餐廳: 捌壹壹
資訊:

2021-04-22 694 瀏覽
【捌壹壹】是昔日重慶地區電話前綴號碼,如今化身成旺角麥花臣場館對面的一家新派川菜店。餐廳由四川總廚主理,主打正宗川渝風味的巴蜀菜。店內採用之調味香料全部由重慶運抵香港,為顧客帶來最道地風味。「冷鍋魚」是店內名物,菜名雖有「冷」字卻是熱菜一道。話說當年詩人蘇軾在舫上釣到鮮魚,怕以火鍋烹調會破壞肉質且燥熱,便想出先將魚肉爆炒,再加入火鍋佐料燜熟,「魚已烹熟,鍋卻還是冷」,因而命名。 "冷鍋酸菜魚"有2個份量及4種辣度可選,不好此道者也可走辣,非常體貼。點了BB辣,酸菜魚以巨型平底鍋奉上,魚片大塊完整,潔白細膩,份量滿滿。配料加入大量酸菜、大豆芽、金菇及水晶寬粉,非常豐富。鍋面有指天椒、炸蒜粒、芫荽,還灑上幾片黃菊花瓣,不但收清熱解毒之效,亦可窺見店家對擺盤襯色之講究。餐廳嚴選每日來貨的生魚入饌,火候掌握剛好,吃下肉厚味鮮,嫩滑無小骨。湯頭集酸、辣、麻、鮮、香於一身,惹味之餘卻又不腥不燥,富層次感。吃完魚肉可請侍應加湯繼續打邊爐,唐生菜、稻庭烏冬及水晶寬粉盡吸湯底精華,愈滾愈濃稠。辣味後勁淩厲,酸度並重,刺激味蕾令人胃口大開,有追吃的衝動。主食點了"炸三鮮餃"及"炸小饅頭",兩款都是6個一碟

主食點了"炸三鮮餃"及"炸小饅頭",兩款都是6個一碟,適合多人共享。三鮮餃細細粒脹卜卜,外皮炸得香脆,趁熱吃還嚐到一些肉汁。

小饅頭炸得金黃香口,熱烘烘蘸些煉奶,沒有不好吃的理由。

"黑糖糍粑"原是經典的福建小吃,如今成了四川火鍋必點菜品。長條形糯米糰經高溫油炸,面層裹上黃豆粉,外酥脆內軟糯,口感與煎年糕有幾分相近。炸糍粑原味清淡富米香,加些黑糖更添甜美。

最後來杯"凍蜂蜜生薑茶",大大杯味道天然,杯底滿是生薑絲甚有誠意。大口呷下冰涼解辣,正好中和食物的油膩感。
2021-03-30
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🌶️ S̾c̾r̾u̾m̾p̾t̾i̾o̾u̾s̾ S̾p̾i̾c̾y̾ C̾h̾i̾c̾k̾e̾n̾ C̾a̾s̾s̾e̾r̾o̾l̾e̾ @ 🌟 捌壹壹《👽食神大媽食雞煲》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:重慶麻辣雞煲(半份) HKD 168辣子雞(半份) HKD 98蔥爆牛肉(例牌) HKD 88黑糖糍粑(細) HKD 28柑橘青檸梳打 HKD 28.👽 開春後雨水增多,呢幾日又不停落雨,搞到大媽心情好懨悶呀 😫 而每次只要做一件事就可以令大媽繼續呵呵呵開心,就係食辣啦!!!😋.😍 查實大媽超鐘意食雞煲,但好幾次跟朋友去嘅餐廳環境都比較麻麻,對於大媽呢類比較注重用餐環境嘅就整體感覺減分不少。今次就跟隨朋友介紹黎到呢間環境企理食辣專門店,淨係睇到個名都知佢食辣 😌 點解?因為811就正正係重慶升呢前嘅區號呀!😆✌️.其實本身淨係諗住幫襯下午茶傾下計歇一歇腳,但大媽貪心,見到超級多辣辣選擇有選擇困難症。再加上見到個價錢超抵,最正係可以叫半份!人少少都唔怕食唔曬!所以就一口氣叫佢D肉類招牌菜式試下 🤪.🐔 重頭戲當然係麻辣雞煲啦!一打開個玻璃蓋,香到基本上現場所有人都聞到,大媽仲聽到隔張台有人問「咩味咁香」😂

