2019-07-23 633 瀏覽
呢間中環日式快餐,大半年前已試過。不過當初是以蛋糕和飲品為主。知道近幾月引入蛋包飯,所以嚟試試。👆吉列豬扒蛋包飯夠脆,但冇乜豬肉味…個蛋都整得夠滑,咖哩正常水準。整體係ok好食嘅揀咗吉列豬扒蛋包飯,$79不包飲品。一心想: 食咖哩最好飲水啦。因此冇加飲品,而飲品最平係$7罐裝珈琲,最貴係$38花果茶。由於冇加飲品,所以當飯送上時,我問服務員可以俾杯水我嗎?佢就話呢度唔提供水。只可加錢買飲品或樽裝水😱OMG!食咖哩唔俾水食客?!!即刻對呢間餐廳形象大打折扣👎👎其實做食肆唔提供水俾食客係大忌!!食客會覺得你焗佢買野飲。啲野食幾好都冇用😑

吉列豬扒蛋包飯

👆吉列豬扒蛋包飯

2019-07-12 305 瀏覽
今日黎到中環見客,呢間日式咖哩飯既餐廳睇落唔錯,價錢又唔貴就試下。 有咖哩飯、意粉同all day breakfast...環境都ok,位置都寛敞同光猛。叫聲就自助形式,要自己出去俾錢,會有staff送餐過黎。呢度係無免費水提供,要飲係要買佢地既支裝水。我叫左咖哩豬扒飯,而同事就叫左漢堡扒飯,最後我地share d餸。個蛋包飯打開見到有多菇,個蛋都煮得好滑好味道豬扒就普普通通咁la~~~整體上都唔錯,可以再食。

有咖哩飯、意粉同all day breakfast...

環境都ok,位置都寛敞同光猛。

個蛋包飯打開見到有多菇
,個蛋都煮得好滑好味道
豬扒就普普通通咁la~~~

整體上都唔錯,可以再食。
2019-07-12 274 瀏覽
蛋包飯好似消失左係中環好耐咁,真係好耐好耐無食過。中午黎食lunch都有唔少人等緊位,見有人排隊以為排隊拎位,原來係拎飛。 等左十幾分鐘先有位,等果陣無無聊聊睇下d cake,睇落去幾吸引。一心黎到係食蛋包飯,揀左炸蝦蛋包飯再加$18有杯latte。朋友就食炸豬扒蛋包飯,炸豬扒就比較薄身,蛋夠滑,飯係菇菇炒飯。好味道。咖哩揀左辣既,但其實係一d都唔spicy。咖啡係由luxury milk沖,都唔錯既。

。好味道。咖哩揀左辣既,但其實係一d都唔spicy
。咖啡係由luxury milk沖,都唔錯既。

2019-07-08 272 瀏覽
之前介紹左高CP值放lunch好地方,廿一堂!開左一段時間後,人氣大增,亦都變左🍔嘅飯堂!而隔離個間bakery嘅麵包亦都介紹過,今次就集齊一套,試埋入面cafe嘅lunch😍 內裹嘅佈置同用嘅顏色都好少女風,食物選擇主要有蛋包飯,意粉,All day breakfast 同cake🍰 當然仲有唔同咖啡嘅選擇~~原條鰻魚蛋包飯($109) 成條鰻魚擺上去認真邪惡🤩 可惜食落有少少腥,鰻魚汁亦未夠香,淨係有少少甜甜哋。蛋整得幾滑身,入面嘅飯亦好有心思,唔係平時嘅茄汁飯,而係五目飯🥰 用左菇,甘筍同鰹魚湯整,十份健康👍🏻 咖哩汁方面有得揀甘口或辛口。辛口只係微微嘅辣,味道正正常常,冇乜特別,配料就都幾多下🙃吉列豬扒蛋包飯($79) 🍛 豬扒都幾大塊嘅,炸粉唔會厚,食落脆口!肉質唔係話特別爽口又或者多汁,同樣嘅冇乜特別😪上面嘅醬汁偏酸,可以解一解膩~ -以上價錢係單叫,可以加$28係湯,甜品 同飲品裹面任選兩樣!餐廳比較唔可取嘅地方係竟然冇水提供,要買樽裝水🤨 唯有過去隔離廿一堂到自己攞🤷🏽‍♀️

