2024-04-08 1316 瀏覽
這間在旺角的居酒屋七點多就大排長龍,招牌主打天婦羅,最近極具人氣,排隊主要都係年輕人餐廳名都幾特別令人好難忘,餐廳佈置都幾有心思,入去好似走進新宿歌舞伎町的居酒屋,強烈推薦天婦羅丼,最特別係仲有自選天婦羅定食,今次好好彩可以坐喺閣樓榻榻米的座位,特別有風味天丼$78有黑虎蝦、蟹柳、南瓜、蓮藕、四季豆,這個價錢太超值了吧,滿滿的一碗很多料,就算我們影相影耐咗都一樣咁好食鴛鴦鰻魚丼$98Double鰻魚大口吃!一次過可以吃兩種不同的鰻魚,我想說這麼大的份量真的很有良心,很少吃到天婦羅鰻魚,外層的鬆脆和肥美的鰻魚很夾芝士年糕$38每次去居酒屋都要吃,即點即炸又拉絲,仲有三粒添抵食—————————————————捌加廿陸天婦羅居酒屋 (旺角)旺角窩打老道31-39號翠園大廈一期地下33A號舖—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 _

天丼$78

鴛鴦鰻魚丼$98

芝士年糕$38

每次去居酒屋都要吃,即點即炸又拉絲,仲有三粒添抵食

—————————————————

捌加廿陸天婦羅居酒屋 (旺角)
旺角窩打老道31-39號翠園大廈一期地下33A號舖

#食港女
  • 天丼
  • 芝士年糕
2024-02-21 1146 瀏覽
朋友推薦咗依間天婦羅店~去到門口見到大排長龍真係嚇一跳下次再黎要早啲到就唔洗排太耐依間主打天婦羅,除左有定好左既set之外仲可以叫自選天婦羅丼~價錢由$30起跳,每款天婦羅由$8-$18蚊不等主食可以揀飯或冷熱烏冬/蕎麥麵今次朋友揀左飯,我就揀左冷蕎面麵麵身爽口,冷麵汁清爽,配上油炸既天婦羅正好可以解膩就岩晒啦虎蝦夠大隻,粉漿夠脆薄,唔油膩絕對唔係其他有啲地方拍到扁晒先上粉烤扮大隻個啲糖心蛋都好正半生熟既蛋黃好香蛋味,天婦羅既做法仲增添左唔同既風味餃子整體合格雖然未到爆汁既地步,但肉餡都多汁,外皮香口,如果雞皮可以再脆身啲就完美依個期間限定既甜品有小驚喜雪糕揀左雲呢拿味,蘋果同樣係上左天婦羅漿炸過既剛炸好熱辣辣既蘋果肉加埋凍冰冰既雪糕,口感多變食多兩啖有啲似另類既apple crumble感覺
朋友推薦咗依間天婦羅店~去到門口見到大排長龍真係嚇一跳
下次再黎要早啲到就唔洗排太耐

