐘意淺木色既傢具感覺好舒服柔和☺️餐廳名叫 擇 我覺得係比人有選擇既意思🤪有keto既蛋白質選擇 我擇左生酮咖哩雞球 配 生酮叉燒$85+$10因為早既關係 我個叉燒要等20分鐘左右所以我都係食住等😋擺盤都係簡單唔花巧就集中係嘢食上就啱架啦🤣咖哩好香,微辣 唔係日式咖哩所以唔甜但好好食配菜我揀左non keto既麻藥糖心蛋 食落甜甜辣辣,我勁鐘意🤣不要嚴酮就揀返菇好d仲配左椰菜花飯加蒟蒻米個米唔會好硬,有d似爆珠既質感,都幾得意朋友揀左我想試既豆腐扒同鹽酥雞我試左豆腐扒外脆內嫩,好味🤪其實個叉燒未到,我已經飽飽地😶‍🌫️叉燒上枱時,黎到熱辣辣食落口係似日式湯麵個種叉燒😂我本來以為係外少少焦個種蜜汁叉燒🤣係我ff錯左不過對我黎講就濃味左少少下次再食可能揀返1A1B1C就夠🫶🏻我覺得以呢個價錢黎講都幾合理
約左朋友係觀塘食lunch☺️

因為早既關係 我個叉燒要等20分鐘左右
所以我都係食住等😋
擺盤都係簡單唔花巧
就集中係嘢食上就啱架啦🤣
咖哩好香,微辣 唔係日式咖哩所以唔甜但好好食
配菜我揀左non keto既麻藥
糖心蛋 食落甜甜辣辣,我勁鐘意🤣不要嚴酮就揀返菇好d
仲配左椰菜花飯加蒟蒻米
個米唔會好硬,有d似爆珠既質感,都幾得意

朋友揀左我想試既豆腐扒同鹽酥雞

我試左豆腐扒外脆內嫩,好味🤪

其實個叉燒未到,我已經飽飽地😶‍🌫️
叉燒上枱時,黎到熱辣辣

食落口係似日式湯麵個種叉燒😂
我本來以為係外少少焦個種蜜汁叉燒🤣係我ff錯左
不過對我黎講就濃味左少少
下次再食可能揀返1A1B1C就夠🫶🏻
我覺得以呢個價錢黎講都幾合理
2023-02-01 803 瀏覽
用app叫嘅外賣~以為普通飯盒質素,點知出乎意料地好食,要留番個好評先得~顧住食都冇影到相⋯揀左蜜汁叉燒餐,叉燒好好食好高質素,半肥瘦肉質嫩唔會乾柴,味道都唔錯,個人覺得偏鹹咗少少,不過餸飯一流~希望keep住個水準之後一定會再食~試左兩款配菜分別係涼拌菠菜蜆肉同牛油雜菌,額外再加配麻藥溏心蛋,三樣野都好味~菠菜好啱凍食雖然鹹咗d,菇菌好香牛油味,溏心蛋整得靚~整體感覺到有用心經營,有誠意去製作食物👍

整體感覺到有用心經營,有誠意去製作食物👍
外賣送餐
2023-01-28 656 瀏覽
今次是第2次寫post通常只有店家用食物&服務真心打動我我才有動力出來寫感受🤗💪🏻✍🏻「擇」— 這間店名改得特別簡約,也相當配合其食品風格,他的菜式是讓大眾可以多一個另類「選擇」,就是 — 生酮飲食。店家很好人,將幾個set的主菜都放在一起(本身喺每個人一set),方便我們share食,更細心將多餘蒜汁分碗另想,免影響另一邊食物味道,值得一讚👍🏻👏🏻。前後我哋叫了3 set(6主菜+3配菜+3椰菜花x蒟蒻飯)。柚子鯖魚 - 皮脆鮮味有肉汁香煎豆腐 - 蒜香汁濃豆腐滑蜜汁叉燒 - 肉唸甜鹹比例剛好鹽酥雞球/炸豬排 - 脆卜卜不油膩有肉汁咖哩雞球(生酮)- Juicy咖哩汁入味配上椰菜花x蒟蒻飯代替白米,整體感覺就好似食緊日式住家飯🤭😂最後,所以食物清碗👍🏻👍🏻 以 $85 / set 價錢,份量完全無「揸流灘」,食物水準也是完全超值。雖然menu選擇不多,但每款食得出是用心即場製作。真心好食的小店不多,大家要多多支持🙏🏻💪🏻另外,好多謝店家配合😘,順道幫朋友慶祝生日🎂,店家服務生是其中一位合夥人,很nice!
今次是第2次寫post
通常只有店家用食物&服務真心打動我
我才有動力出來寫感受🤗💪🏻✍🏻

