餐廳: 捌壹壹
資訊:

2022-08-06 236 瀏覽
🌸旺角川菜🌸捌壹壹🐟想吃川菜菜不一定要到四川!今天我便相約好友到了旺角一間主打惹味香辣川菜的餐廳-「 捌壹壹」品嚐是日午餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修簡約,座位寬敞舒適❗店員十分親切殷勤有禮,店員細心為客人下單及不時收拾碗碟。我們一行2人點了以下餐點:1️⃣冷鍋麻辣魚 $218冷鍋麻辣魚辣度十足,集麻、辣、香於一身,魚肉香嫩幼滑,非常入味,還有Q彈寬粉、爽口青瓜及口芽菜,配搭豐盛,辣而不燥,十分惹味!2️⃣麻辣金錢肚 $68麻辣金錢肚為香口彈牙的金錢肚絲,金錢肚彈牙入味,充麻吸收麻辣醬汁精華,十分滋味!。3️⃣麻辣蒜蓉青瓜 $38青瓜配搭秘製麻辣汁及豐富蒜蓉,青瓜口感爽口多汁,帶香濃麻辣及蒜蓉香❗️4️⃣罐裝Meko 椰青水 $19@吃一頓麻辣川菜必備的清涼100% 椰子水,解渴解膩。🔖整體評分美味指數:⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️5⭕️為滿分總括而言,此餐廳的食物即叫即製,位置鄰近旺角站,絕對是旺角一帶高質精緻滋味川菜之選❗ 📍捌壹壹 (旺角):旺角奶路臣街33號地下F號舖
🌸旺角川菜🌸捌壹壹🐟

我們一行2人點了以下餐點:

1️⃣冷鍋麻辣魚 $218

2️⃣麻辣金錢肚 $68

麻辣金錢肚

3️⃣麻辣蒜蓉青瓜 $38
麻辣蒜蓉青瓜

4️⃣罐裝Meko 椰青水 $19@
吃一頓麻辣川菜必備的清涼100% 椰子水,解渴解膩。
椰子水

2022-08-06
麻辣金錢肚
麻辣蒜蓉青瓜
椰子水
๑ 黑糖糍粑 $38(細)黑糖糍粑外皮夠脆但入面就唔夠軟糯🥲 好彩沾滿甜甜地微苦既黑糖都算唔錯🤪Sticky Rice cake was crispy outside while not chewy yet🥹 Dipping it in the sweet and butter brown sugar was quite good👌🏻, not too bad!😌評分: 7/10🌟๑ 必食冷鍋酸菜魚 $218 +水晶寬粉 $42正常份量既必食冷鍋酸菜魚份量十足😍 魚肉質素唔錯有咬口🤤 叫咗小辣既湯底配埋煙韌既寬粉夠哂滋味😚 最正係啲寬粉索哂啲湯汁非常好食😎Pickled Vegetable Fish for 2 ppl had a generous portion size!🤩 Fish was in good quality and the texture was great🐟 The broth was slightly spicy🌶 The chewy crystal noddles just absorbed the fragrant sauce and made it su
๑ 黑糖糍粑 $38(細)
評分: 7/10🌟

๑ 必食冷鍋酸菜魚 $218 +水晶寬粉 $42
Pickled Vegetable Fish for 2 ppl had a generous portion size!🤩 Fish was in good quality and the texture was great🐟 The broth was slightly spicy🌶 The chewy crystal noddles just absorbed the fragrant sauce and made it super divine😋
評分: 8/10🌟

๑ 荔枝沙冰 $45
荔枝沙冰冰感十足🥶 最啱就係嚴熱既夏天飲✨不過個人認為荔枝有啲太甜 如果冇咁死甜會好啲🫣
Lychee Smoothie was really icy and perfect for the extremely hot weather🧊 It’s slightly sugary, personally I would prefer a lighter one🍹
評分: 7/10🌟