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
重慶麻辣雞煲(半份) HKD 168
辣子雞(半份) HKD 98
蔥爆牛肉(例牌) HKD 88
黑糖糍粑(細) HKD 28
柑橘青檸梳打 HKD 28

🐔 重頭戲當然係麻辣雞煲啦!一打開個玻璃蓋,香到基本上現場所有人都聞到,大媽仲聽到隔張台有人問「咩味咁香」😂 夾起一舊即刻試下先,嘩,好大件!大媽淨係叫左小辣,已經足夠震撼味蕾啦!超爽呀!🤤

重慶麻辣雞煲(半份)

🐂 另一味叫左蔥爆牛肉,都係小辣。點解可以咁大塊牛肉架?!😱 同埋明明應該係一碟牛肉,但佢竟然係成座山咁高疊起 😂 好足料,好抵食呀!D牛牛好嫩,完全呈現到快炒爆鑊先做到嘅超惹味呀!❤️

蔥爆牛肉(半份)

好後悔淨係叫半份呀,其實肉體上呢就絕對夠,但就真係太好味搞到精神上唔夠喉 😝 試完濕辣嘅雞煲,所以大媽就追加一個乾辣嘅辣子雞 🐔 味道真係無可挑剔,超惹味,好似平時送啤酒嘅爆谷雞,但唯一缺點又係後悔叫半份,因為佢每一舊嘅SIZE比雞煲細,所以好快掃清落肚 😋

辣子雞(半份)

🥤 食辣野點可以唔飲野,今次試嘅呢杯柑橘青檸梳打幾清新,送辣一流。

柑橘青檸梳打

甜品當然要追加一個傳統巴蜀甜品糍粑啦,佢另外配一碟黑糖點住食,超加分!👍

黑糖糍粑(細)

雞煲想食得舒適又惹味,呢間絕對係不二之選呀 😍
.⠀
黑糖糍粑(細)
  • 重慶麻辣雞煲
  • 蔥爆牛肉
2021-04-05 808 瀏覽
開返晚市之後條街真係多咗好多人,間間餐廳都好似爆滿咁,搞到我都要等咗一輪位先直到我好耐冇食嘅酸菜魚。那麼酸菜魚$188酸菜魚嘅份量好多,裏面嘅魚片好滑,一啲骨都冇,份量多到三四個人食都得,叫咗BB辣但係其實都幾辣,食到出晒汗,酸菜夠多,個湯好飲,裏面仲有啲水晶闊面索晒啲湯,花椒用得好足,成個咀麻晒。蔥爆牛肉$88蔥爆牛肉啲京蔥好多,啱晒我口味,如果我發現係咁多京葱嘅話連碟菜都唔使嗌,牛肉好亂畫,切薄片令到佢更加入味,夾埋京蔥一齊食一啲都冇肥膩感,辣辣地仲好惹味。干扁四季豆$68炒得非常之入味,略嫌鹹咗啲,如果唔送飯嘅話都需要飲幾多水,啲豆新鮮,一啲渣都冇,咬落去颯颯聲,有一啲草青味都冇,加埋啲肉碎辣辣地送飯一定一流。黑糖糍粑$28非常有趣嘅係呢一度甜品竟然係第一道上菜,下一次真係甜品唔好叫住,但佢其實係我每一次食酸菜魚都必點嘅嘢食,可以中和下啲辣味,外面揸得好趣,但係裏面軟綿綿煙煙韌韌,成個質地同埋味道都令人欲罷不能,而且呢度$28又5塊都幾抵食。