~

2019-06-29
5 分鐘 (堂食)
2019-07-01 225 瀏覽
之前同大家食過Beat Bakery 既包,今日試下佢既蛋包飯 (忌廉珍菌咖哩蛋包飯 $102)。 $102 黎講,呢個價錢絕對唔算平,都期望有番d質素。咖哩汁偏向日式,只是微微既辡,十分岩唔係太食得spicy既朋友。蛋做得唔錯,外賣情況下都算滑。飯我就覺得麻麻地,白飯黎,但落多左水煮,之不過有佢d飯有一片片既洋蔥,呢點我又幾鐘意,加番分!整體黎講都叫做食得過既,但性價比唔高,呢個價錢可能有其他更好既選擇。

蛋做得唔錯,外賣情況下都算滑。

外賣送餐
第一次品嚐「日式」和風醬碎蛋沙律牛角包每次吃碎蛋三文治🥪、碎蛋牛角包都是吃西式的,用白汁做醬料加上熟雞蛋,想起都😋口水直流。今天在Beat Bakery 吃的是日式和風醬碎蛋沙律牛角包,那個醬汁酸酸甜甜 帶有芝麻香,是比較清爽,這裡還配上生菜、青瓜和蕃茄,又滋味又健康。這個三文治還會配上飲品,可選蘋果汁、橙汁或咖啡等等。Coffee Latte 是不錯的選擇,淡淡的咖啡香配上牛奶很滑,不錯!這裡的麵包是用100%日本麵粉製成的,種類很多很特別,我買了火紅龍捲風,即是紅莓軟芝士包,個包是紅紅的,用紅火龍果著色,天然又好看。藍色風暴即是藍莓軟芝士包,這是以食用花卉去著色,藍藍紫紫很漂亮。黑色柳丁是以天然酵母烘培而成,內有朱古力,酒漬橙皮,香香甜甜。三款麵包的質感非常好,柔軟得來又有咬口,口感非常豐富。
第一次品嚐「日式」和風醬碎蛋沙律牛角包

係尖沙咀地鐵站經過見到呢間麵包舖好吸引😍就買左個黎試下😋上網睇返原來Beat主打使用咗日本麵粉、麵包顏色全取自於天然食材🌈無添加防腐劑同人造色素,健康又好味😚💖火紅龍捲風 $24 (8.5/10)第一眼睇佢就覺得好似奈雪個芝士火龍果😆呢款包主要材料係火龍果、忌廉芝士、紅梅乾♥️麵包質感鬆軟有彈性夠紮實 唔會係空氣包😝食落充滿紅莓、Cream cheese既香味,芝士夠軟滑 紅莓酸酸甜甜 甜而不膩😋仲食到粒粒火龍果籽💕唯一略嫌用料唔算多唔夠平均 會集中曬係中間 食到最尾就開始無曬Cream cheese同紅莓🥺如果份量更多更平均會更高分😍整體今次呢間麵包都幾高質又高顏值💕會想試埋Beat其他款麵包😋‼️
係尖沙咀地鐵站經過見到呢間麵包舖好吸引😍
無添加防腐劑同人造色素,健康又好味😚💖