柚子鯖魚 - 皮脆鮮味有肉汁
香煎豆腐 - 蒜香汁濃豆腐滑
蜜汁叉燒 - 肉唸甜鹹比例剛好
鹽酥雞球/炸豬排 - 脆卜卜不油膩有肉汁
咖哩雞球(生酮)- Juicy咖哩汁入味

最後,所以食物清碗👍🏻👍🏻

雖然menu選擇不多,但每款食得出是用心即場製作。
真心好食的小店不多,大家要多多支持🙏🏻💪🏻

2023-01-27
慶祝紀念
生日
2023-01-28 420 瀏覽
友人為咗幫我呢個減肥人士攪生日真係諗到頭都爆。好開心嚟到呢間又有格調、食得安心,又放心又好食嘅餐廳😍 一入到去已經有如身至於日本嘅感覺 ,可以除晒鞋坐上去個位,好有賓至如歸嘅感覺🤭🤍同埋好鍾意後面牆上的橙色燈,好似望住個日落食飯咁😆食物方面真係好驚喜,全部都超級好味尤其是個叉燒,好《林》好惹味個廚師勁好人,服務100 好多餐廳都要收切餅費,呢度冇收之餘,仲要幫你點埋蠟燭,熄埋燈。感謝對客人同食物嘅用心🥰 我一定會再嚟👍🏻 同埋會介紹俾朋友👍🏻🤍祝小店生意興隆,越來越多人認識🤍

食物方面真係好驚喜,全部都超級好味
尤其是個叉燒,好《林》好惹味

廚師勁好人,服務100

2022-11-20 469 瀏覽
相信好多低碳飲食同埋生酮飲食嘅人都覺得外食好難,無意中就比我搵到呢一間嘢! 野食而家轉左menu仲多左生酮選擇! 試左佢地既生同叉燒同埋咖喱雞球,真係好好味,叉燒味道好入,咖喱雞球就好有南亞風味,生酮係可以食到好嘢架! 主食方面,佢哋仲有一個好特別嘅選擇就係蒟蒻飯溝椰菜花飯,口感更加似飯又唔單一,真係好好味,觀塘人以後你呢頭食飯就可以多一個生酮選擇! 希望可以將呢個健康嘅選擇同埋飲食推介俾大家! 而且食店嘅環境都非常之簡約舒服,仲有一個特別嘅位好似日本家庭式嘅座位可以俾大家打卡,餐廳亦都會提供水比大家
野食而家轉左menu仲多左生酮選擇!

• 生酮叉燒
2022-10-02 585 瀏覽
ZAAK 擇🍽📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓R室-▫️主打生酮飲食▫️有特色蒟蒻飯&椰菜花飯▫️店面細細間,但好有家的感覺-收咗工同男朋友唔知食咩好,就走咗入呢間新開嘅餐廳試下,竟然有驚喜😝我地兩個俾啲主食同配菜吸引咗,但係餐廳係想sell生酮飲食🤣舖面比較細,本來安排咗我地坐旁邊日式跪喺到嘅座位,但由於我着裙唔太方便就去咗坐高櫈。但係變咗冇位擺袋同背囊,全程要攬住食飯,係呢樣爭少少🤏🏻-🔹均衡set 蒜香煎豆腐扒+陳醋黑木耳+麻藥溏心蛋+蒟蒻米配秋田米第一次食蒟蒻米,小小煙韌又有啲爽口,幾特別。陳醋黑木耳爭啲,應該用得太多醋浸,變咗好酸,但係都算開胃。蒜香豆腐,煎到底面都係脆脆地,好香口配飯食一流🤤麻藥溏心蛋,原本以為係有啲麻辣咁嘅味,但反而無辣味,不過配飯好正,流心效果做得好好👍🏻-🔹雙份高蛋白set 台式鹽酥雞+吉列豬扒+牛油雜菌+秋田米鹽酥雞同吉列豬扒都炸到好香脆,吉列豬扒用嘅炸粉同出面食嘅有少少唔同,唔會食落好厚粉嘅感覺。牛油雜菌好香好下飯🤤不過食完就覺得如果可以有個恰菜就好。-👍🏻以新開嘅舖頭嚟講,食物水準都唔錯,都會吸引我可以再去試佢其他款主食/配菜,但係個人就覺得me
ZAAK 擇🍽
📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓R室
▫️主打生酮飲食
▫️有特色蒟蒻飯&椰菜花飯
▫️店面細細間,但好有家的感覺