๑ 菠蘿沙冰 $45
呢杯沙冰既份量同價錢都算合理🫶🏻 飲落菠蘿味非常濃郁得黎又唔會太甜🍍可以一試🤣
The portion and price was acceptable for pineapple smoothie😆 There’s a strong pineapple flavour and not too sweet, worth a try🥰
評分: 8/10🌟
—————————————————————————————
捌壹壹 (旺角)
旺角奶路臣街33號地下F號舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼#foodietiff推介
𓍼 #foodietiff旺角
𓍼 #foodietiff黃店💛

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #mongkok #811 #旺角 #香港美食 #美食推介 #美食攝影 #旺角美食 #旺角川菜 #旺角黃店 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
水晶寬粉
荔枝沙冰
菠蘿沙冰
水晶寬粉
菠蘿沙冰
2022-07-05 1214 瀏覽
🐟 旺角人氣冷鍋酸菜魚🐟 必食冷鍋酸菜魚 (Regular) $218冷鍋並非指凍食的意思,是指酸菜魚已煮至最適合食用的程度,即食可保持魚肉的嫩滑度,以避免邊滾邊食的打邊爐方式令魚肉變老。衡常份量的酸菜魚份量也相當多,以菊花瓣作點綴,配以大量酸菜、寬粉、芽菜、金菇、和萵筍。寬粉煙煙韌韌的,吸收了湯汁的精華,非常惹味。當然客人想隨時加熱或加配料作打邊爐食法亦可,是鮮味之選。🐷 麻辣肥腸 (涼菜)$58雖然說是涼菜,但大家不用擔心豬大腸凍食,上桌時大腸是暖呼呼的伴以麻辣醬料,大腸肉厚,洗得乾淨沒有腥味,並保留了少許肥膏,味道不錯。🥚 尖椒皮蛋 $42一般人對皮蛋嘅認知都是深黑、墨綠或嗨黑類,而這裡的皮蛋卻是金黃色的。我們平常吃到的多以「原色」廣東醃法製作,而金蛋則是四川醃法製成,所以皮蛋成品會呈現金黃色的效果。蛋白外層軟身像啫喱,蛋黃部分有流心效果。金蛋的阿摩尼亞味沒一般皮蛋濃烈,更容易入口,加上麻辣醬料同吃,更添風味。青色的尖椒入口爽脆,味道微辛,容易入口。🍡 黑糖糍粑 $38(細)一客有五件,糍粑外表炸得金黃香脆,内裏香糯軟孰,蘸上黑糖同吃,是一款可口的甜品,喜歡吃年糕的朋友千萬不要錯
🐟 旺角人氣冷鍋酸菜魚

