2023-04-24
今日去左大圍搵frd拎野,走既時候都差唔多天黑,要搵野食,行過見到有間馬拉野餐廳,抱住試一試既心態入去試試。入到去好似細細間,但原本有2層,都幾大間,仲有好多貓貓既圖案係牆上面。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹檳城褔建蝦麵(滲渗) $84檳城褔建蝦麵既湯底濃郁,勁有蝦味。有好多配料︰豬腩肉、雞蛋、蝦、魚蛋和通菜等等,湯面仲鋪滿左乾蔥碎同魚蓉,增添左一層魚香味。麵條份量十分充足,彈牙滑溜,配合濃郁的湯底。辣度方面較為溫和,蝦味濃厚,米粉同油麵完美結合,吸到好多湯汁,啖啖都有好濃厚既蝦味。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹 辣死你嗎配生炸全雞髀 $92個名幾搞笑,所以就叫左黎試下。雞髀炸得酥脆,外脆內嫩,雞髀肉質鮮嫩,配埋個辣醬更加美味。飯既旁邊仲有咖哩薯仔,咖哩味道很突出,薯仔口感都好好,不會煮得太爛。配料仲有D乾魚仔同花生,配埋黎食,令到個飯更加有層次。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹細滲 $106肉骨茶既味道好濃,飲得出係好足料,放左好多藥材,加埋豬腩肉、雞腳等等既材料黎煲。豬肉既肥瘦適中,味道香濃,肉質都好有咬勁,份量都中好多,而肉骨茶仲可以無限添飲,鐘意肉骨茶既朋友一定唔可以錯過。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹玻璃魷魚
辣死你嗎配生炸全雞髀 $92
令到個飯更加有層次。
細滲 $106
玻璃魷魚蕹菜 $58
肉骨茶魷魚比較硬少少,加上炸蒜增同參巴醬,味道夠晒惹味。不過個醬都比較辛辣,唔食得辣既話可以唔點咁多醬。但我覺得點都要加少少先會有娘惹既味道。蕹菜既份量都唔算少,而且炒得夠哂火候,唔會太油膩。
馬來西亞茶 $22
馬拉茶好有茶既香味,加上椰糖既甜味,入口香甜,風味獨特,好岩用黎解辣。
怡保白咖啡 $22
怡保白咖啡有濃郁既咖啡香氣同埋淡淡的奶香味,味道非常獨特,口感非常順滑,飲起黎唔會苦澀。
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
總結︰無論係食物既賣相、味道定係份量,都令人滿意,上菜效率、CP值高,店員既服務都好好,親切細心。總而言之,係一間CP值高既餐廳,值得再次回顧。