🔹雙份高蛋白set 台式鹽酥雞+吉列豬扒+牛油雜菌+秋田米
👍🏻以新開嘅舖頭嚟講,食物水準都唔錯,都會吸引我可以再去試佢其他款主食/配菜,但係個人就覺得menu可能加返小小菜會好啲,暫時淨係得涼拌菠菜蜆肉揀,但係唔食蜆肉嘅話又會變咗無其他菜嘅選擇。
👍🏻但總括嚟講真係不錯的,都食得到嗰種住家飯嘅感覺🤍以晚餐平均每人$80已經算很高質,期待下次再有一啲新嘅款式。
👍🏻店員都好有禮貌,食完之後都有同佢哋分享食後感。
2022-08-09 863 瀏覽
觀塘真係好多嘢食,真係好食嘅唔多,呢間其中一間。雖然暫時款式唔係好多,但係味道好好,唔會太鹹,或者太乾。最怕食到啲低碳餐又貴又唔飽,呢度夠飽,又有椰菜花飯又有蒟蒻飯。又可以Mix👍🏼👍🏼👍🏼環境:★★★★食物:★★★★★價錢:★★★★低碳、健康、好食。店員服務好好,地點方便,室內環境舒適,可以同朋友慢慢傾慢慢食,好似入咗Muji coffee shop🥰。會再來的🥳休閒的一個lunch❤️好有放假feel . (同事話直程唔想返公司嘅感覺😆)

環境:★★★★
食物:★★★★★
價錢:★★★★
低碳、健康、好食。
蜜汁叉燒每緩慢涼拌豆角配涼拌菠菜蜆肉

會再來的🥳休閒的一個lunch❤️好有放假feel .
(同事話直程唔想返公司嘅感覺😆)
柚子汁鹽燒鯖魚配糖心蛋
蜜汁叉燒配胡麻涼拌豆角
蜜汁叉燒每緩慢涼拌豆角配涼拌菠菜蜆肉
柚子汁鹽燒鯖魚配糖心蛋
蜜汁叉燒配胡麻涼拌豆角
2022-07-27 703 瀏覽
駱駝漆好多食肆,今晚我哋發現呢間新開小店。餐廳正門有少少隱閉,整體係日式簡約設計,裝璜同背景音樂都好無印風格,仲有榻榻米座位,地方好舒服。套餐可以揀一款主菜,兩款配菜; 白飯用日本秋田米,但可以揀加入蒟蒻米或者椰菜花飯,食得飽飽又冇罪惡感。主菜我哋揀左煎雞扒同义燒,都十分好味;兩個人可以有四個配菜share嚟食,晚餐七十幾蚊嚟講實在超值。店員(店長?)亦十分親切,呢間係好有誠意嘅小店,下次會再試下其他菜式😋
駱駝漆好多食肆,今晚我哋發現呢間新開小店。
2022-07-17 602 瀏覽
5.7.2022 二今日同學生一齊去試新餐廳~@zaakmeal #擇 #觀塘美食 #駱駝漆大廈三座 11R入到去已好有日本風味 好舒服既感覺~仲有打卡位😆😆#低碳飲食 #健康料理 #健康餐#有驚喜 !!🤩食完仲想回味🤣🤣食完再加左餐再食🤣🤣主食#柚子汁鹽燒鯖魚 配呢個汁真系好清香🤤#蜜汁叉燒 好靚好味 個面靚到好似小小模型果種打左蠟甘靚🤣#照燒雞扒 我平時吾食皮 佢個皮脆到甘 吾油但又好咬 😋#蒜香煎豆腐扒 估吾到蒜配豆腐扒 又幾開胃喎😆仲有配菜 有6款 款款都好惹味🫢4個人 食到哂全部款🤣#胡麻涼拌豆角#醬油溏心蛋#涼拌菠菜蜆肉#味付螺肉#韓式泡菜#牛油雜菌 #低醣 米飯類仔細睇相 d飯其實近睇好有 好有特色 好有分別😯 #蒟蒻米 好似啫喱好有咬口😆 #椰菜花飯 我最鐘意 啖啖都好有咬口~🥰 #日本秋田米 軟棉棉好好食😛仲可以 #外賣自取觀塘返工既人 可以揀健康野食了😆
5.7.2022 二

