餐廳: 捌壹壹 (奶路臣街)
資訊:

詳情可瀏覽:https://www.wastereduction.gov.hk/zh-hk/waste-reduction-programme/food-wise-hong-kong-campaign

記得好幾年前興起食酸菜魚嗰陣香港好少餐廳係有有次同朋友喺尖沙咀行完街突然好想食酸菜魚最近發現就係旺角呢間嗰陣係我第一次喺香港食酸菜魚覺得水準比我預期係好好多適逢呢排又想食酸菜魚即刻諗起呢間 即刻過嚟食返- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 必食冷鍋酸菜魚唔好以為冷鍋就係凍食 我都爭啲誤會XD其實係熱食嚟 但同火鍋有啲唔同廚師預先煮好啲魚 客人唔使睇住火候確保魚肉唔會煮碎 上枱可以即食酸菜酸香 嫩滑唔腥魚肉 配埋白飯$10一流唔夠飽嘅 可以叫啲配料 加湯打埋邊爐2. 辣子雞重慶菜式緊係唔少得辣子雞雞丁外面炸到好脆 味道麻辣香口雖然睇落辣椒多過雞丁 但辣度啱啱好雞丁包含麻辣滋味 好刺激好過癮 不停咁食 喺辣椒中搵到雞丁係好開心3. 炸小饅頭(6個)完全估唔到呢度有炸饅頭食朋友好想食嘅關係 叫嚟試吓發現超乎我嘅想像好食外層炸到金黃酥脆 內餡軟熟散發熱辣辣嘅饅頭香氣配搭濃郁香甜煉奶 好正~4. 柑桔青檸梳打食辣嘢一定要叫杯嘢飲解辣揀咗梳打 氣泡會喺口中激起爽感散發淡淡清新柑橘青檸香氣當中酸甜味道可以中和川菜辣味
記得好幾年前興起食酸菜魚
雖然睇落辣椒多過雞丁 但辣度啱啱好
雞丁包含麻辣滋味 好刺激好過癮
不停咁食 喺辣椒中搵到雞丁係好開心
辣子雞
3. 炸小饅頭(6個)
完全估唔到呢度有炸饅頭食
朋友好想食嘅關係 叫嚟試吓
發現超乎我嘅想像好食
外層炸到金黃酥脆 內餡軟熟
散發熱辣辣嘅饅頭香氣
配搭濃郁香甜煉奶 好正~
4. 柑桔青檸梳打
柑橘青檸梳打
2024-06-22
柑橘青檸梳打
2024-06-19 68 瀏覽
今日係平日嘅夜晚 估唔到旺角有間餐廳幾乎全場滿座😳 就係呢一間酸菜魚 我哋決定去試一試👀必食凍鍋酸菜魚💰$240呢道必食凍鍋酸菜魚絕對係招牌菜😍 魚肉又鮮嫩又多汁 酸菜既酸又甜 好有層次感 我哋揀咗小辣🌶️ 唔會太辣 就算食唔到辣嘅朋友都冇問題 👍🏻 值得一提嘅係 呢道菜嘅份量好足 魚肉食極都仲有🤤🤤肥牛💰$108我哋追加咗一份肥牛(細份)🥩 呢道肥牛肉質好軟嫩 一入口就溶化咗 份量亦都係非常多 只係叫咗細份已經差啲食唔唔晒🤪🤪黃金芝士豆腐💰$59另外叫咗個小食 黃金芝士豆腐真係驚艷到我😍外脆內嫩嘅豆腐配埋濃濃嘅芝士醬 口感層次感好豐富 仲有濃郁嘅芝士香氣 朋友食唔停口😋😋😋啤酒買一送一 🍻最後最後 最近做緊promotion 啤酒全部買一送一🥳 好抵飲!用嚟送酸酸辣辣嘅酸菜魚就啱晒啦☺️總括嚟講 呢間餐廳嘅菜式無論係味道 質感定份量都好出色😍強烈推薦大家一定要去試吓!捌壹壹 📍旺角奶路臣街33號地下F號舖#hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #打卡餐廳 #生日飯 #聚會之選 #美食餐廳推薦 #美食推薦 #份量班 #性價比餐廳

