2023-12-17 170 瀏覽
話說唔記得8定係10年前,喺元朗食過摩芽朱古力雞蛋仔,覺得好好食,一直都有幫襯,但係佢元朗分店之後執咗冇得再食喇。然後又發現佢喺葵芳都有分店,諗住都好啦,葵芳都間唔中有去。點知佢後尾葵芳店都冇做。一直都好掛住佢嘅雞蛋仔。咁啱今日去太子,知道佢依家唯一一間舖頭只有太子,咁就特登去佢舖頭走一趟。依舊係叫朱古力雞蛋仔($26),等咗大概十幾分鐘就有喇。好彩呢間舖頭同以前喺元朗食開嘅一樣,都係咁好味。外脆內軟熟,朱古力粒半溶既狀態。下次有機會去開太子,我都一定會過嚟再買。希望佢呢間舖頭守得住.

2023-12-17 103 瀏覽
行過見到有啲人食,本身又諗住出返旺角搵雞蛋仔食,咁就試下佢。佢個主打應該係蜜糖星星雞蛋仔,但係太特別就唔試喇。本身想食$22原味當係試下先,但係男朋友話想食$35流心蜜糖咁就嗌左呢個。要等20分鐘。由於今日得14度,個雞蛋仔好快就已經唔熱。第一啖想用手搣一粒出黎,但係佢一啲都唔脆,又唔係叫做淋,係un嘅🤔諗住流心蜜糖係吱左啲真正蜜糖落去,話哂都係$35唔係平嘅價錢。點知係擺啲啲爆珠落去,簡直係垃圾😐😐😐😐😐😐 冇左粒珠佢只係原味,口感差到一個點🤢🤢🤢

2023-12-01 119 瀏覽
抹茶紅豆格仔餅 $30周不時會行經過,但係真係買嚟食係第一次,第一次唔係試佢嘅雞蛋仔而係格仔餅。佢用綠茶蛋漿整好咗個底之後再擦紅豆、花生醬、牛油,落埋砂糖,要有嘅嘢都齊,不過落料偏少,紅豆同花生醬都好似各得一半,唔係好夠候,覺得可以比多啲花生醬,因為有啲邊角位好似冇咩醬料,食完個紙袋都冇醬留喺到就知咩事......呢個位有少少失望。本身諗住啱啱整起,個格仔餅應該會係脆身嘅,但一拎上手就feel到佢冧冧地,都唔知係咪關焗住啲水蒸氣事。如果考慮埋佢應該要出多啲綠茶味,咁可以話佢個格仔餅都幾有原味嘅影子,因為個綠茶味真係好唔突出,基本上係食唔出。以呢個價錢食返原味格仔餅嘅水準係幾令人失望,暫時冇話想試埋佢個雞蛋仔,但用嚟頂下肚餓都得嘅。
抹茶紅豆格仔餅 $30

外賣自取
2023-10-20 138 瀏覽
食完隔離嘅餃子店仲係覺得好餓,所以就試吓呢一間嘅雞蛋仔。 舖頭人流唔多 等咗10分鐘就有得食🤤🤤揀咗蜂蜜流心雞蛋仔同埋抹香珍珠奶茶首先個蜂蜜雞蛋仔 用咗紙加蛋漿而成 表層非常之香脆 一咬落去係會有甜甜地同埋有蜂蜜爆珠 但係唔係粒粒都平均有爆珠 所以有啲位會甜啲有啲位冇咁甜 但整體上個蜂蜜味都好夠而杯抹香珍珠奶茶,本身諗住可以好似其他珍珠奶茶譜咁叫走冰,但係個收銀就有啲晦氣問你係要凍定熱,只可以少冰珍珠會成粒都係硬嘅 但係個奶味就好出係我鍾意嘅味
食完隔離嘅餃子店仲係覺得好餓,所以就試吓呢一間嘅雞蛋仔。
舖頭人流唔多 等咗10分鐘就有得食🤤🤤
揀咗蜂蜜流心雞蛋仔同埋抹香珍珠奶茶
首先個蜂蜜雞蛋仔 用咗紙加蛋漿而成

珍珠會成粒都係硬嘅 但係個奶味就好出係我鍾意嘅味
2023-10-20
2023-07-27 176 瀏覽
今日放工, 跟住諗外賣, 便跟外賣order 買流心蜂蜜鷄蛋仔同雙重芝士鷄蛋仔, 加杯嘢飲(蜂蜜柚子茶加椰果) , 拎到番屋企才食, 估唔到仍然好味! 下次應該要食埋其他名物先! 💪💪
下次應該要食埋其他名物先!