那麼酸菜魚$188

蔥爆牛肉$88

干扁四季豆$68

黑糖糍粑$28

2021-03-31
今晚再次來到旺角,同樣與女友看家電後又再覓食!而今晚我們來到了一家麻辣中餐廳,我兩都十分喜愛吃麻辣的食物,而正正很久沒有機會吃到乾鍋,已在門外看到他們的餐牌上有乾鍋便直接闖進去!其實香港經常遇上酸菜魚,水煮牛肉等這些四川麻辣菜式,但乾鍋其實也很出名,可是香港並沒有很多餐廳能夠在餐牌上看見!二話不說這次不吃酸菜魚和水煮牛肉直接點上 “雜錦香鍋”!店員介紹過相對比較辣所以我們點上小辣,但其實建議我會建議如果吃得辣的朋友點上中辣吧!因為我們吃了才發覺不夠辣!這個雜錦香鍋香味十足而且材料豐富,完全達到我想要的效果,基本上能夠媲美在深圳吃上的香鍋! 雜錦香鍋內有 大蝦,大腸,午餐肉,蓮藕片,椰菜花,四季豆,薯仔絲!都是我喜愛的菜式,好味至極!大蝦本身已經炒辣,而大腸日本真也炸香了,午餐肉亦同時煎好,所以這些在後其加上香鍋,味道會比沒有處理過後更加好味!值得一提大腸洗得十分乾淨,而且比一般出面其他餐館的份量較多,午餐肉亦不是隨隨便便用一些廉價罐頭,味道品質相對有保證!以這一個價錢吃到這麼多的東西十分化算!而蓮藕片,椰菜花,四季豆,薯仔絲,這些蔬菜在香鍋過上攪拌後辣味已滲透在蔬菜上十分惹味!酸辣土豆

二話不說這次不吃酸菜魚和水煮牛肉直接點上 “雜錦香鍋”!

酸辣土豆絲我們亦點上,基本吃辣的中菜酸辣土豆絲是必點的,這也是考驗他們大廚的功力!同樣酸辣土豆絲沒有令我們失望,如沒有吃錯他們除了放麻辣之外亦將泡椒炒上,所以酸辣麻十足!這道菜建議點上小辣,因為我們點上中辣覺得有點over了!

同樣口水雞亦是考驗餐廳廚師的功力,也是我們喜愛的一道菜所以同樣被點上!口水雞沒有很辣但味道香口,最後好易更好的是因為這個口水雞沒有骨已去骨!作為懶人一族沾上辣椒油吃,沒有被雞骨拖累進度,是一件樂事!

最後來點上一道 sweet ending!黑糖糍粑!外脆內軟十分煙韌,而沾上黑糖但有些少甜味,但甜而不膩十分不錯!

吃辣當然不能少了啤酒!
2021-03-30
疫情之前在深圳食過一間酸菜魚餐廳,質素及服務都很好,今日就試試在旺角食川菜餐廳-捌壹壹。一入餐廳店員已經叮囑要量體溫,消毒雙手及填寫資料,做足防疫措施。餐廳環境乾淨,枱與枱的距離不會太擠擁,而且有隔板,燈光柔和,感覺幾舒服。我跟朋友點了餐廳主打的冷鍋酸菜魚(走辣),另外幾款小食,包括:口水雞(BB辣)、川北涼粉(BB辣)、黑糖糍粑,飲品則點了蜂蜜雪梨茶及冬瓜茶。首先上菜的是黑糖糍粑,見網上不少人都推介。我們點了小份,約有五件左右,糍粑灑上了豆粉,另外配有黑糖醬。外皮脆口,內裏似糯米糍。糍粑本身味道淡,但有糯米香,配上黑糖後十分好吃,感覺似甜品。外脆內軟的口感亦增添滋味。之後就到大家都很期待的招牌冷鍋酸菜魚。特意點走辣是因為想試清楚魚肉味道和質素,不會被麻辣酸辣等香料掩蓋。酸菜魚擺盤別緻,魚肉分量亦很多!上邊有炸乾蒜及菊花花瓣做點綴,而鍋底則有薯粉、金菇等配料。雖然是例牌,但我覺得份量亦足夠四人分享。先講魚肉質素,十分滑溜,容易入口,魚肉亦結實不會過於鬆散,質素很高,果然不負眾望!稍有不足是某幾塊魚肉有小骨,進食時要小心。配料亦高質,酸菜分量足夠,不會過咸過酸,很開胃。另外金菇及薯粉亦被