主食可以揀飯或冷熱烏冬/蕎麥麵
今次朋友揀左飯,我就揀左冷蕎面麵
麵身爽口,冷麵汁清爽,配上油炸既天婦羅正好可以解膩就岩晒啦

虎蝦夠大隻,粉漿夠脆薄,唔油膩
絕對唔係其他有啲地方拍到扁晒先上粉烤扮大隻個啲

糖心蛋都好正
半生熟既蛋黃好香蛋味,天婦羅既做法仲增添左唔同既風味

雞皮餃子

餃子整體合格

烤蘋果伴雪糕

依個期間限定既甜品有小驚喜
雪糕揀左雲呢拿味,蘋果同樣係上左天婦羅漿炸過既
剛炸好熱辣辣既蘋果肉加埋凍冰冰既雪糕,口感多變
食多兩啖有啲似另類既apple crumble感覺
2024-02-20
雞皮餃子
烤蘋果伴雪糕
  • 半熟蛋
  • 炸蘋果伴雪糕
2024-02-07 2257 瀏覽
日頭返工做得咁辛苦,晚上又係出去搵嘢食好西嘅時間啦😋㣔過旺角窩打老道俾我見到間好野,平日晚上大概7:00左右,已經有十多個人係一個好誇張嘅門口招牌面前排隊,我都唔執輸,先等咗30分鐘就有得食啦😋餐廳樓底超高,所以在高空掛放了很多燈籠🏮,小店形式嘅餐廳有兩層,地下大概有10幾個座位,樓上係榻榻米座位客人除咗可以揀指定天婦羅食物嘅丼飯或烏冬之外,亦都可以自己選擇喜歡嘅食物:🔸鮮帶子、廣島蠔、本菇、那哥魚、紫蘇蝦膠、紫薯配鰹魚湯烏冬套餐(包括味噌湯及前菜)食物即叫即做,客人可親眼看見師傅製造天婦羅食物,等咗大約10分鐘就有得食天婦羅脆漿做得非常薄,又夠酥脆🔹鮮帶子外脆內軟,肉質鮮嫩🔹廣島蠔都幾大隻,味道新鮮又肥美🔹那哥魚把魚肉打成魚膠,口感Q彈🔹彈牙嘅蝦膠配上紫蘇葉嘅香味配熱辣辣又鮮甜嘅鰹魚湯烏冬,烏冬入口滑嘟嘟🔸廣島蠔、黑虎蝦、帆立貝、四季豆配飯 (包括味噌湯及前菜)🔹大大隻黑虎蝦,厚肉彈牙🔹 帆立貝鮮甜又美味🔸豬肉餃子🥟5隻餃子外面煎得脆卜卜,裏面仍然Juicy嘅豬肉🔸芝麻雞翼2隻芝麻雞翼,外層炸得金黃鬆脆,內面仍然保持嫩滑的雞肉🔸 炸蘋果伴雪糕🍨(海鹽味道)兩片蘋果加咗粉漿炸,再配有海
日頭返工做得咁辛苦,晚上又係出去搵嘢食好西嘅時間啦😋

(包括味噌湯及前菜)

天婦羅脆漿做得非常薄,又夠酥脆
🔹鮮帶子外脆內軟,肉質鮮嫩
🔹廣島蠔都幾大隻,味道新鮮又肥美
🔹那哥魚把魚肉打成魚膠,口感Q彈
🔹彈牙嘅蝦膠配上紫蘇葉嘅香味
配熱辣辣又鮮甜嘅鰹魚湯烏冬,烏冬入口滑嘟嘟