💪💪
2023-07-27
  • 流心蜂蜜鷄蛋仔
2023-05-25 224 瀏覽
格仔餅癮起,諗住行過附近就買一間都冇伏嘅,點知真係仲晒大伏叫咗一個抹茶紅豆格仔餅,$30等咗大約5分鐘,見着店員起嘅時候成個格仔餅分開咗係爛嘅,但係都照俾我啦,咁我就問係咪原本都係爛佢話因為抹茶紅豆,中間有紅豆比較軟身,係一定會咁樣,咁既然佢處理唔好嘅時候點解要設計呢一個口味買呢?我食其他店既時候完全都冇呢個情況出現大家想食格仔餅真係要搵返間口碑好嘅,呢啲又浪費心機,又破壞心情諗住佢個賣相咁差,如果口味可以挽回,都算啦,點知咬落去完全冇蛋香味,係用粉漿加抹茶粉溝出嚟,食緊屎一樣
格仔餅癮起,諗住行過附近就買一間都冇伏嘅,點知真係仲晒大伏

叫咗一個抹茶紅豆格仔餅,$30

2023-03-14 274 瀏覽
我最近去了摩芽雞蛋仔~不過不失☺️雞蛋仔口感偏向鬆軟,幾有彈性,口感幾特別。它們還有多種口味可以選擇,例如紅豆、巧克力,紫薯,紫菜等等,讓人感到十分新鮮和有趣。😍😍今次食的是蜜糖爆珠雞蛋仔,這家店的雞蛋仔特別之處在於每一口都有驚喜。它們在雞蛋仔內放了一些蜂蜜小珠子,吃起來非常香甜,而且還有蜜糖的甜香。這種獨特的口感和味道讓朋友非常喜歡。🍯🍯總體來說,如果你想要一個有趣而美味的雞蛋仔體驗,我強烈推薦你去試試這家🤣🤣🤣🤣🤣
我最近去了摩芽雞蛋仔~不過不失
☺️

雞蛋仔口感偏向鬆軟,幾有彈性,口感幾特別。

外賣自取
今日要黎尋找以前回憶🤔的味道,所以就黎到太子食摩芽雞蛋仔🐣,唔講唔知,原來全港現在只剩下太子呢間分店,其他分店已結業。今次就叫左雙重朱古力夾餅🍫($26),雖然夾餅中間有少許朱古力流心,但食落去朱古力味道不太濃,反而花生醬🥜同埋煉奶既味道比較突出,味道中規中矩啦。另外,我地仲叫左百香果金桔多多🍊($26),呢間飲料裏面有少量的百香果核,不是太多,仍然可以接受,金桔味道並不突出,可能裝飾為主,同市面其他多多一樣,飲落去有種假假既味道,個人不太喜歡🥲。飲完後,先發現金桔果肉係黑色的,唔知係咪擺得太耐定氧化左,感覺不太新鮮,下次應該不會再惠顧了。隨著時化變化,摩芽雞蛋仔的Menu感覺上同以前沒有太大的變化,或許不進則退,總會被社會淘汰。

2022-07-23 400 瀏覽
從來未食過呢間嘅雞蛋仔,穩陣啲都係試吓原味先, $20一底,價錢都ok嘅。呢度嘅雞蛋仔外貌膠膠地,完全做唔到外脆內軟嘅感覺...一收到雞蛋仔嘅時候,覺得硬到好似一舊模型咁,完全搣唔開。平時食雞蛋仔,會一粒一粒搣嚟食,呢度係做唔到嘅,要成舊攞嚟咬。蛋香輕微,甜度唔高,感覺似食緊雞蛋糕。唯一可取之處,係每一粒都非常飽滿,唔會有空氣感,味道黎講唔係難食,但唔合乎雞蛋仔應有嘅標準。如果係想食雞蛋仔,可以試其他舖頭。
呢度嘅雞蛋仔外貌膠膠地,完全做唔到外脆內軟嘅感覺...
原味雞蛋仔
2022-05-17 321 瀏覽
呢間摩芽雞蛋仔每次黎買都見到有人排隊由其假日特別人多呢就知佢有人氣啦!今次揀左流心蜂蜜口味即叫即整,十分熱辣辣呢!粒粒流心蜂蜜,一咬即爆開啖啖蜂蜜,又不太甜喎!推介!!有驚喜,值得再試呢!