先講魚肉質素,十分滑溜,容易入口,魚肉亦結實不會過於鬆散,質素很高,果然不負眾望!稍有不足是某幾塊魚肉有小骨,進食時要小心。配料亦高質,酸菜分量足夠,不會過咸過酸,很開胃。另外金菇及薯粉亦被湯汁浸得入味,配上炸乾蒜很惹味。

至於口水雞已經去骨,雖然點了微辣但是仍有一定辣度,雞肉整體嫩滑,但雞胸位有少少鞋口,雞皮及雞肉中間有一層脂肪啫喱,辣味凍食十分滋味。

至於川北涼粉份量頗多,同樣點了微辣,但辣度則比口水雞強,可能涼粉比較索汁,把底下的辣油都牢牢鎖住。涼粉幼切、滑口,配合走辣的酸菜魚食更加好味。

飲品方便,蜂蜜雪梨茶頗有誠意,杯裝,底部有頗多雪梨蓉,清涼解辣;至於罐裝冬瓜茶味道有點偏甜,但吃過麻辣後喝一口則十分解辣。

此川菜餐廳整體質素幾高,亦有點似之前在深圳吃過的酸菜魚。可能疫情關係,店舖亦未算坐滿人客,外面亦不見人龍排隊,但似乎外賣生意不錯,下次有機會要再試其他菜式!
2021-03-07
  • 口水雞
2021-05-09 0 瀏覽
上星期和朋友聚會到旺角,想起了這一間主打酸菜魚的川菜餐廳,想念川菜的朋友馬上確定預約香油海蜇,先來一客小食,海蜇分量不少,而且味濃惹味,帶有濃烈的香醋和麻油香酸辣土豆絲 每次到川菜館必點的菜式,非常適合配白飯的小菜,土豆絲香脆爽甜,加上酸辣的味道,非常一流酸菜魚,非常值得推薦,已經不是第一次嘗試,也能帶給驚喜,先說魚肉,滑身少骨,非常適合香港人口口味,另外配搭大量的酸菜和芽菜作配料,加上他們鮮甜的金湯,非常滿足

2021-05-05 0 瀏覽
自問食過‘太二’真係返唔到轉頭,而家疫情返唔去無計,唯有係香港不斷搵唔同嘅酸菜魚食,估唔到真係一間比一間驚喜,呢間CP值好高。第一次見二人餐酸菜魚係唔過兩百蚊,重要已經包埋寬粉係裡面,特色係個酸菜魚煲食完之後仲可以拎來打邊爐,價錢平,但絕對唔係hea你,魚份量頗多,偏淋身,無骨,無腥味,酸菜更加多,酸味出,辣有後勁,對得住個價錢有突。17:00前去會有優惠65折,如果晚市去的話記得打電話去預約,因為真係全場爆滿。總結來講,呢間性價比高,味道雖然無廚XX咁濃,但份量仲多過十XX,推薦。