🐟 必食冷鍋酸菜魚 (Regular) $218

🐷 麻辣肥腸 (涼菜)$58

🥚 尖椒皮蛋 $42

🍡 黑糖糍粑 $38(細)
一客有五件,糍粑外表炸得金黃香脆,内裏香糯軟孰,蘸上黑糖同吃,是一款可口的甜品,喜歡吃年糕的朋友千萬不要錯過。

🍧 紅糖桂花冰粉 $28
冰粉是解辣的最佳拍檔,呈透明狀,質感介乎啫喱與蒟蒻之間,入口Q彈,加上桂花糖和小紅莓後,味道甜中帶酸,是夏日的最佳甜品

🍧 藍莓沙冰、荔枝沙冰 $45/杯
沙冰微甜解渴,是解辣的必備飲品。

🔸小總結:
餐廳旺中帶靜,舒適明亮,食物種類豐富,價格實惠,相信愛吃辣的朋友,都會喜歡這家餐廳。

👅 味道:4.7/5
  • 冷鍋酸菜魚
  • 黑糖糍粑
  • 尖椒皮蛋
2022-06-05 1702 瀏覽
💖 捌壹壹 (旺角)✨旺角奶路臣街33號地下F號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️話說呢間餐廳嘅冷鍋酸菜魚好出色!其實我今日嚟朝聖嘅原因係想睇吓到底冷鍋酸菜魚係冷定係熱🤣講笑啦其實係因為我同屋企人今日行街經過見到好多人排隊,所以就諗住晚餐黎試吓好唔好食💁🏻‍♀️-冷鍋酸菜魚 $218一上到枱梗係第一樣嘢就摸吓個碟係凍定係熱啦!🤣原來係熱㗎 !初頭以為佢比錯所以問返個侍應,師兄話俾我知原來那麼嘅意思係上枱之前已經煮好左咁解😋咁就唔使一路搵個爐好似打邊爐咁煮住佢。放心啦食落一樣好夠熱👅酸菜魚嘅辣度都可以作調整👍🏻份量大之餘啲魚又冇骨🤭另外仲配埋大量寬粉😋包飽🥳-水煮肥牛 $188水煮牛同埋酸菜魚都係必點‼️去親食川菜我都係嗌呢兩款😝牛肉好入味,紅卜卜超多辣椒乾。愛了愛了❤️鍋底仲有我最鍾意食嘅青瓜🥒青瓜同埋金菇都好入味吸乾晒啲汁🌶-杞子菊花蜜🌼 $26-柑橘青檸蜜🍊 $26想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

💖 捌壹壹 (旺角)
✨旺角奶路臣街33號地下F號舖

-冷鍋酸菜魚 $218

-水煮肥牛 $188

-杞子菊花蜜🌼 $26
-柑橘青檸蜜🍊 $26

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-06-05
2022-05-10 1990 瀏覽
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:位於旺角的「捌壹壹」主打各款川菜其中以「冷鍋酸菜魚」同「重慶麻辣火鍋魚」最為受大眾歡迎食完滑捋捋嘅鮮魚後再黎個sʜᴀʙᴜsʜᴀʙᴜ真係好鬼正架📣('ᴗ' )و.◈ 冷鍋酸菜魚 $²¹⁸雖然只係ʀᴇɢᴜʟᴀʀ sɪᴢᴇ但裡面嘅魚肉份量,堅係好足料架有大量大豆芽,金菇,酸菜,寛粉,窩荀等酸酸辣辣,開胃又惹火「冷鍋魚」嘅意思係上枱時酸菜魚已經預熱好哂,可以即時食用同一般火鍋魚不同嘅係冷鍋魚肉肉質既可保持鮮嫩⚗︎·̫⚗︎營養同味道亦吾會隨著爐火而流失當然,食完後可以加湯利用濃濃湯頭搖身變成打邊爐啦❛‿˂̵✧.◈ 水晶寛粉 $⁴²識食酸辣魚,一定會配埋寬粉٩(ˊᗜˋ*)و寬粉盡吸湯頭精華,口感彈牙煙韌掛湯力強勁「冷鍋酸菜魚」本身配有寛粉若不夠,好值得加多一份架❛‿˂̵✧.◈ 炸小饅頭 $⁵²川菜中通常有炸小饅頭嘅出現製作手法簡單,但吾係個個地方都炸得好食炸饅頭外層薄脆香口內裡軟熟,咬落吾會有油膩感沾上甜甜的煉奶,超級邪惡(ง •̀-•́)ง.◈ 柑桔青檸雪碧 $³⁵ 。烏龍茶 $¹⁵
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
位於旺角的「捌壹壹」主打各款川菜
其中以「冷鍋酸菜魚」同「重慶麻辣火鍋魚」
最為受大眾歡迎
食完滑捋捋嘅鮮魚後
再黎個sʜᴀʙᴜsʜᴀʙᴜ真係好鬼正架📣('ᴗ' )و