必食凍鍋酸菜魚💰$240

肥牛💰$108

黃金芝士豆腐💰$59

啤酒買一送一 🍻

捌壹壹
📍旺角奶路臣街33號地下F號舖

#hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #打卡餐廳 #生日飯 #聚會之選 #美食餐廳推薦 #美食推薦 #份量班 #性價比餐廳 #香港探店 #旺角 #旺角美食 #酸菜魚 #川菜 #芝士豆腐 #啤酒買一送一
2024-05-13 240 瀏覽
平時都好鍾意食酸菜魚見呢間幾多人推介所以就入去試吓叫咗個必嗌嘅冷鍋酸菜魚因為唔係好食得辣,所以嗌咗走辣份量都多魚肉夠嫩滑但都係建議嗌返小辣或以上因為走咗辣,冇咁惹味同埋略嫌酸味唔夠。。。花枝丸好有驚喜!比我想像中多同埋大粒!好彈牙!推介!糍粑好食,建議食咗魚後先嗌或者嗌完即食攤凍咗食感覺似年糕,不過味道都唔錯
平時都好鍾意食酸菜魚
見呢間幾多人推介所以就入去試吓
叫咗個必嗌嘅冷鍋酸菜魚
因為唔係好食得辣,所以嗌咗走辣

份量都多
魚肉夠嫩滑
但都係建議嗌返小辣或以上

因為走咗辣,冇咁惹味
同埋略嫌酸味唔夠。。。

花枝丸好有驚喜!比我想像中多同埋大粒!
好彈牙!推介!

糍粑好食,建議食咗魚後先嗌或者嗌完即食

攤凍咗食感覺似年糕,不過味道都唔錯

2024-05-12 182 瀏覽
第2次去堂食,兩大兩小,所以今次只叫左冷鍋酸菜魚,少爺炒飯。少爺炒飯叫左走辣,有午餐肉粒,蝦仁等材料,老公話好食冷鍋酸菜魚叫左小辣,成鍋滿滿既材料,岩晒2到4人食用,我同老公大胃王清晒成鍋(我地無叫其他餸,怕食唔晒浪費),魚肉好滑好嫩,重點係完!全!無!腥!味!,湯底好味,食到重胡椒粉味,入面配料有萵荀,金菇,娃娃菜,寛粉,好正好好食😋😋上次我有叫左炒菜花勁好食,但今次怕食唔晒無點到,推薦必食之一
少爺炒飯叫左走辣,有午餐肉粒,蝦仁等材料,老公話好食

2024-05-11
2024-05-05 141 瀏覽
一大盤紅彤彤嘅冷鍋酸菜魚。酸菜嘅酸味同魚嘅鮮味完美融合,再加上辣椒嘅辣味,真係好惹味。魚肉好滑嫩,酸菜又爽脆,真係食到停唔口。食完辣嘅冷鍋酸菜魚,就梗係要食返啲甜嘅嘢嚟中和吓啦。捌壹壹嘅黑糖糍粑真係好正!糍粑外脆內軟,黑糖嘅香甜味喺口腔中蔓延,真係好滿足。

2024-04-30
  • 冷鍋酸菜魚
2024-04-18 235 瀏覽
酸菜魚以外… 小炒也真的不差;帶上四川湖南的同事来吃都說味道正宗(雖不一定是香港人口味);除了酸菜魚,我喜歡她們的干鍋肥腸,同埋辣椒炒蛋;别小看辣椒炒蛋,簡單一個家常菜,你就會吃得出是否地道… 可以說他們很多佐料都是道地的!讚!至于涼菜,我比較欣賞她們的尖椒皮蛋(不是廣東/香港式皮蛋),味道做法和我在四川嘗的沒太大分別!又讚!