2021-05-04
$145.5
  • 夫妻肺片
2021-05-03 0 瀏覽
前幾日同媽咪去試呢間川菜餐廳食物選擇都幾多佢雖然主打麻辣火鍋但有得揀辣或者唔辣唔食得辣都可以試第一次試酸菜魚,吳知會唔會好辣,所以揀咗bb辣味道唔錯,酸酸地幾開胃唔算太辣同埋啲魚夠大塊,而且好滑湯底味道好濃郁,重口味嘅可以試下 鍾意食菜嘅我仲試咗佢嘅炒生菜 幾香蒜味不過有少少偏油黃金芝士豆腐味道唔錯,分量都幾多 加埋酸甜醬幾好食食辣梗係唔少得叫嘢飲蜂蜜雪梨茶唔會好甜,解辣一流整體幾好,分量好足兩個人食好飽肚
前幾日同媽咪去試呢間川菜餐廳
食物選擇都幾多
佢雖然主打麻辣火鍋
但有得揀辣或者唔辣
唔食得辣都可以試
第一次試酸菜魚,吳知會唔會好辣,所以揀咗bb辣
味道唔錯,酸酸地幾開胃
唔算太辣同埋啲魚夠大塊,而且好滑
湯底味道好濃郁,重口味嘅可以試下
鍾意食菜嘅我仲試咗佢嘅炒生菜
幾香蒜味不過有少少偏油
黃金芝士豆腐味道唔錯,分量都幾多
加埋酸甜醬幾好食
食辣梗係唔少得叫嘢飲
蜂蜜雪梨茶唔會好甜,解辣一流
整體幾好,分量好足
兩個人食好飽肚
2021-05-02 0 瀏覽
既然係勞動節,又點會俾自己唞吖?大胃咁勤食,梗係要俾自己個胃動起來啦,咁先應節㗎嘛不冷不熱嘅春夏交替,又未夠熱去沙灘,最好就係食返條魚熱吓身,大胃揀咗唔辣嘅酸菜魚,由於蒜油好多,就算冇辣油都好好食好夠味,同啖啖大大舊嫩滑嘅魚肉非常融合已經嗌咗細份,但份量仍然勁多,連寬粉都唔夠魚肉多食親四川嘢,必食甜品排第一一定係糍粑,外脆內綿淋上大量黑糖,甜味襲味蕾,旱地一聲雷芝士豆腐都幾多,每舊大大塊,咬落超嫩口,仲有啲芝士滲出嚟,點埋甜辣醬,儼如甘霖滿嘴,好滿足大胃第一次食夫妻肺片,原來有牛𦟌、牛脷同金錢肚,切得幼細,同辣椒油混得更為一體食濃味而又驚喜處處嘅一餐,飲返杯淡淡莓香嘅沙冰冷靜吓自己,又唔會喧賓奪主大胃之母就飲養生啲嘅薑茶,加咗蜂蜜夠晒甜趁下午茶啲人未開飯入嚟食,實為避疫明智之舉

必食冷鍋酸菜魚

已經嗌咗細份,但份量仍然勁多,連寬粉都唔夠魚肉多

黑糖糍粑

食親四川嘢,必食甜品排第一一定係糍粑,外脆內綿

淋上大量黑糖,甜味襲味蕾,旱地一聲雷

黃金芝士豆腐

夫妻肺片

藍莓沙冰

蜂蜜生薑茶

大胃之母就飲養生啲嘅薑茶,加咗蜂蜜夠晒甜

趁下午茶啲人未開飯入嚟食,實為避疫明智之舉
2021-05-01
黃金芝士豆腐
夫妻肺片
藍莓沙冰
蜂蜜生薑茶
2021-05-01 0 瀏覽
冷鍋酸菜魚酸菜魚湯底滿盡精華,充滿醇香酸菜味及魚片鮮甜而餚成既魚湯,入口香而不膩.魚片外層帶一層薄薄既粉漿令魚片入口更香滑.魚片內外同樣嫩滑而且唔會鬆散.魚片入口帶點彈牙質感唔會過軟腍.配菜帶有芽菜及金菇增加爽脆既口感.寬粉透明而且晶瑩剔透,入口Q韌.辣子雞充滿大量乾辣椒及炸雞粒.炸雞粒細細粒易入口.雖然雞肉較細粒,但唔會炸得過火而變得乾柴.炸過既雞粒唔會過油膩.可以自由選擇辣度,就算怕辣既朋友亦都可以一試.黃金墨魚餅炸得唔油膩,入口彈牙而且充滿墨魚滑香.麵粉唔會過多,唔會蓋過墨魚餡香.蜜桃沙冰 蜂蜜雪梨梳打食完咁多辣野當然要飲返d冰涼既飲品解一解渴.兩款飲品唔會過甜而且十分解渴.