🔸廣島蠔、黑虎蝦、帆立貝、四季豆配飯 (包括味噌湯及前菜)
🔹大大隻黑虎蝦,厚肉彈牙
🔹 帆立貝鮮甜又美味

🔸豬肉餃子🥟
5隻餃子外面煎得脆卜卜,裏面仍然Juicy嘅豬肉

🔸芝麻雞翼
2隻芝麻雞翼,外層炸得金黃鬆脆,內面仍然保持嫩滑的雞肉

🔸 炸蘋果伴雪糕🍨(海鹽味道)
兩片蘋果加咗粉漿炸,再配有海鹽味雪糕🍨

2024-02-07
2024-01-13 1140 瀏覽
餐廳樓高2層 掛滿日系燈籠裝潢走日式木系風 非常吸晴除提供bar枱座位外樓上亦有提供榻榻米位置超有氣氛 猶如置身於日本餐廳主售各式各款天婦羅除有套餐提供外 更有得自選 豐儉由人整體來說性價比很高!平日晚上去到都滿座了 可見其人氣十足⍢磯燒鮑魚配帶子 $68鮑魚外層炸得金黃酥脆 入口彈牙 吃到淡淡昆布味 帶子肥美飽滿 鮮甜~特盛海鮮天丼 $108隨餐有味噌湯 醃白蘿蔔 及 橙味噌湯帶有濃香龍蝦味 不像坊間常喝到的味噌湯 而天婦羅方面包括了黑虎蝦2隻那歌魚 帆立貝 鱔魚 金菇及四季豆全部都是即叫即炸 外層不厚粉 重點是完全沒油膩感!黑虎蝦新鮮重蝦味 而且很大隻金菇炸得卜卜脆 正~自選天婦羅定食配鰹魚湯烏冬 $30性價比很高的自選定食隨餐同樣有味噌湯 醃白蘿蔔 及 橙再自選了好幾款天婦羅廣島蠔 $18廣島蠔肉質鮮嫩多汁味道鮮味濃郁 作為佐酒小食一流~紫蘇蝦膠 $12非常特別的fusion天婦羅蝦膠爽彈 搭配紫蘇味道意外地夾牛肉餅 $12同樣是特別的fusion天婦羅牛肉餅外層酥脆而肉質札實⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡♡/5⧐捌加廿陸天婦羅居酒屋📍旺角窩打老道31-39號翠園大廈一
餐廳樓高2層 掛滿日系燈籠
裝潢走日式木系風 非常吸晴
除提供bar枱座位外
樓上亦有提供榻榻米位置
超有氣氛 猶如置身於日本
餐廳主售各式各款天婦羅
除有套餐提供外 更有得自選 豐儉由人
整體來說性價比很高!
平日晚上去到都滿座了 可見其人氣十足⍢

磯燒鮑魚配帶子 $68
鮑魚外層炸得金黃酥脆
入口彈牙 吃到淡淡昆布味
帶子肥美飽滿 鮮甜~

特盛海鮮天丼 $108
隨餐有味噌湯 醃白蘿蔔 及 橙
味噌湯帶有濃香龍蝦味
不像坊間常喝到的味噌湯
而天婦羅方面包括了黑虎蝦2隻
那歌魚 帆立貝 鱔魚 金菇及四季豆
全部都是即叫即炸
外層不厚粉 重點是完全沒油膩感!
黑虎蝦新鮮重蝦味 而且很大隻
金菇炸得卜卜脆 正~

自選天婦羅定食配鰹魚湯烏冬 $30
性價比很高的自選定食
隨餐同樣有味噌湯 醃白蘿蔔 及 橙
再自選了好幾款天婦羅

廣島蠔 $18
廣島蠔肉質鮮嫩多汁
味道鮮味濃郁 作為佐酒小食一流~

紫蘇蝦膠 $12

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡♡/5

捌加廿陸天婦羅居酒屋
📍旺角窩打老道31-39號翠園大廈一期地下33A號舖
2023-12-22 2444 瀏覽
見到好多人都介紹呢間天婦羅史努比心思思又想去食🤪之前都有講過天婦羅點知為之整得好隔咗咁耐同大家重溫下啦🤭好嘅天婦羅食材系唔應該掂到炸天婦羅嗰啲油咁樣食落先唔會覺得好淋油用嘅油固然之係重要啦 但炸嘅技巧都系不可或缺嘅一部分🫣天婦羅其實就唔系炸熟而系蒸熟嘅炸嘅時候熱油會蒸發食材本身嘅水分而控制食材最後保留幾多水分就系關鍵!如果炸到水分乾晒嘅話食材嘅質感會變得好唔同所以炸嘅時間同油溫控制都會大大影響天婦羅嘅味道好啦呢啲咁學術性嘅嘢唔講太多我哋入正題😂呢間小店地方唔算大 只有一張長長嘅bar枱見到佢哋個menu幾抵食自選天婦羅定食都系$30 然後每款配料逐樣計分咗3個價大部分海鮮類都系$18其他肉類又或者系半熟蛋就$12蔬菜澱粉類就系$8我哋嗌咗一個自選定食同埋一個丼飯😛最後仲嗌咗個甜品🤪一於試下佢好冇食啦!👍🏿自選天婦羅定食 $30定食包咗一份主食 麵豉湯同埋前菜前菜系醃蘿蔔同埋橙食完更加開胃 有助alleviate天婦羅嘅油膩😚主食可以揀飯 冷烏冬 熱烏冬或者系蕎麥麵史努比就揀咗冷烏冬~質感非常之煙韌彈牙😳配搭唔會太鹹嘅冷麵汁味道啱啱好😆加埋wasabi落去更加清新 好好食🤤天婦羅就分開逐
見到好多人都介紹呢間天婦羅
咁樣食落先唔會覺得好淋油
用嘅油固然之係重要啦 但炸嘅技巧都系不可或缺嘅一部分🫣
天婦羅其實就唔系炸熟而系蒸熟嘅
炸嘅時候熱油會蒸發食材本身嘅水分
而控制食材最後保留幾多水分就系關鍵!
如果炸到水分乾晒嘅話食材嘅質感會變得好唔同