◈ 冷鍋酸菜魚 $²¹⁸
雖然只係ʀᴇɢᴜʟᴀʀ sɪᴢᴇ
但裡面嘅魚肉份量,堅係好足料架
有大量大豆芽,金菇,酸菜,寛粉,窩荀等
酸酸辣辣,開胃又惹火
「冷鍋魚」嘅意思係上枱時
酸菜魚已經預熱好哂,可以即時食用
同一般火鍋魚不同嘅係
冷鍋魚肉肉質既可保持鮮嫩⚗︎·̫⚗︎
營養同味道亦吾會隨著爐火而流失
當然,食完後可以加湯
利用濃濃湯頭搖身變成打邊爐啦❛‿˂̵✧

◈ 水晶寛粉 $⁴²
識食酸辣魚,一定會配埋寬粉٩(ˊᗜˋ*)و
寬粉盡吸湯頭精華,口感彈牙煙韌
掛湯力強勁
「冷鍋酸菜魚」本身配有寛粉
若不夠,好值得加多一份架❛‿˂̵✧

◈ 炸小饅頭 $⁵²
川菜中通常有炸小饅頭嘅出現
製作手法簡單,但吾係個個地方都炸得好食
炸饅頭外層薄脆香口
內裡軟熟,咬落吾會有油膩感
沾上甜甜的煉奶,超級邪惡(ง •̀-•́)ง

◈ 柑桔青檸雪碧 $³⁵ 。烏龍茶 $¹⁵
2天前 0 瀏覽
平時好鍾意食川菜,喺香港要搵到一間好食嘅川菜真係唔容易。今次就嚟到旺角呢一間叫做捌壹壹,除此之外喺銅鑼灣仲有另一間分店超方便。必食冷鍋酸菜魚🐠,冷鍋🥘嘅意思即係煮到啱啱好,會令到啲魚肉🐟鞋晒。黎到嘅時候已經聞到好香,食落啲魚肉真係好嫩口。咁我就叫咗小辣🌶,我本身唔係好食得辣,但都覺得可以再辣啲同埋酸啲嘅。除此之外,另外叫餸打邊爐🍲添,啲湯滾咗一陣之後,啲酸菜同埋辣椒嘅味道出晒嚟,辣度就變得啱啱好👍🏻。手切肥牛🥩(細),打邊爐方面就叫咗肥牛🐂,就咁煮30秒就得,牛肉都比較嫩口💓,油脂分布平衡,都好香牛肉味,一啖一件,兩個人細細碟都夠飽👅。飲品方面我就叫咗,杞子菊花蜜🌼同埋蜂蜜🐝柚子茶,兩杯都唔算太甜,解辣🌶唔錯。

2022-08-07 0 瀏覽
我一向都係辣妹子,無辣不歡,今日去咗旺角811食四川菜,過下口癮。佢哋既必食冷鍋酸菜魚做到「麻.辣.鮮.香」,冷鍋嘅意思係已經煮好,唔使再加熱,避免魚肉過熟。酸菜魚湯底加入咗花椒籽同辣椒,湯底飲落去首先會有麻香味,後勁有辣味,吾會太油,而且飲完個湯吾會覺得口渴,仲有大量配料 - 酸菜、金菇、大豆芽、水晶寬粉,配料完全吸收晒湯嘅精華。佢哋用嘅酸菜係自家製,食落去爽口,水晶寬粉晶瑩通透,煙靭Q彈。魚肉超級鮮嫩,食得出係用新鮮生魚,食到停唔到口😋酸菜魚可以自由揀辣度,亦可以揀唔辣,今次要咗小辣,如果好食得辣嘅朋友可以點中辣。另外再叫咗兩個小食 ,都係揀咗小辣- 尖椒皮蛋同埋麻辣海蜇,尖椒皮蛋係用黃金皮蛋,糖心蛋黃嘅部份粘牙軟糯,沒有澀口感,上面有少許尖椒片同生蒜蓉粒,夾埋一齊食都好味。第一次見到麻辣海蜇呢個配搭,爽口嘅海蜇吸收左麻辣汁好正。佢哋有好健康嘅飲品選擇,可以解辣,我同朋友分別要咗杞子菊花蜜同埋蜂蜜雪梨茶,食完辣嘢潤返喉嚨。