火紅龍捲風 $24 (8.5/10)
第一眼睇佢就覺得好似奈雪個芝士火龍果😆
如果份量更多更平均會更高分😍

整體今次呢間麵包都幾高質又高顏值💕
會想試埋Beat其他款麵包😋‼️
2019-06-13 232 瀏覽
去中環行下,行到士丹利街,經常鋪面,感覺有d唔同左,諗左一陣,發現原來檀島執咗, 變左兩間餐廳,兩間好似係同一間的門面,入到去先知原來係兩間完全唔一樣的店,然後選擇了食蛋包飯,店內裝修唔錯,係我鍾意既顏色,但坐位唔多。叫左兩個蛋包飯,整得幾靚,味道都唔差,但又唔係話好表木味,中等吧,一碟飯七十幾蚊不算貴,但飲品要加$28, 個甜品就完全唔識欣賞,果條街既鋪頭換得好快,估計租金應該好貴,咁計,呢間唔算貴
2019-06-13
2019-06-02 306 瀏覽
Beat Bakery係一間係中環新開既Bakery,佢之前係TST已經開左第一間家啦。今日叫左幾個包當lunch,因為見到佢d包好吸引! 係到我主要寫番薯薯家族同埋藍色風暴。薯薯家族,睇樣已經比佢吸引住,有成舊蕃薯係裡頭,仲要紫薯包圍住。食落蕃薯🍠好甜,但唔係死甜/假甜果隻,所以佢個蕃薯係好靚,麵包質地軟屬不失口感,高質之選!藍色風暴,呢個包外形好吸引,我諗好多人都會比佢個外型draw 到 attention,咁佢既味道又係如何呢?佢其實係blueberry cream 餡料,麵包🥯質地同上次講既一樣,都係柔軟,blueberry cream方面份量岩岩好,味道都富blueberry味之餘又唔假,食落都唔覺heavy,所以我覺得呢個包有外型之餘都好味既,可以一試!

薯薯家族
藍色風暴

外賣送餐
2019-05-30 132 瀏覽
今日食完飯係中環散步,比我發現左呢間cafe 。門面唔靚,但入去絕對係會融化少女的心,好歐式style ,中間仲擺左好多花,好靚。Cold Americano $25 咖啡來講算好平,又大杯。係先苦後甘的齋啡。Coffee Cake $28每件蛋糕都好靚,最後揀左呢件咖啡味的蛋糕。一入口,勁咖啡味,而且好creamy ,下面似泡芙質地的餅底,同咖啡味勁夾👍🏻臨走,見到lunch menu都好正,性價比好高,等我下次再來食lunch

Cold Americano $25
咖啡來講算好平,又大杯。
係先苦後甘的齋啡。

Coffee Cake $28
每件蛋糕都好靚,最後揀左呢件咖啡味的蛋糕。

2019-05-30
2019-05-28 127 瀏覽
今日同朋友喺中環shopping後,決定去開張冇幾耐嘅麵包甜品店度歇一歇,食返個tea。一入到去就見到Beat Bakery嘅麵包櫃,其中有一款深深吸引我,就係「薯薯家族」,係一款紫薯麵包!呢一款麵包最特別之處就係真係會有半截紫薯在內,賣相獨特。麵包外層鋪滿紫薯粉,令到顏色非常鮮艷。食起上嚟口感非常鬆軟,相信麵包嘅發酵過程做得唔錯。而且味道討好,有紫薯天然嘅甜味,整體來講物超所值。呢間品牌除咗麵包之外,原來仲有其他熱食同輕食,包括蛋包飯、三文治等等。我同朋友點左一份All Day Breakfast,有煎蛋、比利時窩夫、沙律菜、茄汁豆等等嘅all day breakfast食品,但令我哋驚喜嘅係,煎蛋嘅形狀居然似係蛋包飯嘅蛋,並唔係一般嘅太陽蛋或者炒蛋形狀!

2019-05-26 1381 瀏覽
每次經過士丹利街都會見到呢間好有特色嘅日式咖啡廳,趁放假今日就拉埋男朋友一於黎食個BRUNCH 啦🙈.餐廳日式裝潢,格調清新~最特別嘅係餐廳一分為三,分別係日式精品焙烘店,日式殿堂級甜品店同日式燒丼專門店,無論係麵包,甜品定係丼飯都一一能滿足🥰.日式精品焙烘店有好多精緻嘅麵包🥯 五顏六色,花樣多多,睇到我選擇恐懼症又來啦🤣最後經過一番嘅掙扎,終於係三個王牌之中揀咗「薯薯家族」🙈.薯薯家族 ($19)用左紫薯同黃金薯所製成,全用天然食材同日本麵粉,所以口感自然鬆軟富彈性,滿口都係天然嘅薯香💕.由日式精品焙烘店行入少少就係日式殿堂級甜品店。 除咗有唔少嘅甜品, 仲有日式咖喱飯,All day Breakfast同日式三文治🥪.和風醬碎蛋沙律牛角酥。飲品 ($46)即叫即紅烘嘅牛角酥,濃郁富蛋香嘅碎蛋沙律,清新爽脆嘅生菜同蕃茄片,淋想滿滿嘅沙律芝麻醬,咬落外酥內軟,啖啖芝麻香,又FRESH,又甜香,好正啊😍 飲品方面我就揀咗橙汁,其實仲可以揀咖啡或者蘋果汁呢~.冰鮮奶咖啡 ($30)大大一杯嘅鮮奶咖啡,咖啡味好香濃,入口順滑😘.P.S. 餐廳入邊仲有個打卡位添,千祈唔好放過啊🥰