2024-04-18
  • 干鍋肥腸
  • 冷鍋酸菜魚
  • 尖椒皮蛋
  • 麻辣海蜇
  • 重慶麻辣雞煲
  • 酸辣土豆絲
2024-04-15 199 瀏覽
如果唔得閒北上食酸菜魚,可以到訪旺角「捌壹壹」止下癮,必食既人氣冷鍋酸菜魚,仲有各式各樣既川菜小炒同前菜冷盤👍🏻🐠冷鍋酸菜魚 (例)$238鍋裡除左有魚片,仲包括其他配料,分別有蔬菜、金菇、萵筍同寬粉,好少餐廳會包哂咁多配料,多數要另外加錢💵而且份量相當大,絕對係2-4人份量,咁先可以試埋其他小炒同小食😋👂🏻麻辣脆耳 $58豬耳超脆口伴上麻辣香油🌶️,辣度適中,最適合飲住啤酒食🪼麻辣海蜇 $45海蜇爽口彈牙,每條都黏住麻辣香油,超好食🥹🫚蜂蜜生薑茶 $20生薑茶薑味濃,加上蜂蜜做底,極之潤口,但唔會太甜👍💡除了旺角有分店,銅鑼灣都開設分店☺️整體餐廳食物質素高,所有食物都好惹味,份量極多,適知五知己聚餐,可以試多啲不同款式既美食🥰📍 捌壹壹 (奶路臣街) (旺角)🗺️ 旺角奶路臣街33號地下F號舖

🐠冷鍋酸菜魚 (例)$238

👂🏻麻辣脆耳 $58
豬耳超脆口伴上麻辣香油🌶️,辣度適中,最適合飲住啤酒食

🪼麻辣海蜇 $45
海蜇爽口彈牙,每條都黏住麻辣香油,超好食🥹

🫚蜂蜜生薑茶 $20
生薑茶薑味濃,加上蜂蜜做底,極之潤口,但唔會太甜👍

📍 捌壹壹 (奶路臣街) (旺角)
🗺️ 旺角奶路臣街33號地下F號舖
2024-03-23 149 瀏覽
 Spicy Crispy Ears: Served as a tantalizing appetizer, these thinly sliced pig ears were fried to perfection, resulting in a delightful crispy texture. What sets this dish apart is its bold seasoning, featuring a harmonious blend of Sichuan peppercorns, chili oil, and garlic.Northern Sichuan Jelly:Translucent strips of jelly, made from mung bean starch, were served in a savory broth infused with fragrant herbs and spices. The jelly had a delicate, slippery texture that melted in the mouth, while
 Spicy Crispy Ears:
Northern Sichuan Jelly:
Translucent strips of jelly, made from mung bean starch, were served in a savory broth infused with fragrant herbs and spices. The jelly had a delicate, slippery texture that melted in the mouth, while the broth provided a subtle yet satisfying umami flavor. It was a soothing interlude that cleansed the palate and prepared me for the next culinary adventure.
The Angus Snowflake Beef :
  Slices of premium Angus beef were meticulously marinated in a secret blend of spices before being flash-fried to perfection. Each bite revealed tender, melt-in-your-mouth beef enveloped in a crispy outer layer, creating a symphony of textures and flavors. The dish was elevated further by a garnish of finely chopped scallions and chili peppers, adding a burst of freshness and heat to every bite.
Spicy Money Belly stole:
Tender strips of pork belly were slow-cooked to perfection, allowing the fat to render and infuse the meat with rich, savory goodness. The dish was then generously coated in a fiery chili sauce, resulting in a perfect balance of heat and sweetness. Each bite was a sensory delight, with the tender meat practically melting in the mouth while the spicy sauce danced on the taste buds, leaving a lingering warmth that kept me coming back for more.
2024-02-22
2024-03-19 219 瀏覽
陪遊客行街 嚟到旺角話想食酸菜魚上網見到呢間幾多人推介就一齊去試下除左酸菜魚仲有好多川菜選擇明明已經掃街掃到飽飽地 都忍唔住叫左幾樣野必食冷鍋酸菜魚魚片份量真係勁多 我地叫左例牌但食極都仲有鱸魚片真係好嫩滑又完全冇骨酸辣度好平衡 酸菜幾爽口 仲有菊花清香入面仲有萵筍金菇等配料 寬粉口感好彈牙孜然味雜錦香鍋可以自選辣度 揀左微辣真係好香好惹味有海蝦 午餐肉 肥腸 蓮藕 福花 薯條等等 勁豐富紅糖糍粑炸得好酥脆 入口好煙韌有糯米香 沾少少黑糖漿一齊食仲正
陪遊客行街 嚟到旺角話想食酸菜魚