尖椒皮蛋
麻辣海蜇

杞子菊花蜜、蜂蜜雪梨茶

2022-08-07
尖椒皮蛋
麻辣海蜇
杞子菊花蜜、蜂蜜雪梨茶
2022-08-01 0 瀏覽
夏天食酸菜魚會唔會好熱?咁你地可以去呢間食酸菜魚了!佢地既招牌就係🍲冷鍋酸菜魚🐟咩叫冷鍋?其實就係端上來後,唔會開火滾住食,而且本身既溫度已經好啱即刻擺落口食,唔會熱親..酸菜魚可以揀辣同唔辣,我地就叫左唔辣!一來到見到大大鍋🤩 魚肉份量好多!裡面仲有菊花瓣🌻大量酸菜、芽菜、萵筍、金菇同寬粉!好足料😆 先試試魚肉,好鮮好嫩滑!而且真係大大塊!酸菜魚湯都好好味,好鮮甜又惹味,飲左勁多碗🫣 特別見到呢鍋本身唔會好多油,感覺食落唔heavy,真係可以盡情食..我地另外仲叫左份夫妻肺片,即係金錢肚、牛脷同牛𦟌,好鍾意佢地既汁好惹味,金錢肚牛脷牛𦟌吸收哂醬汁好好食!而且好爽!..叫多份甜品過下口癮先!叫左紅糖桂花冰粉🍧 好香!紅糖甜甜地,配搭桂花既清香,加上凍凍的冰粉,好正!..食咁多當然叫返杯野飲解下渴啦~我地叫左🌼凍杞子菊花蜜同🍋凍柑橘青檸蜜,菊花蜜好清甜,而柑橘青檸蜜鹹鹹甜甜咁,加埋青檸好清新!..呢間真係唔錯,食酸菜魚又多間選擇了
呢間真係唔錯,食酸菜魚又多間選擇了
2022-07-17
  • 紅糖桂花冰粉
2022-07-29 44 瀏覽
呢度d評語絕對有水分!雞煲絕對係伏!BB辣都可以辣到你懷疑人生,成兩碗辣椒仲堅稱係BB辣 🤷🏻‍♂️:滿座係咩道理.其他嘢其實又正常,但主要食既雞煲已經啃唔落.
呢度d評語絕對有水分!
雞煲絕對係伏!
滿座係咩道理.
其他嘢其實又正常,但主要食既雞煲已經啃唔落.
2022-07-28
2022-07-28 41 瀏覽
好鍾意食酸菜魚🔥🤤見到有其他foodie推薦呢間,所以去試試係咪真係咁好食😗1. 必食冷鍋酸菜魚四人份量($318)個酸菜魚湯好入味,好好食,但係因為我唔食得辣,即使叫Bb辣都幾辣🌶我都一路食一路流鼻水😂😂,不過最後都係食晒。除咗酸菜魚之外,我好中意食啲寬粉,好煙韌😚所以另外追加左一碗🤤💥評分:8.5/102.炸饅頭 ($52)佢個炸饅頭真係整得超好食🤤🤤🤤❤️個外皮炸得好脆,又熱辣辣😍點埋煉奶一齊食真係超正!!如果唔係我啲朋友阻止我叫我唔好食咁多,我會再叫多一碟😂😂💥評分:9.5/103. 大黑糖糍粑 ($48)相比上面兩個,雖然佢份量都幾多😢但係味道好普通,唔係太推介🥹💥評分:5.5/104. Somersby Crush ($42)佢有兩粒一直發光嘅冰塊😂幾得意🔥杯野飲非常解辣🤤而因爲佢本身係Applesider,所以味道都唔會難飲🥰💥評分:7/105 菠蘿、荔枝、芒果沙冰 ($45@1)首先個菠蘿沙冰甜甜地,菠蘿味都幾濃,幾好飲🤤💥評分:8/10荔枝沙冰個味道偏淡😢唔推介💥評分:4.5/10芒果沙冰就唔係啲新鮮芒果味,而係播啲好甜嘅芒果糖,所以唔係幾鍾意😢💥評分:5/10💥總性價