薯薯家族 ($19)

和風醬碎蛋沙律牛角酥。飲品 ($46)
橙汁。冰鮮奶咖啡
和風醬碎蛋沙律牛角酥

冰鮮奶咖啡 ($30)
大大一杯嘅鮮奶咖啡,咖啡味好香濃,入口順滑😘
P.S. 餐廳入邊仲有個打卡位添,千祈唔好放過啊🥰
2019-05-25
下午茶
2019-05-26 697 瀏覽
位於尖沙咀地鐵站的BEAT Bakery,係一家日式精品烘焙店。最近一兩個月都進駐左中環士丹利街,除咗有各款特色麵包可供選購,內裏亦設有特色五目蛋包飯系列及室內雅座予顧客享用堂食。我呢個麵包迷當然都去左試試佢地啲麵包!中午時間好熱鬧,坐滿晒客人,好受歡迎呢餐牌上嘅食物選擇種類唔算好多,以日式蛋包飯或三文治爲主,定價適中和風醬碎蛋沙律牛角包糾結喺食牛角包定係蛋包飯,最尾都係揀咗牛角包!金黃色的外型好吸引,外皮好酥脆,滿有牛油香~和風醬碎蛋沙律份量不少,但由於醬汁較多,所以偏稀身,味道是不錯的。但我個人還是比較喜歡質感堅挺的蛋沙律蘋果菠蘿番石榴甘藍汁跟餐另外加$12就可以選配果汁,全部都無添加糖的。我揀咗呢個比較健康的蔬果汁,青綠色的顏色,入口果然係充滿青草味;而菠蘿同蘋果的果甜,使到飲品帶有天然果甜香,好健康呀,排毒啱晒火紅龍捲風拎上手係軟歐包的感覺,粉紅色的外型美美的,仲好大個添!口感鬆軟得來有實在感,內裏佈滿左適量紅莓乾同忌廉芝士,頗足料的,微微甜,充滿cream cheese香,好好食啊!全麥火腿芝士包芝士火腿包永遠都係絕妙嘅配搭,而麵團中加入左全麥粉,使到麵包帶有麥香同麵粉香。火

中午時間好熱鬧,坐滿晒客人,好受歡迎呢

和風醬碎蛋沙律牛角包

蘋果菠蘿番石榴甘藍汁

火紅龍捲風

全麥火腿芝士包

芝士火腿包永遠都係絕妙嘅配搭,而麵團中加入左全麥粉,使到麵包帶有麥香同麵粉香。火腿芝士餡料都幾充足,啖啖芝味在口內大爆發
2019-05-21 115 瀏覽
翠華集團旗下都開設了麵包店,尖沙咀已經有一間。這間位於中環還可以堂食,而同一個位置還有另一間餐廳品牌可以食主食甜品,一個地方可以吃三餐!絕對是相當方便!這次試了兩款麵包。 火紅龍捲風($24)麵包質地都頗軟熟,麵包有些紅莓粒,增加甜度咬口,入面有紅莓creamcheese,酸酸甜甜,還不錯。另一款是全麥雞肉薯仔($11)。全麥麵包多了一些口感,富有少許麥香,我較偏愛,裡面包著沙律雞肉薯仔,如份量多一點更好呢。
翠華集團旗下都開設了麵包店,尖沙咀已經有一間。

2019-05-21 74 瀏覽
BEAT 給Ben爺的感飲食經驗是不錯的, 今次試一下他們的all day breakfast。賣相不敢恭維, 欠缺美感, 擺碟感覺非常逼夾; 炒蛋太生 有腥味; 煎腸反而不錯, 有肉汁有口感。 生菜跟番茄 太濕。最差是咖啡, 用透明塑膠杯奉上, 賣相極差 感覺像24味! 咖啡淡而無味。買68元, 分量太少吃完不飽。

買68元, 分量太少吃完不飽。