紅糖糍粑
炸得好酥脆 入口好煙韌有糯米香
沾少少黑糖漿一齊食仲正
2024-03-04 200 瀏覽
是日平日嚟,接近兩點先去到,佢冇下午茶,但係午市餐牌有85折,同埋非繁忙時間都冇特別趕人走,呢點幾好。川味漁香茄子 $62同港式嘅茄子調味有啲唔同,佢係偏酸同少少辣咁,但係撈飯食都幾惹味。酸菜魚$75呢間餐廳出名酸菜魚,所以都要食下,味道都ok,魚都滑,份量都ok。

川味漁香茄子 $62

酸菜魚$75
2024-02-29 137 瀏覽
用餐時間(8:36pm dinner)follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食 😋唔算特別鍾意食酸菜魚,朋友話想食,去旺角呢間試試。睇餐牌見到「必食冷鍋酸菜魚🐟 」,心諗明明前面有個爐,咩玩法冷鍋? Sashimi🍣 問侍應,佢反晒眼👀 咁同我哋講話其實即係代表上枱就可以即刻食,唔使煲返熱佢,咁又幾方便。一上煲試一試啖湯先🥣 ,真心惹味,酸味麻味好突出,少少辣🌶️ 唔會太搶fo。特登晤開火試試個魚先,魚塊大大塊,而且真係超級滑溜!認真好少食到咁嫩滑嘅魚。驚開爐煮得耐咗啲魚會老會嚡熠熠,打邊爐前兩個人食咗7/ 8嚿,個煲仲有好多剩。除咗魚塊之外,成煲野仲有唔少配料,金菇、萵筍、酸菜、娃娃菜同寬粉,好足料❣️朋友即刻話要嗌返碗飯,撈飯食🍚 。火鍋配料🍲 ,正常發揮,叫咗牛柏葉、手切牛肉同埋響鈴。牛柏葉超大舊冇切過,叫廚房幫手切細件啲。手切牛肉🥩好似喺室溫一段時間先拎出嚟,感覺唔算特別最新鮮,有啲血水。最後意猶未盡,叫多個小食麻辣金錢肚,鹹到一個點,不吃也罷 🤢 飲幾多啤酒都搞唔掂 🍺 總括而言,酸菜魚出色,侍應服務態度及火鍋配
用餐時間(8:36pm dinner)
唔算特別鍾意食酸菜魚,朋友話想食,去旺角呢間試試。

總括而言,酸菜魚出色,侍應服務態度及火鍋配料有待改善。
2024-02-22
2024-02-05 210 瀏覽
好耐之前就聽聞過呢間舖,咁啱同frd經過就去試下啦!店鋪位置都易搵,就喺正麥花臣球場對面🤓我地呢次試左「招牌冷鍋酸菜魚」(regular💰238)味道嚟講都算唔錯!未試過嘅可以一試!食物質素都中規中矩~ 一份regular size嘅魚適合兩個女仔一齊share,入面仲附有些許配菜(娃娃菜,金菇,薯粉,萵筍),想要多d配菜可以後加好似平時打邊爐咁煮~我地仲試埋「酸辣土豆絲」(💰75)土豆絲就有小小不如期望,冇乜酸味,整體味道偏淡。不過鍋氣係有嘅,食落似熗炒土豆絲多過酸辣土豆絲😂最尾兩個人埋單四百零蚊(包埋加一),人均200左右,豐儉由人,嚟到旺角東不妨試試🤓(不過店員好似好趕住收工咁😂我地9點零去到都係咁提醒我地舖頭收11:30,10點半last order完已經好急咁收我地d嘢🙈)

我地呢次試左「招牌冷鍋酸菜魚」(regular💰238)

我地仲試埋「酸辣土豆絲」(💰75)