辣子雞

黃金墨魚餅

蜜桃沙冰 蜂蜜雪梨梳打
  • 辣子雞
  • 冷窩酸菜魚
2021-04-29 0 瀏覽
呢間四川菜開咗喺陸陸雞煲舊址行過聞到麻辣香就走咗入去大大份Menu比你點菜 必食冷鍋酸菜魚 (小辣) $188Menu上面寫住必食兩個字 咁都冇理由唔叫佢啦明明係熱食點解叫冷鍋?原來冷鍋即係擺上台就可以食 唔需要再加熱 長知識了👀呢個酸菜魚 魚肉份量都好多 好厚肉 完全冇骨(怕啃骨的的表示加分😋)湯底比較重麻辣多過酸味個人覺得唔錯嘅 同行朋友就會覺得如果酸味再多番少少會更好食鍋入邊仲有寬薯粉、芽菜、金菇 以呢個價錢來講都算抵食無骨口水雞 $78麻辣味好香 花生脆卜卜 好香口雞肉食落去好嫩滑 同時雞皮亦都好爽口 的確系一個好味既口水雞🤩麻辣金錢肚 $55金錢肚切到一絲絲 冇咗一塊塊嘅嗰種爽口感覺不過同樣地佢個麻辣味好香 令到成件事好食左尖椒皮蛋 $38 平時食嘅皮蛋多數都係鴨蛋做 外皮呈黑色雪花紋 蛋黃都系灰黑的呢間既皮蛋完全唔同 外皮系橙橙黃黃既顏色 蛋黃都系應該係蛋嘅分別 或者製造過程唔同?佢都係一種比較爽口嘅感覺而唔係平時食開皮蛋嗰種漿口嘅感覺 都幾特別芒果沙冰芒果味好濃郁 香甜 味道都唔會假香精味.好可惜今次去食唔到我想試嘅黑糖糍粑😩
呢間四川菜開咗喺陸陸雞煲舊址
行過聞到麻辣香就走咗入去
大大份Menu比你點菜

必食冷鍋酸菜魚 (小辣) $188
Menu上面寫住必食兩個字 咁都冇理由唔叫佢啦
明明係熱食點解叫冷鍋?
原來冷鍋即係擺上台就可以食 唔需要再加熱 長知識了👀
湯底比較重麻辣多過酸味
個人覺得唔錯嘅 同行朋友就會覺得如果酸味再多番少少會更好食
鍋入邊仲有寬薯粉、芽菜、金菇 以呢個價錢來講都算抵食

無骨口水雞 $78
麻辣味好香 花生脆卜卜 好香口

麻辣金錢肚 $55
金錢肚切到一絲絲 冇咗一塊塊嘅嗰種爽口感覺
不過同樣地佢個麻辣味好香 令到成件事好食左

尖椒皮蛋 $38
呢間既皮蛋完全唔同 外皮系橙橙黃黃既顏色 蛋黃都系
應該係蛋嘅分別 或者製造過程唔同?
佢都係一種比較爽口嘅感覺
而唔係平時食開皮蛋嗰種漿口嘅感覺 都幾特別