呢間摩芽雞蛋仔每次黎買都見到有人排隊
由其假日特別人多呢

就知佢有人氣啦!

今次揀左
流心蜂蜜口味

即叫即整,十分熱辣辣呢!

粒粒流心蜂蜜,一咬即爆開啖啖蜂蜜,又不太甜喎!
推介!!

有驚喜,值得再試呢!
  • 流心蜂蜜雞蛋仔
有一天,路過太子,見到有間特別的小食店,摩芽雞蛋仔。落單後,要等幾分鐘,因為摩芽雞蛋仔,即叫,才即做。我叫了星星朱古力雞蛋仔,真係有星星。雞蛋仔要即食,很脆。拿回家跟家人分享,等了十多分鐘,無咁脆,所以摩芽雞蛋仔,即叫即做,也要即食。摩芽雞蛋仔太子汝州街17號地舖

有一天,路過太子,見到有間特別的小食店,摩芽雞蛋仔。

摩芽雞蛋仔
太子汝州街17號地舖
  • 星星朱古力雞蛋仔
2022-03-16 189 瀏覽
疫情開始,好少出街食野,經開呢間雞蛋仔,成日好多人排隊,甘岩今日見到無咩人,可能仲早,口痕又想食,叫左個星星朱古力$30,即叫即做,甘岩又冇乜人排,所以幾分鐘就有,味道方面,雞蛋仔表皮十分脆身,內餡半融,十分香口,星星脆身不算硬,整體都算好好👍🏻女店員有禮貌,會主動問要唔要膠袋,又話唔好焗住會淋身,好多人焗住返黎話唔脆,所以店員話佢地成日提醒,焗住會淋,整體會再幫襯👍🏻👍🏻良心小店,足料,希望做得住😮‍💨
2022-03-16
5 分鐘 (外賣自取)
2022-01-15 215 瀏覽
因為去隔離間餃子店買生餃打邊爐,所以先特登去左太子果頭,落左單之後响門口等緊既時候,就行左去旁邊摩芽睇下,我本身係好鍾意食格仔餅,但因為有2聲咳,所以就諗住算啦唔食,但企企下就傳來一陣陣香味,所以最終都忍唔住叫左個紫菜肉鬆格仔餅,自我安慰無咁甜無所謂啦!因為即叫即整,所以都等左一陣,等既時候我又去左買2👭涼皮返屋企做lunch,攞埋返黎就岩岩好攞得。佢個格仔餅表面比較硬身,屬於脆脆地口感,入面夾左紫菜同肉鬆,應該係整格仔餅時已經放埋响面,所以黏實左响餅度,唔會一路食一路跌,格仔餅入面啲醬份量剛剛好,唔會流到一手都係(地鐵站果間又軟奶奶又成日流到一手醬),亦唔會太甜,所以真係好好食😋

2022-01-15
  • 紫菜肉鬆格仔餅
2021-08-21 294 瀏覽
.📍摩芽雞蛋仔📍 #饅頭去太子 #饅頭的掃街系列 ------------------------------星星朱古力 ($28)即叫即整所以溫度上就絕對合格;味道其實都係唔係差嘅,咬開會見到入面係有半流質嘅朱古力醬,但基本上就冇乜軟熟雞蛋糕嘅成份,整體口感就係食緊空殼加醬🤔,而且佢嘅蜜糖星星係淋嘅😑,同我預想有極大落差咁貴嘅價錢除咗造型之外其實都冇咩特別,所小編係非常唔推薦,除非你相打卡(?)------------------------------整體評分:5.5/10小編回頭率:4/10
📍摩芽雞蛋仔📍 #饅頭去太子 #饅頭的掃街系列
星星朱古力 ($28)

整體評分:5.5/10
小編回頭率:4/10
星星朱古力
2021-08-10 207 瀏覽
🇭🇰摩芽雞蛋仔·紫菜粟米肉鬆雞蛋仔$27呢個我之前係葵廣好中意食架 但係自從個間分店執左之後 我就一路都無再食過啦😢😢今次專登行去太子個邊食 點知有D失望 佢個雞蛋仔蛋味比較淡 而且佢唔脆 傷心 之後佢入面既肉鬆都無好鹹香 明明之前好好味架😭😭·#rbyeat#rby港式#rby太子 #rby新蒲崗 #rby荃灣·📍太子汝州街17號地舖📍新蒲崗康強街32-34號康強洋樓地下16A舖📍荃灣荃興徑31號地下4A號舖
🇭🇰摩芽雞蛋仔
紫菜粟米肉鬆雞蛋仔$27