其他肉類又或者系半熟蛋就$12
蔬菜澱粉類就系$8
我哋嗌咗一個自選定食同埋一個丼飯😛
最後仲嗌咗個甜品🤪
一於試下佢好冇食啦!

👍🏿自選天婦羅定食 $30
定食包咗一份主食 麵豉湯同埋前菜
前菜系醃蘿蔔同埋橙
食完更加開胃 有助alleviate天婦羅嘅油膩😚
主食可以揀飯 冷烏冬 熱烏冬或者系蕎麥麵
史努比就揀咗冷烏冬~
質感非常之煙韌彈牙😳
配搭唔會太鹹嘅冷麵汁味道啱啱好😆
加埋wasabi落去更加清新 好好食🤤
自選天婦羅定食

天婦羅就分開逐樣講啦~

👍🏿廣島蠔 $18 9/10
呢個真系必食!!
隻蠔超級大隻 炸衣厚薄適中 啱啱好包住成隻蠔
食落夠脆身 而且唔會好淋油😚
最正系一啖咬落去隻蠔系爆汁架!
好juicy🤤
18蚊咁大隻好抵呀~

👍🏿鮮帶子 $18 7/10

性價比: 8.5/10
本菇

👍🏿特盛海鮮天井 $108
呢個系媽媽👩🏻嗌嘅
份量超足😛有兩隻黑虎蝦 墨魚片 帆立貝 鱚魚 金菇同秋葵各一件
媽媽👩🏻送咗隻蝦比史努比🤭
特盛海鮮天丼

👍🏿黑虎蝦 9/10
天婦羅蝦系天婦羅家族入面最basic 亦系好難處理得好嘅其中一樣
史努比留返最後先食🫢

配搭炸蘋果做到冰火交融嘅效果
都幾有趣🤭
但史努比就唔系特別鐘意炸蘋果
蘋果會變淋口感有啲怪😂
但overall系幾特別嘅 史努比覺得可以一試~
味道: 7/10

提子汽水

*另設加一服務費*

整體史努比覺得呢間好抵食😳
平時天婦羅都賣得好貴 尤其系好食嘅天婦羅
呢間天婦羅頗有水準 獲油系新鮮嘅 絕對唔會食到有任何油益味👍🏿
感覺上某幾款只系一時失準
以佢嘅質素同用料價錢絕對唔系貴
一個人食一個井飯或定食好夠飽🤰🏿
史努比覺得可以encore!
服務冇話特別好 但店員都系有禮貌嘅🫶🏿
竹輪
特盛海鮮天丼
黑虎蝦
1天前 0 瀏覽
依間天婦羅店好出名,網上成日見到話要大排長龍,屋企人亦都試過話好好食,呢日就約埋朋友黎試一試,地點位於油麻地站登打士街附近,都幾方便。 好彩我地算早黎,唔洗排好奈,食完已經見到長長人龍。最中意就係呢間餐廳嘅天婦羅丼係可以自選天婦羅,咁想食啲乜都可以自己揀。所有天婦羅都係廚師即炸的,所以非常新鮮,而且熱辣辣。自選天婦羅丼亦會配上前菜,水果和麵豉湯,非常豐富。我同朋友都係叫左自選嘅天婦羅,然後某啲款式就share食。自選天婦羅($108)鰻魚,黑虎蝦,牛肉餅,半熟蛋,四季豆,茄子,杏鮑菇揀左咁多款嘢食都係100蚊左右,都幾抵食。鰻魚味濃郁,黑虎蝦爽口彈牙,而且蝦味很新鮮,半熟蛋流心程度剛剛好。另一款就揀左鮮帶子,鱚魚,黑虎蝦兩隻,半熟蛋,蓮藕($110)鮮帶子大大隻,而且味道非常新鮮,鱚魚幾大件,而且肉汁嫩滑,蓮藕爽口。雞皮餃子($48)本身都好喜歡食雞皮餃子,呢度嘅雞皮餃子都好出色,裡面保留住肉汁,非常juicy,而且雞皮都唔會油膩。呢間小店裝修非常有日本風味,而且格局有啲似拉面,枱底亦有鈎方便客人可以掛袋,而且職員都好有禮貌。