2024-01-24 194 瀏覽
好多餐廳都有酸菜魚食,但唔知邊間好食呢? 上網搵到一間餐廳評價好好,而且位置很方便,所以這次就選了「捌壹壹」試試。 店舖舒適寬敞,坐得舒服。食物方面,除了酸菜魚外,還有很多選擇,包括:涼菜、主食、小菜…等等。 😋是日選擇:1️⃣必食冷鍋酸菜魚 🍽雖然叫冷鍋,不過不是"冷"的,熱辣辣,香噴噴。份量亦不少,魚鮮甜、嫩滑又肥美,厚肉,沒有骨,質感結實。湯底不油膩,內裡還有娃娃菜、金針菇、酸菜,寬粉,煮得夠晒入味! 2️⃣黑糖糍粑 🍽外層炸得金黃,香脆,內裡煙韌,配上黑糖,更有另一番味道!3️⃣藍莓冰沙🍽食完辣,飲杯冰沙,好爽!4️⃣柑橘青檸蜜🍽酸味及清新香氣,是可口的飲品之一。
好多餐廳都有酸菜魚食,但唔知邊間好食呢?

😋是日選擇:
1️⃣必食冷鍋酸菜魚
2️⃣黑糖糍粑
🍽外層炸得金黃,香脆,內裡煙韌,配上黑糖,更有另一番味道!
3️⃣藍莓冰沙
🍽食完辣,飲杯冰沙,好爽!
4️⃣柑橘青檸蜜
🍽酸味及清新香氣,是可口的飲品之一。
2024-01-21
  • 黑糖糍粑
✨冷鍋酸菜魚($238小;$338大)酸菜魚開到周街都係,呢間既「冷鍋酸菜魚」真係做得好出色‼️已經食過三次,集酸、辣、麻、香於一身🤤「冷鍋」唔係指凍食,而係煮好左,唔需要一路加熱食,咁可以保持魚肉嫩滑口感辣度由唔辣到特辣都有,我就揀咗bb辣👍🏻既食到麻辣刺激,又唔會搶左魚肉既鮮味🐟湯底夠麻夠酸,好好味‼️酸菜爽脆開胃,魚肉冇骨超嫩滑,完全唔會腥,啖啖都係肉~鍋底仲有萵筍,金菇,寬粉,娃娃菜,超豐富呀!全部都係好索湯汁既配菜,寛粉煙煙韌韌,真係好夾🤤✨手切肥牛($108)食完魚之後,可以用埋個湯底打邊爐🍲叫左肥牛,新鮮有牛味!配埋啤酒🍻爽呀✨推薦指數:8/10

✨冷鍋酸菜魚($238小;$338大)
酸菜魚開到周街都係,呢間既「冷鍋酸菜魚」真係做得好出色‼️
已經食過三次,集酸、辣、麻、香於一身🤤

辣度由唔辣到特辣都有,我就揀咗bb辣👍🏻
既食到麻辣刺激,又唔會搶左魚肉既鮮味🐟
湯底夠麻夠酸,好好味‼️
酸菜爽脆開胃,魚肉冇骨超嫩滑,完全唔會腥,啖啖都係肉~

✨手切肥牛($108)
食完魚之後,可以用埋個湯底打邊爐🍲
叫左肥牛,新鮮有牛味!配埋啤酒🍻爽呀

✨推薦指數:8/10
2024-01-14 150 瀏覽
好耐冇食過酸菜魚,一直都知道捌壹壹嘅冷鍋酸菜魚好出名,今次就去到旺角分店,試下佢係咪真係咁好食😋冷鍋酸菜魚+寬粉 $238+45一開始聽到冷鍋酸菜魚呢個名以為佢係凍嘅,但其實唔係,只係指唔會一路加熱住食,咁就唔使驚魚肉肉質變鞋。事實證明係好成功嘅,魚肉的而且確好滑又冇骨,一上台就聞到好香嘅酸辣味,酸菜同辣味配合得好好,唔會搶左大家嘅味道。除咗酸菜同魚之外,入面仲有娃娃菜、金菇同萵筍,我哋仲加咗寬粉,齋食呢個已經非常滿足😋炸三鮮蝦 $42$42有六隻,價錢唔貴,味道正正常常,適合作為飯前小食黑糖糍粑 $42每次食川菜都會食嘅一定係黑糖糍粑,外層香脆,內層煙靭軟糯,糯米嘅香味搭配中間嘅黑糖同外層嘅黃豆粉簡直天衣無縫😍

冷鍋酸菜魚+寬粉 $238+45

炸三鮮蝦 $42