今日同學生一齊去試新餐廳~
@zaakmeal #擇
#觀塘美食 #駱駝漆大廈三座 11R
入到去已好有日本風味 好舒服既感覺~
仲有打卡位😆😆

蒟蒻米  配日本秋田米
  • 椰菜花飯配日本秋田米
  • 牛油雜菌
2022-07-15 345 瀏覽
去ar擇,餐廳,佢有四款套餐,豬頸肉,叉燒,鯖魚,豆腐,都好好味,一定會再次幫襯、叉燒好林,豬頸肉唔肥又滑, 鯖魚外皮趣魚肉唔喊,豆腐軟滑、還有六款配菜選擇,最值得一題就係菠菜蜆肉,同日食螺頭味道酸酸甜甜更開胃、還有咪飯、近期健康最流行的椰菜花碎飯、蒟蒻飯,又可以選擇雙拼飯、這間鋪雖然比較少但係一入去環境清幽佢嘅裝飾行日本風,員工好有禮貌、環境很清潔企理,但是如果坐近門口冷氣就不夠、這間餐廳走低碳路線風格,現在潮流比較吃、小油、少鹽、小糖、所以好配合現人需求嘅食物,又不失想食肉嘅客人,但係又唔肥膩比一般燒臘舖更健康,做出嚟的食物
2022-07-15 241 瀏覽
觀塘駱駝漆3座一直係小店集中地,其中11樓算係集中地之中嘅集中地!今日上11樓搵食,見到有新嘢!餐牌一睇都幾好,好健康同唔係好健康都有🤣,餐廳環境都好好,用左好多木原素,全店簡約路線,MUJI風到連音樂都好MUJI😀一個人想自閉食又得,三四個人座餐枱亦得!入去坐底主菜揀左蜜汁豬頸肉,前菜揀左糖心蛋同泡菜,主食係秋田米白飯,餐點黎到,見到個白飯好靚仔,作為主食,好多餐廳都唔專重呢個白飯,但呢間舖嘅白飯真係好好食,粒粒分明,適當嘅𥺦性令你好易夾,飯香都好夠,令我都食左三四口先開始食其他嘢,蜜汁豬頸肉嘅汁甜甜地唔過份,肉汁個有少少爽口,係好嘅豬頸肉口感,泡菜係好食嘅泡菜,老細應該有揀過下,不境難食嘅泡菜係市面都唔少,之後再食糖心蛋,好好食,蛋黃好流心,浸蛋嘅汁少少清甜,好夾!埋單73蚊,本人覺得好合理,食物味道同店舖裝修對得住個價有餘,同大廈貴過佢嘅大把但好食過嘅唔多!!一定再黎!!
2022-07-14
  • 糖心蛋
  • 秋田米白飯
2022-07-04 251 瀏覽
今日去開觀塘整野,見肚餓即刻OpenRice搵嘢食,見到駱駝漆三期有新開小店,環境舒服乾淨,Menu又簡單,啱晒有選擇困難症嘅我。我係一個飯桶,無飯不歡嘅我想健康啲,叫咗椰菜花飯配秋田米。感覺唔差嘢食大致上差唔多分量,呢個價錢係觀塘區算抵食。食物唔差好食

嘢食大致上差唔多分量,呢個價錢係觀塘區算抵食。食物唔差好食

2022-07-04