所有天婦羅都係廚師即炸的,所以非常新鮮,而且熱辣辣。

自選天婦羅丼亦會配上前菜,水果和麵豉湯,非常豐富。
我同朋友都係叫左自選嘅天婦羅,然後某啲款式就share食。

自選天婦羅($108)
鰻魚,黑虎蝦,牛肉餅,半熟蛋,四季豆,茄子,杏鮑菇
揀左咁多款嘢食都係100蚊左右,都幾抵食。

雞皮餃子($48)

6天前
呢間小店成日經過都見到佢大排長龍,難得今日放早六點左右到唔使點排隊有得入座,就嚟食呢間小店嘅特色係佢嘅天婦羅可以逐件叫,客人可以按照自己嘅口味叫唔同嘅嘢食,加$30就可以將佢變成套餐,可以有烏冬蕎麥麵或者飯等等揀我同朋友都係各自散叫天婦羅轉做套餐,大家食嘅嘢都唔一樣基本上試晒佢所有唔同款式嘅天婦羅,比較推薦嘅係月子天婦羅、廣島蠔天婦羅、牛肉餅天婦羅、同埋佢啲蔬菜類天婦羅都好好食,例如南瓜天婦羅、紫薯天婦羅、金針菇天婦羅等等另外仲嗌咗個小食炸魷魚鬚,呢個就比較普通一啲

我同朋友都係各自散叫天婦羅轉做套餐,大家食嘅嘢都唔一樣

另外仲嗌咗個小食炸魷魚鬚,呢個就比較普通一啲
5天前 0 瀏覽
自選天婦羅丼 $106自選天婦羅丼可以揀要唔同種類嘅麵或者飯,我今次就揀咗鰹魚湯蕎麥麵,配菜方面穴子🐠、鱚魚🐟、黑虎蝦🦐、帆立貝🐚、紫菜蝦膠🍢,其中我最推薦嘅就係穴子 同埋 紫菜蝦膠!佢哋嘅天婦羅用嘅材料都係新鮮貴價料,而且真係炸得好香脆,而且炸粉可以做到好薄身!絕對係我喺香港食過最好食嘅天婦羅!自選天婦羅丼 $92另外一個自選天婦羅丼,我就揀咗豚骨湯烏冬,配料就要咗鮮帶子、廣島蠔🦪、鰻魚🐟、四季豆🫛個人覺得佢嘅豚骨湯烏冬都幾好食,我幾推薦大家都過嚟試,配菜方面,我我覺得我呢碗嘅四個配料都好好食,缺一不可!建議大家照跟嗌返一模一樣!❤️❤️😆磯燒鮑魚配帶子 $68磯燒鮑魚通常價錢都唔平,見佢連埋帶子都係$68好抵,所以就決定試吓!鮑魚都煮得好入味,加上天婦羅鮑魚真係第一次試,所以都覺得幾得意!🤩🤩
自選天婦羅丼 $106

