2023-09-10 173 瀏覽
去到西環 都會想找好食的餐廳在內街行過,見到有一間新裝修,以日式裝修的西餐廳入面環境整潔,要用QR code下單而餐牌上的食物種類繁多,有意大利飯、意粉、不同小食單單看餐牌都令人垂涎欲滴因為我們一家一行7人,可以叫不同款式,並分享✅七味炸軟殼蟹 $78新鮮熱辣,味道濃烈,有好香的軟殼蟹味外表有金黃色,令人吃完一舊又一舊份量也剛好外脆內軟 味道一流✅蜜椒雞翼 $58蜜汁及黑椒比例適中,不會太咸也不太甜雞翼炸得鬆口,表面金黃色,份量也好好👍有5隻雞翼👌盤菜也很新鮮 我都一併吃掉啦✅慢煮加拿大保濕法式豬鞍扒配黑椒汁 $188因為慢煮的關係,肉汁及口感好好,肉可鎖住水份,而軟硬度適中黑椒汁好濃郁,廚師放在側旁,可由客人自行決定味道份量而豬鞍份量好大,有成人手掌🖐️般大絕對物超所值CP值極高✅燒春雞配蘑菇汁 $168春雞份量有完整一隻,雞肉好嬾滑而蘑菇汁極濃,賣相也好看✅香煎比目魚柳配 白酒牛油汁 $168比目魚份量好大,魚肉汁新鮮,好有魚味絕非冰鮮👍勁度要讚揚而白酒牛油汁並非好重酒味,入口清香而伴碟有新鮮瓜菜,配上白汁,真係絕配美食✅墨魚汁海鮮意大利燉飯 $168再次有比目魚送上,黑白分明,成為
去到西環 都會想找好食的餐廳
在內街行過,見到有一間新裝修,以日式裝修的西餐廳

入面環境整潔,要用QR code下單
而餐牌上的食物種類繁多,有意大利飯、意粉、不同小食
單單看餐牌都令人垂涎欲滴

因為我們一家一行7人,可以叫不同款式,並分享

✅七味炸軟殼蟹 $78
新鮮熱辣,味道濃烈,有好香的軟殼蟹味
外表有金黃色,令人吃完一舊又一舊
份量也剛好
外脆內軟 味道一流

✅蜜椒雞翼 $58
蜜汁及黑椒比例適中,不會太咸也不太甜
雞翼炸得鬆口,表面金黃色,份量也好好👍
有5隻雞翼👌
盤菜也很新鮮 我都一併吃掉啦

✅慢煮加拿大保濕法式豬鞍扒配黑椒汁 $188
因為慢煮的關係,肉汁及口感好好,肉可鎖住水份,而軟硬度適中
黑椒汁好濃郁,廚師放在側旁,可由客人自行決定味道份量
而豬鞍份量好大,有成人手掌🖐️般大
絕對物超所值
CP值極高

✅燒春雞配蘑菇汁 $168
春雞份量有完整一隻,雞肉好嬾滑
而蘑菇汁極濃,賣相也好看

✅香煎比目魚柳配 白酒牛油汁 $168
比目魚份量好大,魚肉汁新鮮,好有魚味
絕非冰鮮👍勁度要讚揚
而白酒牛油汁並非好重酒味,入口清香
而伴碟有新鮮瓜菜,配上白汁,真係絕配美食

✅墨魚汁海鮮意大利燉飯 $168
再次有比目魚送上,黑白分明,成為一個藝術
而墨汁意大飯絕對有驚喜,內有墨魚汁味
勁鮮 勁正

✅黑松露意大利燉飯 $145
外表簡單,內裏勁有黑松露味
啖啖松露的味道
口感豐富
而小朋友也好喜歡食💕💕

整體來講 食材豐富 新鮮
廚師話未有添加味精,食材新鮮
下次一定會再來💓💓
  • 金黃軟殼蟹龍蝦汁 意大利燉飯
  • 慢煮加拿大保濕法式豬鞍扒
  • 香煎比目魚柳配 白酒牛油汁
2023-09-05 113 瀏覽
食物有水準,價錢合理今日4人,叫了dinner for two,+法式豬鞍+煙三文魚牛油果卡邦尼意粉,dinner for two有兩客龍蝦湯,煙三文魚牛油果蛋沙律,小食有三文魚香草炸薯蓉,主食有香煎比目魚,軟殼蟹龍蝦汁意大利飯再加兩杯飲品,味道好食,cp高
食物有水準,價錢合理

味道好食,cp高

2023-09-05
2023-09-04 81 瀏覽
星期日夜晚見到呢間新開西餐就入左去試下叫左2個頭盤,1個dinner set, 1 個chef recommendation set頭盤:炸軟殼蟹 $78蒜香雞翼 $582個都好好食😋因為係新鮮炸, 軟殼蟹份量仲要幾多下,同埋真係食到肉,唔係得炸粉個種,幾抵食。蒜香雞翼都好香蒜味。之後就係頭盤 蟹肉Risotto 同埋 chef recommendation 既 澳洲穀飼牛扒配意粉Risotto 同 意粉 都整得好好味, 好入味。整體質素唔錯👍🏼 可以encore.
星期日夜晚見到呢間新開西餐就入左去試下