芒果沙冰
芒果味好濃郁 香甜 味道都唔會假香精味
好可惜今次去食唔到我想試嘅黑糖糍粑😩

• 無骨口水雞
2021-04-26 0 瀏覽
🇭🇰捌壹壹 811 Sichuan Cuisine🌶鐘意食辣🌶既👩🏻又去左試酸菜魚🐟發現其實香港本土都有好多平靚正酸菜魚👍🏻價錢抵過大家去北方食啦🤣好掛住黑糖磁粑但咁岩冇貨😭😭唯有下次再食🐟冷鍋酸菜魚(💰$188)雖然係半份酸菜魚 但個size 都幾大份魚肉份量多 食極都仲有😨😨去哂骨 大大片厚身得黎又滑我地叫左BB辣 湯底酸菜味道為主調唔食辣既朋友仔都可以食到🌶另外入邊仲有仲有唔少芽菜金菇同粗粉條粉條超煙韌彈牙 另外魚肉金菇仲好掛湯仲有大大件既酸菜 一齊食是不錯👍🏻👍🏻🐃蔥爆牛肉(💰$88)用左好多蔥去爆 蔥香味好突出同醬油味好夾 味道有少少似乾炒牛河🤤牛肉JUICY得黎唔會太腍太油 而且吸哂醬汁好入味重口味人士必選🤭🤭🍞炸小饅頭(💰$36/6pcs)饅頭岩岩新鮮炸出黎 金黃色包身暖暖的外脆內軟 口感好好六件兩人輕鬆搞掂✔️用哂鍊奶仲可以refill😝😝🍹Somersby Crush (💰$35)非常igable 價錢都好抵飲🍯蜂蜜雪梨茶(💰$24)甜度岩岩好 仲幾解渴解辣
🇭🇰捌壹壹 811 Sichuan Cuisine🌶
鐘意食辣🌶既👩🏻又去左試酸菜魚🐟
發現其實香港本土都有好多平靚正酸菜魚👍🏻
價錢抵過大家去北方食啦🤣
好掛住黑糖磁粑但咁岩冇貨😭😭唯有下次再食
冷鍋酸菜魚
🐟冷鍋酸菜魚(💰$188)
雖然係半份酸菜魚 但個size 都幾大份
另外入邊仲有仲有唔少芽菜金菇同粗粉條
粉條超煙韌彈牙 另外魚肉金菇仲好掛湯
仲有大大件既酸菜 一齊食是不錯👍🏻👍🏻
蔥爆牛肉
🐃蔥爆牛肉(💰$88)
用左好多蔥去爆 蔥香味好突出
同醬油味好夾 味道有少少似乾炒牛河🤤
牛肉JUICY得黎唔會太腍太油 而且吸哂醬汁好入味
重口味人士必選🤭🤭
炸小饅頭
🍞炸小饅頭(💰$36/6pcs)
饅頭岩岩新鮮炸出黎 金黃色
包身暖暖的外脆內軟 口感好好
六件兩人輕鬆搞掂✔️
用哂鍊奶仲可以refill😝😝
Somersby Crush
🍹Somersby Crush (💰$35)
非常igable 價錢都好抵飲

🍯蜂蜜雪梨茶(💰$24)
甜度岩岩好 仲幾解渴解辣
2021-04-24
蔥爆牛肉
Somersby Crush
2021-04-25 43 瀏覽
放假特登訂枱試試人氣川菜🌶。餐廳除咗酸菜魚,仲有水煮魚、雞煲、香鍋😍。🥢必食冷鍋酸菜魚 $188今次試咗走辣版本。味道酸甜開胃唔刺激。一份大概足夠兩至三人食用。魚肉鮮嫩美味,魚皮帶有膠質。配料有芽菜、金菇、粉條。🥢清炒萵筍片 $65萵筍片翠綠晶瑩,口感爽脆。味道清甜,配上濃味嘅川菜顯得格外清新。🥢夫妻肺片 $58材料為牛肚、牛𦟌、牛舌。今次試嘅BB辣味道麻辣鮮香,加上蔥花、芫茜後味道更豐富。🍸柑橘青檸蜜 $24酸甜開胃,味道有啲似鹹柑桔🍊。🍸杞子菊花蜜 $24清甜解辣,甜度唔高。