自選天婦羅丼 $92

磯燒鮑魚配帶子 $68
🍽️ 捌加廿陸天婦羅居酒屋 🍽️地址: 旺角窩打老道翠園大廈一期地下🔥 人氣爆棚,排隊人龍絡繹不絕!🔥餐廳營造了濃濃的日式氛圍,從裝潢到燈飾,處處散發著東瀛風情。🎎🍱 自選定食 $30起:這裡的自選定食非常吸引人,就像車仔麵一樣,可以自由選擇飯、烏冬、蕎麥麵或拉麵等主食。🍜🍤 海鮮新鮮多樣:除了主食,還可以選擇黑海老、帶子、穴子、帆立貝、生蠔、鰻魚等新鮮海鮮,以及多種蔬菜。最推介的是鮑魚帶子定食,只需$68,物超所值。🦞🦀🐟🍳 天婦羅入口即化:每一件天婦羅外皮酥脆,內餡卻保持海鮮鮮嫩多汁的完美口感,讓人難忘。🤤💯 捌加廿陸天婦羅居酒屋以實惠的價格提供優質海鮮和正宗日式天婦羅,絕對是旺角美食熱點。👍
🍽️ 捌加廿陸天婦羅居酒屋 🍽️
地址: 旺角窩打老道翠園大廈一期地下

🔥 人氣爆棚,排隊人龍絡繹不絕!🔥

🍱 自選定食 $30起:

🍤 海鮮新鮮多樣:

🍳 天婦羅入口即化:

2024-06-02 0 瀏覽
去旺角睇波鞋👟,見到一間居酒屋門面好多燈箱🌃,個店名又食字“捌加廿陸”。入店內好熱鬧,牆邊痴滿日本雜誌🎏或者海報⛩️一兩個人嘅話可以坐樓下,同朋友想傾下計可以上2樓,有榻榻米,而且可以望到天花嘅燈籠🏮,幾有feel。嘢食嗌咗蒲燒鰻魚飯🍱($88 💰)同特盛海鮮天丼🍤($108 💰)。鰻魚好腍,燒得香口😀,食落好多魚油,配飯都唔錯,依個價錢幾抵食😍。如果唔夠飽可以好似我咁加塊吉列豬扒🐷($48💰),性價比幾高。但我更加推薦天婦羅丼飯🍤,天婦羅唔會炸到好乾,海鮮依然保持咗汁水💦,食落好舒服,唔會覺得油太多好膩,而且份量都好多。如果嚟食飯最好預約2樓,可以同朋友係榻榻米上面傾計🎎,環境同氣氛都有日式風格🇯🇵

2024-05-27
  • 天婦羅
2024-06-02 0 瀏覽
今晚同朋友去呢間出陪食天婦羅嘅餐廳食晚餐,平日搭巴士會見到有好多人排隊,果然真係無令人失望,CP值好高,好抵食又高質!如果坐吧枱仲會見到佢即炸天婦羅。我同朋友各叫左一個自選天婦羅丼,配料豐富多選擇,當中仲包咗前菜(橙同醃蘿蔔)、麵豉湯,非常豐富!1️⃣自選天婦羅丼👍🏻🍜鰹魚湯烏冬湯底非常濃,烏冬份量適中,亦都好煙韌!🍱希靈魚、👍🏻黑虎蝦、帆立貝、蓮藕黑虎蝦非常大隻,帆立貝食得出有鮮味,最欣賞佢哋炸得啱啱好,唔會太油膩,外表脆又香!2️⃣自選天婦羅丼🍜豚骨湯烏冬呢個比較清淡啲嘅烏冬,我啱用嚟夾天婦羅一齊食!🍱黑虎蝦,帆立貝,竹輪,👍🏻南瓜,杏飽菇想讚下叫素嘅天婦羅都好好食,特別係南瓜非常清甜,加埋天婦羅,外脆內軟,口感層次,非常豐富。🍗雞皮餃子(5隻)炸得非常脆,估唔到雞皮包住肉嘅餃子好味,雞皮可以鎖住肉汁,每啖入口都非常香口,加上五隻都係好大隻,兩個人分享就岩岩好!🐤炸雞軟骨雞軟骨非常爽口,炸到外皮薄又脆,份量唔錯!🍍炸菠蘿海鹽雪糕炸完嘅菠蘿係熱辣辣,再加上凍冰冰嘅海鹽雪糕,呢個配搭好有驚喜,食落鹹鹹甜甜好好味!

1️⃣自選天婦羅丼
👍🏻🍜鰹魚湯烏冬
湯底非常濃,烏冬份量適中,亦都好煙韌!