頭盤:
炸軟殼蟹 $78
蒜香雞翼 $58
2個都好好食😋
蒜香雞翼都好香蒜味。

蟹肉Risotto
2023-09-03
蟹肉Risotto
  • 炸軟殼蟹
  • Risotto
今日呀女生日,佢朋友介紹我地去位於堅尼地城新開的呢間餐廳,我們4人叫了1個dinner for two的晚餐,和叫了一個牛扒餐,dinner for two的湯是龍蝦湯,牛扒餐的湯是蘑菇湯,感覺是有誠意的,湯比夠杰身,不是一般用粉開很稀的湯,前菜是煙三文魚牛油果蛋salad,廚師擺盤幾精緻,很色彩繽紛,用料也新鮮,小食揀了一個用risotto飯炸的雞ball,感覺幾特別出面未食過,🤭主菜有比目魚和龍蝦汁軟殼蟹risotto,這龍蝦汁risotto真的有驚喜,龍蝦汁味比較濃,軟殼蟹也炸得不是只有粉,非常脆口,牛扒餐的牛扒也有8安士,他們是用西冷的,因最近和女兒keep fit 中,感覺沒有這麼肥😆這間餐廳看來也是著重健康元素,食完之後沒有頸渴的感覺,他們標榜不用味精,食物也沒有太多油,對我呢啲注重飲食健康嘅人士,我覺得幾適合我,老公原本想喝紅酒配牛扒,但他們未有酒牌,有點美中不足,沒有試他們的甜品,(因為keep fit中)總括是值得會再去試的餐廳食物質素不錯用料也不差看他menu選擇也很多今次未能試其他的嘢食下次再去試

總括是值得會再去試的餐廳
2023-08-29
慶祝紀念
生日
2023-08-25 67 瀏覽
間餐廳應該開左一排,襯今晚無住家飯食,走落黎試吓。·入到黎得2-3枱,星期五晚上咁就驚有啲伏,但食左之後唔覺伏。.要用QR code點餐,我點左$168+10%服務費既是日晚餐。.沙律:紅菜頭粒、蕃茄仔、青瓜粒、羽衣甘藍,少少醋,重點係好fresh。.熱檸水:野食未到先送到,但飲落有新鮮檸檬味。.吉列蠔:有兩粒,細細粒,好熱,略嫌粉漿厚左了少少,蠔味係有既,但唔算太突出。.蕃茄海鮮意大利飯:飯粒軟糯、蕃茄醬汁算多、食到有芝士奶類既味道、海鮮估計係細細粒雪藏果款、所以無咩味道,但其中有兩粒魷魚係新鮮野。.總括而言,不過不失。
間餐廳應該開左一排,襯今晚無住家飯食,走落黎試吓。
熱檸水:野食未到先送到,但飲落有新鮮檸檬味。
總括而言,不過不失。
2023-08-25
2023-08-19 64 瀏覽
今日星期六,天氣沉沉,好想出街食餐好,讓自己開心一下。住西環的我,試左好多餐廳,食到有d 悶,今日無意間行到一間餐廳,門面已感受到柔光(個人喜歡柔光,帶給我舒服感覺),因為甘就揀左呢間。入到去order ,係用qrcode 落單,星期六無set lunch,但用qrcode 內落單就有brunch 選擇,今日午餐order 左個自選既brunch (磨菇湯,spaghetti cabonara, 奶茶),好滿足。 仲有其他al la carte 都想試,餐牌望落都係高級既意大利飯同意粉,小食也吸引,配合柔和音樂,舒適環境,今日有一個開心愉快既開始。我覺得如果價格平多少少就好,餐牌去到最後頁原來可落‘常餐’單,價錢較優惠。期待試晚餐。
2023-08-19
2023-08-16 62 瀏覽
難得西環果頭開西餐廳,當然要試下(附近食茶記食到好悶食物質素幾好,夠熱,有特色、誠意,聽聞個廚喺 專業西餐出身叫左All Day Breakfast, 兩款Pasta, 比目魚All Day Breakfast 和比目魚 尤其有驚喜特別註明 唔落味精,我覺得幾有心機地方闊落、坐得舒服,冇快餐式既匆忙,幾適合約人食飯用QR code 落單,埋單幾快,幾方便,暫時話只收現金,之後會再加電子支付值得再黎,尤其如果佢地出埋set, 連埋甜品,應該會幾吸引
難得西環果頭開西餐廳,當然要試下(附近食茶記食到好悶

食物質素幾好,夠熱,有特色、誠意,聽聞個廚喺 專業西餐出身

All Day Breakfast 和比目魚 尤其有驚喜

特別註明 唔落味精,我覺得幾有心機

地方闊落、坐得舒服,冇快餐式既匆忙,幾適合約人食飯

值得再黎,尤其如果佢地出埋set, 連埋甜品,應該會幾吸引
2023-08-15 44 瀏覽
今天與朋友一行四人到堅尼地城,同行有朋友話好想食西餐。呢區幾間西餐廳都已經試過了,見到呢間新開張(同老闆吹水原來8月2日先開張),便一心入去試下。本著一試心態,所以起初只叫三兩款食物,諗住如果唔對路就即刻轉場。點知吃落味道很好,最重要食材都是用中上貨式,性價比極高,侍應哥哥招呼周到。於是放心叫了一枱食物,開心與朋友暢敘一整晚。絕對是一間有心思、有品質的小店。推介佢地兩個扒,肉質相同價位絕對搵唔到。一定會再來幫襯
一定會再來幫襯
2023-08-15
2023-08-11 41 瀏覽
今天叫了碗龍蝦湯,飲得出真係有龍蝦味,另叫了墨魚汁海鮮飯,比目魚外脆內軟的,還有帶子,魷魚,蝦,食材是新鮮的,擺盤也是不錯的...價錢不算貴,二百幾蚊呢個價錢,性價比算不錯了
2023-08-10