1. 必食冷鍋酸菜魚四人份量($318)

💥評分:8.5/10

2.炸饅頭 ($52)

💥評分:9.5/10

3. 大黑糖糍粑 ($48)

💥評分:5.5/10

4. Somersby Crush ($42)

💥評分:7/10

5 菠蘿、荔枝、芒果沙冰 ($45@1)
首先個菠蘿沙冰甜甜地,菠蘿味都幾濃,幾好飲🤤
💥評分:8/10

荔枝沙冰個味道偏淡😢唔推介
💥評分:4.5/10

💥評分:5/10

💥總性價比:8/10
👍🏻推介🔥味道幾好嘅酸菜魚🤤❤️最緊要地點好方便👍🏻
2022-07-24 21 瀏覽
Very good hotpot, with various kinds of meat and offal with mainly spicy soups, as it's SichuanThe environment is fine, spacious enough but more for friends/family rather than date nightService is also goodWorth a return, surprisingly pigs ear/cheek and liver were the highlights

Service is also good
2022-04-06
  • Pigs ear/cheek
2022-07-24 29 瀏覽
好耐無食過酸菜魚,最近心思思又想食😌諗起旺⻆麥花臣對面有一間個門口好型既酸菜魚,個名叫「捌壹壹」,有無人知道個名既由來呀?佢地既招牌菜係冷鍋酸菜魚$218,辣度可以自行選擇,捌壹壹有自家無添加醃製嘅老壇酸菜,口感脆嫩酸爽🤤,加泡蘿蔔、泡薑、泡椒等,加埋魚湯一齊烹製,所以湯底鮮甜魚肉都特別嫩滑🤤我仲喜歡佢地既配菜,有金菇、大豆芽,鍋荀同寬粉,全部吸哂湯真係多多都唔夠食😂尖椒皮蛋$42係用黃金皮蛋呀😍味道好香配埋蒜頭到辣油係好惹味👍香油海蜇$45叫左2款有辣味,海蜇就選香油版本平衡下,爽爽脆脆加埋香油可以中和返酸菜魚鍋既麻味,我覺得係絕配😆* 超推薦招牌必食冷鍋酸菜魚* 設有加一服務費

尖椒皮蛋$42
係用黃金皮蛋呀😍味道好香配埋蒜頭到辣油係好惹味👍

香油海蜇$45

* 超推薦招牌必食冷鍋酸菜魚
* 設有加一服務費
2022-07-20 22 瀏覽
📍捌壹壹📍🐥旺角🐟🐟惹味四川菜~酸菜魚🌶🌶🌶🌶呢排見好多人食酸菜魚,bookmark左呢間都一段時間,雖然天氣熱辣辣都無阻我去食辣野😆🌶🐟🐟❤️🐥冷鍋酸菜魚($218)酸菜魚有唔同辣度揀,今次揀咗微辣,湯底味道好濃郁,微辣都已經有少少麻,對於好小食辣嘅我都覺得OK。酸菜魚一上枱好大份😍有大量大大片魚肉,好滑鮮甜,啖啖都係肉🐟入邊仲有芽菜、金菇、萵筍、寬粉做配菜,寬粉吸晒啲湯煙煙韌韌,真係食到停唔到口😋滿足🥰🐥皇牌口水雞($88)口水雞一樣叫咗微辣,雞肉沾滿麻辣汁,雞肉嫩滑夠入味,味道不錯🐥尖椒皮蛋($42)皮蛋加埋醬汁非常惹味☺️,望落好透明,有少少似啫喱🤣個人幾鍾意食,好味過譚仔嗰啲#旺角 #旺角美食 #美食日記 #食好西 #大滿足#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #捌壹壹 #酸菜魚 #四川菜#foodiesinternationalchat #glo
📍捌壹壹📍
🐥旺角