🍱希靈魚、👍🏻黑虎蝦、帆立貝、蓮藕

2️⃣自選天婦羅丼
🍜豚骨湯烏冬
呢個比較清淡啲嘅烏冬,我啱用嚟夾天婦羅一齊食!

🍱黑虎蝦,帆立貝,竹輪,👍🏻南瓜,杏飽菇

🍗雞皮餃子(5隻)

🐤炸雞軟骨
雞軟骨非常爽口,炸到外皮薄又脆,份量唔錯!

🍍炸菠蘿海鹽雪糕
今天來體驗這家網路一直出現的排隊名店,我也很好奇今天被推薦來吃這家⋯從很久沒去的油麻地 走大約5-10分鐘吧,六點多到果然已經需要小小排隊(無須久候環境而言,非常日式跟放鬆,我認為與真正東京大阪居酒屋比完全不輸,狹長吧台式設計我很喜歡,有種眼睛看著餐台,人在左右的隱私跟快感。重點來了,天婦羅非常好吃:我最推薦 禧魚,很特別好吃。炸蛋則是更好吃必點,從顏色看起來好似蘭王雞蛋,很美味。帶子非常軟嫩鮮美,十分推薦。那哥魚其實是魚板,也非常好吃但建議一份就夠了滑蛋海老飯則是用料很足又便宜。終於理解為什麼這家店需要排隊了,炸物都很新鮮好吃,不會油,符合高質精神!

重點來了,天婦羅非常好吃:
我最推薦 禧魚,很特別好吃。
炸蛋則是更好吃必點,從顏色看起來好似蘭王雞蛋,很美味。
帶子非常軟嫩鮮美,十分推薦。
那哥魚其實是魚板,也非常好吃但建議一份就夠了

自選天婦羅
滑蛋海老
冷烏東
自選天婦羅
滑蛋海老
冷烏東
我朋友說有段時間沒吃到天婦羅了,她說在旺角有家很出名的天婦羅店,天花板上掛滿了日式燈籠,很有日式居酒屋的氛圍。特盛海鮮天丼 $108海鮮丼的天婦羅有黑虎蝦、那歌魚、帆立貝、鱚魚、四季豆、金菇,丼飯會附有麵豉湯和前菜,小編最喜歡黑虎蝦、四季豆和金菇的口感,再加上天婦羅醬汁更顯清爽。自選天婦羅丼 $124另一份自選的冷蕎麥麵配料包括穴子、鮮帶子、鰻魚、半熟蛋、南瓜、茄子、金菇;南瓜甜甜的,穴子份量大且肉厚,配搭蕎麥麵更解膩。芝士年糕 $38芝士年糕共有三塊,味道鹹香,趁熱食入面的芝士還會拉絲。