🥢必食冷鍋酸菜魚 $188

🥢清炒萵筍片 $65

🥢夫妻肺片 $58
🍸柑橘青檸蜜 $24
酸甜開胃,味道有啲似鹹柑桔🍊。

🍸杞子菊花蜜 $24
清甜解辣,甜度唔高。

2021-04-22 49 瀏覽
【捌壹壹】.本來唔係太食得辣嘅我最近突然間成日都想食辣野🤤今次發現左一間超級抵食嘅川菜餐廳,兩個人入去食,飽到捧住個肚出返黎🤣食物仲要係高質💕全部食物我都揀左小辣,唔食得辣嘅我就覺得都幾辣,但無辣不歡嘅男朋友就表示唔夠喉🙈.▪️必食冷鍋酸菜魚呢個酸菜魚話就話係regular size但係超!級!大!鍋!入面有超多魚肉超級足料,我諗應該夠三四個人食🤣魚肉仲要好滑,一d都唔腥!💰價錢:HKD$188💯評分:8/10.▪️五花肉食完個主菜仲可以加湯加配料打邊爐💕五花肉夠多油脂,切到薄薄一片,又爽口又香口😋💰價錢:HKD$65💯評分:8/10.▪️吉品鮮鮑魚仔 (2隻)鮑魚仔味道夠鮮甜,仲好有咬口!💰價錢:HKD$48💯評分:7/10.▪️尖椒皮蛋皮蛋岩岩好可以一啖一舊,而且夠晒入味,一舊接一舊食唔停🥰💰價錢:HKD$38💯評分:7/10.▪️麻辣脆耳呢個係咁多樣野食我覺得最辣嘅一樣(雖然全部都係叫小辣)🤣但係d辣油好香,豬耳夠脆,雖然辣到出晒汗都停唔到口🤤💰價錢:HKD$55💯評分:8/10.▪️黑糖糍粑糍粑勁煙靭,好似糯米糍咁,超好咬🥰糍粑本身冇咩味,但點左黑糖醬就變成一款好邪惡嘅甜品🤤💰價錢:HKD
【捌壹壹】
▪️必食冷鍋酸菜魚
💰價錢:HKD$188
▪️五花肉
💰價錢:HKD$65
💯評分:8/10
▪️吉品鮮鮑魚仔 (2隻)
鮑魚仔味道夠鮮甜,仲好有咬口!
💰價錢:HKD$48
▪️尖椒皮蛋
皮蛋岩岩好可以一啖一舊,而且夠晒入味,一舊接一舊食唔停🥰
💰價錢:HKD$38
2021-04-18
尖椒皮蛋
麻辣脆耳
2021-04-21 28 瀏覽
◭ 必食冷鍋酸菜魚 $188 (Regular)~份量有兩款 $188 (普通) $288 (加大)~辣度有四級 BB辣>小辣>中辣>大辣我哋就揀咗$188 (普通) 加BB辣酸菜魚肉質鮮甜嫩滑,魚肉亦唔會容易散開👍🏻湯底酸辣程度調得剛好,配料豐富,有金菇、芽菜及寬粉😆試完酸菜魚仲可以加火鍋配料,可以試埋其他美食◭ 香油海蜇 $38 ◭ 涼伴藕片 $32揀咗兩款川菜小食~海蜇爽口彈牙🤩藕片微辣爽脆,仲有多款川菜小食,大家不妨試試,餐前輕食😛◭ 手撕雞涼麵 $58手撕雞肉質好滑,麵條偏幼身,加上少量蔥花,味道香辣惹味👍🏻◭ 藍莓沙冰 $35◭ 蜂蜜柚子茶 $24◭ 蜂蜜柚子梳打 $28◭ 柑桔青檸雪碧 $28 飲品選擇非常多元化,有沙冰、果茶及梳打等等😍捌壹壹餐廳除了有非常熱門酸菜魚,仲有重慶麻辣雞煲及特式川菜,涼菜等等,大家不妨去試試🥳
◭ 必食冷鍋酸菜魚 $188 (Regular)
~份量有兩款 $188 (普通) $288 (加大)
~辣度有四級 BB辣>小辣>中辣>大辣

我哋就揀咗$188 (普通) 加BB辣

◭ 香油海蜇 $38
◭ 涼伴藕片 $32
揀咗兩款川菜小食~

◭ 手撕雞涼麵 $58
手撕雞肉質好滑,麵條偏幼身,加上少量蔥花,味道香辣惹味👍🏻

◭ 藍莓沙冰 $35
◭ 蜂蜜柚子茶 $24
◭ 蜂蜜柚子梳打 $28
◭ 柑桔青檸雪碧 $28
飲品選擇非常多元化,有沙冰、果茶及梳打等等😍