🐟🐟惹味四川菜~酸菜魚🌶🌶🌶🌶

🐥冷鍋酸菜魚($218)

🐥皇牌口水雞($88)

🐥尖椒皮蛋($42)

#旺角 #旺角美食 #美食日記 #食好西 #大滿足
#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #捌壹壹 #酸菜魚 #四川菜#foodiesinternationalchat #globaleats
#indiandailybread
2022-07-20 32 瀏覽
必食冷泡酸菜魚($218)總共有四款辣可以揀由Bb辣到大辣,同時亦都有提供走辣呢個Option,我哋揀咗最輕微嘅BB辣🌶 食落大約係五小辣加有麻辣嘅感覺,幾過癮🥵魚質非常嫩滑,而且好入味👍🏻配菜有闊粉、大荳芽菜、萵苣、金菇,另外有好多菊花同花椒🌼味道調配得唔錯,而且都幾足料,鍾意食辣嘅朋友可以一試❤️夫妻肺片($68)有牛𦟌、牛脷同金錢吐,而且有青瓜絲同花生做配菜🥒牛脷食落好腍身,而牛𦟌就幾有咬口,配埋Bb辣幾入味同惹味🤤炸三鮮餃 ($36)三鮮餃姐係蝦仁、豬肉、韭菜🍤其真同普通水餃冇咩分別,不過煮法幾特別係拎去炸完配甜酸醬食,配完醬食整體黎講冇咁油膩😋黑糖糍粑(細$38)似外脆內軟嘅年糕,而且配有花生同麻糬粉🥜仲有配埋幾香甜嘅蜜芽糖🍯 唔會太重口,又有滿足感,但建議兩至三人share,因為份量都唔少,食兩三舊比較合適🙌🏻
必食冷泡酸菜魚

必食冷泡酸菜魚($218)
味道調配得唔錯,而且都幾足料,鍾意食辣嘅朋友可以一試❤️

夫妻肺片

夫妻肺片($68)

炸三鮮餃

炸三鮮餃 ($36)

黑糖糍粑

黑糖糍粑(細$38)
炸三鮮餃
2022-07-17 31 瀏覽
中午經過旺角,看到有個必食冷鍋酸菜魚,覺得很特別,酸菜魚怎會是冷食?原來此菜不是凍食,只是食時不需用爐火一直煮熱來食,拿出來時已將魚肉和其他食材煮熱了,不需再用爐火,最適宜是夏天進食。-冷鍋酸菜魚(走辣) 一大鍋有很多食材,除有滑滑的魚片 ,還有很多酸菜,芽菜,萵荀片,金 菇和晶粉等,酸酸的湯,十分開胃-夫妻肺片(走辣) 有牛展,牛肚,牛腎非常入味,還有 青瓜和花生做配菜,增加口感-凍杞子菊花蜜 味道非常清新-凍柑橘青檸蜜 有點鹹鹹甜甜,很配合,十分解渴-紅糖桂花冰粉 凍凍的冰粉連埋甜甜紅糖,還有香濃桂花的香味和酸酸甜甜的紅莓干,十分好味。
-冷鍋酸菜魚(走辣)
一大鍋有很多食材,除有滑滑的魚片
,還有很多酸菜,芽菜,萵荀片,金
菇和晶粉等,酸酸的湯,十分開胃
-夫妻肺片(走辣)
有牛展,牛肚,牛腎非常入味,還有
青瓜和花生做配菜,增加口感
-凍杞子菊花蜜
味道非常清新
-凍柑橘青檸蜜
有點鹹鹹甜甜,很配合,十分解渴
-紅糖桂花冰粉
2022-07-17