特盛海鮮天丼 $108

自選天婦羅丼 $124

芝士年糕 $38
芝士年糕共有三塊,味道鹹香,趁熱食入面的芝士還會拉絲。
  • 自選天婦羅定食
  • 特盛海鮮天丼
2024-05-28 5 瀏覽
見到openrice呢間評價幾高嘅 天婦羅居酒屋就放工去試下, 同男朋友平日夜晚放工過去,雖然居酒屋位置小小偏僻,但門口都有人排隊,入到了去裝潢同佈局都好有日本feel,高bar枱,掛滿日系燈籠🏮居酒屋提供自選天婦羅定 同丼飯, 非常flexible, 咩都想試下嘅我哋梗係揀自選啦🤪自選天婦羅丼豚骨湯烏冬, 穴子, 鮮帶子, 黑虎蝦, 紫菜蝦膠, 蘆筍, 南瓜 $110豬骨湯底冇乜特別, 似係出前一丁嘅豬骨味,但冇咁鹹, 烏冬係急凍嗰種,不過略嫌煮得耐咗少少, 但對得住呢個價錢🙂‍↕穴子- 樣子有啲似鰻魚,但比較幼身, 變做天婦羅食落甜甜地😋, 連骨食都完全冇問題黑虎蝦- 冇咗蝦頭依,然好大隻,肉質厚實🦐鮮帶子- 好大粒😍食落的確無雪藏味,仲keep住juicy蘆筍- 原條勁長嘅蘆筍 ,冇乜渣👍南瓜-好甜, 厚薄啱啱好自選天婦羅丼冷蕎麥麵, 2x 廣島蠔, 牛肉餅, 茄子, 杏飽菇 $94廣島蠔- 炸完之後仍然好大隻,好juicy,抵食!牛肉餅- 本身以為佢似係可樂餅嗰種,但結果係似牛肉丸夾變咗🤣 如果鍾意食牛丸嘅都可以試下😆花尾龍躉天婦羅(1件) $28店員話係每日新鮮自己屠宰, 小
自選天婦羅丼
黑虎蝦- 冇咗蝦頭依,然好大隻,肉質厚實🦐
鮮帶子- 好大粒😍食落的確無雪藏味,仲keep住juicy
蘆筍- 原條勁長嘅蘆筍 ,冇乜渣👍
南瓜-好甜, 厚薄啱啱好
自選天婦羅丼
廣島蠔- 炸完之後仍然好大隻,好juicy,抵食!
花尾龍躉天婦羅(1件) $28
店員話係每日新鮮自己屠宰, 小心食落有骨,但結果起肉起得好好,所以都完全無骨, 不過同平時中式酒樓食嘅龍躉唔同,比較乾身,所以我就覺得普通🤔
唐揚魷魚鬚 $38
選用新鮮嘅食材,彈牙得黎 又唔會黐牙🤗
整體嚟講十分推薦佢嘅天婦羅,即叫即炸,雖然要等下,但值得, 而且定食都會有包味噌湯 小青瓜 橙, 值得讚賞係味噌湯用咗龍蝦去淆製,非常有誠意🥰
2024-05-21
30蚊起‼️天婦羅居酒屋🏮 🍤由旺角一秒飛去特色日本居酒屋✈️店內多種食材任你配搭,最平30蚊起就食到😌🔶自選天婦羅丼 $54配飯,黑虎蝦,蟹柳🔷自選天婦羅丼 $60配鰹魚湯蕎麥麵,鰻魚,牛肉餅兩款自選天婦羅丼都包水果、麵豉湯,而且麵豉湯唔係普通沖湯粉嗰種,真係有海鮮味,真材實料!呢個價錢嚟講算係相當抵食嘅丼!黑虎蝦鮮甜,蟹柳亦好鮮味,鰻魚口感非常滑嫩多汁,牛肉餅裡面多汁鮮美,帶有嚼勁的肉香味🫶🏻。🔶芝士吉列豬扒 $58芝士控必食‼️🫶🏻 一道經典的日式料理,餐廳係豬肉的鮮嫩程度以及炸衣的酥脆度都掌握得好好,每件豬扒中間都有做到拉絲芝士🧀好邪惡❤️🔷炸菠蘿海鹽雪糕 $28這個創意甜品賣相好引人注目,有海鹽雪糕同雲呢拿揀,炸菠蘿酥脆鮮甜,海鹽雪糕冰涼清爽,令人垂涎欲滴🤤。🔶可樂無糖 $12🔶蘋果汁 $10.📍:捌加廿陸天婦羅居酒屋 (旺角)旺角窩打老道31-39號翠園大廈一期地下33A號舖........#旺角#油麻地#旺角foodie#油麻地foodie#美食#油尖旺美食#居酒屋#天婦羅#炸物
30蚊起‼️天婦羅居酒屋🏮 🍤

🔶自選天婦羅丼 $54
配飯,黑虎蝦,蟹柳

🔷自選天婦羅丼 $60
配鰹魚湯蕎麥麵,鰻魚,牛肉餅

🔶芝士吉列豬扒 $58

🔷炸菠蘿海鹽雪糕 $28

🔶可樂無糖 $12

🔶蘋果汁 $10
📍:捌加廿陸天婦羅居酒屋 (旺角)
旺角窩打老道31-39號翠園大廈一期地下33A號舖
2024-05-20